TV TIPY 15.3. - 21.3. 2010

TV TIPY 15.3. - 21.3. 2010

VOD recenzia



15.3.
PONDELOK

22:00 Romper Stomper (Romper Stomper), Austrália, 1992 (Film+)
Film je príbehom Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznávačov Mein Kampf, násilníckych neonacistických skinheadských hrdlorezov, medzi ktorých patrí aj jeho najlepší kamarát Davey. Ich pravidelnou zábavou je opíjanie sa do nemoty a rasistické nájazdy na prisťahovalcov v chudobnom predmestí austrálskeho Melbourne. Hando sa čoskoro zapletie s mladým dievčaťom na úteku, drogovo závislou Gabe. Keď si ale miestny bar kúpi vietnamský prisťahovalec, začnú skinheadi vojnu o svoje územie. Z Daveyho a Gabe sa stanú milenci a Hando zrazu nevie, ako ďalej. 

22:10 Rosemary má dieťatko (Rosemary's Baby), USA, 1968 (Čt1)
Mrazivá snímka režiséra poľského pôvodu Romana Polanského vznikol v roku 1968 ako adaptácia rovnomennej knihy Ira Levina. Patrí k najpôsobivejším hororom svojej doby, pričom sa prakticky obišiel bez trikových efektov. Jeho hlavnou devízou je tajuplná atmosféra so stále sa stupňujúcim napätím a tiež herecký výkon Mii Farrow v hlavnej úlohe. Film získal Oscara za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Ruth Gordon ako Minnie Castevet), nominovaný bol aj za scenár podľa predlohy (R. Polanski).


16.3.
UTOROK

22:00 Diablova chrbtica (El Espinazo del Diablo), Mexico/Špan., 2001 (Dvojka)
Píše sa rok 1939, v Španielsku sa pomaly končí krvavá epocha občianskej vojny. Desaťročného Carlosa, syna padlého republikánskeho hrdinu, jeho poručník odovzdá na výchovu do sirotinca Santa Lucia. V novom prostredí sa cíti nielen osamelo, ale čoskoro aj zistí, že musí čeliť nečakaným nástrahám a bojovať o holý život. Okrem skazeného personálu a nepriateľského Jaimeho, najstaršieho z chovancov ústavu, sa totiž stretáva aj s detským duchom s nejasnými úmyslami. Čoskoro začne mať Carlos podozrenie, že duchom je Santi, bývalý obyvateľ sirotinca, ktorý v minulosti zmizol za záhadných okolností. Popri tom všetkom sa na dvore stále týči nevybuchnutá bomba.

22:45 Pohľad spoločnosti Parallax (The Parallax View), USA, 1974 (Čt1)
Politicko-kriminálna dráma režiséra Alana J. Pakulu patrí k vlne filmov kriticky reagujúcich na udalosti, ktoré v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch otriasali západnou spoločnosťou (hlavne na nevyjasnené okolnosti okolo atentátu na prezidenta J. F. Kennedyho). Film s Warrenom Beattym v hlavnej úlohe bol dva roky po svojom vzniku uvedený v informatívnej sekcii na XX. MFF v Karlových Varoch, o necelý rok neskôr sa dostal aj do československej kinodistribúcie. K obdobnej téme sa v roku 1999 vrátil režisér Mark Pellington vo filmu Miluj blížneho svojho.

00:05 Medzi dvoma ohňami (Between the Devil and the Deep Blue Sea), Belg./Fran./UK, 1995 (Čt2)
Komorný príbeh zvláštneho, krátkeho priateľstva dvoch osamelých bytostí, ktoré ich oboch svojim spôsobom obohatí, stojí a padá na skvelých výkonoch protagonistov. Stephen Rea ukázal svoje herecké kvality, mimoriadne pôsobivý je ale aj výkon jedenásťročnej Ling Chu, dcéry čínsko-vietnamských prisťahovalcov, pre ktorú bol tento film prvou skúsenosťou pred kamerou.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2010 TV tipy 15.3. - 21.3. 2010 TV tipy 15.3. - 21.3. 2010

17.3.
STREDA

20:30 Svedok obžaloby (Witness for the Prosecution), USA, 1957 (MGM)
Skúsený advokát Wilfried Robarts  obhajuje sympatického Leonarda Volea, ktorý je obvinený zo zavraždenia vdovy. Vole nemá žiadny motív, ale ani alibi; sir Wilfried napriek tomu verí v jeho nevinu, aj keď sa pani Voleová (Marlene Dietrich), neobyčajne odmeraná žena, nijak nesnaží prispieť k tomu, aby jej muža zbavili obvinenia - vystupuje skôr ako svedok obžaloby. Thriller podľa divadelnej hry Agathy Christie. 

00:05 Chlapci z partie (The Boys in the Band), USA, 1970 (Čt2)
Osem priateľov organizuje narodeninový večierok. Sú to normálni ľudia, ktorí žijú väčšinou celkom obyčajným životom a od svojho okolia sa nijak zvlášť neodlišujú - až na svoju sexuálnu orientáciu. Pred sebou sa nemusia pretvarovať, a tak sa ich večierok začne odvíjať v tej najlepšej pohode. Ale predsa len nastanú situácie, ktoré nikto nezamýšľal a nečakal. Vo svojej dobe značne provokatívny film režiséra Williama Friedkina vznikol podľa divadelnej prvotiny dramatika Marta Crowleyho. Je jedným z prvých filmových diel, zobrazujúcich tematiku homosexuality úplne otvorene a v ktorom sú prakticky všetky postavy homosexuálne.


18.3.
ŠTVRTOK

20:30 Rocky Marciano (Rocky Marciano), USA, 1999 (MGM)
Životný príbeh boxera, ktorý ako dieťa vyrastal v chudobe a v dospelosti si užíval bohatstvo a slávu šampióna v ťažkej váhe. Vďaka úplatkom a mnohým trikom profesionálneho boxu ho nikto nikdy neporazil. Snímka je surovým zobrazením často smutnej reality ringu a zákulisia boxerského sveta

22:10 Moderato cantabile (Moderato cantabile), Fran./Taliansko, 1960 (Čt2)
Anne je žena znudená životom, jedného dňa je svedkom vraždy v bare, ktorú spáchal jej priateľ. Krátko nato sa stretáva s mladým mužom, nezamestnaným robotníkom Chauvinom, s ktorým nájde spoločnú tému - vraždu a jej okolnosti. Ich debaty postupne prerastajú vo vzťah aj napriek priepastným rozdielom sociálneho prostredia, z ktorého obaja vzišli. Román Moderato cantabile je dielom spisovateľky Marguerite Duras a vyšiel v roku 1958. Jeho prevodu na filmové plátno sa chopil režisér Peter Brook, autorka predlohy sa podieľala na scenári. Film dnes patrí ku klasickým zástupcom francúzskej novej vlny a vynikol zaujímavou prácou s kamerou, predovšetkým ale hereckými výkonmi.

00:50 Dom z piesku a hmly (House of Sand and Fog), USA, 2003 (JOJ)
Vinou úradného omylu a ľahostajnosti Jennifer Connelly vysťahujú z domu, ktorý pre ňu predstavoval jedinú istotu. Dom predajú v aukcii pod cenu. Kúpi ho muž, ktorý má rovnako ako ona silné dôvody pre to, aby dom vlastnil: iránsky imigrant plukovník Ben Kingsley, ktorý tak chce pre svoju rodinu zabezpečiť aspoň odlesk dávnej prosperity. Súperenie o dom sa rýchlo mení na otvorenú vojnu plnú dramatických zvratov, v ktorej nikto nemôže tak celkom zvíťaziť.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2010 TV tipy 15.3. - 21.3. 2010 TV tipy 15.3. - 21.3. 2010

19.3.
PIATOK

21:00 8 žien (8 femmes), Francúzsko/ Taliansko, 2002 (Filmbox)
Osamelé sídlo vo Francúzsku. Rodina sa stretáva na sviatky. Oslava sa však nekoná - milovaný otec bol zavraždený! Vrahom môže byť iba jedna z ôsmych žien, tak blízkych pánovi domu. Postupne sa začínajú odhaľovať rodinné tajomstvá. Humorné situácie sú okorenené hudobnými vsuvkami i zvodne zradnými tancami. Osem žien: krásnych, vášnivých, inteligentných, citlivých a nebezpečných. Jedna z nich je vinná. Ktorá to je? Film získal Cenu diváka na MFF Berlín 2002 a všetkých 8 žien bolo ocenených Strieborným Medveďom za svoj herecký výkon.

01:05 Nepodplatiteľní (The Untouchables), USA, 1987 (Markíza)
Je rok 1930. Prohibícia spravila z Chicaga mesto vo vojnovom stave. Súperiace gangy sa usilujú o kontrolu nad miliardami dolárov, ktoré plynú z nezákonného predaja alkoholu. Nezaobídu sa pritom bez samopalov a ručných granátov. Je to obdobie veľkých gangstrov. Je to čas Al Caponeho… V legendárnom modernom westerne sa predstavia v úlohe policajtov Sean Connery, (ocenený Oscarom), Kevin Costner a v úlohe Al Caponeho vo svojej životnej úlohe Robert de Niro.

01:10 Vtáci (The Birds), USA, 1963 (Prima)
Keď prichádza krásna blondína Melanie Daniels do Bodega Bay za svojim čerstvo vyštudovaným priateľom Mitchom Brennerom, je nečakane napadnutá letiacim vtákom. Naraz do mesta vletia tisíce vtákov a miestni obyvatelia sa stanú terčom ich šialených útokov. Čoskoro sa ústredné postavy najdesivejšieho filmu o prírodnej katastrofe, ocitnú uprostred smrteľného súboja s nezastaviteľnou a nevysvetliteľnou silou.  


20.3.
SOBOTA

20:05 Démanty noci, Československo, 1964 (Dvojka)
Adaptácia literárnej predlohy Arnošta Lustiga je obrazom úteku dvoch mladíkov z transportu smrti. Prostredníctvom opakovaných prestrihov na spomienky, sny a túžby jedného z nich postupne sledujeme, ako všetko ľudské pomaly ustupuje živočíšnemu a pudovému, smerujúcemu len k jedinému cieľu - prežiť. Naturalisticky zobrazená situácia oboch utečencov - ich hlad, únava, i úzkosť, naznačujú snahu o záchranu za akúkoľvek cenu. Napokon sa však dvojica stáva štvanou zverou, lovenou pre potešenie senilných starcov zo sudetonemeckej dediny.

21:50 Utajený (Caché), Francúzsko, 2005 (Dvojka)
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil?

22:20 Špinavá hra (Play Dirty), Veľká Británia, 1968 (MGM)
Britský vojnový film z roku 1968 inšpirovaný akciami Long Range Desert Group, jednotiek vytvorených v Afrike za druhej svetovej vojny pre prieskum bojom. Skupina vojakov pod velením plukovníka Mastersa podniká prieskumné akcie ďaleko za tylom nepriateľa. Pri jednej z takýchto akcií objavia sklad paliva Rommelovej armády. Ústredné velenie rozhodne o likvidácii tohto skladu a prevedením úlohy sú poverení kapitán Douglas (Michael Cane) a kapitán Cyril Leeche (Nigel Davenport). Malá jednotka sa vydáva do púšte, avšak v priebehu akcie dôjde k zmene plánov ústredného velenia.

22.45  Smrť prichádza v bielom  (Dead End), USA/ Fran., 2003 (Jednotka)
Predstavte si, že sa veziete dlhou mizernou cestou bez parkovísk, odpočívadiel. Cestou, ktorá vedie do neznáma. Stále míňate tie isté značky, potom to skúšate peši cez les, vždy sa vrátite naspäť k autu - na tej ceste. Vaša rodina sa ide pomaly zblázniť a ešte k tomu na vás niekto strieľa...Niet úniku. Z vianočnej cesty sa stane zlý sen...

TV tipy 15.3. - 21.3. 2010 TV tipy 15.3. - 21.3. 2010 TV tipy 15.3. - 21.3. 2010

21.3.
NEDEĽA

20:30 Alice  (Alice), USA, 1990 (MGM)
Pôvabná a bohatá 35-ročná Alice Tateová (Mia Farrow) žije veľmi spokojným a usporiadaným životom. Únava a bolesti ju jedného dňa privedú k čínskemu lekárovi Yangovi, ktorý sa zaoberá alternatívnou liečbou. Alice netuší, aké výsledky neobyčajná liečba prinesie. Melancholická komédia o láske a skrytých túžbach režiséra Woodyho Allena.

22:20 Roma (Fellinis Roma), Taliansko/ Francúzsko, 1972 (MGM)
Po pohľade zúženom na svet rímskej smotánky v Sladkom živote sa tentoraz Fellini vyznal zo svojej lásky ku krásnemu a rozporuplnému veľkomestu. Mozaiku obrazov, faktov i fantázie skladá z opäť nezakryto autobiografického pohľadu. Chlapec z Rimini, pre ktorého je Rím takmer legendárnym mestom z rozprávania, sa s ním stretáva ako mladý muž. Je pohltený jeho pulzujúcim životom, doslova vtiahnutý do víru veľkomesta.

22:40 Volver (Volver), Španielsko, 2006 (Čt2)
Pedro Almodóvar si už zo dve desaťročia buduje svoje malé svety plné bizarných vzťahov, absurdných situácií a ironických odhalení. V nich, prostredníctvom relatívne uzavretej palety postáv, variuje, kombinuje, permutuje. A posúva sa k novším a novším rovinám vyjadrenia idei, ale aj emócie. Dominantou týchto svetov sú ženy a tesne pri nich bytosti „medzi“ – homosexuáli, transvestiti. Muži sú tí, ktorí narúšajú, spôsobujú zmätok, a práve preto potrebujú ženskú lásku a pochopenie. A najmä, ženy sú tie, ktoré idú ďalej: navonok pokojné a vyrovnané, no vo vnútri si ticho a hrdo nesú svoju bolesť.


HIT TÝŽDŇA

20.3.
SOBOTA

21:50 Utajený (Caché), Francúzsko, 2005 (Dvojka)
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil? Viac o filme v recenzii.


autor Tomáš Daneček 15.3.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.