TV TIPY 17.1. - 23.1. 2011

TV TIPY 17.1. - 23.1. 2011

článok



17.1.
PONDELOK

21:50 Kurz negatívneho myslenia (Kunsten å tenke...), Nór., 2006 (Dvojka)
Geirr má tridsaťtri rokov. Pred dvoma rokmi mal autonehodu a od tej doby nemôže chodiť a je impotentný. Jeho žena Ingvild v snahe zachrániť manželstvo pozve na návštevu svojpomocnú skupinu telesne postihnutých, ktorých vedie agilná psychologička Tori. Doposiaľ samodeštruktívny milovník Johnnyho Casha a vojnových filmov sa vzbúri proti nevítanej invázii "pozitívnej" energie a za pomoci miestami až brutálnej úprimnosti sa pokúsi ovládnuť situáciu. V priebehu jednej noci tak prichádza k zúčtovaniu s falošnou úprimnosťou, dusivým súcitom, i zdanlivo osvedčenými metódami liečby duše.

22:40 Cudzinec vo mne (Das Fremde in mir), Nemecko, 2008 (Čt2)
Druhý celovečerný film režisérky Emily Atef sa zameriava na málo známy problém popôrodnej depresie. Pritom táto dlhotrvajúca psychická porucha postihuje po narodení dieťaťa veľké percento žien aj mužov (štúdie uvádzajú 5 až 25 %). Popôrodnú depresiu vyvoláva súhra radu faktorov viazaných na psychické rozpoloženie jedinca, jeho sociálne a finančné zázemie a na hormonálne výkyvy spojené s tehotenstvom. Film sa zameriava predovšetkým na ukázanie zovňajších symptómov a v rámci dramatického rozprávania ukazuje jednotlivé cesty k prekonaniu depresie.


18.1.
UTOROK

18:50 Volanie mora (Mar adentro), Špan./ Fran./Taliansko, 2004 (Filmbox)
Stačil jeden dlhý pohľad inam, na ňu, jedna nepozornosť a skok do ustupujúceho mora zmenil život Ramóna Sampedra (Javier Bardem) na nepoznanie. Pri skoku hlavou vpred si nezlomil väz, ani neupadol do bezvedomia, ani sa neutopil. Ostal žiť, so spomienkou na celý predchádzajúci život, pripútaný na posteľ ochrnutý. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní hľadal legálnu cestu preč z tohto sveta. Celých 28 rokov 4 mesiace a niekoľko dní ho v tomto snažení podporovali ľudia, ktorí ho milovali, ktorým na ňom záležalo, ktorí obetovali vlastné životy a robili všetko pre to, aby bol ten jeho aspoň o niečo lepší.  

20:00 Pravdivé lži (True Lies), USA, 1994 (Joj)
Zvláštny agent Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) vedie dvojaký život. Plynulo rozpráva šiestimi jazykmi, je dobre vycvičený pre kontrašpionáž a pracuje ako medzinárodný špión pre vládnu organizáciu najvyššieho utajenia, ale jeho žena Helen (Jamie Lee Curtis) už pätnásť rokov verí tomu, že má za muža obyčajného nudného obchodníka s počítačmi.

22:00 Elisa, môj život (Elisa, vida mía), Španielsko, 1977 (Dvojka)
Kľúčom k pochopeniu komorného psychologického filmu Carlosa Sauru sú podľa režiséra slová Baltazara Graciana: "Predovšetkým maj otvorené oči duše. Ak chceš vedieť, kým sa stávaš, pozeraj sa nimi." V subtílnom príbehu stretnutia dcéry Elisy, prežívajúcej manželskú krízu, s ťažko chorým otcom Luisom, ktorý v ústraní vidieka píše meditatívny román, sa prelínajú rôzne časové roviny, premieňa sa vzťah medzi realitou a fikciou. Film sa dotýka mnohých tém - odcudzenia, identity, umeleckej tvorby, a ďalších. Názov bol inšpirovaný dielom básnika Garcilasa de la Vegu (1503 - 1536).

23:35 Veľká ilúzia (La Grande illusion), Francúzsko, 1937 (Čt2)
Dvaja francúzski dôstojníci, kapitán De Boildieu (Pierre Fresnay) a poručík Maréchal (Jean Gabin) sú zostrelení nad bojovou líniou nepriateľa a poslaní do zajateckého tábora. Tam vďaka vzájomnému porozumeniu s ostatnými väzňami, pomáhajú budovať tajný podzemný východ. Osud je k nim však nemilosrdný. Deň pred plánovaným útekom dochádza k presunu zajatcov. Hlavnou myšlienkou Renoirovho filmu je viera v dorozumenie ľudí rôznych národov, rás a vyznaní. Jeden z najslávnejších protivojnových titulov.

TV tipy 17.1. - 23.1. 2011 TV tipy 17.1. - 23.1. 2011 TV tipy 17.1. - 23.1. 2011

19.1.
STREDA

21:00 Za slnkom (Abril Despedaçado), Brazília/Fran./Švaj. 2001 (Filmbox)
Brazílsky film režiséra Waltera Sallesa sa odohráva v púštnej krajine brazílskeho severovýchodu na počiatku 20. storočia, kedy sa tu ešte dodržuje krvná pomsta. Ocitávame sa v roku 1910. Tonho je nútený otcom, aby pomstil smrť svojho staršieho brata vraždou syna znepriatelenej rodiny. Mladík si je vedomý, že keď to spraví, jeho život sa rozpadne na dve časti. Na prvých dvadsať rokov, ktoré už prežil, a pár nadchádzajúcich dní, ktoré ukončí ďalšia vražda ako odplata v nekonečnej špirále krvavého násilia. Zmieta sa medzi pocitom povinnosti k rodine a túžbou po vzbure. A práve vtedy prichádza do pustiny, kde žije Tonhova rodina, malý kočovný cirkus.

22:45 Dlhé lúčenie (The Long Goodbye), USA, 1973 (MGM)
Súkromný detektív Philip Marlowe (Elliott Gould) je veľmi prekvapený, keď sa uňho v neskorú hodinu objaví priateľ Terry Lennox (Jim Bouton) a prosí, aby ho Marlowe odviezol cez hranice do Mexika. Sotva sa Philip vráti zo svojho nočného výletu, je v Los Angeles vzatý do vyšetrovacej väzby. Lennox údajne zabil svoju ženu a Marlowe mu tak pomohol k úteku. Marlowe tomu však verí rovnako ako nasledujúcej správe o priateľovej samovražde. V dobe, keď vrcholila vlna retrofilmov a kulminovala nostalgia po starých časoch, nakrútil režisér Robert Altman ironickú aktualizáciu predposledného románu Raymonda Chandlera Dlhé lúčenie a zasadil súkromného detektíva Phila Marlowa do vlastnej pesimistickej vízie americkej súčasnosti. 


20.1.
ŠTVRTOK

22:45 Kto z koho (The Score), USA/ Nemecko, 2001 (Markíza)
Film režiséra Franka Oza je klasickou gangsterkou. Nick (Robert De Niro) je špičkový zlodej. Otvorí každý sejf. Spolu s kamarátom z dávnych čias (Marlon Brando) potom úlovok posiela do správne bohatých rúk. Zápletka prichádza vtedy, keď je Nick prinútený zmeniť svoje pravidlá, aby spolu s novým komplicom Jackom (Edward Norton) urobili záťah snov. Cieľom je žezlo francúzskeho kráľovstva, momentálne v podzemí Montrealskej colnice. Odmena štyri milióny dolárov. A ak sa v správny čas správne rozhodne možno omnoho viac.

00:15 Za to môže Fidel (La Faute à Fidel!), Taliansko/ Francúzsko, 2006 (Čt2)
Osemročná Anna a jej mladší brat žijú šťastne so svojimi rodičmi. Rodinný kľud však narušia príbuzní, ktorí utiekli z frankistického Španielska. Samozrejme sa rodina o nich postarala, ale s nimi vošli do domu aj komunistické idei. Z matky sa stala vášnivá bojovníčka za práva žien, predovšetkým čo sa potratov týka. Schôdzky, kde celé noci diskutujú zarastení revolucionári, nemajú konca, Anna nesmie chodiť na náboženstvo a do toho babička tvrdí, že komunisti sú pôvodcami zla. Anna sa pozorne díva, počúva a snaží sa všetkému porozumieť.

TV tipy 17.1. - 23.1. 2011 TV tipy 17.1. - 23.1. 2011 TV tipy 17.1. - 23.1. 2011

21.1.
PIATOK

20:00 Edith Piaf (La Môme), Francúzsko/ Veľká Británia/ Česko, 2007 (Doma)
Film sa sústreďuje na zlomové momenty Piafinho turbulentného pretĺkania sa od zatuchnutých putík až po preslávené music-hally v Paríži a Amerike. V popredí je jadrná osobnosť, uchovávajúca si v akejkoľvek spoločnosti svoju príznačnú zemitosť, roztopašnú vulgárnosť, s ktorou vždy uhranula všetkých prítomných a podmanila si aj tých najuhladenejších aristokratov. V súkromí náladová, despotická, ťažko zvládnuteľná, večne opitá. Kostnatá, zhrbená, jačiaca grimasa - drsný, prenikavo zrnitý, naliehavý hlas. Práve tento rozmer, množinu oboch týchto polôh dokázala vynikajúco stvárniť Marion Cotillard, bez ktorej by bol film len bezvýrazným súčtom biografických klišé. Ona jej dodala hĺbku, ktorá sa postupom času vyvíjala a obrusovala, aby na záver odhalila celú tragickú krásu svojej postavy. 

20:00 Dobrý ročník (A Good Year), USA, 2006 (Joj)
A Good Year nás privádza do jednej vinice, ktorú neúspešný londýnsky bankár Max Skinner (Russell Crowe) zdedí po svojom strýkovi Henrym (Albert Finney). Také príjemné veci sa občas stávajú – pokiaľ však na ich príjemnosť pozeráme len cez rubínový mok podávaný neskoro popoludní v kruhu priateľov, drina pri práci na vinici je vec druhá. Pôvodný Maxov plán bol "skontroluj a predaj". Lenže plán hneď nabral trhliny. Spomienky na nevinné detstvo, opojná krása večerov v Provence a pôvabná Fanny (Marion Cotillard) povážlivo pohnú Maxovými záujmami.
 
20:10 Let asfaltového holuba, ČSFR, 1990 (Dvojka)
Psychologický film o tom, čo všetko sa môže stať s človekom, ktorého živelný talent a chlapčenské sny o filmovej práci sa rozplynú v tvrdej realite za mäsiarským stolom. Príbeh predstavuje dvoch kamarátov z vojenčiny profilujúcich sa dvoma celkom odlišnými postojmi k životu.

22:20 Osvietenie (The Shining), Veľká Británia, 1980 (MGM)
Jack Torrance je štyridsiatnik, ktorý ešte stále dúfa, že príde jeho prvý spisovateľský úspech. Aby manželke Wendy a synovi Dannymu zabezpečil živobytie a sebe pokoj na písanie, prijme miesto zimného správcu luxusného vysokohorského hotela v Colorade. Hotel Overlook je počas zimných mesiacov odrezaný od sveta, ale rodina by tu mala nájsť všetko, čo potrebuje. Jacka neodradia ani strašidelné historky o predošlom správcovi, ktorý údajne v izolovanom hoteli zošalel, rozsekal svoju rodinu na kúsky a napokon sa sám zastrelil.


22.1.
SOBOTA

20:00 Vodný svet (Waterworld), USA, 1995 (Joj)
Budúcnosť ako zo zlého sna. Svet je pod vodou a tí, čo prežili, žijú na plávajúcich Atoloch. Sen o pevnej zemi však nikoho neopúšťa. Jeden z nich je vyvolený. Tento muž samotár tvrdí, že videl zem a smeruje za ňou. Len málokto mu verí, ale tento muž je výnimočný. Má totiž výnimočný dar - dokáže dýchať pod vodou a stretne ženu, ktorej telo ukrýva kľúč k nájdeniu vytúženej súše.

21:40 Keď Harry stretol Sally (When Harry Met Sally...), USA, 1989 (Doma)
Harry (Billy Crystal) a Sally (Meg Ryan) si pri prvom stretnutí nesadnú, Sally rozčuľujú  Harryho úvahy o sexe. Náhodou sa po rokoch stretávajú a postupne sa z nich stanú priatelia. Keď sa Sally rozíde s priateľom, Harry ju utešuje a ich vzťah sa upevní až sa z nich stanú milenci proti ich vôli.

22:40 Spadol z oblakov (Danny Deckchair), Austrália, 2003 (Čt2)
Danny Morgan je výstredný betonár s hlavou plnou bláznivých nápadov. Keď jeho žena Trudy, ctižiadostivá realitná agentka, zruší kvôli obedu zo známym športovým komentátorom dlho plánovanú spoločnú dovolenku, trávi týždeň sám doma a to nikdy neveštilo nič dobré. A skutočne, Danny v priebehu grilovacej párty uviaže k svojmu kreslu balóny, vezme si pivo a uletí nude, všednosti a všetkým, čo ho mali za tuctového chlapíka. 

TV tipy 17.1. - 23.1. 2011 TV tipy 17.1. - 23.1. 2011 TV tipy 17.1. - 23.1. 2011

23.1.
NEDEĽA

21:10 Match Point - Hra osudu (Match Point), UK/USA/Írsko/Rus., 2005 (Čt1)
Thriller, pripomínajúci svojou atmosférou známy film Talentovaný pán Ripley. Legenda filmového plátna Woody Allen natočil film, ktorý sa stane v jeho filmografii absolútne výnimočným. Po prvých uvedeniach v Európe zaznamenal obrovský ohlas a stal sa tak komerčne najúspešnejším filmom Woodyho Allena za ostatných 10 rokov a prekonal tak aj úspešných Darebáčikov. Dráma muža, ktorý postupuje na spoločenskom rebríčku, ale jeho ambície majú tragické následky. Hlavný hrdina sa ocitne medzi dvoma ženami, nenachádza východisko a rozhodne sa pre krajné riešenie.

22:25 1984 (Nineteen Eighty-Four), Veľká Británia, 1984 (MGM)
Pre adaptáciu asi najslávnejšieho antiutopistického románu všetkých čias, Orwellovho 1984, sa v rovnakom roku, ktorý stojí v názve knihy, rozhodol režisér Michael Radford. Pod jeho velením sa John Hurt oblieka do kože Winstona Smitha, ktorý verí, že aj v totalitnej Oceánii je možno uniknúť pohľadu Veľkého brata a nadobudnúť stratenú slobodu.

zombie tip
01:35 Mŕtvy sneh (Død snø), Nórsko, 2009 (Film+)
Skupina študentov medicíny má všetko, čo treba k skvelo prežitým jarným prázdninám: horskú chatu, lyže, skúter, sane a bohatú zásobu piva. Nikto z nich netuší, čo ich v horách môže stretnúť. Varovanie nepozvaného nočného hosťa neberú vážne a užívajú si v kľude zimné radovánky. Oddiel ožitých nacistických zombie, ukrytý v horách okolom fjordu s trefným menom Oksfjord (Sekera), má s nimi vlastné plány.


HIT TÝŽDŇA

19.1.
STREDA

22:45 Dlhé lúčenie (The Long Goodbye), USA, 1973 (MGM)
Súkromný detektív Philip Marlowe (Elliott Gould) je veľmi prekvapený, keď sa uňho v neskorú hodinu objaví priateľ Terry Lennox (Jim Bouton) a prosí, aby ho Marlowe odviezol cez hranice do Mexika. Sotva sa Philip vráti zo svojho nočného výletu, je v Los Angeles vzatý do vyšetrovacej väzby. Lennox údajne zabil svoju ženu a Marlowe mu tak pomohol k úteku. Marlowe tomu však verí rovnako ako nasledujúcej správe o priateľovej samovražde. V dobe, keď vrcholila vlna retrofilmov a kulminovala nostalgia po starých časoch, nakrútil režisér Robert Altman ironickú aktualizáciu predposledného románu Raymonda Chandlera Dlhé lúčenie a zasadil súkromného detektíva Phila Marlowa do vlastnej pesimistickej vízie americkej súčasnosti. 


autor Tomáš Daneček 17.1.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.