10 MAINSTREAMOVÝCH FILMOV DEKÁDY

10 MAINSTREAMOVÝCH FILMOV DEKÁDY

článok



Tu je desiatka amerických komerčných filmových titulov, ktoré si získali veľký ohlas nielen v USA, ale aj na celom svete. Nehodnotíme ich kvalitu, ale hlavne dosah vo svete komerčnej kinematografie. Rebríček je absolútne SUBJEKTÍVNY a otvára ďalšiu diskusiu.

Ak uplynulé desaťročie prinieslo do komerčného filmu nejaké trendy či tendencie, tak sú to rozhodne pokračovania (tzv. sequely), poprípade remaky či reštarty. Dokazuje to aj náš prehľad, ktorého rovnú polovicu tvoria práve pokračovania. Okrem toho môžeme skonštatovať, že uplynulé desaťročie v komerčnej kinematografii sa nieslo v znamení komiksových adaptácii (trilógie Spider-Mana, X-Menov alebo dvaja noví Batmani) a sci-fi titulov (dve pokračovania druhej trilógie Hviezdnych vojen; dve pokračovania Matrixu, Spielbergov film  – Vojna svetov alebo „súčasný“ Avatar).  

10 mainstreamových filmov dekády 10 mainstreamových filmov dekády

Gladiátor (Gladiator, r. Ridley Scott, 2000)
Oscarový triumf tohto prvotriedneho historického veľkofilmu (v dusnej konkurencii Trafficu a Tigra a draka) spustil začiatkom nového desaťročia vlnu výpravných historických snímok (napr.: Trója, Kráľ Artuš, Alexander). Toho času skvostné digitálne koloseum, podmanivá hudba Hansa Zimmera, oscarový Russell Crowe, vstupujúci do prvej hereckej ligy, alebo výborný zlosyn v podaní Joaquina Phoenixa. Aj preto Gladiátora mnohí zbožňovali.   

Minority Report (r. Steven Spielberg, 2002)
Hitmaker Steven Spielberg nemôže v našom prehľade, samozrejme, chýbať. Za jeho najvydarenejší popcornový počin za posledné roky pasujeme túto neo-noirovo ladenú, inteligentnú sci-fi, nakrútenú na základe predlohy P. K. Dicka. Hádam uznáte, že tak kvalitné a pomerne originálne futuristické záležitosti nevidíme v našich kinách často.  

10 mainstreamových filmov dekády 10 mainstreamových filmov dekády

Pán prsteňov: Návrat kráľa (The Lord of the Rings: Return of the King, r. Peter Jackson, 2003)
Absolútny (a pravdepodobne neprekonateľný) vrchol žánru fantasy a megalomanské vyvrcholenie kinematografického zázraku – filmovej verzie tolkienovskej trilógie. Aktuálne, komerčne tretí najúspešnejší film v dejinách kín a tretia (a zatiaľ posledná) snímka, ktorá získala rekordný počet 11 Oscarov. Vidieť pompézne finále veľkého „prsteňového“ príbehu v kine predstavovalo svojho času hotový filmový sviatok.   

Rodinka úžasných (The Incredibles, r. Brad Bird, 2004)
Zo  žánru animovaného filmu sme vybrali dvomi Oscarmi ocenený animák od spoločnosti Pixar. Ide o prvý kúsok z tejto dielne, ktorému sa podaril výrazný (a spolu s Hore zatiaľ aj najväčší) presah do žánru dráma. Do príbehu o rodinke (staro)nových superhrdinov sa zakrádajú témy ako rodinné alebo manželské problémy. Rodinka úžasných je zároveň pekelnou akčnou jazdou a poctou bondovkám a snímkam o superhrdinoch. 

10 mainstreamových filmov dekády 10 mainstreamových filmov dekády

Hviezdne vojny: Epizóda III - Pomsta Sithov (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, r. George Lucas, 2005)
V polovičke ostatnej dekády sa uzatvorila druhá trilógia legendárnej sci-fi ságy, ktorá započala svoju cestu už v 70tych rokoch 20.storočia. Z Anakina Skywalkera sa stal Darth Vader – neskorší krutý dobyvateľ galaxie, ktorého v pamätnom, 7-minút trvajúcom súboji jeden na jedného nezastavil ani Obi-Wan Kenobi. 

Casino Royale (r. Martin Campbell, 2006)
Tak takýto výsledok reštartu bondovskej série na začiatku nečakal asi nikto. Skeptizmom zasypaný Daniel Craig v roli Jamesa Bonda však exceloval a spolu s ním aj scenárista a režisér. Postava Jamesa Bonda dostala ľudský rozmer, stala sa o čosi uveriteľnejšou a zraniteľnejšou. V poradí 21.bondovka tiež priniesla plejádu nezabudnuteľných akčných scén. Pre mnohých najlepšia bondovka ostatných rokov a pre niektorých dokonca najlepší Bond vôbec.   

                            

Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, r. Larry Charles, 2006)
Nekorektná, kontroverzná a nesmierne svojská komédia, aká sa len tak bežne nevidí. Bláznivý Sacha Baron Cohen v koži kazašského reportéra Borata na potulkách Spojenými štátmi americkými prekročil viaceré hranice. Jeho odvaha a výsledok sa cenia! Či už vám jeho humor sadol alebo nie, zaujímavá/extravagantná/šikovná zmes hraného a dokumentárneho filmu so štýlom skrytej kamery sa mu uprieť nedá. K tomu všetkému netreba zabúdať na oscarovú nomináciu v kategórii Najlepší adaptovaný scenár, ktorá predsa len o niečom (výnimočnom) svedčí.  

Bournovo ultimátum (The Bourne Ultimate, r. Paul Greengrass, 2007)
Dych berúce ukončenie príbehu Jasona Bourna krátko po svojom uvedení do kín dostalo nálepku „najlepší akčný film roka“ a hádam nikto nebude namietať, ak ho označíme aj ako najlepšiu akčnú snímku uplynulého desaťročia. Pamätná to auto naháňačka či súboj jeden na jedného!

                             

Temný rytier (The Dark Knight, r. Christopher Nolan, 2008)
Pokračovanie úspešného reštartu série – Batman začína, na ktoré sa čakalo dychtivejšie ako na štvrtého Indiana Jonesa, vracajúceho sa na plátno po dlhých 19 rokoch. Humbug, aký sa často nevidí, sprevádzaný okrem iného tragickou smrťou Heatha Ledgera, ktorý za geniálne stvárnenie Jokera získal posmrtného Oscara. Film, ktorý donútil Akadémiu udeľujúcu Oscary rozšíriť na nasledujúci ročník okruh uchádzačov o hlavnú cenu – Najlepší  film roka – z piatich na desiatich. Jeden z najlepších filmových sequelov a jedna z najlepších komiksových adaptácii vôbec a v neposlednom rade Divácky film roka 2008 alebo Kinema Film roka 2008 č.2.   

Avatar (r. James Cameron, 2009)
Jeden z najdrahších filmov všetkých čias a obrovský comeback perfekcionistu Jamesa Camerona po 12 rokoch od Titanicu! Avatar za prvých 17 premietacích dní na celom svete pokoril jednu miliardu amerických dolárov a o tri dni na to predbehol v pokladniach kín svojho kolegu z tohto zoznamu (Návrat kráľa) a stal sa druhým najzárobkovejším titulom v histórii, hneď za svojím starším bratom – Titanicom. Dnes je v kinách niečo vyše mesiaca a filmoví analytici sa už zhodujú na tom, že markantne ovplyvní filmový priemysel.


Ako ste si mohli všimnúť, zástupcovia klasických žánrov ako western, horor a gangsterský film sa do našej desiatky neprebojovali. Priniesli vôbec prvé roky nového milénia nejaké významné snímky v týchto žánroch? Ak áno, podeľte sa s nami o vašich favoritov v diskusii. 


autor Michal Šmajda 20.1.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.