TV TIPY 26.10. - 1.11. 2009

TV TIPY 26.10. - 1.11. 2009

VOD recenzia



26.10.
PONDELOK

20:00 Swing (Swing), Francúzsko/ Japonsko, 2002 (Film+)
Francúzsky scenárista a režisér rómskeho pôvodu Tony Gatlif sa aj vo svojom novom filme Swing venuje popisu charakteristických vlastností a zvykov rómskeho etnika a navyše aj vzájomnému prelínaniu a obohacovaniu rozličných kultúr. Prostredníctvom desaťročného "bieleho" chlapca Maxa približuje komunitu francúzskych Rómov - Manušov. Max sa na prázdninách u babičky zamiluje do cigánskej hudby a začne sa učiť hrať na gitare u svojrázneho gitaristu Miralda.

22:35 Z hrobu do hrobu (Odgrobadogroba), Chorv./ Slovinsko, 2005 (Dvojka)
Tridsiatnik Pero žije v malom slovinskom mestečku, je profesionálnym rečníkom na pohreboch a svoj talent využíva na vytváranie prejavov, ktoré nie sú len obyčajnými chválospevmi na zosnulých. Žije v rodinnom dome s otcom, neustále sa neúspešne pokúšajúcim o samovraždu, dvomi sestrami a synovcom. Je tu však i sused Šuki, synovcov otec Dzeger a Perova veľká láska Renáta. Osudy všetkých týchto postáv sa navzájom prelínajú a v zdanlivo nevinnej situácii sa hromadí temná sila...Čierna komédia je temne grotesknou hrou o živote a smrti.


27.10.
UTOROK

20:00 Rozmarné léto, ČSSR, 1967 (Čt2)
Jiří Menzel nakrútil v roku 1967 podľa novely Vladislava Vančuru film Rozmarné léto. Vo filme sa mu podarilo dokonale vystihnúť špecifický jazyk i atmosféru predlohy. Nemalú zásluhu na tom iste mali i jednotliví hereckí predstavitelia, predovšetkým Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák, ktorí stelesnili trojicu priateľov, tráviacich spolu letný čas v debatách a dobrosrdečnom hašterení. Zavítajte teda na plaváreň v Krokových Varoch, kde sa schádzajú kúpeľník Antonín Dura, abbé Roch a major Hugo.

22:00 Žiť a nechať zomrieť (Live and Let Die), UK/ USA, 1973 (Joj Plus)
Až traja agenti doplatili životom na svoju snahu zabrániť obchodu s drogami. Cieľom misie Jamesa Bonda je New York a terčom mafiánsky boss a priekupník v Harleme Mr. Big. Jeho hlavný spojenec, diplomat Dr. Kanaga má veľmi dobre spočítané nielen to, koľko zarobí za každý prepašovaný gram, ale rovnako dobre má spočítané aj to, čo znamená každý zničený kontraband. Dobre utajené a strážené plantáže v Karibiku sa už pokúšali dobyť mnohí.

22:10 Diablova chrbtica (El Espinazo del Diablo), Mexico/ Špa., 2001 (Dvojka)
Píše sa rok 1939, v Španielsku sa pomaly končí krvavá epocha občianskej vojny. Desaťročného Carlosa, syna padlého republikánskeho hrdinu, jeho poručník odovzdá na výchovu do sirotinca Santa Lucia. V novom prostredí sa cíti nielen osamelo, ale čoskoro aj zistí, že musí čeliť nečakaným nástrahám a bojovať o holý život. Okrem skazeného personálu a nepriateľského Jaimeho, najstaršieho z chovancov ústavu, sa totiž stretáva aj s detským duchom s nejasnými úmyslami. Čoskoro začne mať Carlos podozrenie, že duchom je Santi, bývalý obyvateľ sirotinca, ktorý v minulosti zmizol za záhadných okolností. Popri tom všetkom sa na dvore stále týči nevybuchnutá bomba...

23:20 Znásilnenie (The Accused), USA/ Kanada 1988 (Doma)
Strhujúci príbeh znásilnenej mladej ženy, ktorá sa zložitou cestou musí domáhať spravodlivosti. V hlavnej úlohe exceluje Jodie Foster, ktorá za svoj výkon získala prvého Oscara. Americký kriminálny film

00:10 Túlavý pes (Nora inu), Japonsko, 1949 (Čt2)
Túlavý pes patrí ku Kurosawovej ranej tvorbe a tesne predchádza jeho prelomové dielo Rašomón, s ktorým zvíťazil na MFF v Benátkach a de facto prerazil do sveta. Pred touto kostýmovou, samurajskou drámou však Kurosawa nakrútil niekoľko snímkou z reálnej súčasnosti. Patrí k menej známym filmom tohto režiséra a Filmový klub ČT postupne uvedie štyri z nich. Túlavý pes (1949), Žiť (1952), Zlý chlap spí dobre (1960) a nakoniec prvý Kurosawov farebný film Dodes'ka den (1970). Detektívny príbeh Túlavý pes z roku 1949 zachytáva nie len konkrétny príbeh dvoch detektívov a jednej ukradnutej zbrane, ale pre dnešného diváka je aj nesmierne zaujímavým pohľadom do reality povojnového Japonska.

TV tipy 26.10. - 1.11. 2009 TV tipy 26.10. - 1.11. 2009 TV tipy 26.10. - 1.11. 2009

28.10.
STREDA

20:00 Invázia barbarov (Les Invasions barbares), Kanada/Fran., 2003 (Čt2)
Jeden z najznámejších režisérov frankofónnej Kanady, Denys Arcand, nadviazal filmom Invázia barbarov po 17 rokoch na svoj film The Decline of the American Empire (Úpadok amerického impéria). V Invázii barbarov sleduje svojich hrdinov zostarnutých, trochu zlomených životom, stále však ešte plných ideálov a vitality. Režisérovi sa v žánri tragikomédie podarilo s nesmiernym šarmom a ľudskosťou, bez pátosu a sentimentu zobraziť smrť človeka i smrť jednej generácie.

20:30 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (MGM)
Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvôli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia.

23:30 Libertine (The Libertine), Veľká Británia, 2004 (Film+)
Nachádzame sa v Anglicku, polovici 17. storočia, v období vlády kráľa Karola II.. Stuartovský rod pomaly na anglickom tróne končí. Anglicko sa stále otriasa v neistote súboja medzi panovníkom a parlamentom. Len nedávno si vysúšalo „experiment“ - republiku (aj s obligátnou popravou panovníka, Karola I.,  na úvod). Len nedávno v mene viery vraždili najskôr katolíkov a potom protestantov. Centrom záujmu tvorcov je dvor Karola II. s jeho enfant terrible Johnom Wilmotom, druhým grófom z Rochestru. Sľubný mladík so záľubou vo veršoch bol považovaný za jeden z najbystrejších mozgov doby. Žiaľ, jeho vrodený nihilizmus, záľuba v alkohole a v ženách z neho urobili bohéma, ktorý, zrkadliac morálku reštaurovanej monarchie, čoraz väčšmi krivil sám seba.


29.10.
ŠTVRTOK

22:35 Jackie Brownová (Jackie Brown), USA, 1997 (Filmbox)
Starnúca letuška Jackie Brown je zadržaná pri pašovaní peňazí pre priekupníka zbraní Ordella. Vyšetrovatelia jej sľúbia zhovievavosť, ak pomôže svojho šéfa dolapiť a usvedčiť. Jackie, ktorá sa medzitým zblíži s profesionálnym platcom kaucií Maxom, zosnuje plán, ako naraz získať polmiliónový balík, zbaviť sa policajtov a nepohodlného šéfa. Lenže takýto plán má veľa rizík… Jackie Brown je predovšetkým pôsobivý romantický film (avšak v tarantinovskom zmysle), ktorý stojí nie na akcii, ale na charakteroch jednotlivých bravúrne zahraných postáv.

23:15 Hranica (The Border), USA, 1981 (Jednotka)
Agent americkej pohraničnej polície Charlie Smith si chce dobre robiť svoju prácu a zabezpečiť svoju ženu. Ale Charlie sa dostane do pasce: na jednej strane má jeho žena stále náročnejšie požiadavky a na druhej strane ho jeho partner obťažuje návrhmi, aby sa dali na ilegálne aktivity - za úplatky. Charlie napokon ustúpi a pomáha pri pašovaní ilegálnych imigrantov z Mexika do Texasu. Jedným z nich je aj mexické dievča Maria, ktorej unesú dieťa, aby ho predali. Charlie sa rozhodne, že jej pomôže a bude bojovať aj proti korupcii, do ktorej sa sám zaplietol.

23:20 Trio z Belleville (Les Triplettes de Belleville), Fran./ Bel./ Kanada, 2003 (Čt2)
Animovaný film, ktorý poteší viac dospelých ako deti. Film je zároveň antitézou k súčasnej hollywoodskej animovanej tvorbe, v ktorej príbeh zaniká pod nánosom sýtych farieb a špeciálnych efektov. V prípade Tria je to práve naopak. Ponúka príbeh, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani hraný film.

TV tipy 26.10. - 1.11. 2009 TV tipy 26.10. - 1.11. 2009 TV tipy 26.10. - 1.11. 2009

30.10.
PIATOK

22:40 Tí druhí (The Others), USA/ Španielsko/Fran./ Taliansko, 2001 (Filmbox)
Grace žije s dcérou a synom na ostrove Jersey v prielive La Manche. Je krátko po druhej svetovej vojne a rodinka márne čaká na návrat otca z bojísk Normandie. Grace má život o to ťažší, že obe deti trpia silnou alergiou na denné svetlo, preto musí celý obrovský dom starostlivo zatemňovať. Aby si uľahčila trápenie, najme si služobníctvo – no čoskoro sa v dome začnú diať veľmi znepokojivé veci a Grace zrazu nevie, či má brať táraniny svojej dcéry Anny o duchoch vážne alebo nie.

23:55 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994 (Prima)
Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi (Christian Slater) neobvyklé interview upír Louis (Brad Pitt). Jeho veľmi podivný príbeh je dlhý a starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat (Tom Cruise), aby mu ponúkol „večný život“ - a premenil ho na upíra. Louis sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, ale nedokáže sa od Lestata celkom odpútať.


SOBOTA

20:00 Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven), USA/Špan./UK/Nem., 2005 (Prima)
Režisér Ridley Scott je majster epického filmového rozprávania s hlbokým ľudským prežívaním, ako predviedol vo filmoch: "Gladiátor", "Blade Runner" a "Čierny jastrab zostrelený". Vo filme "Kráľovstvo nebeské" sa púšťa do križiackych výprav - 200 rokov kolízie medzi Európou a Východom - aby rozprával príbeh mladého Francúza, ktorý nachádza svoj osud v rytierskom stave a žije tak, aby bol tohto veľkolepého titulu hodný.

22:30 Muž v ohni (Man on Fire), USA/ Veľká Británia, 2004 (Markíza)
Vládny pešiak Creasy prichádza do Mexika za novým kšeftom – má robiť bodyguarda malému dievčatku. V posledných dňoch totiž z miestnych ulíc zmizlo niekoľko detí, čo nedovolí jej rodičom pokojne spať. Creasy si k dievčatku vytvorí vzťah. Doslova obohatí jeho „chladnokrvné“ vnímanie reality okolo neho. Keď ju banda zloduchov napokon unesie a on ledva unikne smrti, stáva sa z neho terminátor na ceste za krvavou pomstou.

22:50 Jeden svet nestačí (The World Is Not Enough), UK/ USA, 1999 (Joj)
Krátko na to, ako priamo na riaditeľstve MI6 zavraždia ropného magnáta a priateľa M Sora Roberta Kinga, jeho dcéra Elektra okrem mimoriadne veľkého dedičstva dostáva aj bodyguarda, ktorého meno je Bond. “James Bond,“ ako sa s obľubou zvykne agent 007 predstavovať, však čoskoro zisťuje, že za vraždou Sira Kinga stojí nebezpečný terorista Renard, ktorý pre guľku vo svojej hlave necíti žiadnu fyzickú bolesť. Spoločne s atómovým fyzikom Dr. Christmasom Jonesom a bývalým nepriateľom, exagentom KGB Valentinom Zukovskym sa snažia zabrániť jadrovej katastrofe, ktorú chce Renard rozpútať. Pre Bonda však začínajú byť podozrivé aj motivácie krásnej Elektry. Možno je však už neskoro.

23:10 Mariňák (Jarhead), USA/ Nemecko, 2005 (Prima)
Oscarový režisér Sam Mendes sa už pozrel pod kožu amerického malomesta (Americká krása), do sveta gangsterov z čias prohibície (Road to Perdition). V Mariňákovi nás zavedie medzi amerických vojakov bojujúcich za svoju vlasť na Blízkom východe. Ako sme si už u  Mendesa zvykli, znovu sa jedná o sondu mimoriadne štiplavú, detailnú a zábavnú, v ktorej "tvrdia muziku" vynikajúce herecké výkony hlavných predstaviteľov.

23:55 Hlad (The Hunger), USA, 1983 (Čt1)
Kultový americký horor bol celovečerným debutom režiséra Tonyho Scotta, ktorý do hlavnej úlohy obsadil "nestarnúcu" Catherine Deneuve. Na motívy filmu vznikol v deväťdesiatych rokoch v produkcii Tonyho a Ridleyho Scottovcov rovnomenný eroticko-hororový seriál.

TV tipy 26.10. - 1.11. 2009 TV tipy 26.10. - 1.11. 2009 TV tipy 26.10. - 1.11. 2009

01.11.
NEDEĽA

20:00 Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (Finding Neverland), USA/UK, 2004 (Doma)
Johnny Depp a Kate Winslet v čarovnom príbehu o zrode jednej z najznámejších postáv sveta rozprávok – Petrovi Panovi. James Barrie žije v Londýne na začiatku 20.storočia. Ako spisovateľovi a dramatikovi sa mu veľmi nedarí. Jedného dňa stretáva očarujúcu ženu, ktorá má štyroch synov. Život s ňou a s jej deťmi sa stáva pre Barrieho silnou inšpiráciou. Nová rodina mu pomáha na tvorivej ceste do ríše fantázie, v ktorej sa zrodí Peter Pan a jeho magický svet. Film Marca Forstera (Ples príšer).

20:00 Holubice, ČSSR, 1960 (Dvojka)
Odniekiaľ z Belgicka, z úbočia vysokej haldy, vypúšťajú stovky poštových holubov... Jednu bielu holubičku márne vyzerá jej majiteľka, plavovlasé dievčatko Zuzanka, medzi morskými vlnami a piesočnými dunami... Holubica bola zanesená búrkou do vzdialeného stovežatého mesta - Prahy. Usadla unavená vo výťahovej šachte moderného činžiaku. A tam ju postrelil z okna vzduchovkou Michal, chlapec pripútaný po nervovom šoku na kolieskové kreslo, chlapec krutý, pretože sám trpí.

00:20 Pred úsvitom (Before Sunrise), USA/ Rakúsko/ Švajčiarsko, 1995 (Prima)
Film z roku 1995 je romantickým
príbehom o láske dvoch mladých ľudí, francúzskej študentky Celine (Julie Delpy) a amerického mladíka Jesse (Ethan Hawke). Celine a Jesse sa stretli vo vlaku z Budapešti do Viedne a dej filmu sa odohrá v priebehu dvanástich hodín, po dobu ktorú trvalo ich krátke stretnutie vo Viedni.

01:50 Ospalá diera (Sleepy Hollow), USA, 1999 (Markíza)
Na konci 18. storočia povolajú mladého detektíva Ichaboda (Johnny Depp) k novému prípadu. Nadriadení ho pošlú do odľahlého mestečka - Ospalá diera. Poveria ho odhalením páchateľa série záhadných vrážd. Miestny obyvatelia ich pripisujú bezhlavému jazdcovi. Mysteriózny thriller Tima Burtona (Veľká ryba).


HIT TÝŽDŇA

01.11.
NEDEĽA

00:20 Pred úsvitom (Before Sunrise), USA/ Rakúsko/ Švajčiarsko, 1995 (Prima)
Film z roku 1995 je romantickým príbehom o láske dvoch mladých ľudí, francúzskej študentky Celine (Julie Delpy) a amerického mladíka Jesse (Ethan Hawke). Celine a Jesse sa stretli vo vlaku z Budapešti do Viedne a dej filmu sa odohrá v priebehu dvanástich hodín, po dobu ktorú trvalo ich krátke stretnutie vo Viedni.


autor Tomáš Daneček 26.10.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.