TV TIPY 26.7. - 1.8. 2010

TV TIPY 26.7. - 1.8. 2010

VOD recenzia



26.7.
PONDELOK

22:10 Piatok alebo iný deň (Vendredi ou un autre jour), Bel/ČR/Fr/Tal, 2005 (Dvojka)
Adaptácia románu Michela Michela Tourniera je inšpirovaná nesmrteľným príbehom najslávnejšieho stroskotanca Robinsona Crusoea a jeho verného druha Piatka. Dej filmu sa odohráva v polovici 18. storočia. Starý herec Philippe de Nohan ako jediný z divadelnej spoločnosti prežije stroskotanie lode a ocitne sa na opustenom ostrove, kde sa snaží prežiť bez navyknutého luxusu, komfortu a konvencií. Jedného dňa naruší jeho pokojnú osamelosť tlupa kanibalov. Aby ochránil svoje územie, strieľa po nich puškou a náhodou oslobodí jedného z ich zajatcov – mladého nemého černocha. Postupne sa obaja odlišní muži učia spolunažívať a vytvoria si vlastný súbor pravidiel, odlišujúcich sa od tých západných.


27.7.
UTOROK

21:00 Brasileirinho (Brasileirinho), Brazília/ Fínsko, 2005, (Filmbox)
Známy režisér Mika Kaurismäki predstavuje divákom históriu a nevšednú vitalitu jedného z najoriginálnejších brazílskych hudobných štýlov – choro. Choro vzniklo ako prvá skutočne brazílska inštrumentálna hudba a od svojho vzniku sa postupne vyvinulo do fascinujúcej podoby modernej tropickej hudby .Film nám predstavuje jednotlivých majstrov tohoto hudobného štýlu i exotické prostredie, v ktorom sa tvorí.

21:50 Dersu Uzala (Dersu Uzala), ZSSR/ Japonsko, 1975 (Dvojka)
Sovietsko-japonská koprodukcia Dersu Uzala bola nakrútená v autentických sibírskych exteriéroch podľa predlohy ruského cestovateľa Vladimíra Arseneva (Stopár Dersu Uzala, V lesoch ussurijského kraja). Keď v roku 1902 Arsenev ako vojenský prieskumník viedol expedíciu do neprebádaných miest sibírskej tajgy, pripojil sa k výprave domorodý lovec menom Dersu Uzala. Nevzdelaný stopár si postupne všetkých získava svojou múdrosťou, obetavosťou a láskou k prírode. Medzi Arsenievom a Dersuom vzniká postupne hlboké priateľstvo, ktoré ešte upevnia mnohé prežité nebezpečenstvá, pri ktorých Dersu zachráni Rusovi život. Ich cesty sa opäť pretnú po rokoch, keď Arseniev vedie väčšiu výpravu. Dersu však už stráca zrak a tým i schopnosť sa v tajge uživiť. Arseniev sa rozhodne, že mu pomôže a pozýva ho k sebe domov... Film Akiru Kurosawu získal obrovské medzinárodné uznanie, zavŕšené Oscarom pre najlepší cudzojazyčný film v roku 1976.

22:45 Umenie plakať (Kunsten at græde i kor), Dánsko, 2006 (Čt2)
Excentrická štúdia jutlandskej rodiny zo začiatku 70-tych rokov, videnej nemilosrdnými a súčasne nevinnými očami jedenásťročného Allana. Jeho život nie je ľahký – otec má „choré nervy“ a každú chvíľu hrozí, že sa zabije. Matka už rezignovala, starší brat sa odsťahoval a sestra skrýva svoje tajomstvo, súvisiace s otcom. A rodinný mliečny obchodík upadá. Otec si privyrába expresívnymi pohrebnými rečami, ktoré pozostalých vždy rozplačú. Allan sa rozhodne otcovi pomôcť všetkými možnými spôsobmi, len aby bol šťastný.

TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010 TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010 TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010

28.7.
STREDA

20:30 Hon na líšku (Caccia alla volpe), Taliansko/ USA, 1966 (MGM)
Len čo sa jednému z najväčších zločincov sveta Aldovi Vanuccimu (Peter Sellers) podarí uniknúť z väzenia, dostane ponuku na ďalšiu prácu. Jeho úlohou bude prepašovať do Talianska zlato ulúpené v Káhire tajomným pánom Okrom. Na vytvorenie dokonalého plánu ho inšpiruje sestra, ktorú fascinujú filmové hviezdy. Ako falošný režisér Federico Fabrizi zorganizuje Vanucci pre svoju akciu fiktívne nakrúcanie filmu Káhirské zlato v mestečku Sevalio, pre ktoré si získa nie len miestne obyvateľstvo na čele s policajným náčelníkom, ale aj starnúcu hollywoodsku hviezdu Tonyho Powella.

22:20 Sladké hry minulého léta, Československo, 1969 (Dvojka)
Impresionistická farebná snímka inšpirovaná Maupassantovou poviedkou Muška a obrazmi veľkých francúzskych maliarov-impresionistov. Mladé dievča trávi voľné chvíle v spoločnosti piatich mladých mužov. Jedného z nich má rada, ďalší štyria si však myslia, že žije s každým okrem neho. A tak, keď Muška otehotnie, berú na seba kolektívne otcovstvo. Muška však potratí. Z tragickej situácie vychádza pointa: spravia jej druhé dieťa. Invenčný režisér Juraj Herz a scenáristka Alta Vášová rozprávajú tento príbeh s obdivuhodnou ľahkosťou a neodolateľným, trochu trpkým, trochu ironickým úsmevom, takým príznačným pre Francúzsko Maupassantových čias.


29.7.
ŠTVRTOK

20:00 Boh odpúšťa... ja nie! (Dio perdona... Io no!), Tal./Šp., 1968 (Joj Plus)
Lupič Bill San Antonio so svojou bandou prepadnú vlak prevážajúci značné bohatstvo určené na výplaty miezd, všetkých postrieľa a svoju korisť dobre ukryje. Hlavnou postavou klasického westernového príbehu je pištoľník na strane zákona prezívaný Doc, ktorý chce dostať Billa aj jeho lup. Vláka ho do partie pokru, a keď sa objaví falošná karta, je z toho súboj, pri ktorom bleskurýchlo tasiaci Doc urobí s lupičom krátky proces. Potom sa spojí s vyšetrovateľom poisťovne, aby našiel ukrytý lup. Ani jeden z nich netuší, že Billy nezomrel a akonáhle je to možné, vydá sa so svojimi mužmi po stopách Doca, aby sa pomstil.

21:45 O piatej popoludní (Panj é asr), Irán/ Francúzsko, 2003 (Čt2)
Film je už tretím celovečerným filmom režisérky Samiry Makhmalbaf, dcéry slávneho iránskeho režiséra Mohsena Makhmalbafa. Vo svojich tridsiatich rokoch patrí k najmladším svetovo uznávaným režisérom. Už za svoj debut Jablko (Sib) v roku 1997 získala celý rad medzinárodných cien. Film O piatej popoludní ocenili poroty na MFF v Cannes Cenou poroty a Cenou ekumenickej poroty.

TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010 TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010 TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010

30.7.
PIATOK

22:00 Africká kráľovná (The African Queen), VB/USA, 1951  (Dvojka)
Začiatkom 1. svetovej vojny dováža Charlie Allnut na svojej starej parnej lodi menom Africká kráľovná zásoby do dedín vo východnej Afrike. Keď misionár reverend Samual Sayer zomrie, Charlie súhlasí, že jeho sestru Rose odvezie späť k civilizácii. Uprostred turbuletných zápasov o moc v kolóniách sa tak ocitnú dvaja úplne odlišní ľudia doslova na jednej lodi. Film je skvelou charakterovou štúdiou o ľudskej vzájomnosti v hraničných situáciách a nesie humanistické posolstvo o tom, že hoci národy a vlády môžu byť kruté, jednotlivci predsa len dokážu byť hrdinami. Humphrey Bogart získal za úlohu svojského kanadského kapitána lode Oscara pre najlepšieho herca.

22:45 Odplata (Payback), USA, 1999 (Prima)
Nie je nič horšieho, než keď vás zradí parťák a s ním aj vaša žena. A presne to sa stalo Porterovi. Keď za ním Val prišiel, že potrebuje peniaze na splatenie dlhu syndikátu, tak súhlasil a spoločne ukradli čínskej mafii 140 tisíc dolárov. Peniaze si mali rozdeliť 50:50, ale Valovi jeho podiel nestačil a tak Portera postrelil a spoločne s jeho manželkou ušiel. Porter prežil, ale trvalo mu päť mesiacov než sa dal znovu dohromady. Medzitým Val splatil dlh syndikátu a stal sa z neho chránenec mafiánskych bossov. Porter sa vracia pre svoje peniaze, ale získať ich späť bude problém. 

23:15 Thunderbolt a Lightfoot (Thunderbolt and Lightfoot), USA, 1974 (MGM)
Režisérsky debut Michaela Cimina v sebe spojuje charakterovou štúdiu a road movie. Snímka sleduje zločineckú dráhu štvorice asociálov. Bývalý zlodej Thunderbolt (Clint Eastwood) a flákač Lightfoot (Jeff Bridges) sa zoznámia, keď Thunderbolt naskočí na úteku pred gangstrom do Lightfootovho ukradnutého auta. Spolu sa vydávajú na bizarnú výpravu za Thuderboltovým lupom, aby ho oň nepripravili jeho bývalí parťáci, sadistický Red (George Kennedy) a inteligenciou neobdarený Goody (Geoffrey Lewis), všetci ale na miesto dorazia neskoro Eastwoodov „pohodový“ Thunderbolt predstavoval odklon od jeho predchádzajúcej polohy drsných policajtov či pištoľníkov. Na túto hereckú premenu reagovali veľmi priaznivo aj diváci, a snímka tak zaznamenala pomerne slušný kasový úspech. Bridges získal svoju druhú nomináciu na Oscara, avšak Cimino nasledovný projekt s Eastwoodom odmietol, a dosiahol svojho umelecký vrchol filmami Lovec jeleňov (1978) a Nebeská brána (1980).


31.7.
SOBOTA

13:40 Zakázané ovocie (Out of Sight), USA, 1998 (Markíza)
Jack Foley je vo výbornej forme. A aj keď už má vek na to, aby sa konečne usadil a založil si rodinu, stále nie a nie opustiť svoj milovaný koníček, ktorým je vykrádanie bánk. Ale Jack už aj rovnako dobre pozná to, aké to je byť chytený. Zdá sa, že z posledného prípadu sa tak ľahko nevyvliekne a preto mu neostáva nič iné, ako pokúsiť sa o útek. A ani agentka Karen nič nezmení na tom, či si Jack dovolí ešte jednu, kráľovskú akciu, po ktorej sa pod ním navždy zľahne zem. Naopak, po čase sa totiž Karen čoraz viac pristihuje pri tom, ako ju k Jackovi čosi neuveriteľne priťahuje. Ak sa ho rozhodne vypátrať, nebude to preto, že ho chce zatknúť.

13:45 Podnikavé dievča (Working Girl), USA, 1988 (Joj)
Tess McGill, dievča z newyorského predmestia, pracuje u jednej z veľkých firiem ako obyčajná sekretárka. Na rozdiel od svojich kolegýň je však ambiciózna a túži po vyššom postavení na spoločenskom rebríčku. Aj keď všetky pokusy zatiaľ zlyhali, nevzdáva sa a keď si jej šéfka, elegantná Katherine, zlomí nohu na dovolenke v Alpách, pochopí Tess, že to je ta pravá príležitosť, a náležite ju využije. Prevezme obchod, ukáže sa ako schopná manažérka a pustí sa s Katherine do boja nie len o jej miesto, ale tiež o Jacka Trainera, elegantného a hlavne vysoko postaveného muža. 

20:05 Návrat Bocianov, Slovensko/ Nemecko, 2007 (Dvojka)
Príbeh o hľadaní hodnôt a domova. Mladá nemecká letuška Vanda sa rozhodne svoje problémy so vzťahmi vyriešiť dočasným útekom do východoslovenskej dedinky Runina. Obec je domov Vandinej babičky, ktorá sa v po desiatkach rokov vrátila na miesta, odkiaľ ju po 2. svetovej vojny odsunuli, a kde na ňu po celú dlhú dobu čakala jej láska. Nové stretnutia Vandu napokon vťahujú až do sveta obchodovania s ľudskými osudmi.

20:35 700 míľ v sedle (Bite the Bullet), USA, 1975
Píše sa rok 1908 a noviny West Press usporadúvajú jazdecký závod na trati dlhej sedemsto míľ, na ktorej konci čaká víťaza atraktívna finančná odmena - dve tisíc dolárov. Kto by odolal tak lákavé odmene? Pôsobivý western - podľa vlastného scenára - natočil klasik amerického filmu Richard Brooks, ktorého filmy Lord Jim, Džungľa pred tabulou, Chladnokrvne, Profesionáli a Hľadanie pána Goodbara poznajú diváci po celom svete. Príbehu vtisol potrebné napätie aj určitú výtvarnú zaujímavosť a do hlavných úloh  obsadil skvelých hereckých predstaviteľov ako Gene Hackman, Candice Bergen, James Coburn.

TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010 TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010 TV Tipy 26.7. - 1.8. 2010

01.8.
NEDEĽA

14:40 Posledný samuraj (The Last Samurai), USA, 2003 (Markíza)
Japonsko - rok 1870. Občianska vojna mohutnie každým dňom. Jej epicentrum tvorí úsilie cisára pomocou svojej novozriadenej armády zlikvidovať kastu samurajov, ktorí odmietajú dobrovoľne vydať svoje územie. Na pomoc cisárovi prichádza veterán americkej občianskej vojny, kapitán Nathan Algren, ktorý so sebou prináša nielen najnovšie zbrane, ale aj ochotu a vôľu naučiť cisárovu armádu s nimi zaobchádzať. Po úspešnom tréningu nastáva prvý ostrý stret so samurajskými bojovníkmi, ktorí ale Algrenom vycvičenú armádu dokonale rozprášia...

20:15 Hulk (Hulk), USA, 2003 (Joj)
Bannera pri práci na vedeckom pokuse zasiahla radiácia a čoskoro zistí, že keď pocíti zlosť, zmení sa na monštrum, ktoré ničí všetko okolo seba. Chce sa zbaviť svojho druhého ja a tajne sa vkradne do vládneho laboratória a dúfa, že tam nájde vyslobodenie.

22:35 Strach Fay Grimovej (Fay Grim), USA/ Nemecko, 2006 (Čt2)
Film krútil americký nezávislý tvorca Hal Hartley (Henry Fool, Kniha života, Amatér), ktorý prichádza zo zložitejším príbehom, než by sme mohli očakávať. Pri rozprávaní sa výrazne pohráva s žánrami, hlavne so schémami politického thrilleru, ku ktorému pridáva ironický nadhľad, lynchovskú atmosféru a existenciálne ladené úvahy o vratkosti všetkých istôt. Volne pritom nadväzuje na snímku Henry Fool. Hlavnú postavu neopakovateľným spôsobom stvárnila herečka Parker Posey.

23:15  Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet), USA, 1997 (Markíza)
Brad Pitt chcel vyjsť na horu, ale napokon to išlo s ním dolu z kopca. Ako Rakúšan to nemal počas vojny ľahké ani na ďalekom Východe a napokon mu trvalo celých sedem rokov, kým sa dostal k svojej rodine. Ale ani návrat nebol najjednoduchší. Zaujímavý filmový príbeh režiséra J. J. Anauda.


autor Tomáš Daneček 26.7.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.