TV TIPY 24.5. - 30.5. 2010

TV TIPY 24.5. - 30.5. 2010

VOD recenzia



24.5.
PONDELOK

22:05 Persepolis (Persepolis), Francúzsko/ USA, 2007 (Dvojka)
Persepolis ponúka dospelý, neraz bolestný, komický i dojemný príbeh o nútene zmenenom detstve, nemilosrdnom režime obmedzujúcom vlastnú slobodu, ale aj o hľadaní svojho miesta vo svete. Najviac sa vám do pamäte vryjú úvodné scény, nechávajúce hlavnej postave zobrať takmer všetko milované a letmé pokusy získať čo-to späť, ako napríklad obľúbené oblečenie či hudbu. Príbeh však skrýva nielen stratu, ale aj lásku a nachádzanie nového. A potom je tu zriedka používaný ženský pohľad, ktorý práve v krajine prechádzajúcej výraznou zmenou, vychádza ako nadmieru originálny prostriedok prinášajúci mnohé vtipné čí zaujímavé momenty.

22:05 Hájili sme hrad (Castle Keep), USA, 1969 (Čt1)
Skupina amerických vojakov na sklonku druhej svetovej vojny obsadí malý zámok na hranici Francúzska a Belgicka. Čakanie na tvrdú zrážku s nemeckou armádou, ktorá tadeto pravdepodobne čoskoro prejde, je pre všetkých nekonečne dlhé. Veliteľ Abraham Falconer sa zatiaľ zamiluje do barónky, ktorej zámok patrí. Jeho podriadený Beckman sa snaží zachrániť tunajšie umelecké diela. Poručík Amberjack sa oddáva milostným hrám v nevestinci. Seržant Rossi "zaskakuje" v dielni aj v manželskej posteli miestneho pekára a aj ostatní vojaci sa bavia, ako môžu.


25.5.
UTOROK

20.00 Čínska štvrť  (Chinatown), USA, 1974 (Čt2)
Evelyn Crossová (Faye Dunaway) si najme súkromného detektíva Jaka Gittesa (Jack Nicholson), aby sledoval jej manžela a zistil, či ju podvádza. Vyšetrovanie vrhne detektíva do víru pretvárky, krívd a politických škandálov. Aj po smrti sledovaného je však odhodlaný prípad doriešiť. Famózny krimi-thriller Romana Polanskeho, keď ešte nakrúcal skvelé veci...

22:00 Samson (Samson), Poľsko, 1961 (Dvojka)
Židovský študent Jakob Gold sa dostane do väzenia po tom, čo v šarvátke nešťastnou náhodou zabije svojho spolužiaka. Medzitým vypukne 2. svetová vojna a Jakob sa dostane z väzenia, len aby sa opäť stal väzňom, tentoraz vo Varšavskom ghette. Po úteku sa ocitá sám na "árijskej" strane múru, oddeľujúceho ghetto od zvyšku Varšavy, v pasci pod všadeprítomnou hrozbou odhalenia a smrti. Napriek okolnostiam sa však rozhodne konať a zobrať svoj život opäť do vlastných rúk.

00:05 Geto (Ghetto), Nemecko/ Litva, 2006 (Čt2)
Pôsobivá dráma vznikla volne podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v židovskom ghete vo Vilniuse v rokoch 1942-1943, kedy zem trpela nacistickou okupáciou. Snímka pojednáva o beznádejnom vzťahu dvadsaťdva ročného nemeckého dôstojníka Kittela, inak amatérskeho jazzmana, a krásnej židovskej speváčky.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2010 TV tipy 24.5. - 30.5. 2010 TV tipy 24.5. - 30.5. 2010

26.5.
STREDA

21:00 Traffic - Nadvláda gangov (Traffic), USA/ Nemecko, 2000 (Filmbox)
Vo filme Stevena Soderbergha bojuje mexický policajt Javier Rodriguez (Benicio Del Toro) s všemocným drogovým kartelom v Tiujane. Dostáva sa do vplyvnej skupiny tvrdého generála Salazara, ale pravda a víťazstvo sa strácajú v pavučinách korupcie.

21:55 Vyjednávač (The Negotiator), USA/ Nemecko, 1998 (Markíza)
Danny Roman (S. L. Jackson) je v Chicagu to najlepšie, čo polícia v tomto obore má. Keď je však jeho „parťák“ zavraždený a dôkazy ukazujú na Dannyho vinu, rozhodne sa odhaliť sprisahanie a prestúpi na druhú stranu barikády. Iba tak bude môcť odhaliť zradcov a pomstiť smrť svojho priateľa. V hre je Dannyho život. Proti nemu stoja jeho bývalí kolegovia a priatelia. Jeho jediným spojencom je nezaujatý špičkový vyjednávač číslo Dva v Chicagu - Chris Sabian (Kevin Spacey). Už iba minúty delia Dannyho od momentu, kedy bude musieť sám čeliť útoku elitnej jednotky.

23:15 Bozk zimy (Vinterkyss), Nórsko, 2005 (Čt2)
Kultivovaná nórska snímka zasadený do typickej severskej zimy.
Mladá lekárka Victoria žije v Štokholme so svojim mužom Filipom a synom Sunom. Je workoholička a možno  preto včas nerozpozná príznaky synovej choroby. Ten jedného dňa po hokejovom stretnutí znenazdania umiera a zdrvený Filip pripisuje vinu manželke. Victoria uteká pred problémami zo Štokholmu do odľahlej dediny v horách a venuje sa bežnej praxi. Keď je neďaleko dediny nájdené telo mŕtveho chlapca, Victoria sa stáva nedobrovoľne aj súkromným detektívom. Chlapec pochádza z tábora pre utečencov a tam objavuje aj jeho nešťastných rodičov. Ich jediným prianím je vrátiť sa domov.


27.5.
ŠTVRTOK

21:00 Billy klamár (Billy Liar), Veľká Británia, 1963 (Čt2)
John Schlesinger predkladá divákovi zaujímavú štúdiu charakteru a doby. Film podľa predlohy Keitha Waterhousa sa mení s komédie na tragédiu človeka, ktorý si svoj pochmúrny osud nie je schopný uvedomiť. Realistickosť umocňuje civilné poňatie námetu a stvárnenie postáv. Zaujímavý herecký výkon Toma Courtneya v úlohe Billyho Fishera podporuje minimalistická kamera a adekvátny hudobný doprovod.

21:00 Dvere v podlahe (The Door in the Floor), USA, 2004 (Filmbox)
Príbeh známeho spisovateľa detských knižiek Teda Cola (Jeff Bridges) a jeho ženy Marion (Kim Basinger), konkrétne jedného leta, počas ktorého Ted prijme mladého Eddieho ako svojho pomocníka. Film je adaptáciou novely Johna Irvinga A Widow For One Year a odkrýva rôzne podoby a polohy lásky a partnerského spolužitia.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2010 TV tipy 24.5. - 30.5. 2010 TV tipy 24.5. - 30.5. 2010

28.5.
PIATOK

22:35 Niekto to rád horúce (Some Like It Hot), USA, 1959 (Doma)
Vynikajúca komédia Billyho Wildera z roku 1959 sa už dávno a právom zaradila do zlatého fondu filmovej klasiky. Popri neodolateľných výkonoch hlavných predstaviteľov Jacka Lemmona, Tonyho Curtisa a Marilyn Monroe vás v nej poteší aj jazzová hudba Mattyho Malnecka.

22:45 RoboCop (RoboCop), USA, 1987 (Čt1)
Neúnavný policajt neľútostne zasahuje proti akejkoľvek kriminalite okolo seba. Vedci a lekári ho zostavili ako neporaziteľného kyborga, ktorý bojuje proti zločinu. Odolný voči strelám a bombám, vyzbrojený tými najmodernejšími zbraňami si Robocop rýchlo získava meno v uliciach Detroitu plných násilia. Ale navzdory novému drsnému zovňajšku sa vnútorne trápi, pamätá si útržky spomienok z predchádzajúceho života a vybavuje si hrôzy vlastnej smrti. Nechce iba spravodlivosť -  chce sa pomstiť!


29.5.
SOBOTA

13:25 V zajatí rýchlosti (The World's Fastest Indian), NZ/USA, 2005 (Jednotka)
Film režiséra Rogera Donaldsona (Bounty, Kokteil, Rozpútané peklo, Test) zobrazuje životný príbeh Novozélanďana, ktorý strávil 40 rokov upravovaním svojej motorky Indian z roku 1920, aby s ňou prekonal svetový rýchlostný rekord na soľných jazerách v Utahu. Film V zajatí rýchlosti je inšpirujúci príbeh mimoriadneho muža, ktorý sa nikdy nevzdal svojho sna. Po 42 rokoch úprav a zdokonaľovania svojej milovanej motorky sa Munro prakticky bez peňazí vydal na dobrodružnú cestu cez polovicu sveta, aby naplnil svoje celoživotné ambície. Nielen, že vytvoril svetový rekord, ale naviac sa stal aj legendou.

20:20 Černí baroni, ČSFR, 1992 (Joj)
Komédia vás presvedčí o tom, že aj na pochmúrne stránky našej  histórie sa je možné  dívať s nadhľadom a humorom. Čo bolo, bolo... Major Terazky vedie svoj pluk pétépákov od maléru k maléru. Česká filmová komédia podľa románu Miloslava Švandrlíka.

20:25 Kto je Cletis Tout? (Who Is Cletis Tout?), USA/Kanada, 2001 (Film+)
Nájsť človeka je jedna vec. Rozdýchať to je však už čosi celkom iné. Zabijak najatý mafiou má za úlohu odpraviť zo sveta muža menom Cletis Tout. Lenže zabijak a milovník filmov v jednej osobe zaklepal na plece nesprávnemu Cletisovi Toutovi. Toto nie je žiadna mafiánska konkurencia, ale večný väzeň na večnom úteku, ktorý je namočený vo veľkej krádeži šperkov. Toto však rozhodne nie je posledné nedorozumenie, ku ktorému prišlo. Rozmotať tento chaos sa zdá byť nemožné. Čoraz viac je totiž na mieste pýtať sa, kde sa stala chyba.

22:15 Pravidla lži, Česko, 2006 (Dvojka)
Režisér Robert Sedláček študoval na Katedre dokumentárnej tvorby pražskej FAMU a má za sebou viacero krátkometrážnych, ale aj hodinových a celovečerných dokumentov. Pravidlá lži sú jeho debutom na poli hraného filmu. Príbeh je celkom jednoduchý: do malej komunity ľudí zbavujúcich sa drogovej závislosti prichádza Roman (David Švehlík). Tak ako ostatní, prichádza sem z jedného dôvodu: „Už nie je príliš kam utiecť pred sebou samým.“ Či sa to však môže podariť v nepočetnej uzavretej komunite, je otázne.

23:20 Hannibal (Hannibal), USA/ Veľká Británia, 2001  (Doma)
Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), rafinovaný psychiater, ktorý s pôžitkom pojedal mäso svojich obetí utiekol z ostro sledovaného väzenia. Najprv sa skrýval v Baltimore, potom sa premiestnil do talianskej Florencie. Aj napriek rôznym zmenám nikdy neprestáva byť sám sebou - krutou potvorou so záľubou v kanibalizme. Pod maskou kultivovaného znalca talianskeho umenia mätie stopy. Je tu ale niekoľko ľudí, ktorí naňho nezabúdajú.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2010 TV tipy 24.5. - 30.5. 2010 TV tipy 24.5. - 30.5. 2010

30.5.
NEDEĽA

20:00 Kráľovná (The Queen), UK/ Francúzsko/ Taliansko, 2006 (Doma)
Strhujúci a jedinečný pohľad režiséra Stephena Frearsa (Nebezpečné známosti) za zatvorené dvere kráľovského paláca a do mysle a srdca Kráľovnej Alžbety II., tesne po tragickej smrti princeznej Diany. Film ponúka divákom intímny pohľad do zákulisia kráľovskej rodiny. Odhaľuje nikdy nezverejnené rozdielne pohľady a rozpory Kráľovnej Alžbety II. a britského premiéra Tonyho Blaira. Ako sa vyrovnávali s mediálnym šialenstvom a intrigami, ktoré spustila tragická smrť princeznej Diany? Aká skutočne je Kráľovná Alžbeta II.?

20:35 Iné svety  (Iné svety), SR, 2005 (Dvojka)
Slovensko-český celovečerný dokumentárny film, ktorý hovorí o originalite v čase globalizácie v jednom z kútov Európskej únie, v regióne Šariš. Film má podtitul „made in Šariš“ a podľa popisku autorov prináša príbehy „6. hrdinov na konci sveta, na konci globalizovaného sveta.“ Režisér Marko Škop hovorí o Šariši ako o jednom z malých Babylonov našej planéty. „Veľké Babylony sú New York či Paríž, no pestrý mix národov a náboženstiev na tomto teritóriu sa tvoril historicky relatívne pomaly, tradične, no hlavne v úzadí. Tento kraj má osobitý šarm aj preto, lebo leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, je svojskou hranicou medzi západným racionálnym individualizmom a východnou expresívnou emocionalitou.

22:45 Voda (Water), Kanada/ India, 2005 (Čt2)
India, rok 1938. Malú Chuyiu vydajú za staršieho muža a čaká v dome svojich rodičov, kým nebude plnoletá. Manžel však zomiera a dievča sa tak stáva vo svojich ôsmich rokoch vdovou. Podľa indických tradícií by teda mala celý život stráviť v odriekaní spoločne s ostatnými vdovami, ktoré po smrti svojich mužov klesajú na to najnižšie miesto v indickom spoločenskom rebríčku. Prítomnosť dieťaťa sa odrazí na životoch ostatných obyvateliek domu vdov a vytrhne ich z letargie. Jednou z nich je i Kalyani, ktorá sa zamiluje do mladého prívrženca Mahátmu Gándhího. Žena, poverená dozorom nad vdovami, má však s Kalyani iné plány, keďže na druhom brehu rieky žije viacero zámožných mužov, ochotných platiť za príležitostnú spoločnosť mladej ženy. Čo sa stane, keď Kalyani jedného dňa odmietne nastúpiť do loďky?


HIT TÝŽDŇA

30.5.
NEDEĽA

20:35 Iné svety  (Iné svety), SR, 2005 (Dvojka)
Slovensko-český celovečerný dokumentárny film, ktorý hovorí o originalite v čase globalizácie v jednom z kútov Európskej únie, v regióne Šariš. Film má podtitul „made in Šariš“ a podľa popisku autorov prináša príbehy „6. hrdinov na konci sveta, na konci globalizovaného sveta.“ Režisér Marko Škop hovorí o Šariši ako o jednom z malých Babylonov našej planéty. „Veľké Babylony sú New York či Paríž, no pestrý mix národov a náboženstiev na tomto teritóriu sa tvoril historicky relatívne pomaly, tradične, no hlavne v úzadí. Tento kraj má osobitý šarm aj preto, lebo leží na hranici medzi západnou a východnou Európou, je svojskou hranicou medzi západným racionálnym individualizmom a východnou expresívnou emocionalitou.


sHIT TÝŽDŇA

25.5.
UTOROK

21:00 Eurovision Song Contest (Jednotka)
Najkrajšie stromy sú na horehroní ... ☺


autor Tomáš Daneček 24.5.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.