TV TIPY 25.1. - 31.1. 2010

TV TIPY 25.1. - 31.1. 2010

VOD recenzia



25.1.
PONDELOK

16:25 Ríša slnka (Empire of the Sun), USA, 1987 (Čt2)
Jim je synom bohatých britských rodičov, ktorí patria k "bielej" smotánke Šanghaja. Užíva si život plný luxusu a spoločenských privilégií, ale stále sníva o lietadlách. Keď sa ich nad mestom začne objavovať stále viac a viac, Jim je vo vytržení. Jeho rodičia však tušia, že to nie je dobré znamenie. V panike, ktorá sa s inváziou Japoncov strhne v uliciach, stráca Jim rodičov a je zrazu odkázaný sám na seba. Bezradne sa túla mestom, až pokým sa nedostane do japonského zajateckého tábora. Život v tábore je hotovým peklom, ale Jim sa vďaka vynaliezavosti a šikovnosti dokáže o seba postarať. Získa si i tichú ochranu amerického zajatca Basieho, ktorý má rešpekt ostatných zajatcov. Naučí sa, ako v tvrdých podmienkach prežiť, aby po vojne mohol opäť uvidieť svojich rodičov.

22:00 Posledný vlak (Der Letzte Zug), Nemecko/Česko, 2006 (Dvojka)
Film Posledný vlak úspešného režiséra Josepha Vilsmaiera (Stalingrad) a jeho ženy Dany Vávrovej má za sebou projekcie na festivaloch v Berlíne, Karlových Varoch a dobre sa mu viedlo aj v nemeckej distribúcii. Snímka sa nakrúcala v Českej republike a v hlavných a vedľajších úlohách sa objavujú známe tváre Juraja Kukuru, Stanislava Zindulku, Niny Divíškovej. Vojnové témy sa v nemeckej kinematografii stále vracajú. Niekedy je to škandál, niekedy sklamanie. Posledný vlak patrí k filmom, ktoré sa nesnažia ukázať veľké dejiny, ale vracajú sa k dramatickým osudom bezbranných, ktorí iba vďaka svojmu pôvodu stratili status ľudí.


26.1.
UTOROK

20:00 Niekto to rád horúce (Some Like It Hot), USA, 1959 (Čt2)
Vynikajúca komédia Billyho Wildera z roku 1959 sa už dávno a právom zaradila do zlatého fondu filmovej klasiky. Popri neodolateľných výkonoch hlavných predstaviteľov Jacka Lemmona, Tonyho Curtisa a Marilyn Monroe vás v nej poteší aj jazzová hudba Mattyho Malnecka.

21:50 Jekyll a Hyde (Jekyll & Hyde), Veľká Británia/ USA, 1990 (Joj Plus)
Horor na motívy klasickej literárnej predlohy Roberta Louisa Stevensona. Dr. Henry Jekyll je muž nespokojný so svojím životom. Jeho manželka zomrela na zápal pľúc. Keď sa začne dvoriť švagrinej Sare, svokor zakáže akýkoľvek kontakt medzi nimi. A jeho experimenty o dvojitej povahe človeka ho napokon nasmerujú k tomu, že pripravený elixír vyskúša sám na sebe. Čoskoro sa dostaví výsledok - Henry sa zmení na neskrotného surovca, ktorý hľadá len násilie a zvrhlé radovánky. Jekyll sa veľmi rýchlo stane obeťou využívania úbohej slobody dosahovanej liekom. Môže páchať tie najodpornejšie zločiny a potom sa vrátiť do svojho laboratória, užiť protilátku a zmeniť sa do pôvodnej nepoškvrnenej existencie.

22:00 Nebo nad Berlínom (Der Himmel über Berlin), SRN/ Fran., 1987 (Dvojka)
Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie osemdesiatych rokov je dielom režiséra Wima Wendersa a známeho rakúskeho literáta Petra Handkeho. Hlavnými hrdinami príbehu, zasadeného do ešte rozdeleného Berlína, sú dvaja novodobí anjeli Damiel a Cassiel. Neviditeľní pre dospelých ľudí už po stáročia načúvajú ich myšlienkam a snažia sa poskytnúť pomoc a oporu osamelým dušiam, aj keď zmena stavu vecí nie je ani v nich moci. Damiel sa zamiluje do cirkusovej artistky Marion a kvôli láske sa rozhodne vzdať nesmrteľnosti, stať sa človekom a pomaly spoznávať drobné radosti ľudskej existencie.

23:45 Poštár (Il Postino), Francúzsko/ Taliansko/ Belgicko, 1994 (Čt2)
Čílsky básnik Pablo Neruda (ktorý sa pre svoj pseudonym nechal inšpirovať českým básnikom Janom Nerudom) musel z politických dôvodov emigrovať. Po rokoch sťahovania z miesta na miesto  sa jeho posledným útočiskom stáva ostrov Capri. Básnikovi denne prichádza toľko pošty, že potrebuje osobného poštára. Mladý Mário, hanblivý a trošku pomalší syn miestneho rybára, ktorého otcove remeslo neláka, tu prácu rád vezme. V tej chvíli ešte netuší, aké možnosti mu prinesie poštárska čapica a priateľstvo s básnikom.

TV tipy 25.1. - 31.1. 2010 TV tipy 25.1. - 31.1. 2010 TV tipy 25.1. - 31.1. 2010

27.1.
STREDA

20:30 Rím (Roma), Taliansko/ Francúzsko, 1974 (MGM)
Po pohľade zúženom na svet rímskej smotánky v Sladkom živote sa tentoraz Fellini vyznal zo svojej lásky ku krásnemu a rozporuplnému veľkomestu. Mozaiku obrazov, faktov i fantázie skladá z opäť nezakryto autobiografického pohľadu. Chlapec z Rimini, pre ktorého je Rím takmer legendárnym mestom z rozprávania, sa s ním stretáva ako mladý muž. Je pohltený jeho pulzujúcim životom, doslova vtiahnutý do víru veľkomesta.

22:35 Satyrikon (Satyricon), Taliansko/ Francúzsko, 1969 (MGM)
Táto osobitá alegória je akousi starovekou road-movie o putovaní mladíkov Encolpia a Ascylta. Zobrazuje surrealisticky a často naturalisticky antický svet hostín, orgií, úchyliek a výstredností. Rúcajúce sa hodnoty rímskeho impéria symbolizuje zrúcaný nevestinec. Réžia: Federico Fellini.
 
23:20 Zabitie (Drabet), Dánsko, 2005 (Čt2)
Existenciálna dráma jedného muža je zároveň obecnejším zamyslením nad údelom ľavicového intelektuála v dnešnej saturovanej spoločnosti, zodpovednosťou za naše slová a činy a v neposlednej rade nad otázkou viny a trestu. Snímka získala mnoho cien na filmových festivaloch. Filmu dominuje vynikajúci herecký výkon Jespera Christensena v hlavnej úlohe.


28.1.
ŠTVRTOK

20:30 Eddie a Cruiseri (Eddie and the Cruisers), USA, 1983 (MGM)
Film je o fiktívnej rock'n rollovej kapele šesťdesiatych rokov. Eddie Wilson (Michael Paré) bol lídrom tejto vo svojej dobe veľmi úspešnej skupiny. Ale potom, čo bolo jeho auto vylovené z rieky a on bol prehlásený za mŕtveho, šli všetci jej členovia vlastnou cestou. Hlavný dej filmu sa odohráva  osemnásť rokov po Eddieho smrti. Bývalý člen a textár kapely Frank (Tom Berenger) sa v spomienkach často vracia do minulosti, ako aj všetci bývalí členovia „Eddie and the Cruisers“. Piesne kapely sú stále populárne, ale záhadou zostáva, čo sa stalo s nahrávkou „Sezóna v pekle“, ktorá bola nahraná krátko pred Eddieho smrťou.

21:55 Raketa na mesiac (Missile to the Moon), USA, 1958 (Čt2)
Snímka mala premiéru necelý rok pred tým, ako na prirodzenom satelite našej planéty pristála prvá ľudská sonda, a necelých jedenásť rokov pred prvým krokom ľudskej nohy na jeho povrchu. Film rozpráva o nechcenej výprave na Mesiac, ktorej protagonisti sa tam stretávajú v podzemnom kráľovstve s množstvom sporo odetých mladých žien v topánkach s vysokým opätkom, vedených slepou Lido (hrá ju K. T. Stevens, dcéra známeho hollywoodskeho režiséra Sama Wooda). Vesmírni cestovatelia (vedec, jeho priateľka a dvaja unikajúci trestanci!!) tu narazia na zvláštne kamenné bytosti, hrozivého obrovského pavúka, ale väčšinu času sa potýkajú so záludnosťami lunárnych krásavíc.

TV tipy 25.1. - 31.1. 2010 TV tipy 25.1. - 31.1. 2010 TV tipy 25.1. - 31.1. 2010

29.1.
PIATOK

21:50 Štyri svadby a jeden pohreb (Four Weddings and a Funeral), VB/USA, 1994 (Jednotka)
Hugh Grant a jeho priatelia trávia väčšinu sobôt na svadbách. Bavia sa tu nezáväznými rozhovormi, s potešením sa zúčastňujú všetkých obradov, ale sami sa do manželstva neponáhľajú. Až keď mladý muž stretne na jednej svadbe krásnu Američanku Andie MacDowell, tuší, že by ona mohla byť tou pravou.

22:10 Pláž (The Beach), USA / VB, 2000 (Prima)
S prísľubom dobrodružstva prichádza do Thajska mladý americký cestovateľ Richard (Leonardo DiCaprio). Cestovanie, ako tvrdí, je hľadanie zážitkov, hľadanie niečoho nového, zvláštneho. V lacnom hoteli v Bangkoku sa zoznamuje s mladým francúzskym  párom - Etiennom (Gillaume Canet) a Francoise (Virginia Ledoyen). V rovnakom hoteli sa stretáva s pomäteným, drogami poznamenaným Daffym (Robert Carlyle), ktorý rozpráva Richardovi nepravdepodobný príbeh o tajnom ostrove, Raji na Zemi s nádhernou plážou nepoškvrnenou nájazdmi turistov.

23:25 Duna (Dune), USA, 1984 (Film+)
V roku 10191 sa vládcovia vesmíru snažia získať kontrolu nad substanciou umožňujúcou cestovanie kozmickým priestorom. Táto látka sa vyskytuje iba n a Púštnej planéte, kde sa tamojší obyvatelia pod vedením svojho spasiteľa snažia od vládcu oslobodiť.


30.1.
SOBOTA

16:20 Naqoyqatsi (Naqoyqatsi), USA, 2002 (Filmbox)
Väčšinu filmu tvoria rôznym spôsobom počítačovo upravené zábery točené klasickou kamerou, doplnené v menšej miere počítačovými animáciami. Celok je rozdelený do zhruba desiatich častí, ktorým zodpovedajú časti soundtracku. Zábery sú radené pomerne nahusto a zvyčajne sú oddelené jednoduchým strihom. Ich charakter, farebnosť a kompozícia sa v každej časti mení a postupne sa z nich buduje zložitá a dosť pochmúrna filozofická stavba.

22:15 Dobrú noc a veľa šťastia (Good Night and Good Luck), USA, 2005 (Dvojka)
Rok 1953. Televízia je ešte stále v plienkach. Rozhlasový novinár Edward R. Murrow vysiela populárnu dokumentárnu spravodajskú show „See It Now" na stanici CBS. Okrem toho moderuje aj talk show „Person to Person" a ako „tvár televízie" je spokojným reportérom. Lenže mocnou figúrou tej doby je senátor Joseph McCarthy z Wisconsinu, šéf vyšetrovacej komisie zameranej na protiamerickú činnosť. A práve Murrow sa stane tŕňom v oku vplyvného politika.

23.05 Gangy New Yorku  (Gangs of New York), USA/Nem./Tal., 2002 (Jednotka)

Začalo to ešte tridsať rokov pred dokončením diela, ktoré Scorseseho zapísalo do histórie ako najvitálnejšieho a najproduktívnejšieho filmového tvorcu svojej generácie. Raz na návšteve u svojho priateľa sa mu dostala do rúk kniha Herberta Asburyho -Kronika newyorských gangov. "Zalistoval som v nej náhodou, ale po chvíli som už nemohol prestať čítať," tvrdí Scorsese. "Knihu som nemohol odložiť. Pri jej čítaní sa mi vybavovali spomienky na príbehy, ktoré som ako chlapec, vyrastajúci v new-yorskej štvrti Malé Taliansko, počúval s otvorenými ústami. Kniha totiž skrývala legendy a príbehy starého newyorského podsvetia. Bolo fascinujúce, ako sa praktiky mafie v priebehu sto rokov takmer nezmenili. Spôsobmi, aké používali gangy v polovici 19. storočia, sa inšpirovala tiež súčasná mafia."

TV tipy 25.1. - 31.1. 2010 TV tipy 25.1. - 31.1. 2010 TV tipy 25.1. - 31.1. 2010

31.1.
NEDEĽA

20:00  Krajina strelcov  (Open Range), USA, 2003 (JOJ)
Kovboji Boss (Robert Duvall), Charlie (Kevin Costner), Mose (Abraham Benrubi) a Button (Diego Luna) ženú voľne svoje stáda dobytka cez nekonečnú západnú prériu, ďaleko od civilizácie. Keď ich vzdorné stádo zavedie do blízkosti malého mestečka Harmonwillu, stretávajú sa tu so skorumpovaným šerifom a bezohľadným rančerom, ktorí celú oblasť ovládajú vďaka násiliu a teroru. Boss a Charlie sa ocitajú v situácii, kedy musia hájiť svoje práva i spôsob svojho slobodného života, ktorého hodnoty sa v tomto meste neuznávajú. Obaja však majú za sebou temnú minulosť a vzdať sa súčasného spôsobu života sa nehodlajú len tak ľahko. Charlie tu však stretne aj horkokrvnú Sue Barlow (Annette Bening), ktorá mu ukradne srdce i dušu.

20:00 Gladiátor (Gladiator), USA, 2000 (Markíza)
Rímsky generál Maximus doviedol svoje légie k víťazstvu. Jeho jedinou túžbou je vrátiť sa k svojej žene a synovi. Večným bojmi unavený cisár ho však požiada, aby sa po jeho smrti stal protektorom Ríma. Keď sa Commodus dozvie, dozvie, že ho cisár nemieni menovať za jeho nástupcu, zákerne ho zabije. Maximus sa novému vladárovi odmietne podrobiť, preto ho zatknú a rodinu vyvraždia. Podarí sa mu síce zachrániť, ale dostane sa do gladiátorskej školy. Film Ridleyho Scotta (Votrelec, Blade Runner, Americký gangster) získal 5 oscarov.

21:55 Dračí život Bruce Lee (Dragon: The Bruce Lee Story), USA, 1993 (Jednotka)
Skutočný príbeh legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho o jeho ceste z ulíc Hong Kongu do zábavného priemyslu. Stal sa jedným z najväčších bojovníkov, ktorý zmenil tvár akčného filmu. Stal sa legendou, ktorá nikdy nezomiera.

22:55 Diablov advokát (The Devil’s Advocate), USA/ Nemecko, 1997 (Prima)
Po ďalšom víťaznom pojednávaní dostáva právnik Kevin (Keanu Reeves) ponuku, ktorá sa neodmieta. Šéf exkluzívnej právnickej firmy z New Yorku mu ponúka miesto. Ambiciózny muž prácu prijme, namiesto závratnej kariéry ho však s manželkou čaká pekelná pasca.

22:45 Návrat domov (Coming Home), USA, 1978 (Čt2)
Príbeh o vojne bez vojny, zato plný skutočných ľudských emócii, ukazujúci nezmyselnosť akejkoľvek vojny, z pohľadu tých, ktorých kruto zasiahla. Neobyčajne silná komorná dráma, ani dnes nestráca na svojej pôsobivosti a aktuálnosti, taký je film, nakrútený režisérom Hal Ashbym. K jeho presvedčivosti prispievajú civilné herecké výkony Jane Fondovej a Jona Voighta, príznačná smutná atmosféra, hudba a piesne Janis Joplin, The Rolling Stones, The Beatles a ďalších, ktoré evokujú dobu konca šesťdesiatych rokov a myšlienkovo doplňujú príbeh.


autor Tomáš Daneček 25.1.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.