VIANOČNÉ A SILVESTROVSKÉ TV TIPY

VIANOČNÉ A SILVESTROVSKÉ TV TIPY

VOD recenzia



20.12.
PONDELOK

20:00 Kalamita, ČSSR, 1981 (Joj Plus)
Pri pokusoch zvládnuť bežné životné situácie prežíva Honza Dostál takmer neustále drobné kalamity. Štúdium na vysokej škole ho neuspokojuje, chce skúsiť niečo iné. Jeho dávny snom je stať sa rušňovodičom. Pri prvej samostatnej jazde uviazne s malým motoráčikom v záveji a vlak zasype lavína.

21:45 Agentky v ťažkostiach (Mataharis), Španielsko, 2007 (Dvojka)
Na Inés, Evu a Carmen je lepšie dávať si pozor. Všetky tri sympatické ženy, každá z inej generácie, sú totiž súkromné detektívky, pracujúce pre detektívnu kanceláriu šovinistického a nadutého vyšetrovateľa Valbuena, a dokážu si poradiť skutočne s čímkoľvek. Inés, najmladšia a najambicióznejšia z trojice, je nasadená do istej továrne, kde v prestrojení za obyčajnú zamestnankyňu pátra po dôkazoch o nezákonnom správaní predstaviteľov miestnych odborov. Eva, ktorá sa práve vrátila z materskej dovolenky, dostala na starosť pokojný a v podstate milý prípad hľadania istej dámy, ktorú sa rozhodla vypátrať jej prvá láska. Najstaršia a najskúsenejšia Carmen bola poverená hľadaním dôkazov o nevere ženy fotografa Sergia. Aj keď sú všetky tri nasledovníčky slávnej Maty Hari vo svojom povolaní úspešné, neznamená to, že si rovnako dobre dokážu poradiť aj s vlastným životom

22:00 Dým bramborové natě, ČSSR, 1976 (Joj Plus)
Starnúci pražský špecialista prijme po rozchode so ženou, ktorá zostala v zahraničí, miesto obvodného lekára vo vidieckom zdravotnom stredisku, kde chce opäť nájsť duševný kľud a rovnováhu. Zo začiatku naráža na nedôveru, nepochopenie a ohováranie miestnych obyvateľov. Jeho odborné znalosti, chápanie ľudských hodnôt a slabostí a múdry kľud však jeho okolie presvedčí, že je nie len dobrý lekár, ale aj človek.

22:35 Stalingrad (Stalingrad), Nemecko/ Švédsko, 1992 (Čt1)
Producenti klasického vojnového filmu Ponorka priniesli príbeh najdlhšej a najkrvavejšej bitky 2. svetovej vojny. Hitlerove príkazy zneli neustupovať a nevzdávať sa, v krutej zime tak zahynulo viac než dva milióny mužov. Boj o Stalingrad sa stal prelomom vo vývoji vojny a Nemecko sa z tejto zničujúcej porážky nikdy nespamätalo. Brutálnu realitu môžete vidieť očami nemeckého dôstojníka Hansa von Witzlanda (Thomas Kretschmann) a jeho čaty. Sledujte príbehy obyčajných nemeckých vojakov, ktorí spoznávajú pravú povahu režimu.

21.12.
UTOROK

23:45 Smrtonosná pasca (Die Hard), USA, 1988 (Joj)
Newyorský policajt John McClane  prišiel do Los Angeles navštíviť ženu, ktorá je práve na vianočnom večierku v nedostavanej budove firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne nemecký terorista so svojou jednotkou a zajme všetkých hostí. Iba McClane unikne požiarnym schodiskom. Teroristi nechcú prepustenie niekoľkých svojich členov, ako  hovoria, ale ich hacker sa pokúša dostať do sejfu firmy, v ktorom sa nachádza 640 miliónov dolárov.

23:55 Sladký kal (Adama Meshuga'at), Izrael / Nemecko/ Japonsko, 2006 (Čt2)
Za príbeh dvanásťročného Dvira a jeho matky Miri, ktorá sa snažila, ale pravidla kibucu bola silnejšia než ona, získal nie len štyri výročné ceny izraelskej filmovej akadémie, ale aj rad medzinárodný ocenení a to ako od kritikov, tak od divákov. Režisér Dror Shaul, ktorý sa živí ako reklamný scenárista a režisér nakrútil príbeh tak pravdivý a poctivý, že nielenže pridal jeden sugestívny obraz k mozaike diskusií o izraelských kibucoch, a film sa zaradil medzi najvýznamnejšie izraelské filmy posledných rokov, ale nakrútil aj  posolstvo o večnej ľudskej túžbe po citoch, po ilúzii, že v skutočnosti niesme na tomto svete sami, ktorú žiadna kazajka nedokáže potlačiť.

Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy

22.12.
STREDA

20:00 Veľká zem (The Big Country), USA, 1958 (MGM)
Klasický film Williama Wylera vznikol v roku 1958. Je ukážkou toho, že i western možno vytvoriť bez zbytočnej surovosti, s dôrazom na hĺbku charakterov a pritom divácky príťažlivo. Svoju úlohu samozrejme zohralo vynikajúce herecké obsadenie v čele s Gregory Peckom.

02:05 Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River...), USA/UK, 1957 (Markíza)
Jeden z najosobitejších protivojnových príbehov všetkých čias rozpráva starú pravdu o tom, že v ľuďoch nikdy nevymiera vyšší princíp. A aj keď plukovník Nicholson (Alec Guiness) so svojimi mužmi upadol do japonského zajatia, nikdy sa nezmieri so zmenenými pravidlami a slabosť bude tým posledným, k čomu by svojich mužov viedol.

23.12.
ŠTVRTOK
 

20:00 Moje meno je Nikto (Il Mio nome e Nessuno), Tal./Fr./SRN, 1971 (Joj Plus)
Skúseného pištoľníka Jacka Beauregarda už nebaví byť ustavične v strehu a dokazovať svoju rýchlosť. Chce pomstiť smrť svojho brata a odcestovať do vysnívanej Európy. Do cesty sa mu však postaví pištoľník, ktorý si hovorí Nikto.

22:20 Prázdniny (The Holiday), USA, 2006 (Markíza)
Amandu (Cameron Diaz), bohatú a sympatickú Američanku, práve podviedol jej priateľ. Nechce o chlapoch ani počuť a potrebuje zmeniť prostredie. Spojí sa teda cez internet s Iris (Kate Winslet) – chudobnou, ale úplne totožne postihnutou dedinčankou, ktorej najväčšia láska sa práve bude ženiť a ani jej to nepovedala. Vydajú sa naprieč kontinentmi. Na ceste ich čaká fatálne zistenie: I keď sa pred nimi človek snaží utiecť cez pol sveta, chlapi sú proste všade. Nie náhodou sa obe proti svojej vôli zamilujú: Tými šťastnými do milostného štvoruholníka sú uhladený, úspešný, podnikavý Jude Law a trochu ťažkopádny, ale za všetkých okolností ukecaný a vtipný Jack Black.

22:30 Havana blues (Habana Blues), Španielsko/Kuba/ Francúzsko, 2005 (Čt2)
Druhý film španielskeho režiséra Benita Zambrana, ktorý život na Kube veľmi dobre pozná z rokov svojich štúdií na Medzinárodnej filmovej a televíznej škole v San Antonio de los Baňos, si získal nie len srdcia divákov na mnohých festivaloch, ale aj dve španielske výročné ceny Goya za najlepší strih a hudbu.

Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy

24.12.
PIATOK

12:00 Smrtonosná pasca 3 (Die Hard: With a Vengeance), USA, 1995 (Joj)
Do pokojného newyorského rána zasiahne výbuch bomby v obchodnom dome. Na políciu zavolá terorista Simon a ohlási ďalšie atentáty, ak McClane nevyrieši jeho úlohy v určitom čase.

12:00 Nekonečný príbeh (Die Unendliche Geschichte), SRN/US, 1984 (Jednotka)
Príbeh chlapca Bastiana obdareného veľkou fantáziou, ktorý žije po matkinej smrti iba s otcom. Jedného dňa Bastian ukradne v starom kníhkupectve záhadnú knihu, ktorá ho mimoriadne fascinuje. Schová sa na povale školy a začne čítať. Kniha rozpráva o nebezpečenstve, ktoré hrozí krajine Fantázia a jej neobyčajným obyvateľom. Čoraz väčšia časť krajiny je pohlcovaná nebezpečnou Ničotou. Katastrofu zavinili ľudia, ktorí stratili sny. Práve z ľudských snov je krajina Fantázie zložená. Jediný, ktorý môže Fantázii pomôcť, je mladý Atrej. Do príbehu je však stále čoraz viac vťahovaný aj Bastian, ktorý sa stane súčasťou Nekonečného príbehu

17:05 Perinbaba, ČSSR/ SRN, 1985 (Markíza)
Na začiatku zachráni Pani Zima malého Jakuba z rúk smrti, lebo sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou sa robí na Zemi sneh. Vianočná klasika od Juraja Jakubiska.

20:55 Na samotě u lesa, ČSSR, 1976 (Joj Plus)
Lavičkovci sa vezú s deťmi na chalupu. Zatiaľ nevedia, že ich malí potomkovia si za svojho starého otca vyberú čudáckeho dedka.

23:20 Con Air (Con Air), USA, 1997 (Joj)
Nicolas Cage sa po prepustení z väzenia ocitol v lietadle plnom najnebezpečnejších trestancov, ktorí sa pod vedením psychopatického masového vraha Johna Malkovicha pokúšajú o hromadný útek. Americký akčný thriller režiséra Simona Westa.

23:20 Láska nebeská (Love Actually), Veľká Británia/ USA, 2003 (Jednotka)
Láska nebeská, romantická komédia v štýle Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill a Denník Bridget Jonesovej, nás zavedie do súčasného predvianočného Londýna, kde sa odohráva príbeh, skladajúci sa z mnohých nádherných milostných historiek – niekedy romantických, niekedy smutných. Žiadnej však nechýba osobitý humor. Jeden z najlepších romantických filmov posledných rokov.

25.12.
SOBOTA

16:00 Erin Brockovich (Erin Brockovich), USA, 2000 (Doma)
Film režiséra Stevena Soderbergha (Traffic, Dannyho jedenástka). Erin Brockovich (Julia Roberts) je matka troch detí. Dvakrát rozvedená a práve teraz je bez práce. Erin si jednoducho nemôže veľmi vyberať a tak aj miesto sekretárky v advokátskej kancelárii je pre ňu vykúpením a šancou zároveň. Tej sa chopí znamenitým spôsobom: pri rešeršovaní banálneho prípadu narazí na stopu, ktorá vedie k veľkej korporácii zodpovednej za znečisťovanie podzemných vôd. Mestečko postihnuté najväčšími škodami jej odrazu leží pri nohách. A ak k tomu prirátame aj dôveru jej šéfa, Erin je na najlepšej ceste obrátiť kartu svojho osudu

16:05 Císařův Pekař  ČSSR, 1951 (Čt1)
Režisér Martin Frič privádza diváka do doby cisára Rudolfa II., kde sa stretne nie len s týmto vladárom bezmedzne milujúceho alchýmiu a umenie, ale aj s pekárom Matejom, legendárnym Golemom a mnohými ďalšími nepostrádateľnými postavičkami cisárskeho dvora, ktoré sa už dvadsať rokov pred nakrútením filmu objavili vo Werichovej a Voskovcovej hre Golem, uvádzanej v Osvobozeném divadle. Televízie tento dvojdielny film tradične uvádzajú s odstupom aspoň jedného dňa, druhú časť si teda pozrite v nedeľu o 14:35.

20:30 Terminál (The Terminal), USA, 2004 (Doma)
Nebýva zvykom, aby sa diváci tešili na film, ktorý sa celý odohráva v letiskovej hale. Stačí však vysloviť meno Steven Spielberg a sme doma. Teda všetci, okrem Viktora Navorského, ktorý uviazol v spomínanej hale medzinárodného letiska JFK v New Yorku. Do rodnej východoeurópskej krajiny, kde práve vypukla vojna sa nedostane a rovnako bez platného pasu nemôže vstúpiť ani na územie USA. Postupne sa teda zabýva na letisku, spoznáva jeho zákonitosti a medzi personálom si nachádza nových priateľov. Zažije aj milostný vzťah s letuškou, ktorá je síce krásna, ale dosť nešikovná.

22:30 Gremlins (Gremlins), USA, 1984 (MGM)
Je roztomilý a môžete ho mať doma. Ale dbajte na nasledujúce varovania: Nesmiete ho namočiť. Chráňte ho pred priamym svetlom. A čo je najdôležitejšie, na čo nesmiete nikdy zabudnúť: aj keby plakal, žobral v žiadnom prípade ho nekŕmte po polnoci. Inak bude zle.

Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy

26.12.
NEDEĽA

14:35 Pekařův Císař, Československo, 1951 (Čt1)
 
20:00 Posledný Mohykán (The Last of the Mohicans), USA, 1992 (Doma)
Hlavným motívom dobrodružného filmu je príbeh lásky Sokolieho oka a Cory . Píše sa rok 1757 a v Amerike zúri koloniálna vojna medzi Anglickom a Francúzskom. Dcéry anglického plukovníka Munroa, Cora a Alice, putujú do pevnosti svojho otca. Cestou sú však prepadnuté skupinou Hurónov a pred istou smrťou ich v poslednej chvíli zachráni práve Sokolie Oko, biely adoptívny syn náčelníka Mohykánov.

20:15 Jánošík, ČSSR, 1962 (Jednotka)
Nesmrteľná legenda o zbojníckom hrdinovi Jánošíkovi, je stále vďačným námetom rôznych umeleckých spracovaní. Tretia filmová verzia, ktorá bola nakrútená na Kolibe v rokoch 1962-63, vznikla pri príležitosti 250. výročia Jánošíkovej smrti. Námet, scenár aj réžia tejto veľkolepej historickej fresky sú dielom Paľa Bielika - pôvodného hereckého predstaviteľa Jánošíka z Fričovej filmovej verzie z roku 1935. Veľkorysý projekt, nakrúcaný v exteriéroch slovenských hôr, s veľkou účasťou komparzu, náročnými scénickými stavbami a s účasťou plejády vynikajúcich slovenských hercov, patrí k pokladom slovenskej kinematografie 

23:15 Ako tvrdí Pereira (Sostiene Pereira), Por./Tal./ Fran., 1996 (Čt2)
Lisabon 1938: v Portugalsku panuje Salazarov fašistický režim, za hranicami zúri občianska vojna. Starnúci Pereira (Marcello Mastroianni) je redaktorom prorežimných novín "Lisboa". O politiku sa už dlho nezaujíma, stará sa len o svoju kultúrnu stranu. Keď hľadá autora, ktorý by preňho pripravoval portréty slávnych zomretých spisovateľov, spozná mladého Monteira Rossiho (Stefano Dionisi), ktorý je zamilovaný do istej pôvabnej komunistky. Pereira sa celý život staral len o literatúru. Nastupujúcu tvrdú diktatúru, ktorá neľútostne likviduje svojich nepriateľov, vníma len akosi okrajovo. Až Monteiro Rossi, ktorý vstúpi do jeho života celkom nečakane, ho prinúti začať vnímať svet okolo seba a svoje miesto v ňom.

27.12.
PONDELOK

18:15 Tisícročná včela, ČSSR/ SRN/ Rak, 1983 (Jednotka)
Príbeh o rozvetvenej rodine Pichandovcov sa odohráva v malej slovenskej dedine a zachytáva ich putovanie za prácou, rodinné udalosti, lásky, ale aj strasti. Mapuje život Martina Pichandu v časoch rozvoja murárskeho remesla. V nasledujúcej časti  sa dej zameriava na život jeho syna Sama v období spoločensko – politickej krízy, ktorá vyústila do svetovej vojny. 

22:05 Piatok alebo iný deň (Vendredi ou un autre jour), Belg./Česko/ Francúzsko/ Taliansko, 2005 (Dvojka)
Adaptácia románu Michela Michela Tourniera je inšpirovaná nesmrteľným príbehom najslávnejšieho stroskotanca Robinsona Crusoea a jeho verného druha Piatka. Dej filmu sa odohráva v polovici 18. storočia. Starý herec Philippe de Nohan ako jediný z divadelnej spoločnosti prežije stroskotanie lode a ocitne sa na opustenom ostrove, kde sa snaží prežiť bez navyknutého luxusu, komfortu a konvencií. Jedného dňa naruší jeho pokojnú osamelosť tlupa kanibalov. Aby ochránil svoje územie, strieľa po nich puškou a náhodou oslobodí jedného z ich zajatcov – mladého nemého černocha. Postupne sa obaja odlišní muži učia spolunažívať a vytvoria si vlastný súbor pravidiel, odlišujúcich sa od tých západných.

22:15 Obchodník so smrťou (Lord of War), USA/ Francúzsko, 2005 (Čt1)
Obchodník so smrťou je akčný dobrodružný príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti, odohrávajúci sa vo svete medzinárodného obchodu so zbraňami. Príbeh filmu hovorí o pozoruhodných výkonoch obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova (Nicolas Cage). Yuri, ktorý sa pohybuje v najnebezpečnejších vojnových zónach sveta, hravo strčí do vrecka agenta Interpolu (Ethan Hawke), obchodných konkurentov a dokonca aj zákazníkov, medzi ktorých patrí väčšina najznámejších svetových diktátorov

                                    

28.12.
UTOROK

20:00 Mary Poppins (Mary Poppins), USA, 1964 (Čt2)
Podkladom nestarnúcej rodinnej muzikálovej komédie z roku 1964 sa stala detská knižka anglickej spisovateľky P. L. Travers z roku1934. Príbeh zasadený do Londýna roku 1910, plný fantázie a bláznivých nápadov, je ideálnou predlohou pre filmovú adaptáciu a poskytuje vynikajúcu muzikálovú príležitosť Julii Andrews, ktorá za svoj výkon získala Oscara.

21:45 X-Men  (X-Men), USA, 2000 (Joj)
Keď v roku 1944 chlapec svojim hnevom v poľskom koncentračnom tábore zdemoloval polovicu pletiva, čudovali sa nielen dozorcovia, kam sa to vlastne dostali a s kým majú dočinenia. V neďalekej budúcnosti 21. storočia však má ľudstvo i vnuci dozorcov pomerne jasno. Mutanti sú medzi nami. Na prvý pohľad ich nerozoznáte, ale berte na vedomie, že každý z nich má schopnosť, ktorá môže byť vražedná alebo ostatným nebezpečná. Niektorí jedinci sa narodili s unikátnou genetickou mutáciou, ktorá ich obdarila nadprirodzenými schopnosťami. Slúžia ľudstvu a chránia svet, ten im však nedôveruje a bojí sa ich. Prvá časť inteligentného akčného sci-fi režiséra Bryana Singera

21:45 Pelíšky, Česko, 1999 (Markíza)
Otec Šebek je prostoduchý, ale dobrácky dôstojník z povolania, je zástancom režimu a rovnako vehementne obhajuje aj vlastnú neomylnosť v úlohe hlavy rodiny. Otec Kraus, ktorý má za sebou trpkú vojnovú skúsenosť je, naopak, zarytý opozičník. Aj on je presvedčený, že má vždy pravdu. Preto sa nemožno čudovať, že sa títo dvaja muži nemajú v láske. Ich deti však vychádzajú celkom dobre.

22:00 Dersu Uzala (Dersu Uzala), ZSSR/ Japonsko, 1975 (Dvojka)
Sovietsko-japonská koprodukcia Dersu Uzala bola nakrútená v autentických sibírskych exteriéroch podľa predlohy ruského cestovateľa Vladimíra Arseneva (Stopár Dersu Uzala, V lesoch ussurijského kraja). Keď v roku 1902 Arsenev ako vojenský prieskumník viedol expedíciu do neprebádaných miest sibírskej tajgy, pripojil sa k výprave domorodý lovec menom Dersu Uzala. Nevzdelaný stopár si postupne všetkých získava svojou múdrosťou, obetavosťou a láskou k prírode. Medzi Arsenievom a Dersuom vzniká postupne hlboké priateľstvo, ktoré ešte upevnia mnohé prežité nebezpečenstvá, pri ktorých Dersu zachráni Rusovi život. Ich cesty sa opäť pretnú po rokoch, keď Arseniev vedie väčšiu výpravu. Dersu však už stráca zrak a tým i schopnosť sa v tajge uživiť. Arseniev sa rozhodne, že mu pomôže a pozýva ho k sebe domov... Film Akiru Kurosawu získal obrovské medzinárodné uznanie, zavŕšené Oscarom pre najlepší cudzojazyčný film v roku 1976.

00:15 Voda (Water), Kanada/ India, 2005 (Čt2)
India, rok 1938. Malú Chuyiu vydajú za staršieho muža a čaká v dome svojich rodičov, kým nebude plnoletá. Manžel však zomiera a dievča sa tak stáva vo svojich ôsmich rokoch vdovou. Podľa indických tradícií by teda mala celý život stráviť v odriekaní spoločne s ostatnými vdovami, ktoré po smrti svojich mužov klesajú na to najnižšie miesto v indickom spoločenskom rebríčku. Prítomnosť dieťaťa sa odrazí na životoch ostatných obyvateliek domu vdov a vytrhne ich z letargie. Jednou z nich je i Kalyani, ktorá sa zamiluje do mladého prívrženca Mahátmu Gándhího. Žena, poverená dozorom nad vdovami, má však s Kalyani iné plány, keďže na druhom brehu rieky žije viacero zámožných mužov, ochotných platiť za príležitostnú spoločnosť mladej ženy.

                                    

29.12.
STREDA

20:30 Lekcie riadenia (Driving Lessons), Veľká Británia, 2006 (Čt2)
Britskú komédiu nakrútil režisér Jeremy Brock v hlavnej úlohe s Rupertom Grintom, ktorý si získal divácku priazeň ako Ron, najlepší kamarát Harryho Pottera. Plachý Ben má sedemnásť a čakajú ho prázdniny, na ktoré sa vôbec neteší. Zatiaľ čo ostatný si v lete užívajú, on ich strávi na hodinách výučby biblie, snahou získať vodičák a pomocou starým ľuďom. Ani panovitá pobožná matka a pasívny otec nie sú zrovna ideálni prázdninoví spoločníci. Benov svet sa prevráti hore nohami, keď začne pracovať ako asistent excentrickej herečky na dôchodku Evie.

23:05 Mary a Max (Mary and Max), Austrália, 2009 (Film+)
Mary Daisy Dinkle je trošku nevzhľadné 8-ročné dievčatko žijúce v austrálskom mestečku s matkou alkoholičkou, tatkom so záľubou v taxidermii a kohútikom zachráneným cestou na bitúnok. Štyridsaťštyriročný autista Max Horowitz obýva newyorskú izbietku s akvarijnou rybkou Henrym, papagájom a poloslepým kocúrom. Jeho Aspergerov syndróm mu bráni dekódovať neverbálne signály a má problémy s komunikáciou. Je nevzhľadne tučný a panicky nesmelý. Oba osamelé osudy spojí dokopy listová korešpondencia. Naoko detinsky naivný obsah s infantilnými otázkami, načiera hlboko do sŕdc obidvoch duší a začína sa čarovné priateľské puto medzi dvoma svetadielmi.

23:35 Krídla slávy (Wings of Fame), Holandsko, 1990 (Čt2)
Filmová hviezda, herec Valentin, v túžbe po ešte väčšej sláve vydá svoj životopis, ktorý však nenapísal. Autorom jeho portrétu je mladý a neznámi spisovateľ Brian Smith. Ten poslal Valentinovi rukopis svojej knihy k posúdeniu a už ho nikdy nevidel. Márne sa snaží dať si schôdzku, hviezda mu stále uniká. Brian sa vyberie na filmový festival, kde má Valentin podpisovať ukradnutú knihu. Pretože sa mu ani tentokrát nepodarí priblížiť sa k sebavedomému Valentinovi, zo zúfalstva ho zastrelí. Obratom príde sám nešťastnou náhodou o život. Tím príbeh iba začína, aby sa z väčšej časti odohral na onom svete, v nebi plnom slávnych nebožtíkov.

30.12.
ŠTVRTOK

21:40 Nie som blázon (Nobody's Fool), USA, 1994 (Čt1)
Film nakrútený podľa románu Richarda Russoa je príbehom o láske, tolerancii a nádeji, ktoré by nemali chýbať v žiadnom živote. Režisér Robert Benton (Kramerová versus Kramer, Miesta v srdci, Nadine, Billy Bathgate) o ňom povedal, že "je tiež pôsobivým príkladom, ako rozumné bláznovstvo môže mať liečivé účinky". Hlavnú postavu stelesnil Paul Newman (Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kid). Za svoj herecký výkon v úlohe Sullyho získal celú radu významných ocenení.

23:30 Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: Judgment Day), USA/ Francúzsko, 1991 (Markíza)
Desať rokov po neúspešnom pokuse zabiť Sarah Connorovú (Linda Hamilton), budúcu matku novodobého spasiteľa ľudstva, sa do Los Angeles vracia z budúcnosti nový typ terminátora T-1000 (Robert Patrick), aby zlikvidoval už narodeného Johna Connora (Edward Furlong). Súčasne však dospelý Connor na svoju ochranu posiela do minulosti druhého terminátora T-800 (Arnold Schwarzenegger). Obaja terminátori nezávisle od seba pátrajú po malom Johnovi. Chlapec zistí, že T-800 je naprogramovaný na jeho ochranu a s jeho pomocou oslobodí matku z psychiatrického ústavu, kde ju liečia z údajnej schizofrénie. T-800 obom vysvetlí, čo prinesie budúcnosť. Kybernetický génius Miles Dyson zostrojí superpočítač Skynet, ktorý roku 1997 začne sám premýšľať a vyvolá nukleárnu vojnu, aby zničil celé ľudstvo.

                            

31.12.
PIATOK

18:50 Million Dollar Baby (Million Dollar Baby), USA, 2004 (Filmbox)
Starnúci Frankie Dunn trénuje mladých a nádejných boxerov. Nedarí sa mu však doviesť ich až k majstrovskému zápasu, jeden po druhom totiž prestupujú k iným manažérom. Okrem toho sa pokúša uzmieriť so svojou dcérou, aj keď sa mu to stále nedarí. Okolo ringu Frankiemu pomáha Eddie, bývalý boxer, jeho kamarát a často aj ochranca. Keď zahlási odchod aj ich posledný zverenec, objaví sa v telocvični Maggie. Odstrkovaná a naštvaná prahne po tom, aby jej niekto konečne veril. Frankie ju trénovať odmietne, Maggie sa však dohodne na cvičení s Eddiem a svojou húževnatosťou si postupne získa aj Frankieho. Popri tréningu odhalí každý kus svojej smutnej minulosti a jeden druhému sa stanú chápajúcou oporou – otcom alebo dcérou. Keď sa však Maggiin sen začne napĺňať, čaká ich všetkých ešte ťažká skúška.

20:00 M.A.S.H: Dovidenia, zbohom a amen (M*A*S*H: Goodbye, Farewell and Amen), USA, 1983 (Joj Plus)
Napriek tomu, že správ o blížiacom sa konci vojny rýchlo pribúda, v tábore mobilnej poľnej nemocnice 4077 má personál plné ruky práce. S utečencami, vojnovými zajatcami a ranenými vojakmi, ktorých je veľké množstvo, nakoľko sa obe strany snažia pred uzatvorením prímeria dosiahnuť čo najväčšej prevahy. Hawkeye sa nervovo zrútil a bol poslaný na psychiatriu, kde sa mu snaží pomôcť dr. Sidney Freedman. Aj ostatní majú v posledných dňoch vojny plno starostí. Posledný dvojhodinový diel kultového  seriálu, režírovaný samotným Alanom „Hawkeye-om“ Aldom.

22:55 Život je čudo (Живот је чудо), Srbsko a Čierna Hora/ Taliansko/ Francúzsko, 2004 (Filmbox)
Ďalší Kusturicov mix namiešaný zo známych prísad: vojna a láska, slzy a smiech, tragika i fraška – NA ZDRAVIE! Čo môže byť lepšie pre zastrčenú obec ako malebná železnička, ktorá prinesie turistov? Čo môže byť horšie pre turizmus ako vojna? Luka postavil železnicu a snaží sa vojnu ignorovať. Lukova žena – bývalá operná speváčka - ujde s cudzím muzikantom, Lukovho syna povolajú na vojnu. Lukov život sa zmení na vojnovú zónu, až do chvíle kým nestretne krásnu a mladučkú Sabahu.

 


autor Tomáš Daneček 20.12.2010
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.