TV TIPY 15.2. - 21.2. 2010

TV TIPY 15.2. - 21.2. 2010

VOD recenzia



15.2.
PONDELOK

22:00 Vinci (Vinci), Poľsko, 2004 (Dvojka)
Z filmárskej dielne režiséra Juliusza Machulského (známeho titulmi Vabank, Sexmisia, Kingsajz) pochádza jeho ďalší divácky film. Hrdinom kriminálnej komédie je notorický zlodej Robert Cuma, ktorý bol práve prepustený na podmienku z väzenia. A čaká naňho  ťažká úloha. Na objednávku má ukradnúť najslávnejší obraz v celom Poľsku, Dámu s hranostajom od Leonarda Da Vinciho. Aj keď si je Cuma úspechom istý, chystaná lúpež storočia bude omnoho ťažšia, než si pôvodne predstavoval.

23:00 Polnočný beh (Midnight Run), USA, 1988 (Jednotka)
Rovných stotisíc dolárov dostane Jack Walsh (Robert de Niro) za to, že vystopuje jedného človeka a vydá ho do rúk mafiánskej spravodlivosti. Ten človek sa volá Jonathan a cynický bývalý policajt Jack ešte nevie, s akou citlivou dušou bude mať do činenia. Peniaze, ktoré ukradol mafii venoval charite a navyše sa o neho zaujíma aj FBI. Stotisíc je však stotisíc, ale Jack musí Jonathana dopraviť z New Yorku do Los Angeles. Ešte stále to chce urobiť, ale tá cesta bude dlhá a možno si to ešte rozmyslí.


16.2.
UTOROK

22:50 Súperi (The Duellists), Veľká Británia, 1977 (Čt1)
Výborne nakrútený film podľa poviedky Josepha Conrada rozpráva o neschopnosti prekonať zničujúcu nenávisť a nájsť vnútorný pokoj. Debut Ridleyho Scotta o nadčasovej téme cesty k odpusteniu a uzmierení je mnohými považovaný za doposiaľ najpodarenejší film tohto britského režiséra. Tvorca, do ktorého filmografie patria kultové snímky ako Votrelec, Blade Runner a Gladiátor, uplatnil v rozprávaní dramatického príbehu svoje výtvarné vzdelanie a dosiahol mimoriadnej vizuálnej pôsobivosti. V roku 1977 na filmovom festivale v Cannes bola snímka ocenená Cenou poroty za režijný debut.

20:30 Stratená milenka (La Chambre verte), Francúzsko, 1978 (MGM)
Francúzske malé mestečko na konci dvadsiatych rokov 20. storočia. Julien Davenne (François Truffaut) je žurnalista, ktorého žena Julie zomrela už dávnejšie. Na pamiatku zhromažďuje v malej zelenej izbe všetky predmety, ktoré jej kedy patrili. Keď požiar zničí túto izbu, rozhodne sa zrekonštruovať malú znehodnotenú kaplnku, ktorú zasvätí Julii a iným mŕtvym, ktorých za život poznal.

22:10 Hodina vlkov (Vargtimmen), Švédsko, 1968 (MGM)
V prvom filme ostrovnej trilógie (Hodina vlkov, Hanba, Náruživosť), nakrútenej na ostrove Fårö, sa stretávajú pozitívne a negatívne sily, ktoré sa zložito prelievajú v partnerskom vzťahu duševne chorého maliara Johana (Max von Sydow) a jeho tehotnej ženy. Hodina vlka je časom medzi polnocou a úsvitom, kedy umiera najviac chorých a rodí sa najviac detí. Je to čas, kedy živých v hlbokom spánku prenasledujú ich najtemnejšie obavy a nočné mory. V tomto čase ožívajú duchovia a démoni.

TV tipy 15.2. - 21.2. 2010 TV tipy 15.2. - 21.2. 2010 TV tipy 15.2. - 21.2. 2010

17.2.
STREDA

20:00 Bátoryčka: Krvavá grófka (The Countess), Fran./ Nem., 2009 (Markíza)
Erzebet Bathory bola bezpochyby výnimočnou ženou, pretože jej osud ani po stovkách rokov nedáva ľudom spať. Francúzska herečka a režisérka Julie Delpy by svojim filmom The Countess mala potešiť všetkých priaznivcov krvavých historiek o bezcitnej upírke, ktorá sa kvôli kráse kúpala v ľudskej krvi a nepohodlné slúžky odstraňovala ako na bežiacom páse. Pozor, nejde o Jakubiskovu verziu, tá bude čoskoro na STV. Bohvie koľko ľudí, si to ani nevšimne ☺

23:45 Votrelec ³ (Alien³), USA, 1992  (Joj)
Dôstojníčka Ripleyová jediná prežije núdzové pristátie jej poškodenej vesmírnej lode na planéte Fiorina 161. Je to pusté skladisko odpadu obývané ľuďmi, ktorých spoločnosť odsúdila. Stretáva sa tak s vrahmi a kriminálnikmi, obyvateľmi bývalého prísne stráženého väzenia. Ripleyová tuší, že na palube bol Votrelec. Zakrátko sa jej predtucha potvrdí, keď naraz vzrastie počet mŕtvych....

23:50 Kruté radosti, Slovensko, 2002 (Čt1)
Komorný príbeh zo slovenského mestečka v medzivojnovom období je krehkou štúdiou medziľudských vzťahov, určovaných večným hľadaním lásky a porozumenia. Do ustálenej hladiny malomestského života dramaticky vstupu mladá Valentína, nemanželská dcéra svetáckeho notára, aby svojou úprimnosťou zmenila v trojici starých mládencov cynický a konformný postoj k životu na nádej.


18.2.
ŠTVRTOK

20:20 Rabbit-Proof Fence (Rabbit-Proof Fence), Austrália, 2002 (Film+)
Pre deti ako Molly Craigová je život relatívne bezstarostný. Molly má štrnásť rokov a žije spolu s mamou a sestrou Daisy v tábore pre domorodcov neďaleko Veľkého plota, ktorý chráni úrodné oblasti severnej Austrálie pred  divými králikmi. Molly aj Daisy však majú jeden problém: sú miešanky, a preto sa stanú predmetom pozornosti vrchného protektora domorodcov doktora Nevilla. K náplni jeho práce patrí odchyt miešaných detí a ich "civilizovanie" v inštitúciách na to určených.

20:30 Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men), USA, 1997 (MGM)
Podarený remake klasickej drámy, kde musí dvanásťčlenná porota rozsúdiť zdanlivo jasný prípad. Film Dvanásť rozhnevaných mužov predstavuje nové spracovanie strhujúcej drámy z roku 1957, ktorú režíroval Sidney Lumet. V súdnej sieni newyorského obvodu Queens musí mladík z chudobnej štvrte čeliť obvineniu z vraždy otca. Porotca č. 8 bojuje za jeho nevinu proti ďalším jedenástim porotcom, ktorí dospeli k názoru, že mladík je „vinný“, aj keď dôkazy svedčia v jeho prospech.

22:30 Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men), USA, 1957 (MGM)
Scenár nekladie dôraz na to, či je obžalovaný vinný alebo nie, je to skôr autorská úvaha o možnostiach hájiť svoje názory, o pochybnostiach v súdnej sieni, o zodpovednosti za vlastné výroky. V tomto zmysle film ďaleko presahuje rámec samotnej zápletky a stáva  sa zovšeobecneným obrazom uponáhľanej civilizácie. Realizačný tím vytvoril nezvyčajné dramatické napätie v obmedzených priestorových dimenziách, odhalil duševné pochody jednotlivých aktérov rokovania poroty, kde najmenší detail nadobúda hodnotu symbolu. Lumetove kompozície a silný dôraz na všetky repliky sú takmer dokonalé. (Za zmienku stojí, že porotcu číslo 11 hrá Jiří Voskovec.)

TV tipy 15.2. - 21.2. 2010 TV tipy 15.2. - 21.2. 2010 TV tipy 15.2. - 21.2. 2010

19.2.
PIATOK

21:00 Kamoši (Buddy), Nórsko, 2003 (Filmbox)
Hrdinom príbehu je 24. ročný mladík Kristoffer (Nicolai Cleve Broch), ktorý spolu so svojim spolubývajúcim Geirom (Aksel Hennie) pracuje ako lepič reklamných plagátov. Aj jeho nie veľmi náročná a nijak prestížna práca je dôvodom, prečo dostane kopačky od svojej kariéry chtivej priateľky Elisabeth (Janne Formoe). Kristoffer to berie veľmi ťažko, ale práve v tej dobe stretáva milé dievča Henriettu (Pia Tjelta). To ale nie je jediná zmena v jeho živote. Začína sa totiž okrem lepenia plagátov, venovať svojej digitálnej kamere a nakrúcať svojich dvoch spolubývajúcich Geira a Stiga Ingeho (Anders Baasmo Kristiansen). Netradičné domáce video, zachytávajúce bežný život trojice kamarátov a ich rôzne mladícke bláznovstvá, sa jedného dňa dostane do rúk televízneho producenta. Netrvá dlho a Kristofferovi je ponúknuté lukratívne miesto v televíznom vysielaní. Stáva sa superhviezdou TV show a o jeho problémoch a kamarátoch vie vďaka amatérskemu video denníku, celé Nórsko.

22:45 Constantine (Constantine), USA/ Nemecko, 2005 (Prima)
Narodil sa s darom, ktorý nechcel. Má schopnosť rozoznať anjelov a démonov skrytých pod ľudským výzorom, voľne sa pohybujúcich na zemi. V snahe utiecť pred svojimi víziami si bol Constantine nútený vziať život. Ale nepodarilo sa. Znovuzrodený, sa chytil druhej šance. Vrátil sa naspäť a rozhodol sa strážiť pozemskú hranicu medzi nebom a peklom a viesť vojnu voči pozemským prisluhovačom pekla. Márne dúfa, že si aspoň takto zaslúži spásu. Constantine však nie je svätý...


20.2.
SOBOTA

22:00 Neger, neger, čierna tvár (Neger, Neger, Scho...), Nem., 2006 (Dvojka)
Film bol nakrútený podľa literárnej predlohy Hansa - Juergena Massaquoiho, jedného z mála mulatov v nacistickom Nemecku. Kým jeho otec a starý otec opúšťajú krajinu, Hans - Juergen prežíva so svojou matkou v malom hamburskom byte. Jeho vlastenectvo a túžba vstúpiť do organizácie Hitlerjugend ostro kontrastovali s rasistickým prenasledovaním, ktorého sa takmer stal obeťou.

22:40 Horšie to už nebude (Stranger Than Fiction), USA, 2006 (Čt1)
Hlavnou postavou filmu režiséra Marca Forstera (Ples príšer, Hľadanie krajiny-nekrajiny, Hranice života) je Harold Crick. Pracovník daňového úradu, muž čísiel, precíznosti, pozoruhodnej trochy slov a samoty. Jeho život riadia hodinky a presné rituály. Vykročiť z nich bokom, alebo nebodaj sa omeškať môže mať fatálne následky.

00.40 Gangy New Yorku  (Gangs of New York), USA/Nem./Tal., 2002 (Joj)
Začalo to ešte tridsať rokov pred dokončením diela, ktoré Scorseseho zapísalo do histórie ako najvitálnejšieho a najproduktívnejšieho filmového tvorcu svojej generácie. Raz na návšteve u svojho priateľa sa mu dostala do rúk kniha Herberta Asburyho -Kronika newyorských gangov. "Zalistoval som v nej náhodou, ale po chvíli som už nemohol prestať čítať," tvrdí Scorsese. "Knihu som nemohol odložiť. Pri jej čítaní sa mi vybavovali spomienky na príbehy, ktoré som ako chlapec, vyrastajúci v new-yorskej štvrti Malé Taliansko, počúval s otvorenými ústami. Kniha totiž skrývala legendy a príbehy starého newyorského podsvetia. Bolo fascinujúce, ako sa praktiky mafie v priebehu sto rokov takmer nezmenili. Spôsobmi, aké používali gangy v polovici 19. storočia, sa inšpirovala tiež súčasná mafia." 

TV tipy 15.2. - 21.2. 2010 TV tipy 15.2. - 21.2. 2010 TV tipy 15.2. - 21.2. 2010

21.2.
NEDEĽA

13:15 Skon Paľa Ročku, ČSSR, 1985 (Dvojka)
Televízna inscenácia nakrútená na motívy poviedky Boženy Slančíkovej-Timravy o sociálnych, spoločenských a morálnych pomeroch na slovenskej dedine v tridsiatych rokoch. Tragický príbeh bedára Paľa Ročku sa odohráva v dvadsiatych rokoch minulého storočia na slovenskej dedine a režijne ju naštudoval Martin Šulík. Dej sa odohráva v malej dedinke a predstavuje kratší časový úsek. Hlavnou postavou je Paľo Ročka, jeho žena Zuza a Paľova matka stará Mara. Ako už napovedá samotný názov celý dej sa sústreďuje okolo na smrť chorého Paľa. Príbeh sa začína, keď Paľo konečne dostavia svoj nový dom, do ktorého sa nasťahuje spolu so svojou Zuzou a ich práve narodeným synom. Ich radosť však netrvá dlho. Krátko na to Paľo ochorie. Nikto si to najprv nevšíma, dokonca ani Zuza mu neverí keď si ľahne do postele s bolesťami. Chorý Paľo si spätne uvedomuje svoj život, ktorý bol a je, len práca, bieda a služba.

20:00 Otec neznámý, Česko, 2001 (Čt1)
Na samom začiatku komédie scenáristu Iva Pelanta a režiséra Karla Kachyňu stál jednostranový divácky list . Pani, ktorá pracovala v 60. rokoch ako sociálna pracovníčka v ňom rozprávala príbeh tehotného dievčaťa, ktoré pomáhala hľadať u jedného vojenského útvaru, tesne pred odchodom vojakov do civilu, otca jej dieťaťa. Autor posunul celý príbeh do súčasnosti, vypracoval dievčaťu zázemí a rozšíril tému o súbežnú päťdesiatnícku krízu dievčatinho otca.

22:05 Narodený 4. júla (Born on the Fourth of July), USA, 1989 (Jednotka)
Bojoval za vlasť a takmer prišiel o život. Teraz ho však tá istá vlasť zradila. Ron Kovic (Tom Cruise) prešiel tým najhorším, čo môže muža v živote stretnúť. Peklo vietnamskej vojny pocítil na vlastnej koži. Prišiel o svoje zdravie a teraz je na vozíku. Mučivá minulosť ho priviedla na cestu protivojnového aktivistu a bojovníka za ľudské práva. Nič nie je také, ako bolo predtým a Ron sa s tým bude musieť vysporiadať. Zvyknúť si tak opäť na bežný život sa zdá nemožné, ale je tu aj iná cesta? Ron už sa naučil nikdy sa nevzdávať. Uprostred mieru však môže byť vojna ešte náročnejšia.

00:55 Deviata brána (The Ninth Gate), USA/Špa./Fran., 1999 (Markíza)
Dean Corso je expert na staré bibliofílie, špecializuje sa na zisťovanie pravosti a oceňovanie hodnoty starých kníh pre významných zberateľov. Je najatý bohatým čudákom Borisom Balkanom, aby si prehliadol a preveril kópiu knihy "Deväť brán do Kráľovstva Tieňov" ktorým autorom je sám Satan. Má to byť jeden z troch existujúcich výtlačkov, z ktorých je iba jeden pravý a ten je treba označiť. Balkan posiela Corsa do Európy, aby tam vyhľadal zvyšné dve kópie a porovnal je s už dostupným výtlačkom.
      
      
HITsHIT nechávam tento týždeň na vás priatelia...


autor Tomáš Daneček 15.2.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.