TV TIPY 24.1. - 30.1. 2011

TV TIPY 24.1. - 30.1. 2011

VOD recenzia



24.1.
PONDELOK

21:30 Smrt krásných srnců, ČSSR, 1986 (Joj Plus)
Spisovateľ Ota Pavel nenapodobiteľným spôsobom popísal život svojej zmiešanej židovsko-českej rodiny v predvojnových a vojnových rokoch. Karel Kachyňa sa týchto poviedok chopil a vo vlastnom scenári k svojej snímke je pospájal v súvislé dejové pásmo. Výsledkom je pôsobivý film, v ktorom sa prelínajú udalosti úsmevné i vážne.

22:35 Červená rieka (Red River), USA, 1948 (MGM)
Osadník Thomas Dunson spolu s nájdencom Matthewom vybuduje v Texase vlastné dobytkárske impérium. Pôda, na ktorej sa usadil, je na chov ideálna, avšak stádo o viac než deviatich tisícich kusov dobytka treba jedného dňa dopraviť k obchodníkom. Film Howarda Hawksa patrí v žánri westernu k tým najlepším. Veľkolepé scenérie so stádom tvoria pozadie príbehu o rivalite dvoch mužov, z ktorých každý presadzuje svoju vôľu iným spôsobom. Scenár vznikol na základe článku v časopise Saturday Evening Post.

22:40 Hanami – čas kvitnúcich čerešní (Kirschblüten - Hanami), Nem/Fr., 2008 (Čt2)
Všestranná nemecká režisérka Doris Dörrie rozohráva melodrámu plnú melanchólie a trpkej úsmevnosti. Rozprávanie o staršom manželskom páre rozdelenom úmrtím prináša pohľad na vzťah, kde až náhla zmena ukáže, ako málo sa obaja poznali a čo naopak jeden pre druhého obetovali. Náhle ovdovený starý muž takto až po smrti manželky začína objavovať jej sny a záujmy, čo ho z Nemecka privedie až do Japonska. Citlivo vystavaný film o lúčení a znovunachádzaní sa stal v Nemecku diváckym hitom a udržal sa v kinách takmer 30 týždňov. To z neho spravilo najúspešnejší nezávislý film nemeckej  kinematografie a jeden z hlavných domácich trhákov roku 2008.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2011 TV tipy 24.1. - 30.1. 2011 TV tipy 24.1. - 30.1. 2011

25.1.
UTOROK

22:05 Mamička oslavuje sté narodeniny (Mamá cumple cien años), Španielsko/ Francúzsko, 1979 (Dvojka)
Slávny španielsky režisér Carlos Saura voľne nadväzuje na svoju drámu Anna a vlci. Anna sa po rokoch vracia na španielsky vidiek, na sídlo, kde pred mnohými rokmi ako guvernantka prežila ťažké chvíle pri výchove troch vnučiek pani domu. Tá dnes oslavuje sté narodeniny, čo je dôvod Anninej návštevy. Anna neprichádza sama, ale so svojim manželom Antoniom, čím v psychologickej vojne miestnych proti cudzím získava miernu prevahu a môže sa cítiť celkom uvoľnene. Nie však nadlho. Slávnostná atmosféra je pokazená totálnym rozpadom rodiny, plánovanou vraždou matky a neverou Anninho manžela.

zombie tip
22:50 Fido (Fido), Kanada, 2006 (Čt1)
Zombie apokalypsa je minulosťou. Willard je malé mesto v idylickom svete 50. rokov, kde slnko svieti každý deň, každý pozná svojho suseda a rozkladajúci sa zombíci roznášajú poštu. Spoločnosť ZomCon porazila hordy nemŕtvych a spravila z nich príslušenstvo do každej domácnosti. Rodina Robinsonovcov si tiež jedného zaobstarala. Dostal meno Fido. Ich osamelý syn Timmy a nemŕtvy Fido sa stanú najlepšími kamarátmi. Klasický príbeh chlapca Timmyho a psa Lassie, akurát so zombíkom miesto psa. Láskyplná pocta americkým melodrámam päťdesiatych rokov v zombie štýle.

22:55 Priznanie (Tape), USA, 2001 (Filmbox)
Kamaráti zo školy Vince a John Salter sa po rokoch stretnú v Michigane na filmovom festivale a začnú spomínať na staré časy. Ako roky ubiehali, obaja sa od štúdií predsa len trochu zmenili. Vince je slobodomyseľný pôžitkár a občasný dealer drog, z Johna sa stal ambiciózny dokumentarista. Ich zábavné spomienky na študentský život naraz dostanú nečakaný smer. Režisér Richard Linklater známy vďaka filmom ako Pred úsvitom, Pred súmrakom, Škola rocku prináša film podľa vlastného osvedčeného receptu: jednoduchý konflikt, minimálny priestor, skvelé herecké výkony a hŕstky protagonistov.


26.1.
STREDA

22:20 Posledný vlak (Der Letzte Zug), Nemecko/Česko, 2006 (Jednotka)
Film Posledný vlak úspešného režiséra Josepha Vilsmaiera (Stalingrad) a jeho ženy Dany Vávrovej má za sebou projekcie na festivaloch v Berlíne, Karlových Varoch a dobre sa mu viedlo aj v nemeckej distribúcii. Snímka sa nakrúcala v Českej republike a v hlavných a vedľajších úlohách sa objavujú známe tváre Juraja Kukuru, Stanislava Zindulku, Niny Divíškovej. Vojnové témy sa v nemeckej kinematografii stále vracajú. Niekedy je to škandál, niekedy sklamanie. Posledný vlak patrí k filmom, ktoré sa nesnažia ukázať veľké dejiny, ale vracajú sa k dramatickým osudom bezbranných, ktorí iba vďaka svojmu pôvodu stratili status ľudí.

22:35 Rojkovia (The Dreamers), Francúzsko/Taliansko/UK, 2003 (Filmbox)
Bernardo Bertolucci završuje touto snímkou pomyselnú trilógiu parížskych filmov, ktorú zahájil Konformistom a v ktorej pokračoval Posledným tangom v Paríži. Tri postavy príbehu sa na pozadí študentských nepokojov okolo roku 1968 v Paríži oddávajú podobným hrám ako kedysi Marlon Brando a Maria Schneider v najslávnejšom Bertolucciho diele. Medzi experimentovaním, kam až možno zájsť v slobodnom sexe, sa dvojica súrodencov a ich náhodný hosť z Ameriky vyžívajú v neustálych citáciách z kultových filmov. Ventilujú svoju zlobu voči neprítomným rodičom, ktorých peniaze veselo prejedajú.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2011 TV tipy 24.1. - 30.1. 2011 TV tipy 24.1. - 30.1. 2011

27.1.
ŠTVRTOK

20:20 Vítejte v KLDR, Česko, 2008 (Čt2)
Výpravu do Kórejskej ľudovo-demokratickej republiky zdokumentovala režisérka Linda Jablonská a pri výrobe filmu použila aj videa ďalších účastníkov zájazdu. Film je jednak unikátnym záznamom Severnej Koreje, ako ju vláda sprostredkováva cudzincov, jednak správou o tom, ako tamojší režim vnímajú návštevníci, ktorí v minulosti v podobnom politickom usporiadaní žili. Zájazd do zeme s komunistickou diktatúrou a vlastným jadrovým programom má celý rad zvláštnych pravidiel: nesmú sa tam napríklad dovážať mobilné telefóny a je prísne zakázané stretávať sa s obyvateľmi. Film vznikol vďaka tomu, že malým kamerám tam nebezpečenstvo zabavenia nehrozí.

23:10 Americký zločin (An American Crime), USA, 2007 (Film+)
Film podľa skutočnej udalosti, ktorá otriasla americkou verejnosťou v roku 1965, rozpráva o jednom z najpríšernejších zločinov, ktoré boli spáchané na jedinej obeti. Dcéry kočovných pracovníkov v cirkuse sú na dlhšiu dobu ubytované v rodine susedov. Rodinu tvorí slobodná matka Gertrude Baniszewski a jej sedem detí. Časy sú tvrdé, a preto Gertrude vedie jej potreba uživiť seba i vlastné deti, aby prijala platenú ponuku od svojich susedov, že sa o deti postará. Urobí to však bez premýšľania, aké bremeno si na seba berie

00:40 Tiger a sneh (La Tigre e la neve), Taliansko, 2005 (Čt2)
Básnik Attilio (Roberto Benigni) je lektorom na univerzite v Ríme a práve publikoval zbierku svojich prác nazvanú "Tiger a sneh". Miluje kritičku Vittoriu (Nicoletta Braschi). Prakticky žije len pre ňu, dvorí jej, prenasleduje ju na každom kroku a každú noc sa mu o nej sníva. Vittoria si ho príliš nevšíma, jeho snaženie prechádza so zhovievavým úsmevom a len zriedka prijíma jeho neustále pozvania. V roku 2003 odchádza Vittoria do Bagdadu urobiť rozhovor s irackým básnikom Fuadom (Jean Reno). V priebehu bombardovania je zranená a upadne do kómy. Attilio neváha ani minútu, vydáva sa za ňou rozhodnutý urobiť čokoľvek, aby svoju milovanú zachránil.


28.1.
PIATOK

20:00 Kňaz, rabín a krásna blondínka (Keeping the Faith), USA, 2000 (Joj)
Ak by ste vo svojom živote mali skutočne niečomu veriť, tak v prvom prípade by to mala byť láska. Jake a Brian zatiaľ veria niečomu inému. Jake je totiž rabín a Brian katolícky kňaz. Títo dvaja sympatickí mladí muži sú priateľmi od detstva a majú to šťastie, že svoje pokojné životy môžu zdieľať s bezstarostnými životmi ostatných v newyorskej Upper West Side. Lenže nielen ich najvyššia viera dostáva poriadne zabrať po tom, ako sa do mesta vráti ich stará spoločná kamarátka Anna.

20:10 Návrat Bocianov, Slovensko/ Nemecko, 2007 (Dvojka)
Príbeh o hľadaní hodnôt a domova. Mladá nemecká letuška Vanda sa rozhodne svoje problémy so vzťahmi vyriešiť dočasným útekom do východoslovenskej dedinky Runina. Obec je domov Vandinej babičky, ktorá sa v po desiatkach rokov vrátila na miesta, odkiaľ ju po 2. svetovej vojny odsunuli, a kde na ňu po celú dlhú dobu čakala jej láska. Nové stretnutia Vandu napokon vťahujú až do sveta obchodovania s ľudskými osudmi.

22:30 Chicago (Chicago), USA / Nemecko, 2002 (Filmbox)
Sex, vražda, lož, sláva. Muzikál vo veľkolepom a strhujúcom štýle, ktorý vás fascinuje svojím príbehom a omráči svojím stvárnením - réžiou, výpravou i bezchybnými hereckými výkonmi. Zvodná muzikálová speváčka sa dostane do väzenia za vraždu svojho tajného milenca. Všade inde by za zločin nasledoval trest. Ale v Chicagu 20.rokov sa pomocou šikovného právnika stáva z Roxie Hart hviezda a miláčik médií!

22:45 Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs), USA, 1991 (Joj)
Mladá agentka FBI Clarice Starling hľadá nezvestnú ženu, aby ju zachránila pred psychopatickým zabijakom, ktorý zvlieka z kože svoje obete. Clarice sa snaží preniknúť do mysle vraha - navštívi nemého psychopata, niekdajšieho psychiatra Hannibala Lectera. Agent FBI Jack Crawford si myslí, že on im pomôže nájsť odpovede na ich otázky. Clarice si najprv musí získať Lecterovu dôveru.

TV tipy 24.1. - 30.1. 2011 TV tipy 24.1. - 30.1. 2011 TV tipy 24.1. - 30.1. 2011

29.1.
SOBOTA

20:00 Temný Rytier (The Dark Knight), USA, 2008 (Markíza)
V pokračovaní úspešného hitu Batman začína opäť spojili svoje sily výnimočný režisér Christopher Nolan a skvelý herec Christian Bale, ktorý si vracia ako Batman/Bruce Wayne. V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta, sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. K hereckým esám z filmu Batman začína (Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman) pribudli Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal a vynikajúci Heath Ledger vo svojej poslednej roli - šialeného klauna Jokera. recenzia

23:00 Skurvená noc (11:14) , USA/Kanada, 2003 (Film+)
V malom meste Middelton ide mladý muž v  aute, značne posilnený alkoholom. Rana, prasknuté predné sklo, mŕtvola. V strachu zabalí telo a schová ho do kufra  auta. Prichádza mladá žena a s úmyslom pomôcť zavolá  dobrého priateľa, veliteľa polície. Nasleduje spleť situácií, ktoré divákovi dovolia pochopiť celý dej až v prípade, keď uvidí všetky udalosti z rôznych uhlov. 

23:25 Biela vrana (The Black Balloon), Austrália/ Veľká Británia, 2008 (Čt2)
Celovečerný debut scenáristky a režisérky Elissy Down predstavuje emocionálne silný a pritom nesentimentálny portrét rodiny, ktorá sa musí potýkať s autizmom. Snímka, ktorá býva často porovnávaná s filmom Čo žerie Gilberta Grapea (1993) Lasseho Hallströma, pozbierala celý radu ocenení na filmových festivaloch. K jeho presvedčivosti prispievajú vynikajúce herecké výkony. Vedľa ostrieľanej Toni Collette, známej napríklad z filmov Šiesty zmysel (1999) alebo Hodiny (2002), zažiarili mladí herci Rhys Wakefield, Luke Ford a Gemma Ward.


30.1.
NEDEĽA

20:00 Kráľovstvo nebeské (Kingdom of Heaven), USA/Špa./UK/Nem., 2005 (Joj)
Režisér Ridley Scott je majster epického filmového rozprávania s hlbokým ľudským prežívaním, ako predviedol vo filmoch: "Gladiátor", "Blade Runner" a "Čierny jastrab zostrelený". Vo filme "Kráľovstvo nebeské" sa púšťa do križiackych výprav - 200 rokov kolízie medzi Európou a Východom - aby rozprával príbeh mladého Francúza, ktorý nachádza svoj osud v rytierskom stave a žije tak, aby bol tohto veľkolepého titulu hodný.

20:00 Muži v říji, Česko, 2009 (Čt1)
Mouřínov je malá moravská dedina, kde aj cesta končí. A pretože Mouříňováci chcú byť „prejazdní“, musia vymyslieť plán, ako zohnať väčšie množstvo asfaltu na jej pokračovanie. Kľúčom k úspechu má byť Franta, introvert, mudrlant a zmätkár. Ale predovšetkým majster republiky vo vábení jeleňov. A tak nápad usporiadať v Mouřínove Majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov za účasti premiéra je jedinou možnou cestou k vysnenej ceste. Film Roberta Sedláčka, ktorý zatriasol filmovou obcou v roku 2006 svojím vyzretým detoxikačno-socializačným preplachom tela i duše s názvom Pravidlá lži.

20:30 Eyes Wide Shut (Eyes Wide Shut), USA/ Veľká Británia, 1999 (MGM)
Posledný opus režiséra Stanleyho Kubricka vznikol na motívy Snových noviel Arthura Schnitzlera, rakúskeho klasika psychologického realizmu. Dej filmu je zasadený do súčasného New Yorku. Pomerne zámožný lekár William Harford (Tom Cruise) začne žiarliť na svoju manželku Alicu (Nicole Kidman), keď sa mu zverí, že by sa kvôli erotickému zážitku dokázala vzdať rodiny i kariéry. William sa tak neúspešne pokúsi o niekoľko sexuálnych dobrodružstiev, až sa ocitne na utajenej sexuálnej akcii. viac o filme

22:00 Alexander Veľký (Alexander), USA/UK/Nem./Holandsko, 2004 (Markíza)
Aký film vlastne môže urobiť kontroverzný režisér? Jedine kontroverzný. Známy žonglér s faktami a ľudskými emóciami Oliver Stone (Čata, Takí normálni zabijaci, Doors) si vytiahol z histórie námet, ktorý obsahoval výrazne menej politiky, než väčšina jeho predošlých diel (JFK, Nixon, Comandante). Filmovo takmer novický námet, tak dostal svoju výraznú - ako inak - Stoneovskú podobu.


HIT TÝŽDŇA

29.1.
SOBOTA

20:00 Temný Rytier (The Dark Knight), USA, 2008 (Markíza)
V pokračovaní úspešného hitu Batman začína opäť spojili svoje sily výnimočný režisér Christopher Nolan a skvelý herec Christian Bale, ktorý si vracia ako Batman/Bruce Wayne. V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta, sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. K hereckým esám z filmu Batman začína (Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman) pribudli Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal a vynikajúci Heath Ledger vo svojej poslednej roli - šialeného klauna Jokera. Viac o filme.


autor Tomáš Daneček 24.1.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.