TV TIPY 25.7. - 31.7. 2011

TV TIPY 25.7. - 31.7. 2011

článok



25.7.
PONDELOK

19:30 Fido (Fido), Kanada, 2006 (Filmbox Extra)
Zombie apokalypsa je minulosťou. Willard je malé mesto v idylickom svete 50. rokov, kde slnko svieti každý deň, každý pozná svojho suseda a rozkladajúci sa zombíci roznášajú poštu. Spoločnosť ZomCon porazila hordy nemŕtvych a spravila z nich príslušenstvo do každej domácnosti. Rodina Robinsonovcov si tiež jedného zaobstarala. Dostal meno Fido. Ich osamelý syn Timmy a nemŕtvy Fido sa stanú najlepšími kamarátmi. Klasický príbeh chlapca Timmyho a psa Lassie, akurát so zombíkom miesto psa. Láskyplná pocta americkým melodrámam päťdesiatych rokov v zombie štýle.

20:00 Námestie svätej Alžbety, ČSSR, 1965 (CS Film)
Filmový prepis rovnomenného románu Rudolfa Jašíka. Dej filmu je situovaný do štyridsiatych rokov nášho storočia, do prvých rokov druhej svetovej vojny. Zachytáva politickú a spoločenskú atmosféru jedného zo slovenských mestečiek, ktoré žije zdanlivo v závetrí, ďaleko od sveta a vojny. No zdanie klame. Pod povrchom pokojného, každodenného života prebieha tragický proces urýchľujúci osudy ľudí, rozpad ich charakterov, no aj dozrievanie ich vzťahov. Film je príbehom Evy a Igora, ich lásky, násilne prerušenej vplyvom politických udalostí. V tejto epoche osobných i spoločenských tragédií sa z detí takmer cez noc stávajú dospelí, z poctivcov obete a z duševných úbožiakov vrahovia. Film na osudoch Evy a Igora, židovských povozníkov Samka a Maxiho a karieristu Flórika podáva vierohodný, presvedčivý obraz doby, poznačenej expanziou fašizmu.

22:00 Brazil (Brazil), Veľká Británia, 1985 (Prima Cool)
Snímka, inšpirovaná Orwellovým románom 1984 (pracovný titul bol "1984 a 1/2"), v sebe skĺbuje satiru, paródiu, fantaskné motívy aj dadaistické citácie, to všetko dohromady je nesmierne pôsobivým a bohužiaľ až desivo aktuálnym zobrazením sveta, kontrolovaného monolitickou organizáciou, a odľudštenej spoločnosti, žijúci v permanentnom strachu na pokraji apokalypsy.


26.7.
UTOROK

20:00 Rio Bravo (Rio Bravo), USA, 1959 (Čt2)
Slávny western nakrútil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks. V príbehu rozprávajúcom o pravom priateľstve, zmysle pre česť a spravodlivosť, pôsobivým spôsobom využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavných postáv. Sebavedomého, tvrdého šerifa hrá John Wayne, pomocníka Dudea bojujúceho s alkoholom stvárnil Dean Martin, úlohu príťažlivej mladej hazardnej hráčky vytvorila Angie Dickinson.

22:20 Kliatba bratov Grimmovcov (The Brothers Grimm), USA/ Česko, 2005 (Čt1)
Akčná a výpravná dobrodružná komédia s prvkami fantasy a hororu pre všetkých tých, ktorí majú radi efekty, zábavu i napätie. Film kultového režiséra Terryho Gilliama, nakrúcaný v teritóriu Čiech, nielen s Mattom Damonom, Heathom Ledgerom, Monicou Bellucci, ale aj českými hviezdami na čele s Tomášom Hanákom. Zberatelia príbehov a rozprávkári Jake a Will Grimmovci putujú od dediny k dedine, a predstierajú, že pomáhajú ich obyvateľom uchrániť sa pred rôznymi bytosťami a ich kúzlami. Raz sa však stretnú s naozajstnou kliatbou a musia v sebe pozbierať všetku svoju odvahu, aby zvíťazili nad silami zla.

00:00 Chlapci neplačú (Boys Don't Cry), USA, 1999 (Joj)
Film debutujúcej scenáristky a režisérky Kimberly Peirce vznikol na základe skutočných udalostí, na mnohých miestach zaskočí drsnosťou, surovosťou a až mrazivou sugestívnosťou rozprávaného príbehu. Neobyčajne vierohodný herecký výkon priniesol Hilary Swank Oscara za hlavnú úlohu.

00:50 Exekútor (Komornik), Poľsko,  2005 (Čt2)
Film poľského režiséra je do istej miery ozvenou jeho filmu Predtanečník zo sedemdesiatych rokov. Opäť sa dej odohráva v súčasnom Poľsku, hrdina je opäť rovnako výrazný, dynamický a bezohľadný. Film Exekútor vypovedá o tom, že politické zmeny v Poľsku automaticky neodstránili sociálne konflikty, biedu či nespravodlivosť. Hlavným hrdinom je exekútor, ktorý svojou prílišnou horlivosťou privádza ľudí do nešťastia. Svet predstavený vo filme je prehnitý a nie je v ňom miesto pre slabých.

TV tipy 25.7. - 31.7. 2011 TV tipy 25.7. - 31.7. 2011 TV tipy 25.7. - 31.7. 2011


27.7.
STREDA

20:00 Norimberský proces (Judgment at Nuremberg), USA, 1961 (Cinemax)
Film režiséra Stanleyho Kramera je klasickým dielom, ktoré sa pokúša vyrovnať s neľahkou otázkou: aký podiel nesú jednotliví "obyčajní" ľudia na zverstvách druhej svetovej vojny, a  na každom totalitnom politickom systéme? Ako ideálny sa v tomto smere ukázal žáner súdnej drámy. Napriek faktu že sa väčšina deja odohráva v uzatvorenom priestore súdnej siene, nestráca film ani na chvíľu strhujúce tempo.

20:35 Šťastnú cestu (Bon voyage), Francúzsko, 2003 (Film+)
Píše sa rok 1940, Francúzsko práve prehralo vojnu a v júni sa v Bordeaux v hoteli Splendide schádzajú politici, žurnalisti, predstavitelia vysokej buržoázie, rádoby svetáci a špióni zo všetkých táborov. Zem sa zmieta v neistote, rozdelená medzi územia okupované Nemcami a juh spravovaný Vichystickou kolaborantskou vládou. Film traktuje s nadhľadom historické udalosti - v tomto prípade Vichystické Francúzsko. Namiesto moralizujúcej lekcie dejepisu ponúka duchaplnú zábavu v najlepších tradíciách francúzskej kinematografie. Jean-Paul Rappeneau slávi svojim najnovším filmom návrat medzi najzaujímavejších režisérov Francúzska a úspešne nadväzuje na to najlepšie zo svojej filmografie (o.i. Manželia z roku II (1971), Cyrano z Bergeracu (1990), Husár na streche (1995).

00:30 Osamelosť cezpoľného bežca (The Loneliness of the Long Distance Runner), VB, 1962 (MGM)
Tvorba mladého rozhnevaného muža Alana Sillitoea oslovila tvorcov novo sa formujúceho hnutia Free cinema hneď dvakrát. V nezávislej produkčnej spoločnosti Woodfall vznikol v réžii Karla Reisza najprv prepis románu V sobotu večer, v nedeľu ráno a nasledovne bol sfilmovaný ďalší titul Osamelosť cezpoľného bežca. Hlavný hrdina dospievajúci mladík Colin Smith sa za krádež dostane do nápravného zariadenia, kde riaditeľ pokladá za najlepší výchovný prostriedok šport. Keď zistí, že je Colin nadaný bežec, umožní mu dobré podmienky na tréning. Colinov životní príbeh sa objasňuje v retrospektívach v priebehu závodu v cezpoľnom behu, v ktorom sa stretávajú chovanci ústavu so študentmi elitného gymnázia. V jednotlivých výjavoch sa postupne dozvedáme o Colinovom rodinnom zázemí, ale aj o jeho sporoch s riaditeľom. Aj keď je jasným favoritom závodu, vzbúri sa a nechá vyhrať iného bežca. Režisér Tony Richardson zámerne volí dokumentárny štýl zachytenia príbehu, k čomu tiež značne napomohol dvorný kameraman hnutia Free cinema Walter Lassally, rovnako ako celý rad nových neopozeraných hereckých tvárí z regionálnych divadiel.


28.7.
ŠTVRTOK

21:50 Vtáci (The Birds), USA, 1963 (Joj Plus)
Keď prichádza krásna blondína Melanie Daniels do Bodega Bay za svojim čerstvo vyštudovaným priateľom Mitchom Brennerom, je nečakane napadnutá letiacim vtákom. Naraz do mesta vletia tisíce vtákov a miestni obyvatelia sa stanú terčom ich šialených útokov. Čoskoro sa ústredné postavy najdesivejšieho filmu o prírodnej katastrofe, ocitnú uprostred smrteľného súboja s nezastaviteľnou a nevysvetliteľnou silou. 

22:00  Monty Python: Zmysel života  (Monty Python's The Meaning of Life), VB, 1983 (Prima Cool)
Posledný celovečerný film kultovej komediálnej skupiny Monty Python sa vracia ku komediálnym skečom z raného obdobia tvorby skupiny. V bláznivých komických scénach zachytáva jednotlivé fázy života človeka a trápenie, ktoré ho počas nich stretáva. V typicky monthypythonovskom štýle si film berie na mušku všetky náboženské, sexuálne i etické tabu zaoberajúce sa problémom zmyslu života. Na MFF Cannes získal film Veľkú cenu poroty.

22:50 Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dangerous Mind), USA/ Kan./ Nem., 2002 (Filmbox)
Bola to televízia, ktorá ho vyniesla na vrchol popularity, ale jeho najväčšie úlohy sa odohrávali mimo zákulisia štúdií a prenosových vozov. Príbeh legendárneho amerického showmana, ktorý žil dvoma životmi. Cez deň pracoval ako televízny scenárista a producent, v noci ako nájomný vrah v službách CIA.

23:10 Ostrov strieborných volaviek (Die Insel der Silberreiher), NDR/ ČSSR, 1976 (Kino CS)
Príbeh sa odohráva v severonemeckom mestečku koncom roku 1918. Na konci prvej svetovej vojny zabúdajú traja nemeckí chlapci na militaristickou výchovu a zisťujú, že existujú iné životní hodnoty. Zbavujú sa sociálnych a národnostných predsudkov, takže sú neskôr ochotní pomôcť dvom vojenským zbehom.

00:10 Menovec (The Namesake), India/ USA, 2006 (Prima)
Režisérka Mira Nair nakrútila v indicko-americkej koprodukcii dramatický príbeh chlapca, ktorého rodičia presídlili z Kalkaty do Ameriky. Ako Nikhil (Kal Penn), ktorého doma prezívajú Gogol podľa obľúbeného otcovho spisovateľa, dorastá, stráca záujem o dedičstvo predkov zo vzdialenej zeme, ktorú nepozná, a stavia sa proti dávnym tradíciám. Chce sa volať Nick a byť ako ostatní americkí teenageri. Rodičia si so svojim potomkom, ktorý sa chce úplne odstrihnúť od bengálskych koreňov a ísť študovať nevedia rady. Ale keď sa mladík stretne s krásnou Moushumi (Zuleikha Robinson), ktorá tiež pochádza z rodiny indických emigrantov, začne chápať, že starý svet jeho rodičov, ktorý chce nechať za sebou, môže byť prepojený s novým svetom, ktorý leží pred ním.

TV tipy 25.7. - 31.7. 2011 TV tipy 25.7. - 31.7. 2011 TV tipy 25.7. - 31.7. 2011


29.7.
PIATOK

21:25 Jednotka rýchleho nasadenia (S.W.A.T.), USA, 2003 (Markíza)
Príslušník jednotky S.W.A.T. Jim Street spolu so svojím partnerom Brianom Gamblem učiní počas záchrany rukojemníkov z prepadnutej banky sporné rozhodnutie, vďaka ktorému je následne donútený elitný policajný tím opustiť. Gamble je vývojom situácie znechutený a odchádza od polície. Street sa s ponížením vyrovná, prijme nové pracovné miesto a dúfa, že jedného dňa dostane šancu sa do jednotky rýchleho nasadenia znovu dostať. Jeho sen sa mu splní krátko potom, čo je jeho veliteľ Dan „Hondo“ Harrelson poverený úlohou nájsť a vycvičiť päť prvotriednych policajtov, z ktorých sa stane nová jednotka S.W.A.T.

21:55 Triptych o láske, ČSSR, 1980 (Dvojka)
Televízny film "Triptych o láske" vznikol podľa poviedok významného slovenského spisovateľa Ladislava Nádaši - Jégeho. Historické témy v jeho dielach majú ambíciu priniesť cez pohľad do atraktívneho prostredia a doby zašlých čias silné dramatické príbehy a vzrušujúce ľudské osudy. Renesančné poviedky zo zbierky "Itália" sú rozmanitými pohľadmi do rozličných prostredí, prepájaných témou mnohých podôb lásky, jej tónov a poltónov, od trpko smiešnych po tragické. V réžii Miloslava Luthera vznikol film plný pozoruhodných obrazov, pripomínajúcich epochu talianskej renesancie v atmosfére prostredia a doby, film o podobách ľudských vášní.

23:40 Exorcista (The Exorcist), USA, 1973 (Cinemax)
Friedkinov perfektne inscenovaný psychologický horor vyvolal počas svojho prvého uvedenia škandál svetového formátu a mnoho ostrých diskusií ohľadne etickej stránky účasti neplnoletej Lindy Blair na tomto filme. Vo svojej dobe mal Exorcista nie len kritikov, ale aj množstvo obhajcov. Jedným z nich bol svetoznámy spisovateľ, scenárista a režisér Stephen King, ktorý vidí Exorcistu ako metaforu k prehlbujúcej sa generačnej kríze.


30.7.
SOBOTA

21:10 Letec (The Aviator), USA/ Japonsko/ Nemecko, 2004 (Film+)
Howard Hughes mal svoj sen - pilotovať najrýchlejšie lietadlá, nakrúcať veľké filmy a zarábať milióny. Mal odhodlanie, bol tvrdohlavý, mal po svojom boku pár správnych chlapov, pár miliónov v zálohe, svojské šťastie (aj pri jeho vrtkavosti) a šarm, ktorým okúzlil nielen ženy, ktoré zrýchľovali tep mnohých mužov, ale aj obchodných partnerov, Cenzorskú radu a Vyšetrovací výbor Kongresu. A svoj sen aj zrealizoval. Na lietadlách, ktoré sám navrhol, zlomil niekoľko rýchlostných svetových rekordov, obletel Zem za štyri dni. Ako 25-ročný dokončil svoj prvý veľký film Hell´s Angels (1930), neskôr Scarface (1932) a The Outlaw (1943). A peniaze mu v zásade nikdy nechýbali, hoci na ne musel poctivo zarábať.

22:00 Prekliata láska (Love Is the Devil), VB/ Francúzsko/ Japonsko, 1998 (Dvojka)
Film nahliada do života maliarskej osobnosti Francisa Bacona predovšetkým prostredníctvom jeho zložitého vzťahu k milencovi Georgovi Dyerovi, ktorý nevydržal spolužitie s egocentrickým Baconom. Režisér John Maybury sa vyhýba klasickému poňatiu životopisu s chronologicky zoradenými udalosťami, dôležitá je skôr snaha priblížiť sa k Baconovi akoby jeho vlastnou výrazovou optikou, čomu zodpovedá použitá kolážovitá metóda rozprávania. Doplnkom sú Baconove priebežne zaznievajúce vnútorné monológy, osvetľujúce jeho názory i motivácie. Výsledkom je portrét umelca, stvorený akoby v duchu jeho malieb. Film je hereckým koncertom popredných britských hviezd ako sú Derek Jacobi, Daniel Craig a Tilda Swinton.

22:05  Angel Heart  (Angel Heart), USA, 1987 (Prima Cool)
Záhadný klient Robert De Niro najme súkromného detektíva Mickeyho Rourka, aby vypátral bývalú spevácku hviezdu. Zdanlivo rutinný prípad však skrýva desivé tajomstvo - diabol nezabúda a neodpúšťa. Brilantne inscenovaná snímka Alana Parkera sprevádza diváka mystickým labyrintom okultizmu a satanizmu a spája v sebe mnohé prvky klasickej filmovej detektívky a filmu noir s typickými motívmi hororových príbehov. Bez začervenania môžeme totiž snímku Angel Heart (vznikla ako adaptácia románu Williama Hjorstberga Falling Angel) označiť za najtemnejší a aj najlepší film Alana Parkera a výkon Mickey Rourkea môžeme označiť za jeho najlepší v celej kariére, hoci spoluhráčmi sú mu také hviezdy ako Robert De Niro, Charlotte Rampling či Lisa Bonet.

22:05 Jennifer 8 (Jennifer Eight), USA, 1992 (Čt1)
Špecialista  na vraždy nájde na smetisku kusy ľudských tiel. Tento hrôzostrašný nález ho privedie k prípadu nebezpečného psychopata, ktorý vraždí slepé ženy. Spolu so svojráznym detektívom postupujú v rozpletaní tejto vražednej pavučiny.

22:15 Dokonalý trik (The Prestige), USA, 1973 (Markíza)
Adaptácie rovnomennej knihy Christophera Priesta sa ujal Christopher Nolan, ktorý sa preslávil filmami Memento a Batman začína. Mysteriózny príbeh o dvoch kúzelníkoch, ktorých priateľstvo sa zmenilo na rivalitu... a rivalita na boj plný posadnutosti, podvodov a žiarlivosti so smrteľnými dôsledkami... Rupert Angier (Hugh Jackman) a Alfred Borden (Christian Bale) sú súperiacimi kúzelníkmi. Keď Alfréd predvedie trik privedený do krajnosti, Rupert sa zúfalo snaží odhaliť jeho tajomstvo. Po čase si uvedomí, že tu možno vôbec nejde o trik

TV tipy 25.7. - 31.7. 2011 TV tipy 25.7. - 31.7. 2011 TV tipy 25.7. - 31.7. 2011


31.7.
NEDEĽA

15:45  Hra (The Game), USA, 1997 (Joj)
Investičný bankár a multimilionár Nicholas Van Orten žije vo veľkom luxusnom dome, osamelým životom. Môže si dovoliť čokoľvek, o nič však nemá záujem. Ani o svojho brata Conrada, ktorý sa objaví, aby mu poprial k 48 narodeninám. A dal mu darček, poukážku na Hru spoločnosti CRS. O zmysle hry mu však odmietne čokoľvek prezradiť.

20:00 Ucho, ČSSR, 1970 (Kino CS)
Jeden z najslávnejších trezorových filmov, ktorý sa na plátna kín dostal až dve desaťročia po dokončení. Zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal aj stranícke špičky, ukazuje devastujúce podozrievanie, ktoré nachádza svoj výraz v všadeprítomnom odpočúvaní. Prednosťou filmu sú nielen výnimočne napísané dialógy, ale predovšetkým mimoriadne sugestívne herecké zvládnutie oboch hlavných úloh Radkom Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou. Film v roku 1969 nebol schválený do distribúcie, premiéru mal až v januári 1990 po páde režimu.

20:35 Babel (Babel), Francúzsko/ USA/ Mexico, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených mávnutím motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

21:40 Jeremiah Johnson (Jeremiah Johnson), USA, 1972 (Čt2)
Jeho celý život bol neodlučiteľne spätý s prírodou. Samotár, ktorý sa odmieta zmieriť so zákonmi spoločnosti. Odchod z civilizácie do divokej prírody však nemusí vždy znamenať iba pokoj a nachádzanie samého seba. Akokoľvek sa to zdá, pod pláštikom harmónie môže byť aj príroda vo svojom vnútri poriadne divoká.

23:40 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, ČSSR, 1979 (Joj Plus)
Povestná satira, dlhé roky zakazovaná, sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku, stále ohromuje dokonalou znalosťou ľudských pováh, často smiešne sebeckých, rozhodne však ľahostajných k tomu, čo sa deje vôkol nich. Vlastne iba dedinský  dedo stratený uprostred panelákov prináša závan naozajstného záujmu a súcitu.

HIT TÝŽDŇA

31.7.
NEDEĽA

20:00 Ucho, ČSSR, 1970 (Kino CS)
Jeden z najslávnejších trezorových filmov, ktorý sa na plátna kín dostal až dve desaťročia po dokončení. Zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal aj stranícke špičky, ukazuje devastujúce podozrievanie, ktoré nachádza svoj výraz v všadeprítomnom odpočúvaní. Prednosťou filmu sú nielen výnimočne napísané dialógy, ale predovšetkým mimoriadne sugestívne herecké zvládnutie oboch hlavných úloh Radkom Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou. Film v roku 1969 nebol schválený do distribúcie, premiéru mal až v januári 1990 po páde režimu.




autor Tomáš Daneček 26.7.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.