TV TIPY 9.11. - 15.11. 2009

TV TIPY 9.11. - 15.11. 2009

VOD recenzia



09.11.
PONDELOK

22:10 Umenie plakať (Kunsten at græde i kor), Dánsko, 2006 (Dvojka)
Excentrická štúdia jutlandskej rodiny zo začiatku 70-tych rokov, videnej nemilosrdnými a súčasne nevinnými očami jedenásťročného Allana. Jeho život nie je ľahký – otec má „choré nervy“ a každú chvíľu hrozí, že sa zabije. Matka už rezignovala, starší brat sa odsťahoval a sestra skrýva svoje tajomstvo, súvisiace s otcom. A rodinný mliečny obchodík upadá. Otec si privyrába expresívnymi pohrebnými rečami, ktoré pozostalých vždy rozplačú. Allan sa rozhodne otcovi pomôcť všetkými možnými spôsobmi, len aby bol šťastný.

22:30 Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons), USA/UK, 1988 (Čt1)
Americká snímka režiséra Stephena Frearsa z roku 1988 je v treťou adaptáciou známeho francúzskeho románu Choderlos de Laclos z konca 18. storočia. Príbeh vikomta Valmonta a jeho ľahkovážnych hier s láskou inšpiroval na konci 80. rokov aj režiséra Miloša Formana a ešte skôr v roku 1959 francúzskeho režiséra Rogera Vadima, ktorý nakrútil rovnomenný film s Gérardom Philipom v hlavnej úlohe. John Malkovich v úlohe Valmonta sa pustí do hry plnej exaltovanej vášne s nevinnou pani de Tourvel. Píše jej listy a nevynechá jedinú príležitosť k vyznaniu lásky. Nechce však skutočný cit, ale iba zviesť kúzelnú ženu. Do krutého plánu navyše vstupuje aj  markíza de Merteuil. Nikto z trojice netuší, pre koho sa nakoniec stane pohrávanie so sexom a láskou osudné.


10.11.
UTOROK

20:30 Iná žena (Another Woman), USA, 1988 (MGM)
Marion má práve rozpísanú knihu, a pokiaľ ju chce niekedy dokončiť, musí si prenajať kancelár, kde ju nebude nikto rušiť. Jedného dňa zistí, že v jej susedstve sídli psychiatrická ordinácia. Počuje každé slovo, ktoré je v nej vyslovené. Vďaka jednému vypočutému príbehu zisťuje, že zďaleka nie všetci ľudia ju majú tak radi, ako sa tvária. Spozná pravdu o svojom manželovi, o najbližších priateľoch. Režisérskej taktovky sa chopil Woody Allen, do hlavných úloh obsadil Miu Farrow a Genu Rowlands.

22:00 Agent, ktorý ma miloval (The Spy Who Loved Me), UK, 1977 (Joj Plus)
V hlbinách oceánov zmizli dve atómové ponorky. Z dôkazov vyplýva, že od prísne utajenej dráhy ich vyklonilo tepelne navádzané zariadenie. James Bond sa tento krát musí spojiť s krásnou ruskou agentkou Anjou, pretože ako sa zdá, za celým incidentom stojí Karl Stromberg. Ten má v pláne odpáliť jadrové hlavice na Moskvu a New York v úmysle vyprovokovať tretiu svetovú vojnu a následnej ovládnuť svet zo svojho podmorského impéria Atlantis.

22:10 Sedem samurajov (Shichinin no samurai), Japonsko, 1954 (Dvojka)
Ťažko by sa asi hľadal niekto, kto by nepoznal legendárny americký western o hŕstke statočných, ktorí sa v počte chabých siedmych postavia presile banditov, aby ochránili bezbrannú dedinu proti rabovaniu. Western Johna Sturgesa patrí už takmer pol storočia k nesmrteľným filmovým evergreenom. Ale málokto vie, že by vôbec nevznikol, nebyť jedného fenomenálneho režiséra, ktorého originálne umenie presiahlo ďaleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný príbeh 7 potulných pištoľníkov bol priamo inšpirovaný samurajským filmom Akiru Kurosawu, ktorý sa odohráva vo feudálnom Japonsku 16. storočia. A že to zďaleka nie je jediný prípad amerického hitu inšpirovaného dielom tohto japonského klasika.

TV tipy 9.11. - 15.11. 2009 TV tipy 9.11. - 15.11. 2009 TV tipy 9.11. - 15.11. 2009

11.11.
STREDA

povinné pozeranie
22:30 Pavúk (Spider), Kanada/ Francúzsko/ Veľká Británia, 2002 (Filmbox)
Ústrednou postavou adaptácie románu Patricka MCGratha je z psychiatrickej liečebne nedávno prepustený chovanec Dennis Clegg (Ralph Fienes). Ten žije v presvedčení, že jeho otec pred dvadsiatimi rokmi brutálne zavraždil jeho matku a miesto nej si potom domov priviedol ordinérnu kurvu. Otázne je, či sa to, čo si Dennis pamätá skutočne stalo.

00:50 Návrat do Secaucusu (Return of the Secaucus Seven), USA, 1980 (Čt2)
Autobiografická dráma o stretnutí bývalých spolužiakov je filmovým debutom režiséra Johna Saylesa, ktorý nie len odštartoval celú jeho filmársku dráhu, ale mal aj nemalý vplyv na mnoho filmov osemdesiatych rokov. Nízkorozpočtová snímka za 60 tisíc (vlastných) dolárov nakrútil za 25 dní s de facto čistými amatérmi. (Až na jedného stáli všetci pred kamerou po prvý krát v živote - a mnohí z nich aj naposledy. Debutoval v ňom o.i. aj režisérov spolužiak David Strathairn).


12.11.
ŠTVRTOK

21:00 Drž hubu! (Tais-toi!), Francúzsko, 2003 (Filmbox)
Gerad Depardieu a Jean Reno v komédii o dvojici neschopných ale vytrvalých lupičoch. Quentin (Depardieu) je prihlúply a chrapúnsky bankový lupič, ktorého blbosť sa naplno prejaví napríklad, keď vtrhne do zmenárne v domnienke, že je to banka a celú akciu skončí diskusiou o kurze japonského Yenu. Keď sa ocitne vo väzení, nastanú vážne problémy s jeho spoluväzňami – nikto s ním nevydrží dlhšie bez toho, aby sa z neho nezbláznil alebo ho nechcel zaškrtiť. Až na Rubyho (Reno), starého známeho zo školských čias. Z týchto dvoch sa stane veľmi nesúrodá dvojica, ktorá sa vydáva na ďalšie záťahy…

23:25 Šťastné a veselé (Joyeux Noël), Fr./ Nem./ Bel./UK, 2005 (Čt2)
Tento film je inšpirovaný skutočným príbehom, ktorý sa odohral v zákopoch Prvej svetovej vojny na Štedrý večer roku 1914. Keď v lete 1914 vypukla vojna, prekvapila a pohltila milióny mužov. Prišli Vianoce, sneh a kopec balíčkov od rodín a armády. Ale prekvapenie nečakalo vnútri darčekov, ktoré ležali vo francúzskych, škótskych a nemeckých zákopoch. V tú noc jedna významná udalosť zmenila osudy štyroch postáv: škótskeho kňaza, francúzskeho poručíka, výnimočného nemeckého tenora a tej, ktorú miloval, nádhernej dánskej sopranistky. V priebehu  Štedrého večera sa nemysliteľné stalo skutočnosťou: vojaci vystúpili zo svojich zákopov, svoje pušky nechali za sebou a podali si ruky so svojimi nepriateľmi. 

TV tipy 9.11. - 15.11. 2009 TV tipy 9.11. - 15.11. 2009 TV tipy 9.11. - 15.11. 2009

13.11.
PIATOK

18:55 Pravidlá muštárne (The Cider House Rules), USA, 1999 (Filmbox)
Homer strávil celý svoj život za múrmi sirotinca, kde sa stal žiakom doktora Larcha – muža, ktorý Homera naučil nie len ako byť vynikajúcim lekárom, ale aj ako byť dobrým človekom, ktorý vie, čo je správne. Homer pochopí, že život nie je iba v ordinácii a rozhodnutý ísť do veľkého sveta. Za svojim snom odíde s mladým párom Wallym a Candy, ktorí prišli doktora Larcha požiadať o bezpečný, ale ilegálny potrat.

21:30 Križovatka smrti (Rush Hour), USA, 1998 (Markíza)
Inšpektor Lee (Jackie) je policajtom v Hong Kongu. Tu sa podarí mimoriadne dobrý záťah proti zlodejom, pri ktorom zachránia neuveriteľne cenné historické artefakty (staré sošky, vázy a podobne). Jeho šéf a priateľ, ktorý celú akciu zorganizoval sa stáva americkým konzulom a odlieta do USA. Ani sa nestačí poriadne poobzerať a unesú mu malú dcéru, priateľku inšpektora Leea. Únoscovia žiadajú veľké výkupné. Konzul si prizve na pomoc jediného človeka, ktorý ju môže vypátrať a zachrániť - Leea. FBI však nemá radosť, keď sa im niekto pletie pod nohy a preto naňho nasadia svojho človeka. Pre agenta je však ponižujúce, aby robil sprievodcu aziatovi a preto poprosia o pomoc LAPD. Miestny šéf nemá príliš v láske Cartera (Chris Tucker), ktorý viac rozpráva, ako by mal a tak ho posiela "za odmenu" do FBI.


14.11.
SOBOTA

21:00 Pekné svinstvo (Dirty Pretty Things), Veľká Británia, 2002 (Filmbox)
Thriller, odohrávajúci sa v súčasnom Londýne, plnom ilegálnych imigrantov. Jedným z nich je aj Okwe, pôvodne lekár z Nigérie. Cez deň je taxikárom, v noci pracuje na recepcii hotela, v ktorom sa dejú čudné veci. Odhalí jeho desivé tajomstvo – tajné operácie , pri ktorých si nešťastní prisťahovalci riešia svoju zúfalú situáciu v krajine predajom vlastných orgánov . A nielen to – on sám dostane ako šikovný chirurg ponuku spolupracovať. Všetko sa ešte skomplikuje, keď sa do prípadu zamotá aj jeho spolubývajúca (Audrey Tautou), krásna Turkyňa, ktorá sa taktiež dostáva do neriešiteľných problémov a sníva o letenke do New Yorku. Aj kvôli nej sa nakoniec Okwe rozhodne riešiť situáciu krutým ale spravodlivým spôsobom.

22:50 Dnes neumieraj (Die Another Day), Veľká Británia/ USA, 2002 (Joj)
Všetko malo byť tak jednoduché. James Bond bol konečne na stope severokórejskému teroristovi, ktorého stačilo už iba zajať. Jeho misia v demilitarizovanej zóne však bola prezradená a Bond upadol do zajatia. Napokon však výmena väzňov dopomôže agentovi 007 na slobodu, kde sa pre neho začínajú celkom iné problémy. Na svete je opätovne zbraň, ktorá môže zničiť celý svet. Je na Bondovi, aby zabránil jej zneužitiu.

TV tipy 9.11. - 15.11. 2009 TV tipy 9.11. - 15.11. 2009 TV tipy 9.11. - 15.11. 2009

15.11.
NEDEĽA

20:00 Tango pre medveďa, ČSSR, 1966 (Dvojka)
Satira na turistický ruch a honbu za devízami. V miestnej zoologickej záhrade vládne pochmúrna nálada. Medveď, jeden zo vzácnych exemplárov divej zveri, dožíva podľa všetkého svoje posledné hodiny. Odrazu správca ZOO Šúpala dostane geniálny nápad, ako dožívajúceho medveďa speňažiť, a to dokonca za devízy. Tak sa začne odvíjať reťaz situácií plných čierneho humoru, pranierujúceho ľudské slabosti, hlúposť, byrokratizmus i krátkozraké "podnikateľské" praktiky. Podobne ako ostatné filmy Stanislava Barabáša, aj táto krutá satira na reálny socializmus bola stiahnutá z filmovej distribúcie po roku 1970. Zápletka snímky je postavená na sile devíz. Tvorcom sa podarilo odkryť biedu socializmu, ktorý o jednom hovorí a iným žije. Barabáš sa v snímke prezentoval ako profesionál ctiaci príbeh, pointu situácií, ktorý si vie vybrať hercov.

20:20 Černí baroni, ČSFR, 1992 (Joj)
Komédia vás presvedčí o tom, že aj na pochmúrne stránky našej  histórie sa je možné  dívať s nadhľadom a humorom. Čo bolo, bolo... Major Terazky vedie svoj pluk pétépákov od maléru k maléru. Česká filmová komédia podľa románu Miloslava Švandrlíka.

22:25 Skryté ostrie (Kakushi-ken: oni no tsume), Japonsko, 2004 (Čt2)
Ďalší samurajský príbeh slávneho japonského režiséra Jódžiho Jamadu sa odohráva znovu v polovici 19. storočia, v provincii ďaleko vzdialenej od hlavného cisárskeho mesta Edo. Miestny samuraji práve za úlohu naučiť sa základom západnej vojenskej techniky, ktorú tu má predviesť a nacvičiť cisársky zmocnenec. Podobne ako v predchádzajúcom filme z roku Súmrak 2002, sa Jamada vracia do polky 19. storočia, v ktorej stáročná profesia samuraja aj feudálne zriadenie v Japonsku pomaly speli k zániku. Portrét samuraja nie ako neľútostného bojovníka, ale ako človeka s prirodzenými ľudskými citmi, s vymyká tradične pojatým samurajským príbehom a vypovedá tak omnoho viac o skutočnom živote v dlho uzatvorenej, pravidlami zviazanej japonskej spoločnosti.

22:30 Kráľova priazeň (The Other Boleyn Girl), Veľká Británia, 2008 (Joj)
Historický výpravný veľkofilm sa odohráva na dvore Henricha VIII. Zrada a milostné vzťahy sa odvíjajú na pozadí udalostí, ktoré odštartovali anglickú reformáciu. Strhujúci príbeh plný lásky, túžby a intríg rozpráva o vzťahu dvoch sestier, Anny (Natalie Portman) a Mary (Scarlett Johansson) Boleynových, ktoré bojujú o priazeň kráľa (Eric Bana). Život mladej Mary je lemovaný rozhodnutiami jej otca a strýca. Vo chvíli, kedy sa kráľ začne obzerať po milenke, majú Boleynovci v ohni hneď dve želiezka. Ich cestu nahor po spoločenskom rebríčku nesmie nič ohroziť. V dobách, kedy o osude žien rozhodovala rodina, Mary nasledovala pravidlá a Anna sa rozhodla vzoprieť. Túži zvíťaziť nie len nad svojou sestrou, ale aj nad samotnou Katarínou Aragónskou. Chce sa stať kráľovnou Anglicka. 

povinné pozeranie
23:55 Psycho (Psycho), USA, 1960 (Prima)
Anthony Perkins ako duševne chorý Norman Bates. Jeho starý ponurý dom slúži ako príležitostný motel a rozhodne nie je miestom pokojného odpočinku. O tom sa presvedčí aj Marion Craneová (Janet Leigh). Súkromný detektív (Martin Balsam) a Marionina sestra (Vera Miles) sa vydávajú po jej stopách. Smrteľné napätie stúpa, až nakoniec vyústi v strašný a nevyhnutný záver...


HIT TÝŽDŇA

10.11.
UTOROK

22:10 Sedem samurajov (Shichinin no samurai), Japonsko, 1954 (Dvojka)
Ťažko by sa asi hľadal niekto, kto by nepoznal legendárny americký western o hŕstke statočných, ktorí sa v počte chabých siedmych postavia presile banditov, aby ochránili bezbrannú dedinu proti rabovaniu. Western Johna Sturgesa patrí už takmer pol storočia k nesmrteľným filmovým evergreenom. Ale málokto vie, že by vôbec nevznikol, nebyť jedného fenomenálneho režiséra, ktorého originálne umenie presiahlo ďaleko za hranice rodného Japonska. Že dobrodružný príbeh 7 potulných pištoľníkov bol priamo inšpirovaný samurajským filmom Akiru Kurosawu, ktorý sa odohráva vo feudálnom Japonsku 16. storočia. A že to zďaleka nie je jediný prípad amerického hitu inšpirovaného dielom tohto japonského klasika.

sHIT TÝŽDŇA

14.11.
SOBOTA

01:40 Pytón (Python), USA, 2000 (Joj)
Keď sa v lesoch za mestečkom nájdu zohavené mŕtvoly dvoch dievčat, podozrenie okamžite padá na mladého muža, ktorý má ako jediný prístup k nebezpečnej kyseline, ktorá spaľuje telá. Nikto netuší, že pravým páchateľom je zmutovaný pytón... áno, opäť prichádzajú mutanti.


autor Tomáš Daneček 9.11.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.