TV TIPY 28.6. - 4.7. 2010

TV TIPY 28.6. - 4.7. 2010

článok



28.6.
PONDELOK

22:00 Kurz negatívneho myslenia (Kunsten å tenke...), Nór., 2006 (Dvojka)
Geirr má tridsaťtri rokov. Pred dvoma rokmi mal autonehodu a od tej doby nemôže chodiť a je impotentný. Jeho žena Ingvild v snahe zachrániť manželstvo pozve na návštevu svojpomocnú skupinu telesne postihnutých, ktorých vedie agilná psychologička Tori. Doposiaľ samodeštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov sa vzbúri proti nevítanej invázii "pozitívnej" energie a za pomoci miestami až brutálnej úprimnosti sa pokúsi ovládnuť situáciu. V priebehu jednej noci tak prichádza k zúčtovaniu s falošnou úprimnosťou, dusivým súcitom, i zdanlivo osvedčenými metódami liečby duše.

21:00 On je veľký, ja som maličká (Dieu est grand, je...), Fr., 2001 (Filmbox)
Dvadsaťročné úspešná modelka Michele (Audrey Tautou), nie je spokojná so životom, ktorý žije, ani s mužom, s ktorým chodí. Situáciu sa rozhodne vyriešiť radikálne - a začne jej besná naháňačka za tým najlepším náboženstvom a najlepším chlapom, sprevádzaná radou komických nedorozumení a humorných scén. Zdá sa, že oboje nachádza u židovského veterinára Francoisa, prináša to však aj problémy.


29.6.
UTOROK

20:00 Malý, veľký muž (Little Big Man), USA, 1970 (Čt2)
Jack Crabb má asi stodvadsať rokov, keď reportérovi začína rozprávať svoj životný príbeh. Ako malý chlapec bol po prepadnutí skupiny osídlencov západu vychovaný kmeňom Čejenov. Potom sa vracia späť medzi bielych a stáva sa pištoľníkom a obchodníkom. Neskôr si vezme za ženu Indiánku. Keď je kmeň, medzi ktorého členmi žije vyvraždený, necháva sa najať ako stopár armády, ktorú vedie úhlavný nepriateľ Indiánov - generál George Armstrong Custer.

21:00 Hodiny (The Hours), USA, 2002 (Filmbox)
Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Života a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidman) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku. Famózny film Stephena Daldryho (Billy Elliot) je učebnicou filmovej réžie a scenáristiky.

22:00 Pavilón č.6 (Palata N°6), Rusko, 2009 (Dvojka)
Pavilón 6 sleduje život doktora Andreja Ragina, ktorý skončí ako pacient vo svojom vlastnom ústave pre choromyseľných po tom, ako ho narastajúca fascinácia jedným z jeho pacientov privedie k schizofrénii. Scenár filmu je do súčasného Ruska zasadenou adaptáciou alegorickej poviedky Antona Pavloviča Čechova o človeku, ktorý sa snažil o premenu zanedbanej psychiatrickej liečebne, ale vinou svojho okolia v nej sám skončil ako duševne chorý.

22:05 Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons), USA/UK, 1988 (Čt1)
Americká snímka režiséra Stephena Frearsa z roku 1988 je v treťou adaptáciou známeho francúzskeho románu Choderlos de Laclos z konca 18. storočia. Príbeh vikomta Valmonta a jeho ľahkovážnych hier s láskou inšpiroval na konci 80. rokov aj režiséra Miloša Formana a ešte skôr v roku 1959 francúzskeho režiséra Rogera Vadima, ktorý nakrútil rovnomenný film s Gérardom Philipom v hlavnej úlohe. John Malkovich v úlohe Valmonta sa pustí do hry plnej exaltovanej vášne s nevinnou pani de Tourvel. Píše jej listy a nevynechá jedinú príležitosť k vyznaniu lásky. Nechce však skutočný cit, ale iba zviesť kúzelnú ženu. Do krutého plánu navyše vstupuje aj  markíza de Merteuil. Nikto z trojice netuší, pre koho sa nakoniec stane pohrávanie so sexom a láskou osudné.

23:40 Raňajky na Plute (Breakfast on Pluto), Írsko/ Veľká Británia, 2005 (Čt2)
Nie každý v živote má to šťastie, že sa narodí do kompletnej rodiny, kde matka a otec určujú smerovanie svojho dieťaťa. Takýmto deťom sa potom mnohokrát stáva, že keď dospejú, odchádzajú z „provizórnej“ rodiny, hľadať miesto, ktoré by mohli nazývať skutočným domovom. Podobne je tomu vo filme Neila Jordana Raňajky na Plute, kde sledujeme životný príbeh chlapca Patricka Bradena, ktorý si už v ranom štádiu dospievania uvedomil, že je iný ako jeho rovesníci. Neznámi rodičia, záľuba v obliekaní si ženských šiat a k tomu pridané opovrhovanie všetkými autoritami, najmä ak ide o katolícke prostredie, je dobrým základom pre komédiu. V tomto filme však ide o čosi viac.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2010 TV tipy 28.6. - 4.7. 2010 TV tipy 28.6. - 4.7. 2010

30.6.
STREDA

20:30 Zostup Orfeov (The Fugitive Kind), USA, 1959 (MGM)
Valentine Xavier, alias Hadia koža, je túlavý dobrodruh, ktorý sa permanentne dostáva do problémov. Presne tak je to aj tentoraz, keď prichádza do jedného mestečka, kde sa zapletie do života dvom ženám. Jedna má manžela... Marlon Brando v hlavnej úlohe adaptácie divadelnej hry Tenesseeho Williamsa.

21:00 Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures), Nem./ UK, 1994 (Filmbox)
Film bol inšpirovaný skutočnou udalosťou, ku ktorej došlo na Novom Zélande v päťdesiatich rokov 20. Storočia. Dve dievčatá zavraždili matku jednej z nich. Režisér Peter Jackson (Pán prsteňov, King Kong) a scenáristka Fran Walsh sa detailne zaoberali okolnosťami prípadu a snažili sa byť verní skutočnosti – to ale v prípade tohto filmu znamená niečo iného než obvykle. Tou skutočnosťou, ktorú film ponúka, nie je objektívny pohľad vychádzajúci z policajných záznamov, ale pohľad jednej z dievčat, ktorá si viedla podrobný denník.

23:20 Berlín, Alexandrovo nám. 1/14 (Berlin Alexan...), Tal./SRN, 1980 (Čt2)
Veľkolepý projekt slávneho nemeckého režiséra Rainera Wernera Fassbindera vznikal v koprodukcii spoločnosti Bavaria s talianskou televíziou od leta 1979 do jari 1980. V priebehu rekordných 154 nakrúcacích dní vzniklo celkom 930 minút, rozdelených a zostrihaných dodatočne do 13 dielov a epilógu pre potreby televízie, aj keď sám Fassbinder ho chcel pôvodne uvádzať vcelku! Režisér pre svoj scenár použil ojedinelý román Alfréda Döblina, ktorý je sám o sebe mnohovrstevnou kolážou o podobách nášho sveta a postavení jedného obyčajného človeka uprostred sociálnej mašinérie. Všetko sa odohráva v reáliách Alexandrovho námestia a v jeho okolí počas ponurého prelomu dvadsiatych a tridsiatych rokov.


1.7.
ŠTVRTOK

21:55 Kosenie Jastrabej lúky  ČSSR, 1981 (Čt2)
Každoročne sa v rodičovskom dome na dedine stretáva starý otec (Jozef Kroner) s rodinami svojich troch synov, aby mu pomohli pri kosení horskej lúky. Na pozadí návštevy v dedinskom rodičovskom dome počas jedného víkendu sa rozvíja úvaha o kvalite súdobých medziľudských vzťahov, ktorá je založená na konfrontácii rozličných individuálnych predstáv o zmysle ľudského života a rodinných vzťahov.

23:45 Let Fénixa (The Flight of the Phoenix), USA, 1965 (Joj Plus)
V piesočnej búrke nad Saharou sa zrúti nákladné lietadlo s tuctom ľudí na palube. Pilot Frank Towns sa spoločne s navigátorom Lewom Moranom snažia zo všetkých síl udržať poriadok medzi tými, čo prežili, a súčasne sa snažia prísť na spôsob, ako všetkých zachrániť. Nebude to nič ľahkého, pretože zásob je málo a skupina naftárov nie je zrovna vybavená a už vôbec pripravená prežiť v pustej do biela rozpálenej púšti. A tak sa vo vypätej situácii pomaly prejavujú skutočné charaktery jednotlivých postáv. Pôvodná verzia od režiséra Roberta Aldricha sa v roku 2004 dočkala remaku.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2010 TV tipy 28.6. - 4.7. 2010 TV tipy 28.6. - 4.7. 2010

2.7.
PIATOK

23:20 Quills – perom markíza de Sade (Quills), USA/ Nem./UK, 2000 (Čt1)
Geoffrey Rush ako slávny zvrhlík markíz de Sade aj naďalej poburuje spoločnosť svojimi pornografickými rukopismi, ktoré mu z charentonského blázinca pašuje pre vydavateľa pôvabná práčka Kate Winslet. Dokáže ho zastaviť liberálny a pokrokový abbé Joaquin Phoenix, alebo skôr uspeje sadistický doktor Michael Caine?

01:40 Drsný Harry (Dirty Harry), USA, 1971 (Markíza)
V San Franciscu sa organizuje ostreľovač, ktorý si hovorí Škorpión. Požaduje jeden milión dolárov, inak zabije každý deň jedného človeka. Polícia je bezradná a tak na prípad povoláva poručíka Harryho Callahana, ktorému sa pre jeho nekompromisné metódy- nepovie inak ako Dirty Harry. Vraha je rozhodnutý dostať za každú cenu. Harry navyše dostane partnera z čoho nie je príliš nadšený.


3.7.
SOBOTA

20:05 Slnko v sieti, Československo, 1968 (Dvojka)
Prelomové dielo slovenskej kinematografie, ktoré naznačilo nový smere jej vývoja a právom je považované za prvé dielo československej novej vlny. Prináša nielen nový spôsob rozprávania s dôrazom na obraz a civilnú mestskú poetiku, ale aj nový, originálne poňatý pohľad na skutočnosť a ľudské pocity. Ich nositeľmi sú v tomto prípade dvaja mladí ľudia - citlivý Fajolo, fotograf a zberateľ snímok ľudských rúk, a jeho kamarátka Bela, ktorá žije so svojou slepou matkou. Film Slnko v sieti nakrútili režisér Štefan Uher a kameraman Stanislav Szomolányi podľa scenára Alfonza Bednára. Na jeho význam pre slovenskú kinematografiu poukazuje i skutočnosť, že národné filmové ceny, ktoré udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia, nesú rovnaké meno.

22:25 Training Day (Training Day), USA, 2001 (Markíza)
Ambiciózny mladý policajt Jake Hoyt (Ethan Hawke) sa túži stať detektívom a tak sa nechá dobrovoľne preveliť do losangeleskej protidrogovej jednotky. Jeho nový šéf a partner, tvrďas Alonzo Harris (Denzel Washington) je so svojím mafiánskym autom a výzorom postrachom všetkých gangsterov. Vie všetko o organizovanom zločine a ide zásadne len po veľkých rybách. Drží sa hesla: "ak chceš zničiť zlo, musíš sa stať jeho súčasťou". To sa Jakeovi veľmi nepozdáva, ale napriek tomu sa spolu s Alonzom vrhá do víru korupcie a vrážd. Za jeden deň prežije dokonalú prehliadku štvrtí, ktoré patria len a len mafiánskym gangom a pochopí, že svet je iný, ako si doteraz myslel.

23:05 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde), USA, 1967 (Čt1)
Skutočný príbeh milencov a bankových lupičov Bonnie Parkerovej a Clydea Barrowa sa odohráva v USA v čase hospodárskej krízy. Bonnie neuspokojuje fádny život v malom meste na americkom Stredozápade a túži po dobrodružstve i úniku z ťažkej reality. Keď spozná fešáckeho darebáka a drobného zlodeja Clydea, jej život sa náhle zmení. Clydea len nedávno prepustili z väzenia a už sa chce dať na dráhu bankového lupiča. Spolu s Bonnie založia zločineckú bandu, ktorá brázdi Ameriku od Oklahomy po Texas a rabuje banky. Zdá sa, že Bonnie a Clyde sú neporaziteľní a nikto ich nikdy nechytí.

00:00 Rocky Horror Picture Show (The Rocky Horror...), UK/USA, 1975 (Prima)
Kuriózna paródia na béčkové horory s dávkou sci-fi a rockovej muziky, ktorá vznikla podľa už 25 rokov úspešného britského muzikálu. Film aj muzikál sa ihneď po uvedení stali kultovými hitmi. Je to taká erotická nočná mora, neuznávajúca žiadne hranice. Mladý pár Janet (Susan Sarandon) a Brad (Barry Bostwick) sa stratia na ceste v daždi a narazia na kostol doktora Franka-A-Furtera (Tim Curry) - transvestitu, ktorý zrovna poriada výročné zhromaždenie návštevníkov z planéty Transsexual galaxie Transylvania.  

TV tipy 28.6. - 4.7. 2010 TV tipy 28.6. - 4.7. 2010 TV tipy 28.6. - 4.7. 2010

4.7.
NEDEĽA

20:00 Zlatí úhoři, ČSSR, 1979 (Čt1)
Karel Kachyňa, jeden z veľkých českých režisérov, vytvoril mnoho mimoriadne pôsobivých filmov nielen pre plátna, ale aj pre obrazovku. Vo všetkých jeho dielach sa stretávame s nevšednou citovou a obrazovou kultúrou, s pochopením pre veľké aj malé ľudské trápenia, s láskavým humorom. K vrcholom televíznej tvorby patrí jeho film Zlatí úhoři, inšpirovaný poviedkami Otu Pavla, o malom chlapcovi, ktorý spolu s otcom podlieha kúzlu rieky Berounky, ale zároveň tiež prežíva krutú vojnovú realitu. 

20:00 Trh márnosti (Vanity Fair), Veľká Británia/ USA, 2004 (Doma)
Nie je to príbeh o rovnomennom svetoznámom časopise, ale adaptácia novely W.M. Thackerayho. Dvojica žien, chytrá dcéra anglického maliara a francúzska tanečnica, sa chce dostať stoj čo stoj do spoločnosti na sklonku napoleonských vojen. Napriek robustnej dĺžke 137 minút ide o pozerateľný a často dosť ironický pohľad na anglickú spoločnosť spred 200 rokov.

00:00 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998 (Joj)
Námorná pechota Charlie pod vedením kapitána Starosa dostala rozkaz od brigádneho generála Quintarda dobyť ostrov Guadalcanal. Prápor neuznaného podplukovníka Talla sa chystá k výsadku na ostrov. Vylodenie prebehlo bez jediného výstrelu. Vojaci prenikajú džungľou a vysokou trávou proti nepriateľovi, pomaly sa rozpútava boj na život a na smrť. Jediným heslom, ktorým sa riadia, je "pokračovať vpred a dôjsť na koniec, alebo zostať a zomrieť". Film Terencea Malicka s hviezdnym obsadením (George Clooney, Sean Penn, Nick Nolte, Woody Harrelson) bol v roku 1998 nominovaný na sedem cien Akadémie.

00:40 Posledný ostáva (Last Man Standing), USA, 1996 (Markíza)
Bruce Willis predstavuje záhadného cudzinca, ktorý zablúdi do malého texaského mesta, ochromeného bojom dvoch chicagských gangsterských bossov a skorumpovanou políciou. Tajomný John Smith sa tak ocitá v smrteľne nebezpečnej hre a keď sa na scéne objaví aj krásna Felina, nemilosrdnej vojne už nemožno zabrániť.   


HIT TÝŽDŇA

4.7.
NEDEĽA

00:00 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998 (Joj)
Námorná pechota Charlie pod vedením kapitána Starosa dostala rozkaz od brigádneho generála Quintarda dobyť ostrov Guadalcanal. Prápor neuznaného podplukovníka Talla sa chystá k výsadku na ostrov. Vylodenie prebehlo bez jediného výstrelu. Vojaci prenikajú džungľou a vysokou trávou proti nepriateľovi, pomaly sa rozpútava boj na život a na smrť. Jediným heslom, ktorým sa riadia, je "pokračovať vpred a dôjsť na koniec, alebo zostať a zomrieť". Film Terencea Malicka s hviezdnym obsadením (George Clooney, Sean Penn, Nick Nolte, Woody Harrelson) bol v roku 1998 nominovaný na sedem cien Akadémie.


 





autor Tomáš Daneček 28.6.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.