TV TIPY 13.10. - 18.10. 2009

TV TIPY 13.10. - 18.10. 2009

článok



13.10.
UTOROK

20:00 Starci na chmelu, ČSSR, 1964 (Čt2)
Nezabudnuteľný, nestarnúci, prvý a doposiaľ neprekonaný český muzikál Starci na chmelu nakrútil v roku 1964 podľa námetu Vratislava Blažka režisér Ladislav Rychman. Príbeh prvej lásky dvoch spolužiakov, ktorá je v priebehu chmeľovej brigády vystavená závisti, nepochopeniu a pokrytectvu ostatných, sa diváckou návštevnosťou radí k najúspešnejším českým filmom.

21:50 V tajnej službe Jej veličenstva (On Her Majesty's Secret Service), UK/ USA, 1969 (Joj Plus)
Ernst Blofeld už má všetko premyslené do najmenších detailov. V tajných laboratóriách sa už zhromažďujú mladé ženy, ktoré nesú kľúčovú úlohu v zlovestnom pláne Blofelda. Práve ony budú nositeľkami smrteľne nebezpečného vírusu, ktorý musia rozniesť po celom svete. Centrom operácie sa stalo Švajčiarsko, kam už meria svoju cestu aj zvláštny agent 007 James Bond, ktorý sa môže oprieť aj o nezištnú pomoc mafiána Draca, ktorého pôvabná dcéra Tracy je v ohrození. Má to byť práve Bond, ktorý bude zárukou jej bezpečia, ale Blofeldov plán je príliš nebezpečný na to, aby bol Bond exkluzívna poistka.

22:10 A čo ďalej, Baltazár (Au hasard Balthazar), Fran./Švéd., 1966 (Dvojka)
Film A čo ďalej, Baltazár je meditáciou o ústredných témach tvorby "filmového jansenistu" Roberta Bressona: o neviditeľnosti božej prozreteľnosti, o mlčaní boha a o pokore. Jeho filmy sa vyznačujú minimalistickým asketickým štýlom, absenciou dramatických momentov, naratívnymi pomlkami a prácou s nehercami. Jeden z najvýraznejších režisérov francúzskej novej vlny, Jean-Luc Godard, označil toto dielo za najkomplexnejší film obľúbeného filmového autora svojej generácie.

00:05 Harry a Tonto (Harry and Tonto), USA, 1974 (Čt2)
Harry a Tonto (1974) rozpráva príbeh penzionovaného učiteľa Harryho Coombsa (Art Carney), ktorý sa po demolácii svojho newyorského bytu vydáva s kocúrom Tontom na cestu naprieč Amerikou, počas ktorej navštívi svoje deti (predstavujúce rôzne druhy životného sklamania) a zažije rad pozoruhodných stretnutí, ktoré poopravia jeho náhľad na život. Na konci cesty v Kalifornii nachádza nových priateľov aj stratený životný pokoj. Film stojí a padá s precíteným výkonom Arta Carneyho, ktorý tu po desiatkach prevažne podporných postáv dostal konečne svoju veľkú hlavnú úlohu.

TV tipy 13.10. - 18.10. 2009 TV tipy 13.10. - 18.10. 2009 TV tipy 13.10. - 18.10. 2009

14.10.
STREDA

21:00 Jackie Brownová (Jackie Brown), USA, 1997 (Filmbox)
Starnúca letuška Jackie Brown je zadržaná pri pašovaní peňazí pre priekupníka zbraní Ordella. Vyšetrovatelia jej sľúbia zhovievavosť, ak pomôže svojho šéfa dolapiť a usvedčiť. Jackie, ktorá sa medzitým zblíži s profesionálnym platcom kaucií Maxom, zosnuje plán, ako naraz získať polmiliónový balík, zbaviť sa policajtov a nepohodlného šéfa. Lenže takýto plán má veľa rizík… Jackie Brown je predovšetkým pôsobivý romantický film (avšak v tarantinovskom zmysle), ktorý stojí nie na akcii, ale na charakteroch jednotlivých bravúrne zahraných postáv.

23:20 Ráno pod mesiacom, ČSSR, 1979 (Dvojka)
Komorný rodinný príbeh televízneho filmu Ráno pod mesiacom je plný dramatických vzťahov aj túžby po večných hodnotách, akými sú láska a porozumenie. Konfrontácia dvoch svetov, dvoch životov a riešenie problému, nakoľko sme vyspelí vo svojich medziľudských vzťahoch. Na osudoch Silvie Brežnej a jej matky, nebohej Markovej (dvojrola E.Vášáryovej), odhaľuje sa nám svet a problémy rodiny, postavenia ženy v domácnosti i v spoločnosti.

00:05 Transamerika (Transamerica), USA, 2005 (Čt2)
Transsexuál Bree šetrí každý dolár, aby mohol zaplatiť vytúženú operáciu, ktorá z neho konečne urobí ženu. Jedného dňa sa dozvie, že jeho syn Toby sedí vo väzení v New Yorku. Bree dostane syna z väzenia a chce ho odniesť späť k pestúnom. Americká dráma rozpráva o nasledovaní cesty svojho vnútorného ja, nech je akokoľvek výlučná a pre spoločnosť nepochopiteľná. Film zozbieral rad ocenení na festivaloch predovšetkým vďaky skvelému výkonu Felicity Huffman, ktorá bola za svoju postavu nominovaná na Oscara.


15.10.
ŠTVRTOK

23.10 Jedné noci v jednom městě, ČR, 2007 (ČT2)
Animovaný film pre dospelých, ktorí si v srdci uchovali aspoň kúsok dieťaťa. Čo všetko sa môže stať v záhadnom meste, keď hviezdy, mesiac a plynové lampy nahradia slnečný svit? Viete, čo sa stane, keď si človek prišije cudzie ucho? Môžete v noci na Žižkove stretnúť džina, ktorý splní všemožné želania? Myslíte si, že ešte existujú miesta, kde sa zastaví čas? Viete, čo môže narušiť vystúpenie hmyzieho cirkusu, aké ciele má mestský poľovník a čo vzrušuje jeho susedov? Môže sa priateliť kapor so stromom? Môže!

00.40 Stávka na smrť (The Dead Pool), USA, 1988 (Markíza)
Medzi osobnosťami, na ktorých smrť sa uzatvárajú stávky, je aj Harryho meno. A to Dirty Harry Callahan (Clint Eastwood) nemá rád...

TV tipy 13.10. - 18.10. 2009 TV tipy 13.10. - 18.10. 2009 TV tipy 13.10. - 18.10. 2009

16.10.
PIATOK

22:00 Stav milosti (State of Grace), Veľká Británia/ USA, 1990 (Joj Plus)
Terry Noonan (Sean Penn) sa po desiatich rokoch vracia do New Yorku, do jeho podsvetia, kde vyrastal. Obnoví staré vzťahy, aj so svojim starým kamarátom Jackie (Gary Oldman), ktorý sa pohybuje v írskom podsvetí - na ktorého čele stojí jeho otec Frankie (Ed Harris). Terry si nájde aj starú lásku , Jackieho sestru Kathleen (Robin Wright-Penn). Čoskoro sa však bude musieť rozhodnúť ktoré veci sú pre neho v živote prioritou a naopak, ktorým bude musieť čeliť. A to rozhodne nebude jednoduché...Terry totiž pracuje ako poliš - utajený agent. Chce pomôcť polícii rozbiť gang. Nakoniec odhalí svoju identitu Kathleen, ale ona ho už nechce. Jej brat jej o ňom povedal, že je členom gangu, a že už zabil dvoch ľudí.

22:40 Duch meča (Long xie shi san ying), Hong Kong, 1978 (MGM)
V púšti nájde mladý bojovník (Fu Sheng) vyčerpaného muža v čiernom (Ti Lung). Pomôže mu, ale namiesto vďaky sa dočká iba toho, že mu tajomný cudzinec ukradne vodu a koňa. Mladík ale cudzinca nájde v skalách a nezdá sa, že by bol príliš nahnevaný. Naopak. Pomôže neznámemu proti banditom, ktorí ho prenasledujú a nenechá sa odradiť jeho odmietavosťou. Bojovník s trojtyčou mladíkovi začne odhaľovať svoju minulosť, v ktorej bol jedným z klanu vedeného bezcitným kmotrom (Ku Feng). Ako jeden z Trinástich orlov musel vraždiť, rabovať a kradnúť, ale po jednej podobnej akcii bol vážne zranený a zachránený dedinskou rodinou. Až na opustenom statku, kde sa ho ujala rodina kultivovaného literáta spoznal ľudské teplo a lásku. Jeho dobrý úmysel polepšiť sa ale zničilo vyvraždenie rodiny, ktorá mu zachránila život, aj jeho vlastné zabitie tehotnej ženy, dcéry kmotrovho nepriateľa. Trinásty orol túži po pomste.

00:05 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971 (Prima)
Dvojica detektívov bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, prezívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, pri ktorom ide o veľké množstvo heroínu, ale veľký prípad nedopadne tak, ako by si priali.  

03:25 Muž z Laramie (The Man from Laramie), USA, 1955 (Joj)
Hlavným hrdinom príbehu je kavalerista, teraz obchodník Will Lockhart, ktorý prichádza z wyomingského Laramarie do nového Mexika, aby pátral po tajnom obchode so zbraňami. Ten stál život jeho mladšieho brata. Lockhart sa dostáva do konfliktu s mocným rančerom, ktorý pomaly stráca zrak, a svoje impérium chce zveriť  skôr svojmu predákovi ako nehodnému vlastnému synovi. Americký režisér Anthony Mann oživil zovšednený westernový žáner v päťdesiatych rokoch sériou temných psychologických westernov, v ktorých hlavné úlohy stelesnil obľúbený herec James Stewart. Posledným z nich bol film Muž z Laramarie, ktorý vznikol podľa poviedky Thomasa T. Flynna, uverejnenej v časopise Saturday Evening Post. Film bol vybudovaný ako klasická dráma so shakespearovskými motívmi (Kráľ Lear). James Stewart patril takmer celé polstoročie k najväčším hollywoodskym hviezdam a stelesnil mnoho nezabudnuteľných postáv. Významná bola i jeho spolupráca s majstrom hrôzy Alfredom Hitchcockom, či klasikom amerického filmu Johnom Fordom.


17.10.
SOBOTA

22:20 Čierna noc – Október 1961 (Nuit noire, 17 octobre 1961), Fr., 2005 (Dvojka)
Príbeh sa odohráva na pozadí krvavých udalostí zo 17.októbra 1961. Vtedy parížska polícia brutálne zakročila proti demonštrujúcim Alžírčanom. V Alžírsku, ktoré bolo pod správou Paríža, v tom období zúrila vojna a príslušníci odboja sa ju snažili preniesť aj na územie Francúzska. Demonštranti v Paríži však protestovali proti obmedzovaniu ich slobody vo Francúzsku. Počas nočného zásahu polície zavraždili údajne 50 až 200 Alžírčanov. Pri predchádzajúcich ozbrojených útokoch príslušníkov alžírskeho odboja FLN prišlo o život 30 policajtov. Francúzske úrady postup polície dodnes neobjasnili... vyšetrovanie bolo zastavené. V príbehu sledujeme osudy viacerých postáv - zastrašeného mladého policajta a jeho rasisticky motivovaných kolegov, slušného alžírskeho školáka, škrupulózneho policajného seržanta, militantných členov alžírskeho hnutia FLN, naivného učiteľa, či neľútostného policajného prefekta. Ich osudy sú súčasťou pravdepodobného sledu udalostí, ktoré vyústili do tragického zásahu proti demonštrantom 17.októbra 1961.

23:35 Príliš dlhé zásnuby (Un long dimanche de fiançailles), Fr./ USA, 2004 (Doma)
Päť zúfalých mužov sa vzájomne postrelí v pevnom presvedčení, že sa tak dostanú preč z krvavej frontovej línie pri Somme, počas Prvej svetovej vojny. Vojenský súd ich však potrestá tým, že ich vysadí v „krajine nikoho“, na mieste krížovej paľby, kde môžu len ťažko prežiť. Tam sa rozdelia a všetci zahynú. Alebo nie? Mathilda, priateľka jedného z vojakov však na základe istých indícií získa podozrenie, že jej priateľ môže stále ešte žiť. Začína jej húževnaté, vytrvalé, cez absurdity vojny niekedy až komické hľadanie pravdy. Mladá žena, ktorá má navyše od detstva problémy s chodením sa čoraz hlbšie dostáva do zákulisia vojny, kde odhaľuje neľudskosť, zúfalstvo, beznádej ale aj nádej.

23:40 Solaris (Solaris), USA, 2002 (Jednotka)
Hollywoodska adaptácia slávneho románu Szanislawa Lema v réžii zázračného dieťaťa Stevena Soderbergha a v produkcii úspešného Jamesa Camerona. Solaris je zvláštna planéta, na ktorej sa dejú veci stojace za výskum. Doktor Kelvin sa ešte celkom nevyrovnal so stratou svojej manželky, keď ho jeho priateľ Gibarian vyzýva, aby prišiel na Solaris a preskúmal záhady, ku ktorým na stanici expedície dochádza. Po prílete Kelvina je ale všetko ešte horšie: Gibarian spáchal samovraždu a ostatní členovia expedície sú na pokraji šialenstva. Počiatočná Kelvinova racionalita dostane onedlho poriadne zabrať. Nielenže si nevie vysvetliť podivuhodné správanie ostatných členov expedície, ale onedlho sa sám stane obeťou bludných predstáv, v centre ktorých stojí jeho manželka.

23:45 Lenny (Lenny), USA, 1974 (MGM)
Nezvyčajne otvorený, nič nezastierajúci životopisný film pojednáva o slávnom americkom bavičovi Lennym Bruceovi, ktorý holdoval drogám, priblblým vtipom a následne sa vrhol na politické útoky. To všetko ho privádzalo do konfliktu s prudérnymi spoluobčanmi a zákonom. Vynikajúci herecký výkon Dustina Hoffmana v titulnej úlohe hraničí s akýmsi súznením s predstavovanou osobnosťou. 

TV tipy 13.10. - 18.10. 2009 TV tipy 13.10. - 18.10. 2009 TV tipy 13.10. - 18.10. 2009

18.10.
NEDEĽA

16:15 Vykrádač hrobov (The Body Snatcher), USA, 1945 (Čt2)
Príbeh podľa románu Roberta Louisa Stevensona sa odohráva v Edinburgu. Dr. MacFarlane, renomovaný chirurg a v súčasnosti učiteľ anatómie, platí drožkárovi Johnovi Grayovi za tajné donášky exhumovaných mŕtvol nedávno zosnulých ľudí. Keďže cintoríny začínajú byť viac a viac strážené, Gray začne vraždiť, aby MacFarlaneovi mohol stále dodávať čerstvé telá. Film režíroval Robert Wise, ktorého meno je spojené napríklad s West Side Story (1961), The Sound of Music (1965), alebo noirovkou Born to Kill (1947).  V hlavných úlohách sa predstavia Béla Lugosi a Boris Karloff.

20:10 Havrania cesta, ČSSR, 1962 (Dvojka)
Príbeh z prostredia stavby diaľkových elektrických vedení zachytáva život a prácu partie montérov, ktorí prišli do horskej dediny elektrifikovať miestne družstvo. Po preložení na horšie platenú a "ponižujúcu" prácu dochádza v partii k rozkladu vzťahov.

22:25 Tančiareň (Le Bal), Taliansko/ Francúzsko/ Alžír, 1983 (Čt2)
V slávnom francúzskom filme talianskeho režiséra Ettore Scolu nepadne jediné slovo, a napriek tomu sa tu odohrá niekoľko ľudských príbehov v premenách času. Originálnu koncepciu "tanečného rozprávania" prevzal Scola z pantomimického divadelného predstavenia, uvádzaného s úspechom parížskym Le Theatre du Campagnol v roku 1981. Autor hry Jean-Claude Penchenat sa podieľal aj na scenári filmovej verzie (sám sa objavuje aj v jednej z úloh) a herci divadelného súboru prevzali svoje úlohy aj na plátne. Film bez slov sa stal podobne ako divadelné predstavenie nesmierne úspešnou filmovou udalosťou. Okrem diváckeho úspechu získal Ettore Scola v roku 1984 na MFF v Berlíne Cenu za réžiu.

22:40 Den sedmý – osmá noc, ČSSR, 1969 (Filmbox)
Nadčasová štúdia o ľudskej povahe, o povahe "malých českých ľudí" je tragickou fraškou, nabitou symbolmi, opierajúcou sa o biblické podobenstvá, absurdnú drámu a kafkovské videnie sveta. Filmová metafora o tom, čo dokáže panika strachu a úzkosti, ak sa zmocní ľudí v dedine, kde sa všetci poznajú. V pestrej mozaike epizód, smerujúcich čoraz krutejšie od komickosti k tragédii, sa predstavuje množstvo postáv, zastupujúcich rôznorodé spektrum národa. Tvorcovia nikoho nešetria, obnažujú malosť a krutosť až na dreň. Práve to, spolu s jasnými náznakmi súvislostí s augustovou okupáciou, oddialilo o 21 rokov premiéru filmu, ktorý je de facto zavŕšením Schormovej poetiky.

04:00 Napoleon Dynamit (Napoleon Dynamite), USA, 2004 (Markíza)
Napoleon Dynamit zasiahol v roku 2004 americkú nezávislú scénu. Napriek tomu, že  rozpočet predstavoval sotva milión dolárov, zarobila táto snímka za rok iba v USA vyše 40 miliónov dolárov. Rovesníci si z hlavného hrdinu ako z veľkého "ucha" radi uťahujú, ale on si v priebehu príbehu svojim často vtipným vystupovaním získa divákov na svoju stranu. Komédia pre divákov, ktorí sa radi veľa a nahlas smejú. Škoda len zvoleného vysielacieho času.


HIT TÝŽDŇA

18.10.
NEDEĽA

16:15 Vykrádač hrobov (The Body Snatcher), USA, 1945 (Čt2)
Príbeh podľa románu Roberta Louisa Stevensona sa odohráva v Edinburgu. Dr. MacFarlane, renomovaný chirurg a v súčasnosti učiteľ anatómie, platí drožkárovi Johnovi Grayovi za tajné donášky exhumovaných mŕtvol nedávno zosnulých ľudí. Keďže cintoríny začínajú byť viac a viac strážené, Gray začne vraždiť, aby MacFarlaneovi mohol stále dodávať čerstvé telá. Film režíroval Robert Wise, ktorého meno je spojené napríklad s West Side Story (1961), The Sound of Music (1965), alebo noirovkou Born to Kill (1947).  V hlavných úlohách sa predstavia Béla Lugosi a Boris Karloff.


autor Tomáš Daneček 12.10.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.