TV TIPY 21.2. - 27.2. 2011

TV TIPY 21.2. - 27.2. 2011

VOD recenzia



21.2.
PONDELOK

20:30 Pat Garrett a Billy the Kid (Pat Garrett and Billy the Kid), US, 1973 (MGM)
Pôsobivý, baladicky ladený western režiséra Sama Peckinpaha zaujme príbehom s radom drsných, surových i básnivých scén, neúctou k ženám, rovnako ako napätou atmosférou a hereckými výkonmi. Film pritom neprináša príliš lichotivý pohľad na obe známe legendy divokého Západu.

22:00 Božský (Il Divo), Taliansko, 2008 (Dvojka)
Štylisticky vycibrený portrét muža, ktorý vstúpil na politickú scénu Talianska v roku 1946 a nikdy z nej celkom neodišiel. Giulo Andreotti, kresťanský demokrat, bývalý sedemnásobný predseda vlády, minister zahraničných vecí a doživotný senátor sa nevyhol obvineniam z korupcie a kontaktov s mafiou. V roku 2002 bol odsúdený za podiel na vražde Mina Pecorelliho, novinára, ktorý poukazoval na Andreottiho kontakty s mafiou a väzby na únos a vraždu bývalého talianskeho premiéra a Andreottiho straníckeho kolegu Alda Mora. Na základe premlčania zločinu však bol napokon oslobodený. Prezývku Il Divo získal vďaka častému prirovnávaniu ku Gaiovi Iuliovi Caesarovi.

22:20 Skřivánci na niti, ČSSR, 1969 (Joj Plus)
Film nakrútil v roku 1969 Jiří Menzel na motívy poviedok z knihy Bohumila Hrabala. Dvadsať rokov zostal film v trezore, pretože odkrýval skutočnosti päťdesiatych rokov, ktoré mali zostať skryté. Jeho dej sa odohráva v kladenských oceliarňach, kam boli posielaný na brigádu "politickí previnilci". Vedľa nich pracujú na šrotovisku aj ženy, uväznené za pokus o útek za hranice. Celý film je jediným pásmom paradoxných, niekedy groteskných, inokedy lyrických situácii. 


22.2.
UTOROK

20:20 Urob mi Kubricka (Colour Me Kubrick), UK/ Francúzsko, 2005 (Čt2)
Film nakrútený podľa skutočnej udalosti líči činy Angličana menom Alan Conway, ktorý sa v 90. rokoch niekoľko týždňov vydáva za režiséra Stanleyho Kubricka. Pretože skutočný Kubrick sa stráni publicity, nikto presne nevie, ako vlastne vyzerá. S touto identitou Conway chodí na večierky a rafinovane ťahá z dôverčivých ľudí peniaze. Bez strachu hovorí o režisérskom povolaní aj  keď o ňom nič nevie. Na komédii inšpirovanej ťažko uveriteľným príbehom sa podieľali dvaja spolupracovníci režisérskej legendy. Debutujúci režisér Brian Cook a scenárista Anthony Frewin asistovali Kubrickovi pri niekoľkých filmoch. Cook navyše produkoval film Eyes Wide Shut.

22:10 Buenos Aires 1977 (Crónica de una fuga), Argentína, 2006 (Dvojka)
Buenos Aires, 1977. Vojenská diktatúra. Sporiadaný občan Claudio Tamburrini je unesený vojenskou tajnou políciou do dnes už presláveného bývalého aristokratického sídla Mansión Seré. Tam boli kruto a rafinovane mučení odporcovia režimu. Niektorí tam boli zavlečení omylom. Odchod bol takmer nemožný. Primitívni aj inteligentní väznitelia sa striedajú vo vymýšľaní rôznych druhov psychického i fyzického utrpenia. Film je takmer detailným popisom skutočných udalostí, ktoré režisérom sprostredkovali doposiaľ žijúci účastníci úteku. V argentínskej kinematografii existuje iba málo filmov snažiacich sa reflektovať neradostnú minulosť. Adrián Caetano sa podobným témam venuje vo všetkých svojich filmoch. 

22:40 Štvanec IRA (50 Dead Men Walking), Veľká Británia/ Kanada, 2008 (Čt1)
Fifty Dead Men Walking je thrillerom režisérky a scenáristky Kari Skogland, ktorý rozpráva o členovi Írskej republikánskej armády a zároveň agentovi tajnej služby v Severnom Írsku koncom 80-tych rokov, v čase kedy bola situácia v regióne mimoriadne vyhrotená. Odhaduje sa, že počas štyroch rokov aktívnej činnosti pre tajné služby sa mu podarilo zachrániť okolo 50 ľudí. Film odkrýva brutálne, nemilosrdné praktiky a fungovanie teroristickej organizácie IRA. Je natočený podľa skutočného príbehu Martina McGartlanda.

23:20 Moderato cantabile (Moderato cantabile), Fran./ Taliansko, 1960 (Čt2)
Anne je žena znudená životom, jedného dňa je svedkom vraždy v bare, ktorú spáchal jej priateľ. Krátko nato sa stretáva s mladým mužom, nezamestnaným robotníkom Chauvinom, s ktorým nájde spoločnú tému - vraždu a jej okolnosti. Ich debaty postupne prerastajú vo vzťah aj napriek priepastným rozdielom sociálneho prostredia, z ktorého obaja vzišli. Román Moderato cantabile je dielom spisovateľky Marguerite Duras a vyšiel v roku 1958. Jeho prevodu na filmové plátno sa chopil režisér Peter Brook, autorka predlohy sa podieľala na scenári. Film dnes patrí ku klasickým zástupcom francúzskej novej vlny a vynikol zaujímavou prácou s kamerou, predovšetkým ale hereckými výkonmi.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2011 TV tipy 21.2. - 27.2. 2011

23.2.
STREDA

19:15 Jednoducho spolu (Ensemble, c'est tout), Francúzsko, 2007 (Film+)
Príbeh štyroch ľudí, ktorí sa súhrou náhod spoznajú a začnú sa mať radi. Camille, ktorá v noci upratuje kancelárie, vo voľnom čase maľuje krásne obrazy. Plachý, citlivý a samotársky Philibert je mladý aristokrat zbláznený do histórie. Mužný a nežný Franck, ktorý sa živí ako kuchár, má rád svoju babičku Paulette. Títo štyria sa spoločne naučia mierniť svoje pochybnosti a trápenia, ale tiež dívať sa dopredu a plniť si svoje sny. Objavia jeden druhého a pochopia, že najsilnejší sú "proste spolu".  

20:30 Topkapi (Topkapi), USA, 1964 (MGM)
Sú zlodeji, ktorí kradnú iba pre peniaze. Iný lupiči - pôžitkári, si pri krádeži chcú  vychutnať aj jej náročnú prípravu a uskutočnenie, najskôr preto sa často zaujímajú hlavne o cennosti, pre ktorých získanie je treba vynaložiť neobyčajný dôvtip a vynaliezavosť. Komédiu, ktorá možno niektorým divákom pripomenie film Ako ukradnúť Venušu, nakrútil klasik svetového filmu režisér Jules Dassin (Obnažené mesto, Noc a mesto, Bitka medzi mužmi, Ten, ktorý musí zomrieť). Pri realizácii stavil na jasné herecké typy, úlohu Elizabeth Lippovej stvárnila jeho vtedajšia partnerka Melina Mercouri, jej komplica Waltera Harpera hrá Maximilian Schell. Peter Ustinov, ktorý stelesnil Arthura Simona Simpsona, získal za svoj výkon Oscara pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.


24.2.
ŠTVRTOK

20:30 Popi (Popi), USA, 1969 (MGM)
V komédií režiséra Arthura Hillera sa portorikánsky prisťahovalec prezívaný Popi (Alan Arkin) pokúša zaistiť svojim synom lepší život, snaží sa to však dosiahnuť výstredným spôsobom. Obyvateľ Harlemu Abraham „Popi“ Rodriguez je natoľko odhodlaný dopriať  synom „americký sen“, že dokonca odloží svadbu s priateľkou Lupe (Rita Moreno), aby svoj plán mohol realizovať. V Central Parku Popi svojich chlapcov naučí veslovať a potom ich odvezie na šíry oceán, pretože sa domnieva, že sa dvaja „roztomilí utečenci z Kuby“, ktorí v Spojených štátoch hľadajú azyl preslávia a že ich následne adoptujú bohatí Američania. Všetko ide podľa plánu a jeho synovia sa dokonca dostávajú až k samotnému prezidentovi, na Popiho smolu ale návšteva v nemocnici, kde sa obaja utečenci zotavujú z utrpenia na mori, jeho veľké plány zmarí.

21:35 Ako nezískať Pulitzera (Shattered Glass), USA/ Kanada, 2003 (Film+)
Snímka približuje zákulisie súčasnej americkej politickej žurnalistiky. Hank Azaria stvárnil vo filme šéfredaktora politického týždenníka New Republic Michaela Kinsleyho, ktorý zomrel v roku 2003 ako vojnový spravodajca pri incidente v Iraku. Hlavný hrdina filmu, novinár Stephen Glass, patril v 90. rokoch k vychádzajúcim hviezdam americkej politickej žurnalistiky, ale jeho kariéra prešla nečakanými zvratmi.

22:30  Nemocnica  (The Hospital), USA, 1971 (MGM)
Nemocnici šéfuje chirurg so samovražednými sklonmi – Herbert Bock (George C. Scott). Kým pacienti umierajú pre neuveriteľnú nedbanlivosť a nezáujem personálu, osamelý doktor Bock sa zaľúbi do dcéry jedného pacienta. Medzitým chorých začne ohrozovať aj neznámy vrah. Čierna komédia režiséra Arthura Hillera.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2011 TV tipy 21.2. - 27.2. 2011

25.2.
PIATOK

20:30 Bullitov prípad (Bullitt), USA, 1968 (MGM)
Johnny Ross mal zohrať v kampani politika Chalmersa kľúčovú úlohu. Ako chránený svedok polície mal svedčiť proti mafiánskemu klanu, lenže aj napriek dohľadu elitného poručíka Bullita  a jeho ľudí ho mafia zavraždí priamo pred ich očami. Ross zraneniam podľahol, ale Bullit sa rozhodol konať na vlastnú päsť. Rossovu vraždu zatajil a je rozhodnutý vysnoriť mafiánskeho bossa sám.

22:30 Detektív Shaft (Shaft), USA, 1971 (MGM)
V kľúčovej akčnej snímke Gordona Parksa sa Richardovi Roundtreemu podarilo vytvoriť úplne novú a poctivú hrdinskú postavu Johna Shafta, „chlapa, čo dvakrát nerozmýšľa, keď naokolo nie je bezpečne“. John Shaft je černošský súkromný detektív, ktorý vlastní malú kanceláriu blízko Times Square. Na ceste do práce ho raz zastaví jeho kamarát od polície, poručík Victor Androzzi a chce od neho informácie o jednej väčšej akcii v Harleme, do ktorej je zapletení kráľ černošského podsvetia Bumpy Jonas.


26.2.
SOBOTA

22:30 Simpsonovci vo filme (The Simpsons Movie), USA, 2007 (Joj)
Počiatočnú idylku mestečka Springfield (až na katastrofálny stav jazera), v ktorej si Homer a Bart „hecovačkou“ utvrdzujú vzájomné vzťahy, naruší zlovestné zjavenie vyslovené ústami deda Simpsona. Jeho slová postupne dostávajú zmysel a najmä hmotný obsah: pokrútený chvostík, tisícero očí, pasca naveky a najmä záhadné slovko „epa“. Udalosti naberú spád a rýchlosť a v konečnom dôsledku je to len a len na Homerovi, aby zachránil nielen svoju rodinu, ale aj Springfield. Popri tom sa stihne Marge nahnevať na Homera, Homer dospieť k Poznaniu, Lisa zamilovať do ekologického aktivistu z Írska, Bart prežije menšiu krízu synovstva a Maggie prehovorí. A prasce budú chodiť po strope.

22:45 Mafiáni (Goodfellas), USA, 1990 (MGM)
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sníva o tom, že sa stane gangsterom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. Tu mu prinesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. Martin Scorsese do svojej mafiánskej fresky obsadil hercov s ktorými už pracoval v Zúriacom býkovi: Roberta De Nira a Joea Pesciho.

23:00 Sprievodca (Okuribito), Japonsko, 2008 (Čt2)
Daigo Kobajaši miloval svoju prácu. Byť violončelistom v orchestri bolo to, čo v živote chcel. Za svoj posledný nástroj dal hŕbu peňazí a čakalo ho dlhé splátkové obdobie. Niekedy však osud zasiahne nečakane a tvrdo. Majiteľ orchestru odmietol dotovať nepríliš ziskovú činnosť súboru a s okamžitou platnosťou ho rozpustil. Otrasený Daigo sa rozhodne k radikálnej zmene - vráti sa aj zo ženou do rodného mestečka, predá milovaný nástroj a hodlá začať odznova. Odpovie na inzerát, v ktorom hľadajú akéhosi "sprievodcu" a je bez najmenších problémov a za výhodných podmienok prijatý. Práca, ktorá ho čaká, sa však nepodobá ničomu, čo do tej doby zažil. Stane sa ceremoniárom obradu odprevádzania mŕtvych. Intenzívny pohľad do tváre smrti zmení mnohé v jeho pohľade na život.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2011 TV tipy 21.2. - 27.2. 2011

27.2.
NEDEĽA

21:00 Hnev (Blue in the Face), USA, 1995 (Filmbox)
Vo voľnom pokračovaní kultovej komédie Smoke sa Harvey Keitel vracia spolu s hviezdnym obsadením, do ktorého patria napr. Michael J. Fox a Mira Sorvino. Keď sa chamtivý majiteľ snaží obchod s cigarami zatvoriť a zmeniť ho na vegetariánsku reštauráciu, priatelia sa spoja a spravia všetko pre to, aby sa ich obľúbené miestečko nerušilo!

21:10 Alfie (Alfie), Veľká Británia/ USA, 2004 (Čt2)
Alfie, vodič limuzíny presne vie, ako zapôsobiť na ženy. Sexuálne plodný Angličan žije v New Yorku a nikdy sa nevyhýba aféram a zoznámeniam, ktoré trvajú jednu noc a to aj s viacerými ženami. Keď je zrazu jedna z jeho priateliek tehotná, Alfie konečne zisťuje, aké následky prináša takýto spôsob života. 

22:25 Beetlejuice (Beetlejuice), USA, 1988 (MGM)
Sympatický manželský pár, Adam a Barbara, majú po dopravnej nehode, pri ktorej spadli z mostu do rieky, zvláštny pocit. V rieke sa totiž utopili a teraz sú z nich duchovia. Len čo sa so situáciou aspoň nejako vyrovnajú (a letmo prelistujú príručku pre zosnulých), už im osud uštedrí ďalšiu podpásovku - dom, v ktorom žili, nemôžu opustiť, a ešte sa k nim nasťahujú noví nájomníci. Tí sú nielenže živí a nesympatickí až na kosť, ale navyše  neveria na duchov. Našťastie je tu ON - bioexorcista Beetlejuice.


HIT TÝŽDŇA

26.2.
SOBOTA

23:00 Sprievodca (Okuribito), Japonsko, 2008 (Čt2)
Daigo Kobajaši miloval svoju prácu. Byť violončelistom v orchestri bolo to, čo v živote chcel. Za svoj posledný nástroj dal hŕbu peňazí a čakalo ho dlhé splátkové obdobie. Niekedy však osud zasiahne nečakane a tvrdo. Majiteľ orchestru odmietol dotovať nepríliš ziskovú činnosť súboru a s okamžitou platnosťou ho rozpustil. Otrasený Daigo sa rozhodne k radikálnej zmene - vráti sa aj zo ženou do rodného mestečka, predá milovaný nástroj a hodlá začať odznova. Odpovie na inzerát, v ktorom hľadajú akéhosi "sprievodcu" a je bez najmenších problémov a za výhodných podmienok prijatý. Práca, ktorá ho čaká, sa však nepodobá ničomu, čo do tej doby zažil. Stane sa ceremoniárom obradu odprevádzania mŕtvych. Intenzívny pohľad do tváre smrti zmení mnohé v jeho pohľade na život.


autor Tomáš Daneček 21.2.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.