TV TIPY 5.7. - 11.7. 2010

TV TIPY 5.7. - 11.7. 2010

VOD recenzia



5.7.
PONDELOK

20:55 Funny Girl (Funny Girl), USA, 1968 (Čt1)
Budúca divadelná hviezda Fanny Briceová (B. Streisand) začína ako zborová tanečníčke v malom divadle, kde ju majiteľ skoro vyhodí ako neschopnú. V skutočnosti je Fanny iba výrazne svojhlavá a jej hlavnou prednosťou nie je tanec, ale spev a schopnosť robiť si zo seba srandu. Po úspechu s komickým vystúpením na kolieskových korčuliach sa jej splní najväčší životní sen: dostane angažmán vo vyhlásenom muzikálovom divadle Follies. V slávnom americkom muzikáli zažiarila populárna herečka a speváčka Barbra Streisand, ktorá za úlohu Fanny Briceovej získala Oscara. Film mal ešte sedem ďalších nominácií.

21:40 Hry lásky šálivé, Československo, 1971 (Joj plus)
Pre námet svojej odľahčenej komédie o pôvaboch a úskaliach nevery siahol režisér Jiří Krejčík až do doby renesancie. Za podklad k scenáru, ktorý si napísal sám, mu poslúžili poviedky z pera Giovanniho Boccacia a Markéty Navarrskej.


6.7.
UTOROK

22:00 Trio z Belleville (Les Triplettes de Belleville), Fr./Bel./Kan, 2003 (Dvojka)
Animovaný film, ktorý poteší viac dospelých ako deti. Film je zároveň antitézou k súčasnej hollywoodskej animovanej tvorbe, v ktorej príbeh zaniká pod nánosom sýtych farieb a špeciálnych efektov. V prípade Tria je to práve naopak. Ponúka príbeh, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani hraný film.

22.50 Tajomná rieka  (Mystic River), USA/Austrália, 2003 (Markíza)
Vyrastali spolu v drsnej časti Bostonu. Jimmy Markum, Dave Boyle a Sean Devine trávili dni hraním baseballu na ulici v štvrti východného Buckinghamu. Nič sa tu nedialo, až kým Dave navždy nezmenil ich život. O dvadsaťpäť rokov neskôr sa všetci traja opäť stretávajú. Jimmyho deväťnásťročná dcéra je totiž zavraždená. Sean, ktorý je policajtom, je nasadený na tento prípad. On a jeho partner sú posadnutí vyriešením tohto zločinu. Musia však byť o krok vpredu pred Jimmym, ktorý je plný hnevu a túžby nájsť vraha svojej dcéry. Dave je pod tlakom okolností nútený postaviť sa zoči-voči démonom z minulosti. Vyšetrovanie je stiesňujúce a tento hrozivý príbeh čoskoro naruší priateľstvo, rodinu a nevinnosť.

23:05 Renesancia (Renaissance), Francúzsko/UK/ Luxemburg, 2006 (Čt2)
„Avalon prináša lepší život“, hovorí ženská tvár z billboardu, ktorý sa týči nad Parížom, rovnako ako za ním monumentálne stojí symbol moderného sveta, Eiffelova veža. Panoráma Paríža je krásna, podobne ako tvár na billboarde. Čo sa však skrýva za viditeľným vonkajškom? Postupne zostupujeme do srdca temného, moderného mesta budúcnosti, kde sa náhle všetka krása stráca a ostáva len fascinácia zobrazenou industriálnou realitou zajtrajška.

TV tipy 5.7. - 11.7. 2010 TV tipy 5.7. - 11.7. 2010 TV tipy 5.7. - 11.7. 2010

7.7.
STREDA

21:00 Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind), USA/Can/Nem, 2002 (Filmbox)
Bola to televízia, ktorá ho vyniesla na vrchol popularity, ale jeho najväčšie úlohy sa odohrávali mimo zákulisia štúdií a prenosových vozov. Príbeh legendárneho amerického showmana, ktorý žil dvoma životmi. Cez deň pracoval ako televízny scenárista a producent, v noci ako nájomný vrah v službách CIA.

21:45 Prime (Prime), USA, 2005 (Markíza)
Fotografka Rafi  je atraktívna 37-ročnná žena. Po rozvode rieši sklamanie z mužov so skúsenou terapeutkou Lisou. Tá jej poradí, aby si našla takého muža, ktorý jej vráti chuť do života. A tak sa Rafi zoznámi s okúzľujúcim a príťažlivým Davidom. Na pravidelných stretnutiach s terapeutkou žiari Rafi šťastím a Lisa je spokojná s vývojom klientky. Jej kľud sa ale rozplynie keď zistí, že tým ideálnym mužom je jej. Režisér Ben Younger (Riziko) obsadil do hlavných úloh sviežej a inteligentnej komédie Umu Thurman a Meryl Streep.

22:15 Ja, Ty, Oni (Eu Tu Eles), Brazília, 2000 (Čt2)
Film znamenal pre režiséra a producenta Andrucha Waddingtona, držiteľa mnohých ocenení za reklamnú a videoklipovú tvorbu, prielom do žánru celovečerného filmu. Nielen vďaka atraktívnemu príbehu, ale predovšetkým za obrazovo pútavé, takmer dokumentárne ukáznené a pritom dramatické rozprávanie získal film rad domácich aj zahraničných ocenení v množstve kategórií.

23:45 Postel, Česko/ Nemecko, 1998 (Čt1)
Príbeh obyčajného telocvikára Luboša začína v okamihu jeho smrti, keď mu v akejsi posmrtnej rekapitulácii pred očami preletí celý jeho život, pričom všetky postavy zo svojimi malými príbehmi defilujú jeho spomienkami ako figúrky v panoptiku. Čierna komédia o mužovi v drvivom súkolí žien, ktorú nakrútil v roku 1998 režisér Oskar Reif s kameramanom Igorom Lutherom získala Českého leva (Za plagát).

23:55 Život pod vodou (The Life Aquatic with Steve Zissou), USA, 2004 (Joj)
Pre jedného nezáživný a príliš zvláštny film prekĺzajúci medzi prstami, pre druhého splnený sen a geniálna hračička s mnohými presahmi a vycibreným hereckým obsadením, pre ďalšieho možno postmoderna par excellence s príchuťou bizarnosti a prapodivnosti, evokujúca Felliniho, Godarda či Viscontiho, ale aj béčkové sci-fi a prírodopisné dokumenty. Každopádne kvalitu musí posúdiť každý sám a dá sa ľahko rozhodnúť vďaka predchádzajúcej tvorbe Wesa Andersona.


8.7.
ŠTVRTOK

20:15 Bournov mýtus (The Bourne Supremacy), USA/ Nemecko, 2004 (Joj)
Film nás opäť zavedie do temného sveta zabijaka Jasona Bourna, ktorý stále pátra po svojej minulosti. Teraz sa kladú ešte väčšie nároky na agenta, ktorý sa s chladným odhodlaním pohybuje v nebezpečných vodách medzinárodnej špionáže, hemžiacej sa agentmi, skryto pracujúcich pre rôzne strany. Bourne podniká všetko, aby našiel pravdu za svojimi desivými útržkami spomienok a odpovedal si na tak mučivé otázky, týkajúce sa jeho minulosti.

21:00 Krídla slávy (Wings of Fame), Holandsko, 1990 (Čt2)
Filmová hviezda, herec Valentin, v túžbe po ešte väčšej sláve vydá svoj životopis, ktorý však nenapísal. Autorom jeho portrétu je mladý a neznámi spisovateľ Brian Smith. Ten poslal Valentinovi rukopis svojej knihy k posúdeniu a už ho nikdy nevidel. Márne sa snaží dať si schôdzku, hviezda mu stále uniká. Brian sa vyberie na filmový festival, kde má Valentin podpisovať ukradnutú knihu. Pretože sa mu ani tentokrát nepodarí priblížiť sa k sebavedomému Valentinovi, zo zúfalstva ho zastrelí. Obratom príde sám nešťastnou náhodou o život. Tím príbeh iba začína, aby sa z väčšej časti odohral na onom svete, v nebi plnom slávnych nebožtíkov.

TV tipy 5.7. - 11.7. 2010 TV tipy 5.7. - 11.7. 2010 TV tipy 5.7. - 11.7. 2010

9.7.
PIATOK

20:00 Master & Commander: Odvrátená strana sveta (Master and Commander: The Far Side of the World), USA, 2003 (Prima)
Námorný kapitán Jack Aubrey sa stáva po prvý krát veliteľom lodi, ktorá mieri do oceánu, priamo do jednej z námorných bitiek proti Napoleonovým lodiam. Je to brilantný taktik, statočný bojovník, ktorý je oceňovaný i za priamy boj muža proti mužovi. Je taktiež milovníkom kultivovanej a vtipnej konverzácie a hrá na husle. Kapitánovým protipólom je jeho priateľ Stephen (Paul Bettany), lekár a vynikajúci britský špión. Na pozadí napoleonských vojen je rozohrané vzrušujúce dobrodružstvo.

20:00 Dědičství aneb kurvahošigutntag, Česko, 1993 (Markíza)
Bohuš je rázovitý dedinský chlapík, ktorý žije sám v rozpadajúcej sa chalupe. Pracuje ako drevorubač, väčšinu času však so svojimi kumpánmi trávi popíjaním slivovice a lenivým polihovaním v tráve. Jeho kľudný a vcelku spokojný život sa zmení v okamihu, keď sa objaví elegantný advokát Ulrich, ktorý prekvapenému Bohušovi oznámi, že zdedil obrovský majetok.  

22:20 Rojkovia (The Dreamers), Francúzsko/Taliansko/UK, 2003 (Filmbox)
Bernardo Bertolucci završuje touto snímkou pomyselnú trilógiu parížskych filmov, ktorú zahájil Konformistom a v ktorej pokračoval Posledným tangom v Paríži. Tri postavy príbehu sa na pozadí študentských nepokojov okolo roku 1968 v Paríži oddávajú podobným hrám ako kedysi Marlon Brando a Maria Schneider v najslávnejšom Bertolucciho diele. Medzi experimentovaním, kam až možno zájsť v slobodnom sexe, sa dvojica súrodencov a ich náhodný hosť z Ameriky vyžívajú v neustálych citáciách z kultových filmov. Ventilujú svoju zlobu voči neprítomným rodičom, ktorých peniaze veselo prejedajú.


10.7.
SOBOTA

14:40 Hoří má panenko, Československo, 1967 (Joj Plus)
Prvý Formanov farebný film bol opäť obsadení nehercami známymi z predchádzajúcich filmov. Atmosféru dedinskej tancovačky podtrhujú dychovkové coververzie súdobých beatových hitov. Hovorová reč predstavuje katalóg komunikačných defektov, zvlášť keď sa postavy snažia byť oficiálne. Pamflet o spoločnosti, v ktorej prestávajú fungovať kamufláže, ale nie je si schopná priznať pravý stav veci, sa stal synonymom spoločensky podvratného filmového cynizmu - proti filmu napríklad úplne oficiálne protestovali českí hasiči. Taliansky koproducent  Carlo Ponti sa dokonca diela zriekol a žiadal späť vložený kapitál.

20:05 Organ, Československo, 1964 (Dvojka)
Dramatický príbeh odohrávajúci sa v období vojnovej Slovenskej republiky. Do kláštora v malom slovenskom meste sa pred fašistami ukryje mladý poľský vojak, nadaný organista. Dostáva sa do konfliktu s netalentovaným miestnym regenschorim, ktorý sa cíti Felixovým nadaním ohrozený. Jeho závisť a zloba vyštve nadaného Felixa z bezpečného úkrytu. Film Organ, v ktorom sa dramatický príbeh z pohnutého obdobia slovenských dejín odohráva na pozadí harmonickej kompozície organovej hudby a gotickej sakrálnej architektúry, je ďalším z filmov, na ktorých Štefan Uher spolupracoval so scenáristom Alfonzom Bednárom a kameramanom Stanislavom Szomolányim.

21:15 Bledý jazdec (Pale Rider), USA, 1985 (Čt1)
Boli to časy, v ktorých takmer všetko znamenalo zlato. Náleziská sú, ako sa zdá, dostatočne bohaté na to, aby sa ho nenásytný majiteľ susedných baní Coy LaHood (Richard Dysart) s výdatnou pomocou svojho syna a bandy žoldnierov nepokúsil získať. S tichým súhlasom šerifa neustále ohrozuje osadu zlatokopov až dovtedy, dokým sa nezjavil on. Do osady prišiel ako neznámy jazdec, ktorý o sebe tvrdí, že je kazateľ (Clint Eastwood). A je to práve on, kto sa hrozbe postavil tvárou v tvár. Zdá sa, že boháč to s kazateľom nebude mať jednoduché a bude potrebovať posily. Obyvatelia sú znepokojení, ale ich nová nádej stále žije. Neznámy kazateľ bez mena, bez minulosti, ale s odhodlaním brániť spravodlivosť.

TV tipy 5.7. - 11.7. 2010 TV tipy 5.7. - 11.7. 2010 TV tipy 5.7. - 11.7. 2010

11.7.
NEDEĽA

20:15 Pochovaní zaživa (Burried Alive), USA, 1990 (Joj)
Clint vlastní malú stavebnú firmu na vidieku a žije spokojným životom. Jeho žene Joanne sa to nepáči, chcela by sa odsťahovať späť do New Yorku. So svojím milencom, lekárom Owenom, vymyslia bezchybný plán, ako sa Clinta zbavia a speňažia jeho majetok. Lekár namieša z liekov dokonalý jed, Joanna mu ho podá a doktor zabezpečí, aby Clinta pochovali bez pitvy. Jed však Clinta nezabije a ten sa niekoľko hodín po pohrebe prebudí v truhle pod zemou. Keď sa mu podarí dostať z hrobu, v hlave nemá mať nič iné než sladkú pomstu. Thriller režiséra Franka Darabonta (Vykúpenie z väznice Shawshank,  Zelená míľa, Majestic)

23:05 Už tu nežijeme (We Don't Live Here Anymore), USA/ Kan., 2004 (Čt2)
Komorná psychologická snímka režiséra Johna Currana pojednáva o partnerskej kríze dvoch manželských párov, ktoré vytvoria milostný štvoruholník. Štúdia vyhorených vzťahov a ich krízy vznikla podľa dvoch poviedok spisovateľa Andreho Dubusa. Rozprávanie sa plne sústredí na štvoricu hlavných protagonistov, z ktorých zaujme hlavne Mark Ruffalo v úlohe Jacka.


autor Tomáš Daneček 5.7.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.