TV TIPY 22.3. - 28.3. 2010

TV TIPY 22.3. - 28.3. 2010

článok



22.3.
PONDELOK
 

22:15 Kalamita, ČSSR, 1981 (Joj Plus)
Pestrý, epizodicky bohatý dej filmu je organizovaný okolo candidovského príbehu mladého muža, ktorý sa snaží v živote plnom úplatkárstva a promiskuity, preraziť podľa svojej cti a svedomia. Opúšťa vysokoškolské štúdium, aby nadviazal na rodinnú tradíciu ako strojvodca horskej lokálky. Zmysel pojmu kalamita rezonuje takmer vo všetkých jeho ľudských kontaktoch: jeho predstavy o poctivosti, nezištnosti a úprimnosti neustále vstupujú do konfliktu s realitou.

23:30 Komando (Commando), USA, 1985 (Joj)
Plukovník Matrix (Arnold), bývalý veliteľ elitnej bojovej jednotky žije v ústraní, ďaleko od ľudí. Aj tu je však objavený a napadnutý žoldniermi exdiktátora Ariusa, ktorí ho únosom jeho milovanej dcérky Jenny chcú donútiť k spolupráci na zavraždení prezidenta juhoamerického štátu a zvrhnutiu demokratickej vlády.

23:35 Útek z Alcatrazu (Escape from Alcatraz), USA, 1979 (Markíza)
Ak príde reč na filmové úteky z väzenia, nedá sa nespomenúť preslávený Alcatraz. Bájne miesto, z ktorej vraj nebolo možné utiecť. A predsa sa utieklo... Najheroickejší útek podnikol v roku 1962 Frank Morris spolu s bratmi Anglinovcami. Aj napriek tomu, že sú oficiálne vyhlásení za mŕtvych, ich telá sa do dnešného dňa nenašli. Väznica uprostred mora bola necelý rok po tomto incidente zatvorená a v súčasnosti slúži ako múzeum. Filmový Útek z Alcatrazu v hl. úlohe s Clintom Eastwoodom sa môže síce pri niektorých svojich kolegoch javiť ako priemerný film, stále je však v svojom podžánri považovaný za klasiku.

00:20 V tieni upíra (Shadow of the Vampire), UK/USA/Luxem., 2000 (Filmbox)
Píše sa rok 1922 a film je ešte len v plienkach. Výnimočný nemecký režisér Friedrich Wilhelm Murnau (John Malkovich) však tuší, že kinematografia sa čoskoro stane jedným z najmocnejších odvetví. Rozhodne sa nakrútiť horor Upír Nosferatu, ktorého hlavného hrdinu famózne stvárni Willem Dafoe. Film E. Eliasa Merhigea.

TV tipy 22.3. - 28.3. 2010 TV tipy 22.3. - 28.3. 2010 TV tipy 22.3. - 28.3. 2010

23.3.
UTOROK

20:00 Zviera (L' Animal), Francúzsko, 1977 (Čt2)
Francúzska filmová komédia o ťažkostiach odvážneho kaskadéra s ťažkou finančnou situáciou, svojráznou snúbenkou a zženštilým hercom, ktorého má zastupovať. Kaskadér Jean-Paul Belmondo má pred svadbou s krásnou Raquel Welch, lenže jej dojde trpezlivosť. Navyše sa o ňu začal uchádzať bohatý gróf a tak získať znovu jej lásku nebude vôbec jednoduché.

20:25 Posledný obrnený vlak (Poslednij pojezd), Rusko, 2003 (Film+)
Druhá svetová vojna... Prvá línia je prelomená, spojenie medzi vojenskými jednotkami prerušené. Zbory generála Maltseva zúfalo bránia most ponad Berezinu. K dispozícii má iba oslabených vojakov a posledný obrnený vlak. Navyše ho zradí jeho najbližší asistent a pripojí sa k Nemcom. Niektorí vojaci, vrátane Maltsevovej dcéry Táne, ktorí sa rozhodli bojovať na vlastnú päsť, sú aj s obrneným vlakom zadržaní nepriateľom. Výsledok útoku a životy stoviek vojakov visí na vlásku. Chytení bojovníci sa rozhodnú riskovať, skúsiť zahnať Nemcov a získať tak späť vlak. Film získal ocenenia na medzinárodných festivaloch v Benátkach, Bratislave, Rotterdame a Wiesbadene.   

22:00 Životy tých druhých (Das Leben der Anderen), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Píše sa rok 1984 a do pádu obávaného režimu vo východnom Nemecku zostáva necelých šesť rokov. Vládnuca Jednotná socialistická strana upevňuje svoju pozíciu pomocou nemilosrdného systému monitorovania a manipulácie s potenciálne nebezpečnými osobami, na čo využíva tajnú políciu Stasi. Verný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) sa v snahe o kariérny postup pustí do zhromažďovania kompromitujúcich dôkazov proti známemu divadelnému dramatikovi Georgovi Dreymanovi (Sebastian Koch) a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii Sieland (Martina Gedeck), ktorá krátko predtým učarovala ministrovi kultúry Brunovi Hempfovi (Thomas Thieme). Len čo sa však do sveta dvoch divadelných hviezd ponorí, začne byť ich životmi fascinovaný a uvedomí si obmedzenosť svojej vlastnej


24.3.
STREDA

20:30 Lovcova noc (The Night of the Hunter), USA, 1955 (MGM)
Film noir o zrade, hriechu, nevinnosti, a hlavne odvekom súboji dobra zo zlom. Jeden z najúchvatnejších záporákov filmového histórie, diabolský Harry Powell, sa snaží votrieť do rodiny svojho bývalého spoluväzňa. Jeho deti by totiž mali vedieť, kde je ukrytý lup. Keď pred týmto zákerným a nemilosrdným reverendom deti utečú, prenasleduje svoje malé obete vytrvalo až do veľkého finále. Vizionársky film, ktorý je poctou nemej kinematografii od Griffitha po vrcholné diela nemeckého expresionizmu, bol vo svojej dobe nepochopený a prepadol u divákov aj kritiky. Dnes je film absolútnou klasikou, nechýba v prestížnych rebríčkoch kultových filmov a sám sa stal jedným z najcitovanejších filmových diel.  

23:30 Človek bez osudu (Sorstalanság), Maďarsko/UK/Nemecko, 2005 (Čt2)
Film vznikol podľa novely maďarského spisovateľa Imre Kertésza, vyznamenanej Nobelovu cenou za literatúru. Do strhujúceho príbehu, ktorý sa vracia k téme utrpenia Židov za druhej svetovej vojny, autor vložil vlastné zážitky z koncentračného tábora. Filmovú podobu mu dal jeho významný krajan, kameraman Lajos Koltai (podpísaný pod titulmi Mefisto, Plukovník Redl, Hanussen, Maléna), ktorý tak debutoval ako režisér. Realizáciu postavil na kontraste desivosti života v táboroch a nezúčastnenom, zdanlivo racionálne odmeranom rozprávaní dospievajúceho teenagera, ktorý sa snaží vyrovnať s nenormálnymi podmienkami tým, že sa na ne snaží pozerať obyčajnými očami.

00:15 Z pekla (From Hell), USA/ Veľká Británia/ Česko, 2001 (Joj)
Detektív Abberline (Johnny Depp) sa pri vyšetrovaní záhadných vrážd prostitútok z chudobnej londýnskej štvrti Whitechapel zoznamuje s krásnou Mary Kellyovou (Heather Graham). Napriek nebezpečnému vyšetrovaniu a pribúdajúcim nevysvetliteľným vraždám, sa policajný inšpektor do potencionálnej obete Mary zamiluje. Vyšetrovanie samozrejme pokračuje a stopy vedú vysoko až ku kráľovskej rodine.

TV tipy 22.3. - 28.3. 2010 TV tipy 22.3. - 28.3. 2010 TV tipy 22.3. - 28.3. 2010

25.3.
ŠTVRTOK

20:00 Večer prísne zakázaných filmov, SR, 2010 (A4–nultý priestor, Bratislava)
Téma škodlivosti audiovizuálnych materiálov v podobe negatívnych, predovšetkým psychických dopadov na jedinca a spoločnosť, spôsobených ich nadmernou a hlavne neregulovanou konzumáciou, nie je aktuálna len ostatných niekoľko rokov. „Škodlivé“ prvky, za ktoré bývajú považované najmä pornografia, vulgárnosť, násilie a brutálne usmrcovanie, boli v špecifickej forme vo filmoch prítomné už v 10. rokoch 20. storočia, keď sa fenomén kinematografie stal súčasťou celospoločenskej diskusie a predmetom záujmu výchovných a vedeckých kruhov. Ak sa hovorí o účinkoch kinematografie, do popredia sa dostávajú najmä názory o jej negatívnych vplyvoch. Naozaj však platí, že nás filmy „kazia“ a je nutná ich regulácia v dosahu na diváka? Večerom zakázaných filmov vás prevedie šéfredaktor portálu kinema.sk Peter Konečný.

22:00 Diera (Le Trou), Francúzsko/ Taliansko, 1960 (Čt2)
Väzňov v cele číslo šesť spája iba myšlienka na útek z väzenia. Keď sem pribudne Gaspard, skúsený Roland ho zasvätí do vymysleného plánu úteku cez tunel. Na jeho budovaní všetci každú noc pracujú a postupne sa približujú vytúženej slobode. O ich pláne však už vie riaditeľ väznice.

00:45 Hamburger Hill (Hamburger Hill), USA, 1987 (Joj Plus)
Seržant Frantz sa vracia z bojiska do tyla, aby sa stal veliteľom čaty nováčikov. Noví vojaci netušia, čomu všetkému budú musieť celiť; od problémov s hygienou a chorobami, cez vnútorné napätie medzi bielymi a čiernymi, ich rodinnú situáciu, demoralizujúce ohlasy z domova, taktické chyby a nereálne očakávania velenia a kruté obrazy a spomienky na padlých spolubojovníkov, až po všade číhajúceho nepriateľa... A v takých podmienkach príde rozkaz presunúť sa do bojovej zóny a obsadiť vrch prezývaný Hamburger Hill. 


26.3.
PIATOK

01:10 Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco), USA, 1997  (Markíza)
Film z prostredia newyorskej mafie vznikol podľa skutočných udalostí: zachytáva úspešnú akciu FBI, ktorej agent Joe Pistone pod falošným menom prenikol medzi mafiánov a strávil sedem rokov mapovaním ich činnosti. Ide o zasvätený, veľmi podrobný a autentický pohľad do sveta organizovaného zločinu.


27.3.
SOBOTA

10:00 Truman Show (The Truman Show), USA, 1998 (Joj)
Truman Burbank (Jim Carey) takmer do svoji tridsiatich rokov netuší, že od narodenia žije v obrovských filmových ateliéroch a že je hviezdou televízneho seriálu s celosvetovou popularitou a vysokou sledovanosťou. Nad Trumanovým životom má naviac absolútnu kontrolu tvorca obľúbeného seriálu, režisér a producent Christof (Ed Harris). Najväčším problémom pre Trumana nakoniec nie je uvedomiť si pravý stav vecí, ale odhodlať sa opustiť falošný, avšak zároveň tak bezpečný a dokonalý svet.

POVINNÉ POZERANIE
20:05 Postava k podpírání, ČSSR, 1963 (Dvojka)
Kafkovsky absurdné podobenstvo významného predstaviteľa českej novej vlny Pavla Juráčka a jeho kolegu, režiséra Jana Schmidta, je plné odkazov na režim, v ktorom vzniklo, a jeho aktuálne spoločenské problémy. Hlavným hrdinom je muž, tápajúci vo svete, ktorému nerozumie, a ktorý nerozumie jemu. Jedného dňa si v bizarnej inštitúcii s názvom Požičovňa mačiek požičia kocúra. Keď sa rozhodne zviera vrátiť, Požičovňa už neexistuje a hoci pokuta za omeškanie neustále narastá, úrady k zariadeniu nijako nehlásia. Tak sa rozbieha jeho mnohotvárny zápas hrdinu s byrokratickou mašinériou, v ktorom musí nutne ťahať za kratší koniec.

22:00 X-Men 2 (X2), USA, 2003 (Joj)
X-Meni. Narodili sa s jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá im umožňuje vládnuť nadprirodzenými schopnosťami. Pod vedením profesora Charlesa Xaviera slúžia ľudstvu. Chránia svet. Ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Po nezmyselnom pokuse o atentát na prezidenta Spojených štátov, ktorý údajne spáchal neznámy mutant, sa verejnosť dovoláva zákona, ktorý má dostať mutantov pod kontrolu. V čele anti-mutantového hnutia stojí armádny veliteľ a vedec Wiliam Stryker, o ktorom sa tvrdí že na mutantoch robil pokusy. Mutantov nenávidí a je rozhodnutý ich totálne zlikvidovať. X-Meni sa tak spolu so spojencami vydávajú na najnebezpečnejšiu misiu v živote.

22:15 Mr. Brooks (Mr. Brooks), USA, 2007 (Markíza)
Dámy a páni, dovoľte mi predstaviť Earla Brooksa, vynikajúceho obchodníka, skvelého priateľa a Muža roka obchodnej komory. Pán Brooks má všetko, čo by si jeden mohol priať: krásnu manželku, dospievajúcu dcéru, fungujúcu firmu. No má aj jednu zvláštnu „záľubu“: zabíjanie. A hoci už dva roky nezabil, jeho alter ego Wallace mu našepká, že teraz je ten správny čas vrátiť sa „do služby“. Brooks vraždí páry milencov, najlepšie priamo „pri čine“. Veci sa trochu skomplikujú, keď ho odfotí zvedavec, ktorý si hovorí pán Smith a žiada od neho, aby ho zobral na nasledujúci záťah. Vraždenie sa totiž pánovi Smithovi javí ako celkom vzrušujúce.

TV tipy 22.3. - 28.3. 2010 TV tipy 22.3. - 28.3. 2010 TV tipy 22.3. - 28.3. 2010

28.3.
NEDEĽA

14:30 Námestie svätej Alžbety, ČSSR, 1965 (Jednotka)
Filmový prepis rovnomenného románu Rudolfa Jašíka. Dej filmu je situovaný do štyridsiatych rokov nášho storočia, do prvých rokov druhej svetovej vojny. Zachytáva politickú a spoločenskú atmosféru jedného zo slovenských mestečiek, ktoré žije zdanlivo v závetrí, ďaleko od sveta a vojny. No zdanie klame. Pod povrchom pokojného, každodenného života prebieha tragický proces urýchľujúci osudy ľudí, rozpad ich charakterov, no aj dozrievanie ich vzťahov. Film je príbehom Evy a Igora, ich lásky, násilne prerušenej vplyvom politických udalostí. V tejto epoche osobných i spoločenských tragédií sa z detí takmer cez noc stávajú dospelí, z poctivcov obete a z duševných úbožiakov vrahovia. Film na osudoch Evy a Igora, židovských povozníkov Samka a Maxiho a karieristu Flórika podáva vierohodný, presvedčivý obraz doby, poznačenej expanziou fašizmu.

20:30 New York, New York (New York, New York), USA, 1977 (MGM)
Nostalgický retromuzikál s množstvom skvelých hudobných výstupov a nezabudnuteľnými výkonmi Lizy Minelli a Roberta de Nira predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár v úplne odlišnom a odľahčenejšom žánri. Hoci reakcie kritiky i obecenstva boli zmiešané, New York, New York dnes patrí ku klasickým retrofilmom Nového Hollywoodu sedemdesiatych rokov.

22:00 Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs), USA, 1991 (Jednotka)
Mladá agentka FBI Clarice Starlingová hľadá nezvestnú ženu, aby ju zachránila pred psychopatickým zabijakom, ktorý zvlieka z kože svoje obete. Clarice sa snaží preniknúť do mysle vraha - navštívi nemého psychopata, niekdajšieho psychiatra Hannibala Lectera. Agent FBI Jack Crawford si myslí, že on im pomôže nájsť odpovede na ich otázky. Clarice si najprv musí získať Lecterovu dôveru.

22:45 Honey Baby (Honey Baby), Fín./Nem./Loty./Rus., 2003 (Čt2)
Road movie nesúrodej dvojice milencov vedie z Nemecka až kamsi do Murmanska. Tom je americký pesničkár a muzikant a jeho zatiaľ pomerne neúspešná kariéra práve končí v Nemecku. Hudba je zrkadlom aj ventilom jeho neusporiadaného emocionálneho života, poznamenaného neradostným detstvom. Keď sa rozhodne vrátiť späť do vlasti, stretáva Natašu, chudobnú "umelkyňu" zo severu Ruska, ktorá na Západe hľadá lepší život a možno aj bohatého muža. Túži sa stať baletkou. Obom sa ich sny zatiaľ nesplnili, a tak sa vydajú na dobrodružnú cestu smerom na Kaliningrad. Živia sa ako pouliční komedianti a snažia sa do seba príliš nezamilovať.

00:00 Moja sestra je vlkolak 2 (Ginger Snaps: Unleashed), Kan., 2004 (Joj Plus)
Sestry Ginger (Katharine Isabelle) a Bridget (Emily Perkins) Fitzgerald si kedysi prisahali, že zostanú „navždy spolu“. Ginger je mŕtva. Bridget nakazená a na úteku. Aby spomalila premenu, pichá si sérum vlčieho moru. Po útoku vlkolaka sa Brigitte prebudí na protidrogovom oddelení psychiatrickej liečebne. Bez séra a s osudom horším než samotná smrť. Spriatelí sa s dievčaťom menom Ghost (Tatiana Maslany) a spolu vymyslia plán, ako ujsť z ústavu a odvrátiť strašnú kliatbu. No dá sa to vôbec?

00:45 Legendy z Dogtownu (Lords of Dogtown), USA/Nem., 2005 (Markíza)
Skateboarding je dnes jeden z najpopulárnejších extrémnych športov. Samozrejme, nie vždy tomu tak bolo. V 70. rokoch minulého storočia v Dogtowne, predmestí Venice v Californii, vyrastá skupinka mladých prívržencov divokej jazdy na rozbúrených morských vlnách. Akýmsi prirodzeným lídrom tejto skupinky je Skip Engblom (Heath Ledger), majiteľ obchodu so surferskými potrebami s názvom Zephyr. Mladíci sa však nepreháňajú iba po mori, rýchlu a divokú jazdu si užívajú aj v uliciach. Skip si ich vezme pod patronát a založí skateboardový tím známy ako Z-boys.

01:30 Moja sestra je vlkolak 3 (Ginger Snaps Back: The Beginning), Kan., 2004 (Joj Plus)
Kanada, rok 1815. Počiatky kolonizácie amerického západu. Sestry Ginger (Katharine Isabelle) a Bridget (Emily Perkins) Fitzgerald sa vyhladované a uzimené túlajú po zamrznutej nehostinnej divočine. Pomôže im indiánsky lovec (Nathaniel Arcand), ktorý ich zavedie do zdanlivého bezpečia pevnosti. Zvonku je obliehaná vlkolakmi a zvnútra to tiež nevyzerá ružovo, lebo ponorková choroba a strach pomaly, ale isto ničia jej obyvateľov. V jej útrobách sa však skrýva temné tajomstvo.


HIT TÝŽDŇA

23.3.
UTOROK

22:00 Životy tých druhých (Das Leben der Anderen), Nemecko, 2006 (Dvojka)
Píše sa rok 1984 a do pádu obávaného režimu vo východnom Nemecku zostáva necelých šesť rokov. Vládnuca Jednotná socialistická strana upevňuje svoju pozíciu pomocou nemilosrdného systému monitorovania a manipulácie s potenciálne nebezpečnými osobami, na čo využíva tajnú políciu Stasi. Verný stúpenec režimu, kapitán Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) sa v snahe o kariérny postup pustí do zhromažďovania kompromitujúcich dôkazov proti známemu divadelnému dramatikovi Georgovi Dreymanovi (Sebastian Koch) a jeho atraktívnej priateľke Christe-Marii Sieland (Martina Gedeck), ktorá krátko predtým učarovala ministrovi kultúry Brunovi Hempfovi (Thomas Thieme). (recenzia filmu)


autor Tomáš Daneček 22.3.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.