TV TIPY 16.11. - 22.11. 2009

TV TIPY 16.11. - 22.11. 2009

článok



16.11.
PONDELOK

19:55 Malý unavený Joe (...continuavano a chiamarlo Trinità), Tal., 1972 (Joj Plus)
Bratia Malý Joe a Drobček sa rozhodnú zastaviť na návšteve v rodnej chatrči. Drobček ešte cestou stihne ukradnúť pár koní. Malý Joe však prichádza naprázdno, takže sa rodičia začnú strachovať o jeho budúcnosť. Otec síce Joea nabáda, že krádeže koní sú perspektívne zamestnanie, ale tomu „slušná“ práca nevonia. Joe s Drobčekom odchádzajú do blízkeho mesta za zábavou. V saloone Joe objaví svoj talent falošného hráča pokru. Za vyhrané peniaze obaja bratia zmenia zovňajšok, takže vyzerajú ako federálni agenti. Malý unavený Joe je volným pokračovaním filmu Pravá a ľavá ruka diabla. 

22:30 Quills – perom markíza de Sade (Quills), USA/ Nem./ UK, 2000 (Čt1)
Geoffrey Rush ako slávny zvrhlík markíz de Sade aj naďalej poburuje spoločnosť svojimi pornografickými rukopismi, ktoré mu z charentonského blázinca pašuje pre vydavateľa pôvabná práčka Kate Winslet. Dokáže ho zastaviť liberálny a pokrokový abbé Joaquin Phoenix, alebo skôr uspeje sadistický doktor Michael Caine?

TV tipy 16.11. - 22.11. 2009 TV tipy 16.11. - 22.11. 2009 TV tipy 16.11. - 22.11. 2009

17.11.
UTOROK

10:10 Statočné srdce (Braveheart), USA, 1995 (Joj)
Škótsky patriot William Wallace nebol pôvodne rebelom, chcel sa starať o svoje pole a žiť v miery. Tyranská anglická nadvláda však zničila to, čo mu bolo najdrahšie, a on sa postavil do čela celonárodného povstania.

20:30 Brucho architekta (The Belly of an Architect), UK/ Tal., 1987 (MGM)
Svetovo uznávaný americký architekt Stourley Kracklite prichádza so svojou manželkou do Talianska, aby v Ríme pripravil veľkú výstavu venovanú francúzskemu neoklasicistickému architektovi Etiennovi-Louis Bouléemu. Boulée sa preslávil veľkolepými projektmi, využívajúcimi majestátne geometrické tvary a hru svetla. Získal však aj povesť architekta, ktorý väčšinu svojich plánov nebol schopný nikdy realizovať, a preto upadol na takmer dve storočia do zabudnutia. V 20. storočí opäť inšpiroval modernú architektúru, ale aj projekty Benita Mussolliniho a Hitlerovho dvorného architekta Alberta Speera. Film britského výtvarníka a filmového režiséra Petera Greenewaya je rafinovaným dielom, plným vizuálnych symbolov, ale aj vtipných postrehov o povahe umenia a medziľudských vzťahov.

22:00 Moonraker (Moonraker), Veľká Británia/ Fran./ USA, 1979 (Joj Plus)
Pýchu svetovej vedy, raketoplán Moonraker unesú priamo počas letu. James Bond sa pri pátraní dostane na stopu priemyselnému magnátovi a šialencovi v jednej osobe Hugovi Draxovi. V tajných laboratóriách už má v zálohe vyvinutý nervový plyn, ktorý by mohol vyhubiť celé ľudstvo. Drax má totiž príliš šialené plány na to, aby zostali len tak nepovšimnuté. Svetu hrozí katastrofa a na pomoc Bondovi už prichádza aj americký kolega, aby sa spoločne podujali na významnú misiu

22:30 Tankový prapor, ČSFR, 1991 (Markíza)
Kto bol na vojne, určite pochopil, že neexistuje horší spôsob, ako zabiť rok (a viac) života. Hovorí sa, že človek na to zlé zabúda, a pamätá si už len to dobré. Presne o tom je aj komédia Víta Olmera, ktorá stúpila do dejín československej kinematografie ako prvý súkromne nakrútený celovečerný film od znárodňovacieho dekrétu v roku 1945.

23:30 Krvavý trón (Kumonosu jô), Japonsko, 1957 (Čt2)
Pre svoje filmové adaptácie európskych literárnych diel bol Kurosawa omnoho viac cenený v zahraničí než doma. Japonská spoločnosť na "cudzie" námety hľadela nedôverčivo. Prvou takouto inšpiráciou sa pre Kurosawu stal v roku 1951 Dostojevského román "Idiot", k ďalším dvom siahol o šesť rokov neskôr. Vo filme Donzoko (1957) stvárnil Gorkého „Na dne“ a v Krvavom tróne, nakrútenom v tom istom roku, dostal filmovú podobu Macbeth Williama Shakespeara.

00:00 Good bye, Lenin! (Good Bye Lenin!), Nemecko, 2003 (Markíza)
Hlavným hrdinom príbehu je Alex Kerner - inteligentný mladík frustrovaný socialistickou realitou. Alexovu rodinu pred časom opustil otec, pretože emigroval, a jeho matka sa s tým vyrovnala tak, že sa vrhla do občianskych aktivít a budovania socializmu. Keď potom uvidí, ako Alexa brutálne zatýkajú pri protikomunistickej demonštrácii, dostane infarkt. Preleží v kóme osem mesiacov a tým pádom zmešká pád berlínskeho múru aj zjednotenie Nemecka. Keď sa preberie, doktor upozorní Alexa a jeho sestru Ariane, že sa mama nesmie rozrušiť. Alex teda rozhodne, že sa budú tváriť, akoby socializmus stále fungoval.

00:30 1984 (Nineteen Eighty-Four), Veľká Británia, 1984 (MGM)
Pre adaptáciu asi najslávnejšieho antiutopického románu všetkých dôb, Orwellovho 1984, sa v rovnakom roku,  ktorý stojí v názve knihy, rozhodol režisér Michael Radford. Pod jeho velením sa John Hurt oblieka do kože Winstona Smitha, ktorý verí, že aj v totalitnej Oceánii je možno uniknúť pohľadu Veľkého brata a nadobudnúť stratenú slobodu.


18.11.
STREDA

08:05 Sám vojak v poli, ČSSR, 1964 (Jednotka)
Prvá časť 3-dielneho televízneho filmu o špionážnej činnosti sovietskeho rozviedčíka počas 2. svetovej vojny. Píše sa rok 1942. K nemeckej armáde prebieha ruský dôstojník a ohlási sa u plukovníka Berchtolda ako barón von Goldring, ktorého plukovník poznal na základe dávneho priateľského zväzku ich rodín .Prijíma baróna za svojho adoptívneho syna v nádeji, že by sa v budúcnosti mohol stať manželom jeho dcéry .Odvelí ho do južného Francúzska, kde sú Nemci nevítaní hostia a musia čeliť činnosti podzemného protinemeckého hnutia maquistov. Goldring si postupne získava dôveru nemeckého štábu a gestapa, ale aj Moniky, dcéry majiteľky penziónu, v ktorom je ubytovaný. Vzniká medzi nimi priateľstvo.

18:55 Príbeh z Bronxu (A Bronx Tale), USA, 1993 (Film+)
Calogero má 9 rokov keď sa uliciach Bronxu stal svedkom vraždy. Stál za ňou miestny boss mafie Sonny. Calgero však policajtom nič neprezradí a následne sa medzi chlapcom a mafiánom vyvinie priateľstvo. S tým však nesúhlasí chlapcom otec. Film je režijným debutom Roberta De Nira.

20:30 Norimberský proces (Judgment at Nuremberg), USA, 1961 (MGM)
Film režiséra Stanleyho Kramera je klasickým dielom, ktoré sa pokúša vyrovnať s neľahkou otázkou: aký podiel nesú jednotliví "obyčajní" ľudia na zverstvách druhej svetovej vojny, a  na každom totalitnom politickom systéme? Ako ideálny sa v tomto smere ukázal žáner súdnej drámy. Napriek faktu že sa väčšina deja odohráva v uzatvorenom priestore súdnej siene, nestráca film ani na chvíľu strhujúce tempo.

20:30 Pějme píseň dohola, ČSFR, 1991 (Čt2)
"Česká filmová epopej" o tom, čo v osemdesiatych rokoch dobre poznala väčšina dospievajúcich mladých ľudí, sa stala celovečerným debutom režiséra Ondřeja Trojana a scenáristov Jana Hřebejka a Petra Jarchovského.

23:15 Faunovo velmi pozdní odpoledne, ČSSR, 1987 (Joj Plus)
Komediálne ladený film V. Chytilovej, natočený na motívy poviedky Jiřího Brdečku, možno označiť ako grotesknú moralitu. Zachytáva výjavy zo života starnúceho elegána a zvodcu mladých dievčat, ktorý sa zo strachu pred starobou a smrťou snaží urvať, čo sa ešte dá. Postupne si však uvedomuje, že jeho počínanie je márne, že vo svojom živote skôr strácal, než získaval. A tak sa z Fauna, na prvý pohľad šarmantného a úspešného muža, stáva tragikomická figúra zbytočného človeka...

00:15 (Pi), USA, 1998 (Film+)
Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu.

00:45 Lianna (Lianna), USA, 1983 (Čt2)
Mohlo by to byť šťastné manželstvo: obaja sú mladí, zdraví, majú dve krásne deti, rozhodne netrpia nedostatkom peňazí, majú veľa priateľov. Mohlo, ale nie je. Aspoň Lianna v ňom nie je šťastná. Možná je to tým, že neustále cíti tú istú nadradenosť, s ktorou sa k nej Dick, kedysi na škole jej profesor, neprestal chovať. Možno jej k šťastiu nestačí starať sa o domácnosť byť matkou a poslušnou ženou úspešného muža. Možno potrebuje svoj život naplniť niečím zmysluplnejším. Aby sa mohla realizovať, aby mohla zase byť sama za seba. Možno jej k tomu pomôže večerní kurz, ktorý si konečne vyvzdorovala. A Lianna dychtivo nasáva všetko nové, čo jej táto skúsenosť prináša: nové témy, nové tváre, nové priateľstvá. A nové lásky. Tak nové, že by tomu sama ešte pred pár týždňami odmietla uveriť.

TV tipy 16.11. - 22.11. 2009 TV tipy 16.11. - 22.11. 2009 TV tipy 16.11. - 22.11. 2009

19.11.
ŠTVRTOK

18:50 Marlene (Marlene), Nemecko/ Taliansko, 2000 (Filmbox)
Pohľad do života jednej nezabudnuteľnej postavy, ženy vamp, herečky Marlene Dietrich. Film nakrútený podľa spomienok dcéry Dietrich. Budete svedkami jej milostných vzťahov, jej hereckého triumfu v rodnom Nemecku aj v Hollywoode. Nahliadnete aj za steny domácnosti Marlene a jej muža. Pocítite hrozbu blížiacej sa vojny, konfliktu, ktorý ju mal na dlhé roky odlúčiť od milovaného Berlína zachváteného nacistickým šialenstvom.

23:10 Zabitie (Drabet), Dánsko, 2005 (Čt2)
Existenciálna dráma jedného muža je zároveň obecnejším zamyslením nad údelom ľavicového intelektuála v dnešnej saturovanej spoločnosti, zodpovednosťou za naše slová a činy a v neposlednej rade nad otázkou viny a trestu. Snímka získala mnoho cien na filmových festivaloch. Filmu dominuje vynikajúci herecký výkon Jespera Christensena v hlavnej úlohe.


20.11.
PIATOK

20:00 Walk the Line (Walk the Line), USA, 2005 (Prima)
James Mangold má na konte viacero režisérskych úspechov – jeho ostatný film Identita bol prijatý všeobecne priaznivo aj u nás a snímky Kate a Leopold či Girl Interrupted, ktoré mu predchádzali, získali pozitívne ohlasy za kvalitnú réžiu a scenár, pričom Mangold v ňom vždy mal prsty. Nie je to inak ani u Walk the Line – spolu so scenáristkou Gill Dennis stvorili možno trochu lichotivý, ale presvedčivý obraz búrliváka prezývaného “muž v čiernom”. Okrem úzkeho časového vymedzenia si preosiali aj témy – nedozvieme sa napríklad nič o Cashovych ťahaniciach s nahrávacími štúdiami. Hlavnou dejovou líniou je vzťah Johnnyho Casha k jeho životnej láske, krehkej country speváčke June Carter. Snímke takéto jednoznačné zameranie prospieva – dá sa v nej dobre orientovať a príbeh Johnnyho a June obsahuje dosť komplikácií a neromantických momentov, aby nebol banálnym „dojákom“.

22:50 Sezóna Titanov (Remember the Titans), USA, 2000 (Čt1)
Stredoškolský černošský tréner Denzel Washington sa odváži siahnuť na tradičné hodnoty amerického futbalu a v roku 1971, v čase zániku rasovej segregácie v USA, zostaví zmiešané mužstvo. Podarí sa mu prekonať rasové predsudky a intoleranciu v štáte Virginia, kde je tento šport nielen váženou a uctievanou inštitúciou, ale najmä životným štýlom bielych občanov? Americký športový film režiséra Boaza Yakina (Fresh).

2:20 Amistad (Amistad), USA, 1997 (Markíza)
A opäť vzbura na lodi, ale za úplne iných okolností. Obchod s otrokmi medzi Afrikou a juhom USA vrcholí. Čierny náklad na Amistade sa však vzbúri a rozhodne sa pridať k boju o svoju slobodu.  Emotívny film o cene slobody napriek miernej heroizácii je zaujímavou učebnicou dejepisu.

TV tipy 16.11. - 22.11. 2009 TV tipy 16.11. - 22.11. 2009 TV tipy 16.11. - 22.11. 2009

21.11.
SOBOTA

14:05 Pre hrsť dolárov navyše (Per qualche dollaro in più), Tal./ Špan./ SRN, 1965 (Jednotka)
Dvaja nájomní pátrači sú na stope tomu istému chlapovi - Indiánovi. Najprv ide každý z nich svojou cestou, ale napokon sa dajú dohromady a pokúsia sa hľadať ho spolu. Ale prečo po ňom pátrajú? Majú obaja ten istý dôvod?

20:05 Ako sa varia dejiny, Slovensko/ Česko/ Rakúsko, 2008 (Dvojka)
Režisér Peter Kerekes (66 sezón) venoval 5 rokov svojho života realizácii receptu na film o kulinárstve a vojnách. K tomuto námetu dospel, podľa vlastných slov, v diskusiách so svojim otcom. Rozhodol sa spojiť dve témy, ktoré ho oslovovali a podarilo sa mu z nich získať novú nečakanú energiu. Pohľad na vybrané vojnové konflikty (od druhej svetovej vojny až po okupáciu Československa a rozpad Juhoslávie) očami kuchárov, ponúka nielen zaujímavé paralely medzi vojnou a varením, či „zaujímavé historky z varenia“, ale najmä a hlavne, prehliadku zaujímavých obyčajných ľudí, ktorí sú nám blízki tým, čím boli a vzdialení tým, kde a čo robili.

22:20 Prebudenie (Awake), USA, 2007 (Dvojka)
Každý rok sa na operačnom stole priamo počas operácie preberú stovky ľudí. Anestézia zlyhá a pacient vníma a cíti všetko, čo sa okolo neho deje, napriek tomu, že sa nedokáže ani pohnúť, či inak reagovať. Podobnú situáciu zažije i úspešný mladý biznisman a dedič miliónového impéria Clayton. Spočiatku sa zdá, že jediným jeho problémom môže byť konflikt medzi dominantnou matkou a krásnou snúbenicou. Napriek svojmu veku sa však stane obeťou infarktu a jeho priateľ, lekár Jack, mu odporučí transplantáciu srdca, ktorej sa rozhodne sám zhostiť. Potom, ako sa Clay preberie na operačnom stole, začína pochybovať, či je vôbec úmyslom lekárov nechať ho prežiť.

23:00 Vyvolený (Unbreakable), USA, 2000 (Čt1)
Napätím a tajuplnosťou doslova nabitý thriller nakrútil scenárista a režisér M. Night Shyamalan (Šiesty zmysel, Znamenia, Osada), ktorý bol považovaný za jednu z najpozoruhodnejších filmárskych osobností súčasnosti. Hlavné úlohy v jeho vizuálne úchvatnom príbehu stvárnili Bruce Willis a Samuel L. Jackson, atmosféru pritom pôsobivo dotvára podmanivá hudba skladateľa Jamesa Newtona Howarda.

00:40 Osada (The Village), USA, 2004 (Čt1)
Príbeh filmu M. Night Shyamalana je situovaný do malej dedinky, osady uprostred hustých lesov. Obyvatelia si tu nažívajú pokojným životom. Do okolitých lesov nevstupujú. Žijú v nich totiž "Tí, o ktorých nehovoríme". Tajomné stvorenia, s ktorými pri príchode uzatvorili pakt prímeria. Obyvatelia nebudú vstupovať do lesa a stvorenia zase nebudú navštevovať dedinu. Dohoda funguje dokonale. Ani jedna zo strán ju neporušuje. Hranice lesa sú označené žltou, dobrou farbou. Ale kde je dobro, musí byť aj zlo, takže, samozrejme, existuje aj zakázaná, červená farba, ktorá stvorenia priťahuje. Avšak jedného dňa bude dohoda porušená.


22.11.
NEDEĽA

20:00 Neha, ČSFR, 1991 (Dvojka)
Dvadsaťročný Šimon odchádza z rodičovského domu, aby našiel sám seba. Spoznáva zvláštny manželský pár. Viktor a Mária ho postupne vťahujú do svojho komplikovaného vzťahu pohybujúceho sa na hranici nežnosti a krutosti. Šimon postupne odhaľuje ich spoločnú minulosť a čoraz viac podlieha ich spôsobu existencie. Film je režisérskym debutom najúspešnejšieho slovenského režiséra deväťdesiatych rokov Martina Šulíka, a zároveň začiatkom jeho dlhodobej spolupráce so scenáristom Ondrejom Šulajom, kameramanom Martinom Štrbom a hudobným skladateľom Vladimírom Godárom.

22:20 Kytica z tisíc a jednej noci (Il Fiore delle mille e una notte), Tal./Fra., 1974 (MGM)
Pier Paolo Pasolini vybral zopár príbehov z Rozprávok 1000 a 1 noci a uviazal z nich kyticu. Kvázi poviedkový film tvorený príbehmi spája putovanie mladého Nuradina hľadajúceho svoju otrokyňu Zumurrut, počas ktorého prejde náručami mnohých žien a vypočuje si mnoho príbehov..

22:25 Bozk zimy (Vinterkyss), Nórsko, 2005 (Čt2)
Kultivovaná nórska snímka zasadený do typickej severskej zimy.
Mladá lekárka Victoria žije v Štokholme so svojim mužom Filipom a synom Sunom. Je workoholička a možno  preto včas nerozpozná príznaky synovej choroby. Ten jedného dňa po hokejovom stretnutí znenazdania umiera a zdrvený Filip pripisuje vinu manželke. Victoria uteká pred problémami zo Štokholmu do odľahlej dediny v horách a venuje sa bežnej praxi. Keď je neďaleko dediny nájdené telo mŕtveho chlapca, Victoria sa stáva nedobrovoľne aj súkromným detektívom. Chlapec pochádza z tábora pre utečencov a tam objavuje aj jeho nešťastných rodičov. Ich jediným prianím je vrátiť sa domov.

01:00 Krvavá pomsta (Xia dao Gao Fei), Hong Kong, 1992 (Joj)
Chow (Chow Yun-Fat) sa snaží žiť slušným životom - ako to len u vyhadzovača v bangkokskom nočnom klube ide. Jeho priateľ má ale problém: má dlh u úžerníka, u ktorého sa dlhovať  neopláca. Aby ho Chow z problému vysekal, naplánuje s miestnymi mafiánmi prepadnutie kamiónu s pašovanou muníciou. Ale pri akcii sa má stať jedna vec, o ktorej Chow nevie - má pri nej umrieť. Začína boj o život a čas odplaty.

1:55 Vrana (The Crow), USA, 1994 (Markíza)
V starých mytológiách býva vrana označovaná ako symbol úmrtia, tzv. posol smrti. A rovnako  sa do povedomia divákov vďaka incidentu pri natáčaní (úmrtia Brandona Lee, syna slávnej kung-fu legendy Bruce Lee) zapísala dospelá adaptácia undergroundového comicsu, hororová romanca či romantický horor v gotickom hábe s expresionistickým výzorom v rockovom tempe debutujúceho režiséra videoklipov Alexa Proyasa, ktorý po a hlavne vďaka Batmanovi rozpútal vlnu viac či menej podarených temných prerábok drsnejších obrázkových predlôh.


HIT TÝŽDŇA

21.11.
SOBOTA

20:05 Ako sa varia dejiny, Slovensko/ Česko/ Rakúsko, 2008 (Dvojka)
Režisér Peter Kerekes (66 sezón) venoval 5 rokov svojho života realizácii receptu na film o kulinárstve a vojnách. K tomuto námetu dospel, podľa vlastných slov, v diskusiách so svojim otcom. Rozhodol sa spojiť dve témy, ktoré ho oslovovali a podarilo sa mu z nich získať novú nečakanú energiu. Pohľad na vybrané vojnové konflikty (od druhej svetovej vojny až po okupáciu Československa a rozpad Juhoslávie) očami kuchárov, ponúka nielen zaujímavé paralely medzi vojnou a varením, či „zaujímavé historky z varenia“, ale najmä a hlavne, prehliadku zaujímavých obyčajných ľudí, ktorí sú nám blízki tým, čím boli a vzdialení tým, kde a čo robili. (recenzia)


sHIT TÝŽDŇA

21.11.
SOBOTA

23:00 Zabijak (Out for a Kill), USA, 2003 (Joj)
Preslávený archeológ Robert Burns (Steven Seagal) nájde v starovekých ruinách východnej Číny vzácne artefakty. Mali by byť zreštaurované, ale čínska mafia Tong má vlastné plány. Burns zistí, že mafia využíva cenné pamiatky ako schránky k pašovaniu drog do zámoria. Od tej chvíle si nemôže byť istý životom. Je falošne obvinený zo smrti svojho asistenta a uväznení. Po prepustení je zapojení do vládneho plánu na likvidáciu mafie a stáva sa návnadou v nastraženej pasci. 





autor Tomáš Daneček 16.11.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.