TV TIPY 22.11. - 28.11. 2010

TV TIPY 22.11. - 28.11. 2010

článok



22.11.
PONDELOK

20:00 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Československo, 1979 (Joj Plus)
Povestná satira, dlhé roky zakazovaná, sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku, stále ohromuje dokonalou znalosťou ľudských pováh, často smiešne sebeckých, rozhodne však ľahostajných k tomu, čo sa deje vôkol nich. Vlastne iba dedinský  dedo stratený uprostred panelákov prináša závan naozajstného záujmu a súcitu. 

21:00 Nebo (Heaven), Veľká Británia/ Nemecko/ Taliansko/ Francúzsko, 2002 (Filmbox)
Príbeh sa začína v Turíne. Štyria nevinní ľudia sa stanú obeťou teroristického útoku. Phillipa - učiteľka angličtiny – nekladie pri zaistení žiaden odpor. Cieľom jej útoku bol niekto iný - drogový dealer, ktorý má na svedomí jej manžela i mnohých ďalších študentov. Polícia hľadá v zločine politický motív. Mladý policajt Fillipo je jediný, ktorý uverí Phillipinmu príbehu, pretože je presvedčený, že sú stvorení jeden pre druhého. Vymyslí plán, ktorý jej pomôže prinavrátiť slobodu – aj keď si je vedomý toho, že ho to môže stáť kariéru a dokonca i život. Vie, že ak chce dokázať, že ju miluje, nesmie sa obzrieť späť

21:45 Persepolis (Persepolis), Francúzsko/ USA, 2007 (Dvojka)
Persepolis ponúka dospelý, neraz bolestný, komický i dojemný príbeh o nútene zmenenom detstve, nemilosrdnom režime obmedzujúcom vlastnú slobodu, ale aj o hľadaní svojho miesta vo svete. Najviac sa vám do pamäte vryjú úvodné scény, nechávajúce hlavnej postave zobrať takmer všetko milované a letmé pokusy získať čo-to späť, ako napríklad obľúbené oblečenie či hudbu. Príbeh však skrýva nielen stratu, ale aj lásku a nachádzanie nového. A potom je tu zriedka používaný ženský pohľad, ktorý práve v krajine prechádzajúcej výraznou zmenou, vychádza ako nadmieru originálny prostriedok prinášajúci mnohé vtipné čí zaujímavé momenty.

22:10 Čokoláda (Chocolat), Veľká Británia/ USA, 2000 (Doma)
Pokojné malé mestečko Lansquenet na juhu Francúzska, by možno dodnes zostalo utiahnuté a nevýrazné, keby sa jedného dňa nezdvihol severák a neprivial by hostí. S vetrom v chrbte a s červenou kapucňou na hlave prichádza do malebného mestečka neznáma cudzinka Vianne (Juliette Binoche) so svojou malou dcérou Anouk (Victoire Thivisol). Jej prvé kroky vedú do domu starej pani Voizinovej majiteľky rozbitého obchodu. Má jasný cieľ, prenajať si starý obchod a začať predávať čokoládu. Päť nominácii na Oscara dáva tušiť, že film Čokoláda je silným vizuálnym a umeleckým zážitkom. Čokoláda je čosi, čo učí ľudí k vzájomnej tolerancii, pochopeniu a láske. Každý z nás má tú svoju, ktorú pravidelne potrebuje. Jej nedostatok, alebo nadbytok je veľkým problémom.


23.11.
UTOROK

20:00 Butch Cassidy a Sundance Kid (Butch Cassidy and the Sundance Kid), USA, 1969 (Joj Plus)
Rok 1900, Divoký západ. Banditi Butch a Sundance sa rozhodnú prepadnúť slávny Union Pacific Express - a to hneď dvakrát za sebou. Po prvý krát ide všetko podľa plánu, ale pri druhom pokuse ich prekvapia strážcovia zákona. Od tej doby sú na úteku a všemožne sa snažia zahladiť stopy. Legendárna dvojica gangstrov v interpretácii Paula Newmana a Roberta Redforda.

21:50 Pondelok (Monday), Japonsko, 2000 (Dvojka)
Muž sa po pitke prebudí v hoteli a spomína, čo všetko sa mu prihodilo. Za normálnych okolností plachý a bojazlivý japonský úradník si len pomaly vybavuje jednotlivé situácie z predchádzajúceho dňa - návštevu pohrebu, stretnutie s priateľkou, ktoré sa skončilo fiaskom, alkohol v podniku, zoznámenie sa s členom yakuzy a jeho krásnou milenkou, brokovnica. Po tomto pondelku už nič nebude také ako predtým.

23:50 Pravda alebo lož (Where the Truth Lies), Kanada/ Veľká Británia, 2005 (Čt2)
Lanny Morris a Vince Collins boli na sklonku päťdesiatych rokov najpopulárnejší komici Ameriky a miláčikovia miliónov televíznych divákov. Jedného dňa sa ich umelecké cesty nečakane rozišli. O pätnásť rokov neskôr mladá a ctižiadostivá novinárka Alison Lohmanová začne pátrať po príčinách ich rozchodu. Čoskoro zistí, že na jeho počiatku bolo mŕtve telo mladej ženy, nájdenej v hotelovej izbe. Keď sa novinárka pokúša odhaliť okolnosti jej smrti, dospieva postupne k poznaniu, že pravda je ďaleko zložitejšia ako si predstavovala. Režisérom filmu je kanadský tvorca arménskeho pôvodu Atom Egoyan, známy nezameniteľným autorským rukopisom.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2010 TV tipy 22.11. - 28.11. 2010


24.11.
STREDA

21:00 Sladká Irma (Irma la Douce), USA, 1963 (MGM)
Irma la Douce je najúspešnejšou prostitútkou Paríža. Je múdra, obľúbená, oblieka sa do zelených šiat a na rue Cassanova je neobmedzenou vládkyňou. Triumfálne prevádzkuje remeslo na najžiadanejšom rohu ulice, kde sa policajti ochotne pozerajú na druhú stranu a zákazníci nechávajú tučné prepitné. Nový policajt – moralista Nestor Patou však aj malý prehrešok proti zákonu považuje za trestný čin a tak onedlho po svojom povýšení organizuje záťah.

21:00 Krajina hojnosti (Land of Plenty), USA/ Nemecko, 2004 (Filmbox)
Po rokoch, strávených s otcom – misionárom v cudzine - sa Lana vrátila do USA študovať. No namiesto štúdií sa pustí do hľadania svojho jediného príbuzného – brata svojej zosnulej matky. Strýko Paul, vietnamský veterán, je samotársky tulák, duševne poznačený vojnovými zážitkami. Tragická udalosť, ktorej sa obaja stanú svedkami, ich zblíži.

23:20 Svetlá v súmraku (Laitakaupungin valot), Fínsko/ Nemecko/ Francúzsko, 2006 (Čt2)
Smutná dráma Aki Kaurismäkiho uzatvára jeho volnou trilógiu o stroskotancoch. Zatiaľ čo snímka Mraky odtiahli (1996) rozprával o nezamestnanosti a Muž bez minulosti (2002) o živote bez domova, ústrednou témou Svetiel v súmraku je osamelosť. Hrdinom je nočný strážnik Koistinen, ktorý pracuje v luxusnom nákupnom centre. Mlčanlivý a samotársky muž vedie prázdnu, jednotvárnu existenciu, má však aj svoje  sny. K ich naplneniu je ale nutná aj istá dávka šťastia, ktoré Koistinenovi zúfalo chýba. A keď sa zdá, že má v podobe plavovlásky Mirji lásku na dosah, ukáže sa, že sa jedná o zločineckú intrigu.


25.11.
ŠTVRTOK

22:00 Paríž, milujem ťa (Paris, je t'aime), Francúzsko/ Lichtenštejn/ Švajčiarsko/ Nemecko, 2006 (Čt2)
Vo filme Paríž, milujem Ťa sa zišli svetoznámi režiséri, medzi ktorých patria napríklad bratia Coenovci, Gus Van Sant, Alfonso Cuarón, Gurinder Chadha, Wes Craven, Walter Salles, Alexander Payne alebo Olivier Assayas, aby spoločne ukázali Paríž spôsobom, aký tu ešte nebol – nakrútený ľuďmi rovnako kozmopolitnými ako mesto samo.

00:20 96 hodín (Taken), Francúzsko, 2008 (Film+)
Skupina francúzskych filmárov okolo Luca Bessona sa snaží napodobňovať Hollywood čo im sily stačia. Nie inak je to v prípade Pierra Morela (kameraman filmov The Transporter, Danny the Dog) a jeho akčného thrilleru Taken. V hlavných úlohách príbehu o unesenej dcérke bývalého špióna sa predstavia Liam Neeson, Famke Janssen a Maggie Grace... O scenár sa postaral Luc Besson a Robert Mark Kamen.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2010 TV tipy 22.11. - 28.11. 2010

26.11.
PIATOK

22:10 Mission: Impossible III (Mission: Impossible III), USA/Nemecko, 2006 (Markíza)
Mission: Impossible a Tom Cruise. Dva filmové pojmy, ktoré sa stali do určitej miery synonymom. Tajný agent Ethan Hunt, pre ktorého nie je splnenie žiadnej misie nemožné sa vracia už tretí krát a prináša ho jeden z najvyhľadávanejších režisérov súčasnosti J. J. Abrams. V jeho poňatí sa Mission: Impossible stala moderným akčným filmom, ktorý divákom ponúka okrem zvýšenej hladiny adrenalínu aj dobrú zápletku s množstvom zvratov. Vo chvíli, kedy agent Ethan Hunt počuje formulku, že sa práve vypočuté zadanie jeho ďalšej misie samo automaticky zničí za päť sekúnd, určite nepredpokladá, že ho čaká asi najťažšia úloha v jeho kariére, ktorú naviac komplikuje fakt, že teraz je to aj osobné. „Misia začína veľmi priamočiaro, ako záchranná akcia, ktorú sprevádza množstvo explózií a kaskadérskych výkonov. Čoskoro ale zistíte, že nič nie je také, ako sa zdá a prosté potešenie z akčných scén doplnia hlbšie emócie.

00:30 Deviata brána (The Ninth Gate), USA/ Španielsko/ Francúzsko, 1999 (Joj)
Dean Corso je expert na staré bibliofílie, špecializuje sa na zisťovanie pravosti a oceňovanie hodnoty starých kníh pre významných zberateľov. Je najatý bohatým čudákom Borisom Balkanom, aby si prehliadol a preveril kópiu knihy "Deväť brán do Kráľovstva Tieňov" ktorým autorom je sám Satan. Má to byť jeden z troch existujúcich výtlačkov, z ktorých je iba jeden pravý a ten je treba označiť. Balkan posiela Corsa do Európy, aby tam vyhľadal zvyšné dve kópie a porovnal je s už dostupným výtlačkom.

02:25 V zajatí Yakuzy (Brother), USA/ Veľká Británia/ Japonsko, 2000 (Prima)
Krvavý thriller o bývalom gangsterovi - členovi Yakuzy, ktorého rodina bola vyvraždená počas krutej vojny gangov v Tokiu. Teraz je donútený vydať sa s novou identitou do Ameriky, aby našiel Kena - svojho mladšieho brata. Yamamoto sa spočiatku cíti frustrovaný v cudzej zemi, navyše nehovorí  po anglicky. Zisťuje, že sa Ken zaplietol s drogovými dealermi. Čoskoro sa dostáva do podsvetia L. A. a k svojmu prekvapeniu sa ocitáva späť v živote plnom násilia a zločinu, na aký bol v Tokiu zvyknutý.  


27.11.
SOBOTA

20:00 Transformers (Transformers), USA, 2007 (Markíza)
Kedysi veľmi, veľmi dávno, v galaxii veľmi, veľmi ďaleko žila rasa mechanoidov, ktorých pôvod sa pripisuje energii Allspark vyžarovanej Kockou. Nik nevie, kde sa vzala. No jej moc, tvoriť planéty a život na nich, sa stala príčinou vojny medzi dvoma skupinami: Autobotmi a Decepticonmi. Boje na planéte Cybertron vyústili v jej skazu. Kocka zmizla v hlbokom vesmíre a Transformeri sa roztrúsili po planétach. Nikdy ju však neprestali hľadať. Keď už prestávali dúfať, zachytili signál z neznámej planéty Zem. Kto ju získa ako prvý? Decepticoni rozhodnutí ničiť a ovládať, alebo Autoboti, prechovávajúci úctu ku každej forme života?

20:15 Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull), USA, 2008 (Joj)
Indiana Jones, slávny archeológ, zasvätil svoj život legendám. Hľadal Archu zmluvy, stratenú kolísku civilizácie a aj Posvätný Grál. Niet divu, že on sám sa nakoniec stal legendou. V novom dobrodružstve bude v sprievode typických fanfár Johna Williamsa, v charakteristickom klobúku a s bičom pátrať po ďalšej relikvii – záhadnej Krištáľovej lebke.

21:00 Volver (Volver), Španielsko, 2006 (Filmbox)
Pedro Almodóvar si už zo dve desaťročia buduje svoje malé svety plné bizarných vzťahov, absurdných situácií a ironických odhalení. V nich, prostredníctvom relatívne uzavretej palety postáv, variuje, kombinuje, permutuje. A posúva sa k novším a novším rovinám vyjadrenia idei, ale aj emócie. Dominantou týchto svetov sú ženy a tesne pri nich bytosti „medzi“ – homosexuáli, transvestiti. Muži sú tí, ktorí narúšajú, spôsobujú zmätok, a práve preto potrebujú ženskú lásku a pochopenie. A najmä, ženy sú tie, ktoré idú ďalej: navonok pokojné a vyrovnané, no vo vnútri si ticho a hrdo nesú svoju bolesť.

22:55 Mariňák (Jarhead), USA/ Nemecko, 2005 (Prima)
Oscarový režisér Sam Mendes sa už pozrel pod kožu amerického malomesta (Americká krása), do sveta gangsterov z čias prohibície (Road to Perdition). V Mariňákovi nás zavedie medzi amerických vojakov bojujúcich za svoju vlasť na Blízkom východe. Ako sme si už u  Mendesa zvykli, znovu sa jedná o sondu mimoriadne štiplavú, detailnú a zábavnú, v ktorej "tvrdia muziku" vynikajúce herecké výkony hlavných predstaviteľov.

23:00 Občianska výchova (Die Fetten Jahre sind vorbei), Nemecko/ Rakúsko, 2004 (Filmbox)
Provokačná „trpká komédia“ o troch aktivistoch., ktorí chceli zmeniť svet ... teda aspoň ten , do ktorého sa im podarilo vlámať. Jan, Peter a Jule vnikajú do domov a bytov miestnej smotánky, nič neukradnú, ale všetko zdemolujú a nakoniec popíšu steny rôznymi „výchovnými“ heslami ako : „Už máte toho dosť!“. Komplikácie však nastanú, keď sa Jule zamiluje do Petra i Jana, jedna akcia sa nepodarí, majiteľ domu ich prekvapí a tak im neostáva nič iné, ako ho uniesť. Traja mladí idealisti sa zrazu dostanú do konfrontácie s odlišným svetom hodnôt silnej bohatej generácie a z obete únosu sa o chvíľu stáva nebezpečný manipulátor.

TV tipy 22.11. - 28.11. 2010 TV tipy 22.11. - 28.11. 2010

28.11.
NEDEĽA

21:05 Čarodejník (The Rainmaker), USA, 1997 (Jednotka)
Rudy Baylor je advokát bez práce. Ale zároveň je jedinou nádejou staršej dvojice, ktorých poisťovňa im nechce zaplatiť za operáciu, ktorá by zachránila život ich synovi. Rudy sa ujme prípadu a spolu so svojim kolegom, s ktorým si otvorí vlastnú kanceláriu, sa pustí do boja so silnou advokátskou kanceláriou, ktorá zastupuje skorumpovanú poisťovňu. Dráma podľa bestselleru Johna Grishama v réžii Francisa Forda Coppolu.

22:35 Interview (Interview), USA/ Holandsko/ Kanada, 2007 (Čt2)
Steve Buscemi, herec s bohatým repertoárom vedľajších úloh si zasa raz naordinoval režisérsku stoličku. Tentoraz prichádza s remakeom diela holandského režiséra Thea van Gogha, ktorý bol v roku 2004 zavraždený islamským fundamentalistom kvôli príliš liberálnym názorom. Interview je komorným príbehom rozhovoru, ktorý sa pre aktérov stane čímsi viac než neosobným rande na objednávku bulvárneho plátku.

22:50 Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men), USA, 2007 (Markíza)
Drsný kovboj, dobrácky šerif, chladnokrvný vrah s čudesným účesom a dva milióny dolárov obklopené hromadou mŕtvych tiel. Film z dielne bratov Coenovcov sa na prvý pohľad tvári ako akčná odrhovačka, ktorá nemá čím prekvapiť. Avšak kto pozná predchádzajúcu tvorbu „velikánov“ americkej nezávislej kinematografie, správne tuší, že nepôjde o klasickú strieľačku s čitateľnými hrdinami a rovnomerne rozloženými váhami dobra a zla. Ostatne svedčia o tom i početné ocenenia z medzinárodných filmových festivalov obohatené o štyri premenené nominácie na Oscara.

HIT TÝŽDŇA
28.11.
NEDEĽA

22:50 Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men), USA, 2007 (Markíza)
Drsný kovboj, dobrácky šerif, chladnokrvný vrah s čudesným účesom a dva milióny dolárov obklopené hromadou mŕtvych tiel. Film z dielne bratov Coenovcov sa na prvý pohľad tvári ako akčná odrhovačka, ktorá nemá čím prekvapiť. Avšak kto pozná predchádzajúcu tvorbu „velikánov“ americkej nezávislej kinematografie, správne tuší, že nepôjde o klasickú strieľačku s čitateľnými hrdinami a rovnomerne rozloženými váhami dobra a zla. Ostatne svedčia o tom i početné ocenenia z medzinárodných filmových festivalov obohatené o štyri premenené nominácie na Oscara. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 22.11.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.