TV TIPY 7.9. - 12.9. 2010

TV TIPY 7.9. - 12.9. 2010

VOD recenzia



7.9.
UTOROK

20:00 Maratónec (Marathon Man), USA, 1976 (Čt2)
Študent newyorskej univerzity Tom Levy, túžiaci raz vyhrať maratón, je zrazu proti svojej vôli vtiahnutý do nebezpečnej hry, o ktorej zo začiatku nič netuší. Bývalý nacistický lekár a agent Christian Szell, ukrývajúci sa v USA, ho podozrieva z toho, že odhalil jeho totožnosť. A s pomocou mučenia chce dostať z Toma pravdu. Tak sa z nich stávajú nepriatelia na život a na smrť. Dnes už legendárny, na sile nestrácajúci thriller s protivojnovým a protirasistickým vyznením nakrútil významný režisér John Schlesinger.  Vo filme herecky exceluje Dustin Hoffman (v úlohe študenta Toma), jeho protihráčom je britský herec Laurence Olivier.

21:50 Otrokyňa lásky (Raba ljubvi), ZSSR, 1976 (Dvojka)
Hviezda nemého filmu Oľga Voznesenská nakrúca jeden zo svojich populárnych filmov v južnom Rusku. Hoci je vydatá, trávi čoraz viac času s kameramanom filmu Viktorom Potockým. Postupne vychádza najavo, že Potocký využíva svoje kameramanské zručnosti aj na iné účely. V tajnosti nakrúca zverstvá bielogvardejcov a heroizmus červenej armády. Požiada slávnu herečku o pomoc a tá pod vplyvom novej lásky a poslania nachádza úplne nový zmysel vo svojom dovtedy egoistickom a povrchnom živote. Verne nakrútený retro film slávneho ruského režiséra Nikitu Michalkova.

22:40 Drsné časy (Harsh Times), USA, 2005 (Film+)
Jim David (Christian Bale), ex-mariňák sa po rokoch v akcii vracia na riaditeľstvo losangeleskej polície, kde mu ponúkajú prácu súvisiacu s infiltráciou do podsvetia.  Bohužiaľ sa ním však nechá pohltiť a musí zobrať všetky svoje sily k návratu zo šikmej plochy. Drsné časy sú výletom do špinavých losangeleských ulíc, kráľovstva drog, prostitútok a ľudskej hávede.

00:15 Svet o sto rokov (Things to Come), Veľká Británia, 1936 (Čt2)
Predvianočnú atmosféru roku 1940 po celom svete rušia prípravy na svetovú vojnu, ktorá  vypukne v noci po Štedrom večery. Tento sci-fi film bol nakrútený podľa románu H. G. Wells, ktorý sa preslávil svojou invenciou a vizionárstvom. Dej filmu ukazuje fiktívny vývoj sveta na osudoch jednej rodiny od roku 1940 do 2036. Vizuálne spracovanie, triky a výprava sú na dobu vzniku vynikajúce a môžu mnohých divákov prekvapiť. Futuristické modely a kulisy ukazujú vtedajšie predstavy o technike a architektúre 21. storočia. Veľký podiel na tom má nepochybne režisér William Cameron Menzies - uznávaný výtvarník filmových dekorácií. Originálny námet, post-apokalyptické motívy a téma rodinnej ságy neskôr prevzali ďalší tvorcovia filmových sci-fi.

TV tipy 7.9. - 12.9. 2010 TV tipy 7.9. - 12.9. 2010

8.9.
STREDA

20:30 Veľká zem (The Big Country), USA, 1958 (MGM)
Klasický film Williama Wylera vznikol v roku 1958. Je ukážkou toho, že i western možno vytvoriť bez zbytočnej surovosti, s dôrazom na hĺbku charakterov a pritom divácky príťažlivo. Svoju úlohu samozrejme zohralo vynikajúce herecké obsadenie v čele s Gregory Peckom.

22:45 Babel (Babel), USA, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených nexom motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.


9.9.
ŠTVRTOK

20:30 Drsný Harry (Dirty Harry), USA, 1971 (MGM)
V San Franciscu sa organizuje ostreľovač, ktorý si hovorí Škorpión. Požaduje jeden milión dolárov, inak zabije každý deň jedného človeka. Polícia je bezradná a tak na prípad povoláva poručíka Harryho Callahana, ktorému sa pre jeho nekompromisné metódy- nepovie inak ako Dirty Harry. Vraha je rozhodnutý dostať za každú cenu. Harry navyše dostane partnera z čoho nie je príliš nadšený.

21:00 Občianska výchova (Die Fetten Jahre sind vorbei), Nem./Rak., 2004 (Filmbox)
Provokačná „trpká komédia“ o troch aktivistoch., ktorí chceli zmeniť svet ... teda aspoň ten , do ktorého sa im podarilo vlámať. Jan, Peter a Jule vnikajú do domov a bytov miestnej smotánky, nič neukradnú, ale všetko zdemolujú a nakoniec popíšu steny rôznymi „výchovnými“ heslami ako : „Už máte toho dosť!“. Komplikácie však nastanú, keď sa Jule zamiluje do Petra i Jana, jedna akcia sa nepodarí, majiteľ domu ich prekvapí a tak im neostáva nič iné, ako ho uniesť. Traja mladí idealisti sa zrazu dostanú do konfrontácie s odlišným svetom hodnôt silnej bohatej generácie a z obete únosu sa o chvíľu stáva nebezpečný manipulátor.

22:05 Elitná jednotka (Tropa de Elite), Brazília/ Holandsko/ USA, 2007 (Čt2)
Film, zachytávajú zo surovou a dynamickou otvorenosťou príbeh inšpirovaný udalosťami, ktoré sa odohrali vo favelách Rio de Janeira v roku 1997 tesne pred návštevou pápeža, vzbudil nesmierny divácky ohlas po celom svete. Na MFF v Berlíne v roku 2008 získal hlavnú cenu, doma v Brazílii pozbieral 25 národných filmových cien a ďalšie v Argentíne, Mexiku, Peru a USA. Režisér José Padilha, ktorý vyštudoval v rodnom Rio de Janeiro a v Oxforde, nakrútil pred týmto šokujúcim celovečerným debutom niekoľko dokumentárnych filmov s podobnou témou.

23:10 Basquiat (Basquiat), USA, 1996 (Filmbox)
V roku 1981 sa neznámy 19-ročný grafity writer Jean-Michel Basquiat veľmi rýchlo stal najúspešnejším, najrozporuplnejším a najfascinujúcejším umelcom sveta. Jeho výstavy boli očakávané ako veľké udalosti newyorskej sezóny a jeho maľby kupovali najvplyvnejší zberatelia a múzeá. Každá stránka jeho života sa stala témou pre médiá. Zomrel v roku 1988, vo veku 27 rokov. Noviny The New York Times ho nazvali "najbližším ekvivalentom Jamesa Deana vo svete umenia". Napriek svojmu úspechu sužovala tohto nepokojného mladého talentovaného umelca samota, sebadeštrukcia a presvedčenie, že ľudia ho v skutočnosti neprijali takého, akým bol. Životopisný film je autorským debutom amerického výtvarníka Juliana Schnabela, ktorý ho obsadil skutočne hviezdne (Jeffrey Wright, Benicio Del Toro, David Bowie, Dennis Hopper, Gary Oldman, Christopher Walken, Willem Dafoe, Courtney Love, Vincent Gallo)

TV tipy 7.9. - 12.9. 2010 TV tipy 7.9. - 12.9. 2010


10.9.
PIATOK

20:00 Šakal (The day of the Jackal), USA, 1973 (Joj Plus)
Kultový politický thriller nakrútený podľa románu Fredericka Forsytha vychádza zo skutočných udalostí okolo pokusu o atentát na francúzskeho prezidenta generála Charlesa de Gaullea. Začiatkom 60-tych rokov 20. storočia považovali bývalí členovia francúzskych légií osamostatnenie Alžírska a jeho odsúhlasenie francúzskou vládou za zradu svojich padlých spolubojovníkov. Vytvorili skupinu sústredenú na likvidáciu de Gaullea, avšak bez úspechu. Prezident sa tak stal najstráženejším človekom na svete. Po dolapení a zabití viacerých dôležitých členov skupiny si preto najali profesionálneho zabijaka s krycím menom Šakal, ktorý mal za úplne samostatnú operáciu zinkasovať pol milióna dolárov. Príbeh sa sústredí na prípravy atentátu a na snahu tajnej polície vystopovať Šakala. Film je klasikou svojho žánru a roku 1997 sa dočkal remaku.

23:00 Faktótum (Factotum), USA/ Nórsko/ Fran./ Nemecko, 2005 (Filmbox)
Henry Chinaski (Matt Dillon) nie je typ, ktorý by sa bez problémov dokázal začleniť do spoločnosti a prijať jej pravidlá. V podstate mu príliš veľa nehovoria a kašle na ne. Z rôznych zamestnaní je prepúšťaný s rovnakou pravidelnosťou, s akou má opicu. Okrem toho sa fláka po baroch, kde spoľahlivo natrafí na nejakú potenciálnu spoločníčku. A do hotela potom nie je nikdy príliš ďaleko. Približne takto by sa dal charakterizovať jeho životný štýl. Pre niekoho možno ideál slobody, pre iného pohoršujúca existencia.


11.9.
SOBOTA

20:00 Kung Fu Panda (Kung Fu Panda), USA, 2008 (Markíza)
V stredovekej Číne sa dejú veľké veci. Zloduch Tai Lang unikol rukám osudu a smeruje k podmaneniu krajiny. Preto sa rozhodne veľký majster Ugvej zvoliť bojovníka, ktorý bude čeliť Tai Langovi a ochráni ľud. K dispozícii je päť legiend bojového umenia – tiger, zmija, žeriav, modlivka a opica. Ale veľký majster si prekvapivo nevyberá ani jedného z nich, ale veľkú tlstú pandu "Po" nažívajúcu pod chrámom so svojím otcom. Po chcel pôvodne iba vidieť, ako sa vyberá veľký bojovník, no v skutočnosti mu padá na kožuch obrovské bremeno – to on má proti Tai Langovi bojovať za krajinu... K nevôli majstra Shifu i celej nebezpečnej päťky. Ale tí si ho nakoniec zoberú do parády a pokúsia sa zmeniť na veľkého bojovníka. Veľký už je, ostáva iba učenie bojovému umeniu...

22:15 Komando (Commando), USA, 1985 (Prima)
Plukovník Matrix (Arnold), bývalý veliteľ elitnej bojovej jednotky žije v ústraní, ďaleko od ľudí. Aj tu je však objavený a napadnutý žoldniermi exdiktátora Ariusa, ktorí ho únosom jeho milovanej dcérky Jenny chcú donútiť k spolupráci na zavraždení prezidenta juhoamerického štátu a zvrhnutiu demokratickej vlády.

22:15 Vykúpenie z väznice Shawshank (The Shawshank Rede...), USA, 1994 (Joj)
Bankového manažéra Andyho v roku 1947 odsúdia za chladnokrvnú vraždu manželky a jej milenca. Napriek nejasným dôkazom ho čaká dvojnásobný doživotný trest v obávanej väznici Shawshank. Všetky príkoria Andy prežíva mlčky, s tichým úsmevom a modrinami na tvári, a s pocitom neviny v duši. Po nejakej dobe sa začne kontaktovať s Redom  a jeho kamarátmi. A pomaly plánuje útek.

23:45 Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down), USA, 2001 (Markíza)
Pravdivý príbeh, ktorý sa odohral počas Somálskej občianskej vojny, bol nakrútený podľa knihy Marka Bowdena „Black Hawk Down". Režisér Ridley Scott (Blade Runner, Votrelec, Gladiátor) si vybral vďačnú tému, ktorú pomocou zaručených hollywoodskych postupov preniesol na filmový pás. Naplnil klasickú trojaktovú štruktúru: návrat vojakov z bežnej pozorovacej akcie (jemné naznačenie, ktorá postava je najkladnejšia), spoznávanie hlavných hrdinov v tábore (okorenené humorom), výjazd na splnenie bojovej misie (hlavná časť, plná rachotiacich guľometov, výbuchov a prakticky neustálej akcie).

TV tipy 7.9. - 12.9. 2010 TV tipy 7.9. - 12.9. 2010

12.9.
NEDEĹA

21:15 Tvárou v tvár (Face/Off), USA, 1997 (Joj)
Agent Archer konečne chytí teroristu Troya. Tomu sa ešte pred svojim zatknutí podarí nainštalovať na neznámom mieste časovanú bombu. Po boji s políciou je v kóme a jediný spôsob, ako zabrániť tragédii, je prevteliť sa do Troya a získať informácie od jeho uväzneného brata. A tak vedci transplantujú Archerovi Troyovu tvár.

21:25 Let číslo 93 (United 93), UK/ USA/ Francúzsko, 2006 (Markíza)
Film anglického režiséra Paula Greengrassa (Bournov mýtus) má byť presnou rekonštrukciou udalostí z 11. septembra 2001. Vďaka všetkým doposiaľ zozbieraným prameňom sa dozvieme informácie nielen o osudoch pasažierov a posádky lietadla Boeing 757 letu číslo 93 (išlo o tretie zničené lietadlo, ktoré sa zrútilo 8 míľ juhovýchodne od mesta Pittsburg), ale aj o ich rodinách, príbuzných a zamestnancoch kontrolných veží. Pre porovnanie si môžete o 14:20 pozrieť na Jojke televízny film s rovnakou témou a podozrivo podobným názvom „Let 93“.

21:50 Vojna Roseovcov (The War of the Roses), USA, 1989 (Joj Plus)
Po sedemnástich rokoch plných stereotypu a honby za kariérou ostanú z manželstva Olivera (Michael Douglas) a Barbary (Kathleen Turner) trosky. Jediným východiskom je rozvod. Medzi Roseovcami to začne vrieť. Chcú ale zostať v rovnakom dome, ktorý sa zmení na bojové pole. Platí jediné pravidlo – silnejší prežije.

22:40 Prineste mi hlavu Alfreda Garciu (Bring Me the Head of Alfredo Garcia), Mexiko/USA, 1974 (Čt2)
Snímka z roku 1974 patrí medzi najosobnejšie diela režiséra Sama Peckinpaha. Sú mu dokonca pripisované autobiografické prvky. Skôr než o road-movie ide vlastne o western zo súčasnosti. Peckinpah v ňom ako obvykle nešetrí násilnými scénami a morbídnymi výjavmi, avšak ponúka aj okamžiky romantického odpočinutia a ironického nadhľadu.

 


autor Tomáš Daneček 6.9.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.