TV TIPY 3.5. - 9.5. 2010

TV TIPY 3.5. - 9.5. 2010

článok



3.5.
PONDELOK

21:55 Diabli v oblakoch (The Dam Busters), Veľká Británia, 1955 (Čt1)
Za druhej svetovej vojny sa britské letectvo už niekoľký krát pokúša zničiť dôležité priehrady v Porúrí. Zatiaľ ich masívne ochranné múry útoky vydržali. RAF teda žiada konštruktérov, aby vymysleli bombu, ktorej by nemecké priehrady neodolali. Tvorcovia filmu sa sústredili na popis náročného vývoja projektu, ktorého výsledok mal spomaliť zbrojenie nepriateľa. Okrem leteckých scén v ňom možno obdivovať herecké výkony. Hlavne Michaela Redgravea ako vedec vyvíjajúci špeciálnu bombu a Richarda Todda v úlohe veliteľa pilotov.

22:25 Milenci v roce jedna, ČSSR, 1973 (Joj plus)
Koniec vojny priniesol tým, ktorí sa ho dožili, nie len radosť, ale tiež vážne traumy z trýznivých zážitkov. Keď nadšený filmový amatér, pomerne ľahkomyseľný mladík Pavel  nakrúca plachú, do seba uzatvorenú Helenu, netuší, že ona má za sebou skúsenosť s koncentrákom. Vznikajúci milostný vzťah medzi nimi je preto krehký a ľahko zraniteľný.


4.5.
UTOROK

22:00 Kanály (Kanal), Poľsko, 1957 (Dvojka)
Plynú posledné dni Varšavského povstania v roku 1944. Keď nemecké jednotky odrežú poručíkovi Zadrovi a jeho oddielu poľských odbojárov, medzi ktorými sú i Jacek a Stokráska, cestu, ich jedinou možnosťou je uchýliť sa pred Nemcami do kanalizačného systému pod mestom a vybojovať svoj posledný boj o holý život. Beznádejnosť ich heroického zápasu, odráža traumatickú vojnovú skúsenosť poľského národa. Druhý dlhometrážny hraný film Andrzeja Wajdu bol nakrútený podľa literárnej predlohy Jerzyho Stawinského, ktorý bol priamym účastníkom zobrazených udalostí. V roku 1957 film získal Striebornú palmu na Medzinárodnom filmovom festival v Cannes a stal sa jedným z prvých filmov z bývalého východného bloku, ktoré dosiahli medzinárodný úspech na západ od železnej opony.

23:50 Richard III. (Richard III), Veľká Británia, 1955 (Čt2)
Laurence Olivier, scenárista, režisér a predstaviteľ hlavnej úlohy role nadviazal Richardom III. na svoje predchádzajúce filmové adaptácie hier Williama Shakespeara. Svoj cyklus zahájil v r. 1944 Henrichom V., o tri roky neskôr začal nakrúcať Hamleta a následne v roku 1955 vytvoril Richarda III. Podľa hlasov vtedajšej kritiky sa v tomto diele najviac priblížil Shakespearovmu duchu a pritom nijako nepodcenil výrazové prostriedky, ktoré mu otvoril film. 

TV tipy 3.5. - 9.5. 2010 TV tipy 3.5. - 9.5. 2010 TV tipy 3.5. - 9.5. 2010

5.5.
STREDA

20:10 Aleš Votava / Múry sú vysoké a hrubé, SR, 2010 (Dvojka)
Dokumentárny film o predčasne zosnulom slovenskom scénografovi Alešovi Votavovi, ktorý svojim invenčným nahliadaním na tvorbu obohatil slovenskú umeleckú scénu. Meno Aleš Votava je v divadelnej scénografii pojem. Navrhoval pre profesionálne divadlá scény a kostýmy na Slovensku, v Čechách, v Maďarsku a v Taliansku. Opera Tosca, inscenácie Višňový sad, Les, Búrka, Hra snov... za každú dostal významné ocenenie a mnohé sú dodnes v repertoári divadiel. Svojimi realizáciami priblížil slovenskú scénografiu k aktuálnym svetovým trendom. Jedinečnú tvorivú prácu však príliš skoro prerušila choroba. V dokumente režiséra Juraja Johanidesa sa prenesieme humorným nadhľadom, ktorý bol Alešovi veľmi blízky, cez profesionálny svet aj do sveta intímneho...

21:55 Dokonalá vražda (A Perfect Murder), USA, 1998 (Markíza)
Režisér Andrew Davis vsadil na jednoduchý overený vzorec: Bohatý manžel, krásna žena a atraktívny milenec. Do hlavných úloh obsadil Michaela Douglasa, Gwyneth Paltrow, Vigga Mortensena a hollywoodsky thriller je na svete.

22:05 Duna (Dune), USA, 1984 (Film+)
V roku 10191 sa vládcovia vesmíru snažia získať kontrolu nad substanciou umožňujúcou cestovanie kozmickým priestorom. Táto látka sa vyskytuje iba n a Púštnej planéte, kde sa tamojší obyvatelia pod vedením svojho spasiteľa snažia od vládcu oslobodiť.

23:40 Grbavica (Grbavica), Bosna Herc./Rak./Nem./ Chorvátsko, 2006 (Čt2)
Trpký príbeh o nezmazateľných dôsledkoch balkánskej vojny, o živote s trvalým poznačením a o sile materinskej lásky získal na MFF Berlinale Zlatého medveďa i Cenu ekumenickej poroty, ako aj množstvo iných ocenení po celom svete.


6.5.
ŠTVRTOK

21:55 Veľká ilúzia (La Grande illusion), Francúzsko, 1937 (Čt2)
Dvaja francúzski dôstojníci, kapitán De Boildieu (Pierre Fresnay) a poručík Maréchal (Jean Gabin) sú zostrelení nad bojovou líniou nepriateľa a poslaní do zajateckého tábora. Tam vďaka vzájomnému porozumeniu s ostatnými väzňami, pomáhajú budovať tajný podzemný východ. Osud je k nim však nemilosrdný. Deň pred plánovaným útekom dochádza k presunu zajatcov. Hlavnou myšlienkou Renoirovho filmu je viera v dorozumenie ľudí rôznych národov, rás a vyznaní. Jeden z najslávnejších protivojnových titulov.

22:50 Podfu(c)k (Snatch), Veľká Británia/ USA, 2000 (Markíza)
Ukradnúť obrovský briliant v Antverpách je jedna vec, no dostať ho cez Londýn do New Yorku druhá. Chlapík, ktorý má transport diamantu na starosti, totiž holduje hazardu a na ukradnutý štyridsaťosem-karátový diamant má zálusk aj ďalší zlodej - chladnokrvný zabijak Boris.

00:00 Zostup Orfeov (The Fugitive Kind), USA, 1959 (MGM)
Valentine Xavier, alias Hadia koža, je túlavý dobrodruh, ktorý sa permanentne dostáva do problémov. Presne tak je to aj tentoraz, keď prichádza do jedného mestečka, kde sa zapletie do života dvom ženám. Jedna má manžela... Marlon Brando v hlavnej úlohe adaptácie divadelnej hry Tenesseeho Williamsa.

TV tipy 3.5. - 9.5. 2010 TV tipy 3.5. - 9.5. 2010 TV tipy 3.5. - 9.5. 2010

7.5.
PIATOK

21:00 Tajomstvo slov (La Vida secreta de las palabras), Špa., 2005 (Filmbox)
Vrtná stanica, miesto izolované od civilizácie, vzdoruje vlnám ďaleko na otvorenom mori. Na tomto odľahlom mieste, obývanom len mužmi sa jedného dňa objaví žena (Sarah Polley). Má sa starať o pracovníka (Tim Robbins), ktorý pri nehode prišiel o zrak. Časom medzi nimi vzniká puto. Ako na pustom ostrove sa stávajú závislí jeden na druhom. Za pomoci slov sa na povrch dostávajú ich tajomstvá, bolesť, nádej, láska, smútok... Nesporne najväčšia filmová udalosť v Španielsku za rok 2005. Na vzniku filmu režisérky Isabel Coixet sa výrazne podieľal Pedro Almodóvar a jeho produkčná spoločnosť El Deseo. Film Tajomstvo slov získal štyroch "španielskych Oscarov" (ceny Goya) v hlavných kategóriách a získal obrovský úspech ako u divákov i u kritiky.

21:10 Jednotka rýchleho nasadenia (S.W.A.T.), USA, 2003 (Joj)
Príslušník jednotky S.W.A.T. Jim Street spolu so svojím partnerom Brianom Gamblem učiní počas záchrany rukojemníkov z prepadnutej banky sporné rozhodnutie, vďaka ktorému je následne donútený elitný policajný tím opustiť. Gamble je vývojom situácie znechutený a odchádza od polície. Street sa s ponížením vyrovná, prijme nové pracovné miesto a dúfa, že jedného dňa dostane šancu sa do jednotky rýchleho nasadenia znovu dostať. Jeho sen sa mu splní krátko potom, čo je jeho veliteľ Dan „Hondo“ Harrelson poverený úlohou nájsť a vycvičiť päť prvotriednych policajtov, z ktorých sa stane nová jednotka S.W.A.T.

23:35 Voľný pád (Falling Down), Francúzsko/ USA/UK, 1993 (Jednotka)
Nezamestnaný a rozvedený bývalý pracovník zbrojovky William Foster (Michael Douglas) sa nahnevá na celý svet. Miera jeho trpezlivosti pretiekla. Foster sa ocitne v zápche - opustí svoje auto. Po ceste zdemoluje obchod, kde predtým narazil na neochotného predavača. Čoskoro sa ocitne medzi príslušníkmi pouličného gangu, s ktorými sa pustí do bitky. Keď sa mu gangstri chcú pomstiť, havarujú s autom a William sa zmocní ich tašky so zbraňami...od tej chvíle s ním ide všetko dolu kopcom. Istý policajt vo výslužbe začne po ňom pátrať - a dostane sa až na svadobnú hostinu jeho dcéry.

00:25 Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1), USA, 2003 (Joj)
Bývalá členka špičkového zabijáckeho komanda sa rozhodne navždy skončiť s minulosťou a chce sa vydať. Jej svadobný deň sa však zmení na krvavé jatky v okamihu, keď na ňu zaútočí jej bývalý šéf Bill a pokúsi sa ju zabiť. Mladá žena však nezomrie, i keď si to všetci myslia: šťastnou náhodou vražedný útok prežije, ale upadne do kómy. Po piatich mučivo dlhých rokoch sa vracia z temného prahu smrti s jedinou myšlienkou: pomstiť sa všetkým, ktorí jej ublížili, bez ohľadu na to, čo ich k tomu viedlo. Ku všetkému odhodlaná hrdinka, ktorá si hovorí “Nevesta”, však najprv musí zistiť kto je proti nej – a tiež to, či neexistuje niekto, kto by mohol stáť na jej strane.


8.5.
SOBOTA

21:00 Hlasy nevinnosti (Voces inocentes), Mexiko/ Port./ USA, 2004 (Filmbox)
Film, ktorého obrazová sila prekonáva všetky slová, nakrútil režisér Luis Mandoki podľa výpovede skutočného účastníka vojny v Salvadore. Jedenásťročný Chava sa stáva hlavou rodiny vo chvíli, keď jeho otec opustí rodinu uprostred občianskej vojny. V Salvadore v 80. rokoch povolávali do armády dvanásťročných chlapcov. Chava má ešte jeden rok nevinnosti pred sebou, jeden rok, kým ho odvedú do vojny medzi vládnou armádou a rebelmi. Ponáhľa sa nájsť si prácu, aby svojej osamelej matke pomohol platiť účty, a skúsenosť so súžením prvej lásky ku krásnej spolužiačke premení Chavovu rodnú dedinu na ihrisko i bojisko... Ozbrojený len láskou svojej matky a malým rádiom, ktoré prenáša zakázané piesne o láske a mieri, je konfrontovaný s nemožnou voľbou medzi armádou a rebelmi. Chava sa dostane do vopred prehraných pretekov s časom.

21:35 Je třeba zabít sekala, Česko/ Fran./ Poľsko/ Slovensko, 1997 (Čt1)
je leto roku 1943 a do moravskej dediny akoby vojnové udalosti ani nezasiahli. 12 bohatých statkárov tu však žije v strachu z nemanželského syna jedného z nich. Sekal má za sebou detstvo nemanželského dieťaťa , ktorým všetci pohŕdajú. Je krutý a všetkých nenávidí. S protektorátom prišiel jeho čas.

22:15 Horiaci sneh (Goryachij sneg), ZSSR, 1972 (Dvojka)
Sovietska filmová dráma z obdobia druhej svetovej vojny zachytáva osudy statočných vojakov a dôstojníkov jednej delostreleckej batérie. S nasadením vlastných životov a heroickým úsilím sa snažia za každú cenu zabrániť nemeckej tankovej divízii prebiť sa ku Stalingradu v rámci operácie, ktorá mala prelomiť sovietske obkľúčenie nemeckej armády. Horiaci sneh je filmovým spracovaním klasickej vojnovej knihy Jurija Bondareva.

22:20 Miami Vice (Miami Vice), USA/ Nemecko, 2006 (Prima)
Kriminálny seriál Miami Vice patrí k tomu najlepšiemu, čo sa v osemdesiatych rokoch minulého storočia objavovalo na televíznych obrazovkách. Dvojica svojráznych detektívov, bojujúcich proti zločinu vo floridskej metropole, dokonca výrazne ovplyvnila životný štýl svojej doby. Ako výkonný producent bol pod týmto dielom podpísaný jeden z najlepších režisérov súčasnosti - Michael Mann (Posledný Mohykán, Neľútostný súboj, Muž, ktorý vedel priveľa, Ali, Collateral). Práve on sa rozhodol nakrútiť filmovú verziu tohto kultového seriálu a jeho hlavnou ambíciou je, aby bola rovnako vplyvná a úspešná. Hlavných postáv sa zhostili Colin Farrell  a Jamie Foxx.

00:25 Grindhouse: Planéta Teror (Grind.:Planet Terror), US, 2007 (Markíza)
Manželia Dakota a William (Mary Shelton a Josh Brolin) pracujú v nemocnici ako lekári. Ich dnešná šichta vyzerá skôr na funus. Čakáreň zaplavuje dav potrhaných ľudí z mesta. Symptómy sú podozrivo rovnaké: neprítomný pohľad a odpudivé hnisajúce rany. Medzi zranenými je aj tanečnica Cherry (Rose McGowan), ktorá prišla o nohu pri jednom z útokov. Jej parťák Wray (Freddy Rodriguez) sa ponáhľa do nemocnice, aby jej kryl chrbát. Aj keď bez nohy, Cherry ešte nezatancovala svoje posledné číslo. Ako sa vredmi pokrytí spoluobčania menia v zúrivých agresorov, Cherry a Wray vedú skupinku náhodných bojovníkov do divokej noci. Budúcnosť neponúka nič, než milióny nakazených a nespočetné množstvo mŕtvych. Len niekoľko (zatiaľ) šťastlivcov hľadá posledné bezpečné útočisko na Planéte teroru.

TV tipy 3.5. - 9.5. 2010 TV tipy 3.5. - 9.5. 2010 TV tipy 3.5. - 9.5. 2010

9.5.
NEDEĽA

14:05 Sedem statočných  (The Magnificent Seven), USA, 1960 (ČT1)
Obyvatelia mexickej dedinky musia každý rok odovzdávať úrodu banditovi Calverovi (Eli Wallach). Jedného dňa im dôjde trpezlivosť a vyberú sa na americkú hranicu hľadať profesionálnych pištoľníkov. Kultový western Sedem statočných režiséra Johna Sturgesa s Yul Brynnerom, Steve McQueenom a Charlesom Bronsonom patrí do zlatého fondu svetovej kinematografie.

20:15 Posledný škótsky kráľ (The Last King of Scotland), UK, 2006 (Joj)
Príbeh filmu Posledný škótsky kráľ sa začína odvíjať v okamihu, keď čerstvo vyštudovaný škótsky lekár Nicholas Garrigan odlieta do Ugandy. Od návštevy exotickej krajiny si sľubuje vzrušujúce zážitky, romantiku a radosť z toho, že môže pomáhať ľuďom tam, kde ho skutočne potrebujú. Krátko po svojom prílete ho privolajú na miesto bizarnej nehody – nový prezident Idi Amin nabúral svojím Maserati priamo do kravy... Film Posledný škótsky kráľ, ktorý bol nakrútený vo Veľkej Británii a Ugande za podpory miestnych obyvateľov, je ojedinelou sondou do sveta nemilosrdného diktátora, ktorý v Ugande vládol v 70. rokoch.

20:30 Daleká cesta, ČSSR, 1949 (Dvojka)
Film o osudoch zmiešaného česko-židovského manželstva v rokoch nacistickej okupácie je dielom českého avantgardného divadelného režiséra Alfréda Radoka, ktorý bol udalosťami holokaustu osobne postihnutý, v táboroch smrti stratil okrem otca aj mnoho ďalších príbuzných a ku koncu vojny bol deportovaný do koncentračného tábora Klettendorf v Poľsku. Svoju skúsenosť zúročil v mimoriadne moderne poňatom diele, v ktorom kombinuje expresívne poňatú fikciu s autentickými dobovými zábermi. Jeden z prvých pokusov o kinematografické vyrovnanie sa s udalosťami holokaustu bol krátko po svojom uvedení z ideologických dôvodov stiahnutý z distribúcie a obnovenej premiéry sa dočkal až na začiatku deväťdesiatych rokov.

22:45 Človek beštia (La Bête humaine), Francúzsko, 1938 (Čt2)
Filmové spracovanie Zolovho románu režiséra Jeana Renoira, je ďalším dielom poetického realizmu vo francúzskej kinematografii, ktorého hrdinom je vydedenec, muž, ktorý nemôže uniknúť sám sebe a svojmu osudu.

00:30 Ostře sledované vlaky, ČSSR, 1966 (Joj Plus)
Film Ostře sledované vlaky nakrútil Jiří Menzel podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala. Dej sa odohráva za druhej svetovej vojny, v dobe, kedy sa ľudské vlastnosti prejavujú rovnako ako v dobe hlbokého mieru, iba sú v konfrontácii s vojnovým dianím lepšie vidieť. Rozpráva príbeh mladučkého eléva Miloša Hrmu, ktorý na malej železničnej stanici prostredníctvom svojich milostných problémov dospieva na prah mužstva.

HIT TÝŽDŇA

6.5.
ŠTVRTOK

21:55 Veľká ilúzia (La Grande illusion), Francúzsko, 1937 (Čt2)
Dvaja francúzski dôstojníci, kapitán De Boildieu (Pierre Fresnay) a poručík Maréchal (Jean Gabin) sú zostrelení nad bojovou líniou nepriateľa a poslaní do zajateckého tábora. Tam vďaka vzájomnému porozumeniu s ostatnými väzňami, pomáhajú budovať tajný podzemný východ. Osud je k nim však nemilosrdný. Deň pred plánovaným útekom dochádza k presunu zajatcov. Hlavnou myšlienkou Renoirovho filmu je viera v dorozumenie ľudí rôznych národov, rás a vyznaní. Jeden z najslávnejších protivojnových titulov.

 


autor Tomáš Daneček 3.5.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.