TV TIPY 1.3. - 7.3. 2010

TV TIPY 1.3. - 7.3. 2010

VOD recenzia



1.3.
PONDELOK

21:00 Princezná Mononoke (Mononoke hime), Japonsko, 1997 (Filmbox)
Fantastická sága, plnokrvná v príbehu i posolstve. Súboj ľudí a bohov, ako metafora pre expandujúcu civilizáciu ľudí, je veľkým filmom, ktorý prehliadnuť len preto, že je animovaný, je nemiestne ignorantstvo. Réžia Hayao Miyazaki (Cesta do fantázie).

20:30 Veľká zem (The Big Country), USA, 1958 (MGM)
Klasický film Williama Wylera vznikol v roku 1958. Je ukážkou toho, že i western možno vytvoriť bez zbytočnej surovosti, s dôrazom na hĺbku charakterov a pritom divácky príťažlivo. Svoju úlohu samozrejme zohralo vynikajúce herecké obsadenie v čele s Gregory Peckom.


2.3.
UTOROK

20:00 Muž z Acapulca (Le Magnifique), Francúzsko/ Taliansko, 1973 (Čt2)
Bob Saint-Clare je najschopnejším agentom na svete. Železné nervy, svaly z ocele, urastená postava, obávaný protivník a neodolateľný zvodca, ktorý streľbu a karate ovláda rovnako dokonale ako hru na klavír a poéziu. Niet divu, že je tým jediným, kto dokáže pomôcť plukovníkovi Collinsovi, ktorého agentov likviduje v Acapulcu neznámy  protivník. 

22:00 Korytnačky môžu lietať (Lakposhtha hâm parvaz mikonand), Irán/ Fr./Irak, 2004 (Dvojka)
Režisér a scenárista Bahman Ghobadi nás vo filme Korytnačky môžu lietať zavedie do malej dediny a utečeneckého tábora na iracko-tureckej hranici na jar 2003, teda v čase spojeneckej invázie proti režimu Saddáma Husajna. Hrdinami filmu sú trinásťročný Solan, zvaný Satelit, a deti, ktorým sa stal nepísaným vodcom. Režisér s použitím magického realizmu zobrazuje situáciu v krajine z pohľadu prenasledovaných.

22:20 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971 (Joj Plus)
Dvojica detektívov bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, prezívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, pri ktorom ide o veľké množstvo heroínu, ale veľký prípad nedopadne tak, ako
by si priali.  

23:30 Slon (Elephant), USA, 2003 (Čt2)
Na počiatku tisícročia zaujal režisér Gus Van Sant voľnou trilógiou, spojenou témou smrti a odcudzenia - Gerry (2002), Slon (2003) a Posledné dni (2004).
Stredná snímka Slon, vyznamenaná Zlatou palmou a Cenou za réžiu na MFF v Cannes, je inšpirovaná skutočnou masakrou v coloradskom Columbine, ku ktorej došlo 20. apríla 1999. Vtedajšia tragická udalosť znovu vyvolala širokú debatu o jednoduchej dostupnosti zbraní v Spojených štátoch. Van Sant nakrúcal prevažne s nehercami (postavám nechal skutočné krstné mená) a často improvizoval, aby dosiahol čo najpresvedčivejšieho účinku. Úplne sa vyhol akýmkoľvek súdom, zdôvodňovaniu či pohľadov do psychiky mladistvých vrahov, divákovi predkladá miestami až dištancovaný záznam jedného dňa v strednej škole, ktorý vyvrcholí nezmyselnou streľbou.

TV tipy 1.3. - 7.3. 2010 TV tipy 1.3. - 7.3. 2010 TV tipy 1.3. - 7.3. 2010

3.3.
STREDA

20:30 Kto skôr umrie, je dlhšie mŕtvy (Wer früher stirbt, ist länger tot), Nemecko, 2006 (Čt2)
Jedenásťročný Sebastian žije iba s otcom a starším bratom. Až doposiaľ si myslel, že jeho matka zomrela pri dopravnej nehode. Jedného dňa sa ale počas hádky od brata dozvie, že mama v skutočnosti zomrela pri Sebastianovom pôrode. Chlapec je od tej chvíle prenasledovaní pocitom, že za smrť svojej matky nesie zodpovednosť. Zo strachu pred tým, že bude za matkinu smrť  pykať v očistci, sa všemožne pokúša svoju vinu odčiniť. Pritom však napácha početné ďalšie škody.

20:30 Sayonara (Sayonara), USA, 1957 (MGM)
Lloyd Gruver sa počas vojny zamiluje do japonskej herečky. Zoznámi sa s Kellym, ďalším americkým vojakom, ktorý sa napriek zákazu americkej armády ožení s japonskou ženou. Keď im zákazy nedovolia zostať spolu, spáchajú samovraždu. Major Gruver sa  vtedy pustí do boja s predsudkami.

21:00 Krajina hojnosti (Land of Plenty), USA/ Nemecko, 2004 (Filmbox)
Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži.


4.3.
ŠTVRTOK

22:00 Company (The Company), USA/ Nemecko, 2003 (Čt2)
Chicagský tanečný súbor Joffrey Ballet očami slávneho amerického režiséra Roberta Altmana, ktorý touto snímkou vyjadruje svoj obdiv k jeho výraznej a nápaditej baletnej tvorbe a k ľuďom, ktorých celoživotnou vášňou je tanec. Je to film o tvorivom procese, o nejednote medzi profesnými a osobnými požiadavkami, o vzletoch a pádoch umeleckej tvorby. Verný svojej tvorivej metóde  Altman vytvoril ďalší skupinový portrét nevšedných ľudí bez jednotlivého ústredného hrdinu.

22:20 Babetina hostina (Babettes gæstebud), Dánsko, 1987 (MGM)
V devätnástom storočí v Dánsku sa dve postaršie dcéry protestantského pastora z odľahlej dediny Martina (Birgitte Federspiel) a Philippa (Bodil Kjer) vzdali svojho života v prospech otca a jeho farnosti. Po rokoch k nim nastúpi francúzska utečenkyňa Babette Harsant (Stéphane Audran). Istú dobu po smrti otca sa rozhodnú usporiadať hostinu pre celú dedinu na oslavu stého výročia jeho narodenia a Babette ich prosí, aby ju mohla prichystať. A nikto netuší, že je to vychýrená šéfkuchárka z parížskej reštaurácie "Cafe Anglais" a že mieni predviesť dedinčanom zážitok, na ktorý budú môcť spomínať do konca života.

22:50 Po krk v extáze (Layer Cake), Veľká Británia, 2004 (Markíza)
Elegantný, vkusne oblečený a zdvorilý hrdina bez mena je dokonalý profesionál. Pri svojich obchodoch s kokaínom a extázou zarobil najviac na tom, že sa snažil chovať nenápadne a mať po celú dobu čisté ruky. Teraz sa rozhodol s obchodmi skoncovať, opustiť svet zločinu, drog a násilia a zariadiť si s pomocou peňazí, ktoré sa mu podarilo zhromaždiť, pokojný život. Ešte predtým ho však čakajú dve drobné služby pre jeho bossa Jimmyho Pricea: musí nájsť stratenú, drogovo závislú dcéru mocného zločinca Eddieho Templea a dojednať predaj veľkej zásielky extázy s nekontrolovateľným nýmandom, ktorý sa hrá na omnoho väčšieho gangstera, než akým v skutočnosti je. Nič sa ale nedarí podľa plánu a to, čo pôvodne vyzeralo ako rutinná transakcia, je v skutočnosti dokonalý chaos. 

TV tipy 1.3. - 7.3. 2010 TV tipy 1.3. - 7.3. 2010 TV tipy 1.3. - 7.3. 2010

5.3.
PIATOK

20:00 Batman začína (Batman Begins), USA, 2005 (Prima)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život – jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel, že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula – majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries – spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu. Stane sa tak z neho nový človek – ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie – stane sa z neho Batman!

22:50 Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto), Írsko/ Veľká Británia, 2005 (Čt1)
Nie každý v živote má to šťastie, že sa narodí do kompletnej rodiny, kde matka a otec určujú smerovanie svojho dieťaťa. Takýmto deťom sa potom mnohokrát stáva, že keď dospejú, odchádzajú z „provizórnej“ rodiny, hľadať miesto, ktoré by mohli nazývať skutočným domovom. Podobne je tomu vo filme Neila Jordana Raňajky na Plute, kde sledujeme životný príbeh chlapca Patricka Bradena, ktorý si už v ranom štádiu dospievania uvedomil, že je iný ako jeho rovesníci. Neznámi rodičia, záľuba v obliekaní si ženských šiat a k tomu pridané opovrhovanie všetkými autoritami, najmä ak ide o katolícke prostredie, je dobrým základom pre komédiu. V tomto filme však ide o čosi viac.


6.3.
SOBOTA

17:05 Arsy – Versy, Slovensko, 2008 (Dvojka)
Film je životným príbehom matky a jej syna Luboša, ktorý otočil svet hore nohami. Ľuboš unikol zo sveta ľudí, aby žil v čo najväčšej symbióze s prírodou, odletel na planétu kde žijú len motýle - inteligentné bytosti. Svoju životnú energiu koncentrovanú s neuveriteľnou dávkou empatie vtesnáva do jeho amatérskej fotografickej a filmovej tvorby. Vrcholom jeho prírodnej fascinácie je jedinečný výskum netopierov. V komunikácií s fascinujúcim tvorom otočeným dolu hlavou sa pokúša o maximálne porozumenie medzi človekom a zvieraťom. Oporou v jeho bádaniach a živote mu vždy bola jeho mama. Tá má však dnes cez 70 rokov a tak sa prirodzene obáva o budúcnosť svojho syna.

20:00 Moulin Rouge (Moulin Rouge!), Austrália/ USA, 2001 (Prima)
Malinký Toulouse-Lautrec nám v Paríži roku 1899 spieva pieseň o mladíkovi, ktorý prišiel do malebnej dedinky Montmart, aby tu tvoril svoje básne pri výhľade na nočnú tančiareň, alebo lepšie povedané bordel - Moulin Rouge. Skôr ako chce napísať svoj príbeh o láske, zoznámi sa s "deťmi revolúcie". Táto štvorica zaujímavých charakterov, má zálusk pripraviť hru Špektakulárny špektákl. V tom im pomôže práve nový sused. Ale je tu väčší problém: dostať hru do legendárneho podniku Moulin Rouge. Práve tu je na prvý pohľad básnik Christian okúzlený kurtizánou Satine, hviezdou podniku. Bohužiaľ (alebo chvála Bohu) je na tom Satine podobne. V Moulin Rouge platí jediné pravidlo: Nikdy sa nezamiluj!

20:05 Dušička, Slovensko, 1995 (Dvojka)
Autor Rudolf Sloboda v príbehu zachytil manželstvo poznačené ženinou duševnou chorobou, ktorá nielen determinuje manželské vzťahy, ale zároveň robí spoločný život pre oboch partnerov istým spôsobom emocionálne hlbším a silnejším, hoci napokon prichádza k nečakanému záveru.

21:55 Klan lietajúcich dýk (Shi mian mai fu), Čína/Hong Kong, 2004 (Čt1)
Napínavý akčný film od tvorcov filmu Tiger a drak, ale zároveň aj silné a romantické rozprávanie o láske. Rok 859 nášho letopočtu, obdobie vlády dynastie Tang, ktorá bola v čase svojho rozkvetu jednou z najosvietenejších ríš čínskej histórie. Teraz sa však nachádza v úpadku. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. V zemi sa šíria nepokoje a početné povstalecké armády sa začínajú búriť. Tá najväčšia a najprestížnejšia si vraví Klan lietajúcich dýk.

00:50 Proposition (Proposition), Austrália/ Veľká Británia, 2005 (Markíza)
Veľkolepý a odvážny film napísaný hudobnou ikonou Nickom Cavom a režírovaný Johnom Hillcoatom. Obrazovo úžasný príbeh o oddanosti, zrade a odplate sa odohráva v austrálskom vnútrozemí na konci 19. storočia. Charlie Burns (Guy Pearce), renegát žijúci v krajine bez zákonov, je spoločne so svojimi bratmi hľadaný za vraždu. Keď je zatknutý, kapitán Stanley (Ray Winstone) mu ponúkne dohodu – aby zachránil svojho mladšieho brata Mika (Richard Wilson) pred šibenicou, musí nájsť a zabiť svojho staršieho psychopatického brata Arthura (Danny Huston)...

TV tipy 1.3. - 7.3. 2010 TV tipy 1.3. - 7.3. 2010 TV tipy 1.3. - 7.3. 2010

7.3.
NEDEĽA

20:30 Mesiac v nás, Slovensko/ Francúzsko/ Španielsko/ USA, 2009 (Dvojka)
Tento dokumentárny film rozpráva príbeh Diany, dievčaťa roky trpiaceho bolestivou menštruáciou, ktoré sa rozhodne pátrať po pôvode bolesti. Prostredníctvom dokumentu si kladie otázky, skúma príčiny problémov, trápenia a nachádza informácie a historické fakty, ktoré spochybňujú tradičné vnímanie menštruácie. Cez rozhovory s odborníkmi na celom svete, skúma hlbšie súvislosti v oblasti sociológie, kultúrnych noriem, zvykov, symboliky a podvedomia. Získané informácie sú zaujímavé, prospešné, miestami alarmujúce, no i zábavné a dotvárajú pestrofarebnú mozaiku sveta, a nielen toho ženského. Snahou dokumentu je teda bez predsudkov, s miernou iróniou a s humorom konštatovať, že s každou ľudskou bytosťou sa rodí nová príroda ,a že obrodzujúca sila ženského cyklu je vlastne nezvyčajným zdrojom energie pre celú ľudskú spoločnosť.

22:40 Invázia barbarov (Les Invasions barbares), Kanada/ Fr., 2003 (Čt2)
Jeden z najznámejších režisérov frankofónnej Kanady, Denys Arcand, nadviazal filmom Invázia barbarov po 17 rokoch na svoj film The Decline of the American Empire (Úpadok amerického impéria). V Invázii barbarov sleduje svojich hrdinov zostarnutých, trochu zlomených životom, stále však ešte plných ideálov a vitality. Režisérovi sa v žánri tragikomédie podarilo s nesmiernym šarmom a ľudskosťou, bez pátosu a sentimentu zobraziť smrť človeka i smrť jednej generácie.

23:45 Pokrvní bratia (The Boondock Saints), Kanada/ USA, 1999 (Joj)
Írski súrodenci z Bostonu, Connor a Murphy chcú očistiť Zem od ľudského zla. Pri plnení poslania sa sami vydajú na cestu zločinu a likvidujú všetkých hriešnikov, čo nežijú podľa prikázaní. Miesto toho aby ich uväznili a potrestali, si získajú obdiv a verejnosť ich začne prezývať „Svätí“.

00:35 Satyricon  (Satyricon), Taliansko/Francúzsko, 1968 (MGM)
Filmová vízia slávneho režiséra Federica Felliniho na motívy fragmentov antického románu Gaia Petronia Arbitra. Osobitá alegória je akousi starovekou road-movie o putovaní mladíkov Encolpia a Ascylta.

00:55 Poltergeist  (Poltergeist), USA, 1982 (Markíza)
Carol sa správa čudne, vysedáva pre televíziou a odpovedá na nepoložené otázky. Jednej noci začne blikať obrazovka – podľa Carol to znamená príchod „televíznych ľudí“. Títo duchovia vtiahnu dievčatko do virtuálneho sveta a nechcú ho pustiť späť k rodičom.


HIT TÝŽDŇA

5.3.
PIATOK
22:50 Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto), Írsko/ Veľká Británia, 2005 (Čt1)
Nie každý v živote má to šťastie, že sa narodí do kompletnej rodiny, kde matka a otec určujú smerovanie svojho dieťaťa. Takýmto deťom sa potom mnohokrát stáva, že keď dospejú, odchádzajú z „provizórnej“ rodiny, hľadať miesto, ktoré by mohli nazývať skutočným domovom. Podobne je tomu vo filme Neila Jordana Raňajky na Plute, kde sledujeme životný príbeh chlapca Patricka Bradena, ktorý si už v ranom štádiu dospievania uvedomil, že je iný ako jeho rovesníci. Neznámi rodičia, záľuba v obliekaní si ženských šiat a k tomu pridané opovrhovanie všetkými autoritami, najmä ak ide o katolícke prostredie, je dobrým základom pre komédiu. V tomto filme však ide o čosi viac.

Do pozornosti dávame aj dva slovenské filmy Arsy – Versy v sobotu popoludní a Mesiac v nás v nedeľu večer (oba na Dvojke).


autor Tomáš Daneček 1.3.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.