TV TIPY 2.5. - 8.5. 2011

TV TIPY 2.5. - 8.5. 2011

VOD recenzia



2.5.
PONDELOK

20:30 Rio Bravo (Rio Bravo), USA, 1959 (MGM)
Slávny western nakrútil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks. V príbehu rozprávajúcom o pravom priateľstve, zmysle pre česť a spravodlivosť, pôsobivým spôsobom využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavných postáv. Sebavedomého, tvrdého šerifa hrá John Wayne, pomocníka Dudea bojujúceho s alkoholom stvárnil Dean Martin, úlohu príťažlivej mladej hazardnej hráčky vytvorila Angie Dickinson.

21:00 Čarovná flauta, (The Magic Flute), Veľká Británia/ Francúzsko, 2006 (Dvojka)
V adaptácii Mozartovej opery Čarovná flauta, ktorú nakrútil slávny britský režisér Kenneth Branagh, je dej zasadený do obdobia 1. svetovej vojny. Odvážny mladý vojak Tamino je vyslaný na nebezpečnú misiu - oslobodiť dcéru Kráľovnej noci, princeznú Paminu, ktorú niesol temný vládca Sarastro. Na ceste ho sprevádza čarovná flauta, ktorá ho má chrániť pred každou hrozbou, a jeho nový priateľ Papageno s čarovnou zvonkohrou...Veci však nie sú také, ako sa pôvodne zdali.

22:30 Sledovanie, (Following), Veľká Británia, 1998 (Čt2)
Osamelý mladík Bill žije v Londýne a rád by sa stal spisovateľom. Chýba mu však inšpirácia, kontakty a financie. Rozhodne sa sledovať neznámych ľudí na uliciach, z davu si náhodne vyberá jednotlivcov a pozoruje ich chovanie, aby získal námety. Tak si aspoň sám pre seba obhajuje svoje nepriznané voyeurstvo. Raz poruší základné pravidlo, ktoré si stanovil - nesledovať niekoho dvakrát. Celovečerný debut režiséra a scenáristu Christophera Nolana (Memento, Insomnia, Batman začína), ktorý vznikol v priebehu jedného roku cez víkendy, je originálny po formálnej aj obsahovej stránke. Nolanova práca s postavami, časom a dialógmi robí z tohto čiernobieleho filmu napínavé dielo, ktoré zaujme napriek skromnému rozpočtu. Príbeh v žánri psychothrilleru sa skladá z jednotlivých zdanlivo nesúvisiacich záberov a scén vedúcich až k prekvapujúcej pointe. Niektoré témy ako aj princíp nelineárneho rozprávania Nolan použil aj v neskorších filmoch.


3.5.
UTOROK

20:50 Búrlivé výšiny (Wuthering Heights), Veľká Británia/ USA, 1992 (Čt2)
Tragická história jednej veľkej a nenaplnenej lásky, zrady, nenávisti a túžby po pomste bola nakrútená podľa románu Emily Brontë. Viktoriánsky poňaté rozprávanie usiluje o maximálnu vernosť predlohe a o evokovanie dobovej atmosféry prostredníctvom starostlivo rekonštruovaných reálií. Divákov okúzli romantická kamera, bohato ťažiaca z drsnej krásy yorkshirských exteriérov. V adaptácii Petera Kosminskeho (Biely oleander) sa hlavných úloh ujali Juliette Binoche a Ralph Fiennes.

20:50 Obávaný bojovník (霍元甲), Hong Kong/ Čína/ USA, 2006 (MGM)
Huo Yuan Jia (Jet Li) sa už ako mladý chlapec snaží dosiahnuť otcove kvality v bojovom umení WuShu a naďalej robiť česť svojmu rodu. Jeho cieľom je byť najlepší, čo sa mu po niekoľkých rokoch a množstve súbojov podarí. Jeho povesť majstra bojových umení sa šíri, ale rastie aj jeho pýcha. Potom ako v súboji zabije súpera, pomsta dopadne na celú jeho rodinu. Po tejto tragédii na sedem rokov zmizne, aby objavil pravý zmysel boja.

22:55 Útok (Attack), USA, 1956 (Čt2)
Filmy z II. Svetovej vojny tvoria v americkej kinematografii svojbytný žáner. Objavili sa prakticky hneď po prepadnutí Pearl Harboru a okamžite sa stali dôležitou súčasťou amerického vojenského úsilia. Boli vcelku prvoplánovo propagandistické a prezentovali prvú fázu bojov predovšetkým akcii v Pacifiku. S väčším odstupom od vojnových udalostí sa menil uhol pohľadu tvorcov. Namiesto propagandistických diel začali vznikať realistické drámy, zameriavajúce sa na osudy jednotlivcov často v úplne nehrdinských situáciách, a dokonca snímky, kriticky zobrazujúce pomery v armáde. K takým patrí Útok nakrútený známym režisérom Robertom Aldrichom a odohrávajúcim sa v Európe roku 1944. Dáva do kontrastu obyčajné hrdinstvo prostých vojakov, vedených poručíkom Costom (Jack Palance), a ich veliteľa, kapitána Cooneyho (Eddie Albert), neschopného dôstojníka a navyše zbabelca, ktorého na jeho veliteľskom mieste drží iba vypočítavá priazeň jeho nadriadeného, podplukovníka Bartletta (Lee Marvin). Útok dáva prednosť psychológii pred akciou a jeho protivojnové stanovisko je veľmi výrečné. To bol dostatočný dôvod pre armádu, aby odmietla pri nakrúcaní akokoľvek spolupracovať.  Kameramanovi Josephovi Birocovi sa podarilo dať filmu realistický nádych a k jeho presvedčivosti určite prispelo, že všetci traja hlavní predstavitelia boli skutoční veteráni bojov  II. svetovej vojny.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2011 TV tipy 2.5. - 8.5. 2011 TV tipy 2.5. - 8.5. 2011


4.5.
STREDA

20:30 Nezmieriteľní (The Unforgiven), USA, 1960 (MGM)
Je to divoký kraj, iba nedávno skončili boje s indiánmi a sú ešte v živej pamäti. Vedľa seba tu žijú rodiny Zacharyovcov a Rowlinsovcov, ktoré by susedské vzťahy chceli premeniť v príbuzenské. Ale vtedy začne kraj obchádzať záhadný starec, ktorý prehlasuje, že Rachel Zachary (Audrey Hepburn) je indiánka. Dokonca sami Kiowovia prichádzajú k Zacharyovcom a žiadajú Rachelinho brata Bena (Burt Lancaster), ktorý je hlavou rodiny, aby im dievča vydal. Ben odmieta. Avšak to, čo sa zdalo byť len zlou fámou, a o čom nemali poňatie ani Rachel ani jej bratia, o čom vedela len ich matka, sa ukáže byť skutočnosť.

22:50 Plačúci drak (Crying Freeman), Kanada/ Francúzsko/ Japonsko/ USA, 1995 (Film+)
Francúz nakrútil príbeh na báze komiksu z Ďalekého Východu o nájomnom vrahovi, ktorý pri svojich vražedných činoch plače a jedného dňa sa do neho zamiluje jeho vlastná obeť. Prostredníctvom nej nám rozpráva svoj príbeh v zaujímavej forme...

01:20 Dým bramborové natě, ČSSR, 1976 (Joj Plus)
Starnúci pražský špecialista prijme po rozchode so ženou, ktorá zostala v zahraničí, miesto obvodného lekára vo vidieckom zdravotnom stredisku, kde chce opäť nájsť duševný kľud a rovnováhu. Zo začiatku naráža na nedôveru, nepochopenie a ohováranie miestnych obyvateľov. Jeho odborné znalosti, chápanie ľudských hodnôt a slabostí a múdry kľud však jeho okolie presvedčí, že je nie len dobrý lekár, ale aj človek.


5.5.
ŠTVRTOK

20:30 Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho), USA, 1991 (MGM)
Štúdia postáv v ktorej sa režisér Gus Van Sant zameriava  na priateľstvo dvoch prostitútov Mikea (River Phoenix) a Scotta (Keanu Reeves). Žijú  na ulici, užívajú drogy a predávajú sa mužom aj ženám. Mike je tichý gay trpiaci narkolepsiou. Je posadnutý hľadaním matky, ktorá ho v detstve opustila. Scott je rebelujúcim synom vysokopostavených rodičov, ktorý si túto formu života zvolil aby zahanbil otca. Mike je do Scotta zamilovaný, ten je však heterosexuál a opakovane tvrdí, že jeho momentálny životný štýl je len dočasný. Spoločne sa vyberú hľadať Mikeovu stratenú matku. Počas cesty z Portlandu do Idaho sa k nim pridá krásna mladá Talianka.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2011 TV tipy 2.5. - 8.5. 2011 TV tipy 2.5. - 8.5. 2011


6.5.
PIATOK

22:10 Cez 110. ulicu (Across 110th Street), USA, 1972 (MGM)
New Yorskom Harleme ukradnú talianskej mafii traja za policajtov prezlečení černosi 300 000 dolárov. Do pátrania po páchateľoch sa angažuje celé mesto. V pätách sú im skorumpovaný policajt a jeho čestný kolega (Anthony Quinn a Yaphet Kotto),  ale aj po pomste prahnúca mafia.

01:10 Rocky II (Rocky II), USA, 1979 (Markíza)
Spravodlivejšia by bola remíza, ale rozhodcova za víťaza zápasu určili Apolla. Obaja aktéri sú na ceste do nemocnice a keďže Apollo sa necíti ako víťaz, v jeho plánoch už má pevné miesto odvetný zápas. Rocky má však celkom iné ciele. Po prepustení z väznice sa chystá požiadať Adrianu o ruku, kúpiť veľký dom a dať si od boxu na určitý čas odpočinok. No aj taký zlatý mešec, aký sa dostáva za účasť v zápase o majstra sveta má svoje dno. Rockymu nezostáva nič oné, ako prijať Apollovu výzvu a opäť vstúpiť do ringu.


7.5.
SOBOTA

13:30 Atentát, ČSSR, 1964 (Čt1)
Film Jiřího Sequensa nás vracia do doby nacistickej okupácie. Napínavým spôsobom rozpráva o čine, ktorý má významné miesto v dejinách druhej svetovej vojny: o atentáte na najvyššieho predstaviteľa nacistickej moci v Čechách. Podáva široký obraz tejto udalosti a pokúša sa postihnúť najrôznejšie súvislosti Heydrichovho sporu s admirálom Canarisom, výcvik českých parašutistov v Anglicku a obzvlášť sugestívne zachytáva osud troch parašutistických skupín od ich zoskoku až po záverečný hrdinský boj v krypte pražského kostola.

20:15 X-Men: Posledný vzdor (X-Men: The Last Stand), USA/ Veľká Británia, 2006 (Joj)
Vo filme X-Men: Posledný vzdor, ktorý je záverečnou kapitolou tejto filmovej trilógie, ohrozuje vývoj svetových dejín „liek“, ktorý dokáže premeniť mutantov na obyčajných ľudí. Mutanti majú prvý krát možnosť zvoliť si svoju budúcnosť: buď si môžu zachovať svoju výnimočnosť, ktorá je však príčinou ich izolácie a odcudzenia od ostatných alebo sa svojich schopností vzdať a stať sa normálnymi ľuďmi. Protichodné názory mutantích vodcov Charlesa Xavera, ktorý hlása toleranciu a Magneta, podľa ktorého prežijú len tí najsilnejší sú podrobení poslednej skúške – a rozpútajú vojnu, ktorá má všetky vojny definitívne ukončiť.

21:50 Horiaci sneh (Горячий снег), ZSSR, 1974 (Dvojka)
Sovietska filmová dráma z obdobia druhej svetovej vojny zachytáva osudy statočných vojakov a dôstojníkov jednej delostreleckej batérie. S nasadením vlastných životov a heroickým úsilím sa snažia za každú cenu zabrániť nemeckej tankovej divízii prebiť sa ku Stalingradu v rámci operácie, ktorá mala prelomiť sovietske obkľúčenie nemeckej armády. Horiaci sneh je filmovým spracovaním klasickej vojnovej knihy Jurija Bondareva.

23:05 Papierový vojak (Бумажный солдат), Rusko, 2008 (Čt2)
Na pozadí prelomových historických udalostí, akým je prvá výprava do vesmíru, sa odvíja príbeh doktora Pokrovského, ktorý sa stará o zdravie sovietskych kozmonautov. Rozpoltená Danielova duša nenachádza pokoj v osobnom ani profesnom živote. Oscilujúc medzi dvoma milujúcimi ženami, otcovými ambíciami, vlastnými komplexmi a službou rodnej krajine, nenachádza priestor pre seba. Očakávanie veľkého víťazstva sa v blativo rozrytej základni kazašského Bajkonuru mení na predtuchu hroziacej smrti nevinných ľudí, na ktorej by doktor niesol nezmazateľnú vinu. Pohľad do zákulisí Gagarinovho štartu je predovšetkým výpoveďou o duševnom tápaní ľudí, ktorí sa ocitli pred dilemou, ktorá môže navždy zmeniť ich život.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2011 TV tipy 2.5. - 8.5. 2011 TV tipy 2.5. - 8.5. 2011


8.5.
NEDEĽA

20:00 Protektor, Česko, 2009 (Čt1)
Film rozpráva príbeh rozhlasového zamestnanca Emila Vrbatu a jeho ženy Hany, začínajúcej herečky. Súradnice každodennosti naruší vojna a po obsadení krajiny nemeckými vojskami sa veci začínajú prudko meniť. Emil dostáva po nepohodlnom kolegovi atraktívny post moderátora relácie Hlasy domova. Hanina sľubná kariéra filmovej divy kvôli jej židovskému pôvodu končí. Postupne už nesmie chodiť ani do parku, či kaviarne a celé dni trávi zavretá doma. Manžel si uvedomuje, že jediný spôsob, ako ju ochrániť, je akceptácia situácie a podvolenie sa, čo prakticky znamená kolaborovať. Zatiaľ čo navonok spoločensky stúpa a stáva sa mediálnym hlasom režimu, doma sa prehlbuje vzájomné nepochopenie prameniace z odcudzenia jeho a jej sveta. Stáva sa  Haniným protektorom, ktorý chráni a zároveň okupuje. 

20:15 Valkýra (Valkyrie), USA/ Nemecko, 2008 (Markíza)
Plukovník von Stauffenberg (Tom Cruise) je jedným z veliteľov v severnej Afrike. Je presvedčený, že službou pod Hitlerom sa spreneveruje svojej vlasti. Keď sa po zranení vráti do Berlína, je len otázkou času, kedy sa s ním spojí skupina významných mužov, neveriacich v stúpajúcu hviezdu Führera a odhodlaných zachrániť z Nemecka, čo sa ešte dá. Je otázkou, či idealista s modrou krvou (plukovník je zároveň gróf) nájde spoločnú reč s politikmi, prospechármi a nerozhodnými nespokojencami. Atmosféru naliehavosti a paranoje vo vnútri nemeckého odporu pomohol režisérovi Bryanovi Singerovi (X- Men, Superman sa vracia, Obvyklí podozriví)vytvoriť tím jeho stálych spolupracovníkov – oscarový scenárista Christopher McQuarrie (Obvyklí podozriví), kameraman Newton Thomas Sigel (Superman sa vracia, X- Men) a mnoho ďalších.
 
22:25 Diablova dielňa (Die Fälscher), Rakúsko/ Nemecko, 2007 (Čt2)
Skutočný príbeh o najväčšej falšovateľskej operácii v histórii. Salomon "Sally" Sorowitsch (Karl Markovics) je kráľom falšovateľov. Žije si bohémsky medzi kartami, alkoholom a ženami v nacistickom Berlíne. Jeho šťastie sa obráti, keď ho zatkne policajný inšpektor Friedrich Herzog (Devid Striesow). Okamžite je odvezený do koncentračného tábora v Mauthausene. Salmon však preukáže zaujímavé schopnosti a tak ho prevezú do tábora v Sachsenhausene. Tu sa znovu stretáva s Herzogom, ktorý je tu na tajnej misii.

23:00  Lásky mezi kapkami deště, ČSSR, 1979 (Joj Plus)
Česká filmová romanca režiséra Karla Kachyňu o láske na predmestí Žižkova, dvoch bratoch a súboji obuvníka Davida s baťovským Goliášom. Príbeh sa odohráva v tridsiatych rokoch.  Na jeho počiatku sa na pražský Žižkov sťahuje vidiecka rodina obuvníka Bursíka. Na rozdiel od otca (Vladimír Menšík), ktorý si nikdy na život veľkomesta nezvykol, sa jeho deti rýchlo prispôsobili a našli si tam svoje miesto, hlavne bratia Pepan (Jan Hrušínský) a Kajda (Lukáš Vaculík).

HIT TÝŽDŇA
2.5.
PONDELOK

22:30 Sledovanie, (Following), Veľká Británia, 1998 (Čt2)
Osamelý mladík Bill žije v Londýne a rád by sa stal spisovateľom. Chýba mu však inšpirácia, kontakty a financie. Rozhodne sa sledovať neznámych ľudí na uliciach, z davu si náhodne vyberá jednotlivcov a pozoruje ich chovanie, aby získal námety. Tak si aspoň sám pre seba obhajuje svoje nepriznané voyeurstvo. Raz poruší základné pravidlo, ktoré si stanovil - nesledovať niekoho dvakrát.

Celovečerný debut režiséra a scenáristu Christophera Nolana (Memento, Insomnia, Batman začína), ktorý vznikol v priebehu jedného roku cez víkendy, je originálny po formálnej aj obsahovej stránke. Nolanova práca s postavami, časom a dialógmi robí z tohto čiernobieleho filmu napínavé dielo, ktoré zaujme napriek skromnému rozpočtu. Príbeh v žánri psychothrilleru sa skladá z jednotlivých zdanlivo nesúvisiacich záberov a scén vedúcich až k prekvapujúcej pointe. Niektoré témy ako aj princíp nelineárneho rozprávania Nolan použil aj v neskorších filmoch.


autor Tomáš Daneček 2.5.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.