TV TIPY 20.6. - 26.6. 2011

TV TIPY 20.6. - 26.6. 2011

VOD recenzia



20.6.
PONDELOK

22:00 Prineste mi hlavu Alfreda Garciu (Bring Me the Head of Alfredo Garcia), Mex./USA, 1974 (Čt2)
Snímka z roku 1974 patrí medzi najosobnejšie diela režiséra Sama Peckinpaha. Sú mu dokonca pripisované autobiografické prvky. Skôr než o road-movie ide vlastne o western zo súčasnosti. Peckinpah v ňom ako obvykle nešetrí násilnými scénami a morbídnymi výjavmi, avšak ponúka aj okamžiky romantického odpočinutia a ironického nadhľadu.

22:20 Námestie spasiteľa (Plac Zbawiciela), Poľsko, 2006 (Čt2)
Dramatický príbeh podľa vlastného scenáru nakrútila režijná dvojica Krzysztof Krauze a Joanna Kos-Krauzeová. Tvorcovia zvolili bezmála reportážny prístup, umožňujúci bez zbytočných emócií líčiť postupné nahlodávanie rodinných väzieb v obyčajnej rodine, spôsobenej zhodou nešťastných náhod.
 

21.6.
UTOROK

16:55  Cesta domov  (我的父亲母亲), Čína, 1999 (Cinemax)
Obchodník Luo Yusheng (Honglei Sun) sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa – zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka (Yulian Zhao) trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu (Hao Zheng) v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat Zhao Di (Ziyi Zhang). Láska však nemala v období čínskej „kultúrnej revolúcie“ miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie.

20:05 Posledné údolie (The Last Valley), USA, 1970 (Čt2)
Krajinou zdevastovanou zúriacou tridsaťročnou vojnou uteká potulný Vogel (O. Sharif). V zabudnutom cípe bavorských Álp nachádza dedinu nedotknutú vojnou. Čoskoro sa však zjavuje malý vojenský oddiel vedený Kapitánom (M. Caine), namiesto obvyklého drancovania sa však bitkami zocelený muž rozhodne stráviť tu kľudnú zimu a nabrať sily pred ďalším ťažením. V dedine panuje krehké prímerie. Skryte však dochádza k vyhrocovaniu vzťahov, ktoré vedie po odchode vojakov k boju o moc a  vybavovaniu účtov.

21:00 Posledný Mohykán (The Last of the Mohicans), USA, 1992 (Universal)
Filmári si veľakrát zvolili ako predlohu pentalógiu Jamesa F. Coopera o dobrodružstvách bieleho lovca a jeho indiánskych priateľov v období bojov Francúzov a Angličanov o nové územia v Severnej Amerike. Najznámejšia je úvodná kniha Posledný Mohykán.

23:25 Interview (Interview), USA/ Holandsko/ Kanada, 2007 (Čt2)
Steve Buscemi, herec s bohatým repertoárom vedľajších úloh si zasa raz naordinoval režisérsku stoličku. Tentoraz prichádza s remakeom diela holandského režiséra Thea van Gogha, ktorý bol v roku 2004 zavraždený islamským fundamentalistom kvôli príliš liberálnym názorom. Interview je komorným príbehom rozhovoru, ktorý sa pre aktérov stane čímsi viac než neosobným rande na objednávku bulvárneho plátku.

00:50 Horda (La Horde), Francúzsko, 2009 (Cinemax)
Skupina policajtov sa rozhodne pomstiť smrť kolegu. Banda zločincov, ktorá ho má na svedomí sa ukrýva vo výškovej budove na predmestí Paríža. Tam sa po zuby ozbrojení policajti vydajú. Trestná výprava sa ale nepodarí a všetkých navyše začnú ohrozovať zombie, ktorí sa z ničoho nič vyroja. Policajti a zločinci tak musí spojiť sily, pokiaľ chcú prežiť.

TV tipy 20.6. - 26.6. 2011 TV tipy 20.6. - 26.6. 2011 TV tipy 20.6. - 26.6. 2011


22.6.
STREDA

16:15 Dvanásť (12), Rusko, 2007 (Filmbox Extra)
Nikita Michalkov zobral základnú zápletku Lumetových Dvanástich rozhnevaných mužov a nakrútil ju po svojom. Prostá východisková situácia, proces s údajným mladým otcovrahom (v kontexte novšej produkcie Čečencom obvineným zo zabitia nevlastného otca – Rusa), sa stáva zámienkou na rozohratie veľkolepého výjavu odhaľujúceho mnohé jazvy národa aj duší jeho príslušníkov.

20:30 Pat Garrett a Billy the Kid (Pat Garrett and Billy the Kid), USA, 1973 (MGM)
Pôsobivý, baladicky ladený western režiséra Sama Peckinpaha zaujme príbehom s radom drsných, surových i básnivých scén, neúctou k ženám, rovnako ako napätou atmosférou a hereckými výkonmi. Film pritom neprináša príliš lichotivý pohľad na obe známe legendy divokého Západu.

22:00 Krajinka, Slovensko/ Česko, 2000 (Jednotka)
Krajinka - to je mozaika tragikomických historiek, ktoré priniesol a odvial čas. Príbehy prostých ľudí na malom kúsku Slovenska, vo vymierajúcej lokalite, mapujú ľudské osudy v histórii a históriu v ľudských osudoch počas šesťdesiatich rokov, kedy sa rodia a umierajú generácie, ľudia sa stretávajú a strácajú, prežívajúc svoje každodenné radosti a trápenia. Vojny, prevraty a iné dramatické udalosti doliehajú na osudy obyčajných ľudí v tomto zabudnutom kúsku zeme skôr v podobe tragikomických nedorozumení a zápletiek, ako s tragickým dosahom. Lebo postavy a postavičky Krajinky žijú svojskou životnou filozofiou a bizarnou schopnosťou vzdorovať "rušivým" vplyvom. Film Dušana Dušeka a Martina Šulíka sa vo vysielaní STV prezentuje v dvoch častiach.

22:00 Erotikon, ČSR, 1929 (CS Film)
Nemá dráma Erotikon, ktorú nakrútil Gustav Machatý v rokoch 1928-29, mala tvorcovi dopomôcť k medzinárodnej sláve. Škandálnou povesťou opradený film bol ešte pred dokončením predaný do zahraničia. Jeho „kozmopolitný" charakter a ambície potvrdzovalo medzinárodné herecké obsadenie na čele so slovinskou kráľovnou krásy Itou Rinou. Námet v podobe filmového manuskriptu napísal Vítězslav Nezval a rozpracoval ho Machatý. Jedná sa o banálny príbeh milostného vzplanutia naivného dedinského dievčaťa, ktorú privedie do iného stavu ľahkovážny sveták. Erotikon je svojou formou obdobne priekopnícke dielo ako režisérov najslávnejší film Extáza. 

23:20 Demolátor (Demolition Man), USA, 1993 (Markíza)
Los Angeles 1996 - policajt John Spartan, Demolition Man, v súboji s napol geniálnym, napol šialeným zločincom Phoenixom spôsobí nešťastnou náhodou smrť dvadsiatich rukojemníkov v troskách explodujúceho domu. Trest je vykonaný hibernáciou - zmrazením na desiatky rokov. Pre Phoenixa za jeho zločin, pre Spartana za neúmyselné zabitie. San Angeles 2032 - dokonalé mesto, plné harmónie, mieru a bezpečnej telepatickej lásky. Len kdesi v podzemí živorí skupina zlých ľudí, veriacich v slobodný život. Keď zločinec ako Phoenix utečie do tejto nenásilnej oázy, polícii nezostane iné, než priviesť k životu i Spartana, aby zachránil celé mesto.


23.6.
ŠTVRTOK

16:20 Ja a Orson Welles (Me nad Orson Welles), Veľká Británia, 2008 (Cinemax)
Komediálna dráma sa odohráva v vzrušujúcom svete newyorského divadla. Píše sa rok 1937 a na stredoškolského študenta, divadelného nadšenca Richarda Samuelsa (Zac Efron) sa usmialo šťastie, teda skôr majiteľ divadla Mercury Orson Welles (Christian McKay), ktorý mu ponúkol vedľajšiu úlohu legendárnom naštudovaní hry Julius Caesar. V priebehu jedného magického týždňa tak Richard debutuje na Broadwayi, prežije románik s ambicióznou staršou ženou a spozná i temné stránky génia potom, ako sa dostane do sporu s panovačnosťou Wellesa.

20:00 Něžný barbar, ČSFR, 1989 (Kino CS)
Svojrázny kreslič a grafik Vladimír Boudník (Boleslav Polívka) je jedným z pražských intelektuálov, ktorí si v päťdesiatych rokoch namiesto súhlasu s vtedajším režimom vybrali radšej bohémsky spôsob života na okraji spoločnosti. Jeho najbližšími priateľmi sú Doktor, pracujúci v zberných surovinách (Jiří Menzel), a filozof Egon (Arnošt Goldflam). Najnovším Boudníkovým počinom je výstava jeho grafík v továrenskej hale v ČKD, ktorú blahosklonne povolil tamojší referent ROH. Režijný debut Petra Kolihu vznikol podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala, ktorá zachytáva skutočné a jedinečné autorovo priateľstvo s Vladimírom Boudníkom a filozofom Egonom Bondym.

00:25 Zblúdené srdcia (Coeurs), Francúzsko/ Taliansko, 2006 (Prima)
Súčasný Paríž, vybrane elegantné lokality a nemenej elegantná šestica postáv. Každá z nich však za gestami a úsmevmi skrýva svoje súkromné úzkosti z osamelosti alebo možnosti odchodu toho druhého. V niekoľkých zimných dňoch sa náhodne skrížia cesty navzájom neznámych ľudí, rozprávanie o nich sa vyznačuje espritom a buñuelovskou bizarnosťou, ale pocit, ktorý pretrvá v pozadí je melanchólia.

TV tipy 20.6. - 26.6. 2011 TV tipy 20.6. - 26.6. 2011 TV tipy 20.6. - 26.6. 2011


24.6.
PIATOK

22:15 Predátor (Predator), USA, 1987 (Joj)
Americká armáda vyšle oddiel pod vedením majora Dutcha Schaefera do džungle, kde má vyslobodiť niekoľko amerických vojakov, ktorých zajali vietnamskí partizáni. Po vykonanej akcii však americký vojaci musia bojovať s oveľa tajomnejším a nebezpečnejším nepriateľom.

22:20 Vlkolak (Full Moon High), USA, 1981 (MGM)
Táto hororová komédia od svojrázneho tvorcu Larryho Cohena je parodickým dobrodružstvom Tonyho Walkera (Adam Arkin, syn Alana Arkina), stredoškolského hráča amerického fotbalu. Toho najprv vezme jeho podivínsky a veľmi konzervatívny otec (Ed McMahon) pracujúci ako agent CIA na prázdniny do Transylvánie, kde ho kusne vlkodlak. Otec následne umiera pri nehode spojené s jeho premenou. Doslova vodopád nápadov a svojrázny humor Cohenovho razenia sa vo väčšine filmu presadzujú s odzbrojujúcou intenzitou a rozhodne radia snímku medzi najlepšie paródie hororov o vlkodlakoch.

22:50 Nenávisť (The Grudge), USA/ Japonsko,  2004 (Film+)
Tmavovlasé dievčatká o svoju temnú dušu usilovne škripotajú nechtami o podlahu, malí chlapčekovia vydávajú tie najbizarnejšie zvuky s tvárou pokrútenou v neprirodzený úškrn. Vitajte vo svete ázijských "ducharín", ktoré pomocou explozívnej nálože zvanej Kruh a činorodými ručičkami hollywoodskych remakerov paralyzovali strachom divákov po celom svete.

23:15 Dvanásť opíc (Twelve Monkeys), USA, 1995 (Prima)
V roku 1996 neznámy smrtiaci vírus takmer vyhladil ľudstvo. 10% preživších sa presťahovalo pod zem, pretože zemský povrch je naveky kontaminovaný a pre ľudí smrteľný. V roku 2035 je odsúdený James Cole vybraný ako nedobrovoľný dobrovoľník pre dôležitú misiu - ísť do roku 1996 a zistiť čo najviac informácií o mystickej skupine "Armáda 12 opíc", pravdepodobným strojcom vírusu. Lenže Cole chybou odlieta do 1990, kde ho zavrú a pošlú na psychiatrickú kliniku. Jeho doktorka Kathryn Raillová mu samozrejme neverí ani slovo, ale jej vedecké zmýšľanie je značne otrasené, keď na istú dobu Cole zmizne zo zavretej cely a potom sa opäť objaví v jej dobe, postrelený projektilom z 1. svetovej vojny


25.6.
SOBOTA

16:20 Červené slnko (Soleil rouge), Francúzsko/ Taliansko/ Španielsko, 1971 (Čt2)
Western nakrútený v roku 1971 s medzinárodným obsadením. V hlavných úlohách sa vedľa seba objavili americký predstaviteľ tvrdých mužov Charles Bronson, legenda japonských filmov Toširó Mifune, francúzsky herec Alain Delon a švajčiarska herečka Ursula Andress.

21:50 Noc na zemi (Night on Earth), Franc/ Nem/ Jap/ VB, 1991 (Cinemax)
Päť malých príbehov tohto filmu sa odohráva v rovnakom čase v rôznych svetových metropolách a časových zónach. Počas jednej noci sa medzi taxikármi a ich pasažiermi vytvorí zvláštne puto, ktoré ich vytrhne z anonymity mesta a odhalí čo-to z tajomstva ľudského života. Päť príbehov spája nostalgický humor a zvláštna atmosféra cesty, na ktorej sa z cudzincov prostredníctvom ľudského kontaktu aspoň na chvíľu stanú dôverní známi.

22:05 Ten športový život (This Sporting Life), Veľká Británia, 1963 (Dvojka)
Adaptácia rovnomenného románu Davida Storeya, predstaviteľa hnutia "mladých rozhnevaných mužov". Príbeh drsného baníka Franka zo severoanglického Yorkshiru, ktorý sa vďaka ragby stane športovou hviezdou. Hoci na štadióne slávi úspechy a okolie kvôli športovým výkonom toleruje jeho hrubosť, v ľúbostnom živote nenachádza naplnenie. Má síce pomer so svojou domácou, vdovou Hammondovou, tá však napriek milostnej afére odmieta akékoľvek city. Frankova impulzívnosť napokon vedie k ich tragickému rozchodu a Frankovi zostáva v živote jediná istota - svet ragby, v ktorom je rešpektovaný len natoľko, ako jeho posledný gól.

23:25 Spomienky na vraha (살인의 추억), Južná Kórea, 2003 (Čt2)
Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami - sériou vrážd, ku ktorým došlo v rokoch 1986 – 1991. V priebehu šiestich rokov policajti postupne nachádzali telá desiatich znásilnených a zavraždených žien. Medzi obeťami neexistuje žiadna zjavná súvislosť. Režisér Bong Joon-ho svoj film venoval desiatim ženám, ktoré, nebyť oných desiatich desivých večerov, ešte mohli žiť.  

TV tipy 20.6. - 26.6. 2011 TV tipy 20.6. - 26.6. 2011 TV tipy 20.6. - 26.6. 2011


26.6.
NEDEĽA

14:40 Osud človeka (Судьба человека), ZSSR, 1959 (Jednotka)
Sugestívny vojnový príbeh režiséra Sergeja Bondarčuka, nakrútený podľa novely Michaila Šolochova. Film sa začína v povojnovom lete r. 1946, kedy sa spisovateľ stretne s neznámym mužom. Tým neznámym je Andrej Sokolov, prostý človek, ktorý by bol žil spokojným životom obyčajného človeka, keby neprišla vojna. Andrej rozpráva o strašných podmienkach života, o utrpení vo vojenských táboroch a strate ľudskej dôstojnosti. Andrej sa však nedal pokoriť a má odvahu čeliť svojmu osudu, ktorý preň nikdy nestratil zmysel.

22:05 Séraphine (Séraphine), Francúzsko/ Belgicko, 2008 (Čt2)
V nekonečnom tichu, samote a predovšetkým pokore k umeniu a prírode sa odohráva filmová dráma režiséra Martina Provosta Séraphine. Rozpráva príbeh Séraphine Louis, naivnej maliarke, ktorá žila v rokoch 1864-1942. Chudobná pradlena a upratovačka sa vedľa svojej ťažkej práci venovala v živote jedinej veci - malovaniu. Za všetko, čo zarobila, si kupovala náčinie, sama miešala farby podľa vlastných tajných receptov a celé noci maľovala.

22:30 Thelma a Louise (Thelma & Louise), USA, 1991 (Joj Plus)
Road movie, ktorá nevyhnutne speje k tragickému finále. O ceste za slobodou, za ktorú sú hrdinky ochotné zaplatiť aj cenu najvyššiu. Hovorí sa – chyť život za pačesy. Ony tak urobili. Louise (Susan Sarandon) je servírkou v reštaurácii s rýchlym občerstvením a má problémy so svojím priateľom Jimmym, hudobníkom, ktorý je večne na cestách. Jej kamarátka Thelma (Geena Davis) navonok pôsobí ako spokojná manželka, ktorá sa poctivo stará o domácnosť a plné brucho svojho despotického manžela Darryla (Christopher McDonald). Obe však cítia, že taký život ich neuspokojuje a jedného dňa sa rozhodnú pre radikálnu zmenu. Nasadnú do auta a vyrazia si užívať ako za starých čias. Thelma sa z pocitu oslobodenia od všednosti opije a miestny Casanova sa ju pokúsi znásilniť. Louise ho po hádke zastrelí. Ženy preto utekajú do Mexika, kam však nikdy nedorazia.

23:55 Klan lietajúcich dýk (十面埋伏), Čína/Hong Kong, 2004 (Markíza)
Napínavý akčný film od tvorcov filmu Tiger a drak, ale zároveň aj silné a romantické rozprávanie o láske. Rok 859 nášho letopočtu, obdobie vlády dynastie Tang, ktorá bola v čase svojho rozkvetu jednou z najosvietenejších ríš čínskej histórie. Teraz sa však nachádza v úpadku. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. V zemi sa šíria nepokoje a početné povstalecké armády sa začínajú búriť. Tá najväčšia a najprestížnejšia si vraví Klan lietajúcich dýk. recenzia

01:15 Solaris (Solaris), USA, 2002 (Joj)
Štruktúrovo komplikovaný dej sa odohráva v nie presne určenej dobe, pravdepodobne niekedy na konci 21 storočia. Kamera úpenlivo sleduje osamelého psychológa Chrisa Kelvina (George Clooney), ktorý medzi kvapkami dažďa a gýčových výparov premýšľa nad zmyslom existencie a smrti. Túto jeho vlastnú seba deštrukciu zmení až naliehavý odkaz starého priateľa Gibariana (Ulrich Tukur), ktorý sa nachádza na špeciálnej stanici kdesi hlboko vo vesmíre pri nepreskúmanej planéte Solaris. Gibarian je zmätený z nevysvetliteľných udalostí, ktoré sa na stanici udiali a prosí Kelvina o pomoc. Viac povedať nemôže. Po prílete na stanicu, ale psychológa, ako jedinú a poslednú záchranu vesmírnej lode, vítajú krvavé škvrny, ktorými sú pokryté temné chodby. Netrvá dlho a Kelvin zistí, že Gibarian spáchal samovraždu a zvyšok posádky je posadnutý paranojou. recenzia



HIT TÝŽDŇA

25.6.
SOBOTA

23:25 Spomienky na vraha (살인의 추억), Južná Kórea, 2003 (Čt2)
Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami - sériou vrážd, ku ktorým došlo v rokoch 1986 – 1991. V priebehu šiestich rokov policajti postupne nachádzali telá desiatich znásilnených a zavraždených žien. Medzi obeťami neexistuje žiadna zjavná súvislosť. Režisér Bong Joon-ho svoj film venoval desiatim ženám, ktoré, nebyť oných desiatich desivých večerov, ešte mohli žiť.  

sHIT TÝŽDŇA

21.6.
UTOROK

23:00 Megalodon (Megalodon), USA, 2002 (Film+)
Pátranie po nových náleziskách ropy nikdy neskončí a v čele neúnavných hľadačov je spoločnosť Nexecon Petroleum,  na čele ktorej stojí Peter Brazier. Práve sa chystá k revolučnému kroku s najväčšou vrtnou plošinou, aká kedy bola postavená. V ľadových vodách severného Atlantiku blízko grónskeho pobrežia chce s plošinou nazvanou "Colossus" dosiahnuť najhlbšieho vrtu v dejinách a odhaliť tak nové nálezisko ropy. Aj keď Brazier podnikol všemožné bezpečnostné opatrenia a predbežné prieskumy, geológovia a ochrancovia životného prostredia sú zdesení a varujú, že zásah do dna, ktoré je v tejto oblasti nestabilné, by mohol mať katastrofálne následky pre ekosystém.


autor Tomáš Daneček 21.6.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.