TV TIPY 12.4. - 18.4. 2010

TV TIPY 12.4. - 18.4. 2010

VOD recenzia



12.4.
PONDELOK

22:10 Delá z Navarone  (Guns of Navarone), USA/ Juhoslávia, 1961 (Čt1)
Britská tajná služba pošle svojich ľudí na nebezpečnú misiu. Úlohou agentov je zničiť poľné delá nemeckej armády, dômyselne umiestnené na ostrove Navarone. Ak zlyhajú, stovky britských vojakov sa dostanú do priameho ohrozenia života. Slávny film J. Lee Thompsona s Gregory Peckom v hlavnej úlohe.

01:25 Silverado (Silverado), USA, 1985 (Markíza)
Jedna z prvých veľkých úloh Kevina Costnera a zároveň jeho prvý western. Medzi hviezdami ako Kevin Kline či Scott Glenn sa rozhodne nestratí - a to najmä vďaka svojej neposednosti, slabosti pre krásne dievčatá a zručnosti s koltmi. Kvôli prvým dvom vlastnostiam musí často využívať tú tretiu. A že nedokáže len efektne krútiť nablýskanými búchačkami na ukazovákoch, ale aj prederaviť nejakého toho lotra, to dokáže v dramatickej záverečnej prestrelke.


13.4.
UTOROK

22:00 Poviedky z kuchyne (Salmer fra kjøkkenet), Nór./Švéd., 2003  (Dvojka)
Inteligenciu, humor, nápad, metaforu, posolstvo - to všetko ukrýva malý/veľký nórsky film režiséra Benta Hamera. Práve jemu sa pred niekoľkými rokmi dostala náhodou do rúk švédska kniha z 50. rokov o hospodárení v domácnosti. V knihe bol diagram zobrazujúci najvýhodnejšie položenú kuchyňu pre švédsku domácu pani. V ideálnej, modernej kuchyni už švédska domáca pani nebude musieť za rok nabehať podobnú vzdialenosť, ako by išla peši zo Švédska do Konga, keď chce poriadne pripraviť jedlo. Pracovníci zo Švédskeho inštitútu na výskum domácnosti sa rozhodli zmapovať aj to, ako sa v kuchyni v istej nórskej dedine darí starým slobodným mládencom. Absurdný výskum za ktorým stála dnes už svetoznáma nábytkárska firma IKEA sa tak stal podkladom pre filmový námet.

22:05 96 hodín (Taken), Francúzsko, 2008 (Film+)
Skupina francúzskych filmárov okolo Luca Bessona sa snaží napodobňovať Hollywood čo im sily stačia. Nie inak je to v prípade Pierra Morela (kameraman filmov The Transporter, Danny the Dog) a jeho akčného thrilleru Taken. V hlavných úlohách príbehu o unesenej dcérke bývalého špióna sa predstavia Liam Neeson, Famke Janssen a Maggie Grace... O scenár sa postaral Luc Besson a Robert Mark Kamen.

23:40 Kačacia sezóna (Temporada de patos), Mexico, 2004 (Čt2)
Celovečerný debut mexického režiséra Fernanda Eimbckea je trpkou komédiou o štyroch ľuďoch, ktorých náhodné okolnosti privedú do jedného bytu. Spoločne strávia zopár hodín a postupne sa vzájomne spoznávajú. V nízkorozpočtovke nakrútenej na čierno-biely filmový materiál sa skvele pracuje s priestorom, ale aj vcelku banálnymi zápletkami typu: „čo sa stane, ak na sídlisku vypadne elektrický prúd?“ alebo „čo keď pizza nebude zaplatená?“, ktoré sa dajú prekvapujúco invenčne zúžitkovať. 

TV tipy 12.4. - 18.4. 2010 TV tipy 12.4. - 18.4. 2010 TV tipy 12.4. - 18.4. 2010


14.4.
STREDA

20:30 Lucie Aubrac (Lucie Aubrac), Francúzsko, 1997 (Čt2)
Lyon, marec 1943. Raymond Samuel, s krycím menom Aubrac, a jeho žena Lucie sa zapojili do odboja proti nacistickým okupantom. Lenže Raymonda a vodcu odboja Jeana Moulina zatknú. Lucie svojho muža miluje tak veľmi, že je ochotná spraviť čokoľvek, aby ho vytrhla zo spárov gestapa.

21:00 Tí druhí (The Others), USA/ Španielsko/Fran./ Taliansko, 2001 (Filmbox)
Grace žije s dcérou a synom na ostrove Jersey v prielive La Manche. Je krátko po druhej svetovej vojne a rodinka márne čaká na návrat otca z bojísk Normandie. Grace má život o to ťažší, že obe deti trpia silnou alergiou na denné svetlo, preto musí celý obrovský dom starostlivo zatemňovať. Aby si uľahčila trápenie, najme si služobníctvo – no čoskoro sa v dome začnú diať veľmi znepokojivé veci a Grace zrazu nevie, či má brať táraniny svojej dcéry Anny o duchoch vážne alebo nie.

23:30 Sjezd abiturientů, Česko, 2000 (Čt1)
Rakúsky básnik, dramatik a prozaik Franz Werfel (1890-1945) v svojom slávnom rovnomennom románe, ktorý bol predlohou televízneho filmu, skúma večnú a stále aktuálnu tému - problém viny a jej odpustenia. Na príbehu dvoch študentov, ktorých životy sa prekrížia tak nešťastne, že toto stretnutie ovplyvní zásadným spôsobom aj celú budúcnosť jedného z nich, varuje: aj po mnohých rokoch, náhle, v najmenej očakávanej chvíli, sa pripomínajú naše dávne, zdanlivo zabudnuté činy.

23:50 Samaritánka (Samara), Južná Kórea, 2004 (Čt2)
Dve kamarátky, stredoškoláčky zo Soulu, snívajú o spoločnej ceste do Európy. Rozhodnú sa peniaze poľahky zarobiť tak, že jedna z nich zháňa zákazníkov, s ktorými druhá strávi pár horúcich chvíľ. Dievčatá nepovažujú tento spôsob privyrobenia za neobvyklý a neuvedomujú si jeho riziká. Keď však jedna z nich nešťastnou náhodou umiera, druhá sa rozhodne pokračovať v prostitúcii, aby vykúpila svoju vinu na jej smrti. Otec dievčaťa, smrťou manželky zlomený detektív, je natoľko ponorený do svojho trúchlenia, že vôbec netuší, čo jeho dcéra po vyučovaní robí. Vizuálne uhrančivá elégia je zvláštnou metaforou o odcudzenosti súčasného sveta, v ktorom prestali platiť elementárne morálne zásady a nefunguje v ňom ani starý rebríček hodnôt.


15.4.
ŠTVRTOK

20:25 Rabbit-Proof Fence (Rabbit-Proof Fence), Austrália, 2002 (Film+)
Pre deti ako Molly Craigová je život relatívne bezstarostný. Molly má štrnásť rokov a žije spolu s mamou a sestrou Daisy v tábore pre domorodcov neďaleko Veľkého plota, ktorý chráni úrodné oblasti severnej Austrálie pred  divými králikmi. Molly aj Daisy však majú jeden problém: sú miešanky, a preto sa stanú predmetom pozornosti vrchného protektora domorodcov doktora Nevilla. K náplni jeho práce patrí odchyt miešaných detí a ich "civilizovanie" v inštitúciách na to určených.

21:55 Deň sa začína (Le Jour se lève), Francúzsko, 1939 (Čt2)
Dráma režiséra Marcela Carného a jeho dvorného scenáristu Jacquesa Préverta je majstrovským dielom poetického realizmu - smeru francúzskej kinematografie tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. François (Jean Gabin) ťažko pracujúci robotník nachádza šťastie v ideálnej láske k mladej, krehkej kvetinárke Françoise (Jacqueline Laurent). Tú však zvedie oplzlý Valentin (Jules Berry), čo privedie Francoisa k tragickému činu. Zabarikádovaný na piatom poschodí rekapituluje udalosti, ktoré predchádzali okamžiku, keď sa ocitol v obkľúčení polície. Melancholický výtvarný spôsob rozprávania, skvelé dialógy Jacquesa Préverta, herecká symfónia Gabin - Berry, napätá atmosféra vytváraná dekoráciami a rytmami bicích sa spájajú v umelecké dielo, ktoré bolo uvedené v kinách tri mesiace pred vypuknutím 2. svetovej vojny.

TV tipy 12.4. - 18.4. 2010 TV tipy 12.4. - 18.4. 2010 TV tipy 12.4. - 18.4. 2010


16.4.
PIATOK

21:00 Frida (Frida), 2002, USA/ Kanada (Filmbox)
Životné osudy niektorých ľudí aj napriek znakom vonkajšej búrlivej extravagancie, bývajú veľmi často dôkazom vnútorného prežitku nemenného a časom prevereného pravidla "čo ťa nezabije, to ťa posilní". Tá krehká, ale pritom pre každého jedinečná krivka vlastného osudu, ktorej maliarom je život sám a štetcom i farbami zas "slobodná vôľa a rozhodovanie", bola postupne kreslená aj samotnou Fridou (Salma Hayek - Desperado, Od súmraku do úsvitu). Jej mladíckymi ideálmi a celkovým prístupom k životu razantne zatriasla a nanovo ich redefinovala tragická nehoda, pri ktorej bola ťažko poškodená jej chrbtica spolu s rebrami, panvou, kľúčnou kosťou a lonom, čo neskôr zapríčinilo vážne problémy s donosením detí. Nezlomná vôľa v spojení s veľkou túžbou vychutnávať a spoznávať život ako i veci okolo seba, boli určite hlavnými motivátormi pri jej rozhodnutí podstúpiť dlhomesačné a náročné liečenia.

22:10 Rambo (Rambo: First Blood), USA, 1982 (Prima)
John Rambo (Sylvester Stallone) prežil vietnamské peklo. Po skončení vojny sa nedokáže zorientovať v civilizovanom svete, putuje z mesta do mesta a navštevuje starých priateľov. Šerifovi Willovi Teasleymu však Rambo prekáža a snaží sa ho zničiť. Väzenie je len začiatok...

22:25 Pod vplyvom splnu (Moonstruck), USA, 1987 (Jednotka)
Loretta Castorini, predavačka kníh v Brooklyne, je vdova, jej manžel zomrel pred niekoľkými rokmi pri nehode autobusu. Loretta sa rozhodne, že sa opäť vydá. Prijme ponuku milého Johnnyho Cammareriho. Loretta si myslí, že jej prvé manželstvo bolo prekliate, lebo sa vydávala v City Hall, ale povie si, že tento raz to bude všetko inak. Svojej mame Rose sa prizná, že Johnnyho veľmi nemiluje, ale je presvedčená, že to je bezpečnejšie, ako sa nevydať. Až kým nestretne Ronnyho, ktorý robí v susednej pekárni. Na rozdiel od Johnnyho je Ronny veľmi náladový - výsledkom sú komplikácie, hodné komickej opery.


17.4.
SOBOTA

20:05 Procesí k panence, ČSSR, 1961 (Dvojka)
Komédia z obdobia kolektivizácie dediny, v ktorej sa pod vedením režiséra Vojtecha Jasného stretla celá plejáda vynikajúcich českých hercov. Proti sebe stoja dve strany - robotníci, ktorí vo voľnom čase presviedčajú dedinčanov o nutnosti zakladania JRD a roľníci, ktorí ich nájazdom statočne odolávajú. Aby sa vyhli ich v poradí už štrnástej návšteve, vymyslia si dedinčania náboženskú procesiu. Agitátori sa však nevzdávajú.

20:15 Pravdivé lži (True Lies), USA, 1994 (Joj)
Zvláštny agent Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) vedie dvojaký život. Plynulo rozpráva šiestimi jazykmi, je dobre vycvičený pre kontrašpionáž a pracuje ako medzinárodný špión pre vládnu organizáciu najvyššieho utajenia, ale jeho žena Helen (Jamie Lee Curtis) už pätnásť rokov verí tomu, že má za muža obyčajného nudného obchodníka s počítačmi.

21:00 Anglický pacient (The English Patient), USA, 1996 (Čt1)
Na konci druhej svetovej vojny sprevádza mladá zdravotná sestra umierajúceho vojaka. Po prežitej hrôze úplne stratil pamäť a jeho stav sa každou hodinou zhoršuje. Ošetrovateľka ho preto odvedie do opusteného toskánskeho kláštora. Jedeným spojením s pacientovou minulosťou, je jeho kniha, v ktorej je vložených mnoho osobných listov, kresieb a máp. Keď ich sestra začne čítať, neznámy si pomaly spomína na celý život.

22:20 Potomkovia ľudí (Children of Men), UK/ USA/Jap., 2006 (Prima)
Planéta Zem, rok 2027. Už devätnásť rokov sa nenarodilo ani jediné dieťa. Svet podlieha beznádeji a anarchii a po čím ďalej zúfalejších pokusoch o nájdenie a odstránenie príčiny neplodnosti ľudstva sa čaká už len na zázrak. Do neďalekej budúcnosti nás vo svojej temnej a šokujúcej vízii uvádza režisér Alfonso Cuarón (Mexická jazda, Harry Potter a väzeň z Azkabanu ), ktorý sa inšpiroval slávnou rovnomennou sci-fi novelou kráľovnej detektívok P.D. James.

22:35 Prebudenie (Awake), USA, 2007 (Dvojka)
Každý rok sa na operačnom stole priamo počas operácie preberú stovky ľudí. Anestézia zlyhá a pacient vníma a cíti všetko, čo sa okolo neho deje, napriek tomu, že sa nedokáže ani pohnúť, či inak reagovať. Podobnú situáciu zažije i úspešný mladý biznisman a dedič miliónového impéria Clayton. Spočiatku sa zdá, že jediným jeho problémom môže byť konflikt medzi dominantnou matkou a krásnou snúbenicou. Napriek svojmu veku sa však stane obeťou infarktu a jeho priateľ, lekár Jack, mu odporučí transplantáciu srdca, ktorej sa rozhodne sám zhostiť. Potom, ako sa Clay preberie na operačnom stole, začína pochybovať, či je vôbec úmyslom lekárov nechať ho prežiť.

22:45 Insomnia (Insomnia), USA/ Kanada, 2002 (Čt1)
Detektív William Dormer bol na severozápad pozvaný, aby miestnej polícii pomohol pri pátraní po vrahovi 17-ročnej stredoškoláčky. Dormer je hviezda policajného oddelenia v Los Angeles, človek, ktorý počas plodnej kariéry poslal do väzby, či na elektrické kreslo desiatky vrahov a lupičov. Na oddelení sa však zjavili ľudia z internej inšpekcie a Bill vie, že majú na muške jeho metódy. Keď mu šéf vyšiel v ústrety a poslal ho na zimný výlet, prišlo mu to celkom vhod. Na vraha mladej Ellie nastraží pascu, veci sa však zvrtnú a Bill náhodou zastrelí svojho partnera. Výstrel však videl aj jeden veľmi, veľmi nevhodný svedok, a pri absencii spánku sa časom začnú hromadiť chyby.

TV tipy 12.4. - 18.4. 2010 TV tipy 12.4. - 18.4. 2010 TV tipy 12.4. - 18.4. 2010


18.4.
NEDEĽA

14:15 Wall Street (Wall Street), USA, 1987 (Joj Plus)
Táto snímka je pohľad do zákulisia WALL STREET 80. rokov. Veľkého podniku veľkých obchodov. Na jednej strane bezohľadní milionári, na druhej strane ambiciózni nováčikovia. Charlie Sheen ako maklér, túžiaci po úspechu a uznaní s cieľom získať "veľkú rybu", sa bezhlavo zapletie do nezákonného lukratívneho sveta. Prenikne do sveta peňazí, kam je uvedený legendárnym finančníkom z Wall Street -Gordonom Gekkom.

20:30 Nebeská brána (Heaven's Gate), USA, 1980 (MGM)
Jeden z najlegendárnejších kasových prepadákov filmovej histórie. Michael Cimino režisér Deer Huntera  dostal od štúdia voľnú ruku pre svoj ďalší projekt. Rozpočet sa však v priebehu nakrúcania vyšplhal z predpokladaných 7,5 na 44 mil. dolárov. Plán nakrúcania bol prekročený o niekoľko mesiacov a výsledný zostrih  mal 5,5h. Do kín šla nakoniec verzia s dĺžkou pod tri hodiny kratší. Ani to ale film nezachránilo a ten takmer spôsobil finanční krach štúdia United Artists. Michael Cimino bol na 5 rokov úplne odstavení. Jeho kariéra sa dodnes úplne nezotavila.

22:45 Svetlá v súmraku (Laitakaupungin valot), Fín./ Nem./ Fran., 2006 (Čt2)
Smutná dráma Aki Kaurismäkiho uzatvára jeho volnou trilógiu o stroskotancoch. Zatiaľ čo snímka Mraky odtiahli (1996) rozprával o nezamestnanosti a Muž bez minulosti (2002) o živote bez domova, ústrednou témou Svetiel v súmraku je osamelosť. Hrdinom je nočný strážnik Koistinen, ktorý pracuje v luxusnom nákupnom centre. Mlčanlivý a samotársky muž vedie prázdnu, jednotvárnu existenciu, má však aj svoje  sny. K ich naplneniu je ale nutná aj istá dávka šťastia, ktoré Koistinenovi zúfalo chýba. A keď sa zdá, že má v podobe plavovlásky Mirji lásku na dosah, ukáže sa, že sa jedná o zločineckú intrigu.

23:10 Amistad (Amistad), USA, 1997 (Doma)
A opäť vzbura na lodi, ale za úplne iných okolností. Obchod s otrokmi medzi Afrikou a juhom USA vrcholí. Čierny náklad na Amistade sa však vzbúri a rozhodne sa pridať k boju o svoju slobodu.  Emotívny film o cene slobody napriek miernej heroizácii je zaujímavou učebnicou dejepisu.


HIT TÝŽDŇA

15.4.
ŠTVRTOK

21:55 Deň sa začína (Le Jour se lève), Francúzsko, 1939 (Čt2)
Dráma režiséra Marcela Carného a jeho dvorného scenáristu Jacquesa Préverta je majstrovským dielom poetického realizmu - smeru francúzskej kinematografie tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. François (Jean Gabin) ťažko pracujúci robotník nachádza šťastie v ideálnej láske k mladej, krehkej kvetinárke Françoise (Jacqueline Laurent). Tú však zvedie oplzlý Valentin (Jules Berry), čo privedie Francoisa k tragickému činu. Zabarikádovaný na piatom poschodí rekapituluje udalosti, ktoré predchádzali okamžiku, keď sa ocitol v obkľúčení polície. Melancholický výtvarný spôsob rozprávania, skvelé dialógy Jacquesa Préverta, herecká symfónia Gabin - Berry, napätá atmosféra vytváraná dekoráciami a rytmami bicích sa spájajú v umelecké dielo, ktoré bolo uvedené v kinách tri mesiace pred vypuknutím 2. svetovej vojny.


autor Tomáš Daneček 12.4.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
11.4 |
hodnotenie 8/10
11.4 |
hodnotenie 5/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
hodnotenie 7/10
11.4 |
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.