TV TIPY 29.11. - 5.12. 2010

TV TIPY 29.11. - 5.12. 2010

VOD recenzia



29.11.
PONDELOK
 

21:50 Skafander a motýľ (Le Scaphandre et le papillon),Fr./USA, 2007 (Dvojka)
Adaptácia rovnomennej literárnej predlohy je skutočným príbehom Jeana - Dominiqua Baubyho, bývalého šéfeditora vo francúzskom časopise Elle. Úspešný a charizmatický muž si plnými dúškami užíval svoj privilegovaný život až do tragického momentu - po náhlej mozgovej príhode mu ochrnulo celé telo. Napriek všetkému jeho duch a vôľa ostávajú nezlomené a o svojom údele dokonca napíše román. Dielo vzniká v nesmierne ťažkých podmienkach, keďže jediný spôsob, akým dokáže Jean - Dominique komunikovať, je žmurkanie jeho ľavého oka. Film získal Cenu za réžiu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, bol nominovaný na štyroch Oscarov a získal viac ako štyridsať ocenení na celom svete.

22:10 Světáci, Československo, 1969 (Joj Plus)
Trojice dedinských fasádnikov pracuje na montáži pri obnove pražskej zástavby. A keď už sa dostali do hlavného mesta, rozhodnú sa, že by neškodilo si tu poriadne užiť a vyhodiť z kopýtka. Aby nerobili hanbu, nechajú si dokonca dať "lekciu" spoločenského správania a bontónu, pričom svojho školiteľa, ktorým nie je nikto iný než Oldřich Nový, pomaly nechcene zdeptajú.

22:55 Čierna Dahlia (The Black Dahlia), USA/ Nemecko, 2006 (Markíza)
Režisér Brian De Palma sa rozhodol pre adaptáciu románu Jamesa Ellroya (autora napr. L.A. Prísne tajné) s názvom Black Dahlia. Ide o vymyslený príbeh s reálnymi základmi. V roku 1947 ktosi brutálne zavraždil jednu z hollywoodskych hviezdičiek a vraha samozrejme nikdy nenašli. Filmový príbeh sleduje osudy dvojice policajtov Lee Blancharda (Aaron Eckhart) a Bucky Bleicherta (Josh Hartnett), ktorý smrť herečky s umeleckým menom Black Dahlia vyšetrujú.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2010 TV tipy 29.11. - 5.12. 2010 TV tipy 29.11. - 5.12. 2010


30.11.
UTOROK

22:10 Trio z Belleville (Les Triplettes de Belleville), Fr./Bel./Kan., 2003 (Dvojka)
Animovaný film, ktorý poteší viac dospelých ako deti. Film je zároveň antitézou k súčasnej hollywoodskej animovanej tvorbe, v ktorej príbeh zaniká pod nánosom sýtych farieb a špeciálnych efektov. V prípade Tria je to práve naopak. Ponúka príbeh, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani hraný film.

22:15 Sex noci svätojánskej (A Midsummer Night's Sex Comedy), USA, 1982 (MGM)
Na osamelej farme majú stráviť spoločný víkend tri páry: excentrický vynálezca Andrew Hobbs s manželkou Adrian, jeho priateľ doktor Maxwell Jordan s milenkou a ošetrovateľkou Dulcy a renomovaný starnúci filozof Dr. Leopold Sturgis so snúbenkou Ariel. Každý z nich má o odpočinku v nasledujúcich hodinách odlišné predstavy. Po prvom stretnutí sa ich plány menia. Naraz začína hra, ktorá rozpráva o neistých partnerských vzťahoch, o láske, sexe, vášni a nevere.

23:55 Bublina (Bubble), USA, 2005 (Čt2)
Nová pracovníčka vo fabrike na výrobu bábik Rouse sa spriatelí s Marthou a požiada ju, aby jej postrážila malú dcérku, pretože chce ísť na rande. Martha však zistí, že ten s kým ide Rouse von, je ich kolega Kyle. A tak vzniká zvláštny trojuholník...v jeho centre sa ocitne vražda. Film Stevena Soderbergha.


01.12.
STREDA

20:00 Nezmieriteľní (The Unforgiven), USA, 1960 (MGM)
Je to divoký kraj, iba nedávno skončili boje s indiánmi a sú ešte v živej pamäti. Vedľa seba tu žijú rodiny Zacharyovcov a Rowlinsovcov, ktoré by susedské vzťahy chceli premeniť v príbuzenské. Ale vtedy začne kraj obchádzať záhadný starec, ktorý prehlasuje, že Rachel Zachary (Audrey Hepburn) je indiánka. Dokonca sami Kiowovia prichádzajú k Zacharyovcom a žiadajú Rachelinho brata Bena (Burt Lancaster), ktorý je hlavou rodiny, aby im dievča vydal. Ben odmieta. Avšak to, čo sa zdalo byť len zlou fámou, a o čom nemali poňatie ani Rachel ani jej bratia, o čom vedela len ich matka, sa ukáže byť skutočnosť.

20:30 Len žiadnu paniku (Pas de panique), Švajčiarsko/ Fran., 2006 (Čt2)
Tridsiatnik Ludovic Chambercy má po otcovi prevziať vedenie rodinného podniku, populárneho obchodného domu Les Galeries Chambercy. Ibaže Ludovic až doposiaľ pred svojim okolím, vrátane rodičov a snúbenky, úspešne skrýval, že má fóbiu zo zodpovednosti. Po niekoľkých zrúteniach vyvolaných vidinou jednania s obchodnými partnermi začne navštevovať terapeutické kurzy pre neurotikov. V skupinke výstredných indivíduí Ludovic spoznáva dívča Margaux, ktorá nemá rada, keď sa jej ktokoľvek  dotýka.


02.12.
ŠTVRTOK

22:00 Návrat Bocianov, Slovensko/ Nemecko, 2007 (Čt2)
Príbeh o hľadaní hodnôt a domova. Mladá nemecká letuška Vanda sa rozhodne svoje problémy so vzťahmi vyriešiť dočasným útekom do východoslovenskej dedinky Runina. Obec je domov Vandinej babičky, ktorá sa v po desiatkach rokov vrátila na miesta, odkiaľ ju po 2. svetovej vojny odsunuli, a kde na ňu po celú dlhú dobu čakala jej láska. Nové stretnutia Vandu napokon vťahujú až do sveta obchodovania s ľudskými osudmi.

22:05 Návrat domov (Coming Home), USA, 1978 (MGM)
Príbeh o vojne bez vojny, zato plný skutočných ľudských emócii, ukazujúci nezmyselnosť akejkoľvek vojny, z pohľadu tých, ktorých kruto zasiahla. Neobyčajne silná komorná dráma, ani dnes nestráca na svojej pôsobivosti a aktuálnosti, taký je film, nakrútený režisérom Hal Ashbym. K jeho presvedčivosti prispievajú civilné herecké výkony Jane Fondovej a Jona Voighta, príznačná smutná atmosféra, hudba a piesne Janis Joplin, The Rolling Stones, The Beatles a ďalších, ktoré evokujú dobu konca šesťdesiatych rokov a myšlienkovo doplňujú príbeh.

TV tipy 29.11. - 5.12. 2010 TV tipy 29.11. - 5.12. 2010 TV tipy 29.11. - 5.12. 2010


03.12.
PIATOK

21:00 Frida (Frida), 2002, USA/ Kanada (Filmbox)
Životné osudy niektorých ľudí aj napriek znakom vonkajšej búrlivej extravagancie, bývajú veľmi často dôkazom vnútorného prežitku nemenného a časom prevereného pravidla "čo ťa nezabije, to ťa posilní". Tá krehká, ale pritom pre každého jedinečná krivka vlastného osudu, ktorej maliarom je život sám a štetcom i farbami zas "slobodná vôľa a rozhodovanie", bola postupne kreslená aj samotnou Fridou (Salma Hayek - Desperado, Od súmraku do úsvitu). Jej mladíckymi ideálmi a celkovým prístupom k životu razantne zatriasla a nanovo ich redefinovala tragická nehoda, pri ktorej bola ťažko poškodená jej chrbtica spolu s rebrami, panvou, kľúčnou kosťou a lonom, čo neskôr zapríčinilo vážne problémy s donosením detí. Nezlomná vôľa v spojení s veľkou túžbou vychutnávať a spoznávať život ako i veci okolo seba, boli určite hlavnými motivátormi pri jej rozhodnutí podstúpiť dlhomesačné a náročné liečenia.

22:55 Výkupné (Ransom), USA, 1996 (Prima)
Tom Mullen je bohatý podnikateľ a rovnako úspešný je aj v súkromnom živote. Jedného dňa však v Central parku uprostred davu ľudí unesú jeho syna Seana. Neznámi únoscovia žiadajú dva milióny dolárov ako výkupné. Mullen požiada o pomoc FBI a obráti celú hru.


04.12.
SOBOTA

20:00 Som legenda (I Am Legend), USA, 2007 (Markíza)
Vedec Robert Neville (Will Smith) je jedno z mála ľudských stvorení, ktoré prežilo zmutovaný vírus. Je zázračne imúnny a nenakaziteľný. Katastrofa (za ktorú si znova raz môže ľudstvo samo) spôsobila, že sa z ľudí stali krvilačné beštie, úradujúce v noci, respektíve v tme. Spolu so svojím vlčiakom sú jedinými nenakazenými bytosťami v New Yorku. Voľný čas si osamelý Newyorčan kráti sledovaním Shreka, lovením zveri v uliciach, čakaním na možnú záchranu počas pravého poludnia a medzitým sa tiež snaží vynájsť protilátku.

20:05 Kým sa skončí táto noc, Československo, 1965 (Dvojka)
Psychologický film režiséra Petra Solana rozpráva príbeh o dvoch mladých úradníčkach, ktoré si celý rok šetria na niekoľko dní bezstarostného života, o dvoch mladých inštalatéroch, ktorí hľadajú erotické dobrodružstvo, stavebnom majstrovi, ktorý spreneveril výplatu celej stavbárskej partie, neuznanom vynálezcovi a bývalom majorovi britskej armády, ktorého politické príkoria povojnových čias priviedli k alkoholizmu, pričom celý dej sa odohráva počas jednej noci v prepychovom nočnom tatranskom podniku.  

22:00 Sofiina voľba (Sophies Choice), USA/ Juhoslávia, 1982 (Dvojka)
Adaptácia bestselleru Williama Styrona o hrôzach koncentračného tábora. Príbeh poľskej katolíčky Sofie, ktorú počas 2. svetovej vojny nacistickí vojaci prichytili s kontrabandom šunky. Sofia je za svoj priestupok poslaná do koncentračného tábora a tu prichádza o obe deti. Hoci vojnu prežije a odsťahuje sa do New Yorku, je navždy poznačená. Novú chuť do života nachádza až vďaka Nathanovi, americkému židovi, ktorý je posadnutý všetkým, čo sa týka holokaustu. Spolu sa nasťahujú do obytného domu, kde sa zoznámia s dospievajúcim Stingom. Stingo sníva o tom, že raz sa stane spisovateľom a príbeh Sofie a Nathana mu učaruje.

23:20 Gangy New Yorku  (Gangs of New York), USA/ Nem./ Tal., 2002 (Čt1)
Začalo to ešte tridsať rokov pred dokončením diela, ktoré Scorseseho zapísalo do histórie ako najvitálnejšieho a najproduktívnejšieho filmového tvorcu svojej generácie. Raz na návšteve u svojho priateľa sa mu dostala do rúk kniha Herberta Asburyho -Kronika newyorských gangov. "Zalistoval som v nej náhodou, ale po chvíli som už nemohol prestať čítať," tvrdí Scorsese. "Knihu som nemohol odložiť. Pri jej čítaní sa mi vybavovali spomienky na príbehy, ktoré som ako chlapec, vyrastajúci v new-yorskej štvrti Malé Taliansko, počúval s otvorenými ústami. Kniha totiž skrývala legendy a príbehy starého newyorského podsvetia. Bolo fascinujúce, ako sa praktiky mafie v priebehu sto rokov takmer nezmenili. Spôsobmi, aké používali gangy v polovici 19. storočia, sa inšpirovala tiež súčasná mafia." 

TV tipy 29.11. - 5.12. 2010 TV tipy 29.11. - 5.12. 2010 TV tipy 29.11. - 5.12. 2010

05.12
NEDEĽA

14:30 Kapitán Dabač, Československo, 1959 (Jednotka)
Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti.

20:15 Ratatouille - Dobrú chuť! (Ratatouille), USA, 2007 (Joj)
Roztomilý hlodavec Rémy vyrástol na francúzskom vidieku a už od malička sníval o kuchárskej čapici. Lenže okolie nedoceňuje jeho talent, a tak sa z nadaného rojka stáva detektor otravy na potkany. Jedného dňa však majiteľka domu, na ktorého povale si spokojne nažíva Rémyho kolónia, odhalí škodcov a pri hromadnom úteku sa Rémy oddelí od rodiny a rozbúrená rieka ho odnesie až do hlavného mesta. Tu potkan narazí na mladého a nemotorného kuchára Alfreda Linguiniho. Potkanov talent a mladíkov prístup do kuchyne vytvoria dokonalého kuchára.

22:45 Valčík (Valzer), Taliansko, 2007 (Čt2)
Základná téma filmu o vzdialenostiach medzi tým, čím sa veci a ľudia zdajú byť a čím skutočne sú, sa prelína s niekoľkými samostatnými príbehmi. Assunta, chyžná v luxusnom hoteli, jedného dňa stretne v hoteli otca svojej priateľky Lucie, za ktorú mu niekoľko rokov písala do väzenia listy. Existuje teda medzi nimi vzťah, o ktorom však Luciin otec dodnes netušil. Assunta sa mu pokúša vysvetliť, kde je Lucia, prečo mu písala ona a kto bola ich tretia kolegyňa, Palestínka Fatima. Ďalší pokus o film v jednom zábere (po Ruské arche Alexandra Sokurova), čo režisér Salvatore Maira aj kameraman Maurizio Calvesi zvládajú s obdivuhodnou bravúrou. Dej odbieha aj do flashbackov bez nutnosti prerušiť záber, zvláda aj deje v zadných plánoch aj zvukové prechody medzi nimi a pritom rozpráva niekoľko paralelných dejov.

23:00 Potomkovia ľudí (Children of Men), UK/ USA/ Japonsko, 2006 (Markíza)
Planéta Zem, rok 2027. Už devätnásť rokov sa nenarodilo ani jediné dieťa. Svet podlieha beznádeji a anarchii a po čím ďalej zúfalejších pokusoch o nájdenie a odstránenie príčiny neplodnosti ľudstva sa čaká už len na zázrak. Do neďalekej budúcnosti nás vo svojej temnej a šokujúcej vízii uvádza režisér Alfonso Cuarón (Mexická jazda, Harry Potter a väzeň z Azkabanu ), ktorý sa inšpiroval slávnou rovnomennou sci-fi novelou kráľovnej detektívok P.D. James.

23:40 Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking), USA, 2005 (Doma)
Nick Taylor pracuje v tabakovej firme ako odborník na komunikáciu s verejnosťou. Jeho úlohou je vyzdvihovať kladné stránky fajčenia (alebo ich vymýšľať). Je vtipný, zhovorčivý a odzbrojujúci, takže ho mnohí prirovnávajú k samotnému Diablovi. Je schopný otočiť každú námietku na adresu svojho zamestnávateľa v jeho prospech. Ale časy sa menia a je jasné, že PR mašinérie tabakových firiem skoro narazia na zjavnú, ale stále jasnejšiu preukázateľnú súvislosť medzi fajčením a smrťou.


HIT TÝŽDŇA
29.11.
PONDELOK
 

22:55 Čierna Dahlia (The Black Dahlia), USA/ Nemecko, 2006 (Markíza)
Režisér Brian De Palma sa rozhodol pre adaptáciu románu Jamesa Ellroya (autora napr. L.A. Prísne tajné) s názvom Black Dahlia. Ide o vymyslený príbeh s reálnymi základmi. V roku 1947 ktosi brutálne zavraždil jednu z hollywoodskych hviezdičiek a vraha samozrejme nikdy nenašli. Filmový príbeh sleduje osudy dvojice policajtov Lee Blancharda (Aaron Eckhart) a Bucky Bleicherta (Josh Hartnett), ktorý smrť herečky s umeleckým menom Black Dahlia vyšetrujú.


autor Tomáš Daneček 29.11.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.