TV TIPY 7.3. - 13.3. 2011

TV TIPY 7.3. - 13.3. 2011

VOD recenzia



7.3.
PONDELOK

21:45 Once (Once), Írsko, 2006 (Dvojka)
On je pouličný hudobník a občas si privyrába v dielni svojho otca. Jeho snom je živiť sa hudbou, ale to sa mu vôbec nedarí. Ona je talentovaná pianistka z Čiech, ktorá odišla do Írska kvôli obžive a predáva na ulici ruže. Keď sa tí dvaja náhodou stretnú, zistia, že ich spoločná hudba má neobyčajnú silu a podarí sa im získať nielen peniaze na prenájom štúdia, kde nakrútia spoločný album, ale aj priazeň a obdiv všetkých, ktorí sa na jeho vzniku podieľajú. Hlavní predstavitelia filmu, frontman skupiny The Frames Glen Hansard a česká hudobníčka Markéta Irglová, získali Oscara za najlepšiu pieseň, titulnú Falling Slowly.

22:40 Sicílska rebelka (La Siciliana ribelle), Taliansko/ Francúzsko, 2009 (Čt2)
Strhujúci obraz súčasnej sicílskej mafie. Skutočný prípad, ktorý sa odohral na Sicílii na začiatku 90. rokov spracoval režisér Marco Amenta najprv v dokumentárnom filme "Diario di una siciliana ribelle (1997)". Vychádzal z denníku sedemnásťročnej Sicílčanky Rity, ktorá sa rozhodla svedčiť proti ľuďom v rodnom mestečku, aby pomstila smrť svojho otca a brata. Dokument, v ktorom režisér kombinoval rozhovory s pamätníkmi s citátmi z autentického Ritinho denníku, získal mnoho medzinárodných ocenení. Desať rokov potom sa Amenta rozhodol nakrútiť hranú verziu rovnakého prípadu.

00:00 Hory majú oči (The Hills Have Eyes), USA, 2006 (Joj)
Remake hororu Wesa Cravena z roku 1977. Spoločnosť Fox Searchlight Pictures na jej realizáciu najala mladého režiséra Alexandra Aja (Noc s nabrúsenou britvou). Dej pripravovaného filmu bude sledovať príbeh rodiny Carterovej na karavanovom výlete do púšte, ktorá však kedysi slúžila skúškam jadrových zbraní. Tie zanechali na tamojších obyvateľoch určité nepríjemné stopy. Rodinka Carterových sa tak dostane do konfliktu s rodinkou Mutantových…


8.3.
UTOROK

20:55 Pelíšky, Česko, 1999 (Čt1)
Otec Šebek je prostoduchý, ale dobrácky dôstojník z povolania, je zástancom režimu a rovnako vehementne obhajuje aj vlastnú neomylnosť v úlohe hlavy rodiny. Otec Kraus, ktorý má za sebou trpkú vojnovú skúsenosť je, naopak, zarytý opozičník. Aj on je presvedčený, že má vždy pravdu. Preto sa nemožno čudovať, že sa títo dvaja muži nemajú v láske. Ich deti však vychádzajú celkom dobre.

21:15 Cárovrah (цареубийца),ZSSR/ Veľká Británia, 1991 (Dvojka)
Pacient moderného ústavu pre duševne chorých trpí utkvelou predstavou, že je mužom, ktorý v roku 1881 zavraždil cára Alexandra a o 37 rokov neskôr i cára Mikuláša II. Jeho charizma a sugestívnosť jeho rozprávania čoskoro uvrhnú všetkých prítomných do víru histórie a znovu sa tak môže odohrať príbeh, ktorý doposiaľ nebol poriadne vysvetlený ani objasnený. Hlavnú úlohu "cárovraha" stvárnil britský herec Malcolm McDowell, ktorý sa preslávil ako Alex v Kubrickovom filme Mechanický pomaranč, sekunduje mu známy ruský herec Oleg Jankovskij.

00:00 Krídla slávy (Wings of Fame), Holandsko, 1990 (Čt2)
Filmová hviezda, herec Valentin, v túžbe po ešte väčšej sláve vydá svoj životopis, ktorý však nenapísal. Autorom jeho portrétu je mladý a neznámi spisovateľ Brian Smith. Ten poslal Valentinovi rukopis svojej knihy k posúdeniu a už ho nikdy nevidel. Márne sa snaží dať si schôdzku, hviezda mu stále uniká. Brian sa vyberie na filmový festival, kde má Valentin podpisovať ukradnutú knihu. Pretože sa mu ani tentokrát nepodarí priblížiť sa k sebavedomému Valentinovi, zo zúfalstva ho zastrelí. Obratom príde sám nešťastnou náhodou o život. Tím príbeh iba začína, aby sa z väčšej časti odohral na onom svete, v nebi plnom slávnych nebožtíkov. 

TV tipy 7.3. - 13.3. 2011 TV tipy 7.3. - 13.3. 2011 TV tipy 7.3. - 13.3. 2011

9.3.
STREDA

21:40 Dom z piesku a hmly (House of Sand and Fog), USA, 2003 (Film+)
Vinou úradného omylu a ľahostajnosti Jennifer Connelly vysťahujú z domu, ktorý pre ňu predstavoval jedinú istotu. Dom predajú v aukcii pod cenu. Kúpi ho muž, ktorý má rovnako ako ona silné dôvody pre to, aby dom vlastnil: iránsky imigrant plukovník Ben Kingsley, ktorý tak chce pre svoju rodinu zabezpečiť aspoň odlesk dávnej prosperity. Súperenie o dom sa rýchlo mení na otvorenú vojnu plnú dramatických zvratov, v ktorej nikto nemôže tak celkom zvíťaziť.

21:55 Svatba jako řemen, ČSSR, 1967 (Čt1)
Jedna z najúspešnejších "trezorových" komédií konca 60tych rokov. Príbeh z malého mesta, ktorý sa odohrá v rozmedzí necelých 24 hodín. Pod vplyvom alkoholu sa traja smutní hrdinovia dostanú do podozrenia, že znásilnili mladú predavačku. Domnelo znásilnené dievča odvoláva svoje obvinenie, učinené tak trochu z nerozumu, tak trochu z pomsty a koniec koncov aj z vypočítavosti.


10.3.
ŠTVRTOK

00:20 Holanďanov ostrov (La Isla del Holandés), Španielsko, 2001 (Čt2)
Španielsko na konci 60. rokov. Profesor Lluís Dalmau je z politických dôvodov eskortovaný na malý ostrov vzdialený niekoľko kilometrov od pobrežia. Jeho pôvodný a jediný plán, ako sa dostať späť, sa postupne mení na okúzlenie ostrovom a jednou z jeho žien. Prvý dlhometrážny film režiséra Sigfrida Monleóna sa odohráva na zdanlivo neznámom ostrove. Príbeh profesora francúzštiny, ktorý je obvinený z propagácie komunizmu, sa však odohráva v rokoch vlády generála Franka, kedy akýkoľvek prejav slobodného myslenia bol kvalifikovaný ako nepriateľský postoj. Ostrov Formentera slúžil ako miesto pre politických vyhnancov. Vyhnanstvo tu malo vcelku vľúdnu podobu. Slobodný pohyb po krásnom ostrove a jediná povinnosť - denne sa hlásiť u jediného strážnika. Doposiaľ uzatvorený ostrov, na ktorom jedinou obživou bol do tej doby rybolov a saliny (zariadenie na výrobu soli odparovaním morskej vody), však začne v dobe Dalmauova príjazde hľadať svoju budúcu tvár. Nemecké investície do cestovného ruchu alebo tradičná výroba soli a ešte pár rokov kľudného ostrovného života?

TV tipy 7.3. - 13.3. 2011 TV tipy 7.3. - 13.3. 2011 TV tipy 7.3. - 13.3. 2011

11.3.
PIATOK

20:10 Václav, Česko, 2007 (Dvojka)
Štyridsiatnik Václav je dedinský "blázon", ktorý stále žije so svojou starnúcou matkou. Tá v ňom stále vidí milého a citlivého chlapca, hoci ostatní dedinčania, vrátane Václavovho brata Františka, ho vnímajú ako problémového a nezvládateľného hlupáka. Bratské súperenie o priazeň rodičov a lásku Františkovej milenky Lídy sa končí trestným činom. Václav sa ocitne vo väzení, kde trpí traumatickými spomienkami a stáva sa terčom neustálych útokov spoluväzňov. Zachrániť by ho mohla žiadosť o milosť, tá je však podmienená petíciou. Jediný, kto mu môže pomôcť je brat František a jeho veční nepriatelia - susedia z dediny.

00:05 Krotká, ČSSR, 1969 (Čt2)
Režisér Stanislav Barabáš, jeden z prvých študentov pražskej FAMU, zaujíma osobité miesto v slovenskej kinematografii. Jeho význam spočíva najmä v hľadaní možností autorskej výpovede a v snahe konfrontovať domácu tvorbu s trendmi európskej kinematografie. Pre televíziu nakrútil svoje formálne prelomové dielo – adaptáciu Dostojevského novely Krotká (1968) - psychologickú drámu nerovného manželstva starého majiteľa záložne a mladej dievčiny. Nepokojnú kameru Stanislava Szomolányiho, hudbu Zdeňka Lišku, vynikajúce herecké výkony Ctibora Filčíka a Magdy Vášáryovej spojil do „kinematografickej štúdie” vzťahu vopred odsúdeného na rozpad. Film získal hlavnú cenu na vtedajšom MTF MonteCarlo a započal tak trojročné úspechy slovenských televíznych filmov na tomto festivale.


12.3.
SOBOTA

15:10 Harry Potter a Tajomná komnata (HP and Chamber of secrets), USA/ Veľká Británia/ Nemecko, 2002 (Markíza)
 Harry Potter sa po prázdninách vracia do Bradavíc a nastupuje do druhého ročníka. A to i napriek varovaniu domáceho škriatka Dobbyho, podľa ktorého mu v Bradaviciach hrozí smrť. V škole kúziel a mágie sa však skutočne začnú diať čudné udalosti. Na stenách sa objavujú neznáme nápisy a niektorí študenti sú prepadávaní tajomným prízrakom. Čo s tým má spoločné Tajomná komnata? Stojí za spiknutím opäť Voldemort?

21:30 300 (300), USA, 2006 (Markíza)
Epický veľkofilm o antickej Bitke pri Termopylách, v ktorej kráľ Leonidas (Gerard Butler) a 300 Sparťanov stáli proti Xerxovi (Rodrigo Santoro) a jeho obrovskej perzskej armáde. Obetavosť a udatnosť, akú ukázali stojac proti neporaziteľnej presile, viedla zvyšok Grécka k tomu, aby sa zjednotilo a spoločne čelilo Peržanom. Film 300 je inšpirovaný rovnomenným grafickým románom Franka Millera, autora Sin City. 300 je epickým dobrodružstvom o vášni, odvahe, slobode a obeti, ktorú podstúpili sparťanskí bojovníci bojujúci v jednej z najväčších bitiek v histórii ľudstva. Režisér Zack Snyder (Úsvit mŕtvych) prináša Millerov príbeh na plátna kín pomocou unikátneho spôsobu natáčania, ktorý v sebe kombinuje prvky živej hereckej akcie a virtuálneho pozadia.

20:30 Mestečko Pleasantville (Pleasantville), USA, 1998 (MGM)
Dvojčatá David a Jennifer sa ocitnú v čiernobielom sitkome z 50. rokov, ktorý sledujú v televízii. David sa v prostredí seriálového mestečka orientuje, no jeho sestra sa nemieni zmieriť s tým, že akékoľvek vášnivé prejavy nie sú bežné a obyvatelia nepoznajú dážď ani oheň.
 
23:05 Závet (Zavet), Srbsko/ Francúzsko, 2007 (Čt2)
Živojin (Aleksandar Berček) žije spolu so svojim vnukom Tsanom (Uros Milovanovič) v odľahlej srbskej dedinke. Než odíde zo sveta, bol by rád, keby Tsane naplnil jeho závet. Dá mu tri úlohy: predať kravu a za utŕžené peniaze kúpiť ikonu svätého Nikolaja, zohnať si niečo pre seba na pamiatku a priviesť si ženu. Na prvý pohľad ľahké úlohy budú pre prostého sedliaka o niečo obtiažnejšie. Svoj príbeh Emir Kusturica rozpráva svojim osvedčeným spôsobom, ako balkánsku feériu plnú zhmotnených predstáv, imaginácie a streštených nápadov a situácii. 

TV tipy 7.3. - 13.3. 2011 TV tipy 7.3. - 13.3. 2011 TV tipy 7.3. - 13.3. 2011

13.3.
NEDEĽA

08:35 Na Hromnice o deň viac (Groundhog Day), USA, 1993 (Markíza)
V mestečku Punysutawney sa vždy 2. februára za svitania koná tradičná slávnosť. Pomocou miestneho maskota - svišťa Phila, sa má zistiť blížiaci sa začiatok jari. Túto kuriozitu so svojím štábom natáča a komentuje televízni špecialista na meteorológiu - menovec populárneho svišťa - Phil. Bláznivého snoba, cynika táto záležitosť nudí a nalieha na okamžitý návrat, ktorý mu neznemožní snehová kalamita. Phil odmietne pozvanie svojej mladej produkčnej Rity na večierok v miestnom hoteli a odchádza spať. Ráno sa prebudí a je opäť 2. februára - opäť sa odohráva slávnostný ceremoniál, ktorý je potreba natočiť. Čas sa zastavil a jediný, ktorý si to uvedomuje, je Phil. Najskôr je touto situáciou zaskočení, potom sa začne cynicky baviť, ale keď sa udalosti 2. februára stále opakujú, začne využívať svoje vedomosti o tom, čo sa ten deň stane, tiež aj v prospech svojho okolia. Philova povaha sa mení a on získava Ritine sympatie. Keď sa raz spoločne prebudia, je pred nimi nový deň.

20:25 Zlomené kvety (Broken Flowers), USA, 2005 (Filmbox)
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých režisérov, Jima Jarmuscha, podáva Bill Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií, ktoré sa natrvalo zapíšu do pamäte filmových fanúšikov. V Zlomených kvetoch hrá Dona Johnstona, typického predstaviteľa muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení v okamihu, keď sa z anonymného listu dozvie, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Dá na radu suseda považujúceho sa za detektíva amatéra a začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by prichádzala do úvahy ako matka jeho dieťaťa. Postupne sa stretáva so všetkými svojimi bývalými láskami, ktoré už dávno vedú svoje vlastné – šťastné či sklamané – životy.

21:30 Gladiátor (Gladiator), USA, 2000 (Markíza)
Rímsky generál Maximus doviedol svoje légie k víťazstvu. Jeho jedinou túžbou je vrátiť sa k svojej žene a synovi. Večným bojmi unavený cisár ho však požiada, aby sa po jeho smrti stal protektorom Ríma. Keď sa Commodus dozvie, dozvie, že ho cisár nemieni menovať za jeho nástupcu, zákerne ho zabije. Maximus sa novému vladárovi odmietne podrobiť, preto ho zatknú a rodinu vyvraždia. Podarí sa mu síce zachrániť, ale dostane sa do gladiátorskej školy. Film Ridleyho Scotta (Votrelec, Blade Runner, Americký gangster) získal 5 oscarov.

00:20 Minority Report (Minority Report), USA, 2002 (Markíza)
Námetom pre natočenie Minority Report sa stala tridsať stránková poviedka sci-fi klasika Philipa K. Dicka (podľa jeho poviedok boli natočené filmy Blade Runner, Total Recall, Impostor), ktorú napísal ešte v roku 1956. Spielberg úplne prepadol jej sile a s rozhodnutím preniesť ju na filmové plátno dlho neváhal. Nápad, že v budúcnosti sa bude dať predchádzať vraždám je natoľko vzrušujúci, že sa o filmové spracovanie sám pýta. Dej poviedky smeruje k detektívnej žánrovej forme s ktorou Spielberg nemal prakticky žiadne skúsenosti. Bola to ale výzva a hlavne možnosť konečne natočiť film s prvkami staromódneho filmu noir.

HIT TÝŽDŇA

13.3.
NEDEĽA

20:25 Zlomené kvety (Broken Flowers), USA, 2005 (Filmbox)
Pod taktovkou jedného z najlepších amerických nezávislých režisérov, Jima Jarmuscha, podáva Bill Murray ďalšiu zo svojich neopakovateľných hereckých kreácií, ktoré sa natrvalo zapíšu do pamäte filmových fanúšikov. V Zlomených kvetoch hrá Dona Johnstona, typického predstaviteľa muža, ktorému je cudzí dlhodobý vzťah a rodinný život. Všetko sa zmení v okamihu, keď sa z anonymného listu dozvie, že je otcom syna, o ktorom nevedel. Dá na radu suseda považujúceho sa za detektíva amatéra a začne hľadať vo svojej minulosti ženu, ktorá by prichádzala do úvahy ako matka jeho dieťaťa. Postupne sa stretáva so všetkými svojimi bývalými láskami, ktoré už dávno vedú svoje vlastné – šťastné či sklamané – životy.


autor Tomáš Daneček 7.3.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.