TV TIPY 1.8. - 7.8. 2011

TV TIPY 1.8. - 7.8. 2011

VOD recenzia



1.8.
PONDELOK

21:00 Kadiaľ tečie rieka (A River Runs Through It), USA, 1992 (Filmbox)
Pri rybách si oddýchnu najviac. Je to relax. Je to životná láska, ktorá sa nikdy nevyčerpá. Ten pokoj všade naokolo je ako droga a vy si musíte aspoň raz za čas sadnúť k brehu len tak sa dívať na prúd rieky. Tou riekou už pretieklo veľa vody a malí reverendovi chlapci Norman a Paul sú už dospelí ľudia. Každý je celkom inej povahy, ale rieku milujú obaja rovnako. Nikto nevie, čo sa stane a ani po tom nikto netúži. Podstatné je to, že sú si schopní kedykoľvek pomôcť. Film Roberta Redforda s Bradom Pittom.

21:30 Srdce je zradná kurva (Le Livre de Jérémie), USA/VB/ Franc./Jap., 2004 (Film+)
Jeho život bol drsný. Drogy a násilie - to bolo jeho detstvo. Príbeh Jeremiho, ktorého ako päťročného zobrali z pestúnskej starostlivosti a vrátili do opatery matky. Aj keď väčšinu života strávili v motorestoch, nech sa dialo čokoľvek mali jeden druhého. Navzdory všetkému sa stal jedným z najvýraznejších umelcov svojej generácie.

22:00 Krížnik Potemkin (Броненосец Потёмкин), Rusko, 1925 (Dvojka)
V decembri 1925 mal premiéru film, ktorý o rok neskôr získal cenu Americkej filmovej akadémie, v ďalšom roku najvyššiu cenu Svetovej výstavy v Paríži a v päťdesiatych rokoch ho hlasovanie Medzinárodného výboru pre dejiny filmu určilo za najlepší film všetkých čias. Vrcholné dielo Sergeja Ejzenštejna je podľa klasického vzoru rozdelené do piatich kapitol: začiatok vzbury, povstanie, pohreb Vakulinčuka, Masaker na Odeských schodoch a víťazná plavba. Ejzenštejn v ňom uplatnil avantgardné divadelné postupy a inovatívnu montáž a vytvoril tak umelecké dielo, ktoré je revolučné nielen svojim obsahom, ale aj svojim umeleckým stvárnením, a ako také je skutočne nadčasovým filmom, ktorý aj napriek svojmu úctyhodnému veku dokáže osloviť aj dnešného diváka.

22:00 Opitý koráb (Drunkboat), USA, 2010 (Čt2)
Drámu Opitý koráb, ktorého názov je inšpirovaný rovnomennou Rimbaudovou básňou, nakrútil ako svoj celovečerný filmový debut chicagský maliar, divadelný autor, herec a režisér Bob Meyer podľa jednej zo svojich hier, ktorú napísal už v roku 1985. Snímka, nakrúcaná od roku 2005, mala dlhú postprodukciu a k divákom sa dostala až v októbri  2010 počas  filmového festivalu v Chicagu. Je pozoruhodnou ukážkou nezávislej tvorby predovšetkým vďaka nekonvenčným postavám a ich presne vybraných hereckých predstaviteľom.


2.8.
UTOROK

20:00 Pátrači (The Searchers), USA, 1956 (Čt2)
Americký western Pátrači je u nás prakticky neznámym dielom, a predsa sa jedná o jeden z najlepších filmov tohto divácky obľúbeného žánru. Snímku nakrútil klasik svetovej kinematografie John Ford, ktorý má na svojom konte štyroch Oscarov za réžiu. Aj keď žiadnu zo zlatých sošiek nedostal za niektorý zo svojich westernov, je považovaný práve v tomto žánre za neprekonateľného majstra. Väčšina jeho westernov vznikla v krásnych exteriéroch Údolia monumentov (Monument Valley) na pomedzí štátov Utah, Arizona a Nevada a Pátrači nie sú v tomto ohľade výnimkou. Pôsobivú majestátnosť krajiny dopĺňa príbeh s až antickým tragickým podtónom. Zatrpknutý vydedenec Ethan nemá žiadnu rodinu a tak ako sám v úvode filmu prichádza na ranč svojho brata, tak na jeho konci zase odchádza do neznáma ako pútnik odsúdený k večnému blúdeniu.

22:10 Bugsy (Bugsy), USA, 1991 (Nova Cinema)
Štyridsiate roky. Gangster Benjamin Siegel (Warren Beatty), prezývaný Bugsy, je vyslaný na západné pobrežie, aby prevzal tamojšiu organizáciu obchodných záujmov mafie. Jeho priateľ z detstva, herec George Raft (Joe Mantegna), zoznámi Bugsyho s hollywoodskou smotánkou. Svetácky založený gangster s utajenými hereckými ambíciami je nablýskaným prostredím filmárskeho sveta očarený. Obratom ruky si zabezpečí honosný dom v Beverly Hills a prepychový automobil. Presvedčiť miestne podsvetie, aby pre neho pracovalo je jednoduchšie, ako očakával. Má dostatok času, aby sa mohol venovať hollywoodskemu spoločenskému životu.

TV tipy 1.8. - 7.8. 2011 TV tipy 1.8. - 7.8. 2011 TV tipy 1.8. - 7.8. 2011


3.8.
STREDA

18:10 Sugarlandský expres (The Sugarland Express), USA, 1974 (Cinemax)
Sugarlandský expres, prvý celovečerný film Stevena Spielberga, bol nakrútený na motívy skutočného príbehu. Lou Jean Poplin pomohla svojmu manželovi s útekom z väzenia, aby sa pripojil k jej boji za udržania si malého syna, ktorého musí uchrániť pred adopciou. Čaká ich  únik naprieč Amerikou s množstvom policajtov v pätách.

19:10 Cesta do fantázie (千と千尋の神隠し), Japonsko, 2001 (Film+)
Fantazijný animovaný príbeh, ktorý čerpá z japonskej mytológie, si získal milióny fanúšikov všetkých vekových kategórií na celom svete. Hrdinkou príbehu je obyčajné desaťročné dievčatko, ktoré nemá nadprirodzené schopnosti, ani nevlastní laserovú zbraň. Chichiro je dôverčivá, ale aj odvážna a rada poznáva svet. Vyrastá obklopená láskou svojich rodičov, ale vo svete fantázie sa musí spoľahnúť na vlastné sily. Jej dobrodružstvo sa začne počas cesty autom do nového mesta. Otec omylom odbočí do nesprávnej ulice a keď rodina vystúpi z auta, ocitne sa v svete, kde platia iné pravidlá.

20:00 Bullitov prípad (Bullitt), USA, 1968 (MGM)
Johnny Ross mal zohrať v kampani politika Chalmersa kľúčovú úlohu. Ako chránený svedok polície mal svedčiť proti mafiánskemu klanu, lenže aj napriek dohľadu elitného poručíka Bullita  a jeho ľudí ho mafia zavraždí priamo pred ich očami. Ross zraneniam podľahol, ale Bullit sa rozhodol konať na vlastnú päsť. Rossovu vraždu zatajil a je rozhodnutý vysnoriť mafiánskeho bossa sám.

21:00 Občianska výchova (Die Fetten Jahre sind vorbei), Nem./ Rak., 2004 (Filmbox)
Provokačná „trpká komédia“ o troch aktivistoch., ktorí chceli zmeniť svet ... teda aspoň ten , do ktorého sa im podarilo vlámať. Jan, Peter a Jule vnikajú do domov a bytov miestnej smotánky, nič neukradnú, ale všetko zdemolujú a nakoniec popíšu steny rôznymi „výchovnými“ heslami ako : „Už máte toho dosť!“. Komplikácie však nastanú, keď sa Jule zamiluje do Petra i Jana, jedna akcia sa nepodarí, majiteľ domu ich prekvapí a tak im neostáva nič iné, ako ho uniesť. Traja mladí idealisti sa zrazu dostanú do konfrontácie s odlišným svetom hodnôt silnej bohatej generácie a z obete únosu sa o chvíľu stáva nebezpečný manipulátor.

22:15 Interiéry (Interiors), USA 1978 (MGM)
Psychologicky ladený príbeh o rozpade jednej rodiny je spôsobom stvárnenia úplne  odlišný od väčšiny snímok Woodyho Allena. Ten pritom vzdáva hold režijnému majstrovstvu Ingmara Bergmana, medzi ktorého obdivovateľov roky patrí. Premyslene využíva dlhé zábery, úseky deja iba minimálne podkresľuje hudbou, veľký priestor dáva hereckému gestu, mimike a textu.


4.8.
ŠTVRTOK

20:00 Skřivánci na niti, ČSSR, 1969 (CS Film)
Film nakrútil v roku 1969 Jiří Menzel na motívy poviedok z knihy Bohumila Hrabala. Dvadsať rokov zostal film v trezore, pretože odkrýval skutočnosti päťdesiatych rokov, ktoré mali zostať skryté. Jeho dej sa odohráva v kladenských oceliarňach, kam boli posielaný na brigádu "politickí previnilci". Vedľa nich pracujú na šrotovisku aj ženy, uväznené za pokus o útek za hranice. Celý film je jediným pásmom paradoxných, niekedy groteskných, inokedy lyrických situácii.

21:00 Štyri minúty (Vier Minuten), Nemecko, 2006 (Filmbox Extra)
Stará učiteľa klavíru objavuje vo väzení nesmierny talent u neskrotnej mladej Jenny. Jej ruky však dokážu rovnakou mierou vytvárať povznášajúcu hudbu, ale aj prinášať skazu a bolesť. Postupné zbližovanie týchto dvoch zdanlivo protichodných žien sa stane pre obe cestou, ktorá privedie na svetlo ich sny, traumy aj dlho ukrývané city. Ich spoločné snaženie smeruje k nadchádzajúcej klavírnej súťaži, kde okolím odpísaná agresívna žena dostane šancu, aby v priebehu štvorminútového vystúpenia všetkým ukázala, čo v nej je.

21:00 Paríž (Paris), Francúzsko, 2008 (Filmbox)
Paríž je príbehom Parížana, ktorý sa ocitol v novej životnej situácii, ktorá mu dáva nový a odlišný pohľad na ľudí, ktorých stretáva, na svoj život i životy ľudí okolo seba a na život celého mesta. Zeleninári, pekárka, sociálna pracovníčka, tanečník, architekt, univerzitný profesor, modelka, kamerunský prisťahovalec... Všetci títo ľudia sa ocitávajú spojení v tomto meste a v tomto filme. Môžete si povedať, že nie sú ničím výnimoční, ale pre každého z nich je život jedinečný. Môžete si myslieť, že ich problémy sú bezvýznamné, ale pre nich sú to tie najdôležitejšie na svete. Paríž je o milovaní života, o radosti z tohto momentu a z toho, čo máme.

TV tipy 1.8. - 7.8. 2011 TV tipy 1.8. - 7.8. 2011 TV tipy 1.8. - 7.8. 2011


5.8.
PIATOK

20:00 Atentát, ČSSR, 1964 (Kino CS)
Film Jiřího Sequensa nás vracia do doby nacistickej okupácie. Napínavým spôsobom rozpráva o čine, ktorý má významné miesto v dejinách druhej svetovej vojny: o atentáte na najvyššieho predstaviteľa nacistickej moci v Čechách. Podáva široký obraz tejto udalosti a pokúša sa postihnúť najrôznejšie súvislosti Heydrichovho sporu s admirálom Canarisom, výcvik českých parašutistov v Anglicku a obzvlášť sugestívne zachytáva osud troch parašutistických skupín od ich zoskoku až po záverečný hrdinský boj v krypte pražského kostola.

20:15 X-Men: Posledný vzdor (X-Men: The Last Stand), USA/ UK, 2006 (Joj)
Vo filme X-Men: Posledný vzdor, ktorý je záverečnou kapitolou tejto filmovej trilógie, ohrozuje vývoj svetových dejín „liek“, ktorý dokáže premeniť mutantov na obyčajných ľudí. Mutanti majú prvý krát možnosť zvoliť si svoju budúcnosť: buď si môžu zachovať svoju výnimočnosť, ktorá je však príčinou ich izolácie a odcudzenia od ostatných alebo sa svojich schopností vzdať a stať sa normálnymi ľuďmi. Protichodné názory mutantích vodcov Charlesa Xavera, ktorý hlása toleranciu a Magneta, podľa ktorého prežijú len tí najsilnejší sú podrobení poslednej skúške – a rozpútajú vojnu, ktorá má všetky vojny definitívne ukončiť.

22:00 Sladké hry minulého léta, ČSSR, 1969 (Dvojka)
Impresionistická farebná snímka inšpirovaná Maupassantovou poviedkou Muška a obrazmi veľkých francúzskych maliarov - impresionistov. Mladé dievča trávi voľné chvíle v spoločnosti piatich mladých mužov. Jedného z nich má rada, ďalší štyria si však myslia, že žije s každým okrem neho. A tak, keď Muška otehotnie, berú na seba kolektívne otcovstvo. Muška však potratí. Z tragickej situácie vychádza pointa: spravia jej druhé dieťa. Invenčný režisér Juraj Herz a scenáristka Alta Vášová rozprávajú tento príbeh s obdivuhodnou ľahkosťou a neodolateľným, trochu trpkým, trochu ironickým úsmevom, takým príznačným pre Francúzsko Maupassantových čias.

23:20 Tenká červená čiara (The Thin Red Line), USA, 1998 (Prima)
Námorná pechota Charlie pod vedením kapitána Starosa dostala rozkaz od brigádneho generála Quintarda dobyť ostrov Guadalcanal. Prápor neuznaného podplukovníka Talla sa chystá k výsadku na ostrov. Vylodenie prebehlo bez jediného výstrelu. Vojaci prenikajú džungľou a vysokou trávou proti nepriateľovi, pomaly sa rozpútava boj na život a na smrť. Jediným heslom, ktorým sa riadia, je "pokračovať vpred a dôjsť na koniec, alebo zostať a zomrieť". Film Terencea Malicka s hviezdnym obsadením (George Clooney, Sean Penn, Nick Nolte, Woody Harrelson) bol v roku 1998 nominovaný na sedem cien Akadémie.


6.8.
SOBOTA

20:00 Vytie (Howl), USA, 2010 (Cinemax)
Píše sa rok 1957 a v San Franciscu sa koná súdny proces kvôli básni Kvílenie. Film tieto pamätné dni pripomína prostredníctvom troch vzájomne prepojených línií: búrlivého života Allena Ginsberga, ktorý sa snažil nájsť svoje skutočné umelecké vyjadrenie, spoločenských reakcií na „obscénny“ predmet procesu, a halucinogénnej animácie, ktorá evokuje prekvapujúcu originalitu legendárneho literárneho diela. Všetky tri roviny vyúsťujú do žánrového hybridu, ktorý brilantne zachytáva kľúčový okamih – zrod alternatívnej kultúry.

20:00 Bournov mýtus (The Bourne Supremacy), USA/Nemecko, 2004 (Prima)
Film nás zavedie do temného sveta zabijaka Jasona Bourna, ktorý stále pátra po svojej minulosti. Teraz sa kladú ešte väčšie nároky na agenta, ktorý sa s chladným odhodlaním pohybuje v nebezpečných vodách medzinárodnej špionáže, hemžiacej sa agentmi, skryto pracujúcich pre rôzne strany. Bourne podniká všetko, aby našiel pravdu za svojimi desivými útržkami spomienok a odpovedal si na tak mučivé otázky, týkajúce sa jeho minulosti.

21:50 Mafiáni (Goodfellas), USA, 1990 (MGM)
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sníva o tom, že sa stane gangsterom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. Tu mu prinesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. Martin Scorsese do svojej mafiánskej fresky obsadil hercov s ktorými už pracoval v Zúriacom býkovi: Roberta De Nira a Joea Pesciho.

21:55 Voda (Water), Kanada/ India, 2005 (Dvojka)
India, rok 1938. Malú Chuyiu vydajú za staršieho muža a čaká v dome svojich rodičov, kým nebude plnoletá. Manžel však zomiera a dievča sa tak stáva vo svojich ôsmich rokoch vdovou. Podľa indických tradícií by teda mala celý život stráviť v odriekaní spoločne s ostatnými vdovami, ktoré po smrti svojich mužov klesajú na to najnižšie miesto v indickom spoločenskom rebríčku. Prítomnosť dieťaťa sa odrazí na životoch ostatných obyvateliek domu vdov a vytrhne ich z letargie. Jednou z nich je i Kalyani, ktorá sa zamiluje do mladého prívrženca Mahátmu Gándhího. Žena, poverená dozorom nad vdovami, má však s Kalyani iné plány, keďže na druhom brehu rieky žije viacero zámožných mužov, ochotných platiť za príležitostnú spoločnosť mladej ženy. Čo sa stane, keď Kalyani jedného dňa odmietne nastúpiť do loďky?

22:10 Ospalá diera (Sleepy Hollow), USA, 1999 (Čt1)
Na konci 18. storočia povolajú mladého detektíva Ichaboda (Johnny Depp) k novému prípadu. Nadriadení ho pošlú do odľahlého mestečka. Poveria ho odhalením páchateľa série záhadných vrážd. Miestny obyvatelia ich pripisujú bezhlavému jazdcovi. Americký historický horor známeho režiséra Tima Burtona vznikol podľa novely Washingtona Irvinga, ktorá je v Spojených štátoch notoricky známou a patrí k povinnému čítaniu. Dočkala sa niekoľkých filmových verzií, z ktorý je práve táto Burtonova najtemnejšia a vizuálne najnápaditejšia. Získala Oscara za najlepšiu výpravu, nominácie mala ešte v kategóriách najlepšie kostýmy a kameru.

TV tipy 1.8. - 7.8. 2011 TV tipy 1.8. - 7.8. 2011 TV tipy 1.8. - 7.8. 2011


7.8.
NEDEĽA

14:05  Kto odchádza v daždi...  ČSSR, 1974 (Jednotka)
Dramatický príbeh z obdobia kolektivizácie (1947-48) zachytáva život bývalých bírešov, ktorí po pozemkovej reforme tesne po vojne získajú pôdu a snívajú, že sa stanú zámožnými gazdami. Zmenené spoločenské pomery, nástup kolektivizácie, ale aj veľké sucho a neschopnosť splácať kontingenty však so sebou prinášajú nevyhnutné zmeny ich pôvodných zámeroch. Réžia Martin Hollý.

20:00 Dreamgirls (Dreamgirls), USA, 2006 (Doma)
Na začiatku boli tri. Hovorili si Dreamettes a snažili sa presadiť v amatérskych súťažiach talentov. Effie (Jennifer Hudson), Deena (Beyoncé Knowles) a Lorrell (Anika Noni Rose) by pravdepodobne, aj napriek svojmu nespornému talentu, ešte nejaký ten rok mrhali časom, alebo to vzdali už ten večer, kedy zase raz neuspeli. Stretli však niekoho, kto im pomohol. Curtis Taylor Jr. (Jamie Foxx), predajca áut a samozvaný manažér im na mieste ponúkol možnosť hlasového sprievodu pre úplne úžasného Jamesa Earlyho (Eddie Murphy). A tým to všetko len začalo. Dreamettes nasadli na horskú dráhu a tá sa pohla. Na konci jazdy stáli všetky na jednom javisku a spievali svoju poslednú pieseň. Ale všetko bolo inak. Ubehlo pekných pár rokov a za tú dobu sa mnohé stalo a mnohé zmenilo. Jednoduchý a pritom neuveriteľne silný je príbeh muzikálu Dreamgirls oscarového scenáristu a režiséra Billa Condona.

21:25 Bez okolkov (Point Blank), USA, 1967 (Čt2)
Britský režisér John Boorman sa uviedol v začiatkoch kariéry v Hollywoode kriminálnym thrillerom Bez okolkov, nakrúteným podľa románu Lovec od Richarda Starka (jeden z pseudonymov amerického autora Donalda E. Westlakea). Film získal v priebehu rokov kultový status a je právom považovaný za priekopnícky v žánri neonoiru. Jeho hrdinom je gangster Walker (Lee Marvin), ktorého jeho parťák a priateľ pri akcii podvedie (za asistencie jeho manželky) a nechá postreleného na mieste činu. Walker je ale tvrďas, a keď sa dá dokopy, začne po svojom partnerovi pátrať v Los Angeles. Boorman doslova vytiahol film noir na denné svetlo, ale jeho postavy zostali rovnako temné ako v jeho klasickom období štyridsiatych rokov. Lee Marvin je presvedčivým stelesnením málom vravného hrdinu, ktorý síce stojí na nesprávnej strane zákona (na tej sú v podstate aj všetky ostatné postavy príbehu), ale dodržuje svoj vlastní kód cti. Rámovanie príbehu zradou a zranením dodáva filmu ďalší rozmer, pretože celý príbeh možno (s istou dávkou benevolencie) chápať ako predsmrtné blúznenie muža, upnutého na pomstu.

21:35 Mariňák (Jarhead), USA/ Nemecko, 2005 (Cinemax)
Oscarový režisér Sam Mendes sa už pozrel pod kožu amerického malomesta (Americká krása), do sveta gangsterov z čias prohibície (Road to Perdition). V Mariňákovi nás zavedie medzi amerických vojakov bojujúcich za svoju vlasť na Blízkom východe. Ako sme si už u  Mendesa zvykli, znovu sa jedná o sondu mimoriadne štiplavú, detailnú a zábavnú, v ktorej "tvrdia muziku" vynikajúce herecké výkony hlavných predstaviteľov.

HITy TÝŽDŇA

6.8.
SOBOTA

20:00 Vytie (The Howl), USA, 2010 (Cinemax)
Píše sa rok 1957 a v San Franciscu sa koná súdny proces kvôli básni Kvílenie. Film tieto pamätné dni pripomína prostredníctvom troch vzájomne prepojených línií: búrlivého života Allena Ginsberga, ktorý sa snažil nájsť svoje skutočné umelecké vyjadrenie, spoločenských reakcií na „obscénny“ predmet procesu, a halucinogénnej animácie, ktorá evokuje prekvapujúcu originalitu legendárneho literárneho diela. Všetky tri roviny vyúsťujú do žánrového hybridu, ktorý brilantne zachytáva kľúčový okamih – zrod alternatívnej kultúry.


7.8.
NEDEĽA

21:25 Bez okolkov (Point Blank), USA, 1967 (Čt2)
Britský režisér John Boorman sa uviedol v začiatkoch kariéry v Hollywoode kriminálnym thrillerom Bez okolkov, nakrúteným podľa románu Lovec od Richarda Starka (jeden z pseudonymov amerického autora Donalda E. Westlakea). Film získal v priebehu rokov kultový status a je právom považovaný za priekopnícky v žánri neonoiru. Jeho hrdinom je gangster Walker (Lee Marvin), ktorého jeho parťák a priateľ pri akcii podvedie (za asistencie jeho manželky) a nechá postreleného na mieste činu. Walker je ale tvrďas, a keď sa dá dokopy, začne po svojom partnerovi pátrať v Los Angeles. Boorman doslova vytiahol film noir na denné svetlo, ale jeho postavy zostali rovnako temné ako v jeho klasickom období štyridsiatych rokov. Lee Marvin je presvedčivým stelesnením málom vravného hrdinu, ktorý síce stojí na nesprávnej strane zákona (na tej sú v podstate aj všetky ostatné postavy príbehu), ale dodržuje svoj vlastní kód cti. Rámovanie príbehu zradou a zranením dodáva filmu ďalší rozmer, pretože celý príbeh možno (s istou dávkou benevolencie) chápať ako predsmrtné blúznenie muža, upnutého na pomstu.


autor Tomáš Daneček 1.8.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.