TV TIPY 30.9. - 4.10. 2009

TV TIPY 30.9. - 4.10. 2009

článok



30.9.
STREDA

22:40 Nebezpečné hry (Wild Things), USA, 1998 (Markíza)
Sedemnásťročná Denise Richards sa bezhlavo zaľúbi do školského poradcu Matta Dillona. Keď zlyhajú všetky prostriedky, ako na seba upútať jeho pozornosť, rozhodne sa k takmer šialenému kroku - obviní ho zo znásilnenia. Možno by jej to nikto ani neuveril, keby s rovnakým obvinením neprišla aj jej spolužiačka Neve Campbell...

00:50 Vreckové (L' Argent de poche), Francúzsko, 1976 (Čt2)
Vo filme Vreckové Truffaut naväzuje na svoj krátkometrážny film Les Mistons a na film Nikto ma nemá rád. Tu je však jeho pohľad na zraniteľné detstvo omnoho láskyplnejší a odľahčenejší. Na príbehoch detí zachytáva detstvo v rôznom veku. Film sa nenápadne člení na epizódy, keď jednotlivé deti vystúpia na chvíľu do popredia a režisér uprie pozornosť na ich osobný problém. Osamelosť, neúspech, nesmelosť, neporozumenie dospelých, trápenie so zamilovanosťou? Žiadne z týchto starostí tu nie je zjednodušené. Naopak, načrtnuté príbehy naznačujú, že život detí je nemenej dramatický než ten, ktorý vedú ich rodičia.

TV tipy 30.9. - 4.10. 2009 TV tipy 30.9. - 4.10. 2009 TV tipy 30.9. - 4.10. 2009

1.10.
ŠTVRTOK

19:55 Boh odpúšťa... ja nie! (Dio perdona... Io no!), Tal./Špa., 1968 (Joj Plus)
Lupič Bill San Antonio so svojou bandou prepadnú vlak prevážajúci značné bohatstvo určené na výplaty miezd, všetkých postrieľa a svoju korisť dobre ukryje. Hlavnou postavou klasického westernového príbehu je pištoľník na strane zákona prezívaný Doc, ktorý chce dostať Billa aj jeho lup. Vláka ho do partie pokru, a keď sa objaví falošná karta, je z toho súboj, pri ktorom bleskurýchlo tasiaci Doc urobí s lupičom krátky proces. Potom sa spojí s vyšetrovateľom poisťovne, aby našiel ukrytý lup. Ani jeden z nich netuší, že Billy nezomrel a akonáhle je to možné, vydá sa so svojimi mužmi po stopách Doca, aby sa pomstil.

20:30 Mustangy (The Misfits), USA, 1961 (MGM)
Ľúbostný príbeh starnúceho kovboja Gaya a bývalej striptérky Roslyn, ktorí sa spoločne s priateľmi vydávajú po stopách divokých koní. Napriek prežitým trápeniam sa snažia zachovať si aspoň zvyšky ilúzií. Ponurú atmosféru filmu režiséra Johna Hustona a scenáristu Arthura Millera podporuje sugestívna hudba Alexa Northa (Električka zvaná túžba, Smrť obchodného cestujúceho, Kto sa bojí Virginie Wolfovej?, ).  V hlavných úlohách s Clarkom Gabelom a Marilyn Monroe.

23:10 Dištrikt (Nyócker!), Maďarsko, 2004 (Čt2)
Budapeštiansky 8. obvod nie je práve najlepšou adresou. Chudobnú časť mesta obýva pestrá zmes maďarských, ale i rómskych, ukrajinských, arabských či čínskych rodín. Syn šéfa rómskeho gangu Riči Lakatoš sa zaľúbi do Julinky, ktorá je dcérou hlavy znepriateleného klanu. Príbeh novodobého Rómea a Júlie v hip-hopovom rytme sa však začína zamotávať, keď sa na scéne objaví ropa. Tá na Dištrikt okrem skorumpovaných policajtov obráti i pozornosť nemenej skorumpovaných politikov, najrôznejších agentov a napokon i samotného Georgea Busha.

00:30 Násilník (The Enforcer), USA, 1976 (Markíza)
Bobbyho Maxwella prepustili pre brutalitu z armády. Založí teroristickú skupinu a vnikne do skladu, kde ukradne veľké množstvo zbraní. Pritom ťažko zraní policajta, ktorý chcel krádeži zabrániť. Umierajúci policajt je priateľ detektíva Callahana. Harry je prekvapený, keď k prípadu dostane nového kolegu, novopečenú inšpektorku Kate.


2.10.
PIATOK

22:20 Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn), USA, 1996 (Filmbox)
Kuriózna gangsterka netradične skombinovaná s upírskym hororom, odohrávajúcim sa v púštnej putike Titty Twister  pochádzajúca z pera Quentina Tarantina. Ten ju ešte na začiatku 90. rokov napísal na objednávku, ako viac-menej propagačný materiál pre istú make-upovú firmu. Projekt bol ale odložený k ľadu, až kým sa ho v roku 1995 neujal talentovaný mladý muž menom Robert Rodriguez. On a Tarantino sa stretli na torontskom filmovom festivale, kde práve uvádzali svoje režijné debuty (El Mariachi a Gaunerov). Padli si do oka a spoločne trocha zapracovali na scenári. Tarantino bol režisérovi nápomocný aj z pozície herca; obsadil totiž rolu šialenejšieho z bratov Geckovcov (druhým bola vychádzajúca hviezda Georgea Clooneyho). Do ďalších úloh sa im podarilo zlanáriť  Tarantinovho kamaráta Harveyho Keitela, Juliette Lewis a do vedľajších úloh zombie maskéra Toma Saviniho, Cheecha Marina alebo Salmu Hayek.

22:40 Ryba menom Wanda (A Fish Called Wanda), USA/ UK, 1988 (Jednotka)
Bol to dokonalý plán. Diamanty za milióny libier zmenili v niekoľkých minútach majiteľov a štyria, čo sa ich tak hravo zmocnili – uhladený gangster George s koktavým komplicom Kenom, svojou americkou milenkou Wandou a jej „bratom“ – boli razom „za vodou“. Veď dvadsať miliónov delené štyrmi, to je skutočne slušná sumička, ktorá dokáže každého zabezpečiť na celý zvyšok života. Svižná kriminálna komédia v dobe nakrúcania takmer osemdesiatročného režiséra Charlesa Crichtona a montypythonovského herca Johna Cleesa v sebe spája čierny anglický humor a nezadržateľné tempo amerických akčných filmov.

TV tipy 30.9. - 4.10. 2009 TV tipy 30.9. - 4.10. 2009 TV tipy 30.9. - 4.10. 2009

3.10.
SOBOTA

20:20 Ja, robot (I, Robot), USA/ Nemecko, 2004 (Joj)
Príbeh histórie, meniacej udalosti vyrozprávanom vo filme, sa zrodil pred viac, než desiatimi rokmi, kedy scenárista Jeff Vintar napísal špeciálny scenár "Hardwired", tajomný príbeh o vražde, ktorú možno spáchal robot. Producent Laurence Mark sa tohto projektu ujal a spoločnosť Twentieth Century Fox prijala "Hardwired" s tým, že film bude režírovať Alex Proyas. Začiatkom roku 2000 odletel Vintar do Austrálie, aby začal spolupracovať s Proyasom. Ich spolupráca trvala cez dva roky. Medzi tým spoločnosť Davis Entertainment získala filmové práva na poviedky Ja, robot a Proyas opäť posúdil film a doplnil o ďalšie prvky diela Isaaca Asimova. Asimove myšlienky a postavy prirodzene zapadli do štruktúry Vintarovho tajomného príbehu.

21:30 Hrdina (Ying xiong), Čína/ Hong Kong, 2002 (Čt1)
Rozpočet historického vojnového veľkofilmu Hrdina niekoľkokrát prekročil prostriedky vložené do oscarového filmu Tiger a drak. Režisérom filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medveďa a ceny BAFTA, trikrát nominovaný na Zlatú Palmu Zhang Yimou. Hereckými hviezdami sú Ziyi Zhang (Tiger a Drak) a Jet Li (Romeo musí zomrieť). Pod špeciálne efekty sa podpísalo to najlepšie, čo chodí po tejto planéte: Scott Palleiko (Terminátor 3, X-Men, Hviezdne vojny), Jonathan Rothbart (Muži v čiernom, Dračie srdce, Ospalá diera) a Ellen Poon (Jumanji, Maska, Mars útočí, Jurský park). Dej sa odohráva pred 2000 rokmi za vlády dynastie Qin a rozpráva príbeh hrdinského bojovníka a ochrancu kráľa, pred ktorým stojí veľká úloha – zjednotiť Čínu a kráľa tak urobiť imperátorom. Producenti pri natáčaní spolupracovali s čínskou armádou a tak mohli vzniknúť jedny z najefektnejších scén dejín historického vojnového filmu.

22:20 Životy tých druhých (Das Leben der Anderen), Nemecko, 2006 (Dvojka)Píše sa rok 1984 a do pádu obávaného režimu vo východnom Nemecku zostáva necelých šesť rokov. Vládnuca Jednotná socialistická strana upevňuje svoju pozíciu pomocou nemilosrdného systému monitorovania a manipulácie s potenciálne nebezpečnými osobami, na čo využíva tajnú políciu Stasi. Verný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) sa v snahe o kariérny postup pustí do zhromažďovania kompromitujúcich dôkazov proti známemu divadelnému dramatikovi Georgovi Dreymanovi (Sebastian Koch) a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii Sieland (Martina Gedeck), ktorá krátko predtým učarovala ministrovi kultúry Brunovi Hempfovi (Thomas Thieme). Len čo sa však do sveta dvoch divadelných hviezd ponorí, začne byť ich životmi fascinovaný a uvedomí si obmedzenosť svojej vlastnej existencie.

22:50 Zajtrajšok nikdy nezomiera (Tomorrow Never Dies), UK/ USA, 1997 (Joj)
Pre peniaze a svoje megalomanstvo je schopný urobiť všetko, ale to našťastie nie je žiadne tajomstvo. Elliot Carver by rád pripojil k svojmu mediálnemu impériu aj čínsky trh, ale ten mu aj napriek jeho vytrvalému úsiliu stále uniká. Keď je v čínskych vodách za podivných okolností zničená britská vojnová loď, situácia sa vyhrocuje. Carverovo impérium je pripravené po celom svete vyjsť s palcovými titulkami o katastrofe a priviesť Čínu a Britániu k zničujúcemu konfliktu. Je tu však aj agent 007 James Bond, ktorý na veci ide nenapodobiteľným spôsobom. Už stihol spoznať Carverovu okúzľujúcu manželku Paris a teraz by rád podkúril Carverovi. S dokonale krásnou agentkou Wai Lin  je pre Bonda radosť spolupracovať, ale na dobré pocity nie je príliš čas. Už o pár hodín sa svet môže ponoriť do najtemnejšieho chaosu.

23:15 Dotyk smrti (Bringing Out the Dead), USA, 1999 (Čt1)
Frank Pierce (Nicolas Cage) je na dne. Po piatich rokoch vyčerpávajúcich nočných služieb v sanitke záchranky sa z neho stal alkoholik trpiaci ťažkou depresiou a halucináciami - duchovia desiatok pacientov, ktorých sa mu nepodarilo zachrániť, sa túlajú ulicami Manhattanu s nemou výčitkou nevysloviteľného utrpenia. Záblesk nádeje vnesie do Frankovho vyprahnutého sveta tajomné dievča Mary Burke (Patricia Arquette), ktorej otca Frank vyrval z náručia smrti. 

TV tipy 30.9. - 4.10. 2009 TV tipy 30.9. - 4.10. 2009 TV tipy 30.9. - 4.10. 2009

4.10.
NEDEĽA

15:40 Mačací ľudia (Cat People), USA, 1942 (Čt2)
Krásna a tajomná módna návrhárka Irena Dubrovna žije a pracuje v New Yorku, ale pochádza zo Srbska. Zamiluje sa do dobromyseľného lodného konštruktéra menom Oliver Reed. Po svadbe však ich vzťah nedosiahne milostné naplnenie. Irena sa totiž bojí, že ju stíha dávna kliatba, uvrhnutá na jej rodnú dedinu. Kedykoľvek pobozká muža, zmení sa vraj na krvilačného pantera a začne zabíjať. Rovnaká vec hrozí, keď pocíti žiarlivosť či hnev. Oliver ju pošle k psychiatrovi Louisovi Juddovi. Sám si medzitým začne románik s kolegyňou Alice. Keď sa to Irena dozvie, začne samozrejme žiarliť. A keď sa dozvie, že Oliver sa do Alice zamiloval, prebudí sa v nej šelma.

23:00 Spalovač mrtvol, ČSSR, 1968 (Filmbox)
Scenár filmovej adaptácie rovnomennej novely Ladislava Fuksa zvýrazňuje psychologické základy fašizmu. Analyzuje ľudský charakter, ktorý nebránil hlavnému hrdinovi pri páchaní ohavných a nehumánnych činov. Úvodné idylické scény Kopfrkingla s rodinou vystrieda nepriame rozprávanie o zmene jeho osobnosti. Spalovač mrtvol je temnou, nanajvýš štylizovanou štúdiou o premene človeka na zviera. Analyzuje prejavy úchylného človeka, otca rodiny, ktorý pod vplyvom priateľa s prvej svetovej vojny, nachádza v sebe vlohy a talent na súbežníka a vraha.


HIT TÝŽDŇA

3.10.
SOBOTA

22:20 Životy tých druhých (Das Leben der Anderen), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Píše sa rok 1984 a do pádu obávaného režimu vo východnom Nemecku zostáva necelých šesť rokov. Vládnuca Jednotná socialistická strana upevňuje svoju pozíciu pomocou nemilosrdného systému monitorovania a manipulácie s potenciálne nebezpečnými osobami, na čo využíva tajnú políciu Stasi. Verný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) sa v snahe o kariérny postup pustí do zhromažďovania kompromitujúcich dôkazov proti známemu divadelnému dramatikovi Georgovi Dreymanovi (Sebastian Koch) a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii Sieland (Martina Gedeck), ktorá krátko predtým učarovala ministrovi kultúry Brunovi Hempfovi (Thomas Thieme). Len čo sa však do sveta dvoch divadelných hviezd ponorí, začne byť ich životmi fascinovaný a uvedomí si obmedzenosť svojej vlastnej existencie. (viac o filme)

sHIT TÝŽDŇA

4.10.
NEDEĽA

22:20 Invázia mravcov (Destination: Infestation), UK, 2007 (Jednotka)
Počas letu do USA z Kolumbie zaútočí na cestujúcich lietadla roj agresívnych mravcov - ktorí sa dostali na palube v tele nič netušiaceho cestujúceho...Ide o najnebezpečnejšie mravce na svete, ktorých uhryznutie je veľmi jedovaté... Boj posádky spolu s entomologičkou doktorkou Rossovou za záchranu lietadla a cestujúcich napokon všetkých zblíži - napriek tomu, že žiadne letisko im nechce povoliť pristátie.


autor Tomáš Daneček 28.9.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.