PRVÉ NOVOROČNÉ TV TIPY

PRVÉ NOVOROČNÉ TV TIPY

VOD recenzia



4.1.
PONDELOK

21:00 Ararat (Ararat), Kanada / Francúzsko, 2002 (Filmbox)
Zložitá štruktúra Egoyanovho filmu nazvaného podľa arménskeho národného a kultúrneho symbolu Ararat, zachytáva niekoľko historických plánov a dejových motívov, ktorých spoločným menovateľom je sám otrasný priebeh vyhladzovania Arménov Turkami a predovšetkým jeho reflexia v životoch priamych účastníkov aj ďalších generácií.

21:05 Hrdinovia vojny (Ji jie hao), Hong Kong / Čína, 2007 (Film+)
Poďte s nami do roku 1948, keď celou krajinou lomcuje občianska vojna. Gu je veliteľom deviatej divízie a má za úlohu až do odvolania brániť určené územie. Rádio mlčí dlhé desiatky hodín, náboje dochádzajú, kamaráti odchádzajú, trpezlivosť mizne. V zápale bitky však veliteľ prepočuje rozkaz k ústupu a nechce veriť svojmu poručíkovi, že skutočne zaznel. Rádio stíchlo a Gu je rozhodnutý bojovať do posledného dychu. Všetci jeho kamaráti padnú a on je zajatý. Je hnaný túžbou zistiť, ako to vtedy bolo. A povedať konečne svetu, že jeho kamaráti boli do jedného veľkí hrdinovia.

23:30 Polnočný beh (Midnight Run), USA, 1988 (Jednotka)
Rovných stotisíc dolárov dostane Jack Walsh (Robert de Niro) za to, že vystopuje jedného človeka a vydá ho do rúk mafiánskej spravodlivosti. Ten človek sa volá Jonathan a cynický bývalý policajt Jack ešte nevie, s akou citlivou dušou bude mať do činenia. Peniaze, ktoré ukradol mafii venoval charite a navyše sa o neho zaujíma aj FBI. Stotisíc je však stotisíc, ale Jack musí Jonathana dopraviť z New Yorku do Los Angeles. Ešte stále to chce urobiť, ale tá cesta bude dlhá a možno si to ešte rozmyslí.

Prvé novoročné TV tipy Prvé novoročné TV tipy Prvé novoročné TV tipy

5.1.
UTOROK

20:00 Prázdniny v Ríme (Roman Holiday), USA, 1953 (Čt2)
Príbeh romantický až staromódne sentimentálny, ale taktiež plný humoru, ktorý čerpá z najlepších tradícii amerických komédií. Jeho hrdinkou je pôvabná mladá princezná Anna, nasledovníčka trónu imaginárnej európskej zeme, ktorá prichádza na štátnu návštevu do Ríma. Po vyčerpávajúcom programe ju na pokraji síl a je jej na noc podaný upokojujúci prostriedok. Skôr než droga začne pôsobiť, sa Anna tajne vydáva do nočných rímskych ulíc. Cestou sa dostaví ospalosť, a tak ani nevie, ako sa ocitla na noc v byte novinára. Ten ju nasledujúci deň chce najprv využiť pre senzačnú reportáž a sprevádza ju spoločne s kamarátom fotografom po Ríme.

21:40 Stav vecí (Der Stand der Dinge), SRN/ USA/ Portugalsko, 1982 (Dvojka)
Filmové zamyslenie nad zmyslom života a umenia, ocenené Zlatým levom na MFF v Benátkach, je príbehom štábu, nakrúcajúceho v Portugalsku katastrofický vedecko-fantastický film. Ten je remakeom béčkovej snímky z päťdesiatych rokov o skupinke ľudí, ktorí prežijú atómovú katastrofu. Po čase sa však nakrúcanie musí prerušiť, lebo sa minul materiál, a producent filmu odletel do USA. Vtedy sa prejaví, že herci, izolovaní v osamelom hoteli, sa začínajú čoraz viac stotožňovať so svojimi postavami. Film okrem iného vypovedá aj o rozdieloch medzi spôsobom nakrúcania v Európe a v Hollywoode. Nemecký režisér Wim Wenders tak reaguje i na svoju americkú skúsenosť - nakrúcanie filmu Hammett, ktoré bolo tok isto niekoľko krát prerušené z rôznych dôvodov. Zaujímavosťou je, že na soundtracku k filmu sa podieľal aj Jim Jarmusch, budúca veľká hviezda americkej nezávislej kinematografie.

23:10 Ruská ruleta (13 Tzameti), Francúzsko/ Gruzínsko, 2005 (Film+)
Hrdinom príbehu, ktorý pripomína rané filmy Bressona a Wendersa, je mladík Sebastien. S vidinou, že si zarobí kopec peňazí, vstúpi do podivného sveta za zatvorenými dvermi, ktorý pripomína nočnú moru a kde sa hrá ešte čudnejšia hra o život. „Často sa mi vracajú spomienky z detstva,“ hovorí režisér. „Zafixované obrazy sú ako lúče svetla pretínajúce temnotu. Sú vždy nejasne prítomné, ale keď sa pokúšam znovu objaviť ich panenskú kvalitu, chýba mi pri tom pocit nevinnosti z detstva.“ Originálny čiernobiely film v štýle „film noir“ je pozoruhodnou výpoveďou o ľuďoch, ich arogancii, zlobe a strachu.

23:25 Profesor odchádza (The Browning Version), Veľká Británia, 1994 (Čt2)
Starnúci učiteľ latinčiny a gréčtiny Andrew Crocker-Harris končí svoje takmer 20-ročné pôsobenie na elitnej škole a zisťuje, že vo svojom živote dosiahol až príliš málo. Sklamaný kariérou, manželstvom či svojím prístupom prehodnocuje prístup na sklonku svojho života. Brilantný výkon Alberta Finneyho režíruje Mike Figgis.


6.1.
STREDA

21:25 Krajinka (Krajinka), Slovensko/ Česko, 2000 (Dvojka)
Film Dušana Dušeka a Martina Šulíka sa vo vysielaní STV prezentuje v dvoch častiach. Krajinka - to je mozaika tragikomických historiek, ktoré priniesol a odvial čas. Príbehy prostých ľudí na malom kúsku Slovenska, vo vymierajúcej lokalite, mapujú ľudské osudy v histórii a históriu v ľudských osudoch počas šesťdesiatich rokov, kedy sa rodia a umierajú generácie, ľudia sa stretávajú a strácajú, prežívajúc svoje každodenné radosti a trápenia. Vojny, prevraty a iné dramatické udalosti doliehajú na osudy obyčajných ľudí v tomto zabudnutom kúsku zeme skôr v podobe tragikomických nedorozumení a zápletiek, ako s tragickým dosahom. Lebo postavy a postavičky Krajinky žijú svojskou životnou filozofiou a bizarnou schopnosťou vzdorovať "rušivým" vplyvom. Druhú časť TV zostrihu si nenechajte ujsť vo štvrtok o 20:00 na Dvojke.

22:25 Lovec slnka (The Sunchaser), USA, 1996 (Jednotka)
Losangeleský onkológ Michael Reynolds (Woody Harrelson) má spokojný a vyrovnaný život. Jediný problém, ktorý ho trápi súvisí s možnou kúpou nového domu - za dva milióny. Potom však naberú udalosti celkom iný spád: Michael vyšetruje uväzneného vraha Brandona (Jon Sedal), šestnásťročného príslušníka indiánskeho kmeňa Navajov. Ten trpí nevyliečiteľnou chorobou žalúdka. Vo chvíľke nepozornosti sa Brandon zmocní svojo lekára, z ktorého sa zrazu stane rukojemník. Brandon ho unesie aj s jeho autom a chce odísť k údajne zázračnému jazeru v horách, ktoré je podľa Navajov liečivé...Michael zrazu zistí, že v živote existujú aj iné hodnoty, ako tie materiálne.

23:05 Faktótum (Factotum), USA/ Nórsko/ Francúzsko/ Nemecko, 2005 (Čt2)
Henry Chinaski (Matt Dillon) nie je typ, ktorý by sa bez problémov dokázal začleniť do spoločnosti a prijať jej pravidlá. V podstate mu príliš veľa nehovoria a kašle na ne. Z rôznych zamestnaní je prepúšťaný s rovnakou pravidelnosťou, s akou má opicu. Okrem toho sa fláka po baroch, kde spoľahlivo natrafí na nejakú potenciálnu spoločníčku. A do hotela potom nie je nikdy príliš ďaleko. Približne takto by sa dal charakterizovať jeho životný štýl. Pre niekoho možno ideál slobody, pre iného pohoršujúca existencia. Vyberte si. 

Prvé novoročné TV tipy Prvé novoročné TV tipy Prvé novoročné TV tipy

7.1.
ŠTVRTOK

21:55 Exil (Exils), Francúzsko/ Japonsko, 2004 (Čt2)
Jedného dňa navrhne Zano svojmu dievčaťu Naïme, aby sa vydali cez Francúzsko a Španielsko až do Alžírska, do ich zasnúbenej zeme, odkiaľ utiekli kedysi pred rokmi ich rodičia do Francúzska. Z čista jasna sa tak tieto dve „deti exilu“ pustia na svoju cestu ku koreňom. Duchom úplne slobodní ľudia sa oddávajú svojej zmyselnosti a temperamentu na andalúzskom vidieku či u Stredozemného mora a stretávajú vydedené ľudské osudy. Koniec cesty prinesie okrem istých dezilúzií i nečakané poznanie sebe sama. Týmto filmom sa režisér Tony Gatlif sám vrátil po 40. rokoch do zeme svojho pôvodu. Intuitívnou réžiou, vynikajúcou originálnou hudbou a citom pre rámovanie a kompozíciu kamery, film Exil dokazuje, že nezískal Cenu za réžiu na MFF v Cannes 2004 len vďaka aktuálnosti témy.

22:20 Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: Judgment Day), USA/Fran., 1991 (Markíza)
Desať rokov po neúspešnom pokuse zabiť Sarah Connorovú (Linda Hamilton), budúcu matku novodobého spasiteľa ľudstva, sa do Los Angeles vracia z budúcnosti nový typ terminátora T-1000 (Robert Patrick), aby zlikvidoval už narodeného Johna Connora (Edward Furlong). Súčasne však dospelý Connor na svoju ochranu posiela do minulosti druhého terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger). Obaja terminátori nezávisle od seba pátrajú po malom Johnovi. Chlapec zistí, že T-800 je naprogramovaný na jeho ochranu a s jeho pomocou oslobodí matku z psychiatrického ústavu, kde ju liečia z údajnej schizofrénie. T-800 obom vysvetlí, čo prinesie budúcnosť. Kybernetický génius Miles Dyson zostrojí superpočítač Skynet, ktorý roku 1997 začne sám premýšľať a vyvolá nukleárnu vojnu, aby zničil celé ľudstvo.


8.1.
PIATOK

22:00 Luk (Hwal), Južná Kórea/ Japonsko, 2005 (Dvojka)
Na starej rybárskej lodi ďaleko od ľudí spolu žijú starec a dievča. Starec trpezlivo odpočítava dni do sedemnástych narodenín svojej chránenkyne, aby si ju konečne mohol vziať za ženu. Mlčanlivý starec ľpie na starobylých rituáloch, jeho neodmysliteľným spoločníkom je luk, ktorý používa ako hudobný nástroj, prostriedok veštenia, spôsob komunikácie i vražednú zbraň. Pokojné spolužitie obyvateľov lode naruší príchod turistov, ktorí si z mesta vyrazili na rybačku. Medzi nimi je i sympatický mladík, ktorý nedokáže spustiť oči z tajomného dievčaťa.

22:50 Krstný otec (The Godfather), USA, 1972 (Čt1)
Majstrovské epické dielo Francisa Forda Coppolu s Marlonom Brandom v hlavnej úlohe patriarchu mafiánskej rodiny Corleonovcov predstavuje portrét vzostupu sicílskej rodiny v Amerike. Jej cestu na pokraj straty moci a predávanie tradícií z otca na syna. Príbeh je rozdelený na rodinný život a odporný svet zločinu, do ktorého je rodina zapletená. 

Prvé novoročné TV tipy Prvé novoročné TV tipy Prvé novoročné TV tipy

9.1.
SOBOTA

20:15 Jára Cimrman, ležící, spící, Československo, 1983 (Joj Plus)
V niekoľkých epizódach z Cimrmanovho bohatého života je nám predstavená  fiktívna postava všestranného génia našej minulosti z pera Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. 

21:25 Excalibur (Excalibur), Veľká Británia/ USA, 1981 (Čt1)
Temný vek. Zem je rozdelená a zmietaná vojnami. Má však nádej na mier. Uther Pendragon, ktorému kúzelník Merlin sľúbil magický meč Excalibur, uzavrie so svojím sokom, vojvodom z Cornwallu, prímerie. Vášeň je však silnejšia ako vôľa. A pre vášeň, ktorá posadne Uthera pri vzhliadnutí krásnej Cornwallovej manželky, je tento muž ochotný obetovať čokoľvek. I ťažko vydobytý mier... Réžia: John Boorman.

22:20 Yesterday (Yesterday), Južná Afrika, 2004 (Dvojka)
30 ročná matka Yesterday ochorela. Zistí, že sa nakazila smrteľným vírusom HIV. Jej manžel ju odmieta, a dcérka Beauty má takisto takú tendenciu. Jej jediným cieľom je žiť tak dlho, kým neuvidí svoje dieťa chodiť do školy. Yesterday nikdy nemala možnosť chodiť do školy, ale vie, že jej dieťa má šancu na lepší život iba s lepším vzdelaním. Ide o historicky prvý film, nakrútený v jazyku Zulu. Príbeh sa odohráva na pozadí tvrdej a miestami nevľúdnej juhoafrickej krajiny, krajiny, obývanej príslušníkmi kmeňa Zulu.


10.1.
NEDEĽA

19:00 Bowling for Columbine (Bowling for Columbine), Kan./USA., 2002 (Filmbox)
V Columbine je škola. Do tejto školy prišli jedného dňa jej vlastní študenti a spáchali tam spektakulárnu samovraždu. Niekoľkým študentom ale nedovolili, aby tlieskali - poslali ich do pekla skôr, než sami seba. Michael Moore, slávny to americký dokumentarista, sa pokúša vo svojom filme Bowling for Columbine zistiť príčiny toho, že v Spojených Štátoch za rok dochádza k viac ako 10.000 vraždám spáchaných strelnou zbraňou, zatiaľ čo v Kanade iba ku stovke (pri 7 000 000 zbraniach v 10 miliónoch kanadských domácnostiach).

20:30 The Commitments (The Commitments), Írsko/UK/USA, 1991 (MGM)
Príbeh sleduje skutočný život v severoírskom Northsideru. Dej sa začína tým, že ambiciózny hudobník Jimmy Rabbitte dáva dohromady novú soulovú kapelu. Má dôveru všetkých hudobníkov. Charizmatický Jimmy dokáže všetkých presvedčiť, že soulová hudba je ten pravý zvuk pre dublinskú robotnícku triedu. Pretože je ich málo, Jimmy Rabbitte ako manažér dá inzerát, že hľadá hudobníkov so skutočnou muzikantskou dušou. Skupina potom prejde všetkými fázami, ktoré sú typické pre začínajúce kapely. Súbor drží pohromade len vďaka tvrdej práci svojho manažéra, ktorý riadi život celého hudobného spoločenstva. V závere však stráca sily a vzdáva sa všetkých aktivít. Po úspechu sa potom dostaví nezvratný rozkol, osobné hádky a rozdielne hudobné názory.


sHIT TÝŽDŇA

6.1.
STREDA

20:15 Cinka Panna (Cinka Panna), SR/Maď./ČR, 2008 (Jednotka)
Plagáty k filmu Cinka Panna pôsobia, akoby ich vyrobili žiaci základnej školy, ktorí sa práve učia spájať text a písmo do jedného celku. Plagát ale nie je to najhoršie, čo tento film postretlo. Úvodné filmové titulky sa nesú v rovnakom duchu a inak to nie je ani so samotným filmom. Prečítajte si o tomto priekaku viac...


autor Tomáš Daneček 4.1.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.