TV TIPY 31.5. - 6.6. 2010

TV TIPY 31.5. - 6.6. 2010

VOD recenzia



31.5.
PONDELOK

21:00 Anglický pacient (The English Patient), USA, 1996 (Filmbox)
Na konci druhej svetovej vojny sprevádza mladá zdravotná sestra umierajúceho vojaka. Po prežitej hrôze úplne stratil pamäť a jeho stav sa každou hodinou zhoršuje. Ošetrovateľka ho preto odvedie do opusteného toskánskeho kláštora. Jedeným spojením s pacientovou minulosťou, je jeho kniha, v ktorej je vložených mnoho osobných listov, kresieb a máp. Keď ich sestra začne čítať, neznámy si pomaly spomína na celý život.

22:00 Skafander a motýľ (Le Scaphandre et le papillon), Fr./US, 07 (Dvojka)
Adaptácia rovnomennej literárnej predlohy je skutočným príbehom Jeana - Dominiqua Baubyho, bývalého šéfeditora vo francúzskom časopise Elle. Úspešný a charizmatický muž si plnými dúškami užíval svoj privilegovaný život až do tragického momentu - po náhlej mozgovej príhode mu ochrnulo celé telo. Napriek všetkému jeho duch a vôľa ostávajú nezlomené a o svojom údele dokonca napíše román. Dielo vzniká v nesmierne ťažkých podmienkach, keďže jediný spôsob, akým dokáže Jean - Dominique komunikovať, je žmurkanie jeho ľavého oka. Film získal Cenu za réžiu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, bol nominovaný na štyroch Oscarov a získal viac ako štyridsať ocenení na celom svete.

22:00 Letné kino (Dead-End Drive In), Austrália, 1986 (Film+)
Mladý muž ide večer so svojim dievčaťom  Carmen do letného auto kina, aby nakoniec zistil, že sa dostali do zberného tábora pre odpad spoločnosti, v ktorom vládnu gangy násilníkov. V snahe uniknúť z tohto pekla sa dostáva do smrteľne nebezpečných situácií.


1.6.
UTOROK

22:00 Mesto Zero (Gorod Zero), ZSSR, 1988 (Dvojka)
Film prináša kafkovský obraz života v socializme. Do obyčajného anonymného "mesta nula" prichádza inžinier Varakin kvôli bežnej obchodnej záležitosti. Rýchlo pribúdajúce absurdné situácie (nahá sekretárka, múčnik v podobe ľudskej hlavy, zastrelený kuchár) vrcholia prehliadkou bizarného vlastivedného múzea, v ktorom voskové figuríny znázorňujú slávne osobnosti sveta aj malého mestečka. Varakin v tomto šialenom meste uviazne a nedokáže sa vrátiť domov.

23:30 Dievča mesiaca (Cover Girl), USA, 1944 (Doma) 
Na ryšavú zboristku Rusty Parkerovú (Rita Hayworth) sa jedného dňa usmeje šťastie v podobe víťazstva v konkurze na dievča titulnej strany časopisu Vanity. Vďaka všemocným médiám a okúzleným mogulom showbiznisu sa Rusty cez noc stane hviezdou na Broadwayi. Za Brooklynským mostom ale necháva zlomené srdce majiteľa svojej domovskej scény Dannyho McGuira (Gene Kelly).

TV tipy 31.5. - 6.6. 2010 TV tipy 31.5. - 6.6. 2010 TV tipy 31.5. - 6.6. 2010

2.6.
STREDA

21:00 Mladí muži za pultom (Clerks), USA, 1994 (Filmbox)
Na amerických plagátoch lákal divákov do kín tagline: „Just Because They Serve You... Doesn't Mean They Like You“. Dante Hicks sa považuje za najväčšieho smoliara v New Jersey, potom čo prežije aj zo svojim najlepším kamarátom Randlom (ktorý mu ten deň veľmi znepríjemňuje svojím odporom k zákazníkom) asi najhorší deň v jeho živote. Práve o tomto dni je celý dnes už kultový film.

23:15 Krajinka (Krajinka), Slovensko/ Česko, 2000 (Čt1)
Film Dušana Dušeka a Martina Šulíka sa vo vysielaní STV prezentuje v dvoch častiach. Krajinka - to je mozaika tragikomických historiek, ktoré priniesol a odvial čas. Príbehy prostých ľudí na malom kúsku Slovenska, vo vymierajúcej lokalite, mapujú ľudské osudy v histórii a históriu v ľudských osudoch počas šesťdesiatich rokov, kedy sa rodia a umierajú generácie, ľudia sa stretávajú a strácajú, prežívajúc svoje každodenné radosti a trápenia. Vojny, prevraty a iné dramatické udalosti doliehajú na osudy obyčajných ľudí v tomto zabudnutom kúsku zeme skôr v podobe tragikomických nedorozumení a zápletiek, ako s tragickým dosahom. Lebo postavy a postavičky Krajinky žijú svojskou životnou filozofiou a bizarnou schopnosťou vzdorovať "rušivým" vplyvom. Druhú časť TV zostrihu si nenechajte ujsť vo štvrtok o 20:00 na Dvojke.


3.6.
ŠTVRTOK

22:00 Miláčik (Darling), Veľká Británia, 1965 (Čt2)
John Schlesinger nakrútil silný emotívny príbeh, popisujúci spoločenský vzostup a morálny pád jednotlivca a zároveň pôsobí ako spoločenská kritika. Ukazuje, že pod povrchným pozlátkom sa môže skrývať prázdnota a osamelosť. Úlohu ženy, ktorá hodlala prijímať viac, než sama dokázala uniesť, výborne stvárnila držiteľka Oscara Julia Christie. Snímka patrí k najvýznamnejším dielam modernej britskej kinematografie. Okrem troch Oscarov získala štyri ceny BAFTA a celý rad medzinárodných ocenení.

00:20 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (MGM)
Slávna americká dráma režiséra Johna Schlesingera. Film získal v roku 1970 Oscarov v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár. Deziluzívny pohľad anglického režiséra na New York ako miesto sociálnych protikladov, sklamaných snov a nádejí naivného dedinského chlapca z Ďalekého západu, salónneho kovboja Joe Bucka (Jon Voight). Príbeh dvoch priateľov, ktorých spojí náhoda a ktorých mesto vyvrhne ako nepotrebných na smetisko ľudských osudov, obohatil vynikajúcim výkonom Dustin Hoffman v úlohe chromého tuberkulózneho stroskotanca.

TV tipy 31.5. - 6.6. 2010 TV tipy 31.5. - 6.6. 2010 TV tipy 31.5. - 6.6. 2010

4.6.
PIATOK

18:25 Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men), USA, 1997 (MGM)
Podarený remake klasickej drámy, kde musí dvanásťčlenná porota rozsúdiť zdanlivo jasný prípad. Film Dvanásť rozhnevaných mužov predstavuje nové spracovanie strhujúcej drámy z roku 1957, ktorú režíroval Sidney Lumet. V súdnej sieni newyorského obvodu Queens musí mladík z chudobnej štvrte čeliť obvineniu z vraždy otca. Porotca č. 8 bojuje za jeho nevinu proti ďalším jedenástim porotcom, ktorí dospeli k názoru, že mladík je „vinný“, aj keď dôkazy svedčia v jeho prospech.

21:15 Sexuálny škandál na škole (Notes on a Scandal), UK, 2006 (Joj)
Zápisky o škandále sú filmom výsostne založeným na scenári a vynikajúcich hereckých výkonoch a dielom komorným, až intímnym. Tieto hlavné atribúty ako-tak ocenili aj akademici, ktorí film nominovali v kategóriách najlepšia herečka v hl. úlohe (Judy Dench), najlepšia herečka v podpornej úlohe (Cate Blanchett), najlepší adaptovaný scenár (Patrick Marbera) a najlepšia hudba. Zostalo však len pri nomináciách a punc zlatého plešivca sa teda nedostavil. Obe ženské predstaviteľky však predviedli ukážkové a vyrovnané charakterové herectvo.

02:00 Vodná hranica (Shui hu zhuan), Hong Kong, 1972 (MGM)
Wu Yung a Li Kuei, bojovníci s povstaleckej skupiny, majú za úlohu získať si v prestrojení dôveru Lu Chun-Ia, spolupracovníka tyranského veliteľa Liang Chu-Shua. Lu ich totožnosť odhalí, ale nezradí ich, a je teda uväznení. Liang Shanovi bojovníci vyrážajú na záchrannú misiu a rozpúta sa boj s vojakmi veliteľa Liang Chung-Shua.


5.6.
SOBOTA

20:05 Krvavá pani, ČSSR, 1980 (Dvojka)
Animovaný film velikána slovenskej filmovej tvorby Viktora Kubala na motívy povesti o čachtickej hradnej panej a jej hrozných zvykoch. Dobre odpozorované prvky hororu spojené s prirodzeným Kubalovým vzťahom k paródii, vytvorili z Krvavej panej svojráznu syntézu oboch žánrov. Na pozadí romantického ľúbostného príbehu s prvkami komiky a tragiky je zachytený večný boj dobra so zlom.

20:40 Batman začína (Batman Begins), USA, 2005 (Markíza)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život – jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel, že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula – majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries – spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu. Stane sa tak z neho nový človek – ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie – stane sa z neho Batman!

21:45 V dráhe strely (In the Line of Fire), USA, 1993 (Čt1)
Clinta Eastwooda ako Franka Horrigana na sklonku kariéry agenta tajnej služby čoraz väčšmi prenasleduje osudové zlyhanie v Dallase roku 1963, pri ktorom vyhasol život prezidenta Johna F. Kennedyho. A teraz je v hre život ďalšieho prezidenta, o ktorý usiluje John Malkovich ako bývalý agent CIA a súčasný zabijak Mitch Leary.

21:55 Mansfieldske sídlo (Mansfield Park), Veľká Británia, 1999 (Dvojka)
Filmová adaptácia románu Jane Austenovej nás privádza do Anglicka 18. storočia. Fanny Priceová ako dvanásťročná opúšťa svoj chudobný domov a odchádza na panstvo bohatých príbuzných s názvom Mansfield Park. Tam vyrastá u Sira Thomase Bertrama (Harold Pinter) s jeho dvoma dcérami a synom Edmundom. Pomaly dospieva a začína sa o ňu uchádzať Henry Crawford. Hoci ju srdce ťahá inam, Sir Thomas, ktorého bohatstvo je založené na utrpení čiernych otrokov, jej radí, aby si Crawforda vzala.

23:55 Televízne hry (The TV Set), USA, 2006 (Čt1)
Jedným z kultových filmov 90. rokov je Altmanova satira na Hollywood, nazvaná Hráč (1992). Jej hrdinom je paranoidný vedúci pracovník filmového štúdia, ktorý vezme právo do vlastných rúk, keď sa cíti ohrozený, a nie vlastným pričinením sa dočká pracovného úspechu. O podobne humorný pohľad do televízneho zákulisia sa vo svojom autorskom filme Televízne hry pokúsil režisér Jake Kasdan, syn hollywoodskeho tvorca Lawrenca Kasdana (napr. Veľké rozčarovanie, Silverado, Náhodný turista, Grand Canyon, Wyatt Earp). Mimo Davida Duchovneho sa v hlavných úlohách objavuje napr. Sigourney Weaver ako nekompromisná programová šéfka štúdia (mimochodom, jej otec túto funkciu skutočne vykonával u NBC).

TV tipy 31.5. - 6.6. 2010 TV tipy 31.5. - 6.6. 2010 TV tipy 31.5. - 6.6. 2010

6.6.
NEDEĽA

11:50 Maverick (Maverick), USA, 1994 (Prima)
Westernová komédia o pokrovom turnaji Troch riek, kde sa chcú nabaliť viacerí záujemcovia: šarmantný hráč Mel Gibson, pôvabná Jodie Foster alebo ďalší chmatáci, ktorí bojujú o cenu nielen pri stole, ale aj mimo neho využitím rôznych taktík. Výborná remeselná ukážka letného filmu, jemnej paródie na western a prehliadka množstva kvalitných hercov.

20:00 Zelená míľa (The Green Mile), USA, 1999 (Prima)
Film nakrútený podľa knihy Stephena Kinga. Dej sa odohráva v 30-tych rokoch min. storočia. Paul Edgecomb je cynický väzenský strážca v oddelení pre odsúdených na trest smrti. Do cely smrti príde vysoký zavalitý černoch John Coffey s obrovskými rukami. Ja odsúdený za vraždu dvoch detí... a bojí sa spať v cele bez svetla. Edgecomb a ďalší strážcovia majú však čoskoro morálnu dilemu, keď zistia, že Coffey je obdarovaný mimoriadnou schopnosťou.

22:50 Občan pes (Mah nakorn), Thajsko, 2004 (Čt2)
Nachádzame sa v sureálnom univerze, kde neplatia základné pozemské pravidlá, kde jazdia mŕtvi motocyklisti z lásky k svojmu remeslu, kde pršia prilby na zem, kde hovoria plyšové hračky, kde si odseknutý prst môžete nasadiť naspäť, kde spoločnosť spevom vyjadruje svoje jednotné myslenie a koniec koncov v univerze, kde ak sa stanete úspešní narastie vám chvost. Tento svet pre nás vytvoril na základe novely Siripana Tachajindawonga thajský režisér Wisit Sasanatieng. Prezentuje nám svoj kritický pohľad na thajskú spoločnosť zabalený v pestrofarebnom balení.


HIT TÝŽDŇA

6.6.
NEDEĽA

22:50 Občan pes (Mah nakorn), Thajsko, 2004 (Čt2)
Nachádzame sa v sureálnom univerze, kde neplatia základné pozemské pravidlá, kde jazdia mŕtvi motocyklisti z lásky k svojmu remeslu, kde pršia prilby na zem, kde hovoria plyšové hračky, kde si odseknutý prst môžete nasadiť naspäť, kde spoločnosť spevom vyjadruje svoje jednotné myslenie a koniec koncov v univerze, kde ak sa stanete úspešní narastie vám chvost. Tento svet pre nás vytvoril na základe novely Siripana Tachajindawonga thajský režisér Wisit Sasanatieng. Prezentuje nám svoj kritický pohľad na thajskú spoločnosť zabalený v pestrofarebnom balení. (čítajte viac)

 


autor Tomáš Daneček 31.5.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.