TV TIPY 30.8. - 5.9. 2010

TV TIPY 30.8. - 5.9. 2010

článok



30.8.
PONDELOK

22:40 Adamove jablká (Adam's Apples), Dánsko/ Nemecko, 2005  (Dvojka)
Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si už pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie.

00:00 Sedem (Se7en), USA, 1995 (Markíza)
Pýcha, lakomstvo, závisť, hnev, smilstvo, obžerstvo, lenivosť. Sedem smrteľných hriechov, o ktorých kázali cirkevní hodnostári v stredovekých kázaniach s varovaním, ako môžu nábožných ľudí odvádzať od viery. Tieto hriechy sa objavili ako predloha množstva literárnych, výtvarných či divadelných diel. V roku 1995 vznikol vynikajúci a strhujúci film o dvojici nerovných detektívov, ktorí riešia záhadnú sériu vrážd, motivovaných zmieneným náboženským kázaním.

02:10 Exorcista (The Exorcist), USA, 1973 (Markíza)
Friedkinov perfektne inscenovaný psychologický horor vyvolal počas svojho prvého uvedenia škandál svetového formátu a mnoho ostrých diskusií ohľadne etickej stránky účasti neplnoletej Lindy Blair na tomto filme. Vo svojej dobe mal Exorcista nie len kritikov, ale aj množstvo obhajcov. Jedným z nich bol svetoznámy spisovateľ, scenárista a režisér Stephen King, ktorý vidí Exorcistu ako metaforu k prehlbujúcej sa generačnej kríze.


31.8.
UTOROK

22:00 Muž so zlatou zbraňou (The Man with the Golden Gun), UK/USA, 1974 (Joj Plus)
Nazývajú ho „Mužom so zlatou zbraňou“. Svoje obete zo zásady usmrcuje guľkami zo zlata zo svojej zlatej zbrane. James Bond už vie, že tento sadistický vrah sa volá Francisco Scaramanga a jeho najnovšie plány sa sústreďujú na získanie najničivejšej zbrane sveta, ktorú chce ohroziť život. Na jeho privátnom ostrove, v labyrinte ovládanom neľútostným trpaslíkom, sa odohrá kľúčový boj. V hre je naviac aj život Bondovho spojenca, agentky Mary Goodnightovej

22:15 Poviedky z kuchyne (Salmer fra kjøkkenet), Nór./Švéd., 2003  (Dvojka)
Inteligenciu, humor, nápad, metaforu, posolstvo - to všetko ukrýva malý/veľký nórsky film režiséra Benta Hamera. Práve jemu sa pred niekoľkými rokmi dostala náhodou do rúk švédska kniha z 50. rokov o hospodárení v domácnosti. V knihe bol diagram zobrazujúci najvýhodnejšie položenú kuchyňu pre švédsku domácu pani. V ideálnej, modernej kuchyni už švédska domáca pani nebude musieť za rok nabehať podobnú vzdialenosť, ako by išla peši zo Švédska do Konga, keď chce poriadne pripraviť jedlo. Pracovníci zo Švédskeho inštitútu na výskum domácnosti sa rozhodli zmapovať aj to, ako sa v kuchyni v istej nórskej dedine darí starým slobodným mládencom. Absurdný výskum za ktorým stála dnes už svetoznáma nábytkárska firma IKEA sa tak stal podkladom pre filmový námet.

22:40 Vinci (Vinci), Poľsko, 2004 (Čt1)
Z filmárskej dielne režiséra Juliusza Machulského (známeho titulmi Vabank, Sexmisia, Kingsajz) pochádza jeho ďalší divácky film. Hrdinom kriminálnej komédie je notorický zlodej Robert Cuma, ktorý bol práve prepustený na podmienku z väzenia. A čaká naňho  ťažká úloha. Na objednávku má ukradnúť najslávnejší obraz v celom Poľsku, Dámu s hranostajom od Leonarda Da Vinciho. Aj keď si je Cuma úspechom istý, chystaná lúpež storočia bude omnoho ťažšia, než si pôvodne predstavoval.

23:00 Control (Control), USA / Veľká Británia, 2007 (Čt2)
Známy tvorca hudobných videoklipov a dokumentov Anton Corbijn skladá touto biografickou drámou hold Ianovi Curtisovi, predčasne tragicky zosnulému spevákovi, skladateľovi a textárovi legendárnej skupiny Joy Division.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2010 TV tipy 30.8. - 5.9. 2010 TV tipy 30.8. - 5.9. 2010

1.9.
STREDA

11:30 Walk the Line (Walk the Line), USA, 2005 (Joj)
James Mangold má na konte viacero režisérskych úspechov – jeho ostatný film Identita bol prijatý všeobecne priaznivo aj u nás a snímky Kate a Leopold či Girl Interrupted, ktoré mu predchádzali, získali pozitívne ohlasy za kvalitnú réžiu a scenár, pričom Mangold v ňom vždy mal prsty. Nie je to inak ani u Walk the Line – spolu so scenáristkou Gill Dennis stvorili možno trochu lichotivý, ale presvedčivý obraz búrliváka prezývaného “muž v čiernom”. Okrem úzkeho časového vymedzenia si preosiali aj témy – nedozvieme sa napríklad nič o Cashovych ťahaniciach s nahrávacími štúdiami. Hlavnou dejovou líniou je vzťah Johnnyho Casha k jeho životnej láske, krehkej country speváčke June Carter. Snímke takéto jednoznačné zameranie prospieva – dá sa v nej dobre orientovať a príbeh Johnnyho a June obsahuje dosť komplikácií a neromantických momentov, aby nebol banálnym „dojákom“.

17:25 O rodičích a dětech, Česko, 2007 (Jednotka)
Film Vladimíra Michálka sa snaží nadviazať na tradičné české filmové komédie prostredníctvom vtipných dialógov, dobrých hereckých výkonov a nadčasového humoru. Syn po štyridsiatke sa pravidelne raz za mesiac ide prejsť po Prahe so svojim Otcom, zdanlivo celkom odlišným mužom, s ktorým ho však napriek všetkým rozdielom spája štyridsať rokov spoločného života. V rozhovoroch sa pred nami odkrývajú temné miesta medziľudských vzťahov, staré radosti a krivdy, i celé dejiny 20. storočia. Na scéne sa však celkom neočakávane objavuje Vnuk, o ktorého existencii Syn doteraz ani len netušil. A tak sa niektoré chyby môžu opakovať znovu a znovu.

20:30 Nie ako cudzinec (Not as a Stranger), USA, 1955 (MGM)
Významný americký filmár Stanley Kramer (1913-2001) začínal v Hollywoode s pomocnými profesiami a postupne sa etabloval ako producent. V jeho firme Stanley Kramer Productions vznikol rad filmov, o.i. aj klasický western Na pravé poludnie. Komorná psychologická dráma z lekárskeho prostredia Nie ako cudzinec, nakrútené podľa románového bestselleru Mortona Thompsona, je jeho režijným debutom. Film bol nominovaný na Oscara za zvuk.

21:45 Ženské oddelenie, Československo, 1987 (Dvojka)
Televízna adaptácia divadelnej hry Stanislava Štepku rozpráva o tom, ako sa liečia ľudia (nielen nemocní). Cesty troch žien sa stretnú v nemocničnej izbe. Život vnímajú ako dar, nie ako nezmyselný trest. Spoznávajú sa, rozprávajú, snívajú, trochu klamú a veľa dúfajú. Vierou v život prekonávajú všetky prekážky a hľadajú vlastnú dôstojnosť. V nemocničnej izbe sa prepletajú zaujímavé príbehy, ktoré spája láskavý humor a silný humanistický akcent, podporený zaujímavými hereckými výkonmi a tvorivou režijnou interpretáciou Juraja Nvotu. Ženské oddelenie patrí medzi divácky najúspešnejšie predstavenia Radošinského naivného divadla.

21:50 Záhrada, Slovensko/ Francúzsko, 1995 (Jednotka)
Pôvodný televízny film zo súčasnosti. Jeho hlavný hrdina, mladý učiteľ Jakub si vo svete relativizovaných mravných hodnôt hľadá vlastnú identitu a miesto v živote. Na tridsiatnika Jakuba sa začne valiť jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje, nerozumie si s otcom, s ktorým žije v spoločnom byte. Jakub sa rozhodne zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskov starého otca znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život.


2.9.
ŠTVRTOK

09:00 Milenci a ďalší cudzinci (Lovers and Other Strangers), USA, 1970 (Čt1)Mike Vecchio a Susan Henderson spolu šťastne žijú už rok. Konečne prichádza moment svadby, ktorý má oficiálne potvrdiť tento zväzok. Mike sa do plánovania a realizácie svadobného obradu príliš nehrnie, zatiaľ čo Susan je presvedčená o nevyhnutnosti tohoto aktu. Všetko komplikujú ich známi a budúci príbuzní, majúci najrôznejšie skúsenosti s láskou, manželstvom a dlhoročným súžitím oboch pohlaví.

22:40 Kronika smrti (Crónicas), Mexiko/ Ekvádor, 2004 (Čt2)
Novinová správa a šokujúce interview s nič netušiacou manželkou masového vraha sa stala ideálnym námetom pre ekvádorského režiséra Sebastiana Cordera, oceneného už za debut Ratas, ratones, rateros (1999). Ako sám povedal, už dlhšie hľadal príbeh, v ktorom by mohol odkryť dualitu ľudskej bytosti, a tento extrémny, krutý prípad mu poskytol priestor pre fascinujúcu štúdiu človeka, v ktorom sa skrývajú dve protiľahlé polohy. S motívom postavy slávneho reportéra bulvárnej publicistiky však vo filmu sleduje presvedčivo aj druhú, nemenej fascinujúcu líniu vplyvu médií na verejnú mienku a osobnú zodpovednosť novinára. Najväčšiu ekvádorskú filmovú produkciu všetkých časov  podporili Alfonso Cuarón a Guillermo del Toro.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2010 TV tipy 30.8. - 5.9. 2010 TV tipy 30.8. - 5.9. 2010

3.9.
PIATOK

20:00 Titanic (Titanic), USA, 1997 (Joj)
Storočná Rose rozpráva príbeh lásky, ktorý prežila počas prvej a jedinej plavby na slávnom Titanicu. Vtedy mala 17 rokov a bola zasnúbená s bohatým a nesympatickým Calom. Na palube sa však zoznámila s chudobným írskym mladíkom Jackom, nadaným maliarom, s ktorým prežila najkrajšiu chvíľu lásky. Ich búrlivý citový vzťah však zničila katastrofa lode. Jedinou pamiatkou na chvíľu šťastia zostal jej portrét, ktorý Jack nakreslil. V trezore potopenej lode ležal vyše deväťdesiat rokov.

22:05 Pád do ticha (Touching the Void), Veľká Británia, 2003 (Dvojka)
Film, nakrútený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona, rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jeho kolega tak musel čeliť zásadnému rozhodnutiu - odrezať kamaráta a kolegu z istiaceho lana a zachrániť si tak život, alebo neodrezať, a vystaviť sa tak takmer istej smrti?


4.9.
SOBOTA

13:35 Grék Zorba (Alexis Zorbas), USA/ Veľká Británia/ Grécko, 1964 (Joj Plus)
Basil, mladý anglický spisovateľ gréckeho pôvodu, prichádza na Krétu, aby obnovil ťažbu v bani, ktorú zdedil. Cestou sa zoznámi s Grékom Zorbom, nezávislým človekom, ktorého nezávislosť nie je založená na veľkosti majetku, ale na veľkosti ducha. Najväčším zážitkom, ktorý film ponúka, je výkon Anthony Quinna v hlavnej úlohe. Film získal v roku 1965 troch Oscarov (za vedľajšiu ženskú úlohu, za kameru a za dekorácie)

20:10 Jánošík, Československo, 1975 (Dvojka)
Prvý slovenský nemý hraný film, ktorý nakrútili v roku 1921 americkí Slováci. Film mal dve verzie - jedna sa premietala v Československu a druhá v USA. Táto autorizovaná rekonštrukcia Slovenskej televízie vychádza z druhej verzie, ktorú Slovenskému filmovému ústavu v roku 1970 daroval John Závodný, producent filmu. Spoluúčinkovali obyvatelia Blatnice a Šútova. Autorom scenára a režisérom filmovej rekonštrukcie bol v roku 1975 Ivan Rumanovský.

22:00 Mafiáni (Goodfellas), USA, 1990 (MGM)
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sníva o tom, že sa stane gangsterom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. Tu mu prinesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. Martin Scorsese do svojej mafiánskej fresky obsadil hercov s ktorými už pracoval v Zúriacom býkovi: Roberta De Nira a Joea Pesciho.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2010 TV tipy 30.8. - 5.9. 2010 TV tipy 30.8. - 5.9. 2010

5.9.
NEDEĽA

14:45 Zajtrajšok nikdy nezomiera (Tomorrow Never Dies), UK/USA, 1997 (Joj)
Pre peniaze a svoje megalomanstvo je schopný urobiť všetko, ale to našťastie nie je žiadne tajomstvo. Elliot Carver by rád pripojil k svojmu mediálnemu impériu aj čínsky trh, ale ten mu aj napriek jeho vytrvalému úsiliu stále uniká. Keď je v čínskych vodách za podivných okolností zničená britská vojnová loď, situácia sa vyhrocuje. Carverovo impérium je pripravené po celom svete vyjsť s palcovými titulkami o katastrofe a priviesť Čínu a Britániu k zničujúcemu konfliktu. Je tu však aj agent 007 James Bond, ktorý na veci ide nenapodobiteľným spôsobom. Už stihol spoznať Carverovu okúzľujúcu manželku Paris a teraz by rád podkúril Carverovi. S dokonale krásnou agentkou Wai Lin  je pre Bonda radosť spolupracovať, ale na dobré pocity nie je príliš čas. Už o pár hodín sa svet môže ponoriť do najtemnejšieho chaosu.

22:35 Wallander (Wallander), Veľká Británia/ Švédsko, 2008 (Čt1)
Filmová séria troch 90 minútových dielov bola v roku 2008 nakrútená v Švédsku podľa noviel švédskeho spisovateľa Henninga Mankella. Kurt Wallander vede kriminalistické oddelenie Ystadskej polície. Jeho dennou náplňou je výsluch podozrivých a vyšetrovanie vrážd. Ani po rokoch ale nedokáže pochopiť násilie, ktoré ho stále obklopuje. Do svojho zamestnania je však maximálne ponorený, čo vedie okrem obdivuhodného nasadenia a schopnosti empatie s obeťami aj k večnej únave a faktu, že mimo práci nemá okrem dospelej dcéry nikoho; manželka ho opustila a na budovanie priateľských vzťahov nie je  čas.


autor Tomáš Daneček 30.8.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.