TV TIPY 29.8. - 4.9. 2011

TV TIPY 29.8. - 4.9. 2011

článok



29.8.
PONDELOK

21:30 Smuteční slavnost, ČSSR, 1969 (Kino CS)
Film, ktorý evokuje Uhrove filmy 60tych rokov (svojou ponurou atmosférou) a zároveň (spolu s viacerými - i napr. Uhrovými Troma dcérami) "ohlasuje" jednu z tém nasledujúcej dekády - kritiku starostraníkov, kolektivizácie a osudy jej odporcov. Je tu však - oproti "nasledovníkom" jeden veľký rozdiel. Smútočná slávnosť sa neobmedzuje len na portrétovanie 40-50tych rokov za účelom ukázania, akí sú noví straníci úžasní a otvorení kritike svojich vlastných radov. Pekne odvíja líniu funkcionárov, ktorí boli, sú a (pravdepodobne) aj budú na svojich miestach bez ohľadu na ideologické vlny v rámci strany. Necháva však výrazne pocítiť jeden fakt: nech funkcionári jednajú z pozície sily ako chcú, ľudia si urobia po svojom, keď sa rozhodnú. Aj "§55" pochovajú v okrese, z ktorého bol vysťahovaný, a kde mu bol zoštátnený majetok. Zaujímavá je hlavná hrdinka - vdova, ktorá organizuje pohreb a o ktorej sa nedozvieme viac, než že to bola (je) dobrá žena a že ju mali (majú) ľudia radi.

23:00 Zelený drak (Green Dragon), USA, 2001 (Čt2)
Pred desiatimi rokmi sa v rámci Projektu 100 objavil v našich kinách americko-vietnamský film Tri sezóny (1999) z dielne dvojice vietnamských emigrantov Tony Bui - Timothy Linh Bui, líčiaci v prepojených poviedkach osudy niekoľkých ľudí, žijúcich v Ho Či Minovom meste. Rovnaký autorský tandem je podpísaný aj pod Zeleným drakom (2000). Snímka líči podobnou formou osudy vietnamských utečencov, ktorí sa po páde Saigonu v roku 1975 dostali do záchytného tábora na námornej vojenskej základni Pendleton v južnej Kalifornii. Film je zaujímavým príspevkom k pozabudnutej časti sedemdesiatych rokov a napriek občasnej melodramatickosti, príznačnej pre ázijských tvorcov, podáva pôsobivý obraz vtedajšej doby.


30.8.
UTOROK

20:35 700 míľ v sedle (Bite the Bullet), USA, 1975 (Čt2)
Píše sa rok 1908 a noviny West Press usporadúvajú jazdecký závod na trati dlhej sedemsto míľ, na ktorej konci čaká víťaza atraktívna finančná odmena - dve tisíc dolárov. Kto by odolal tak lákavé odmene? Pôsobivý western - podľa vlastného scenára - natočil klasik amerického filmu Richard Brooks, ktorého filmy Lord Jim, Džungľa pred tabulou, Chladnokrvne, Profesionáli a Hľadanie pána Goodbara poznajú diváci po celom svete. Príbehu vtisol potrebné napätie aj určitú výtvarnú zaujímavosť a do hlavných úloh  obsadil skvelých hereckých predstaviteľov ako Gene Hackman, Candice Bergen, James Coburn.

22:50 Nabiť a zabiť (Lucky Number Slevin), USA, 2006 (Čt1)
Slevinovi sa práve teraz veľmi nedarí. Vyhodili ho z práce, okradli ho a navyše pristihol svoju priateľku, ako si to rozdáva s neznámym chlapíkom v ich posteli. Ale to je iba smiešny začiatok, všetko bude ešte oveľa horšie... Aby sa dostal z tohto všetkého požičia si od svojho priateľa Nicka Limesa v New Yorku byt, zatiaľ čo ten je mimo mesta. New York je nebezpečné miesto na život, s podsvetím plným kriminálnikov a gangstrov. Ale dvaja z nich sú najrešpektovanejší, sú to tvrdí gangstri starej školy: Rabbi a Boss.

00:35 Cudzinec vo mne (Das Fremde in mir), Nemecko, 2008 (Čt2)
Druhý celovečerný film režisérky Emily Atef sa zameriava na málo známy problém popôrodnej depresie. Pritom táto dlhotrvajúca psychická porucha postihuje po narodení dieťaťa veľké percento žien aj mužov (štúdie uvádzajú 5 až 25 %). Popôrodnú depresiu vyvoláva súhra radu faktorov viazaných na psychické rozpoloženie jedinca, jeho sociálne a finančné zázemie a na hormonálne výkyvy spojené s tehotenstvom. Film sa zameriava predovšetkým na ukázanie zovňajších symptómov a v rámci dramatického rozprávania ukazuje jednotlivé cesty k prekonaniu depresie.

TV tipy 29.8. - 4.9. 2011 TV tipy 29.8. - 4.9. 2011 TV tipy 29.8. - 4.9. 2011


31.8.
STREDA

20:00 Popoludňajšia láska (Love in the Afternoon), USA, 1957 (MGM)
Keď stretnutie Audrey Hepburn a Garyho Coopera režíruje Billy Wilder, romanca priam rozkvitá. Smiech, kúzlo Paríža, šampanské, elegancia – Wilder, ktorý tu po prvý krát  spolupracoval so svojim dlhoročným spoluautorom I. A. L. Diamondom, ich servíruje ako poctu svojmu filmárskemu vzoru, Ernstovi Lubitschovi. V tejto skvelej klasike, určenej milovníkom filmov ako Prázdniny v Ríme a Gigi, hrá aj Maurice Chevalier, filmový zástupca galského šarmu.

20:00 Vynález zkázy, ČSR, 1958 (CS Film)
Fantasticko - dobrodružný trikový film režiséra Karla Zemana vznikol podľa rovnomenného románu Julesa Vernea. rozpráva o osudoch profesora Rocha, objaviteľa neobyčajne silnej výbušniny, ktorý bol unesený  barónom Artigasom na tajuplný ostrov. Film je po výtvarnej stránke inšpirovaný pôvodnými ilustráciami Verneových románov a zámerne naivnými trikmi v štýle francúzskeho filmového priekopníka Georgesa Meliesa.


1.9.
ŠTVRTOK

21:55 Tobruk, Česko/ Slovensko, 2008 (Jednotka)
Druhá svetová vojna, jeseň roku 1941. Do Nemcami a Talianmi obliehaného mesta Tobruku v severoafrickej Líbyi sú odvelení vojaci 11. východného československého útvaru. Medzi nimi i mladý vojak Jiří Pospíchal. Jeho naivné a idealistické predstavy o hrdinstve a vojne sú surovo konfrontované s neznesiteľným peklom africkej púšte, dennodenným ohrozením života a všadeprítomnou smrťou. To všetko si u neho vyberá svoju krutú daň – postupnú stratu vlastnej sebaúcty a odvahy. Odvaha je sila vôle, ktorej žiadny muž nemá navyše. Keď sa používa, čoskoro sa vyčerpá. Odvaha je kapitál, ktorý postupne utrácame. Posledný rozkaz potom môže byť príkazom k výplate z konta, ktoré sa blíži nule.

23:35 Venuša (Venus), Veľká Británia, 2006 (Čt2)
Film scenáristu Hanifa Kureishiho a režiséra Rogera Michella, zaoberajúci sa vzťahom sedemdesiattri ročného muža a devätnásťročného dievčaťa, navzdory téme postráda akúkoľvek lacnú škandálnosť a predkladá citlivo nakrútenú úvahu o herectve, starobe, mladosti a nájdení vnútornej rovnováhy. Na sklonku života aj na jeho počiatku. Ku kvalite filmu zásadným spôsobom prispieva herecký koncert sedemdesiatpäť ročného Petera O'Toolea, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara. Nezaostáva ani osemdesiattri ročný Leslie Phillips a debutujúca Jodie Whittaker. Neprehliadnuteľná je aj Vanessa Redgrave.

00:20 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971 (Prima)
Dvojica detektívov bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, prezívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, pri ktorom ide o veľké množstvo heroínu, ale veľký prípad nedopadne tak, ako
by si priali. 

02:10 Šťastní spolu (春光乍洩), Hong Kong, 1997 (Cinemax)
Film Šťastní spolu znamenal pre Wong Kar-waia prvý skutočný vstup na medzinárodné filmové scény, keď zaň na MFF v Cannes 1997 získal Cenu za réžiu. Príbeh homosexuálnej dvojice, ktorej láskyplný a zdanlivo pevný vzťah sa rozpadne bez toho, aby jeden alebo druhý vedeli prečo, čiastočne šokoval svojou otvorenosťou a zároveň fascinoval originálnym spôsobom filmového rozprávania, okázalo ignorujúcim akékoľvek známe pravidlá. Do hlavných úloh obsadil režisér superstar hongkongského filmu...

TV tipy 29.8. - 4.9. 2011 TV tipy 29.8. - 4.9. 2011 TV tipy 29.8. - 4.9. 2011


2.9.
PIATOK

20:00 Pozor, vizita! , ČSSR, 1981 (Kino CS)
Príbeh sa odohráva v roku 1960 na infekčnom oddelení jednej nemocnice, kde je ako bacilonosič brušného týfusu izolovaný starý Prepsl, tulák bez rodiny, svetobežník s osobitnou etikou a poňatím slobody. Práve on je stredobodom všetkého diania, dominantnou postavou príbehu. Spočiatku odmieta prispôsobiť sa situácii a žiť v izolácii od sveta, niekoľkokrát sa pokúsi o útek, ale časom začne naväzovať priateľské vzťahy nie len s personálom, dezinfektorom Kafkom a upratovačkou Katkou, ale tiež s rovnako postihnutými pacientmi.

21:55 Šílení, Česko, 2005 (Čt2)
Filozofický horor zo začiatku 19. storočia, voľne inšpirovaný poviedkami E. A. Poea „Zaživa pochovaný“ a „Šialený psychiater“. Mladý Berlot trpí chronickým snom, v ktorom sa ho nemocniční zriadenci snažia zošnurovať do zvieracej kazajky. Sen končí prebudením v zdemolovanej izbe. Po matkinom pohrebe sa Berlot v hostinci zoznámi s Markízom a prijme pozvanie na jeho zámok. Raz v noci je svedkom libertinskych orgií v zámockej kaplnke. K účasti je prinútené mladé dievča, ktoré Berlota zaujme natoľko, že sa rozhodne zámok okamžite opustiť. Markíz však upadne do kataleptického záchvatu, ktorý vyzerá ako smrť. Markízov sluha donúti Berlota uzavrieť Markízovu truhlu. Na druhý deň nájdu Markíza, hodujúceho v rodinnej hrobke. I on má svoje tajomstvo a tak navrhne Berlotovi terapiu, ktorá by mala ukončiť ťaživé sny.

00:45 Krajina prílivu (Tideland), Kanada/ Veľká Británia, 2005 (Filmbox Extra)
Trinásť rokov po úspešnom filme Kráľ rybár sa Jeff Bridges a Terry Gilliam znovu zišli pri spoločnom projekte. Tideland trochu pripomína Alenku v ríši divov, ale je modernejší. Príbeh o malom dievčatku, ktorého rodičia sú narkomani. Keď matka zomrie na predávkovanie, vydá sa s otcom do Texasu. A práve tam sa začnú diať záhady. Podobne ako v Alenke je film založený predovšetkým na fantázii hlavnej hrdinky, ktorej predstavy pôsobia bizarne až znepokojujúco. Podobne ako Alenka aj ona pretvára svoje okolie na svet kúziel.


3.9.
SOBOTA

10:30 Malý princ (The Little Prince), Veľká Británia/ USA, 1974 (Čt1)
Nie je rozprávka ako rozprávka, nie je princ ako princ. Tento je skutočne len jeden - Malý princ Antoina de Saint-Exupéryho, jedno z najslávnejších diel modernej svetovej literatúry. Exupéryho román je malý literárny zázrak, plný hlbokých myšlienok a aj keď film nemôže preniesť celú hĺbku diela, jedná sa o podarenú adaptáciu, nominovanú na dvoch Oscarov. 

21:35 Barton Fink (Barton Fink), Veľká Británia/ USA, 1991 (Cinemax)
Čierna komédia o ľavicovom intelektuálovi a dramatikovi z New Yorku, ktorý v 30-tych rokoch 20. storočia skúša svoje šťastie ako scenárista v Hollywoode. Ubytuje sa v pochmúrnom Hoteli Eagle, kde je jeho jediným spolubývajúcim jednoduchý obchodný cestujúci Charlie Meadows. Charlie Meadows sa Bartonovi Finkovi ponúkne pomôcť, pretože má údajne kopec historiek z obchodných ciest. Hoci Fink je ako pravý ľavicový intelektuál zasadený za práva "obyčajného človeka", na svoj talent si od neho siahať nenechá. Na stretnutí so šéfom štúdia sa však dozvedá, že má napísať scenár k béčkovému filmu o wrestlingu. Keď začne písať, po prvej vete dostáva tvorivý blok a snaží sa ho prekonať s pomocou slávneho spisovateľa - alkoholika a jeho sekretárky, ktorá za spisovateľa píše knihy. Skvelá čierna komédia so štipkou thrilleru bola za svoj dokonalý vizuálny štýl a duchaplnú reflexiu vzťahu umenia, talentu, moci a politiky ocenená na MFF Cannes Zlatou palmou.

21:35 Záhrada, Slovensko/ Česko/ Francúzsko, 1995 (Dvojka)
Pôvodný televízny film zo súčasnosti. Jeho hlavný hrdina, mladý učiteľ Jakub si vo svete relativizovaných mravných hodnôt hľadá vlastnú identitu a miesto v živote. Na tridsiatnika Jakuba sa začne valiť jeden problém za druhým. Nevie vyriešiť svoj vzťah s vydatou Terezou, práca ho neuspokojuje, nerozumie si s otcom, s ktorým žije v spoločnom byte. Jakub sa rozhodne zmeniť svoj život a odchádza na pár dní do opusteného domu starého otca na vidieku. Pomocou zápiskov starého otca znovu objavuje jednoduché veci, na ktoré už dávno zabudol. Učí sa kosiť trávu, orezávať stromy, piecť chleba. Spozná záhadnú Helenu, ktorá zmení jeho život.

00:30 Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan), USA, 1998 (Markíza)
Druhá svetová vojna bola rozhodujúcou udalosťou 20. storočia a pre Ameriku sa stala určujúcim dejinným zvratom. Zmenila vtedy hranice sveta a dnes je nazývaná "poslednou veľkou vojnou". Ani sebalepší výcvik však nemohol spojeneckých vojakov pripraviť na to, čo ich čakalo po vylodení v Normandii, na pláži s krycím menom Omaha. Z pohľadu kapitána Johna Millera je zrejmé, že si uvedomuje nebezpečie, ktoré na jeho jednotku čaká. Netuší však, že to nie je zďaleka tá najťažšia úloha, ktorú bude musieť so svojimi vojakmi splniť.

00:35 Requiem pro panenku, ČSFR, 1992 (Nova)
Administratívnym omylom sa štrnásťročná Marika dostane miesto do detského domova do ústavu pre mentálne chorých, odkiaľ nie je úniku. Panuje v ňom neľudská mašinéria a sadistické vychovávateľky používajú tak drastické "výchovné" metódy, až sa dievča rozhodne bezvýchodiskovú situáciu riešiť zúfalým činom.

TV tipy 29.8. - 4.9. 2011 TV tipy 29.8. - 4.9. 2011 TV tipy 29.8. - 4.9. 2011


4.9.
NEDEĽA

20:00 Veteráni (Oldboys), Dánsko/ Švédsko, 2009 (Cinemax)
Päťdesiatnik Vagn je tak trochu outsider. Žije sám, chodí do práce a hlavne hrá s rovnako starými a často aj staršími chlapíkmi futbal. Celý tým sa chystá na pravidelný autobusový zájazd do Švédska, kde ich tentokrát čaká zápas s drsným mužstvom miestnych policajtov. Vagnovy kopačky spôsobia, že ho spoluhráči zabudnú na benzínovej pumpe – úplne bez prostriedkov. Tam sa dá dohromady zo zlodejom Johnom. Ich stretnutie je začiatkom radu nedorozumení, zavinených tým, že Vagn netuší, čo je John zač, a Johnovi sa zase strašne nehodí prítomnosť neodbytného chlapíka, ktorý je pevne rozhodnutý s jeho pomocou dostihnúť autobus so spoluhráčmi.

22:00 Námezdná sila (The Hireling), Veľká Británia, 1973 (Čt2)
Anglicko na začiatku 20. rokov. Steven Leadbetter je majiteľ malej firmy na prenájom áut, ktorý dáva vozy aj svoje služby k dispozícii zákazníkom. Jedným z nich je mladá aristokratka Lady Helen Franklin, ktorá sa iba pomaly spamätáva z nervového šoku po náhlej smrti manžela. Film Námezdná sila s na XXVI. MFF v Cannes delil o Zlatou palmu s americkým filmom Strašiak Jerryho Schatzberga. Do tej doby prakticky neznámy režisér Alan Bridges použil ako predlohu román, ktorého autor L. P. Hartley už  svojim psychologicky prepracovaným a do istej miery spoločenskokritickým dielom Poslíček poskytol námet pre film Josepha Loseyho Posol (1970). Snímka Námezdná sila na pôdoryse vzťahovej drámy vykresľuje nelichotivý portrét vtedajšej spoločnosti, zviazanej konvenciami a množstvom nepísaných pravidiel, ale tiež plnej pretvárky a vypočítavosti.

22:50 Modré auto (Blue Car), USA, 2002 (Filmbox)
Dospievanie nie je žiadna sranda. Pravda, každá skúsenosť, aj tá negatívna, nás formuje.   Každé prekonané utrpenie, všetky straty nás nakoniec posilňujú. Ale vysvetlite to osemnásťročnému dievčaťu, ktorého otec odišiel od rodiny, prepracovaná matka na ňu posúva viac, ako by mala – vrátane starostlivosti o problémovú mladšiu sestru. Hrdinka filmu Meg študuje a chodí do práce, trápi sa kvôli otcovi a háda sa s matkou. Potrebuje sa zbaviť balvanu na duši - a v tom jej pomáha písanie. Skúša to s poéziou, a vďaka učiteľovi literatúry sa jej  začína dariť.
 

HIT TÝŽDŇA

1.9.
ŠTVRTOK

02:10 Šťastní spolu (春光乍洩), Hong Kong, 1997 (Cinemax)
Film Šťastní spolu znamenal pre Wong Kar-waia prvý skutočný vstup na medzinárodné filmové scény, keď zaň na MFF v Cannes 1997 získal Cenu za réžiu. Príbeh homosexuálnej dvojice, ktorej láskyplný a zdanlivo pevný vzťah sa rozpadne bez toho, aby jeden alebo druhý vedeli prečo, čiastočne šokoval svojou otvorenosťou a zároveň fascinoval originálnym spôsobom filmového rozprávania, okázalo ignorujúcim akékoľvek známe pravidlá. Do hlavných úloh obsadil režisér superstar hongkongského filmu. Leslie Cheung, ktorý za svoj život nakrútil okolo 60 filmov (u Wonga sa objavil už vo filmoch Days of Being Wild a Ashes of Time) a od 80. rokov idol tzv. "kanto-popu" (vydal 30 albumov)  bol jedným z mála hongkongských hercov, ktorí sa na začiatku 90. rokov odvážili prijať úlohu homosexuálneho muža. Sám verejne vyhlásil, že je bisexuál a v dobe uvedenia filmu Šťastní spolu predstavil médiám svojho životného partnera. V roku 2003 podľahol záchvatu depresie a skončil svoj život skokom z jedného hongkongského hotelu. Druhá super hviezda Tony Leung Chiu-Wai sa venuje predovšetkým herectvu a dnes je mnohými považovaný za najzaujímavejšieho herca svojej generácie. Za svoje výkony pozbieral okrem diváckeho ohlasu aj rad cien. Tie medzinárodné sú takmer vždy spojené s filmami Wong Kar-waia.


autor Tomáš Daneček 30.8.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.