TV TIPY 17.5. - 23.5. 2010

TV TIPY 17.5. - 23.5. 2010

článok



17.05.
PONDELOK

22:00 Plávaj ticho, plávaj hlboko (Run Silent Run Deep), USA, 1958 (Čt1)
Jeden z najlepších vojnových "ponorkových" filmov, ktorý je venovaný málo známej, ale dôležitej kapitole, boja proti japonským obchodným lodiam, nakrútil významný americký režisér Robert Wise. Ten do hlavných úloh obsadil dve hollywoodske herecké hviezdy: Clarka Gabla a Burta Lancastera.

22:15 Control (Control), USA / Veľká Británia, 2007 (Dvojka)
Známy tvorca hudobných videoklipov a dokumentov Anton Corbijn skladá touto biografickou drámou hold Ianovi Curtisovi, predčasne tragicky zosnulému spevákovi, skladateľovi a textárovi legendárnej skupiny Joy Division.

00:15 Predátor (Predator), USA, 1987 (Joj)
Americká armáda vyšle oddiel pod vedením majora Dutcha Schaefera do džungle, kde má vyslobodiť niekoľko amerických vojakov, ktorých zajali vietnamskí partizáni. Po vykonanej akcii však americký vojaci musia bojovať s oveľa tajomnejším a nebezpečnejším nepriateľom.


18.05.
UTOROK

21:00 Svet podľa Prota (K-PAX), USA/ Nemecko, 2001 (Filmbox)
Vo filme režiséra Iaina Softleyho hrá Kevin Spacey muža so zvláštnym menom Prot, ktorý je vďaka svojmu správaniu považovaný za psychicky narušeného, a Jeff Bridges nemocničného psychiatra Marka Powella. Ich cesty sa pretnú, keď polícia privedie Prota k psychiatrovi po tom, ako im pokojne a slušne tvrdí, že svetlo na ich planéte je pre neho príliš silné, oveľa silnejšie ako na jeho rodnej planéte K-PAX. Powell už liečil mnoho pacientov, trpiacich ilúziami, a predpokladá, že je len otázkou času, kedy logicky vyvráti jeho príbeh a odhalí, čo je skutočnou príčinou jeho stavu...

22:00 Lotna (Lotna), Poľsko, 1959 (Dvojka)
Film Andrzeja Wajdu v dobe svojho vzniku vzbudil kontroverzné reakcie, keďže je založený na rozšírenom mýte o romantickom hrdinstve poľskej jazdy, podľa ktorého jej huláni v strete pri Krojantách 1. septembra 1939 útočili na nemecké tanky so šabľami a kopijami. Tento mýtus sa však nezakladá na pravde, ale je výsledkom talianskej a nemeckej propagandy. Wajda mýtus využíva ako symbol poľského romantizmu, ktorý považuje za faktor, ktorý výrazne ovplyvnil nielen kultúru národa, ale i jeho históriu.

Povinné pozeranie
01:00 Zmysel pre Históriu (A Sense of History), Veľká Británia, 1992 (Čt2)
Autorom inteligentného, brilantne napísaného monológu o histórii jedného šľachtického rodu je Jim Broadbent, jeden z najzaujímavejších britských hercov, ktorý si svoju  postavu 23. grófa z Leete tiež s chuťou zahral. Starý muž obchádza svoje panstvo a nevzrušeným, zdanlivo úplne ľahostajným spôsobom zveruje kamere svoj životný príbeh. Malý drahokam, ktorý dokazuje Broadbentovo herecké majstrovstvo, nakrútil režisér Mike Leigh.

TV tipy 17.5. - 23.5. 2010 TV tipy 17.5. - 23.5. 2010 TV tipy 17.5. - 23.5. 2010

19.05.
STREDA

20:30 Diablova dielňa (Die Fälscher), Rakúsko/ Nemecko, 2007 (Čt2)
Skutočný príbeh o najväčšej falšovateľskej operácii v histórii. Salomon "Sally" Sorowitsch (Karl Markovics) je kráľom falšovateľov. Žije si bohémsky medzi kartami, alkoholom a ženami v nacistickom Berlíne. Jeho šťastie sa obráti, keď ho zatkne policajný inšpektor Friedrich Herzog (Devid Striesow). Okamžite je odvezený do koncentračného tábora v Mauthausene. Salmon však preukáže zaujímavé schopnosti a tak ho prevezú do tábora v Sachsenhausene. Tu sa znovu stretáva s Herzogom, ktorý je tu na tajnej misii.

20:30 Hodiny odvahy (The Gallant Hours), USA, 1960 (MGM)
Spolupráca medzi „vzájomnými obľúbencami“, hercom Jamesom Cagneym a režisérom a hercom Robertom Montgomerym, kulminovala v roku 1960, práve v snímke Hodiny odvahy, ktorá je v zásade polodokumentárnou dramatizáciou niekoľkých týždňov života slávneho amerického admirála Halseya a jeho činov v pacifických bojoch za druhej svetovej vojny. Cagney tu excelentným spôsobom stvárnil vojnového hrdinu, admirála „Bulla“ Halseya. Tesne pred odchodom do dôchodku spomína Halsey na svoj osudový vojnový zážitok: päťtýždenný súboj s japonským admirálom Yamamotom (James T. Goto) v roku 1942.

21:00 Smrtiaci Bumerang (Sling Blade), USA, 1995 (Filmbox)
Karl Childers (Billy Bob Thornton) vychádza po 25 rokoch z psychiatrickej liečebne, kam sa dostal za vraždu matky a jej milenca, do normálneho sveta. Nadviaže silný citový vzťah k chlapcovi, ktorý bol matkiným milencom terorizovaný, Chce nešťastnému kamarátovi pomôcť. Famózna dráma herca a zároveň debutujúceho režiséra Billy Bob Thorntona (Ples príšer, Muž ktorý nebol)

21:55 Výkupné (Ransom), USA, 1996 (Markíza)
Tom Mullen je bohatý podnikateľ a rovnako úspešný je aj v súkromnom živote. Jedného dňa však v Central parku uprostred davu ľudí unesú jeho syna Seana. Neznámi únoscovia žiadajú dva milióny dolárov ako výkupné. Mullen požiada o pomoc FBI a obráti celú hru.


20.05.
ŠTVRTOK

21:00 Trh márnosti (Vanity Fair), Veľká Británia/ USA, 2004 (Filmbox)
Adaptácia novely W.M. Thackerayho. Dvojica žien, chytrá dcéra anglického maliara a francúzska tanečnica, sa chce dostať stoj čo stoj do spoločnosti na sklonku napoleonských vojen. Napriek robustnej dĺžke 137 minút ide o pozerateľný a často dosť ironický pohľad na anglickú spoločnosť spred 200 rokov.

22:45 Také Milovanie (A Kind of Loving), Veľká Británia, 1962 (Čt2)
John Schlesinger, ktorý sa preslávil Polnočným kovbojom a Maratóncom, debutoval filmom, ktorý nie je tak divácky vďačný ako jeho nasledujúci Klamár Billy, ale napriek svojej predvídateľnosti dokáže strhnúť réžiou a hereckými výkonmi. Tento čiernobiely, po formálnej stránke skromný film, je považovaní za jedno z najvydarenejších diel prúdu "free cinema". Snímka vychádza z britského sociálneho realizmu 60. rokov, ktorému nechýbal nadhľad a irónia. Vážne témy sú odľahčené typickým ostrovným zmyslom pre humor a vyznenie filmu je stále aktuálne. Alan Bates - predstaviteľ hlavnej postavy, sa stal jedným z najvyhľadávanejších hercov charakterných úloh.

22:50 Zbesilý útek (Running Scared), USA, 2006 (Markíza)
Zbraň, ktorá zabila skorumpovaného policajta sa omylom stane nástrojom pomsty v rukách dvoch desaťročných chlapcov. Otec jedného z nich, malá gangsterská ryba Joey Gazelle (Paul Walker), sa náhle ocitáva v dosahu ruskej mafie, ktorá chce za každú cenu chytiť a zlikvidovať toho, kto pripravil o život jedného z ich významných členov. Začína kolotoč omylov, podrazov a predovšetkým veľkých problémov. Pre Joeyho to bude veľmi krušná noc a keď nenájde zbraň včas, mohla by byť aj jeho poslednou.

TV tipy 17.5. - 23.5. 2010 TV tipy 17.5. - 23.5. 2010 TV tipy 17.5. - 23.5. 2010

21.05.
PIATOK

22:20 Obedár, Slovensko, 2009 (Dvojka)
Krátky film režiséra Ľubomíra M. Kocku ocenený študentským Oscarom! Jeho hrdinom je starší muž, Jozef Stolárik. Každý deň sa pre neho začína rovnakou rutinou: prebudí sa a chystá sa do továrne. Jeho žena Ružena mu vždy starostlivo balí jeho obed, nachystá čistú košeľu a vyprevadí ho do práce. A potom, jedného dňa sa rutinný rytmus zrúti. Hlavné postavy stvárnili: Božidara Turzonovová (Ružena), herečka Slovenského národného divadla a Štefan Šafárik (Jozef) z Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene.

00:45 Total Recall (Total Recall), USA, 1990 (Markíza)
Hlavným hrdinom príbehu, ktorý sa odohráva v roku 2084, je stavebný robotník Douglas Quaid, ktorého sužujú desivé nočné mory, týkajúce sa Marsu. Rozhodne sa preto navštíviť neobvyklú cestovnú kanceláriu Total Recall, ktorá ponúka dovolenku formou implantovaných spomienok. Quaid si vyberie dovolenku na Marse v podobe tajného agenta. Pri implantácii vyjde najavo, že Quaid už implantované spomienky má. Americký film nakrútil v roku 1990 režisér Paul Verhoeven, autori scenára sa nechali inšpirovať poviedku Philipa K. Dicka We Can Remember It for You Wholesale. Film získal Oscara za špeciálne efekty a je dnes považovaný za žánrovú klasiku 90. rokov.


22.05.
SOBOTA

09:15 Čarbanice, ČSSR, 1982 (Jednotka)
Režisérka Eva Štefankovičová sa podpísala v roku 1982 pod film s názvom Čarbanice, ktorý bol sondou do detskej duše, rodiny a spoločnosti. Malý chlapec - školák sa so svojimi rodičmi presťahuje do nového bytu, a tak sa ocitne v novej škole, v ktorej nikoho nepozná. K tomu všetkému do rodiny príde nový človiečik, malá sestrička a tá zmení celé dianie v rodine. Tieto všetky momenty zapríčinia, že malý školák si vytvára svoj nový svet, nielen vo svojej fantázii, ale aj v skutočnosti. A tak sa dostáva do veľmi zamotanej situácie

21:00 Okno naproti (The Window Opposite), UK/Tal./Tur./Por., 2003 (Filmbox)
Fašistické Taliansko sa, mierne povedané, nemaznalo s tými, ktorí vybočovali z radu. Či názormi, či etnicky, či svojou sexuálnou (a inou) orientáciou. Stáť po vyčerpávajúcom boji uprostred hroziacej noci a rozhodovať sa medzi cestami, môže byť o to bolestivejšie, koľko takýchto rozhodnutí robíme aj v menej exponovaných chvíľach. Simone stál na takejto križovatke v mladosti a utrpenie, ale i výčitky mu natoľko zatemnili myseľ, že ako blúdiaci meteorit v súčasnej spoločnosti naráža do zabehaných stereotypov moderných rodín. Jedna z takýchto rodín sa „zrazí“ so Simoneom a ich život sa „vykoľají“ z bežnej dráhy.

22:20 Hmla (The Mist), USA, 2007 (Joj)
Frank Darabont patrí k režisérom, ktorí nenakrúcajú jeden film za druhým, ale keď sa rozhodnú posadiť sa za kameru, obvykle to stojí za to. Darabont za posledných pätnásť rokov nakrútil tri filmy, ale pokiaľ človek preferuje kvalitu nad kvantitou, nemôže tomuto režisérovi nič vyčítať. Hmlou si Darabont pripisuje na svoje konto ďalší film a po Vykúpení z väznice Shawshank a Zelenej míli sa opäť spojí s literárnou legendou Stephenom Kingom. 

TV tipy 17.5. - 23.5. 2010 TV tipy 17.5. - 23.5. 2010 TV tipy 17.5. - 23.5. 2010

23.05.
NEDEĽA

20:00 Majestic (The Majestic), USA, 2001 (Doma)
Píše sa rok 1951 a hollywoodsky scenárista Peter Appleton dostáva predvolanie, aby sa dostavil k výsluchu pred Výbor pre vyšetrovanie neamerickej činnosti. Appleton však náhodou havaruje s autom a pri nehode stratí pamäť. Skončí v mestečku, kde ho považujú za nezvestného vojnového hrdinu Lukea Trimbleho. Všetci, vrátane Lukeovej priateľky, oslavujú jeho návrat, vojakov otec (oscarový Martin Landau) šťastne víta svojho "syna". Spoločne opravia a dajú do poriadku miestne kino The Majestic, ale keď Appleton uvidí film, ku ktorému napísal scenár, pamäť sa mu vráti. Teraz stojí pred neľahkou voľbou -  má sa vrátiť k bývalému životu alebo zostať v tom novom, ktorý si zamiloval.  

20:15 Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven), USA/Šp./UK, 2005 (Joj)
Režisér Ridley Scott je majster epického filmového rozprávania s hlbokým ľudským prežívaním, ako predviedol vo filmoch: "Gladiátor", "Blade Runner" a "Čierny jastrab zostrelený". Vo filme "Kráľovstvo nebeské" sa púšťa do križiackych výprav - 200 rokov kolízie medzi Európou a Východom - aby rozprával príbeh mladého Francúza, ktorý nachádza svoj osud v rytierskom stave a žije tak, aby bol tohto veľkolepého titulu hodný.

23:20 Nikto nesmie chýbať (Yi ge dou bu neng shao), Čína, 1999 (Čt2)
Yimou Zhang je jedným z najslávnejších čínskych režisérov všetkých čias. Bývalý kameraman a doslova maliar obrazov v pohybe prerazil do sveta už prvým samostatným filmom z roku 1987 Červené pole, za ktorý získal na MFF v Berlíne Zlatého medveďa. O štyri roky prišiel film Vyveste červené lampióny (1991) a Strieborný lev v Benátkach. Dnes je Yimou Zhang slávny po celom svete predovšetkým vďaka posledným filmom, inšpirovaným námetmi z veľkolepej čínskej histórie, bohatstvom tradičného čínskeho maliarstva a filozofiou tradičných bojových umení Hrdina (2002), Klan lietajúcich dýk (2004) a Kliatba zlatého kvetu (2006). Medzi týmito veľkolepými produkciami, plnými farieb, však Zhang nakrútil aj niekoľko komorných, ľudských príbehov, sociálnych drám zo súčasnosti, či bolestivej nedávnej minulosti (Ju Dou, Príbeh Qiu Ju, Šťastné chvíle, Žiť). Nikto nesmie chýbať, rovnako ako tieto príbehy, neupúta na prvý pohľad. Naopak, snímka pôsobí takmer ako dokument z čínskeho vidieka, v úlohách vystupujú neherci, ktorí hrajú sami seba a farebnosť je priamo závislá na skutočnej farbe prostredia.


HIT TÝŽDŇA

23.05.
NEDEĽA

20:00 Majestic (The Majestic), USA, 2001 (Doma)
Píše sa rok 1951 a hollywoodsky scenárista Peter Appleton dostáva predvolanie, aby sa dostavil k výsluchu pred Výbor pre vyšetrovanie neamerickej činnosti. Appleton však náhodou havaruje s autom a pri nehode stratí pamäť. Skončí v mestečku, kde ho považujú za nezvestného vojnového hrdinu Lukea Trimbleho. Všetci, vrátane Lukeovej priateľky, oslavujú jeho návrat, vojakov otec (oscarový Martin Landau) šťastne víta svojho "syna". Spoločne opravia a dajú do poriadku miestne kino The Majestic, ale keď Appleton uvidí film, ku ktorému napísal scenár, pamäť sa mu vráti. Teraz stojí pred neľahkou voľbou -  má sa vrátiť k bývalému životu alebo zostať v tom novom, ktorý si zamiloval.

 


autor Tomáš Daneček 17.5.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.