10 VÝZNAMNÝCH VÄZENSKÝCH FILMOV

10 VÝZNAMNÝCH VÄZENSKÝCH FILMOV

článok



V dohľadnej dobe nás čaká až triáda snímok z väzenského prostredia, a to všetko v klubovej distribúcii: Bronson, Hlad Prorok. Subžáner väzenského filmu je síce úzky, chudobný na kvantitu, no na druhej strane ponúka viaceré legendárne snímky najmä z americkej produkcie. V súčasnosti sme však svedkami aj nových, významných neamerických diel z tohto prostredia. Tu je desiatka z nich. 

10 významných väzenských filmov 10 významných väzenských filmov

Som utečenec galejník (I Am a Fugitive From a Chain Gang, 1932)
Režisér Mervyn LeRoy nakrútil po dôležitej zvukovej gangsterke Malý Cézar (1930) zásadný film aj na poli väzensko-utečeneckého, či spoločensko-kritického filmu. Vojnový veterán James Allen (Paul Muni) odmieta návrat do starej továrne. Chce okúsiť stavebný priemysel na vlastnú päsť, je však nevinne zatiahnutý do prepadnutia a odvedený do brutálneho "reťazového väzenia". Tu väzňov zosobňujú iba pruhy, železné okovy a pracovné náradie. Sen vypracovať sa v stavbárčine na vysokú pozíciu znova ožíva s plánom na útek... Snímka sčasti inšpirovala aj neskoršiu klasiku – Frajera Lukea (najmä čo sa týka scén útekov) a v dobe uvedenia bola ostrou kritikou spoločnosti: nielen individuálnych ale aj systémových krokov.

Veľký útek (The Great Escape, 1963)
2.svetová vojna, nemecký zajatecký tábor zhromažďujúci najproblémovejších zajatcov spojeneckej armády. Útek najväčších rozmerov nenechá na seba dlho čakať. Zajatci po sérii menších pokusov podstúpia obrovské riziko – chcú vybudovať tunel pod celým zajateckým táborom a následne ním von „prepraviť“ takmer 250 ľudí. Film je na rozdiel od svojich žánrových kolegov nakrútený zábavným spôsobom a sympaťák v podaní Stevea McQueena – kapitán Hilts, absolvuje s baseballovou čapicou a loptičkou doslova idylické turné po samotkách. 

10 významných väzenských filmov 10 významných väzenských filmov

Frajer Luke (Cool Hand Luke, 1967)
Pôsobivá väzenská dráma o nezlomnosti ľudského ducha v titulnej úlohe s nezabudnuteľným sympaťákom Paulom „Frajerom“ Newmanom, ktorý si tu strihol svoju životnú rolu. Postava prefíkaného mlčanlivého rebela so zámerným flegmatizmom a potmehúdskym úsmevom mu priniesla nomináciu na Oscara a nesmiernu popularitu. Luke predstavuje vzburu proti systému a symbolizuje silu ľudského ducha. Jeho tvrdohlavosť nepozná hraníc a bezhlavo podniká (doslova) jeden útek za druhým. Tragický koniec je neodvrátiteľný. Na jeho konci čaká iba trpké konštatovanie: Máme tu zlyhanie v komunikácii.

Motýlik (Papillon, 1973)
Henri Charriére (Steve McQueen), prezývaný podľa tetovania Motýlik, spája svoje sily so slabošským intelektuálom Degom (Dustin Hoffman), aby sa vyslobodili z neslávne známej väznice na Diabolských ostrovoch v Francúzskej Guyane. Kolotoč nevydarených útekov, neľudské zaobchádzanie, samotka a neustály boj so sebou samým i systémom väznice. V titulnej roli exceluje McQueen, ktorý prešiel nevídanou a nepríjemne uveriteľnou fyzickou premenou. Snímka pre súčasné publikum môže pôsobiť dojmom zdĺhavého alebo nudného filmu, ale v svojom žánri má nenahraditeľné miesto.

10 významných väzenských filmov 10 významných väzenských filmov

Polnočný expres (Midnight Express, 1978)
Skutočný príbeh mladého Američana Billyho Hayesa, ktorý je v Turecku odsúdený na 30 rokov väzby z dôvodu uchovávania malého množstva drog. V neľudských podmienkach musí znášať každodenné mučenia a ponižovanie. Netrvá dlho, kým si uvedomí, že pokiaľ neutečie, zomrie... Nesmierne sugestívne, drsné a depresívne spracovanie, ktoré nebudete chcieť vidieť dvakrát.

Útek z Alcatrazu (Escape from Alcatraz, 1979)
Keď je reč o útekoch z väzenia, nemôžeme nespomenúť preslávený Alcatraz. Bájne miesto, z ktorej vraj nebolo možné utiecť. A predsa sa utieklo... Najheroickejší útek podnikol v roku 1962 Frank Morris spolu s bratmi Anglinovcami. Aj napriek tomu, že sú oficiálne vyhlásení za mŕtvych, ich telá sa do dnešného dňa nenašli. Väznica uprostred mora bola necelý rok po tomto incidente zatvorená a v súčasnosti slúži ako múzeum. Filmový Útek z Alcatrazu v hl. úlohe s Clintom Eastwoodom sa môže síce pri niektorých svojich kolegoch javiť ako priemerný film, stále je však v svojom podžánri považovaný za klasiku.

                           

Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Redemption, 1994)
Masami jeden z najmilovanejších amerických filmov všetkých čias, z pohľadu kritikov iba nadštandardný hollywoodsky film. Emotívny príbeh nespravodlivo odsúdeného Andyho Dufresnea (Tim Robbins), jeho pretĺkanie sa Shawshankom a vykúpenie sa za búrlivého dažďa slobody si získal milióny divákov. Prvé priečky (k 18.2.2010) v ľudových rebríčkoch najlepších filmov všetkých čias na databázach CSFD.cz a IMDB.com, hovoria sami za seba.

Zelená míľa (The Green Mile, 1999)
Režisér a scenárista v jednej osobe Frank Darabont a románová predloha Stephena Kinga sú zárukou najvyšších kvalít. Päť rokov po Shawshanku prišiel Darabont s adaptáciou Zelenej míle v hl. úlohe s Tomom Hanksom a nesklamal! Obhájil kvality a priblížil sa k úspechu svojej predchádzajúcej snímky. Dojemný ľudský príbeh o tom, že zázraky sa dejú aj za bránami väznice však opäť nedojal akademikov udeľujúcich Oscarov. Nuž, Darabont je oscarový smoliar, ale status „špecialistu na (americké) väzenské drámy“ sa mu uprieť nedá. Na konci „Zelenej míle“ nečaká iba smrť, ale aj skvelý filmový zážitok.

                              

Hlad (Hunger, 2008)
Oceňovaný debut britského režiséra Stevea McQueena. Nekonvenčne vyskladaný príbeh, v ktorom sa hlavný hrdina – Bobby Sands – vyprofiluje až v polovici minutáže, je podporený oslnivou audiovizuálnou stránkou. V obrazovo silnej snímke nájdeme minimum dialógov s výnimkou jedného dlhočizného dialógu uprostred. Rozhovor medzi vodcom protestujúcich väzňov a kaplánom vám zájde podobne, ako mnoho naturalistických scén, nadlho pod kožu. 

Prorok (Un Prophéte, 2009)
Tohtoročný kandidát na Oscara a po Hanekeho Bielej stuhe asi najoceňovanejší európsky film ostatného roka. Fabula znie lákavo: 19-ročný Malik El Djebena, odsúdený k 6 rokom väzenia, nevie čítať ani písať. Do „lochu“ prichádza ako zraniteľný analfabet, vychádza z neho ako prorok. Francúzska kriminálka údajne šikovne premosťuje väzenskú drámu s mafiánskym filmom. Nechajme sa (dúfajme, že príjemne) prekvapiť! 

Áno, ešte sa nájde zopár klasík v tejto žánrovej oblasti. Práve na nich čakáme v diskusii!


autor Michal Šmajda 18.2.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.