TV TIPY 28.3. - 3.4. 2011

TV TIPY 28.3. - 3.4. 2011

VOD recenzia



28.03.
PONDELOK

21:50 Tmavomodrá, takmer čierna (Azuloscurocasinegro), Španielsko, 2006 (Dvojka)
Film je príbehom o rôznych podobách lásky a nenávisti medzi priateľmi a rodinou. Portrét zaujímavého prepletenca medziľudských vzťahov, ktorý je režisérskym debutom Daniela Sáncheza Arévala, získal množstvo španielskych i medzinárodných ocenení za réžiu aj herecké výkony.

22:40 Mlčanie Lorny (Le Silence de Lorna), Belgicko/ VB/ Franc./ Tal., 2008 (Čt2)
Mlčanie Lorny sa v prvých záberoch ustanovuje rovnako, ako  predošlé snímky bratov Jean-Pierre a Luc Dardennovcov. Bežné, neokázalé záhyby života sa postupne vyvinú v drámy, pri ktorých musia protagonisti čeliť ničivým dôsledkom svojich rozhodnutí. Takýmto rozhodnutím bolo pre albánsku imigrantku Lornu manželstvo uzavreté ako finančná transakcia. Jej zákonitý, Claudy, potreboval peniaze na drogy a ona belgické občianstvo. Lorna má svoje prisťahovalectvo vpísané do duše – nič sa v jej živote nedeje náhodne, celé jej bytie podlieha určitému plánu. Všetko je presne vypočítané tak, aby každý ďalší krok predstavoval zisk. Na pláne je rýchly rozvod a následný vydaj za Rusa, ktorý ochotne zaplatí za západné občianstvo. 


29.03.
UTOROK

20:05 Málka, ČSSR, 1968 (Dvojka)
Slovenský film nakrútený podľa poviedky Františka Švantnera, majstra lyrizovanej prózy, ktorého dielo sa stalo častou inšpiráciou pre dramatické spracovanie. Príbeh televízneho filmu Málka sa odohráva v malebnej scenérii slovenských hôr, uprostred prekrásnej prírody. Je baladickým rozprávaním o vzťahu dvoch mladých ľudí, o ľudských snoch, túžbach, vášniach. Spájanie sveta fantázie, obraznosti a sveta reálnych postáv a ich osudov má v tvorbe Františka Švantnera podobu výnimočnej sugestivity a emocionality.

21:00 Výlet, Česko/ Slovensko, 2002 (Čt1)
Alice Nellis, známa ako zlá študentka (vyhodili ju z FAMU) si po svojom debute nasadila latku veľmi vysoko a kritika sa jej ďalšieho filmového pokusu obávala. Talentovaná režisérka a scenáristka ale nesklamala a komédiou Výlet sa zaradila na čelo dozretých, pre scénu a dialógy nadaných mladých tvorcov. Okrem odkrývania medziľudských vzťahov Výlet nenápadne a bez zbytočného moralizovania apeluje na slovensko-české vzťahy a otvára tak novú dimenziu pálčivých problémov.

21:35 Pavilón č.6 (Палата №6), Rusko, 2009 (Dvojka)
Pavilón 6 sleduje život doktora Andreja Ragina, ktorý skončí ako pacient vo svojom vlastnom ústave pre choromyseľných po tom, ako ho narastajúca fascinácia jedným z jeho pacientov privedie k schizofrénii. Scenár filmu je do súčasného Ruska zasadenou adaptáciou alegorickej poviedky Antona Pavloviča Čechova o človeku, ktorý sa snažil o premenu zanedbanej psychiatrickej liečebne, ale vinou svojho okolia v nej sám skončil ako duševne chorý.

22:45 Nepodplatiteľní (The Untouchables), USA, 1987 (Čt1)
Je rok 1930. Prohibícia spravila z Chicaga mesto vo vojnovom stave. Súperiace gangy sa usilujú o kontrolu nad miliardami dolárov, ktoré plynú z nezákonného predaja alkoholu. Nezaobídu sa pritom bez samopalov a ručných granátov. Je to obdobie veľkých gangstrov. Je to čas Al Caponeho… V legendárnom modernom westerne sa predstavia v úlohe policajtov Sean Connery, (ocenený Oscarom), Kevin Costner a v úlohe Al Caponeho vo svojej životnej úlohe Robert de Niro.

00:00 Hodiny zúfalstva (The Desperate Hours), USA, 1955 (Čt2)
Najznámejším dielom spisovateľa Josepha Hayesa, ktorý sa špecializoval na kriminálnu tematiku, bol román Hodiny zúfalstva (1954) o predmestskej rodine, terorizovanej trojicou gangstrov na úteku. Hayes tento incident, založený na skutočnej udalosti, upravil pre javisko a rovnomenná dramatizácia sa s veľkým úspechom predstavila na Broadwayi a získala Cenu Tony 1955 za najlepšiu hru. Hayes sám napísal scenár filmu a réžie sa ujal William Wyler, ktorý v záujme väčšej autenticity nakrúcal černo-bielo, pričom ale využil nový širokouhlý systém VistaVision. Vedľa Humphreyho Bogarta sa v úlohách gangstrov objavujú Dewey Martin a Robert Middleton. Snímka aj po rokoch udrží diváka v napätí vďaka dobre napísaným dialógom a vďaka hereckému umeniu oboch hlavných predstaviteľov.

TV tipy 28.3. - 3.4. 2011 TV tipy 28.3. - 3.4. 2011 TV tipy 28.3. - 3.4. 2011

 


30.03.
STREDA

22:25 Anjel milosrdenstva, Slovensko/ Česko, 1994 (Jednotka)
Mladá žena majora C.K. armády prichádza do vojenského lazaretu za smrteľne zraneným manželom. Utrpenie umierajúceho ukončí pred jej očami záhadný zajatec obdarený liečiteľskými schopnosťami. Ďalej už stoja títo dvaja vedľa seba i jeden proti druhému, spájaní vášňou, zvádzajúci boj o šťastie s dobou, ktorá je zbavená zmyslu, citov a nádeje.

23:00 Podfu(c)k (Snatch), Veľká Británia/ USA, 2000 (Markíza)
Ukradnúť obrovský briliant v Antverpách je jedna vec, no dostať ho cez Londýn do New Yorku druhá. Chlapík, ktorý má transport diamantu na starosti, totiž holduje hazardu a na ukradnutý štyridsaťosem karátový diamant má zálusk aj ďalší zlodej - chladnokrvný zabijak Boris.

23:25 Zmiznutie Alice Creedovej (The Disappearance of Alice Creed), VB, 2009 (Film+)
Britský nezávislý thriller pojednáva o únose plného nečakaných zvratov. Príbeh najprv sleduje bývalých trestancov Vica a Dannyho pri úpravách malého bytu na dôkladnú a zvukotesnú celu. Chorobne podozrievavý Vic je dominantný drsňák, slaboch Danny spraví takmer čokoľvek, čo mu Vic nakáže. Plán je jasný: zmocnia sa mladého  dievčaťa  z bohatej rodiny, odvlečú ju do pripravenej kobky, tam ju pripútajú k posteli a budú žiadať výkupné. Zmiznutie Alice Creed je prvým hraným filmom režiséra J. Blakesona.

00:00 Jára Cimrman, ležící, spíci , ČSSR, 1983 (Joj Plus)
V niekoľkých epizódach z Cimrmanovho bohatého života je nám predstavená  fiktívna postava všestranného génia našej minulosti z pera Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka.


1.04.
ŠTVRTOK

19:35 Naqoyqatsi (Naqoyqatsi), USA, 2002 (Filmbox)
Väčšinu filmu tvoria rôznym spôsobom počítačovo upravené zábery točené klasickou kamerou, doplnené v menšej miere počítačovými animáciami. Celok je rozdelený do zhruba desiatich častí, ktorým zodpovedajú časti soundtracku. Zábery sú radené pomerne nahusto a zvyčajne sú oddelené jednoduchým strihom. Ich charakter, farebnosť a kompozícia sa v každej časti mení a postupne sa z nich buduje zložitá a dosť pochmúrna filozofická stavba.

00:10 Neznáma (La Sconosciuta), Taliansko/ Francúzsko, 2006 (Čt2)
Tajomná cudzinka, ktorá si v malom talianskom meste prenajme nevyhovujúci a pritom predražený byt, vezme zle platenú prácu a nechá sa vydierať, pravdepodobne niečo skrýva. Príbeh ženy poznamenanej minulosťou, sa odkrýva pomaly a postupne. Skvelá Ksenia Rappoport vo filme režiséra Giuseppe Tornatoreho (Všetkým sa vodí dobre, Maléna) stvárnila tajomnú Ukrajinku Irenu s pôsobivou presvedčivosťou. Film získal doma, v Európe aj za morom mnoho filmových ocenení, vrátane piatich talianskych výročných cien a troch cien publika. Hudbu zložil Tornatoreho dvorný skladateľ Ennio Morricone a kamery sa ujal skúsený Fabio Zamarion.

TV tipy 28.3. - 3.4. 2011 TV tipy 28.3. - 3.4. 2011 TV tipy 28.3. - 3.4. 2011


01.04.
PIATOK

20:00 MASH (MASH), USA, 1970 (Joj plus)
Čiernu komédiu z kórejskej vojny nakrútil režisér Robert Altman. Film vznikol v dobe odporu proti účasti vojenských jednotiek USA vo Vietname a diváci aktuálne spracovanie témy a jeho kvalitu ocenili. Získal Oscara za najlepší scenár. Inšpiroval tiež vznik jeho televíznej seriálovej podoby pod názvom M*A*S*H", ktorý sa po jedenásť sezón s úspechom vysielal v USA, ale aj v zahraničí.

00:30 Vysoká hra patriotov (Patriot Games), USA, 1992 (Markíza)
Nie je tomu tak dávno, čo vojenský expert CIA, Jack Ryan (Harrison Ford), prežil dramatický záver plavby ponorky. Honbu za ponorkou síce prežil v zdraví, ale riskantné podmorské manévre kapitána Raimusa mu dali poriadne zabrať. Preto nebezpečnú kariéru aktívnej služby vymenil radšej za pokojnejšie závetrie školskej katedry. Pohodu a pokojný život v okamihu zmení jeden Ryanov prednáškový výlet do Londýna. Teroristické komando IRA nečakane a bleskove zaútočí na vybraného člena kráľovskej rodiny. Nikto z tvrdých profesionálov však ani len vo sne netuší, že Ryanovi práve skončila prednáška – a to, že sa práve nachádza v blízkosti akcie, je pre páchateľov útoku osudné.


02.04.
SOBOTA

16:40 Chrám Matky Božej v Paríži (Notre Dame de Paris), Franc. /Tal., 1956 (Čt2)
Francúzsko-taliansky film z roku 1956 je jedným z mnohých spracovaní svetoznámeho románu Victora Huga Chrám Matky Božej v Paríži, ktorý sa odohráva v roku 1482. Kňaz Claude Frollo sa zamiluje do krásnej cigánky Esmeraldy, ktorej láskou je však veliteľ kráľovskej stráže Phoebus. Žiarlivý Frollo by chcel Esmeraldu iba pre seba a preto sa pokúsi Phoebua zabiť. Obvinenie však padne na Esmeraldu a tá má byť popravená na námestí pred Chrámom Matky Božej, no v poslednej chvíli ju zachráni hrbáč Quasimodo, ktorému predtým Esmeralda pomohla a prichýli ju do bezpečia chrámu. V hlavných úlohách s Anthonym Quinnom a Ginou Lollobrigidou.

22:50 Strážcovia (Watchmen), USA, 2009 (Markíza)
Komiks Alana Moorea Watchmen je považovaný za vôbec najlepšieho zástupcu vo svojom žánri. Nakrútiť podľa neho film preto bola obrovská výzva. Hodenú rukavicu nakoniec zdvihol Zack Snyder, muž ktorý si vydobyl renomé réžiou 300. Vizuálne omračujúci štýl, ktorý zdobil aj jeho predošlí hit, naordinoval aj snímke Strážci. Pridajte k tomu temný mnohovrstvový príbeh obývaný veľmi netradičnými postavami superhrdinov a naraz máte jeden z najzaujímavejších filmov roku 2009.

23:20 Na východe diabol, na západe jed (Dung che sai duk), HongKong/Čína, 1994 (Čt2)
Medzinárodnou kritikou oslavovaný hongkongský autor Wong Kar Wai, ktorý sa v 90. rokoch stal hlavným vývozným autorom bývalej britskej kolónie, v novom tisícročí naviazal na trend oprašovania vlastných starších diel, ktorý praktizujú hlavne hollywoodsky tvorcovia. Pôvodnú snímku Na východe diabol, na západe jed, Wong nakrúcal niekoľko rokov a uviedol ju v roku 1994. Jej dej vychádza z populárneho románu o potulných šermiaroch, ale je stvárnený ako vysoko estetizovaný milostný príbeh pretkaný melanchóliou, v ktorom legendárni hrdinovia medzi bitkami spomínajú na svoje osudové lásky. Napriek historickému prostrediu tento film rovnako ako iné Wongove snímky z 90. rokov odráža vtedajšiu atmosféru z nadchádzajúceho odovzdaniu Hongkongu Číne. Ako je pre Wong Kar Waiove filmy typické, aj tu sú všetky hlavné postavy obsadené hviezdnymi osobnosťami strieborného plátna a populárnej hudby, ktorých žiara presahuje hranice Hongkongu a zasahuje celý Ďaleký východ.

23:45 Apocalypto (Apocalypto), USA, 2006 (Film+)
Veľkolepý projekt Mela Gibsona rozpráva o starobylej ríši Mayov a jej zániku. Mayovia boli na svoju dobu neobyčajne inteligentní, zaoberali sa poľnohospodárstvom, architektúrou, matematikou či astronómiou. Pôvod tejto kultúry, ktorej odkaz siaha až do dnešných dní, a jej náhla deštrukcia sú dodnes opradené mnohými tajomstvami. Apocalypto predstavuje jednu z teórií o mayskej civilizácii, zobrazenú prostredníctvom príbehu z rozsiahlej ríše. Ide o vôbec prvé filmové spracovanie neobjasnenej záhady.

TV tipy 28.3. - 3.4. 2011 TV tipy 28.3. - 3.4. 2011 TV tipy 28.3. - 3.4. 2011


03.04.
NEDEĽA

14:14 Pomocník (A hentessegéd), ČSSR/ Maďarsko, 1982 (Jednotka)
Filmový prepis rovnomenného románu Ladislava Balleka. Dej filmu je situovaný do prostredia malého mestečka na južnom Slovensku, kam v raných povojnových rokoch prichádza mäsiar Štefan Riečan, odbojár a statočný človek, aby po skompromitovanom maďarskom živnostníkovi a kolaborantovi prevzal jeho výnosný obchod. Spolu s obchodom prevezme aj pomocníka Valenta Lančariča, ktorého nečestné praktiky prinesú síce rodine bohatstvo, ale aj morálny rozvrat. Na Riečanovom osude film zobrazuje vnútornú drámu človeka, ktorý sa nespreneveril svojim zásadám ani za cenu samoty, hlbokého poníženia a stroskotania osobných vzťahov.

22:15 Osvietenie (The Shining), Veľká Británia, 1980 (MGM)
Jack Torrance je štyridsiatnik, ktorý ešte stále dúfa, že príde jeho prvý spisovateľský úspech. Aby manželke Wendy a synovi Dannymu zabezpečil živobytie a sebe pokoj na písanie, prijme miesto zimného správcu luxusného vysokohorského hotela v Colorade. Hotel Overlook je počas zimných mesiacov odrezaný od sveta, ale rodina by tu mala nájsť všetko, čo potrebuje. Jacka neodradia ani strašidelné historky o predošlom správcovi, ktorý údajne v izolovanom hoteli zošalel, rozsekal svoju rodinu na kúsky a napokon sa sám zastrelil.

22:50 Ples príšer (Monster's Ball), USA/Kanada, 2001 (Filmbox)
Psychologická dráma režiséra Marca Forstera v pôsobivej forme rozvíja tému osamelosti a vykúpenia. O pozoruhodný projekt pôvodne mal záujem celý rad známych režisérskych aj hereckých osobností, hlavné úlohy nakoniec vynikajúcim spôsobom stvárnili Billy Bob Thornton a Halle Berry.

HIT TÝŽDŇA

02.04.
SOBOTA

23:20 Na východe diabol, na západe jed (東邪西毒), Hong Kong/ Čína/ Taiwan, 1994 (Čt2)
Medzinárodnou kritikou oslavovaný hongkongský autor Wong Kar Wai, ktorý sa v 90. rokoch stal hlavným vývozným autorom bývalej britskej kolónie, v novom tisícročí naviazal na trend oprašovania vlastných starších diel, ktorý praktizujú hlavne hollywoodsky tvorcovia. Pôvodnú snímku Na východe diabol, na západe jed, Wong nakrúcal niekoľko rokov a uviedol ju v roku 1994. Jej dej vychádza z populárneho románu o potulných šermiaroch, ale je stvárnený ako vysoko estetizovaný milostný príbeh pretkaný melanchóliou, v ktorom legendárni hrdinovia medzi bitkami spomínajú na svoje osudové lásky. Napriek historickému prostrediu tento film rovnako ako iné Wongove snímky z 90. rokov odráža vtedajšiu atmosféru z nadchádzajúceho odovzdaniu Hongkongu Číne. Ako je pre Wong Kar Waiove filmy typické, aj tu sú všetky hlavné postavy obsadené hviezdnymi osobnosťami strieborného plátna a populárnej hudby, ktorých žiara presahuje hranice Hongkongu a zasahuje celý Ďaleký východ.



autor Tomáš Daneček 27.3.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.