TV TIPY 9.8. - 15.8. 2010

TV TIPY 9.8. - 15.8. 2010

VOD recenzia



9.8.
PONDELOK

21:35 Rozmarné léto, ČSSR, 1967 (Joj Plus)
Jiří Menzel nakrútil v roku 1967 podľa novely Vladislava Vančuru film Rozmarné léto. Vo filme sa mu podarilo dokonale vystihnúť špecifický jazyk i atmosféru predlohy. Nemalú zásluhu na tom iste mali i jednotliví hereckí predstavitelia, predovšetkým Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák, ktorí stelesnili trojicu priateľov, tráviacich spolu letný čas v debatách a dobrosrdečnom hašterení. Zavítajte teda na plaváreň v Krokových Varoch, kde sa schádzajú kúpeľník Antonín Dura, abbé Roch a major Hugo.

22:40 Na druhej strane (Auf der anderen Seite), Nem./Tur., 2007 (Dvojka)
Nejat sa narodil už v Nemecku, je však potomkom tureckých prisťahovalcov. Jeho vzťah s otcom naruší otcovo spolužitie s prostitútkou Yeter, čoskoro však zmení názor, keď zistí, že žena v strednom veku týmto spôsobom zarába peniaze na štúdium svojej dcéry v Turecku. Keď Yeter zahynie a Nejatov otec je odsúdený za jej smrť, vydáva sa mladík do Istanbulu, aby našiel jej dcéru. Tá je však doma ako politická aktivistka prenasledovaná a azyl hľadá v Nemecku, kde sa spriatelí s nemeckou študentkou Lotte. Zhoda náhod spustí kolotoč dramatických udalostí, ktorý hlavným hrdinom prinesie životné tragédie, ale aj prehodnotenie životných postojov a nádej do budúcnosti. Film nemeckého režiséra Fatiha Akina získal viac ako 20 ocenení na svetových festivaloch, medzi nimi i Cenu za najlepší scenár na MFF v Cannes.


10.8.
UTOROK

21:55 Goldfinger (Goldfinger), Veľká Británia/ USA, 1964 (Joj Plus)
Kráľovská banka jej Veličenstva už dlhšie pozoruje, že z trhu ubúda čoraz viac zlata. Zdá sa, že ktosi na neznámom mieste hromadí obrovské množstvo zlata a takmer každý podozrieva magnáta Aurica Goldfingera. Trhy s akciami začínajú vykazovať prvé anomálie, ale až James Bond odhaľuje skutočné Goldfingerove plány. Útok na americkú základňu Fort Knox by svet priviedol to ekonomického chaosu a Goldfinger by si tak mohol pripísať najväčší zločin storočia. Mohol, ak by nebolo Bonda.

22:05 Nepokojný (Restless), Izrael/Nem./Fran./ Kanada, 2008 (Dvojka)
Moshe Amar pred rokmi odišiel z Izraela do New Yorku a za tú dobu sa nikdy neobzeral späť. Za sebou totiž nechal nielen mladú manželku, ktorá ho milovala, ale aj malého syna Tzacha. Až dosiaľ sa mu v Amerike veľmi nedarilo, ale v posledných rokoch sa karta začala pomaly obracať. Umelec našiel komunitu, ktorá si obľúbila jeho poéziu, i múzu v podobe drsnej barmanky Yolandy. Všetko sa pre neho mení k lepšiemu. Vtom prichádza na scénu Tzach, ostreľovač izraelskej armády, ktorý svojmu otcovi nedokáže odpustiť, že ho spolu s jeho matkou pred dvomi desiatkami rokov opustil a nedokázal prísť ani na jej pohreb. Hoci sa nepoznajú a nikdy sa nestretli, začína svojho otca postupne kontaktovať. Dokážu nájsť dvaja muži, jeden zmietaný pocitom zlosti, a druhý viny, k sebe nájsť nejakým spôsobom cestu?

22:35 Apocalypto (Apocalypto), USA, 2006 (Čt2)
Veľkolepý projekt Mela Gibsona rozpráva o starobylej ríši Mayov a jej zániku. Mayovia boli na svoju dobu neobyčajne inteligentní, zaoberali sa poľnohospodárstvom, architektúrou, matematikou či astronómiou. Pôvod tejto kultúry, ktorej odkaz siaha až do dnešných dní, a jej náhla deštrukcia sú dodnes opradené mnohými tajomstvami. Apocalypto predstavuje jednu z teórií o mayskej civilizácii, zobrazenú prostredníctvom príbehu z rozsiahlej ríše. Ide o vôbec prvé filmové spracovanie neobjasnenej záhady.

TV tipy 9.8. - 15.8. 2010 TV tipy 9.8. - 15.8. 2010 TV tipy 9.8. - 15.8. 2010

11.8.
STREDA

21:45 Neprebudený, ČSSR, 1965 (Dvojka)
Televízny film podľa rovnomennej predlohy Martina Kukučína. Autor rozvíja tragický príbeh dedinského husiara Ondráša Machuľu, ktorý sa stal obeťou vybájenej lásky k peknej gazdovskej dievčine Zuzke Bežanovie. V Ondrášovi Machuľovi je s hlbokým porozumením zobrazený typ vyrastajúci z najbiednejších sociálnych vrstiev dediny.

22:45 Úkryt (Panic Room), USA, 2002 (Doma)
Práve rozvedená Meg Altmanová sa so svojou dcérou nasťahuje do nového, nezmyselne obrovského domu, ktorého pôvodným majiteľom bol neznámy milionár. Ten si do neho zo strachu pred prepadnutím nechal zabudovať tajnú miestnosť určenú na úkryt pred zlodejmi. Jej nájomníci sú chránení pancierovými dverami a majú možnosť vďaka niekoľkým kamerám sledovať dianie prakticky v celom dome. Hlavnou výbavou je okrem ventilácie a potrieb určených na núdzové využitie, telefón napojený na nezávislú telefónnu linku. To, či všetko funguje tak ako má, sa Meg presvedčí už počas prvej a zároveň aj poslednej noci v novom sídle.

22:50 Zlodej z Paríža (Le voleur), Francúzsko/ Taliansko, 1967 (MGM)
Komédia o zločine a bohatstve Paríža vznikla pod vedením režiséra Louis Mallea a rozpráva o mladíkovi menom Georges Randal (Jean-Paul Belmondo) žijúcom v Paríži na prelome 19. a 20. storočia, ktorý má zdediť značný majetok. Skôr ako Georges peniaze  uvidí, sa jeho strýkovi, ktorý má byť v skutočnosti jeho opatrovníkom, podarí všetko utratiť. Georges je hlboko zamilovaný do svojej sesternice Charlotte (Geneviève Bujold) a chce sa s ňou oženiť, ale jeho strýko už jej ruku sľúbil inému mužovi, ktorého Charlotte nemiluje. Georges je pochopiteľne rozhorčený a vymyslí plán ukradnúť strýkovi rodinné klenoty, určené pre Charlotte, čoskoro však zisťuje, že úloha zločinca mu prináša značné potešenie a začína okrádať bohatých ako vyjadrenie protestu proti ich spôsobu života.


12.8.
ŠTVRTOK

21:00 Za slnkom (Abril Despedaçado), Brazília/Fran./Švaj. 2001 (Filmbox)
Brazílsky film režiséra Waltera Sallesa sa odohráva v púštnej krajine brazílskeho severovýchodu na počiatku 20. storočia, kedy sa tu ešte dodržuje krvná pomsta. Ocitávame sa v roku 1910. Tonho je nútený otcom, aby pomstil smrť svojho staršieho brata vraždou syna znepriatelenej rodiny. Mladík si je vedomí, že keď to spraví, jeho život sa rozpadne na dve časti. Na prvých dvadsať rokov, ktoré už prežil, a pár nadchádzajúcich dní, ktoré ukončí ďalšia vražda ako odplata v nekonečnej špirále krvavého násilia. Zmieta sa medzi pocitom povinnosti k rodine a túžbou po vzbure. A práve vtedy prichádza do pustiny, kde žije Tonhova rodina, malý kočovný cirkus.

21:35 Sladký kal (Adama Meshuga'at), Izrael / Nemecko/ Japonsko, 2006 (Čt2)
Za príbeh dvanásťročného Dvira a jeho matky Miri, ktorá sa snažila, ale pravidla kibucu bola silnejšia než ona, získal nie len štyri výročné ceny izraelskej filmovej akadémie, ale aj rad medzinárodný ocenení a to ako od kritikov, tak od divákov. Režisér Dror Shaul, ktorý sa živí ako reklamný scenárista a režisér nakrútil príbeh tak pravdivý a poctivý, že nielenže pridal jeden sugestívny obraz k mozaike diskusií o izraelských kibucoch, a film sa zaradil medzi najvýznamnejšie izraelské filmy posledných rokov, ale nakrútil aj  posolstvo o večnej ľudskej túžbe po citoch, po ilúzii, že v skutočnosti niesme na tomto svete sami, ktorú žiadna kazajka nedokáže potlačiť.

22:35 Motýlik (Papillon), Francúzsko/ USA, 1973 (Film+)
Medzi väzňami, odsúdenými na galejnícky pobyt vo väznici na Diabolskom ostrove vo Francúzskej Guyane, je bohatý falšovateľ peňazí Louis Dega (Dustin Hoffman) a muž prezývaný podľa veľkého tetovania na hrudi Motýľ (Steve McQueen). Je odsúdený na doživotie, ale je odhodlaný ujsť za každú cenu, hoci je to podľa väzňa, ktorý už raz na Diabolskom ostrove bol, nemožné. Motýľ vie, že nádej na úspech má len s pomocou niektorého bohatého väzňa a ponúkne Degovi ochranu výmenou za finančnú pomoc pri úteku... Slávnu novelu Henriho Charriéreho nakrútil Franklin J. Schaffner (Planéta opíc).

TV tipy 9.8. - 15.8. 2010 TV tipy 9.8. - 15.8. 2010 TV tipy 9.8. - 15.8. 2010

13.8.
PIATOK

21:25 Opití slávou (Delirious), USA, 2006 (Film+)
Americkú komediálnu drámu z roku 2006 napísal a natočil Tom DiCillo. Fotograf Les Galantine (Steve Buscemi) sa napriek prvotnému odporu ujme bezdomovca, mladého Tobyho Gracea (Michael Pitt) a zaúča ho do svojej profesie lovca fotografií celebrít. Toby miluje popstar hviezdu Kharmu (Alison Lohman) a osudom náhod sa s ňou párkrát stretne. Zvláštny film, ktorý odkrýva tenkosť hranice hviezdnosti a obyčajnosti, je o využití šance, vzťahoch priateľstva, dôvery a lásky. Jednoduchú a príjemnú atmosféru filmu dopĺňajú vtipné dialógy.

22:05 Posledné dni (Last Days), USA, 2005 (Dvojka)
Film Last Days je zamyslením Gus Van Santa (Dobrý Will Hunting, Elephant) nad vnútornou posadnutosťou jedného talentovaného muzikanta, ktorá ho ničila v posledných hodinách jeho života. Blake, mladý umelec, sa zrútil pod ťažbou slávy, úspechu a absolútnej izolácie. V dome uprostred lesov sa snaží uniknúť pred svojim životom, svojim okolím a svojimi povinnosťami. Michael Pitt v dráme o hudobníkovi, ktorého život a kariéra pripomínajú život a kariéru frontmana skupiny Nirvana, Kurta Cobaina. 

22:40 Fanfán Tulipán (Fanfan la Tulipe), Taliansko/ Francúzsko, 1952 (Doma)
Režisér Christian-Jacques a Gina Lollobrigida sa v priebehu jednej noci preslávili dejovo hutným dobrodružným filmom Fanfán Tulipán, ktorý dosiahol v danej dobe veľký finančný úspech. Režisér získal za film na MFF v Cannes v roku 1952 Cenu za réžiu a na MFF v Berlíne získal film v tom istom roku cenu Strieborný medveď. Hviezdou filmu však zostáva romantický rebelant Gérard Philipe s nezameniteľným temperamentom a neodolateľným šarmom.


14.8.
SOBOTA

13:05 Dannyho parťáci (Ocean's Eleven), USA, 2001 (Markíza)
150 miliónov dolárov, 11 zlodejov, 3 kasína a 1 noc. O tom je film Ocean's Eleven. Danny Ocean nie je ani deň na slobode a už plánuje svoj ďalší prepad. Cieľom nie je tento krát nič iné ako kasíno, vlastne 3 kasína, a to tie najväčšie v Las Vegas - Bellagio, Mirage a MGM Grand. Prečo? Najskôr pretože kasína sú v dnešnom modernom, zelektronizovanom svete, jediné inštitúcie, ktoré majú peniaze v hotovosti (podľa zákona musí byť kasíno každú noc schopné vyplatiť každého hráča pri stole). A ešte preto, ale to Danny nikdy nepripustí, že majiteľ týchto troch kasín, Terry Benedict, chodí s jeho ex-manželkou.

20:05 Chodník cez Dunaj, Československo, 1989 (Dvojka)
Príbeh dvojice mladých ľudí, pochádzajúcich z protiľahlých brehov rieky Moravy, z územia bývalého protektorátu a bývalého Slovenského štátu. Je príbehom ľudskej spolupatričnosti a hovorí o potrebe a o možnosti vzájomného pochopenia, sebaobetavej pomoci a solidarite. Odohráva sa na prelome rokov 1939 - 1940, na novej hranici medzi nacistickým Nemeckom, Slovenskom a Maďarskom. Hrdinami sú dvaja mladí pracovníci vlakovej pošty. Po odhalení sabotáže na břeclavskej stanici unikajú pred gestapom na Slovensko a ďalej so skupinou iných utečencov do Maďarska. Pomáha im veľa ľudí, medzi inými aj mladá vdova Zuzka. Nakoniec sa podarí utiecť len jednému, pre ktorého druhý obetuje svoj život. Film ocenili na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle Cenou medzinárodného Červeného kríža za šírenie ideálov humanity.

23:55 Moja sestra je vlkolak 2 (Ginger Snaps: Unleashed), Kan., 2004 (Film+)
Sestry Ginger (Katharine Isabelle) a Bridget (Emily Perkins) Fitzgerald si kedysi prisahali, že zostanú „navždy spolu“. Ginger je mŕtva. Bridget nakazená a na úteku. Aby spomalila premenu, pichá si sérum vlčieho moru. Po útoku vlkolaka sa Brigitte prebudí na protidrogovom oddelení psychiatrickej liečebne. Bez séra a s osudom horším než samotná smrť. Spriatelí sa s dievčaťom menom Ghost (Tatiana Maslany) a spolu vymyslia plán, ako ujsť z ústavu a odvrátiť strašnú kliatbu. No dá sa to vôbec?

TV tipy 9.8. - 15.8. 2010 TV tipy 9.8. - 15.8. 2010 TV tipy 9.8. - 15.8. 2010

15.8.
NEDEĽA

16:30 Indiana Jones a chrám skazy (I.J. & the Temple of Doom), USA, 1984 (Joj)
Harrison Ford ako archeológ a dobrodruh dr. Indiana Jones našiel pre čínskeho zločinca Laoa relikvie - pozostatky mandžuského cisára Nurhačiho. Lao Che však nedá Indianovi sľúbený diamant, ale pokúsi sa ho otráviť. Indiana utečie s Laovou milenkou Willie a pri úteku mu pomáha malý Číňan Shorty. Podarí sa im uniknúť z padajúceho lietadla a dôjdu do indickej dedinky, ktorú postihlo nešťastie - maharadža z Pankotu odniesol posvätný kameň, ktorý dedinu chránil. Indiana Jones s Willie a Shortym ide do paláca a zistí, že sa tu konajú kruté obrady sekty Thugov s ľudskými obeťami. V bani pod palácom fárajú deti, odvlečené z dediny, a hľadajú ďalšie Šankrove kamene, ktoré sú tam údajne ukryté.

20:15 Zoznámte sa, Joe Black (Meet Joe Black), USA, 1998 (Joj)
Nikto nemôže zomrieť, pokiaľ niekoho miluje. Inými slovami, aj smrť sa môže prepočítať, pokiaľ vstúpi do jej života prostá láska. Mediálny supermagnát William Parrish (Anthony Hopkins) vie, že mu už nezostáva veľa času. Ale že sa tak má stať už dnes, William ešte netuší. Lenže tak úspešný muž dokonale pozná úskalia akéhokoľvek vyjednávania. I keď nečakaná ponuka vychádza z úst Smrti osobne. Za odklad svojho úmrtia William súhlasí s tým, aby sa Smrť osobne mohla dozvedieť čosi viac o živote ľudí. A tak do Williamovho života vstupuje Joe Black (Brad Pitt), sympatický mladík, ktorého by ste zrejme za takého nepokladali, akoby ste vedeli, že je to “pán Smrť” osobne. Lenže vo chvíli, keď sa Joe Black stretne s okúzľujúcou Williamovou dcérou Susan (Claire Forlani), všetko sa mení.

22:00 Partička B. D. (I'm Not There.), USA/ Nemecko, 2007 (Joj Plus)
Bob Dylan nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil - hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených siedmimi rôznymi hercami. Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60- rokoch v Greenwich Village. Od moderného Arthura Rimbauda k folk-rockovému “Judášovi”. Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vysporiadajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. Film je neobyčajným portrétom umelca - skutočnej americkej ikony - v jeho neustálej premene. Na MFF Benátky 2007 získala Cate Blanchett Volpiho pohár pre najlepšiu herečku a Todd Haynes Zvláštnu cenu poroty. Film bol uvedený aj na MFF Bratislava 2007.

22:25 Zabijem Nixona! (The Assassination of Richard Nixon), USA/Mex., 2004 (Čt2)
Tragický príbeh Sama Bickea, muža, ktorý sa rozhodol spáchať atentát na 37. prezidenta Spojených štátov amerických. Samovo manželstvo sa rozpadá. Práca v obchode ho ponižuje. Napriek tomu sa snaží za každú cenu uspieť. Jediné, čo chce, je získať svoju rodinu späť a rozbehnúť svoj vlastný podnik. Avšak v spoločnosti poznamenanej politickým rozkladom a vojnou vo Vietname nie je veľa miesta pre tých, čo snívajú. Samov svet sa rozpadá a v Amerike vrcholí aféra Watergate, ktorá odhaľuje vinníkov na najvyšších postoch spoločnosti. Zo všetkých médií sa k masám prihovára prezident Nixon. Sam uverí tomu, že našiel osobu zodpovednú za jeho i ďalšie americké problémy a jediné východisko nachádza vo svojom šialenom rozhodnutí.

23:45 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994 (Prima)
Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi (Christian Slater) neobvyklé interview upír Louis (Brad Pitt). Jeho veľmi podivný príbeh je dlhý a starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat (Tom Cruise), aby mu ponúkol „večný život“ - a premenil ho na upíra. Louis sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, ale nedokáže sa od Lestata celkom odpútať.


autor Tomáš Daneček 10.8.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.