TV TIPY 25.10. - 31.10. 2010

TV TIPY 25.10. - 31.10. 2010

VOD recenzia



25.10.
PONDELOK

22:20 Tmavomodrá, takmer čierna (Azuloscurocasinegro), Šp., 2006 (Dvojka)
Film je príbehom o rôznych podobách lásky a nenávisti medzi priateľmi a rodinou. Portrét zaujímavého prepletenca medziľudských vzťahov, ktorý je režisérskym debutom Daniela Sáncheza Arévala, získal množstvo španielskych i medzinárodných ocenení za réžiu aj herecké výkony.

23:40 Lilya 4 – ever (Lilya 4- ever), Švédsko/ Dánsko, 2002 (Filmbox)
Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. Šestnásťročnú Lilju jej matka zanechá doma a odíde s priateľom do USA. Opustená Lilja nachádza nádej až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však Lilja dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, zisťuje, že rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh o mladom dievčati, ktoré nedostalo šancu na lepší život, sa vyznačuje dokumentárne autentickým zachytením skutočnosti.


26.10.
UTOROK

21:50 Pieseň vrabcov (Avaze gonjeshk-ha), Irán, 2008 (Dvojka)
Vidiečan Karim stratí prácu a aby uživil rodinu, začne v Teheráne prepravovať na mopede ľudí a rozvážať tovar. Dokáže vzdorovať vo veľkomeste vplyvom, ohrozujúcim jeho doposiaľ tak bezpečný a prostý svet? Osobitá reminiscencia na De Sicových Zlodejov bicyklov ponúka metaforu o ohrozenom svete čistých hodnôt a poodhaľuje každodennú tvár spoločnosti, odlišnú od mediálneho obrazu, ktorý u nás získala. Predstaviteľ hlavnej úlohy Reza Najie získal za svoj výkon Strieborného medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

22:10 Povolenie zabíjať (Licence to Kill), Veľká Británia/ USA, 1989 (Joj Plus)
Čoskoro po svadbe je žena Felixa Leitera zavraždená a Felix je znetvorený svojim úhlavným nepriateľom, narkobarónom Franzom Sanchezom. James Bond sa vydáva pomstiť svojho starého priateľa a dokonca ignoruje príkaz od M, ktorý mu odoberá "povolenie zabíjať". Za pomoci agentky CIA Pam Bouvierovej sa púšťa do boja proti Sanchezovi a ním korumpovaným vládam v Južnej Amerike.

00:10 Dogville (Dogville), Dánsko/Švédsko/Nórsko/Francúzsko, 2003 (Filmbox)
Obyvatelia mestečka Dogville žijú úplne izolovaní od civilizácie, končí tu cesta, je tu baňa, v ktorej sa už dávno neťaží. Tí dobrí ľudia však odtiaľto neodišli – žijú v uzavretej hierarchizovanej komunite a dodržujú zabehnuté rituály. Jedného dňa sa v mestečku objaví Grace, ktorá uteká pred gangstermi. Ujme sa jej mladík, miestny intelektuál, samozvaný dogvillský „hovorca“. Vďaka tomu, že sa za ňu prihovorí, ju obyvatelia príjmu medzi seba a ona im za to ponúkne pomoc - akúkoľvek. Zo začiatku nie je o jej „služby“ záujem, postupne sa však bez nej nedokáže nikto zaobísť. Keď však gangsteri prídu znovu do mestečka a ponúknu za ňu odmenu, správanie obyvateľov sa zmení.

00:20 Nikto nesmie chýbať (Yi ge dou bu neng shao), Čína, 1999 (Čt2)
Yimou Zhang je jedným z najslávnejších čínskych režisérov všetkých čias. Bývalý kameraman a doslova maliar obrazov v pohybe prerazil do sveta už prvým samostatným filmom z roku 1987 Červené pole, za ktorý získal na MFF v Berlíne Zlatého medveďa. O štyri roky prišiel film Vyveste červené lampióny (1991) a Strieborný lev v Benátkach. Dnes je Yimou Zhang slávny po celom svete predovšetkým vďaka posledným filmom, inšpirovaným námetmi z veľkolepej čínskej histórie, bohatstvom tradičného čínskeho maliarstva a filozofiou tradičných bojových umení Hrdina (2002), Klan lietajúcich dýk (2004) a Kliatba zlatého kvetu (2006). Medzi týmito veľkolepými produkciami, plnými farieb, však Zhang nakrútil aj niekoľko komorných, ľudských príbehov, sociálnych drám zo súčasnosti, či bolestivej nedávnej minulosti (Ju Dou, Príbeh Qiu Ju, Šťastné chvíle, Žiť). Nikto nesmie chýbať, rovnako ako tieto príbehy, neupúta na prvý pohľad. Naopak, snímka pôsobí takmer ako dokument z čínskeho vidieka, v úlohách vystupujú neherci, ktorí hrajú sami seba a farebnosť je priamo závislá na skutočnej farbe prostredia.

TV tipy 25.10. - 31.10. 2010 TV tipy 25.10. - 31.10. 2010 TV tipy 25.10. - 31.10. 2010


27.10.
STREDA

21:05 Drsný Harry (Dirty Harry), USA, 1971 (MGM)
V San Franciscu sa organizuje ostreľovač, ktorý si hovorí Škorpión. Požaduje jeden milión dolárov, inak zabije každý deň jedného človeka. Polícia je bezradná a tak na prípad povoláva poručíka Harryho Callahana, ktorému sa pre jeho nekompromisné metódy- nepovie inak ako Dirty Harry. Vraha je rozhodnutý dostať za každú cenu. Harry navyše dostane partnera z čoho nie je príliš nadšený.

23:05 Plán 9 z vesmíru (Plan 9 from Outer Space), USA, 1959 (Čt2)
Mimo najrôznejších ankiet o najlepší film všetkých dôb existujú samozrejme aj rebríčky opačné. Prakticky vo všetkých zaujíma popredné miesto Plán 9 z vesmíru. Jeho tvorca Edward D. Wood, Jr. (1924-1978) vyprodukoval v priebehu päťdesiatych rokov niekoľko celovečerných filmov, ktoré vďaka neskrývanému amaterizmu všetkých zúčastnených zložiek rýchlo zmizli z povrchu zemského. Ale nie navždy. Po svojej smrti (na zlyhanie srdca následkom dlhoročného alkoholizmu) bol nadšený filmár znovu objavený  filmovými nadšencami, hľadajúcimi zabudnuté kuriozity. V roku 1994 sa stal námetom životopisného filmu Ed Wood, ktorý nakrútil Tim Burton s Johnnym Deppom v hlavnej  úlohe. Z Woodovej tvorby je zrejme najznámejší práve Plán 9 z vesmíru, sci-fi snímka, nakrútená podľa "svedectva". Jeho jednoduchý dej líči neúspešný pokus o mimozemskú inváziu do losangeleského San Fernando Valley. Podstatou plánu je oživenie mŕtvych na miestnych cintorínoch, ktorí majú pomáhať pri likvidácii pozemšťanov. Vo filmu sa vo svojej poslednej úlohe objavuje známy herec maďarského pôvodu Bela Lugosi, ktorý zomrel v priebehu nakrúcania a bol nahradený iný (zreteľne vyšší) protagonista, ktorý si v záujme utajenia neustále zakrýval tvár. Plán 9 je dnes zaujímavým dokladom, aké filmy taktiež vznikali v Hollywoode (aj keď nezávisle na štúdiovej produkcii).

23:15 Tá, ktorá obracia noty (La Tourneuse de pages), Fran., 2006 (Čt1)
Pre dvanásťročnú Melániu znamená hra na klavír zmysel jej života. Veľmi pilne sa pripravuje na skúšky na konzervatórium. Pravdepodobne by pred komisiou nezlyhala, keby si predsedníčka, známa klavírna virtuózka, pri skúšaní nevybavovala osobné záležitosti. Rozhodená Melánia nedokáže zahrať skladbu tak, ako si ju nacvičila, a skúšku  nespraví. V tú chvíľu stratí zmysel života. Po rokoch sa opäť stretáva s klavírnou virtuózkou, ktorá je síce na vrchole kariéry, ale psychicky veľmi labilná. Melánia získa miesto ako jej asistentka. Nadišiel čas pomsty.


28.10.
ŠTVRTOK

20:00 Ako sa varia dejiny, Slovensko/ Česko/ Rakúsko, 2008 (Čt2)
Režisér Peter Kerekes (66 sezón) venoval 5 rokov svojho života realizácii receptu na film o kulinárstve a vojnách. K tomuto námetu dospel, podľa vlastných slov, v diskusiách so svojim otcom. Rozhodol sa spojiť dve témy, ktoré ho oslovovali a podarilo sa mu z nich získať novú nečakanú energiu. Pohľad na vybrané vojnové konflikty (od druhej svetovej vojny až po okupáciu Československa a rozpad Juhoslávie) očami kuchárov, ponúka nielen zaujímavé paralely medzi vojnou a varením, či „zaujímavé historky z varenia“, ale najmä a hlavne, prehliadku zaujímavých obyčajných ľudí, ktorí sú nám blízki tým, čím boli a vzdialení tým, kde a čo robili.

20:30 Na brehu (On the Beach), USA, 1959 (MGM)
Po jadrovej katastrofe zostali poslednými obyvateľmi Zeme Austrálčania. Rádioaktívne žiarenie, spôsobené vojnou, sa však nezadržateľne šíri aj k nim. Ľuďom zostáva najviac niekoľko mesiacov života. Film Stanleyho Kramera sa odohráva v roku 1965; vo svojej dobe bol teda príbehom z neďalekej budúcnosti. Dielo umelecky spracováva aktuálnu tému nastolenú vtedajším rozdelením sveta. Kramer sa sústredil hlavne na komorné líčenie vzťahov hlavných protagonistov. Nevyhýbal sa však ani výpravným spektakulárnym sekvenciám.

22:35 Pollock (Pollock), USA, 2000 (Čt2)
Život svetoznámeho newyorského maliara Jacksona Pollocka nebol vždy plný úspechov a ocenení. Jeho násilný a radikálny štýl tvorby mnohých odradzoval, Pollockove nové umenie bolo považované za obskúrne, svojich obdivovateľov si hľadalo postupne. A autor na tom nebol o nič lepšie. Okrem zápasu s mienkou verejnosti totiž zvádzal omnoho ťažšie, vnútorné boje, v ktorých vyhrávajú iba najsilnejší. Medzi tých však Pollock nepatril. Osobní démoni, tak veľmi prínosní jeho tvorbe, ho postupne zožierali a nedopriali mu odpočinok.

TV tipy 25.10. - 31.10. 2010 TV tipy 25.10. - 31.10. 2010 TV tipy 25.10. - 31.10. 2010

29.10.
PIATOK

20:30 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958 (MGM)
Film nezávislého hollywoodskeho producenta a režiséra Stanleyho Kramera rozpráva dramatický a pritom hlboko ľudský príbeh dvoch trestancov, černocha Noaha Cullena (Sidney Poitier) a belocha Johna Jacskona (Tony Curtis), ktorí utekajú pred zákonom. Cestu k neplánovanému úteku dvojici ponúkne havária väzenského voza. Bohužiaľ sú k sebe na každom kroku pripútaní oceľovými putami.

21:00 Čokoláda (Chocolat), Veľká Británia/ USA, 2000 (Filmbox)
Pokojné malé mestečko Lansquenet na juhu Francúzska by možno dodnes zostalo utiahnuté a nevýrazné, keby sa jedného dňa nezdvihol severák a neprivial by hostí. S vetrom v chrbte a s červenou kapucňou na hlave prichádza do malebného mestečka neznáma cudzinka Vianne (Juliette Binoche) so svojou malou dcérou Anouk (Victorie Thivsol). Jej prvé kroky vedú do domu starej pani Voizinovej majiteľky rozbitého obchodu. Má jasný cieľ, prenajať si starý obchod a začať predávať čokoládu.

22:00  Erin Brockovich (Erin Brockovich), USA, 2000 (Jednotka)
Film režiséra Stevena Soderbergha (Traffic, Dannyho jedenástka). Erin Brockovich (Julia Roberts) je matka troch detí. Dvakrát rozvedená a práve teraz je bez práce. Erin si jednoducho nemôže veľmi vyberať a tak aj miesto sekretárky v advokátskej kancelárii je pre ňu vykúpením a šancou zároveň. Tej sa chopí znamenitým spôsobom: pri rešeršovaní banálneho prípadu narazí na stopu, ktorá vedie k veľkej korporácii zodpovednej za znečisťovanie podzemných vôd. Mestečko postihnuté najväčšími škodami jej odrazu leží pri nohách. A ak k tomu prirátame aj dôveru jej šéfa, Erin je na najlepšej ceste obrátiť kartu svojho osudu...Film získal množstvo ocenení v USA, aj v Európe. Pre Juliu Roberts film znamenal definitívne potvrdenie jej talentu, keď za hlavnú úlohu získala nielen Zlatý Glóbus, ale aj Oscara.

22:30 Nabiť a zabiť (Lucky Number Slevin), USA, 2006 (Jednotka)
Slevinovi sa práve teraz veľmi nedarí. Vyhodili ho z práce, okradli ho a navyše pristihol svoju priateľku, ako si to rozdáva s neznámym chlapíkom v ich posteli. Ale to je iba smiešny začiatok, všetko bude ešte oveľa horšie... Aby sa dostal z tohto všetkého požičia si od svojho priateľa Nicka Limesa v New Yorku byt, zatiaľ čo ten je mimo mesta. New York je nebezpečné miesto na život, s podsvetím plným kriminálnikov a gangstrov. Ale dvaja z nich sú najrešpektovanejší, sú to tvrdí gangstri starej školy: Rabbi a Boss.


30.10.
SOBOTA

16:00 Spider-Man (Spider-Man), USA, 2002 (Markíza)
Nadaný stredoškolák Peter Parker po uhryznutí geneticky upraveným pavúkom získava ohromujúce schopnosti. Po čase zistí, že s veľkou silou prichádza aj veľká zodpovednosť. Svoj „šiesty zmysel" sa rozhodne využiť v boji proti zlu. Jeho veľkým protivníkom je „Green Goblin", ktorý svoje schopnosti využíva práve v silách zla a nemilosrdne sa snaží Spider-Mana vypátrať a zlikvidovať. 

17:20 Vynález zkázy, Československo, 1958 (Čt1)
Fantasticko - drobrodružný trikový film režiséra Karla Zemana vznikol podľa rovnomenného románu Julesa Vernea. rozpráva o osudoch profesora Rocha, objaviteľa neobyčajne silnej výbušniny, ktorý bol unesený  barónom Artigasom na tajuplný ostrov. Film je po výtvarnej stránke inšpirovaný pôvodnými ilustráciami Verneových románov a zámerne naivnými trikmi v štýle francúzskeho filmového priekopníka Georgesa Meliesa.

20:10 Čertova stena, Československo, 1949 (Dvojka)
Komediálne ladený príbeh ľúbostného trojuholníka odohrávajúci sa v prostredí tatranskej prírody. Vysokoškolák Ivan Trnovský strávi krásnu zimnú dovolenku v Tatrách, kde vďaka chatárovi Hlavajovi, otcovi svojho dievčaťa, vyhrá lyžiarske preteky.

22:10 Smrtonosná pasca (Die Hard), USA, 1988 (Prima)
Newyorský policajt John McClane  prišiel do Los Angles navštíviť ženu, ktorá je práve na vianočnom večierku v nedostavanej budove firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne nemecký terorista so svojou jednotkou a zajme všetkých hostí. Iba McClane unikne požiarnym schodiskom. Teroristi nechcú prepustenie niekoľkých svojich členov, ako  hovoria, ale ich hacker sa pokúša dostať do sejfu firmy, v ktorom sa nachádza 640 miliónov dolárov.

23:35 Niet návratu (The Brave One), USA/ Austrália, 2007 (Markíza)
Niektoré udalosti v živote donútia zmeniť nielen jeho ďalšie plynutie, ale aj postoje, názory a pocity dotknutej osoby. Erica Bain (Jodie Foster) milovala New York, až kým sa jej nestal nepriateľom. Po tom, ako pri večernej prechádzke ubili na smrť jej snúbenca (Naveen Andrews) a ona sa o tom dozvedela až po troch týždňoch, keď sa prebrala z bezvedomia, sa v jej okolí zvýšil výskyt nebezpečných jedincov. Nič na tom nezmenil ani fakt, že podivná susedka sa s ňou začala rozprávať, ani nové priateľstvo s detektívom Mercerom (Terrence Howard). Ona si zohnala zbraň. A tá jej dodávala odvahu, silu. Akoby mala novú nadprirodzenú schopnosť. Drobná nenápadná žena sa vydávala v noci do zákutí, ktorým by sa každý rozumnejší príslušník SBS vyhol aj cez deň, a zisťovala možnosti svojho novoobjaveného talentu.

TV tipy 25.10. - 31.10. 2010 TV tipy 25.10. - 31.10. 2010 TV tipy 25.10. - 31.10. 2010

31.10.
NEDEĽA

22:10 Gremlins (Gremlins), USA, 1984 (MGM)
Je roztomilý a môžete ho mať doma. Ale dbajte na nasledujúce varovania: Nesmiete ho namočiť. Chráňte ho pred priamym svetlom. A čo je najdôležitejšie, na čo nesmiete nikdy zabudnúť: aj keby plakal, žobral v žiadnom prípade ho nekŕmte po polnoci. Inak bude zle... 

22:55 Kurz negatívneho myslenia (Kunsten å tenke negativt), Nór., 2006 (Čt2)
Geirr má tridsaťtri rokov. Pred dvoma rokmi mal autonehodu a od tej doby nemôže chodiť a je impotentný. Jeho žena Ingvild v snahe zachrániť manželstvo pozve na návštevu svojpomocnú skupinu telesne postihnutých, ktorých vedie agilná psychologička Tori. Doposiaľ samodeštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov sa vzbúri proti nevítanej invázii "pozitívnej" energie a za pomoci miestami až brutálnej úprimnosti sa pokúsi ovládnuť situáciu. V priebehu jednej noci tak prichádza k zúčtovaniu s falošnou úprimnosťou, dusivým súcitom, i zdanlivo osvedčenými metódami liečby duše.


autor Tomáš Daneček 25.10.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.