TV TIPY 19.1. - 24.1. 2010

TV TIPY 19.1. - 24.1. 2010

VOD recenzia



19.01.
UTOROK

20:00 Alfréd, Alfréd (Alfredo, Alfredo), Taliansko/ Francúzsko, 1972 (Čt2)
Skúsený taliansky režisér, scenárista a herec Pietro Germi, z ktorého bohatej filmografie poznáme predovšetkým "Rozvod po taliansky" s Marcellom Mastroiannim a "Zvedená a opustená" so Stefaniou Sandrelli, ktorá je mimochodom hviezdou väčšiny Germiho úspešných komédií, nakrútil komédiu "Alfréd, Alfréd!" v roku 1972, tri roky pred smrťou. Svoj posledný scenár "Moji priatelia" už nakrútiť bohužiaľ nestihol a réžiu zaňho musel prevziať Mario Monicelli.

21:55 Paríž Texas (Paris, Texas), UK/ Francúzsko/ SRN, 1984 (Dvojka)
Slávny film, ktorý Wim Wenders nakrútil podľa scenára Sama Shepherda, je demýtizujúcim pohľadom európskeho režiséra na americkú spoločnosť a rozklad jej hodnôt. Púšťou blúdi muž, ktorý stratil pamäť i reč. Postretnutí s bratom, ktorého štyri roky nevidel, sa púšťa do dlhého a ťažkého pátrania po stratenej manželke a synovi, s ktorými sa chce usadiť v malom texaskom mestečku menom Paríž. Jeho putovanie, na konci ktorého ho čaká bolestné zmierenie, nie je len hľadaním stratenej rodiny a domova, ale aj seba samého. Film, ktorý je Wendersovym návratom ku klasickej forme rozprávania, bol ocenený Zlatou palmou na MFF v Cannes v roku 1984.

22:20 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (MGM)
Slávna americká dráma režiséra Johna Schlesingera. Film získal v roku 1970 Oscarov v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár. Deziluzívny pohľad anglického režiséra na New York ako miesto sociálnych protikladov, sklamaných snov a nádejí naivného dedinského chlapca z Ďalekého západu, salónneho kovboja Joe Bucka (Jon Voight). Príbeh dvoch priateľov, ktorých spojí náhoda a ktorých mesto vyvrhne ako nepotrebných na smetisko ľudských osudov, obohatil vynikajúcim výkonom Dustin Hoffman v úlohe chromého tuberkulózneho stroskotanca.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2010 TV tipy 19.1. - 24.1. 2010 TV tipy 19.1. - 24.1. 2010

20.01.
STREDA

21:00 Pinero (Pińero), USA, 2001 (Filmbox)
Film zachytáva búrlivý život pôvodom portorikánskeho básnika, dramatika a herca Miguela Pinera, považovaného za priekopníka poézie ulice, neskôr pretavenej do hip-hopu a rapu. Nie je to klasický životopisný film v chronologickom slede zobrazujúci biografické udalosti, skôr sa sústredí na vyjadrenie emocionálnej podstaty umelca, zožieraného vnútornými démonmi, no naplno prežívajúceho každú chvíľu svojej existencie. Pinero spracoval zážitky z väzenia v Sing Singu, kde si odpykával trest za drobné krádeže a dealerstvo, v divadelnej hre Short Eyes, ktorá sa stala hitom newyorkskej dramatickej scény.

22:15 Dokumentárny klub: Bol raz jeden film – Posledné tango v Paríži (Čt2)
Majstrovské dielo talianskeho režiséra Bernarda Bertolucciho popisuje búrlivý sexuálny vzťah mladej Parížanky a starnúceho Američana. V čese premiéry vzbudila snímka škandál, napriek tomu - alebo práve preto, že je zrkadlom svojej doby. Dokument rozpráva o dobe a okolnostiach vzniku tohto pozoruhodného a dnes už klasického diela svetovej kinematografie. Dozvieme sa radu doposiaľ neznámych informácií, a to z úst Bernarda Bertolucciho, kameramana Vittoria Storara, herečky Marie Schneider a mnohých ďalších.

23:00 Jehla, ČSSR, 1982 (Čt1)
Televízna hra Petra Zikmunda vás zavedie do prostredia veterinárneho výskumného ústavu v okamihu, keď sa jeho pracovníci snažia vysporiadať sa s výskytom besnoty. Pracovný problém však prerastá v osobnú tému každého z nich, predovšetkým u doktorky Evy Krausovej - ženy, ktorá to takmer nikam nedotiahla. Náhoda jej ponúka príležitosť, na ktorú od mlada čakala a rokmi zabudla. Náhodná šanca sa mení v posadnutosť a nakoniec v hru na život a na smrť. 


21.01.
ŠTVRTOK

20:00 Prehnití (Les Ripoux), Francúzsko, 1984 (Čt1)
K najúspešnejším komédiám francúzskeho režiséra Clauda Zidiho patrí jeho film z roku 1984 - Prehnití. Filmu dominuje nie len herecký výkon Philippa Noireta, ale taktiež ulice a uličky, atmosféra parížskeho Montmartru preplneného všetkými farbami pleti, drobnými priestupkami proti zákonu, ale aj skutočnými zločinmi.

21:55 Svet o sto rokov (Things to Come), Veľká Británia, 1936 (Čt2)
Tento sci-fi film bol nakrútený podľa románu spisovateľa H. G. Wellsa (1866-1946), ktorý sa preslávil svojou invenčnosťou a vizionárstvom. Dej filmu ukazuje fiktívny vývoj sveta na osudoch jednej rodiny z Everytownu od roku 1940 do 2036. Vizuálne spracovanie, triky a výprava sú na dobu vzniku vynikajúce a môžu mnohých divákov prekvapiť. Futuristické modely a kulisy ukazujú vtedajšie predstavy o technike a architektúre 21. storočia. Veľký podiel na tom má nepochybne režisér William Cameron Menzies - uznávaný výtvarník filmových dekorácií. Originálny námet, post-apokalyptické motívy a téma rodinnej ságy neskôr prevzali ďalší tvorcovia filmových sci-fi.

00:05 V zajatí Yakuzy (Brother), USA/ UK/ Japonsko, 2000 (Markíza)
Počas krutej vojny vyrovnávania si účtov v Tokiu bola jeho rodina vyvraždená. Teraz je cieľom jeho cesty Amerika, kde musí nájsť svojho mladšieho brata Kena. Yanamoto (Takeshi Kitano) sa však v novej krajine príliš nezabýval a naviac zisťuje, že jeho mladší brat sa zaplietol s priekupníkmi drog. Ani sa nenazdal a Yanamoto sa opäť ocitol späť vo svete násilia. Netrvá dlho a okolo Yanamota sa zoskupuje silný gang, ktorý likviduje všetko, čo skríži jeho plány. Veci však zašli príliš ďaleko. Už niet cesty späť.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2010 TV tipy 19.1. - 24.1. 2010 TV tipy 19.1. - 24.1. 2010

22.01.
PIATOK

20:30 Modrá Electra Glide (Electra Glide in Blue), USA, 1973 (MGM)
Jediný film Jamesa Williama Guercia, držiteľa Grammy za album Blood, Sweat and Tears a dlhoročného producenta kapely Chicago (spevák Peter Cetera hrá pašeráka drog Zemca a vo filme sa objaví aj ďalší jej členovia), bol nakrútený podľa skutočnej udalosti: v máji 1969 zastrelili dvaja dlhovlasí mladíci z mikrobusu značky Volkswagen, na arizonskej ceste policajta na motorke. Guercio vyrastal na filmoch, ktoré premietal v kine jeho otec, nadšený obdivovateľ Johna  Forda, čo je na jeho diele vidno. A nielen preto, že sa nakrúcalo v Monument Valley v Utahu a že za kamerou stál Conrad L. Hall (držiteľ Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid, Road to Perdition a Americká krása). Film bol uvedený v súťaži na MFF Cannes 1973 a o rok neskôr bol Robert Blake nominovaný na Zlatý glóbus pre najlepšieho herca v dráme.

22:00 Posledné dni (Last Days), USA, 2005 (Dvojka)
Film Las Days je zamyslením Gus Van Santa (Dobrý Will Hunting, Elephant) nad vnútornou posadnutosťou jedného talentovaného muzikanta, ktorá ho ničila v posledných hodinách jeho života. Blake, mladý umelec, sa zrútil pod ťažbou slávy, úspechu a absolútnej izolácie. V dome uprostred lesov sa snaží uniknúť pred svojim životom, svojim okolím a svojimi povinnosťami. Michael Pitt v dráme o hudobníkovi, ktorého život a kariéra pripomínajú život a kariéru frontmana skupiny Nirvana, Kurta Cobaina. 


23.01.
SOBOTA

22:20 Mária, milosti plná (Maria Full of Grace), USA/ Kolumbia, 2004 (Dvojka)
17 ročná Maria žije v malej kolumbijskej dedine. Je tehotná a podporuje svoju rodinu z platu robotníčky na kvetinovej plantáži. Príde o zamestnanie, bez akejkoľvek šance získať inú prácu. Rozhodne sa prijať ponuku pracovať ako pašeráčka drog. Odletí do USA. V žalúdku má 62 balíčkov kokaínu. Lenže po príchode do New Yorku sa veci nezačnú vyvíjať podľa plánu. Verne zachytené sociálne pomery a prostredie hispánskej komunity v USA i sveta obchodu s kokaínom. Film bol nominovaný na Oscara i Zlatého medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne a získal viac tridsať ďalších ocenení po celom svete.

22:30 Veľký rešpekt, Slovensko, 2008 (Joj)
Veľký rešpekt (DVD distribúcia do kín s projektorom) je filmom o mladých ľuďoch, ktorí hľadajú kúsok svojho šťastia. Je to jednoduchá komédia, zobrazujúca dennodenné strasti obyčajných ľudí. Hlavní hrdinovia Peter a Michal nie sú práve z ideálnych rodín. Mišo svojho otca takmer nepoznal a Petrova matka prednedávnom opustila jeho otca, z čoho je Peter frustrovaný. Na začiatku príbehu Michal schytá poriadnu príučku od dvoch chuligánov a Peter dostáva kopačky od svojej priateľky Danky... Film je o pár dňoch strávených v spoločnosti mladých ľudí, ktorí nemajú čo robiť a tak si rôzne vypĺňajú svoj voľný čas. Jeho dej sa odohráva na najväčšom sídlisku na Slovensku - v bratislavskej Petržalke. Réžia: Viktor Csudai (Prirodzená smrť, Poslední plavky, Porno romantik). (viac)

22:30 Vojna svetov (War of the Worlds), USA, 2005 (Markíza)
Tom Cruise a Steven Spielberg sa po filme Minority Report spojili už druhý krát. Ich spoločný titul s názvom War of the Worlds je inšpirovaný románom H. G. Wellsa Vojna svetov z roku 1898, ktorý je známy, ako prvé dielo opisujúce pristátie mimozemšťanov na Zemi. V minulom storočí bol niekoľkokrát adaptovaný pre film a televíziu, ale najslávnejšia je rozhlasová verzia z roku 1938. Legendárny režisér Orson Welles vtedy upravil jednotlivé scény z románu do podoby skutočných spravodajských vstupov.

23:05 Hranica (The Border), USA, 1981 (Jednotka)
Agent americkej pohraničnej polície Charlie Smith si chce dobre robiť svoju prácu a zabezpečiť svoju ženu. Ale Charlie sa dostane do pasce: na jednej strane má jeho žena stále náročnejšie požiadavky a na druhej strane ho jeho partner obťažuje návrhmi, aby sa dali na ilegálne aktivity - za úplatky. Charlie napokon ustúpi a pomáha pri pašovaní ilegálnych imigrantov z Mexika do Texasu. Jedným z nich je aj mexické dievča Maria, ktorej unesú dieťa, aby ho predali. Charlie sa rozhodne, že jej pomôže a bude bojovať aj proti korupcii, do ktorej sa sám zaplietol.

TV tipy 19.1. - 24.1. 2010 TV tipy 19.1. - 24.1. 2010 TV tipy 19.1. - 24.1. 2010

24.01.
NEDEĽA

20:05 Pád do ticha (Touching the Void), Veľká Británia, 2003 (Dvojka)
Film, nakrútený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona, rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jeho kolega tak musel čeliť zásadnému rozhodnutiu - odrezať kamaráta a kolegu z istiaceho lana a zachrániť si tak život, alebo neodrezať, a vystaviť sa tak takmer istej smrti?

22:45 Nechoď klopať na dvere (Don't Come Knocking), USA/Nem., 2005 (Čt2)
Howard Spence (Sam Shepard) si spomína aj na lepšie dni. Kedysi bol veľkou hviezdou westernových filmov, no teraz má šesťdesiat, objavuje sa len vo vedľajších úlohách a svoj pocit osamelosti a zbytočnosti sa snaží utopiť v alkohole a drogách. Keď sa od svojej matky dozvie, že možno má niekde potomka, uvedomí si, že jeho život by nemusel byť až taký prázdny a vydá sa hľadať svojho syna či dcéru. Cestou po stopách minulosti narazí na Doreen (Jessica Lange), ktorú kedysi miloval a opustil. Jej syn Earl je jedinou spomienkou na ich dávnu lásku. No k Howardovmnu sklamaniu sa nezdá, že by jeho bývalá milenka, a už vôbec nie ich syn, stáli o návrat "strateného otca". Howard sa už-už vzdáva, keď sa zrazu objaví mladé dievča Sky, ktoré prejaví pre Howarda oveľa viac pochopenia než Doreen s Earlom a Howard sa rozhodne pokračovať v snahe dať dokopy svoju rodinu.

23:40 Znásilnenie (The Accused), USA/ Kanada, 1988 (Doma)
Mladú servírku Sáru brutálne znásilnia traja muži. Obžalovaní postavia svoju obhajobu na tvrdení, že ich podnapité a vyzývavo sa správajúce dievča, ktoré má navyše aj záznam v trestnom registri, vyprovokovalo. Mladá prokurátorka Murphyová sa len ťažko zbavuje nedôvery voči Sáre, keď táto navyše dodatočne prizná, že pred vstupom do baru, v ktorom prišlo za hlasitej podpory povzbudzujúcich divákov k znásilneniu, fajčila  marihuanu. Šanca na spravodlivé potrestanie vinníkov je sotva 50-percentná.


autor Tomáš Daneček 19.1.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.