TV TIPY 19.4. - 25.4. 2010

TV TIPY 19.4. - 25.4. 2010

VOD recenzia



19.4.
PONDELOK

20:25 Hrdinovia vojny (Ji jie hao), Hong Kong / Čína, 2007 (Film+)
Poďte s nami do roku 1948, keď celou krajinou lomcuje občianska vojna. Gu je veliteľom deviatej divízie a má za úlohu až do odvolania brániť určené územie. Rádio mlčí dlhé desiatky hodín, náboje dochádzajú, kamaráti odchádzajú, trpezlivosť mizne. V zápale bitky však veliteľ prepočuje rozkaz k ústupu a nechce veriť svojmu poručíkovi, že skutočne zaznel. Rádio stíchlo a Gu je rozhodnutý bojovať do posledného dychu. Všetci jeho kamaráti padnú a on je zajatý. Je hnaný túžbou zistiť, ako to vtedy bolo. A povedať konečne svetu, že jeho kamaráti boli do jedného veľkí hrdinovia.

21:00 Môj život bezo mňa (My Life Without Me), Kanada/Špa., 2003 (Filmbox)
Film režisérky Isabel Coixet rozpráva príbeh 23 ročnej Ann (S. Polley), milujúcej manželky a matky dvoch dcér, ktorá sa jedného dňa dozvie od svojho lekára krutú pravdu - je smrteľne chorá a zostáva jej len pár týždňov života. Ann nechce spôsobiť svojim blízkym zarmútenie a rozhodne sa niesť svoj osud v tajnosti. Ten kúsok života, ktorý jej zostáva chce prežiť s veľkou chuťou. Dohnať všetko čo zanedbala, zmieriť sa s ľuďmi, so svetom.
 
22:30 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Československo, 1979 (Joj Plus)
Povestná satira, dlhé roky zakazovaná, sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku, stále ohromuje dokonalou znalosťou ľudských pováh, často smiešne sebeckých, rozhodne však ľahostajných k tomu, čo sa deje vôkol nich. Vlastne iba dedinský  dedo stratený uprostred panelákov prináša závan naozajstného záujmu a súcitu. 

22:45 Dogville, koprodukcia, 2003 (Filmbox)
Obyvatelia mestečka Dogville žijú úplne izolovaní od civilizácie, končí tu cesta, je tu baňa, v ktorej sa už dávno neťaží. Tí dobrí ľudia však odtiaľto neodišli – žijú v uzavretej hierarchizovanej komunite a dodržujú zabehnuté rituály. Jedného dňa sa v mestečku objaví Grace, ktorá uteká pred gangstermi. Ujme sa jej mladík, miestny intelektuál, samozvaný dogvillský „hovorca“. Vďaka tomu, že sa za ňu prihovorí, ju obyvatelia príjmu medzi seba a ona im za to ponúkne pomoc - akúkoľvek. Zo začiatku nie je o jej „služby“ záujem, postupne sa však bez nej nedokáže nikto zaobísť. Keď však gangsteri prídu znovu do mestečka a ponúknu za ňu odmenu, správanie obyvateľov sa zmení ...

TV tipy 19.4. - 25.4. 2010 TV tipy 19.4. - 25.4. 2010 TV tipy 19.4. - 25.4. 2010

20.4.
UTOROK

20:30 New York, New York (New York, New York), USA, 1977 (MGM)
Nostalgický retromuzikál s množstvom skvelých hudobných výstupov a nezabudnuteľnými výkonmi Lizy Minelli a Roberta de Nira predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár v úplne odlišnom a odľahčenejšom žánri. Hoci reakcie kritiky i obecenstva boli zmiešané, New York, New York dnes patrí ku klasickým retrofilmom Nového Hollywoodu sedemdesiatych rokov.

22:00 Dvanásť stoličiek (12 stulyev), ZSSR, 1971 (Dvojka)
Najlepšia filmová adaptácia slávneho satirického románu Dvanásť stoličiek Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova. V turbulentnom Rusku dvadsiatych rokov, v dobe tzv. NEPu (Novej ekonomickej politiky), sa Veľký kombinátor Ostap Bender a bývalý šľachtic Hyppolit Matvejevič Vorobjaninov vydávajú na strastiplnú honbu za dvanástimi stoličkami Vorobjaninovej svokry, ktorá počas revolúcie do jednej z nich ukryla svoje brilianty. Situácia je však oveľa ťažšia, ako sa na začiatku zdalo - úradná moc stoličky skonfiškovala a tie sú teraz roztrúsené po celom Rusku. Po ceste za nimi musia Ostap so svojim spoločníkom čeliť mnohým nástrahám, zažívajú nevídané dobrodružstvá a stretávajú celú galériu komických postáv.

23:40 Strach a chvenie (Stupeur et tremblements), Fran./Jap., 2003 (Čt2)
Adaptácia autobiografického bestselleru mladej belgickej spisovateľky Amélie Nothomb spracúva jej zážitky z ročného pracovného pobytu v Japonsku. Film sa vyznačuje nesmierne duchaplným humorom, ktorý poskytuje ironický európsky pohľad na pracovnú oddanosť Japoncov, ich chápanie citov a zmysel pre hierarchiu. Práve vďaka tomuto humoru je nezvyčajnou konfrontáciou východného a západného myslenia a hodnotového rebríčka. Film si získal nesmiernu popularitu u divákov i kritiky


21.4.
STREDA

22:40 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (MGM)
Slávna americká dráma režiséra Johna Schlesingera. Film získal v roku 1970 Oscarov v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár. Deziluzívny pohľad anglického režiséra na New York ako miesto sociálnych protikladov, sklamaných snov a nádejí naivného dedinského chlapca z Ďalekého západu, salónneho kovboja Joe Bucka (Jon Voight). Príbeh dvoch priateľov, ktorých spojí náhoda a ktorých mesto vyvrhne ako nepotrebných na smetisko ľudských osudov, obohatil vynikajúcim výkonom Dustin Hoffman v úlohe chromého tuberkulózneho stroskotanca.

23:55 Golfová Palica (Bin jip), Južná Kórea/ Japonsko, 2004 (Čt2)
Kim Ki-Duk, jeden z najuznávanejších ázijských režisérov súčasnosti, rozohráva vo filme Golfová palica komorný príbeh o ľudskej osamelosti. Tae-Suk roznáša reklamné letáky a keď vidí, že byt je prázdny, na určitý čas sa do neho nasťahuje. Pred odchodom všetko uvedie do pôvodného stavu, vyperie bielizeň a opraví poškodené veci. Tento zvláštny, no pokojný život, sa začína meniť, keď jedného dňa vojde do domu, ktorý nie je celkom prázdny ako očakával. Manželka majiteľa domu tak isto zápasí s pocitmi osamelosti a rozhodne sa s Tae-Sukom odísť.

TV tipy 19.4. - 25.4. 2010 TV tipy 19.4. - 25.4. 2010 TV tipy 19.4. - 25.4. 2010

22.4.
ŠTVRTOK

22:05 Pépé le Moko (Pépé le Moko), Francúzsko, 1937 (Čt2)
V roku 1937 mala v Paríži premiéru dráma Pépé le Moko o francúzskom zločincovi, ktorý je nútený skrývať sa pred políciou v Alžíre. Jeho útočiskom sa stala stará mestská štvrť Kasba, kde sa bezpečne skryje v spleti uličiek, nikdy nekončiacich domov a terás.

22:50 Sprisahanie (Conspiracy Theory), USA, 1997 (Markíza)
Čo keby to všetko bola skutočne pravda? Čo keby sa za obyčajnými každodennými udalosťami skutočne skrývali tajomné sily, ktoré pozorujú a ovládajú celú spoločnosť a likvidujú tých, ktorí sa im dostanú na stopu? Aspoň newyorský taxikár Jerry Fletcher (Mel Gibson) je o tom presvedčený. Má niekoľko teórií o rôznych sprisahaniach, ktoré pravidelne publikuje vo svojom časopise. Väčšina ľudí ho samozrejme neberie vážne, zo všetkých najviac právna zástupkyňa Alice Suttonová (Julia Roberts), do ktorej je Jerry vášnivo zaľúbený, ona ho však považuje za šialenca. Všetko sa ale zmení, keď jedného dňa Jerryho unesú a podrobia tvrdému výsluchu démonickým psychiatrom CIA. Zdá sa, že niektorá s Jerryho teórií je predsa len pravdivá

02:55 Mechanik (El Maquinista), Španielsko, 2004 (Markíza)
Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík Trevor Reznik (Christian Bale), pracujúci v zatuchnutej dielni pri sústruhu, už celé mesiace bojuje s nočnou morou, z ktorej sa nedá zobudiť. Svoju úlohu v nej hrá desivá nehoda, ktorú zavinil. Kolegovia z práce, Trevorova obľúbená call girl Stevie, tajomný plešatec Ivan a sympatická čašníčka Marie. Kto z nich je však skutočný a nič nepredstiera? Je Trevor obeťou nejakej podivnej hry, alebo je on sám bezcitným manipulátorom?


23.4.
PIATOK

22:10 Rambo II (Rambo: First Blood Part II), USA, 1985 (Prima)
Bývalý člen elitnej jednotky Zelené Barety John Rambo si odpykáva svoj trest vo federálnom väzení. Keď americká armáda zistí, že vojaci stratení pri akcii vo vietnamskej  džungli môžu byť stále nažive, povolá Ramba, aby ich zachránil. Za splnenie nezvyčajne nebezpečnej mise mu ponúkne slobodu.  

00:15 Zvláštne dni (Strange Days), USA, 1995 (Prima)
Píše sa rok 1999. Bývalý policajt Lenny Nero trávi posledné dni starého milénia priekupníctvom s pamäťovými diskami, na ktorých sú priamo z mozgovej kôry nahrané spomienky, zážitky a pocity. Jedného dňa sa k nemu dostáva takýto disk, na ktorom je nahraný zážitok vraha prostitútky. Lenny zavraždenú osobne poznal a preto sa podujme vraha vypátrať. Dostáva sa však stále hlbšie a hlbšie do špirály vydierania, vrážd a násilia. 

TV tipy 19.4. - 25.4. 2010 TV tipy 19.4. - 25.4. 2010 TV tipy 19.4. - 25.4. 2010

24.4.
SOBOTA

20:05 Pán si neželal nič, ČSSR, 1970 (Dvojka)
Prekrásna scenéria Vysokých Tatier, hypermoderné hotely a neďaleko v malom mestečku stojí ošarpaný hotel, do ktorého hostia zavítajú už len výnimočne. Kedysi to tu vyzeralo celkom inak… Kaviareň, recepcia, široké schodiská, vkusne zariadené izby, sklenené lustre, kvety – to všetko je len prchavou spomienkou na zašlú slávu hotela. Neúprosný zub času však voľakedajšiu pýchu mesta už dávno naštrbil. Do tohto “dožívajúceho” hotelíka situovali tvorcovia (režisér Peter Solan a kameraman Vincent Rosinec) snímku Pán si neželal nič. Režisér si ako námet zvolil rovnomennú poviedku zo zbierky Polohlasom, ktorú napísal Peter Karvaš v rokoch 1939-1942.

20:40 Iron Man (Iron Man), USA, 2008 (Markíza)
Hlavný hrdina Tony Stark nie je žiadny novinár ani okuliarnatý vedec, ktorého sa primotal ku gama žiareniu, ale znudený miliardár, ktorý vlastný priemyslový kolos, užíva si život a randí s modelkami. To ho ale už poslednú dobu veľmi nebaví, a preto sa rozhodne bojovať proti zločinu. Vďaka svojmu priemyslovému impériu má prístup k technológiám, o ktorých sa môže väčšine hrdinom len snívať a najznámejší z nich je špeciálny oblek, ktorý je nezničiteľný, umožňuje lietať, svojho majiteľa učiní neviditeľným.

22:00 Test (The Recruit), USA, 2003 (Joj)
Nikdy si nemôžete byť istí tým, že to, čomu veríte, skutočne stojí za to. Najmä, ak sa ocitnete vo výcvikovom programe CIA. Nič netušiaci programátor James Clayton (Collin Farrell) si chcel dať iba jedno pivo, keď sa mu prihovoril postarší pán, ktorý o ňom vedel skoro všetko. Veterán CIA Walter Burke (Al Pacino) je skvelý manipulátor, ktorý v Jamesovi rozohral hru, ktorá sa hrá podľa Walterových záujmov. Pán Burke je totiž vyhľadávač talentov pre CIA a práve teraz ponúka Claytonovi účasť vo výcvikovom programe. V ňom si však nemôže byť ničím istý. Čo je tréning a čo skutočná realita. Do zákulisia výcviku agentov CIA v tajnom školiacom a výcvikovom stredisku, v kruhoch CIA prezývanom Farma (názov filmu v našich kinách), nás zavedie film Rogera Donaldsona s Al Pacinom a Colinom Farrellom v hlavných úlohách. Žiadne veľké zázraky však nečakajte. 

22:25 Yesterday (Yesterday), Južná Afrika, 2004 (Dvojka)
30 ročná matka Yesterday ochorela. Zistí, že sa nakazila smrteľným vírusom HIV. Jej manžel ju odmieta, a dcérka Beauty má takisto takú tendenciu. Jej jediným cieľom je žiť tak dlho, kým neuvidí svoje dieťa chodiť do školy. Yesterday nikdy nemala možnosť chodiť do školy, ale vie, že jej dieťa má šancu na lepší život iba s lepším vzdelaním. Ide o historicky prvý film, nakrútený v jazyku Zulu. Príbeh sa odohráva na pozadí tvrdej a miestami nevľúdnej juhoafrickej krajiny, krajiny, obývanej príslušníkmi kmeňa Zulu.
      

25.4.
NEDEĽA

14:10 Snehulienka a sedem trpaslíkov (Snow White and the Seven Dwarfs), USA, 1937 (Joj)
Najobľúbenejšia rozprávka filmovej histórie a prvý celovečerný animovaný film začala tradíciu legendárnej Disneyovskej rodinnej zábavy, ktorá sa vyznačuje osobitým kúzlom, stavbou príbehu a bezvýhradne špičkovou animáciou.. Štúdio Walta Disneyho za tento film získalo svojho prvého Oscara,

20:00 Americká krása (American Beauty), USA, 1999 (Doma)
Na prvý pohľad sú Burnhamovci šťastnou rodinou. Pohodlný dom, auto kvalitnej značky, pôvabná dospievajúca dcéra študujúca na správnej škole, rodičia úspešní vo svojich povolaniach. Nikto sa nečuduje, že pani Burnhamová je večne samý úsmev. V skutočnosti je ale všetko inak. Obraz dokonalosti matke Carolyn a dcére Jane neustále kazí otec Lester. Začína stále častejšie dávať najavo, že sa mu nedarí a že je nespokojný  so svojim životom. Ešte včera nerozhodný a zakríknutý Lester sa ale rozhodne "krízu stredného veku" riešiť nečakane radikálne. 

20:30 Sayonara (Sayonara), USA, 1957 (MGM)
Prepracovaná dráma Sayonara sa odohráva v Japonsku počas Kórejskej vojny. Na dovolenke sa major americkej armády Joe Kelly (Red Buttons) zamiluje do japonskej  ženy Katsumi (Miyoshi Umeki). Kvôli oficiálnej politike armády, ktorá zakazuje sobáše medzi rôznymi rasami, musí Kelly čeliť vojenskému súdu. Jeho najlepší priateľ, letecké eso major Lloyd Gruver (Marlon Brando), sa mu sobáš pokúša vyhovoriť, aby si ním  „nepokazil“ život.


HIT TÝŽDŇA

21.4.
STREDA

23:55 Golfová Palica (Bin jip), Južná Kórea/ Japonsko, 2004 (Čt2)
Kim Ki-Duk, jeden z najuznávanejších ázijských režisérov súčasnosti, rozohráva vo filme Golfová palica komorný príbeh o ľudskej osamelosti. Tae-Suk roznáša reklamné letáky a keď vidí, že byt je prázdny, na určitý čas sa do neho nasťahuje. Pred odchodom všetko uvedie do pôvodného stavu, vyperie bielizeň a opraví poškodené veci. Tento zvláštny, no pokojný život, sa začína meniť, keď jedného dňa vojde do domu, ktorý nie je celkom prázdny ako očakával. Manželka majiteľa domu tak isto zápasí s pocitmi osamelosti a rozhodne sa s Tae-Sukom odísť. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 19.4.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.