TV TIPY 20.9. - 26.9. 2010

TV TIPY 20.9. - 26.9. 2010

článok



20.9.
PONDELOK

22:00 Božský (Il Divo), Taliansko, 2008 (Dvojka)
Štylisticky vycibrený portrét muža, ktorý vstúpil na politickú scénu Talianska v roku 1946 a nikdy z nej celkom neodišiel. Giulo Andreotti, kresťanský demokrat, bývalý sedemnásobný predseda vlády, minister zahraničných vecí a doživotný senátor sa nevyhol obvineniam z korupcie a kontaktov s mafiou. V roku 2002 bol odsúdený za podiel na vražde Mina Pecorelliho, novinára, ktorý poukazoval na Andreottiho kontakty s mafiou a väzby na únos a vraždu bývalého talianskeho premiéra a Andreottiho straníckeho kolegu Alda Mora. Na základe premlčania zločinu však bol napokon oslobodený. Prezývku Il Divo získal vďaka častému prirovnávaniu ku Gaiovi Iuliovi Caesarovi.

22:10 Rambo (Rambo: First Blood), USA, 1982 (Markíza)
John Rambo (Sylvester Stallone) prežil vietnamské peklo. Po skončení vojny sa nedokáže zorientovať v civilizovanom svete, putuje z mesta do mesta a navštevuje starých priateľov. Šerifovi Willovi Teasleymu však Rambo prekáža a snaží sa ho zničiť. Väzenie je len začiatok.


21.9.
UTOROK

21:00 Nechoď klopať na dvere (Don't Come Knocking), USA/Nem., 2005 (Čt2)
Howard Spence (Sam Shepard) si spomína aj na lepšie dni. Kedysi bol veľkou hviezdou westernových filmov, no teraz má šesťdesiat, objavuje sa len vo vedľajších úlohách a svoj pocit osamelosti a zbytočnosti sa snaží utopiť v alkohole a drogách. Keď sa od svojej matky dozvie, že možno má niekde potomka, uvedomí si, že jeho život by nemusel byť až taký prázdny a vydá sa hľadať svojho syna či dcéru. Cestou po stopách minulosti narazí na Doreen (Jessica Lange), ktorú kedysi miloval a opustil. Jej syn Earl je jedinou spomienkou na ich dávnu lásku. No k Howardovmnu sklamaniu sa nezdá, že by jeho bývalá milenka, a už vôbec nie ich syn, stáli o návrat "strateného otca". Howard sa už-už vzdáva, keď sa zrazu objaví mladé dievča Sky, ktoré prejaví pre Howarda oveľa viac pochopenia než Doreen s Earlom a Howard sa rozhodne pokračovať v snahe dať dokopy svoju rodinu.

22:20 Stanica pre dvoch (Vokzal dlja dvoikh), ZSSR, 1982 (Dvojka)
Klavírista Platon má nastúpiť na výkon trestu za dopravnú nehodu, ktorú v skutočnosti zapríčinila jeho manželka. Chce sa ešte, možno naposledy, rozlúčiť so starnúcim otcom. Počas cesty vlakom ostane vinou servírky Viery na železničnej stanici v cudzom meste - bez dokladov i finančných prostriedkov. Napokon je so svojráznou ženou nútený stráviť dva dni, počas ktorých sa napriek počiatočným antipatiám obaja zblížia a uvedomia si mnohé o sebe samých. Film bol nominovaný na Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

00:05 Bledý jazdec (Pale Rider), USA, 1985 (Markíza)
Boli to časy, v ktorých takmer všetko znamenalo zlato. Náleziská sú, ako sa zdá, dostatočne bohaté na to, aby sa ho nenásytný majiteľ susedných baní Coy LaHood (Richard Dysart) s výdatnou pomocou svojho syna a bandy žoldnierov nepokúsil získať. S tichým súhlasom šerifa neustále ohrozuje osadu zlatokopov až dovtedy, dokým sa nezjavil on. Do osady prišiel ako neznámy jazdec, ktorý o sebe tvrdí, že je kazateľ (Clint Eastwood). A je to práve on, kto sa hrozbe postavil tvárou v tvár. Zdá sa, že boháč to s kazateľom nebude mať jednoduché a bude potrebovať posily. Obyvatelia sú znepokojení, ale ich nová nádej stále žije. Neznámy kazateľ bez mena, bez minulosti, ale s odhodlaním brániť spravodlivosť.

TV tipy 20.9. - 26.9. 2010 TV tipy 20.9. - 26.9. 2010 TV tipy 20.9. - 26.9. 2010

22.9.
STREDA

21:20 Sanitka, Československo, 1984 (Joj Plus)
Kultový jedenásť dielny československý seriál z prostredia záchrannej služby.
V prvom diely mal Chirurg Vojtech Jandera pred sebou ideálnu kariéru lekára, ktorého pacienti mohli milovať. Napriek tomu sa však rozhodol skalpel odložiť bokom a stal sa členom tímu pražskej záchranky. O jeho dôvodoch sa mnohí iba dohadujú a dokonca ani sám Vojtech nemá celkom jasnú predstavu, čo mu nová pracovná úloha prinesie. V hlavných úlohách Jaromír Hanzlík, Jiří Bartoška, Petr Kostka, Josef Vinklář, František Němec, Petr Nárožný, Petr Nárožný a mnoho ďalších.

01:15 Až na dno (Bad Lieutenant), USA, 1992 (Film+)
Najvýznamnejší film Abela Ferraru je príbehom o poručíkovi, ktorý pije, znásilňuje, prehráva veľké čiastky v stávkach a berie heroín. Počas vyšetrovania prípadu znásilnenia jednej mníšky začne prehodnocovať svoj život. Film bol nakrútený za osemnásť dní a niekedy sa nakrúcalo  skrytou kamerou, pretože produkcia nezaistila potrebné povolenia. 


23.9.
ŠTVRTOK

21:55 Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu), Rum., 2005 (Čt2)
Cristi Puiu v celovečernej tvorbe debutoval filmom Tovar a prachy (Marfa si Banii, 2001), s ktorým okrem iného súťažil v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava 2001, pričom festivalu sa osobne zúčastnil. Za krátky film Kartón Kentiek a balíček kávy (Un cartus de kent si un pachet de cafea, 2004) o generačnom strete otca a syna získal Zlatého medveďa na MFF Berlín 2004. Jeho ďalší celovečerný projekt Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu, 2005) je podľa viacerých recenzentov a kritikov zlomovým dielom súčasnej rumunskej filmovej tvorby. Snaha vážne chorého pána Lazaresca dopracovať sa k lekárskej starostlivosti počas jednej noci v Bukurešti je tu zobrazená s využitím takmer dokumentaristických nástrojov a postupov. Má pritom ísť o prvý diel zo série šiestich filmov nazvanej Príbehy z predmestí Bukurešte.

00:05 Padlé ženy (The Magdalene Sisters), UK/ Írsko, 2002 (Filmbox)
Druhý autorský film Petera Mullana, je pôsobivým pohľadom do "nápravných" zariadení, ktorých ešte v druhej polovici minulého storočia fungovalo v Británii, konkrétne v Írsku, zrejme niekoľko desiatok. Prešlo nimi na 30 tisíc mladých žien a posledné z nich bolo zrušené až v roku 1996! Film bol inšpirovaný skutočnými ľudskými osudmi, ako ich zaznamenal dokumentárny film z r. 1998 Sex v chladnom podnebí. Mullanov film vyvolal silnú negatívnu reakciu v náboženských kruhoch Vatikánu, režisér sám však o svojom diele hovorí: "Nepovažujem svoj film za protikatolícky. Považujem ho za pokus napraviť krivdu, ktorá sa stala tisícom mladých dievčat."

TV tipy 20.9. - 26.9. 2010 TV tipy 20.9. - 26.9. 2010 TV tipy 20.9. - 26.9. 2010

24.9.
PIATOK

22:25 Zlá výchova (La Mala educación), Španielsko, 2004 (Filmbox)
Španielsky režisér vo svojom filme ponúka opäť pohľad na nie celkom normálny svet, zaľudnený viac či menej bizarnými postavami a postavičkami. Hlavnými hrdinami snímky sú dvaja mladíci Ignacio a Enrique, ktorý v roku 1960 vyrastajú v internátnej katolíckej škole. Ako sa ukáže, následky prísnej výchovy (a zneužívania chlapcov kňazmi) sa prejavujú aj v dospelosti, kedy sa cesty chlapcov rozdelia (a možno aj opäť spoja)...

00:30 V Číne jedia psov (I Kina spiser de hunde), Dánsko, 1999 (Film+)
Hrdinom tejto dánskej čiernej gangsterskej komédie je Arvid. Ten žije sporiadaným, ale veľmi nudným životom až do chvíle, keď ho opustí milovaná Hanne. Život mu môže byť ukradnutý a tak počas prepadnutia banky vôbec nerozmýšľa nad prípadnými následkami a zneškodní zlodeja. Po jeho odvážnom čine ho navštívi Astrid. Tvrdí, že je lupičovou manželkou a jej muž sa odhodlal k zúfalému kroku, aby mohli zaplatiť umelé oplodnenie. Aby sa Arvid zbavil pocitu viny, spolu s bratom Haraldom zorganizuje prepadnutie auta s peniazmi. Celá operácia však dopadne inak, než si naplánovali. Nasledujúce udalosti donútia Haralda zmeniť pohľad na svet.


25.9.
SOBOTA

20:10 Ružové sny, Československo, 1976 (Dvojka)
Lyrická tragikomédia RUŽOVÉ SNY o láske dedinského poštára Jakuba a Rómky Jolanky si podmaňuje divákov svojou poetickou atmosférou a jemným humorom už od roku 1976, kedy ju režisér Dušan Hanák nakrútil podľa svojho a Dušekovho scenára. "Rómeo a Júlia" na dedine bez tragického vyvrcholenia, pričom znepriatelené veronské rody nahradila nevraživosť domácich vidieckych komunít - "bielych" a Rómov, ktorí všemožne komplikujú mladým život.

21:20 Edith Piaf (La Môme), Francúzsko, Veľká Británia, Česko, 2007 (Čt1)
Ako už bez okolkov, relatívne nenápadito naznačuje názov, ide o životopisný film o jednom z najrázovitejších fenoménov francúzskej kultúry, šansoniérke Edith Piaf. Film sa sústreďuje na zlomové momenty jej turbulentného pretĺkania sa od zatuchnutých putík až po preslávené music-hally v Paríži a Amerike. V popredí je jadrná osobnosť, uchovávajúca si v akejkoľvek spoločnosti svoju príznačnú zemitosť, roztopašnú vulgárnosť, s ktorou vždy uhranula všetkých prítomných a podmanila si aj tých najuhladenejších aristokratov. V súkromí náladová, despotická, ťažko zvládnuteľná, večne opitá. Kostnatá, zhrbená, jačiaca grimasa - drsný, prenikavo zrnitý, naliehavý hlas. Práve tento rozmer, množinu oboch týchto polôh dokázala vynikajúco stvárniť Marion Cotillard, bez ktorej by bol film len bezvýrazným súčtom biografických klišé. Ona jej dodala hĺbku, ktorá sa postupom času vyvíjala a obrusovala, aby na záver odhalila celú tragickú krásu svojej postavy. 

22:20 Rambo: Do pekla a naspäť (Rambo), USA/ Nemecko, 2008 (Markíza)
Priamočiary akčný adrenalínový nárez, ktorý v sebe prekladá nové milénium s 80-rokmi. So zvyšujúcim sa množstvom preliatej krvi narastá podivné nadšenie a búšenie srdca. Stallone preháňa barmskou džungľou nielen nepriateľa, ale i svoje telo, ktoré aj napriek viditeľným stopám času vykazuje parádnu kondičku, občas prehodí vetu, inokedy vnútorný monológ. V súlade s tradíciou bonusov pre verných - ponúka pár odkazov na deje minulé a súčasne sa pohráva s bourneovským záverom, v podobe návratu do miest, kde to začalo. Pritom však stále zostáva vlajkovou loďou „svojho“ žánru. Dobrou správou pre fanúšikov je nasadenie nového Sly-ovho filmu The Expendables do slovenskej distribúcie od 30. septembra (I keď ozajstní fandovia film už videli za hranicou).

TV tipy 20.9. - 26.9. 2010 TV tipy 20.9. - 26.9. 2010 TV tipy 20.9. - 26.9. 2010

26.9.
NEDEĽA

13:55 Moskva slzám neverí (Moskva slezam ne verit), ZSSR, 1979 (Jednotka)
Jeden z najúspešnejších sovietskych filmov, ocenený okrem iného aj Oscarom, približuje osudy troch odlišných žien. Stretávajú sa spolu na jednej slobodárni, pričom každá z nich má svoje problémy a ciele. Film sleduje osudy hrdiniek, ich ideály i tvrdé stretnutia s realitou, ale aj premeny v živote obyvateľov Moskvy a atmosféry mesta. Káťa pracuje v továrni, čaká dieťa a túži po inžinierskom diplome. Táňa sa vydá za úprimného a nenáročného Nikolaja. Ľudmila sa zasnúbi s hokejistom Gurinom.

20:00 Priepasť (The Abyss), USA, 1989 (Joj Plus)
Zem ukrýva tajomstvá, o ktorých sa nám ani len nesníva. Stáročia čakajú v temnotách, kým ich niekto neobjaví. Americká ponorka havaruje v hlbinách oceánu. Záchranný tím, ktorý ma vyšetriť okolnosti nehody, sa vydá na cestu do neprebádanej priepasti. V tmavých hĺbkach číhajú neznáme sily... Kultový thriller od režiséra Jamesa Camerona (Terminátor, Titanic).


HIT TÝŽDŇA

23.9.
ŠTVRTOK

21:55 Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu), Rum., 2005 (Čt2)
Cristi Puiu v celovečernej tvorbe debutoval filmom Tovar a prachy (Marfa si Banii, 2001), s ktorým okrem iného súťažil v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava 2001, pričom festivalu sa osobne zúčastnil. Za krátky film Kartón Kentiek a balíček kávy (Un cartus de kent si un pachet de cafea, 2004) o generačnom strete otca a syna získal Zlatého medveďa na MFF Berlín 2004. Jeho ďalší celovečerný projekt Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu, 2005) je podľa viacerých recenzentov a kritikov zlomovým dielom súčasnej rumunskej filmovej tvorby. Snaha vážne chorého pána Lazaresca dopracovať sa k lekárskej starostlivosti počas jednej noci v Bukurešti je tu zobrazená s využitím takmer dokumentaristických nástrojov a postupov. Má pritom ísť o prvý diel zo série šiestich filmov nazvanej Príbehy z predmestí Bukurešte.


autor Tomáš Daneček 20.9.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.