TV TIPY 11.7. - 17.7. 2011

TV TIPY 11.7. - 17.7. 2011

VOD recenzia



11.7.
PONDELOK

20:00 Muž, ktorý vedel priveľa (The Man Who Knew Too Much), USA, 1956 (Cinemax)
Doktor Ben McKenna, jeho manželka Jo a ich syn Hank trávia exotickú dovolenku v Maroku. V autobuse spoznávajú tajomného muža Louisa Bernarda. Nasledujúci deň je Bernard zavraždený uprostred bazáru. Pred smrťou však stihne McKennovi prezradiť detaily plánovanej vraždy, ktorá sa má uskutočniť v Londýne. Vrahovia sa obávajú, že McKennovci ich plán vyzradia polícii a preto unesú malého Hanka. Ben a Jo sa však rozhodnú vziať veci do vlastných rúk a vydávajú sa po stopách svojho syna a úkladných vrahov do Londýna. Jeden z najlepších filmov režiséra Alfreda Hitchcocka je remakeom jeho rovnomennej snímky z tridsiatych rokov a režisérovmu dvornému skladateľovi Bernardovi Herrmannovi priniesol Oscara za najlepšiu hudbu.

22:00 Nepozvaný hosť (The Visitor), USA, 2007 (Čt2)
Profesor Walter Vale (Richard Jenkins) prednáša na connecticutskej univerzite, píše knihy, je ukážkovo zaneprázdnený bezdetný vdovec s vysokým spoločenským statusom. Po prečítaní príspevku na globalizačnej konferencii v New York City nachádza vo svojom tamojšom málo užívanom byte senegalsko-sýrsku dvojicu Zainab (Danai Gurira) a Tareka (Haaz Sleiman). Jeho osamelosť a životná apatia dostávajú na frak. Postava sýrskeho prisťahovalca Tareka vo Waltrovi zaháňa rokmi škrobenú zdržanlivosť a opatrným dávkovaním mu vlieva do srdca entuziazmus.

22:00 Starý dom uprostred Madridu (Cría cuervos), Španielsko, 1976 (Dvojka)
Malá Ana a jej dve sestry, Irena a Maite, sa musia vyrovnať s predčasnou smrťou matky (Geraldine Chaplin) a neskôr aj otca. Cez letné prázdniny ostanú vo veľkom starom rodičovskom dome. Stará sa o nich ich teta, mladšia sestra ich matky, spolu s nimi žije ešte slúžka Rosa a nemá babička. Saurovo rozprávanie, v ktorom sa prítomnosť prelína s minulosťou a budúcnosťou, je plné symboliky a metaforických vyjadrení k španielskej minulosti i prítomnosti dožívajúceho fašistického režimu a prostredníctvom detského pohľadu hlavnej hrdinky Anny ponúka pohľad na rozklad typickej patriarchálnej španielskej rodiny vyššej vrstvy.

23:00 Jehla, ČSSR, 1982 (Čt1)
Televízna hra Petra Zikmunda vás zavedie do prostredia veterinárneho výskumného ústavu v okamihu, keď sa jeho pracovníci snažia vysporiadať sa s výskytom besnoty. Pracovný problém však prerastá v osobnú tému každého z nich, predovšetkým u doktorky Evy Krausovej - ženy, ktorá to takmer nikam nedotiahla. Náhoda jej ponúka príležitosť, na ktorú od mlada čakala a rokmi zabudla. Náhodná šanca sa mení v posadnutosť a nakoniec v hru na život a na smrť. 


12.7.
UTOROK

18:00 A pobežím až na kraj sveta, ČSSR, 1979 (CS Film)
Slovenský film podľa prózy Márie Ďuríčkovej. Príbeh zdravotne postihnutého dievčaťa žijúceho na súčasnej dedine. Od detstva zraňovaná výsmechom spolužiakov a neporozumením najbližších oveľa citlivejšie pozoruje svet okolo seba a iba opatrne nadväzuje nové priateľstvá.

20:00 Spálené spomienky (Things We Lost in the Fire), USA/ VB, 2007 (Nova Cinema)
Čerstvá vdova Audrey (Halle Berry) sa musí naučiť žiť s traumatizujúcou smrťou manžela. Pomôcť by jej pritom mohol Jerry (Benicio Del Toro), najlepší priateľ mŕtveho manžela (David Duchovny). Ten má však sám problémy so závislosťou na heroíne. Spálené spomienky sú anglicky hovoreným debutom uznávanej dánskej režisérky Susanne Bier.

22:25 Výkrik v tme (Evil Angels), Austrália/ USA, 1988 (Čt1)
Filmová dráma, založená na reálnom príbehu Lindy Chamberlain, je obžalobou pochybných súdnych praktík a zneužiteľnosti médií. Tvorcovia spracovali jeden z najzaujímavejších  súdnych prípadov austrálskej histórie veľmi pútavo a presvedčivo. Snímka zaujme napätím a skvelými hereckými výkony, ktoré vtiahnu do deja. Meryl Streep za úlohu matky obdržala hlavnú hereckú cenu na festivale v Cannes. Film bol nominovaný na Oscara a štyri Zlaté glóbusy.

23:10 Pollock (Pollock), USA, 2000 (Čt2)
Život svetoznámeho newyorského maliara Jacksona Pollocka nebol vždy plný úspechov a ocenení. Jeho násilný a radikálny štýl tvorby mnohých odradzoval, Pollockove nové umenie bolo považované za obskúrne, svojich obdivovateľov si hľadalo postupne. A autor na tom nebol o nič lepšie. Okrem zápasu s mienkou verejnosti totiž zvádzal omnoho ťažšie, vnútorné boje, v ktorých vyhrávajú iba najsilnejší. Medzi tých však Pollock nepatril. Osobní démoni, tak veľmi prínosní jeho tvorbe, ho postupne zožierali a nedopriali mu odpočinok.

TV tipy 11.7. - 17.7. 2011 TV tipy 11.7. - 17.7. 2011 TV tipy 11.7. - 17.7. 2011


13.7.
STREDA

18:15 Oliver Twist (Oliver Twist), VB/ Česko/ Francúzsko/ Taliansko, 2005 (Filmbox Extra)
Londýn, 19. storočie. Oliver Twist je od ranného detstva sirotou a žije v chudobinci, kde vládne nemilosrdný pán Bumble. Pomery sú neznesiteľné a skromné, denné dávky jedla pre chlapcov sú jeho zásluhou ešte úbohejšie. Zúfalý Oliver sa preto rozhodne utiecť a splýva s davom ulíc londýnskeho podsvetia. Nemá vo vrecku ani penny, je sám. Fagin, šéf miestnych malých vreckárov, ho však vláka do sveta zločinu. Oliverova záchrana láskavým pánom Brownlowom je len začiatkom série dobrodružstiev, ktoré sú prísľubom lepšieho života.
 
19:10 Pád do ticha (Touching the Void), Veľká Británia, 2003 (Film+)
Film, nakrútený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona, rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jeho kolega tak musel čeliť zásadnému rozhodnutiu - odrezať kamaráta a kolegu z istiaceho lana a zachrániť si tak život, alebo neodrezať, a vystaviť sa tak takmer istej smrti?

20:15 Martin Slivka - muž, ktorý sadil stromy, Veľká Británia, 2003 (Film+)
Martin Šulík je u nás známy predovšetkým ako režisér hraných filmov. Ešte pred nedávnom bol osamelým (zato plodným) bežcom slovenskej kinematografie. Od svojho dlhometrážneho debutu Neha nakrútil ďalšie úspešné hrané filmy - Záhrada, Orbis Pictus, Krajinka a Slnečný štát. Režisérovi sa však rovnako dobre darí aj na pôde dokumentárneho filmu. Dokázal to aj experimentálnou snímkou z roku 2002 Klíč k určování trpaslíků aneb Poslední cesta Lemuela Gullivera, ktorá je intímnou výpoveďou o českom scenáristovi a filmárovi Pavlovi Juráčkovi.
Šulíkov film približuje život a tvorivé obdobie jedného z najvýznamnejších slovenských dokumentaristov a etnografov, ktorý významne obohatil domácu kinematografiu. Prostredníctvom archívnych záznamov, spomienok rodiny a priateľov má divák možnosť spoznať Martina Slivku nielen ako vynikajúceho filmára, etnografa, teoretika, pedagóga, zakladateľa filmovej fakulty na VŠMU, no predovšetkým ako človeka.

22:35 Já, truchlivý bůh, ČSSR, 1969 (Čt1)
Pán Adolf spomína na trápny príbeh s jednou smiešnou láskou. Zaujala ho študentka operného spevu, no tá oňho nejavila záujem. Vymyslel preto rafinovaný plán. Presvedčil svojho kamaráta, aby predstieral, že je slávny dirigent. Úmysly oboch mužov sa však vyvinú úplne nečakaným spôsobom.

23:10 Rocky Balboa (Rocky Balboa), USA, 2006 (Markíza)
Najslávnejší filmový boxer sa vracia do ringu. Neprestal sa totiž riadiť heslom: Nič sa nekončí, kým sa to skutočne neskončí. Pred tridsiatimi rokmi bol mužom bez budúcnosti, ktorý sa živil prácou pre druhoradého úžerníka. Rocky Balboa nie je akčný film, v ktorom ide Sly rozbíjať držky ako v iných trhákoch. Nový Rocky sa viac ako kedykoľvek predtým sústredí na svojho protagonistu a žmýka z jeho života skutočne veľa.  Film je svojím spôsobom smutnou letargickou sondou do pokročilého veku hrdinu, ktorého kedysi mnohí milovali, no dnes si už naňho iba občas spomenú.


14.7.
ŠTVRTOK

22:30 Čas, ktorý zostáva (Le Temps qui reste), Francúzsko, 2005 (Filmbox Extra)
Francois Ozon, tvorca filmov ako 8 žien, Bazén alebo 5x2 nás neprestáva fascinovať. Po filme o rozpadajúcom sa manželstve, ktoré bolo divákovi ponúknuté v spätnom slede udalostí (5x2) nám tentoraz predstavuje svoje zatiaľ životné majstrovské dielo. Čas, ktorý zostáva je príbeh mladého atraktívneho módneho fotografa Romaina, ktorý si na prvý pohľad vychutnáva život plnými dúškami a ktorého kariéra stúpa strmo nahor. Potom príde deň, kedy pri práci v ateliéri stratí vedomie. Diagnóza znie – rakovina v poslednom štádiu. Uvedomujúc si svoj skorý koniec musí Romain začať prehodnocovať svoj život

00:10 Mickybo a ja (Mickybo and Me), Veľká Británia, 2004 (Prima)
Belfast v roku 1970 a ňom dvaja chlapci, ktorí sa môžu stretávať, len keď prebehnú cez most deliaci mesto na dve časti – protestantskú a katolícku. Jedného dňa sa rozhodnú podľa vzoru  Butcha Cassidyho a Sundance Kida vydať zo zovretia írskeho mesta na cestu do slobodnej Austrálie.

TV tipy 11.7. - 17.7. 2011 TV tipy 11.7. - 17.7. 2011 TV tipy 11.7. - 17.7. 2011


15.7.
PIATOK

21:00 Návrat (Winter Passing), USA, 2005 (Filmbox)
Herečka Reese Holden dostala ponuku, o ktorej sa jej ani nesnívalo, knižný vydavateľ chce publikovať listy, ktoré napísal jej otec, samotársky spisovateľ, svojej žene až po jej smrti. Keď sa však Reese vráti do rodného Michiganu, zistí, že sa k jej otcovi nasťahovala nezamestnaná študentka a rádoby hudobník. Otec sa naraz stará viac o nových priateľov než o svoje zdravie.

23:10 Jednotka príliš rýchleho nasadenia (Hot Fuzz), VB/ Francúzsko, 2007 (Prima)
Zabudnite na všetky komédie z policajného prostredia, ktoré ste dosiaľ videli. Jednotka príliš rýchleho nasadenia sa od nich odlišuje asi tak, ako sa rozkošná zombie komédia Súmrak mŕtvych líši od svojich žánrových konkurentov. Akoby aj nie, keď ju majú na svedomí rovnakí tvorcovia, ktorí i ju vybavili neodolateľne suchým britským humorom, svojráznymi postavičkami a nečakane originálnou zápletkou


16.7.
SOBOTA

21:55 Syriana (Syriana), USA, 2005 (Prima Cool)
Film je adaptáciou knihy bývalého agenta CIA Roberta Baera "See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism" (Nevidieť zlo: Skutočný príbeh vojaka vo vojne CIA s terorizmom) z roku 2003. Stredný východ – nikde inde na svete nezohrávajú politika, ropa a terorizmus takú dôležitú úlohu ako práve tu. Držiteľ Oscara za scenár k filmu "Traffic – Nadvláda gangov" Stephen Gaghan sa tentokrát zameral na vysokú politickú hru dotýkajúcu sa práve Stredného východu. Syriana zachytáva podobne ako Traffic osudy niekoľkých ľudí, ktorí sa ocitnú uprostred nemilosrdného zápasu o moc a bohatstvo...

22:00 Pieseň vrabcov (آواز گنجشک‌ها), Irán, 2008 (Dvojka)
Vidiečan Karim stratí prácu a aby uživil rodinu, začne v Teheráne prepravovať na mopede ľudí a rozvážať tovar. Dokáže vzdorovať vo veľkomeste vplyvom, ohrozujúcim jeho doposiaľ tak bezpečný a prostý svet? Osobitá reminiscencia na De Sicových Zlodejov bicyklov ponúka metaforu o ohrozenom svete čistých hodnôt a poodhaľuje každodennú tvár spoločnosti, odlišnú od mediálneho obrazu, ktorý u nás získala. Predstaviteľ hlavnej úlohy Reza Najie získal za svoj výkon Strieborného medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

23:30 Transylvánia (Transylvania), Francúzsko, 2006 (Čt2)
Do Transylvánie, srdca Rumunska, prichádza Zingarina, aby hľadala svojho milovaného muža. Zoznámila sa s ním vo Francúzsku, jedného dňa však zmizol bez vysvetlenia. Mladá žena, sprevádzaná priateľkou Marie, sa vydáva telom i dušou na romantickú cestu po fascinujúcej krajine. Avšak keď svojho bývalého milenca nájde, ten ju brutálne odmietne. Nešťastná Zingarina, zmietaná úzkosťou, utečie aj od Marie a vydá sa napospas novým neznámym krajom. Tu sa zoznámi s osamelým Čangalom, človekom ako ona – bez hraníc a bez záväzkov.


TV tipy 11.7. - 17.7. 2011 TV tipy 11.7. - 17.7. 2011 TV tipy 11.7. - 17.7. 2011

17.7.
NEDEĽA

16:00 Medená veža, ČSSR, 1970 (Jednotka)
Osudová tatranská dráma prilákala do kín začiatkom 70. rokov takmer pol milióna návštevníkov a dodnes nestratila na diváckej atraktívnosti. Film je nostalgickým príbehom troch priateľov - Pirina, Valéra a Starca - ktorí žijú slobodne a šťastne v horskej chate v milovanej Stratenej doline vo Vysokých Tatrách. Po príchode krásnej turistky Sašky, ktorá sa stane príčinou i obeťou mužskej žiarlivosti, je dovtedy neohrozené priateľstvo vystavené ťažkým skúškam.

20:15  Ašoka (Asoka), India, 2001 (Jednotka)
Mladý princ Ašoka (Shahrukh Khan)  opustil svoje kráľovstvo a vydal sa hľadať lásku, šťastie a dobrodružstvo do susednej provincie. Jedného dňa sa zamiluje do krásnej dievčiny, princeznej Kaurwaki (Kareena Kapoor) a onedlho ju požiada o ruku. Po svadbe sa  Ašoka  rozhodne na istý čas odísť za svojou matkou, ale osud sa s ním kruto zahrá. Mladík sa dopočuje, že bola brutálne zavraždená. S touto tragickou udalosťou sa nedokáže vyrovnať. Stvrdne mu srdce a celá zem pocíti pevnú vôľu a neľútostnú ruku bojovníka...

21:00 Pobrežné správy (The Shipping News), USA/ Kanada, 2001 (Filmbox)
Pán Quoyle (Kevin Spacey) je šedivý, bezvýrazný človek poznačený nešťastným detstvom. Do jednotvárnej samoty jeho života zasiahne Petal - divoká, nespútaná žena, ktorá si ho v priebehu pár minút dokonale omotá okolo prsta. Porodí mu dcéru a prespáva v jeho byte, no to je asi tak všetko, čo majú spoločné. Quoyle je do nej beznádejne zamilovaný a mučivo trpí jej ľahostajnosťou. Krátko po smrti Quoyleovho otca príde na návštevu jeho teta Agnis a v ten istý deň umiera Petal pri autonehode. Teta Agnis rozhodne, že všetkým prospeje zmena vzduchu, a tak sa vyberú po stopách rodinných koreňoch Quoyleovcov - do drsnej, studenej kanadskej provincie Newfoundland.

22:10 Cesta do zatratenia (Road to Perdition), USA, 2002 (Prima)
V roku 1931 toho nebolo veľa čo riešiť. Alebo vlastne bolo. Hospodárska kríza bola ako evolučné sito a ľudia mali čo robiť, aby nejakým spôsobom prežili. Michael Sullivan (Tom Hanks) pracuje ako nájomný vrah pre írsky gang. A pán John Rooney (Paul Newman) vstúpi do jeho života nečakaným spôsobom: zachráni mu život. A to Michael vôbec netušil, že by mu išlo o život. To je ale závažná informácia, po ktorej sa zvyčajne svojmu záchrancovi chcete zavďačiť. A tou najlepšou cestou je bezhraničný obdiv... Krimi dráma oscarového Sama Mendesa

00:55 Bennyho video (Benny’s Video), Rakúsko/ Švajčiarsko, 1992 (Cinemax)
Svoj druhý celovečerný film Bennyho video nakrútil Michael Haneke v roku 1992. Rovnako ako v jeho ďalších snímkach, z ktorých sú najznámejšie hlave surové psychologické drámy Pianistka a Funny Games, aj tu zostáva predovšetkým nestranným a cudzím pozorovateľom násilného moderného sveta. Sveta, v ktorom sa zlo môže vynoriť kedykoľvek a odvšadiaľ, pretože v ňom neplatia v podstate žiadne pravidlá. V prípade Bennyho videa Hanekemu v hľadáčiku uviazol štrnásťročný chlapec, ktorý sa fláka s rovesníkmi po uliciach, má rád akčné filmy a svoj osamelý svet rád nakrúca na kameru. A kameru berie do ruky aj v momente, keď za ním príde na návštevu mladé dievča.


HIT TÝŽDŇA

17.7.
NEDEĽA

00:55 Bennyho video (Benny’s Video), Rakúsko/ Švajčiarsko, 1992 (Cinemax)
Svoj druhý celovečerný film Bennyho video nakrútil Michael Haneke v roku 1992. Rovnako ako v jeho ďalších snímkach, z ktorých sú najznámejšie hlavne surové psychologické drámy Pianistka a Funny Games, aj tu zostáva predovšetkým nestranným a cudzím pozorovateľom násilného moderného sveta. Sveta, v ktorom sa zlo môže vynoriť kedykoľvek a odvšadiaľ, pretože v ňom neplatia v podstate žiadne pravidlá. V prípade Bennyho videa Hanekemu v hľadáčiku uviazol štrnásťročný chlapec, ktorý sa fláka s rovesníkmi po uliciach, má rád akčné filmy a svoj osamelý svet rád nakrúca na kameru. A kameru berie do ruky aj v momente, keď za ním príde na návštevu mladé dievča.


autor Tomáš Daneček 12.7.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.