TV TIPY 6.12. - 12.12. 2010

TV TIPY 6.12. - 12.12. 2010

VOD recenzia



6.12.
PONDELOK
 

21:45 Utajený (Caché), Francúzsko, 2005 (Dvojka)
Georges a Anne žijú šťastným usporiadaným životom so svojim mimoriadne nadaným 12-ročným synom Pierrotom. Anna pracuje vo významnom vydavateľstve a Georges má svoju televíznu literárnu show. Ich život nečakane zmení videokazeta, ktorú jedno ráno nájdu vo svojej poštovej schránke. Tá obsahuje podrobné zábery ich domu a ulice. Chýba však vysvetlenie. Od obrazovky nevedia odtrhnúť zrak. Tiché desivé zábery iba stupňujú ich predstavivosť a doháňajú ich k zdeseniu a absolútnej neistote. Kto a prečo zábery spravil?

22:35 Murphyho vojna (Murphy's War), Veľká Británia/ USA, 1971 (Čt1)
Komorná snímka britského režiséra Petera Yatesa, ktorý mimochodom nakrútil slávny Bullittov prípad, vyniká dokonalým využitím divokej juhoamerickej prírody a precíznym budovaním atmosféry. Predovšetkým ale ponúka vykreslený portrét muža, pre ktorého sa pomsta stala všetkým. K presvedčivosti filmu zásadnou mierou prispieva herecké majstrovstvo Petera O'Toola, ktorému sekunduje Philippe Noiret.


7.12.
UTOROK

21:45 Dvanásť stoličiek (12 stulyev), ZSSR, 1971 (Dvojka)
Najlepšia filmová adaptácia slávneho satirického románu Dvanásť stoličiek Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova. V turbulentnom Rusku dvadsiatych rokov, v dobe tzv. NEPu (Novej ekonomickej politiky), sa Veľký kombinátor Ostap Bender a bývalý šľachtic Hyppolit Matvejevič Vorobjaninov vydávajú na strastiplnú honbu za dvanástimi stoličkami Vorobjaninovej svokry, ktorá počas revolúcie do jednej z nich ukryla svoje brilianty. Situácia je však oveľa ťažšia, ako sa na začiatku zdalo - úradná moc stoličky skonfiškovala a tie sú teraz roztrúsené po celom Rusku. Po ceste za nimi musia Ostap so svojim spoločníkom čeliť mnohým nástrahám, zažívajú nevídané dobrodružstvá a stretávajú celú galériu komických postáv.

22:15 Čo nové, kočička (Quoi de neuf, Pussycat?), Fr./ USA, 1965 (MGM)
Notorický sukničkár Michael vyhľadá pomoc psychiatra, keď zistí, že jeho neschopnosť viazať sa vo vzťahu začína negatívne ovplyvňovať jeho život. Zúfalo sa snaží zostať verný svojej snúbenici, a tak si vezme na pomoc Dr. Fassbendera, o ktorom však netuší, že sa snaží ľúbostne zblížiť s pacientkou, ktorá pre zmenu tajne túži po Michaelovi. Keď sa oba páry stretnú v hoteli hrozí katastrofa. Komédia z pera Woodyho Allena s hviezdnym obsadením Peter Sellers, Peter O'Tool, Romy Schneider a Richard Burton.

23:45 Zabijem Nixona! (The Assassination of R. Nixon), USA/Mex., 2004 (Čt2)
Tragický príbeh Sama Bickea, muža, ktorý sa rozhodol spáchať atentát na 37. prezidenta Spojených štátov amerických. Samovo manželstvo sa rozpadá. Práca v obchode ho ponižuje. Napriek tomu sa snaží za každú cenu uspieť. Jediné, čo chce, je získať svoju rodinu späť a rozbehnúť svoj vlastný podnik. Avšak v spoločnosti poznamenanej politickým rozkladom a vojnou vo Vietname nie je veľa miesta pre tých, čo snívajú. Samov svet sa rozpadá a v Amerike vrcholí aféra Watergate, ktorá odhaľuje vinníkov na najvyšších postoch spoločnosti. Zo všetkých médií sa k masám prihovára prezident Nixon. Sam uverí tomu, že našiel osobu zodpovednú za jeho i ďalšie americké problémy a jediné východisko nachádza vo svojom šialenom rozhodnutí.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2010 TV tipy 6.12. - 12.12. 2010

8.12.
STREDA

20:00 Elmer Gantry (Elmer Gantry), USA, 1960 (MGM)
Elmer Gantry (Burt Lancaster), opilec a skazený pouličný kazateľ, vezme prácu v potulnej náboženské spoločnosti, ktorú vedie sestra Sharon Falconer (Jean Simmons). Vďaka Gantryho zapálenému a pútavo dramatickému kazateľskému štýlu získa podnik sestry Sharon slávu a bohatstvo, ktoré je dostatočne veľké na to, aby si Sharon splnila sen a postavila svoj vlastný obrovský svätostánok. Jej ambície sa ale ocitnú v ohrození, keď jedna prostitútka, dcéra bývalého kňaza, ktorú pred rokmi Gantry pripravil o počestnosť, naláka Gantryho do kompromitujúcej situácie a nechá spraviť fotografie. 

23:50 Už tu nežijeme (We Don't Live Here Anymore), USA/Kanada, 2004 (Čt2)
Komorná psychologická snímka režiséra Johna Currana pojednáva o partnerskej kríze dvoch manželských párov, ktoré vytvoria milostný štvoruholník. Štúdia vyhorených vzťahov a ich krízy vznikla podľa dvoch poviedok spisovateľa Andreho Dubusa. Rozprávanie sa plne sústredí na štvoricu hlavných protagonistov, z ktorých zaujme hlavne Mark Ruffalo v úlohe Jacka.


9.12.
ŠTVRTOK

20:15 Moja tučná grécka svadba (My Big Fat Greek Wedding), US/Kan., 2001 (Jednotka)
Toula Portokalos je slobodná tridsiatnička - Grékyňa, ktorá žije so svojimi rodičmi a bratom v Chicagu, v gréckej komunite. Pracuje v gréckej reštaurácii. Po tom, čo presvedčí svojho otca, že si musí zvýšiť kvalifikáciu štúdiom na vysokej škole, sa stretne so stredoškolským učiteľom Ianom Millerom, s ktorým začne chodiť. Po istom čase jej rodina zistí, že Toula má priateľa. Ale ten sa nepáči jej otcovi. Ian nie je Grék a otec najprv odmieta súhlasiť so svadbou svojej dcéry. Pomaly sa však vyrovnáva s tým, že bude mať v rodine Američana, Ian sa zase musí naučiť akceptovať Toulinu veľkú rodinu a Toula sa musí vyrovnať sama so sebou.

21:10 Hrdinovia vojny (Ji jie hao), Hong Kong / Čína, 2007 (Film+)
Poďte s nami do roku 1948, keď celou krajinou lomcuje občianska vojna. Gu je veliteľom deviatej divízie a má za úlohu až do odvolania brániť určené územie. Rádio mlčí dlhé desiatky hodín, náboje dochádzajú, kamaráti odchádzajú, trpezlivosť mizne. V zápale bitky však veliteľ prepočuje rozkaz k ústupu a nechce veriť svojmu poručíkovi, že skutočne zaznel. Rádio stíchlo a Gu je rozhodnutý bojovať do posledného dychu. Všetci jeho kamaráti padnú a on je zajatý. Je hnaný túžbou zistiť, ako to vtedy bolo. A povedať konečne svetu, že jeho kamaráti boli do jedného veľkí hrdinovia.

22:30 Leto na balkóne (Sommer vorm Balkon), Nemecko, 2005 (Čt1)
Horúce leto v mestskej džungli Berlína. Dve priateľky a susedky Nike a Katrin si užívajú teplé letné večery pri pohári červeného vína na balkóne, pozorujú svet okolo a najmä preberajú radosti a strasti života s mužmi i bez mužov. Priateľstvo a balkón sú jediné útočiská v ich neistej existencii. Katrin je rozvedená a sama vychováva dospievajúceho syna Maxa. Márne sa snaží nájsť si prácu vo svojom odbore i muža, ktorý by sa hodil nielen k nej, ale i k Maxovi. Nike pracuje ako opatrovateľka starých a na pomoc odkázaných ľudí a podobne ako jej priateľka nemá šťastie v láske.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2010 TV tipy 6.12. - 12.12. 2010


10.12.
PIATOK

21:00 Hodiny (The Hours), USA, 2002 (Filmbox)
Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Života a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidman) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku. Famózny film Stephena Daldryho (Billy Elliot) je učebnicou filmovej réžie a scenáristiky.

02:00 Hrdina (Ying xiong), Čína/ Hong Kong, 2002 (Filmbox)
Rozpočet historického vojnového veľkofilmu Hrdina niekoľkokrát prekročil prostriedky vložené do oscarového filmu Tiger a drak. Režisérom filmu je dvojnásobný laureát Zlatého Medveďa a ceny BAFTA, trikrát nominovaný na Zlatú Palmu Zhang Yimou. Hereckými hviezdami sú Ziyi Zhang (Tiger a Drak) a Jet Li (Romeo musí zomrieť). Pod špeciálne efekty sa podpísalo to najlepšie, čo chodí po tejto planéte: Scott Palleiko (Terminátor 3, X-Men, Hviezdne vojny), Jonathan Rothbart (Muži v čiernom, Dračie srdce, Ospalá diera) a Ellen Poon (Jumanji, Maska, Mars útočí, Jurský park). Dej sa odohráva pred 2000 rokmi za vlády dynastie Qin a rozpráva príbeh hrdinského bojovníka a ochrancu kráľa, pred ktorým stojí veľká úloha – zjednotiť Čínu a kráľa tak urobiť imperátorom. Producenti pri natáčaní spolupracovali s čínskou armádou a tak mohli vzniknúť jedny z najefektnejších scén dejín historického vojnového filmu.


11.12.
SOBOTA

20:15 Psychodráma, Československo, 1964 (Dvojka)
Vyvrcholením dokumentárnej tvorby režiséra Jozefa Zachara bol populárno-vedecký film Psychodráma, ktorý bol na tú dobu objavným autentickým popisom nového účinného spôsobu liečenia neurózy pomocou psychodrámy. Bol nakrútený v psychiatrickej liečebni v Šternberku pri Olomouci. Film po svojom dokončení nebol uvedený do distribúcie, dostal povolenie len k obmedzenému premietaniu koncom roku 1967, do širšej distribúcie sa na Slovensku dostal až v marci 1968. Film zachytáva hru pacientov a lekárov Psychiatrickej liečebne v Šternberku. Je v istom zmysle experimentom, a to nielen z hľadiska zachytenej témy, ale i jej formálneho spracovania.

21:55  Vyprážané zelené paradajky (Fried Green Tomatoes), USA, 1991 (Dvojka)
Láskavý príbeh o ťažkostiach i radostiach v živote ženy. Evelyn je žena v domácnosti, nespokojná so svojím manželstvom. Keď ide do sanatória navštíviť príbuzných, zoznámi sa so staršou dámou Ninny. Ninny jej porozpráva príbeh o mladej žene žijúcej v Alabame v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Prostredníctvom jej osudu sa Evelyn postaví na nohy, vezme svoj život do vlastných rúk a v Ninny nájde vzácnu priateľku.

22:50 Utrhnutý z reťaze (Danny the Dog), Fr./ USA/UK, 2005 (Markíza)
Danny (Jet Li) je sirota. Matka mu zomrela, keď bol malý chlapec. Vtedy sa ho ujal strýko Bart a „vychoval ho skoro ako vlastného“. Je dôležité povedať, že strýko Bart je a vždy bol mafián. A nie jeden z tých sympatických  kultivovaných Talianov, ktorí iba hája záujmy rodiny, a ktorým fandíme. Nie, Bart je sviňa. Sledoval malého chlapčeka, ako sa snažil útočiť na vrahov jeho matky. O tom, že by ho vzal k sebe z dôvodov sociálneho cítenia, nemôže byť reči. Systematickým ponižovaním, tréningom a vymývaním mozgu si z neho vycvičil vraždiaci stroj bez konkurencie pod slnkom.

01:25 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998 (Joj)
Námorná pechota Charlie pod vedením kapitána Starosa dostala rozkaz od brigádneho generála Quintarda dobyť ostrov Guadalcanal. Prápor neuznaného podplukovníka Talla sa chystá k výsadku na ostrov. Vylodenie prebehlo bez jediného výstrelu. Vojaci prenikajú džungľou a vysokou trávou proti nepriateľovi, pomaly sa rozpútava boj na život a na smrť. Jediným heslom, ktorým sa riadia, je "pokračovať vpred a dôjsť na koniec, alebo zostať a zomrieť". Film Terencea Malicka s hviezdnym obsadením (George Clooney, Sean Penn, Nick Nolte, Woody Harrelson) bol v roku 1998 nominovaný na sedem cien Akadémie.

TV tipy 6.12. - 12.12. 2010 TV tipy 6.12. - 12.12. 2010

12.12.
NEDEĽA

20:00 King Kong (King Kong), Nový Zéland/ USA, 2005 (Markíza)
Témou snímky je výprava, na ktorú sa za vydáva filmár Carl Denham so svojim na rýchlo zlepeným štábom. Jeho úmyslom je nájsť tajomstvom opradený Ostrov lebiek a nakrútiť na ňom film. Aj ho objavia, no čoskoro sa okolnosti začnú rýchlo vymykať spod kontroly. Herečku Ann Darrow unesú domorodci, aby ju obetovali. Pri pokuse o jej záchranu uvidí Denham prvýraz Konga – obrovskú gorilu, ktorá si odnesie bezmocnú Ann ako hračku.

22:00 V moci diabla (The Exorcism of Emily Rose), USA, 2005 (Doma)
Katolícka cirkev sa rozhodla vyhlásiť a oficiálne potvrdiť, že  devätnásťročná študentka prvého ročníka vysokej školy je posadnutá zlým duchom. Príbeh filmu V moci diabla sa odvíja na  dramatickom súdnom pojednávaní s farárom, odsúdeným za nedbanlivosť, ktorá zapríčinila smrť mladej, údajne posadnutej dievčiny. V hlavnej úlohe filmu, ktorý vychádza zo skutočných udalostí, sa predstaví Laura Linney ako Erin Bruner, obhajkyňa otca Richarda Moorea (Tom Wilkinson), ktorý viedol kontroverzné vyháňanie diabla.

22:45 Opití láskou (Punch-Drunk Love), USA, 2002 (Čt2)
Barry Egan je zložitý človek. Na prvý pohľad nič zvláštne. Tridsiatnik, starý mládenec, majiteľ maličkej firmy na gýčové kúpeľňové doplnky. Jeho zvláštnosti sa začnú odkrývať až v momente, keď mu jeho sestra chce nanútiť rande so svojou kolegyňou. Vysvitne, že Lena je celkom obyčajná žena, ktorá sa do Barryho celkom obyčajne zamiluje. V tom istom čase sa však Barry stáva obeťou vydieračského gangu. Zakríknutý muž, zvyknutý desaťročia tlmiť svoje city, sa začína otvárať ako kráter sopky, plnej lásky a hnevu.

23:40 Po krk v extáze (Layer Cake), Veľká Británia, 2004 (Markíza)
Elegantný, vkusne oblečený a zdvorilý hrdina bez mena je dokonalý profesionál. Pri svojich obchodoch s kokaínom a extázou zarobil najviac na tom, že sa snažil chovať nenápadne a mať po celú dobu čisté ruky. Teraz sa rozhodol s obchodmi skoncovať, opustiť svet zločinu, drog a násilia a zariadiť si s pomocou peňazí, ktoré sa mu podarilo zhromaždiť, pokojný život. Ešte predtým ho však čakajú dve drobné služby pre jeho bossa Jimmyho Pricea: musí nájsť stratenú, drogovo závislú dcéru mocného zločinca Eddieho Templea a dojednať predaj veľkej zásielky extázy s nekontrolovateľným nýmandom, ktorý sa hrá na omnoho väčšieho gangstera, než akým v skutočnosti je. Nič sa ale nedarí podľa plánu a to, čo pôvodne vyzeralo ako rutinná transakcia, je v skutočnosti dokonalý chaos. 


HIT TÝŽDŇA
12.12.
NEDEĽA

22:45 Opití láskou (Punch-Drunk Love), USA, 2002 (Čt2)
Barry Egan je zložitý človek. Na prvý pohľad nič zvláštne. Tridsiatnik, starý mládenec, majiteľ maličkej firmy na gýčové kúpeľňové doplnky. Jeho zvláštnosti sa začnú odkrývať až v momente, keď mu jeho sestra chce nanútiť rande so svojou kolegyňou. Vysvitne, že Lena je celkom obyčajná žena, ktorá sa do Barryho celkom obyčajne zamiluje. V tom istom čase sa však Barry stáva obeťou vydieračského gangu. Zakríknutý muž, zvyknutý desaťročia tlmiť svoje city, sa začína otvárať ako kráter sopky, plnej lásky a hnevu. (viac o filme)


autor Tomáš Daneček 6.12.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.