TV TIPY 18.4. - 24.4. 2011

TV TIPY 18.4. - 24.4. 2011

článok



18.4.
PONDELOK

20:30 Quigley u protinožcov (Quigley Down Under), Austrália/ USA, 1990 (MGM)
Austrália, okolo roku 1860. Amerického ostrostrelca Matthewa Quigleyho (Tom Selleck) si najme austrálsky rančer, údajne na to, aby ho zbavil divokých psov, ktorí ohrozujú jeho stáda. Američan spočiatku netuší, čo dobytkársky barón Elliot Marston (Allan Rickman) od neho bude požadovať v skutočnosti aby postrieľal domorodých Aborigenov, pretože chce získať ich pôdu. Matthewa jeho požiadavka šokuje a kontrakt odmietne. Marstona, samozvaného vládcu oblasti, to rozzúri a vyšle svojich poskokov, aby Quigleyho chytili a zabili.

21:50 Tajomstvo (Un secret), Francúzsko, 2007 (Dvojka)
Adaptácia románu Philippe Grimberta rozpráva o osudoch jeho židovskej rodiny od tridsiatych rokov až po povojnové obdobie očami najmladšieho člena rodiny, jedináčika Francoisa. Ten sa márne snaží naplniť očakávania svojho otca, športovca Maxima. Vzťah medzi synom a otcom je napätý a vzťah medzi Maximom a Francoisovou matkou Taniou tiež nie je celkom v poriadku. Francois hľadá únik v snení o imaginárnom priateľovi, či skôr bratovi. Až kým sa v deň svojich pätnástich narodenín nedozvie rodinné tajomstvo...


19.4.
UTOROK

20:10 O rodičích a dětech, Česko, 2007 (Dvojka)
Film Vladimíra Michálka sa snaží nadviazať na tradičné české filmové komédie prostredníctvom vtipných dialógov, dobrých hereckých výkonov a nadčasového humoru. Syn po štyridsiatke sa pravidelne raz za mesiac ide prejsť po Prahe so svojim Otcom, zdanlivo celkom odlišným mužom, s ktorým ho však napriek všetkým rozdielom spája štyridsať rokov spoločného života. V rozhovoroch sa pred nami odkrývajú temné miesta medziľudských vzťahov, staré radosti a krivdy, i celé dejiny 20. storočia. Na scéne sa však celkom neočakávane objavuje Vnuk, o ktorého existencii Syn doteraz ani len netušil. A tak sa niektoré chyby môžu opakovať znovu a znovu.

21:00 Štěstí , Česko, 2005 (Čt1)
Na pozadí sociálnej kritiky je prezentovaný milostný príbeh mladých ľudí z periférie. Atmosférou režisér Bohdan Sláma čiastočne nadväzuje na svoj debut a to hlavne v úvode. Valašskú dedinu divokých včiel však zamenil za nemenej depresívnu krajinu industriálne zdevastovaného Mostecka. Mladí hrdinovia žijú v rozpadajúcom sa paneláku. Monika (Tatiana Vilhelmová), ktorej priateľ cestuje za prácou do Ameriky sa ho chystá navštíviť a možno aj zotrvať mimo domov. Toník (Pavel Liška) sa odmieta podriadiť rodinným nezhodám a radšej so svojou tetou (Zuzana Kronerová) prežíva na polorozpadnutom statku. Ústrednú trojicu uzatvára Dáša (Aňa Geislerová) slobodná matka, lipnúca na vzťahu so ženatým mužom, rútiaca sa priamou cestou smer psychiatria. Jej hospitalizáciou sa životy hrdinov začnú vyvíjať mimo očakávaného plánu.

23:55 Pochybná žena (Notorious), USA, 1946 (Čt2)
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme pôsobivým a vynaliezavým spracovaním, skvelým scenárom a úžasným vedením kamery. Vynikajúce sú aj herecké výkony Ingrid Bergmanovej, Caryho Granta  a Clauda Rainsa. Film bol uvedený pod názvom Povestný muž. Nepresný preklad pred rokmi zaviedli filmoví historici Brož a Frída. Ten bol potom postupne prevzatý ďalšími publicistmi a historikmi. Česká televízia sa rozhodla film uviesť pod názvom, ktorý presnejšie zodpovedá deju príbehu.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2011 TV tipy 18.4. - 24.4. 2011 TV tipy 18.4. - 24.4. 2011


20.4.
STREDA

20:30 Vlk pri dverách (Oviri), Dánsko/ Francúzsko, 1986 (MGM)
Dráma Vlk pri dverách je pohľadom do životného príbehu francúzskeho maliara Paula Gauguina, stvárneného Donaldom Sutherlandom. Po návrate z prvého pobytu na Tahiti v 90. rokoch 19. storočia sa Gauguin niekoľko rokov pretĺka na Montmartri. Jeho nový a radikálny maliarsky štýl však bohužiaľ nie je pre širokú verejnosť príliš prístupný. Snímka tiež zachytáva Gauginove milostné vzťahy a v jednom prípade dokonca aj súboj. K hlavným prvkom, ktoré prenikajú celým filmom, patrí Gauginova úplná oddanosť umeleckej vízii a hĺbka jeho osobnosti, ktorú navyše výrazne umocňuje Sutherlandov herecký výkon.

23:10 Kliatba bratov Grimmovcov (The Brothers Grimm), USA/ Česko, 2005 (Markíza)
Akčná a výpravná dobrodružná komédia s prvkami fantasy a hororu pre všetkých tých, ktorí majú radi efekty, zábavu i napätie. Film kultového režiséra Terryho Gilliama, nakrúcaný v teritóriu Čiech, nielen s Mattom Damonom, Heathom Ledgerom, Monicou Bellucci, ale aj českými hviezdami na čele s Tomášom Hanákom. Zberatelia príbehov a rozprávkári Jake a Will Grimmovci putujú od dediny k dedine, a predstierajú, že pomáhajú ich obyvateľom uchrániť sa pred rôznymi bytosťami a ich kúzlami. Raz sa však stretnú s naozajstnou kliatbou a musia v sebe pozbierať všetku svoju odvahu, aby zvíťazili nad silami zla.

00:00 Kladivo na čarodějnice, ČSSR, 1969 (Joj Plus)
Jeden z najznámejších filmov Otakara Vávru vznikol podľa rovnomenného románu Václava Kaplického a podľa dochovaných súdnych zápisov z čarodejníckych procesov z rokov 1678-1695. Inkvizítor Boblig, je povolaný do mesta Šumperk, aby vyšetril priestupok jednej žobráčky, skonštruuje proces, ktorého metódy zaručujú priznanie všetkých obžalovaných. Proti sporiadaným a ušľachtilým občanom sa náhle vynorí moc, ktorá pod rúškom očisťovania kraja od čarodejníc sleduje iba vlastné obohatenie a ktorá neváha pre tento cieľ ničiť všetkých odporcov a obetovať životy desiatok nevinných ľudí.


21.4.
ŠTVRTOK

20:30 Stratená milenka (La Chambre verte), Francúzsko, 1978 (MGM)
Francúzske malé mestečko na konci dvadsiatych rokov 20. storočia. Julien Davenne (François Truffaut) je žurnalista, ktorého žena Julie zomrela už dávnejšie. Na pamiatku zhromažďuje v malej zelenej izbe všetky predmety, ktoré jej kedy patrili. Keď požiar zničí túto izbu, rozhodne sa zrekonštruovať malú znehodnotenú kaplnku, ktorú zasvätí Julii a iným mŕtvym, ktorých za život poznal.

21:00 Iris (Iris), Veľká Británia/ USA, 2001 (Filmbox)
Film "Iris" zachytáva jemný a výnimočný príbeh lásky známej spisovateľky a filozofky Iris Murdochovej a Johna Bayleyho, od ich stretnutia v Oxforde 50.rokov až po jej smrť v roku 1999, a ich neľahký spoločný život, poznačený jej psychickou poruchou. V príbehu ich štyridsaťročnej lásky sa pod drobnohľad dostáva samotná podstata manželstva - prežiť celý život so všetkými príjemnými i nepríjemnými vlastnosťami, nedostatkami i problémami toho druhého. Ich vzťah bol jednou z najväčších literárnych romancí storočia, ale aj príbehom o tom, že skutočná láska dokáže prekonať aj tie najťažšie a najtragickejšie okolnosti ľudského života.

22:00 Barbar Conan (Conan the Barbarian), USA, 1982 (Joj Plus)
Conanov príbeh sa odohráva v mýtickej dobe, plnej nadprirodzených síl a nebezpečenstva. Keď je Conan ešte malý chlapec, je dedina, v ktorej žije, prepadnutá bojovníkmi a všetci okrem detí sú zavraždení. Po pätnástich rokoch utrpenia zostal nažive iba Conan a jeho srdce je plné nenávisti.

22:15 Slečna učiteľka (Mademoiselle), Francúzsko/ Veľká Británia, 1966 (MGM)
Frustrovaná učiteľka (Jeanne Moreau) obyvateľom francúzskej dedinky, kde žije, zámerne spôsobuje ničivé nehody. Zakladá požiare, trávi zvieratá, spôsobuje záplavy. Všetko pre ohrdnutú lásku k prisťahovalcovi  Manouovi. Potlačovaná túžba ju ženie k čoraz deštruktívnejším činom.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2011 TV tipy 18.4. - 24.4. 2011 TV tipy 18.4. - 24.4. 2011


22.4.
PIATOK

13:25 Robin Hood: Kráľ zbojníkov (Robin Hood: Prince ...), USA, 1991 (Markíza)
V tureckom väzení je zajatý mladý šľachtic Robin z Locksley (Kevin Costner), ktorý pomôže na slobodu svojim dvom priateľom. Cestou domov mu jeden z nich zachráni život a ten druhý, múdry Maur Azim, sa stane jeho verným sprievodcom a radcom. Po návrate k anglickým brehom však mladý Robin poznáva, že doma nie je všetko tak, ako si predstavoval. Vo vypálenom rodinnom sídle nájde mŕtveho otca a jeho úhlavným nepriateľom sa stáva pôvodca všetkého zla v krajine, nottinghamský šerif. Kráľov oddaný šľachtic sa v týchto búrlivých pomeroch zmení na rebela, anarchistu a zbojníka.

23:20 1984 (Nineteen Eighty-Four), Veľká Británia, 1984 (MGM)
Pre adaptáciu asi najslávnejšieho antiutopistického románu všetkých čias, Orwellovho 1984, sa v rovnakom roku, ktorý stojí v názve knihy, rozhodol režisér Michael Radford. Pod jeho velením sa John Hurt oblieka do kože Winstona Smitha, ktorý verí, že aj v totalitnej Oceánii je možno uniknúť pohľadu Veľkého brata a nadobudnúť stratenú slobodu.

23:50 Bad Boys (Bad Boys), USA, 1995 (Markíza)
Na začiatku maskovaná banda Francúza Foucheta vnikne do trezoru Miamského protidrogového oddelenia a ukradne heroín v hodnote sto miliónov dolárov. Marcus Burnett a Mike Lowrey sú najlepšími detektívmi v celom Miami. Na dolapenie páchateľov majú dva dni, inak prípad preberie FBI a celé policajné oddelenie vyhodia z práce.


23.4.
SOBOTA

20:00 Rain Man (Rain Man), USA, 1988 (Joj Plus)
Charlie Babbitt práve zistil, že má autistického brata Raymonda. A zistil to za pomerne dramatických okolností. Jeho otec odišiel na druhý svet pred niekoľkými dňami a podstatnú časť dedičstva zanechal niekomu, koho Charlie vôbec nepozná. O to väčšie je jeho zdesenie, že tomu zvláštnemu mužovi v žilách koluje tá istá krv. A aj keď sa na prvý pohľad zdá, že týchto dvoch môžu spájať iba spoloční predkovia, nie je to celkom tak. O chvíľu sa začne veľké dobrodružstvo, na ktorého konci ich čaká vzájomné porozumenie. Pocit blízkosti, ktorý nikoho nenechá chladným.

21:20  Sherlock: Veľká hra (Sherlock), Veľká Británia, 2010 (Čt1)
Sherlock Holmes zúfa. Už dlho nenarazil na prípad hodný jeho intelektu a pokiaľ niečo naozaj z duše nenávidí, tak je to nečinnosť kriminálnych živlov, ktorá ho vrhá do hlbín stále neznesiteľnejšej nudy. Netuší, že sa už čoskoro ocitne pred doposiaľ najväčšou výzvou svojho života. Baker Street otrasie výbuch a šialený útočník hrozí ďalšími atentátmi, pokiaľ Sherlock nedokáže v stanovenom časovom limite vyriešiť hádanky, ktoré mu dáva.

21:30 Vyprážané zelené paradajky  (Fried Green Tomatoes), USA, 1991 (Dvojka)
Láskavý príbeh o ťažkostiach i radostiach v živote ženy. Evelyn je žena v domácnosti, nespokojná so svojím manželstvom. Keď ide do sanatória navštíviť príbuzných, zoznámi sa so staršou dámou Ninny. Ninny jej porozpráva príbeh o mladej žene žijúcej v Alabame v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Prostredníctvom jej osudu sa Evelyn postaví na nohy, vezme svoj život do vlastných rúk a v Ninny nájde vzácnu priateľku.

23:05 Putovanie s domácimi zvieratami (Путешествие с домашними животными), Rus., 2007 (Čt2)
Natálie sa narodila a vyrástla v detskom domove, odkiaľ ju v šestnástich odviedol pred oltár grobiansky despota. Devätnásť rokov samoty v polorozpadnutom dome pri trati, po ktorej sa mihajú vlaky s "živými" ľuďmi, sa končí smrťou nemilovaného muža. Pred Natáliou sa po prvý krát otvára svet možností a výziev, do ktorého sa bez zábran ponorí.

23:50 Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof), USA, 2007 (Markíza)
Kurt Russel ako vraždiaci maniak za volantom nepozná zľutovanie. Jungle Julia, najlepšia DJ-ka v meste, sa chystá poriadne to roztočiť so svojimi dvomi kamarátkami. Sexi trojka vyráža na záťah a priťahuje pohľady okoloidúcich ako magnet. Medzi chlapíkmi, čo na ňu čumia je aj kaskadér Mike. Rebel pokrytý jazvami sleduje dámsku jazdu spoza volantu svojho auta. Zatiaľ, čo sa dievčatá usádzajú v bare, Mike žhaví svoju zbraň - nadupané kaskadérske auto – do životu nebezpečných otáčok.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2011 TV tipy 18.4. - 24.4. 2011 TV tipy 18.4. - 24.4. 2011


24.4.
NEDEĽA

20:15 Tanec s vlkmi (Dances with Wolves), USA, 1990 (Jednotka)
Poručíka Johna Dunbara prevelia do najvzdialenejšej pevnosti na západnej hranici. Stane sa jej jediným obyvateľom. Samota mu otvorí oči, až napokon začne vnímať svet okolo seba. Spriatelí sa osamelým vlkom a pokúša sa nadviazať kontakt s Indiánmi. Zapáči sa mu ich harmonický život a sám v tomto spôsobe života nachádza zmysel svojej ďalšej existencie.

22:00 Sunshine (Sunshine), Veľká Británia, 2007 (Joj)
V bližšie nešpecifikovanej budúcnosti naša najbližšia hviezda umiera. Slnko vyhasína a Zem, opantaná solárnou zimou, sa rozhodla pre posledný, zúfalý čin. Ľudstvo vyšle osemčlennú posádku a atómovú bombu veľkosti Manhattanského polostrova na lodi Icarus 2, aby slnko znova „naštartovali“. Ako tomu už pri kozmických sci-fi býva, nasleduje typický scenár nehôd, katastrôf a úmrtí, ktoré sa vo vesmíre proste stávajú (aspoň ak máme veriť Hollywoodu), tentoraz však s jedným veľkým ale. Asi v polovičke filmu prestane Sunshine byť čistokrvným sci-fi – úloha, ktorú zastával dovtedy bravúrne, aj keď trošku predvídavo – a zmení žáner. Film režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting, 28 dní po tom) vychádza z vedeckých poznatkov o možnom konci našej civilizácie, ale zamýšľa sa nad tým, čo by sa stalo, keby k niečomu podobnému došlo v relatívne blízkej budúcnosti.

00:40 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (MGM)
Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvôli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia.


HIT TÝŽDŇA

24.4.
NEDEĽA

22:00 Sunshine (Sunshine), Veľká Británia, 2007 (Joj)
V bližšie nešpecifikovanej budúcnosti naša najbližšia hviezda umiera. Slnko vyhasína a Zem, opantaná solárnou zimou, sa rozhodla pre posledný, zúfalý čin. Ľudstvo vyšle osemčlennú posádku a atómovú bombu veľkosti Manhattanského polostrova na lodi Icarus 2, aby slnko znova „naštartovali“. Ako tomu už pri kozmických sci-fi býva, nasleduje typický scenár nehôd, katastrôf a úmrtí, ktoré sa vo vesmíre proste stávajú (aspoň ak máme veriť Hollywoodu), tentoraz však s jedným veľkým ale. Asi v polovičke filmu prestane Sunshine byť čistokrvným sci-fi – úloha, ktorú zastával dovtedy bravúrne, aj keď trošku predvídavo – a zmení žáner. Film režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting, 28 dní po tom) vychádza z vedeckých poznatkov o možnom konci našej civilizácie, ale zamýšľa sa nad tým, čo by sa stalo, keby k niečomu podobnému došlo v relatívne blízkej budúcnosti.


autor Tomáš Daneček 18.4.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.