TV TIPY 7.2. - 13.2. 2011

TV TIPY 7.2. - 13.2. 2011

VOD recenzia



7.2.
PONDELOK

20:00 Všichni dobří rodáci, ČSSR, 1968 (Joj Plus)
Režisér Vojtěch Jasný zbieral materiál na Rodákov od roku 1946. Spolu s Kachyňovou a Procházkovou Nocou nevesty priniesol pravdivé svedectvo o povojnových osudoch dediny, predovšetkým o dramatickom prelome päťdesiatych rokov. Je to jeden z myšlienkovo najhlbších filmov v dejinách československej kinematografie. Mnoho rokov bol  ukrytý v trezore, ale napriek tomu medzi ľuďmi koloval na stovkách videokaziet. Nie je to čisto popisné rozprávanie, ale básnické prerozprávanie dramatických ľudských osudov, ktoré sa dostali do konfliktu s mocou, násilím a krutosťou. V roku 1968 získal film na festivale v Cannes cenu za réžiu.

20:30 Wyatt Earp (Wyatt Earp), USA, 1994 (MGM)
Kevin Costner vystupuje v úlohe najslávnejšieho muža zákona, ktorý kedy kráčal po Divokom Západe a stal sa legendou. Gene Hackman v úlohe Wyattovho otca a Dennis Quaid ako Earpov najlepší kamarát, dodávajú šťavu tomuto veľkolepému westernu.

21:50 Nakoniec prídu turisti (Am Ende kommen Touristen), Nem., 2007 (Dvojka)
Mladý Nemec Sven nastupuje na civilnú vojenskú službu v poľskom Osvienčime - mieste, úzko spätom s temným obdobím nemeckých dejín, kde Nemcov dodnes nemajú príliš v láske. Pre Svena, rovnako, ako pre jeho vrstovníkov, ktorí navštevujú tunajšie múzeum, je vojna a vyhladzovacie tábory dávna minulosť. Pre bývalého väzňa Stanisława Krzemińského, ktorý Osvienčim prežil, je to nezahojená rana. Preto je pre oboch tak ťažké nájsť spoločnú reč a vlastne ju vôbec začať hľadať. Vyrovnanie sa s minulosťou 2. svetovej vojny je téma, ktorá má v európskom filme svoje pevné miesto. Film nemeckého režiséra Roberta Thalheima je však originálny tým, že ponúka súčasnú výpoveď o tom, čo ostáva z prežitého utrpenia po viac ako pol storočí a o tom, či sme schopní ho pochopiť a poučiť sa z neho.

22:10 Faunovo velmi pozdní odpoledne, ČSSR, 1983 (Joj Plus)
Komediálne ladený film V. Chytilovej, natočený na motívy poviedky Jiřího Brdečku, možno označiť ako grotesknú moralitu. Zachytáva výjavy zo života starnúceho elegána a zvodcu mladých dievčat, ktorý sa zo strachu pred starobou a smrťou snaží urvať, čo sa ešte dá. Postupne si však uvedomuje, že jeho počínanie je márne, že vo svojom živote skôr strácal, než získaval. A tak sa z Fauna, na prvý pohľad šarmantného a úspešného muža, stáva tragikomická figúra zbytočného človeka...

22:40 Náš vodca (Die Welle), Nemecko, 2008 (Čt2) 
Na miestnej strednej škole sa práve začína týždeň voliteľných kurzov. Znudených adolescentov prenasledujú prízraky nezrozumiteľných politologických termínov. Na kurze Autokracie sa majú dozvedieť, ako je to so samovládou, resp. neobmedzenou vládou jednotlivca alebo skupiny. Potom, čo si pojem objasnia, sa kolektívne zhodnú, že podobné praktiky sú v dnešnej dobe nepredstaviteľné a patria do škatule historických omylov. Pedagóg Wenger sa však rozhodne všeobecné frázy istoty preveriť, prinútiť žiakov skutočne sa nad problémom zamyslieť. Zavedie preto akúsi „hru“ na autoritu. Spočiatku sa jedná len o vyžadovanie disciplíny prostredníctvom elementárnych úkonov. Žiaci sa však prekvapivo rýchlo prispôsobujú a sami s nadšením iniciujú nové pravidlá.


8.2.
UTOROK

20:20 Až po vás (Après vous...),  Francúzsko, 2003 (Čt2)
Čašník Antoine je zosobnená láskavosť a nikomu nedokáže nič odmietnuť. Jedného dňa narazí v parku na zúfalého Louisa, ktorý sa chce obesiť. Antoine mu jeho úmysel vyhovorí a rozhodne sa mu pomôcť. Do tej doby žil Antoine istým, radostným životom a všetko sa mu darilo. Ale príchodom Louisa, ktorý sa nejako nemá k odchodu, je v jeho živote naraz všetko inak.

22:10 Krížnik Potemkin (Броненосец Потёмкин), Rusko, 1925 (Dvojka)
V decembri 1925 mal premiéru film, ktorý o rok neskôr získal cenu Americkej filmovej akadémie, v ďalšom roku najvyššiu cenu Svetovej výstavy v Paríži a v päťdesiatych rokoch ho hlasovanie Medzinárodného výboru pre dejiny filmu určilo za najlepší film všetkých čias. Vrcholné dielo Sergeja Ejzenštejna je podľa klasického vzoru rozdelené do piatich kapitol: začiatok vzbury, povstanie, pohreb Vakulinčuka, Masaker na Odeských schodoch a víťazná plavba. Ejzenštejn v ňom uplatnil avantgardné divadelné postupy a inovatívnu montáž a vytvoril tak umelecké dielo, ktoré je revolučné nielen svojim obsahom, ale aj svojim umeleckým stvárnením, a ako také je skutočne nadčasovým filmom, ktorý aj napriek svojmu úctyhodnému veku dokáže osloviť aj dnešného diváka.

00:20 Deň sa začína (Le Jour se lève), Francúzsko, 1939 (Čt2)
Dráma režiséra Marcela Carného a jeho dvorného scenáristu Jacquesa Préverta je majstrovským dielom poetického realizmu - smeru francúzskej kinematografie tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia. François (Jean Gabin) ťažko pracujúci robotník nachádza šťastie v ideálnej láske k mladej, krehkej kvetinárke Françoise (Jacqueline Laurent). Tú však zvedie oplzlý Valentin (Jules Berry), čo privedie Francoisa k tragickému činu. Zabarikádovaný na piatom poschodí rekapituluje udalosti, ktoré predchádzali okamžiku, keď sa ocitol v obkľúčení polície. Melancholický výtvarný spôsob rozprávania, skvelé dialógy Jacquesa Préverta, herecká symfónia Gabin - Berry, napätá atmosféra vytváraná dekoráciami a rytmami bicích sa spájajú v umelecké dielo, ktoré bolo uvedené v kinách tri mesiace pred vypuknutím 2. svetovej vojny.

TV tipy 7.2. - 13.2. 2011 TV tipy 7.2. - 13.2. 2011

9.2.
STREDA

22:30 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (MGM)
Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvôli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia.

00:05 Olovená vesta (Full Metal Jacket), USA, 1987 (MGM)
Snímka Stanleyho Kubricka patrí k vlne filmov, ktoré sa v druhej polovici osemdesiatych rokov vyjadrovali k téme vietnamskej vojny (napr. Čata a Narodený 4. júla Olivera Stonea). Odohráva sa v dvoch rovnako dlhých kapitolách, ktorých hlavným hrdinom je inteligentní vojak s prezývkou Joker. Prvá časť sa odohráva vo výcvikovom stredisku námornej pechoty, kde sadistický inštruktor Hartman psychicky aj fyzicky týra zverených  nováčikov. Nie každý je schopný taký dril prežiť a zachovať si zdravú myseľ. Druhá časť sa už odohráva na vietnamskej fronte. Stanley Kubrick sa vždy zaujímal o krajné stavy ľudskej psychiky a ani v Olovenej veste tomu nie je inak. Film možno vnímať ako kritiku či odmietnutie vojnovej mašinérie. Autor však využil vojnová tému skôr k obecnejšej výpovedi o tom, do akého stavu sa môže aj humanisticky založený človek dostať, pokiaľ  sa ocitne v neľudských podmienkach a beznádejných situáciách.


10.2.
ŠTVRTOK

23:15 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading), USA, 2008 (Joj)
Bývalý analytik CIA Osbourne Cox prišiel kvôli alkoholizmu o miesto. Život si plánuje zlepiť spísaním okázalých memoárov. Výsledkom sú skôr prázdne frázovanie a letargia pri poháriku a televíznom prijímači. Jeho emocionálne úsporná polovička Katie nehodlá trpieť podobné „hipisáctva“. Najme si rozvodového poradcu a pretože je založená prakticky, už hodnú chvíľu spáva s Harrym, policajným dôstojníkom. Harry má manželku a vďaka internetovej zoznamke aj niekoľko mileniek. Jednou z nich sa stáva Linda, zamestnankyňa fitnescentra. Linda by rada ulovila spriaznenú bytosť, no v rozlete jej bránia nevyvinuté krivky a povädnuté proporcie nekorelujúce s telami, medzi akými sa pohybuje. Rozhodne sa pre sériu plastických operácií, poisťovňa ich však odmieta uhradiť. Osud jej vzápätí prihrá do rúk CD s Coxovými „tajnými“ zápiskami. A keďže inteligencia je v coenovskom ponímaní relatívna (viď. slogan filmu), Linda to pochopí ako príležitosť. Spolu s kolegom Chadom kontaktujú autora a požadujú výkupné...

00:05 Salvádor (Salvador), USA, 1986 (MGM)
Štyridsaťdva ročný novinár Richard Boyle informuje v roku 1980 o občianskej vojne v malej stredoamerickej zemi El Salvador. Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti ľavicovej revolučnej Fronte národného oslobodenia Farabunda Martího. Jej stúpenci sú likvidovaní eskadrami smrti, riadených armádou. Richard Boyle prežíva boje z bezprostrednej blízkosti a stáva sa dokonca svedkom zavraždenia arcibiskupa Romera. Po týchto skúsenostiach sa rozhodne utiecť so svojou priateľkou Mariou do Kalifornie.

TV tipy 7.2. - 13.2. 2011 TV tipy 7.2. - 13.2. 2011

11.2.
PIATOK

00:00 Sicko (Sicko), USA, 2007 (Joj plus)
Pokiaľ ste sa náhodou ešte nestretli s Michaelom Mooreom a jeho údernými dokumentmi (u nás boli uvedené Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11), vedzte, že ide o notoricky kontroverzného amerického ľavicového intelektuála. Prvý raz sa dostal do povedomia verejnosti, keď v roku 1989 vo svojom režijnom debute Roger & Me rozobral krízu amerických automobiliek a jej dopad na predmestia Detroitu. Odvtedy neúnavne irituje predovšetkým veľké nadnárodné firmy a ich politických spojencov. V najnovšom filme prišli na rad americké zdravotné poisťovne, či presnejšie HMOs (Health Management Organizations).


12.2.
SOBOTA

21:05 Príbeh z Bronxu (A Bronx Tale), USA, 1993 (Film+)
Calogero má 9 rokov keď sa uliciach Bronxu stal svedkom vraždy. Stál za ňou miestny boss mafie Sonny. Calgero však policajtom nič neprezradí a následne sa medzi chlapcom a mafiánom vyvinie priateľstvo. S tým však nesúhlasí chlapcom otec. Film je režijným debutom Roberta De Nira.

21:55 Drsný Harry (Dirty Harry), USA, 1971 (MGM)
V San Franciscu sa organizuje ostreľovač, ktorý si hovorí Škorpión. Požaduje jeden milión dolárov, inak zabije každý deň jedného človeka. Polícia je bezradná a tak na prípad povoláva poručíka Harryho Callahana, ktorému sa pre jeho nekompromisné metódy- nepovie inak ako Dirty Harry. Vraha je rozhodnutý dostať za každú cenu. Harry navyše dostane partnera z čoho nie je príliš nadšený.

22:50 Skryté ostrie (Kakushi-ken: oni no tsume), Japonsko, 2004 (Čt2)
Samurajský príbeh slávneho japonského režiséra Jodžiho Jamadu sa odohráva v polovici 19. storočia, v provincii ďaleko vzdialenej od hlavného cisárskeho mesta Edo. Miestni samuraji majú práve úlohu naučiť sa základy západnej vojenskej techniky. Holandské delá a spôsob pochodu v radoch je pre samurajov takým mučením ako pre rybu plávanie na suchu. Samuraj Munezó žije po smrti otca sám s matkou a sestrou ako jediný muž v rodine. Je medzi svojimi ženami spokojný, hlavne s Kie, veselím dievčaťom, ktoré im pomáha v domácnosti. Sestra sa však vydá, matka umiera a Kie zdanlivo nájde tiež šťastie s šikovným obchodníkom. Iba náhodou sa však Munezó po čase dozvie, že Kie v rodine manžela trpí a doslova polomŕtvu ju unesie do svojho domu. Takým jednaním však Munezó pobúri verejnú mienku a do hry vstúpia zväzujúce pravidlá spoločenských kást. Munezó aj Kie budú musieť podstúpiť ťažké skúšky, než sa im podarí nájsť  spoločnú cestu.

TV tipy 7.2. - 13.2. 2011 TV tipy 7.2. - 13.2. 2011


13.2.
NEDEĽA

15:00 Ja, Robot (I, Robot),  USA/Nemecko, 2004 (Joj)
Will Smith, v hlavnej úlohe tohto akčného thrilleru, ktorý je inšpirovaný zbierkou krátkych poviedok Isaaca Asimova, nakrútil režisér Alex Proyas (Dark City, Vrana). V roku 2035, sú roboty súčasťou každej domácnosti a ľudia im dôverujú, okrem jedného trochu paranoidného detektíva Del Spoonera, ktorý je presvedčený, že zločin, ktorý práve vyšetruje spáchal robot. Vyšetrovanie ho privedie, k objaveniu desivej hrozby pre ľudskú rasu. Spoločne s psychologičkou Susan Calven vyšetrujú smrť doktora Milesa Hogenmillera vedca, ktorý pracoval s robotmi pre U. S. Robotics. Dôvod smrti bola samovražda, no Spooner je presvedčený, že vedca zavraždil robot.

21:30 Nech sa začne slávnosť (Que la fęte commence...), Fran., 1974 (Čt2)
Po smrti Ľudovíta XIV. preberá dočasne vládu Francúzska Filip Orleánsky (Philippe Noiret). Pôžitkársky Filip sa ale pramálo stará o politické záležitosti a venuje sa svetským radovánkam. Vládnutie prenecháva ctižiadostivému Abbé Duboisovi (Jean Rochefort), ktorý tajne túži po mieste arcibiskupa. V zbedačenom Bretónsku sa v tej dobe pripravuje povstanie proti korune.

23:45 Pred súmrakom (Before Sunset), USA/Rak./Švajčiarsko, 2004 (Doma)
Film režiséra Richarda Linklatera volne nadväzuje na jeho snímku z roku 1995 Pred úsvitom. Film Pred úsvitom je romantickým príbehom o láske dvoch mladých ľudí, francúzskej študentky Celine (Julie Delpy) a amerického mladíka Jesse (Ethan Hawke). Celine a Jesse sa stretli vo vlaku z Budapešti do Viedne a dej filmu sa odohrával v priebehu dvanástich hodín. Snímka končila rozlúčením oboch hrdinov po jednej spoločne strávenej noci. Celine a Jesse sa rozišli so sľubom, že sa znovu stretnú vo Viedni po šiestich mesiacoch.


HIT TÝŽDŇA

8.2.
UTOROK

22:10 Krížnik Potemkin (Броненосец Потёмкин), Rusko, 1925 (Dvojka)
V decembri 1925 mal premiéru film, ktorý o rok neskôr získal cenu Americkej filmovej akadémie, v ďalšom roku najvyššiu cenu Svetovej výstavy v Paríži a v päťdesiatych rokoch ho hlasovanie Medzinárodného výboru pre dejiny filmu určilo za najlepší film všetkých čias. Vrcholné dielo Sergeja Ejzenštejna je podľa klasického vzoru rozdelené do piatich kapitol: začiatok vzbury, povstanie, pohreb Vakulinčuka, Masaker na Odeských schodoch a víťazná plavba. Ejzenštejn v ňom uplatnil avantgardné divadelné postupy a inovatívnu montáž a vytvoril tak umelecké dielo, ktoré je revolučné nielen svojim obsahom, ale aj svojim umeleckým stvárnením, a ako také je skutočne nadčasovým filmom, ktorý aj napriek svojmu úctyhodnému veku dokáže osloviť aj dnešného diváka.

 


autor Tomáš Daneček 7.2.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.