TV TIPY 14.12. - 20.12. 2009

TV TIPY 14.12. - 20.12. 2009

VOD recenzia



14.12.
PONDELOK

17:15 Biely oleander (White Oleander), USA/ Nemecko, 2002 (Film+)
„Keby ste sa náhodou chceli opýtať, prečo začínam od konca a vraciam sa na začiatok, dôvod je jednoduchý. Svoje detstvo som pochopila, až keď som dospela. Bolo to ako nedokončená skladačka.“ Tak Astrid začína svoje rozprávanie. Ako dvanásťročná žije v Kalifornii so svojou matkou, krásnou umelkyňou Ingrid. Tá využíva svoju krásu na to, aby manipulovala s mužmi. Ale jedného dňa poruší zásady a bezhlavo sa zamiluje do Barryho, ktorý ju podvádza na každom kroku a nakoniec ju opustí. Vášnivá a zlomená Ingrid sa pomstí a zavraždí ho jedom z oleandra. Je odsúdená na 35 rokov s maximálnou ochranou za vraždu prvého stupňa...

20:50 Slávici v klietke  (Les Choristes), Fran./Švajč., 2004 (Film+)
V roku 1949 nastúpi nezamestnaný učiteľ hudby Clément Mathieu ako odborný asistent na internátnu školu pre problémové deti. Mimoriadne prísny riaditeľ školy Rachin má i napriek sparťanskej výchove problém udržať u žiakov disciplínu. Mathieu sa o to pokúša po svojom. Začne ich učiť spievať...a zmení im tým život. Obrázky spojené s detstvom nosíme v sebe celý život. Pominuteľné radosti i strasti vždy prebijú nové a intenzívnejšie udalosti. Tie staré zahadzujeme ako nepotrebné veci a zabúdame na ne. Ale len zdanlivo. Všetko sa nezmazateľne vrýva do nášho podvedomia a býva z času na čas oživené zdanlivou maličkosťou. Stačí napríklad, aby zaznela jedna hudobná nota, jedna melódia alebo pieseň a spomienky priplávajú ako vzdialená ozvena. Takí sú aj Slávici v klietke.

22:30 Osudový dotyk (The Butterfly Effect), USA, 2004 (Film+)
Ak zmeníte jednu vec, zmeníte všetko. Aj tá najmenšia zmena môže mať obrovské dôsledky. Vie to aj mladý fyzik Evan Treborn, ktorý teóriu chaosu alebo efekt motýlích krídiel ovláda rovnako dobre ako malú násobilku. Napriek tomu sa púšťa na riskantnú cestu do vlastnej minulosti, aby napravil chyby, ktoré urobil. To však môže mať nedozierne následky na prítomnosť. A nielen jeho prítomnosť.

TV tipy 14.12. - 20.12. 2009 TV tipy 14.12. - 20.12. 2009 TV tipy 14.12. - 20.12. 2009

15.12.
UTOROK

19:30 Za slnkom (Abril Despedaçado), Brazília/ Fran./ Švajč., 2001 (Filmbox)
Brazílsky film režiséra Waltera Sallesa sa odohráva v púštnej krajine brazílskeho severovýchodu na počiatku 20. storočia, kedy sa tu ešte dodržuje krvná pomsta. Ocitávame sa v roku 1910. Tonho je nútený svojim otcom, aby pomstil smrť staršieho brata vraždou syna zo znepriatelenej rodiny. Mladík si je vedomí, že keď to spraví, jeho život sa rozpadne na dve časti. Na prvých dvadsať rokov, ktoré už prežil, a pár nadchádzajúcich dní, ktoré ukončí ďalšia vražda ako odplata v nekonečnej špirále krvavého násilia.

20:00 Manželstvo po taliansky (Matrimonio all'italiana), Tal./ Fr.., 1964 (Čt2)
Nesmrteľnú filmovú adaptáciu divadelnej komédie Eduarda De Filippa "Filumena Marturano" nakrútil v roku 1964 slávny taliansky režisér Vittorio De Sica a do hlavných úloh v ňom obsadil Sophiu Loren a Marcella Mastroianniho. Americká filmová akadémia nominovala film v rovnakom roku na Oscara a o rok neskôr získali producent Carlo Ponti aj obaja hlavní predstavitelia Donatellovho Dávida.

22:00 Dych života (The Living Daylights), Veľká Británia/ USA, 1987 (Joj Plus)
Mocná sovietska tajná služba KGB velí do útoku. Ohrození sú všetci agenti nepriateľských štátov a James Bond samozrejme na zozname ohrozených nesmie chýbať. Je tu však ešte nádej na odvrátenie celej hrozby. Kľúčovým mužom v celom Bondovom pláne je generál KGB Koskov, ktorý pracuje pre Britániu. Keď sa Bondovi podarí oslobodiť ho v Bratislave, zdá sa, že MI-5 si môže pripísať ďalšie víťazstvo. Lenže čoskoro je Koskov opäť unesený sovietskymi agentmi.

22:10 Taking Off (Taking Off), USA, 1971 (Dvojka)
Prvý film Miloša Formana nakrútený v americkej emigrácii je inšpirovaný pesničkou slávnych Beatles "She s leaving home". Táto generačná výpoveď o tragickom neporozumení medzi deťmi kvetov a ich rodičmi rozpráva príbeh Larryho a Lyne Tyneových, ktorých dospievajúca dcéra Jeannie utiekla kvôli opakovaným nezhodám z domu. Hoci film bol ocenený Veľkou cenou poroty na MFF Cannes, v USA sa stretol s komerčným neúspechom a uznania sa mu dostalo až po rokoch.

22:20 Pavúk (Spider), Kanada/ Francúzsko/ Veľká Británia, 2002 (Filmbox)
Ústrednou postavou adaptácie románu Patricka MCGratha je z psychiatrickej liečebne nedávno prepustený chovanec Dennis Clegg (Ralph Fienes). Ten žije v presvedčení, že jeho otec pred dvadsiatimi rokmi brutálne zavraždil jeho matku a miesto nej si potom domov priviedol ordinérnu kurvu. Otázne je, či sa to, čo si Dennis pamätá skutočne stalo.

23:25 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July), USA, 1989 (Jednotka)
Bojoval za vlasť a takmer prišiel o život. Teraz ho však tá istá vlasť zradila. Ron Kovic (Tom Cruise) prešiel tým najhorším, čo môže muža v živote stretnúť. Peklo vietnamskej vojny pocítil na vlastnej koži. Prišiel o svoje zdravie a teraz je na vozíku. Mučivá minulosť ho priviedla na cestu protivojnového aktivistu a bojovníka za ľudské práva. Nič nie je také, ako bolo predtým a Ron sa s tým bude musieť vysporiadať. Zvyknúť si tak opäť na bežný život sa zdá nemožné, ale je tu aj iná cesta? Ron už sa naučil nikdy sa nevzdávať. Uprostred mieru však môže byť vojna ešte náročnejšia.

00:10 Sanjuro (Tsubaki Sanjûrô), Japonsko, 1962 (Čt2)
Bezmenný samuraj sa vracia vo voľnom pokračovaní filmu JODŽIMBO a opäť vyťahuje svoj dôvtip a meč. Tentoraz sa predstavuje ako Sandžuro Cubaki. Sandžuro prespáva v opustenom dome a vypočuje si rozhovor deviatich mladých mužov o korupcii v ich klane. Neskúsení mladíci posudzujú členov klanu podľa toho ako vystupujú navonok, samuraj však už z ich slov spoznáva skorumpovanosť superintendanta menom Kikue, čo sa aj o chvíľu potvrdí, keď sa družinu pokúsi zatknúť. Skorumpovaní členovia klanu uväznia strýka jedného z mládencov a Sandžuro sa rozhodne im pomôcť ho oslobodiť.


16.12.
STREDA

20:10 Slávnosť osamelej palmy, Slovensko, 2005 (Dvojka)
Portrét režiséra Ela Havettu, autora filmov Slávnosť v botanickej záhrade a Ľalie poľné. Tvorcovia Marko Škop a Juraj Johanides sa inšpirovali Havettovou hravou estetikou. Okrem ukážok z jeho filmov sa v snímke objavia aj jeho kolegovia a priatelia - scenárista Lubor Dohnal, výtvarník Vladimír Popovič a príležitostný herec a rekvizitár Marián Filadelfi. Okrem nich vo filme vystupujú aj režisér Juraj Jakubisko, scenárista, dramaturg a spisovateľ Albert Marenčin, filmový historik Václav Macek či fotograf Vlado Vavrek.

22:30 Hannibal (Hannibal), Veľká Británia/ USA, 2001 (Markíza)
Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), rafinovaný psychiater, ktorý s pôžitkom pojedal mäso svojich obetí utiekol z ostro sledovaného väzenia. Najprv sa skrýval v Baltimore, potom sa premiestnil do talianskej Florencie. Aj napriek rôznym zmenám nikdy neprestáva byť sám sebou - krutou potvorou so záľubou v kanibalizme. Pod maskou kultivovaného znalca talianskeho umenia mätie stopy. Je tu ale niekoľko ľudí, ktorí naňho nezabúdajú.

23 :45 (Pi), USA, 1998 (Film+)
Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu. Celovečerný debut dnes už slávneho Darrena Aronofskeho (Rekviem za sen, Fontána).

00:05 Neviditeľné deti (All the Invisible Children), Taliansko, 2005 (Čt2)
300 miliónov detí a mladistvých na svete trpí hladom. Asi 100 miliónov nikdy nezačalo navštevovať školu. Všetkým týmto deťom je venovaný film Neviditeľné deti. Skladá sa zo siedmich rôznych príbehov, ktoré nakrútili svetoznámi režiséri Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott a Ridley Scott, Stefano Veneruso a John Woo. Každý z nich našiel zvláštny príbeh o podmienkach detí žijúcich v rôznych častiach sveta. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie, či život na ulici. Film bol nakrútený v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí Talianskej republiky, Svetovým potravinovým programom Spojených národov (WFP) a fondom UNICEF.

TV tipy 14.12. - 20.12. 2009 TV tipy 14.12. - 20.12. 2009 TV tipy 14.12. - 20.12. 2009

17.12.
ŠTVRTOK

23:10 Jaskyňa žltého psa (Die Höhle des gelben Hundes), Nem./Mong., 2005 (Čt2)
Polo dokumentárny film od tvorcov úspešnej snímky "Príbeh o uplakanej ťave" sa opäť vracia do prostredia mongolských kočovníkov a k zobrazeniu ich spôsobu života. Keď malá Nansal nájde v jaskyni psie mláďa, ani protesty rodičov ju neprinútia vzdať sa nového kamaráta, ktorému dá meno Zochor - Fľak. Čaro jednoduchého príbehu tkvie v zachytení každodenného života mongolských pastierov, riadeného prírodnými zákonmi a cyklami. Zobrazuje však aj postupné prenikanie moderného vplyvu mesta a jeho lákadiel, neodvratne meniacich tradičný životný štýl.


18.12.
PIATOK

20:00 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993 (Prima)
Bol spokojný ako málokto. Úspešný chirurg s vysokým príjmom, luxusným autom a pohodlnou vilou. Medzi priateľmi obľúbený, medzi kolegami uznávaný. To všetko sa jedného večera drasticky zmenilo. Doktor Richard Kimble po návrate z nemocnice nachádza svoju milovanú krásnu manželku s rozbitou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa brutálny útočník vrhne aj naňho. Krátky zmätený zápas, násilník uniká a doktor zúfalo objíma umierajúcu manželku. Keď Kimble rozpráva mužom zákona svoj príbeh, popisuje násilníka ako muža, ktorý mal namiesto jednej ruky protézu. Historka je natoľko absurdná, že mu policajti neveria a bezúhonný muž sa stáva hlavným podozrivým a vďaka zdanlivo neotrasiteľným dôkazom je nakoniec odsúdený za vraždu k trestu smrti

22:20 Kačacia sezóna (Temporada de patos), Mexico, 2004 (Dvojka)
Celovečerný debut mexického režiséra Fernanda Eimbckea je trpkou komédiou o štyroch ľuďoch, ktorých náhodné okolnosti privedú do jedného bytu. Spoločne strávia zopár hodín a postupne sa vzájomne spoznávajú. V nízkorozpočtovke nakrútenej na čierno-biely filmový materiál sa skvele pracuje s priestorom, ale aj vcelku banálnymi zápletkami typu: „čo sa stane, ak na sídlisku vypadne elektrický prúd?“ alebo „čo keď pizza nebude zaplatená?“, ktoré sa dajú prekvapujúco invenčne zúžitkovať. 

TV tipy 14.12. - 20.12. 2009 TV tipy 14.12. - 20.12. 2009 TV tipy 14.12. - 20.12. 2009

19.12.
SOBOTA

10:20 Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (Finding Neverland), USA/ UK, 2004 (Čt1)
Johnny Depp a Kate Winslet v čarovnom príbehu o zrode jednej z najznámejších postáv sveta rozprávok – Petrovi Panovi. James Barrie žije v Londýne na začiatku 20.storočia. Ako spisovateľovi a dramatikovi sa mu veľmi nedarí. Jedného dňa stretáva očarujúcu ženu, ktorá má štyroch synov. Život s ňou a s jej deťmi sa stáva pre Barrieho silnou inšpiráciou. Nová rodina mu pomáha na tvorivej ceste do ríše fantázie, v ktorej sa zrodí Peter Pan a jeho magický svet. Film Marca Forstera (Ples príšer).
 
10:35 Škola ro(c)ku (The School of Rock), USA/ Nemecko, 2003 (Markíza)
Dewey Finn žije rockom telom a dušou. Nie je to pózer s odhalenou hruďou a vlnivými bokmi a ani čierny démon s piercingom v zadku. Je to taký rocker s postavou Meatlofa a dušou kapelníka z miestneho bandu odnikiaľ z Hlohovca (alebo z hociktorej inej garáže v hociktorom meste sveta). Práve jeho zanietenie pre skutočnú podstatu koncertovania a pre jeho plné prežívanie vystúpenia (hádzanie sa do publika je nutnosť) ho katapultuje z kapely, ktorú kedysi zakladal do školy, ktorú nechápe.

14:45 Jastrabia žena (Ladyhawk), USA, 1985 (Joj Plus)
Na kapitána Etienna Navare a jeho milú, krásnu Isabeau d’Anjou, uvalí biskup s pomocou diabla krutú kliatbu – už sa nikdy nemajú stretnúť a objať v ľudskej podobe. S východom slnka sa Isabeau mení na jastraba. Keď ona nadobudne ľudskú podobu s Etienna sa stane vlk.

21:55 Mansfieldske sídlo (Mansfield Park), Veľká Británia, 1999 (Dvojka)
Filmová adaptácia románu Jane Austenovej nás privádza do Anglicka 18. storočia. Fanny Priceová ako dvanásťročná opúšťa svoj chudobný domov a odchádza na panstvo bohatých príbuzných s názvom Mansfield Park. Tam vyrastá u Sira Thomase Bertrama (Harold Pinter) s jeho dvoma dcérami a synom Edmundom. Pomaly dospieva a začína sa o ňu uchádzať Henry Crawford. Hoci ju srdce ťahá inam, Sir Thomas, ktorého bohatstvo je založené na utrpení čiernych otrokov, jej radí, aby si Crawforda vzala. Poslúchne napokon jeho radu, alebo sa jej život začne uberať celkom iným


20.12.
NEDEĽA

14:45 Baron Prášil, ČSSR, 1961 (Jednotka)
Tento film je inšpirovaný knihou R. E. Raspeho z roku 1785. Dielo je dodnes pastvou pre oči, uši a myseľ. Príbeh sa odohráva v 18.storočí v malom mestečku, okupovanom Turkami. Malá herecká spoločnosť tu hrá na objednávku pre ministra vojny hru o fiktívnych dobrodružstvách baróna Prášila. Počas predstavenia vstúpi do sály vojak a tvrdí, že on je barón Prášil

20:00 Touha, ČSSR, 1958 (Dvojka)
Vojtěch Jasný s citom, ale bez pátosu, vykresľuje v súlade so štyrmi ročnými obdobiami štyri etapy ľudského života. V prvej poviedke šesťročný chlapec očakáva narodenie mladšieho súrodenca, hrdinka druhej odchádza študovať do Prahy a prvú láska zanecháva v rodnej obci. Tretej poviedke dominuje samostatne hospodáriaca žena, ktorá odmietla vstúpiť do družstva, a v štvrtej syn navštevuje svoju starú matku, dožívajúcu o samote v dedinskom dome. Po jej smrti sa však kolobeh života môže rozbehnúť nanovo - narodenie vnúčika zvestuje prichádzajúcu jar.

22:00 Kráľovná Alžbeta (Elizabeth), Veľká Británia, 1998 (Prima)
zvrchovanosť Anglicka je pod stálym tlakom okolitých štátov a v zemi je treba obnoviť silnú katolícku vieru. Umierajúca kráľovná už nemá dosť síl a jediným potenciálnym nástupcom trónu je jej mladá sestra Alžbeta, zaprisahaná protestantka. Zlyhávajú aj nádeje na záchranné manželstvo s niektorým zo susedných panovníkov a osud celého Anglicka sa ocitáva na okraji hlbokej priepasti.
 
22:30 Match Point - Hra osudu (Match Point), UK/ USA/ Írsk., 2005 (Čt2)
Thriller, pripomínajúci svojou atmosférou známy film Talentovaný pán Ripley. Legenda filmového plátna Woody Allen natočil film, ktorý sa stane v jeho filmografii absolútne výnimočným. Po prvých uvedeniach v Európe zaznamenal obrovský ohlas a stal sa tak komerčne najúspešnejším filmom Woodyho Allena za posledných 10 rokov a prekonal tak aj úspešných Darebáčikov. Dráma muža, ktorý postupuje na spoločenskom rebríčku, ale jeho ambície majú tragické následky. Hlavný hrdina sa ocitne medzi dvoma ženami, nenachádza východisko a rozhodne sa pre krajné riešenie.

23:55 Slimáci (Slugs, muerte viscosa), Španielsko/ USA, 1988 (Film+)
V malom meste dôjde k premnoženiu zmutovaných, veľmi nebezpečných slimákov, ktorí si s veľkou obľubou začnú pochutnávať na miestnych ľuďoch. Jedinou nádejou sa stáva hygienik, ktorý sa s pomocou priateľov púšťa do boje s týmto slizkým zlom.


autor Tomáš Daneček 14.12.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.