TV TIPY 10.5. - 16.5. 2010

TV TIPY 10.5. - 16.5. 2010

článok



10.5.
PONDELOK

16:55 Posledné dni Sophie Schollovej (Sophie Scholl-Die letzten Tage), Nemecko, 2005 (Čt2)
Záznam posledných šiestich dní zo života Sophie Schollovej, popravenej nacistami za odbojovú činnosť. Súrodenci Sophie a Hans Schollovci boli členmi proti nacistickej skupiny Biela ruža. Biela ruža združovala odporcov režimu z radov univerzitných študentov. Títo mladí ľudia sa neuspokojili s pasívnou akceptáciou osudu, ktorý Nemecku pripravil Hitler, a snažili sa drobnými sabotážami a distribúciou ilegálnych letákov prispieť aspoň malou čiastkou k pádu Tretej ríše. 18. februára 1943 boli Sophie a Hans prichytení s letákmi na svojej univerzite a okamžite zatknutí...

22:00 Železný kríž (Cross of Iron), SRN/ Veľká Británia/ Juhoslávia, 1977 (Čt1)
Americký režisér Sam Peckinpah (1925-1984) po svojich profesionálnych aj osobných excesoch hľadal v polovici sedemdesiatych rokov prácu v Hollywoode iba ťažko, a tak ochotne prijal ponuku Wolfa C. Hartwiga, nemeckého producenta, ktorý sa do tej doby živil prevažne výrobou erotických filmov, aby preňho v juhoslávskych exteriéroch nakrútil adaptáciu románu Williho Heinricha. Zaujal ho pohľad "z druhej strany", dráma  decimovaných nemeckých vojakov na Tamanskom polostrove v roku 1943, a predovšetkým téma, spoločná pre celou jeho tvorbu a najviac pre jeho majstrovský western Divoká banda (1969) - pohľad na skupinu mužov na nesprávnej strane, ktorí uznávajú iba lojalitu jeden k druhému.

22:10 Atentát, ČSSR, 1964 (Joj Plus)
Film Jiřího Sequensa nás vracia do doby nacistickej okupácie. Napínavým spôsobom rozpráva o čine, ktorý má významné miesto v dejinách druhej svetovej vojny: o atentáte na najvyššieho predstaviteľa nacistickej moci v Čechách. Podáva široký obraz tejto udalosti a pokúša sa postihnúť najrôznejších súvislostí Heydrichovho sporu s admirálom Canarisom, výcviku českých parašutistov v Anglicku a obzvlášť sugestívne zachytáva osud troch parašutistických skupín od ich zoskoku až po záverečný hrdinský boj v krypte pražského kostola.


11.5.
UTOROK

22:00 Príliš neskorý hrdina (Too Late the Hero), USA, 1970 (Čt1)
Kapitán americkej armády v Tichomorí je nečakane prevelený k anglickej jednotke na malom ostrove, aby prispel k vyriešeniu úlohy svojou vynikajúcou znalosťou japončiny. Po príchode k pešej jednotke zistí, že sa z doposiaľ pokojného prostredia námorníctva razom ocitol doslova na mínovom poli, kde ide každú chvíľu len o záchranu vlastného života. Proti svojej vôli sa spoločne so skupinkou niekoľkých mužov vydáva nepreniknuteľnou džungľou, aby poskytli americkému letectvu dôležitú správu. Pri psychicky aj fyzicky náročnej akcii majú rovnako zlikvidovať vysielaciu stanicu, ktorú Japonci umiestnili v druhej časti ostrova.

22:05 Popol a diamant (Popiól i diament), Poľsko, 1958 (Dvojka)
Jedno z najvýznamnejších diel poľskej filmovej školy druhej polovice 50-tych rokov zobrazujúce historickú situáciu a politické udalosti v povojnovom Poľsku. Mladý príslušník krajinskej armády, Maciek Chełmicki, dostáva príkaz zastreliť tajomníka Krajského výboru Poľskej robotníckej strany, ktorý prišiel na oslobodené územie. Maciek sa na chvíľu zamyslí nad budúcnosťou, keď zatúži po láske a ľudskom šťastí. Vernosť prísahe a zároveň povinnosť splnenia príkazu však je silnejšia. Cybulski vytvoril vo filme postavu prirovnávanú k Jamesovi Deanovi, ktorá ho preslávila po celom svete.

TV tipy 10.5. - 16.5. 2010 TV tipy 10.5. - 16.5. 2010 TV tipy 10.5. - 16.5. 2010

12.5.
STREDA

22:15 Pás Orionu (Orions belte), Nórsko, 1985 (Film+)
thriller o troch mužoch, ktorí náhodou narazia na ruskú špionážnu stanicu Pás Orionu na odľahlom konci nórskeho ostrova, kde žijú. Tom, Larse  a Sverre  majú prosperujúcu firmu s člnmi, vďaka ktorým turisti môžu spoznať fjordy a úžasnú krajinu okolo. Firma má ale obmedzené prostriedky, a tak sa rozhodnú prepašovať traktor do Grónska. Na spiatočnej ceste, keď ich zastihne búrka a hľadajú úkryt na severnom pobreží, stanú sa súčasťou veľmi čudných skutočností.

23:25 Mistři (Mistři), Česko, 2004 (ČT1)
Režijný debut Marka Najbrta nám ponúka príbeh skupiny vydedencov, žijúcich kdesi na pohraničí. Každý z nich je svojráznou skrachovanou existenciou, ktorá sa skrýva pred okolitým svetom v tomto zabudnutom mieste. Jedna vec ich všetkých spája - hokej. Film je situovaný do obdobia majstrovstiev sveta. A tak sa postavy stretávajú pred televíznou obrazovkou v miestnej krčme, aby povzbudzovali svoj národný tím. Tragikomická poetika, dôveryhodné charaktery a herecké výkony, vizuálna  kompozícia a v neposlednom rade aj dobrá hudba sú nespornými kvalitami tohto filmu.

00:40 Hraničná hliadka (Karaula), Chorvátsko/UK/ Srbsko a Čierna Hora/Slovinsko, 2006 (Čt2)
Chorvátsky koprodukčný film rozpráva príbeh mladého bezstarostného vojaka doktora Sircevića, ktorý diskrétne lieči večne opitého poručíka Pasića, ktorý trpí pohlavnou chorobou. Pritom sa zoznamuje s atraktívnou Pasićovou manželkou a ich vzájomné sympatie čoskoro prerastajú vo vášnivý vzťah. Kľudná atmosféra vojenského cvičiska sa pod hrozbou chystaného nepriateľského útoku premieňa v takmer vojenskú hystériu. Tragikomédia chorvátskeho režiséra Rajka Grlića nachádza inšpiráciu v dejinách bývalej Juhoslávie. Komorný príbeh zaujme veľmi strohou estetikou a groteskným vykreslením postáv. Film sa pokúša priblížiť atmosféru predvojnovej multietnickej krajiny 80. rokov.


13.5.
ŠTVRTOK

19:15 Môj život bezo mňa (My Life Without Me), Kanada/Špan., 2003 (Filmbox)
Film režisérky Isabel Coixet rozpráva príbeh 23 ročnej Ann (S. Polley), milujúcej manželky a matky dvoch dcér, ktorá sa jedného dňa dozvie od svojho lekára krutú pravdu - je smrteľne chorá a zostáva jej len pár týždňov života. Ann nechce spôsobiť svojim blízkym zarmútenie a rozhodne sa niesť svoj osud v tajnosti. Ten kúsok života, ktorý jej zostáva chce prežiť s veľkou chuťou. Dohnať všetko čo zanedbala, zmieriť sa s ľuďmi, so svetom.

20:25 Rolling Stones (Shine a Light), USA, 2008 (Film+)
Martin Scorsese získal svojho prvého režisérskeho Oscara až vlani. Napriek tomu, že už dávno predtým nakrútil filmy ako Taxikár, Zúriaci býk či Posledné pokušenie Krista. Americká filmová akadémia ho ocenila za kriminálku Na druhej strane. Všetko sú to hrané projekty, ale Scorsese má na konte aj zopár hudobných dokumentov. Vrátane titulu Rolling Stones. Scorsese pozoruje legendárnych rockerov počas dvoch koncertov v newyorskom Beacon Theatre. Okrem Micka Jaggera, Keitha Richardsa, Rona Wooda a Charlieho Wattsa sa na pódiu objavuje aj Christina Aguilera, Buddy Guy či Jack White.

21:00 Život je čudo (Живот је чудо), Srbsko a Čierna Hora/Tal./Fran., 2004 (Čt2)
Ďalší Kusturicov mix namiešaný zo známych prísad: vojna a láska, slzy a smiech, tragika i fraška – NA ZDRAVIE! Čo môže byť lepšie pre zastrčenú obec ako malebná železnička, ktorá prinesie turistov? Čo môže byť horšie pre turizmus ako vojna? Luka postavil železnicu a snaží sa vojnu ignorovať. Lukova žena – bývalá operná speváčka - ujde s cudzím muzikantom, Lukovho syna povolajú na vojnu. Lukov život sa zmení na vojnovú zónu, až do chvíle kým nestretne krásnu a mladučkú Sabahu.

22:25 Drsné časy (Harsh Times), USA, 2005 (Film+)
Jim David (Christian Bale), ex-mariňák sa po rokoch v akcii vracia na riaditeľstvo losangeleskej polície, kde mu ponúkajú prácu súvisiacu s infiltráciou do podsvetia.  Bohužiaľ sa ním však nechá pohltiť a musí zobrať všetky svoje sily k návratu zo šikmej plochy. Drsné časy sú výletom do špinavých losangeleských ulíc, kráľovstva drog, prostitútok a ľudskej hávede.

TV tipy 10.5. - 16.5. 2010 TV tipy 10.5. - 16.5. 2010 TV tipy 10.5. - 16.5. 2010

14.5.
PIATOK

21:20 Pomsta Jackieho Chana (Xin jing cha gu shi), Hong Kong/ Čína, 2004 (Markíza)
Inšpektor hongkongskej polície Wing vedie súkromnú vojnu s nebezpečným gangom, ktorého vodcom je zločinec Joe. Ten zorganizuje niekoľko bankových prepadnutí, počas Wing postupne stráca svojich ľudí. Posledná akcia dopadne katastrofálne. Wing sa stane svedkom popravy svojho tímu. Nakoľko je v areáli nastražená bomba, muž má iba okamih na to, aby mŕtve telá svojich kolegov zvesil a  vyniesol z haly... Tento tragický moment poznačí skúseného policajta natoľko, že podľahne alkoholu. Opíja sa, aby zabudol na svoj žiaľ a pocit viny. Na oddelenie nastúpi mladý a ambiciózny policajt Fung, a ten nakoniec Winga presvedčí, že jedinou cestou, ako sa zbaviť výčitiek svedomia, je chytiť a potrestať vrahov svojich kolegov.

21:30 Priepasť (The Abyss), USA, 1989 (Joj Plus)
Zem ukrýva tajomstvá, o ktorých sa nám ani len nesníva. Stáročia čakajú v temnotách, kým ich niekto neobjaví. Americká ponorka havaruje v hlbinách oceánu. Záchranný tím, ktorý ma vyšetriť okolnosti nehody, sa vydá na cestu do neprebádanej priepasti. V tmavých hĺbkach číhajú neznáme sily... Kultový thriller od režiséra Jamesa Camerona (Terminátor, Titanic).

00:15 Kill Bill 2 (Kill Bill: Vol. 2), USA, 2004 (Joj)
Začiatok druhého dielu sa v akčných scénach nenecháva zahanbiť prvou časťou - dozvieme sa toho viac o Nevestinej krvavej svadbe v Texaskej kaplnke El Paso, no následne sa dej poriadne uvoľní - stretneme sa totiž s Budom a Elle - bývalými členmi zabijáckeho komanda, vo flashbacku sa nám poodhalí spoločná minulosť Billa a Nevesty. Uja nás o svojom hereckom talente presvedčí v pasážach s Pai Menom - svojim učiteľom, ktorý ju zasväcuje do praktík bojových umení - a to na môj vkus dosť netradičným spôsobom.

00:30 Krajina mŕtvych (Land of the Dead), Kanada/Fran. USA, 2005 (Prima)
Príbeh nás zavádza do časovo nešpecifikovanej postapokalyptickej budúcnosti, v ktorom zvyšky ľudskej civilizácie prežívajú v osamotenom, od okolitého sveta bezpečnostnými opatreniami izolovanom meste, zatiaľ čo za jeho hradbami „tam vonku“ prevzali vládu nad krajinou mŕtvi, hľadajúci v ruinách bývalých ľudských osídiel živú potravu. Lenže aj v samotnom meste existuje segregácia obyvateľov. Smotánka na čele so zakladateľom a vládcom mesta Kaufmanom (Dennis Hopper) si v prepychu a luxuse žije v „slonovinovej veži“ – mrakodrape, zvyšok obyvateľstva živorí na periférii a v spustnutých uliciach mesta...
 

15.5.
SOBOTA

14:25 Butch Cassidy a Sundance Kid (Butch Cassidy and the ...), USA, 1969 (Prima)
Rok 1900, Divoký západ. Banditi Butch a Sundance sa rozhodnú prepadnúť slávny Union Pacific Express - a to hneď dvakrát za sebou. Po prvý krát ide všetko podľa plánu, ale pri druhom pokuse ich prekvapia strážcovia zákona. Od tej doby sú na úteku a všemožne sa snažia zahladiť stopy. Legendárna dvojica gangstrov v interpretácii Paula Newmana a Roberta Redforda.

20:05 Tvár v okne, ČSSR, 1963 (Dvojka)
Poviedkový film o tom, ako sa prežitky malomeštiactva stavajú do cesty súkromnému životu hrdinov. Prvá poviedka rozpráva o ľúbostnom vzťahu mladého prokurátora a miestnej učiteľky. Nie sú zosobášení, ale netaja sa svojím intímnym vzťahom, čo sa stáva obyvateľom malého mesta tŕňom v oku. Dvojica sa však svojej lásky nemieni vzdať. Druhá poviedka sa odohráva v nemocničnom prostredí. Na konci nočnej služby privážajú advokáta s diagnózou infarktu. Advokát pohŕda mladým lekárom pre jeho pokrokové zmýšľanie, no práve mladý lekár ho liečebnou metódou zachráni. V tretej poviedke rieši starý sudca svoj posledný prípad - rozvod mladého manželstva. Svoje manželstvo, ktoré tiež nie je šťastné dáva za príklad. Od toho, ako vyrieši svoj posledný prípad však zdá sa závisí aj osud jeho vlastného manželstva.

21:20 Legenda o vášni (Legends of the Fall), USA, 1994 (Čt1)
Bývalý plukovník americkej armády Ludlow vychováva troch synov na osamotenom ranči, aby ich uchránil od šialenstva tých čias. Najmladší syn odíde študovať na univerzitu a keď sa vráti, privedie zo sebou aj snúbenicu. Jej príchod navždy zmení osud rodiny.

22:55 L.A. - Utajené skutočnosti (L. A. Confidential), USA, 1997 (Jednotka)
Strastiplné pátranie po tajnostiach hollywoodskeho podsvetia. Los Angeles, začiatok 50. rokov. Chlapíci z oddelenia vrážd a z protidrogového to niekedy tiahnu spolu, a inokedy zas proti sebe. Aj oni však majú svoje medze - keď zistia, že s nimi niekto špinavo manipuluje. Zvlášť keď objavia zločin, ktorý je príliš divný, než aby to nechali nepovšimnuté. Taký je aj prípad milionára Patchetta, ktorý má dobre zavedenú prax s luxusnými prostitútkami, vyzerajúcimi ako filmové hviezdy. A začína tu byť príliš mnoho mŕtvych, ktorí majú niečo spoločného.

00:40 Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof), USA, 2007 (Markíza)
Vraždiaci maniak za volantom nepozná zľutovanie. Jungle Julia, najlepšia DJ-ka v meste, sa chystá poriadne to roztočiť so svojimi dvomi kamarátkami. Sexi trojka vyráža na záťah a priťahuje pohľady okoloidúcich ako magnet. Medzi chlapíkmi, čo na ňu čumia je aj kaskadér Mike (Kurt Russell). Rebel pokrytý jazvami sleduje dámsku jazdu spoza volantu svojho auta. Zatiaľ, čo sa dievčatá usádzajú v bare, Mike žhaví svoju zbraň - nadupané kaskadérske auto – do životu nebezpečných otáčok… V ďalších úlohách sa predstavia Rosario Dawson, sám Quentin Tarantino a tiež režisér Eli Roth (Hostel).

TV tipy 10.5. - 16.5. 2010 TV tipy 10.5. - 16.5. 2010 TV tipy 10.5. - 16.5. 2010

16.5.
NEDEĽA

19:05 Život je krásny (La Vita è bella), Taliansko, 1997 (Filmbox)
Píše sa rok 1939. Taliansky čašník Guido Orefice, prekypujúci energiou a hýriaci bláznivými nápadmi, prichádza z vidieka do veľkého mesta. Na prví pohľad sa tu zamiluje do pôvabnej učiteľky Dory. Ta už síce nápadníka má, on však spraví všetko, aby ju zachránil od svadby s nemilovaným byrokratom. Získa jej lásku a vezmú sa. Narodí sa im syn Giosué. Po piatich rokoch šťastného manželstva je Guido kvôli svojmu pôvodu odvlečený spolu so synom do koncentračného tábora.

20:30 Annie Leibovitz: Život objektívom (Annie Leibovitz: Life Through A Lens), USA, 2006 (Dvojka)
Dokumentárny film o svetoznámej fotografke Annie Leibovitz, ktorá aj svojimi snímkami pomohla presláviť Rolling Stones a spolupracovala s časopismi ako Vanity Fair a Vogue. Pred jej objektívom stáli mnohé známe osobnosti popkultúry, Leibovitz ním však zdokumentovala aj vojnové hrôzy v bývalej Juhoslávii a Rwande. Dokumentárny film je nezvyčajne autentickým portrétom osobnosti Annie Leibovitz, keďže režisérkou je človek, ktorý k nej má naozaj blízko - fotografkina mladšia sestra Barbara. Okrem fotografky v ňom vystupuje množstvo známych osobností, s ktorými Leibovitz spolupracovala: George Clooney, Michail Baryšnikov, Whoopi Goldberg, Mick Jagger, Yoko Ono a mnohí ďalší.

01:15 Moja sestra je vlkolak 3 (Ginger Snaps Back: The Beginning), Kanada, 2004 (Joj Plus)
Kanada, rok 1815. Počiatky kolonizácie amerického západu. Sestry Ginger (Katharine Isabelle) a Bridget (Emily Perkins) Fitzgerald sa vyhladované a uzimené túlajú po zamrznutej nehostinnej divočine. Pomôže im indiánsky lovec (Nathaniel Arcand), ktorý ich zavedie do zdanlivého bezpečia pevnosti. Zvonku je obliehaná vlkolakmi a zvnútra to tiež nevyzerá ružovo, lebo ponorková choroba a strach pomaly, ale isto ničia jej obyvateľov. V jej útrobách sa však skrýva temné tajomstvo.


autor Tomáš Daneček 10.5.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.