TV TIPY 17.8. - 23.8. 2009

TV TIPY 17.8. - 23.8. 2009

VOD recenzia



17.8.
PONDELOK

22:20 Poď sem (Komm näher), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Hrdinami filmu sú obyčajní ľudia, ktorí každý deň prežívajú neobyčajný zázrak medziľudského kontaktu, no nie vždy si s ním vedia dať rady. Životom sklamaná a zatrpknutá Mathilda stretne láskavého muža, nedokáže však prijať jeho nehu. Ali, mladá matka a architektka so sľubnou kariérou si v každodennom zhone neuvedomila, že jej muž David trpí vlastnou bezradnosťou a manželským odcudzením. Upratovačka Johanna sa prostredníctvom inzerátu zoznámi s neveľmi atraktívnym, ale milým taxikárom Andim, ani jeden z nich však netuší, že práve doňho je zaľúbená Johannina dcéra Mandy. Počas mrazivej berlínskej zimy sa odohrá niekoľko malých príbehov o teple ľudského dotyku a porozumenia.

00:05 Koniec (Konyec), Maďarsko, 2007 (Čt2)
Bonnie a Clyde po maďarsky, takým podtitulom možno označiť bláznivú road movie o starom manželskom páre Emilovi a Hédi. Režisér Gábor Rohonyi svoj celovečerný hraný filmový debut (po skúsenostiach s radom dokumentov a reklamou) nakrútil až po štyridsiatke. Snímka zaujme jemne ironickým humorom, ktorý poukazuje na určité sociálne nedostatky spoločnosti v postkomunistickom Maďarsku.


18.8.
UTOROK

22:05 Slepá ulička (Cul-de-sac), Veľká Británia, 1966 (Dvojka)
Richard, zločinec na úteku pred zákonom, nájde útočisko na odľahlom anglickom hrade, týčiacom sa na vrchole útesu. Začne terorizovať svojich nedobrovoľných hostiteľov: čudáckeho Angličana Georga a jeho mladú francúzsku manželku Teresu. Počas pobytu na hrade sa jeho komplic, čakajúci dole v aute, takmer utopí v prílive. Vyviazne s ťažkými zraneniami a keď im podľahne, trojica ho spoločne pochová. Jeho pamiatku si uctia fľaškou a počas prehýrenej noci nečakane dôjde k priateľskému zblíženiu. Na druhé ráno však manželia čakajú hostí a preto sa Richard prezlečie za lokaja. Napätá situácia sa razom mení na veselú maškarádu plnú eskamotérskych kúskov, ale aj napätia. Roman Polanski v tomto bláznivom príbehu s nápaditým humorom paroduje žánrové klišé strašidelných filmov a cituje zo slávnych diel filmu a divadla. Získal zaň Zlatého medveďa na MFF Berlinale a o rok neskôr sa k hororovej paródii vrátil vo svojom slávnom Plese upírov.

TV tipy 17.8. - 23.8. 2009 TV tipy 17.8. - 23.8. 2009 TV tipy 17.8. - 23.8. 2009


19.8.
STREDA

21:50 Anglický pacient (The English Patient), USA, 1996 (Markíza)
Na konci druhej svetovej vojny sprevádza mladá zdravotná sestra umierajúceho vojaka. Po prežitej hrôze úplne stratil pamäť a jeho stav sa každou hodinou zhoršuje. Ošetrovateľka ho preto odvedie do opusteného toskánskeho kláštora. Jedeným spojením s pacientovou minulosťou, je jeho kniha, v ktorej je vložených mnoho osobných listov, kresieb a máp. Keď ich sestra začne čítať, neznámy si pomaly spomína na celý život.

22:05 Neodchádzaj nocou letnou, ČSSR, 1984 (Dvojka)
Dramatický príbeh zo života montérov vysokého napätia. Skupina montérov pracuje na rôznych miestach republiky. Pri poslednom sťahovaní zanechal jeden z partie dievča v druhom stave. Prizná sa snúbencovi, ktorý pracuje ako mechanizátor na JRD v dedine. Snúbenec sa rozhodne montéra vyhľadať na montážach, odíde z JRD a prihlási sa do partie montérov s úmyslom svojho soka odstrániť.

23:20 Družička (La Demoiselle d'honneur), Fran./Nem./Tal., 2004 (Prima)
Phillipe sa na sestrinej svadbe zoznámi s družičkou a okamžite medzi nimi vzplanie vášnivá láska. Senta vraví, že sú si súdení. Jedného dňa však príde s tvrdením: aby človek dokázal svoju lásku, musí zasadiť strom, napísať báseň, vyspať sa s osobou rovnakého pohlavia a niekoho zabiť.  Claude Chabrol rozohráva drámu všednosti narušovanú fantaskným svetom predstáv a klamstiev, keď sa hľadanie životných alternatív  nebezpečne blíži šialenstvu. Ponecháva vývoj príbehu neustále v neistote rovnako ako charakter svojich postáv a sústredí sa na krehkú hranicu medzi pravdou a klamstvom.

00:35 Proti múru (Gegen die Wand), Nemecko/ Turecko, 2004 (Čt2)
Cahil žije v Hamburgu už roky. Keď jednej noci vrazí autom priamo do múru, ocitne sa na psychiatrickej klinike. Tu sa zoznámi s tureckým dievčaťom Sibel, výnimočnou a nonkonformnou postavou. Sibel chce žiť normálnym životom mladej ženy bez obmedzení, chce voľnosť, ktorú ostatné Európanky považujú za samozrejmosť. Preto presvedčí Cahila, aby sa s ňou – formálne – oženil a tým ju oslobodil od fanatickej rodiny. Cahil po dlhšom prehováraní návrh prijíma. Ani jednej z dvojice však netuší, do akých problémov sa tým dostanú. Začína šialený a krutý pád do hĺbky násilia, vypätých emócií a vzájomných nedorozumení.


20.8.
ŠTVRTOK

21:00 Svet podľa Prota (K-PAX), USA/ Nemecko, 2001 (Filmbox)
Vo filme režiséra Iaina Softleyho hrá Kevin Spacey muža so zvláštnym menom Prot, ktorý je vďaka svojmu správaniu považovaný za psychicky narušeného, a Jeff Bridges nemocničného psychiatra Marka Powella. Ich cesty sa pretnú, keď polícia privedie Prota k psychiatrovi po tom, ako im pokojne a slušne tvrdí, že svetlo na ich planéte je pre neho príliš silné, oveľa silnejšie ako na jeho rodnej planéte K-PAX. Powell už liečil mnoho pacientov, trpiacich ilúziami, a predpokladá, že je len otázkou času, kedy logicky vyvráti jeho príbeh a odhalí, čo je skutočnou príčinou jeho stavu...

22:40 M:I-2 (Mission: Impossible II.), USA/ Nemecko, 2002 (Markíza)
Bývalý agent organizácie IMF Sean Ambrose zabije priateľa Ethana Hunta a ukradne jedinečnú protilátku proti smrteľnému vírusu Chiméra. Šéf IMF vyšle Hunta aby našiel teroristov skôr než niečo vyvedú. Asi netreba dodávať nič viac...

TV tipy 17.8. - 23.8. 2009 TV tipy 17.8. - 23.8. 2009 TV tipy 17.8. - 23.8. 2009

21.8.
PIATOK

22:10 Pozor, vizita! , ČSSR, 1981 (Joj Plus)
Príbeh sa odohráva v roku 1960 na infekčnom oddelení jednej nemocnice, kde je ako bacilonosič brušného týfusu izolovaný starý Prepsl, tulák bez rodiny, svetobežník s osobitnou etikou a poňatím slobody. Práve on je stredobodom všetkého diania, dominantnou postavou príbehu. Spočiatku odmieta prispôsobiť sa situácii a žiť v izolácii od sveta, niekoľkokrát sa pokúsi o útek, ale časom začne naväzovať priateľské vzťahy nie len s personálom, dezinfektorom Kafkom a upratovačkou Katkou, ale tiež s rovnako postihnutými pacientmi.

22:50 Profesionál (Le Professionnel), Francúzsko, 1981 (Čt1)
Joss Beaumont bol jedným z najvplyvnejších tajných agentov. Preto mu bola zverená prísne tajná úloha – odstrániť diktátora v jednom africkom štáte. V Paríži však  nastala zmena politického kurzu a útok na politika sa stal nepohodlným. Beaumonta preto pošlú do trestaneckého tábora.


22.8.
SOBOTA

15:25 Mafia! (Jane Austen's Mafia!), USA, 1998 (Prima)
Majster filmovej paródie Jim Abrahams si vzal na mušku slávne mafiánske filmy začínajúc Coppolovým Krstným otcom a končiac Scorseseho Casinom. A tak môžeme znovu sledovať pohnuté osudy poprednej mafiánskej rodiny, ktorá sa z chudobných sicílskych prisťahovalcov vypracovala na najvýkonnejšiu zločineckú organizáciu v Spojených štátoch. Tentoraz sa ale navyše poriadne zasmejeme, pretože v mafiánskych filmoch je materiálu k parodovaniu viac než dosť. 

16:05 Vtedy na západe (C'era una volta il West), Taliansko/ USA, 1968 (Čt1)
Tajomný pištoľník Harmonica (Charles Bronson) prichádza ochrániť záujmy krásnej vdovy Jill McBainovej (Claudia Cardinale), ktorej rodinu vyvraždil nemilosrdný Frank (Henry Fonda), najnebezpečnejší pištoľník divokého Západu... Kultový spaghetti western Sergia Leoneho s nezabudnuteľnou hudbou Ennia Morriconeho. Rachot vlaku prehlušuje úzkostlivé tóny harmoniky a my tušíme, že západ už nikdy nebude taký ako kedysi...

20:30 Zlodeji ako my (Thieves Like Us), USA, 1974 (MGM)
Snímka bola nakrútená rovnako ako film noir They Live by Night (1949) Nicolasa Raya na motívy románu Edwarda Andersona a scenáristi spolu s Altmanovými hereckými obľúbencami vlastne vytvorili žánrovo mnohotvárny remake tohto filmu s príchuťou klasiky Bonnie a Clyde. Altman sa v tomto filme nezaujíma až tak o násilné kúsky gangstrov, ale s väčším zaujatím sleduje príbeh každodenného života svojich filmových hrdinov, ktorých ale vôbec neglorifikuje. Brutalita, mrazivá irónia, ostré svietenie, zábery cez zrkadlo či sklo, všadeprítomné hrajúce rádio, práca kamery zdôrazňujúca fragmenty emócii, expresívne detaily, zmysel pre ironický nadhľad aj napínavú akciu – to všetko radí snímku k tomu najlepšiemu z Altmanovej tvorby 70. rokov.

21:00 Priznanie (Tape), USA, 2001 (Filmbox)
Kamaráti zo školy Vince a John Salter sa po rokoch stretnú v Michigane na filmovom festivale a začnú spomínať na staré časy. Ako roky ubiehali, obaja sa od štúdií predsa len trochu zmenili. Vince je slobodomyseľný pôžitkár a občasný dealer drog, z Johna sa stal ambiciózny dokumentarista. Ich zábavné spomienky na študentský život naraz dostanú nečakaný smer.

21:40 Vyjednávač (The Negotiator), USA/ Nemecko, 1998 (Čt1)
Danny Roman (S. L. Jackson) je v Chicagu to najlepšie, čo polícia v tomto obore má. Keď je však jeho „parťák“ zavraždený a dôkazy ukazujú na Dannyho vinu, rozhodne sa odhaliť sprisahanie a prestúpi na druhú stranu barikády. Iba tak bude môcť odhaliť zradcov a pomstiť smrť svojho priateľa. V hre je Dannyho život. Proti nemu stoja jeho bývalí kolegovia a priatelia. Jeho jediným spojencom je nezaujatý špičkový vyjednávač číslo Dva v Chicagu - Chris Sabian (Kevin Spacey). Už iba minúty delia Dannyho od momentu, kedy bude musieť sám čeliť útoku elitnej jednotky.

TV tipy 17.8. - 23.8. 2009 TV tipy 17.8. - 23.8. 2009 TV tipy 17.8. - 23.8. 2009

23.8.
NEDEĽA

21:00 Život je krásny (La Vita è bella), Taliansko, 1997 (Filmbox)
Píše sa rok 1939. Taliansky čašník Guido Orefice, prekypujúci energiou a hýriaci bláznivými nápadmi, prichádza z vidieka do veľkého mesta. Na prví pohľad sa tu zamiluje do pôvabnej učiteľky Dory. Ta už síce nápadníka má, on však spraví všetko, aby ju zachránil od svadby s nemilovaným byrokratom. Získa jej lásku a vezmú sa. Narodí sa im syn Giosué. Po piatich rokoch šťastného manželstva je Guido kvôli svojmu pôvodu odvlečený spolu so synom do koncentračného tábora.

22:10 Hra snov (For Love of the Game), USA, 1999 (Prima)
Tridsaťsedemročný nadhadzovač Billy Chapel (Kevin Costner) je jedným z posledných hráčov starej školy. Skutočný gentleman baseballu, spoľahlivý, poctivý, skromný hráč, ktorý celých devätnásť sezón prežil v drese Detroitských Tigrov a nikdy ho ani nenapadlo odísť za lepšou ponukou. Teraz sa však ocitne na rozhodujúcej životnej križovatke.  V deň posledného zápasu sezóny sa dozvedá, že jeho klub kúpil nový majiteľ, a ten ho má v úmysle predať. Súčasne mu jeho priateľka Jane (Kelly Prestonová) oznámi, že už má dosť čakania a ustupovania baseballu, ktorý má Billy zjavne radšej ako ju, a že opúšťa nielen jeho, ale aj Spojené štáty a odlieta do Londýna, kde získala výhodnú pracovnú ponuku... Romantická dráma režiséra Sama Raimiho (Spider-Man).

23:45 Sedem (Se7en), USA, 1995 (Markíza)
Pýcha, lakomstvo, závisť, hnev, smilstvo, obžerstvo, lenivosť. Sedem smrteľných hriechov, o ktorých kázali cirkevní hodnostári v stredovekých kázaniach s varovaním, ako môžu nábožných ľudí odvádzať od viery. Tieto hriechy sa objavili ako predloha množstva literárnych, výtvarných či divadelných diel. V roku 1995 vznikol vynikajúci a strhujúci film o dvojici nerovných detektívov, ktorí riešia záhadnú sériu vrážd, motivovaných zmieneným náboženským kázaním.


HIT TÝŽDŇA

22.8.
SOBOTA

16:05 Vtedy na západe (C'era una volta il West), Taliansko/ USA, 1968 (Čt1)
Tajomný pištoľník Harmonica (Charles Bronson) prichádza ochrániť záujmy krásnej vdovy Jill McBainovej (Claudia Cardinale), ktorej rodinu vyvraždil nemilosrdný Frank (Henry Fonda), najnebezpečnejší pištoľník divokého Západu... Kultový spaghetti western Sergia Leoneho s nezabudnuteľnou hudbou Ennia Morriconeho. Rachot vlaku prehlušuje úzkostlivé tóny harmoniky a my tušíme, že západ už nikdy nebude taký ako kedysi...

sHIT TÝŽDŇA

23.8.
NEDEĽA

16:15 Marabunta: Vraždiace mravce (Legion of Fire: Killer ...),USA, 1998 (Markíza)
Dej filmu sa odohráva v malom meste na Aljaške, kam prichádza entemologista - odborník na hmyz - Jim Conrad. Na rybačke v horách sa zoznamuje s dvomi mužmi, ktorí našli podivuhodný jav - zviera zvlečené z kože. Neskôr objavia v miestnom obchode majiteľa, ktorý je síce oblečený, ale jeho telo bolo napadnuté neznámym tvorom. Telo je odvezené na pitvu a Jim nájde v lebke stopy po mravcoch. Vzápätí náhle miznú ľudia bez stopy alebo sa objavujú len ohlodané kostry v neporušených šatách...


autor Tomáš Daneček 17.8.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.