TV TIPY 3.10. - 9.10. 2011

TV TIPY 3.10. - 9.10. 2011

článok



3.10.
PONDELOK

20:00 322, Československo, 1969 (CS Film)
Psychologická dráma o človeku, ktorý sa tvárou v tvár vážnej chorobe musí konfrontovať s vlastným životom, blízkymi i cudzími ľuďmi. Sebareflexia kuchára Lauka v podaní autora literárnej predlohy Jána Johanidesa a režiséra Dušana Hanáka prerástla v obraz spoločnosti šesťdesiatych rokov, plných nádejí i dezilúzií. Dodnes diváka provokuje, aby hľadal nejednoznačné odpovede na základné otázky ľudského bytia - otázky slobody, samoty, nekomunikatívnosti, hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti.

20:00 Polnočný kovboj (Midnight Cowboy), USA, 1969 (Cinemax)
Slávna americká dráma režiséra Johna Schlesingera. Film získal v roku 1970 Oscarov v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a scenár. Deziluzívny pohľad anglického režiséra na New York ako miesto sociálnych protikladov, sklamaných snov a nádejí naivného dedinského chlapca z Ďalekého západu, salónneho kovboja Joe Bucka (Jon Voight). Príbeh dvoch priateľov, ktorých spojí náhoda a ktorých mesto vyvrhne ako nepotrebných na smetisko ľudských osudov, obohatil vynikajúcim výkonom Dustin Hoffman v úlohe chromého tuberkulózneho stroskotanca.

21:00 Sladký život (La Dolce vita), Taliansko/Francúzsko, 1960 (Filmbox)
Felliniho freska zobrazuje ako život bohatých a podivné hodnoty ich sveta, tak situáciu obyvateľov Ríma z opačného konca sociálnej hierarchie. Ukazuje už v tej dobe bezohľadný hon novinárov za senzáciami (meno jedného z fotografov - Paparazzo - sa stalo synonymom pre bulvárnych fotografov), rovnako ako náboženský fanatizmus a poverčivosť. Škandálnosť niektorých scén a tém, ktorá v dobe uvedenia poburovala (a rad scén neprešiel cenzúrou), už nikoho nepohorší. O to viac zaujme Sladký život aj dnes práve obrazom povrchnosti, honby za senzáciami a pochybnými hodnotami, rovnako ako morálnym tápaním hlavnej postavy.

23:00 Vtedy v Mexiku (Once Upon a Time in Mexico), USA/ Mexiko, 2003 (Markíza)
V Mexiku sa chystá čosi nekalé. Tlak prezidenta na mocné drogové kartely rastie a tie sú čoraz menej ochotné mu to strpieť. V tom istom čase sa v odľahlej horskej dedinke snaží legendárny pištoľník známy ako El Mariachi zabudnúť na násilnú smrť svojej ženy a dcéry. Tajomný cudzinec menom Daniel Sands však v nadchádzajúcej šachovej partii potrebuje chladnokrvného zabijaka a ako agent CIA vie presne ako ho zohnať. Nastal čas, aby sa El Mariachi prebral zo svojho ťaživého polosna.


4.10.
UTOROK

20:00 Ikarie XB 1, ČSSR, 1963 (Dvojka)
Film s pracovnými názvami Stříbrná kometa a Za dvě stě let koncem června vznikol v roku 1963 a patrí medzi najznámejšie české sci-fi diela. Už v dobe vzniku sa stretával s priaznivými ohlasmi kritikov, ktorí upozorňovali predovšetkým na prvú polovicu, kde nad dramatickým príbehom a technikou budúcnosti prevláda popis všedných dní mnohopočetnej posádky. Za komunistov bol film citovaný, iba keď sa malo poukázať na fakt, že tu boli všetky celosvetové problémy vyriešené komunizmom. Aj keď niektoré technické postupy a nápady boli neskôr okopírované a v monštruóznejšej podobe rozvinuté aj západnými kinematografiami, je Ikarie pripomínaná hlavne pre spôsob zobrazovania ľudí budúcnosti. V hlavných úlohách sa predstavia najväčšie hviezdy českého filmu: Zdeněk Štěpánek, Dana Medřická, František Smolík, Miroslav Macháček, Radovan Lukavský a ďalší.

20:00 Pravidlá muštárne (The Cider House Rules), USA, 1999 (Čt2)
Homer strávil celý svoj život za múrmi sirotinca, kde sa stal žiakom doktora Larcha – muža, ktorý Homera naučil nie len ako byť vynikajúcim lekárom, ale aj ako byť dobrým človekom, ktorý vie, čo je správne. Homer pochopí, že život nie je iba v ordinácii a rozhodnutý ísť do veľkého sveta. Za svojim snom odíde s mladým párom Wallym a Candy, ktorí prišli doktora Larcha požiadať o bezpečný, ale ilegálny potrat.

23:05 Keby... (If...), Veľká Británia, 1968 (Čt2)
Drsná, ale presvedčivá reakcia na študentské rebélie roku 1968 a vojnu vo Vietname bola inšpirovaná filmom Jeana Viga Trojka z mravov a titulom Kiplingovej básne Keby. Príbeh študentskej vzbury sa odohráva na súkromnej internátnej škole pre chlapcov z bohatých rodín, kde stále vládnu sparťanské pravidlá, skostnatená morálka a železná ruka učiteľov. Romantický anarchista Mick spolu s priateľom utečú na ukradnutej motorke, aby si za múrmi školy užili slobodu. Po návrate sú exemplárne potrestaní.

TV tipy 3.10. - 9.10. 2011 TV tipy 3.10. - 9.10. 2011 TV tipy 3.10. - 9.10. 2011


5.10.
STREDA

18:30 Klopanie na nebeskú bránu (Knockin' On Heaven's Door), Nem./Hol./Bel., 1997 (Cinemax)
Najúspešnejší nemecký film roku 1997 prekvapí využitím moderných filmových klišé, humorom a originálnou symbiózou hneď niekoľkých žánrov. Hrdinami sú dvaja muži, umierajúci na rakovinu, ktorí sa rozhodnú, že si "osladia" a "okorenia" posledné dni, ktoré im zostávajú, cestou k moru. Film, zretelne inšpirovaný tvorbou Quentina Tarantina, je navyše plný filmových odkazov. Navzdory početným prestrelkám a naháňačkám tu nie je ani kvapka krvi a ani jeden zavraždený, aj keď smrť obchádza veľmi blízko.
 
20:35 Babel (Babel), Francúzsko/ USA/ Mexico, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených mávnutím motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

21:00 Nebeské stvorenia (Heavenly Creatures), Nový Zéland/ Nem./ UK, 1994 (Filmbox)
Film bol inšpirovaný skutočnou udalosťou, ku ktorej došlo na Novom Zélande v päťdesiatich rokov 20. Storočia. Dve dievčatá zavraždili matku jednej z nich. Režisér Peter Jackson (Pán prsteňov, King Kong) a scenáristka Fran Walsh sa detailne zaoberali okolnosťami prípadu a snažili sa byť verní skutočnosti – to ale v prípade tohto filmu znamená niečo iného než obvykle. Tou skutočnosťou, ktorú film ponúka, nie je objektívny pohľad vychádzajúci z policajných záznamov, ale pohľad jednej z dievčat, ktorá si viedla podrobný denník.

22:55 Miluj blížneho svojho (Arlington Road), USA, 1999 (Nova)
Univerzitný profesor histórie Michael Faraday sa špecializuje na problematiku terorizmu. So svojim deväťročným synom žije v dome na predmestí Washingtonu na Arlingtonskej ulici a len ťažko sa vyrovnáva so smrťou manželky. Tá bola agentkou FBI a pred dvoma rokmi zahynula pri zle pripravenej akcii. Michael raz zachráni ťažko zraneného syna svojich nových susedov, manželov Langových. Chlapec si vážne poranil ruku. Oliver Lang a jeho žena sa prisťahovali len nedávno a až vďaka nešťastnej udalosti ich Michael spozná bližšie. Dokonca sa s nimi spriatelí. Lenže čoskoro si začne všímať rôzne nezrovnalosti.


6.10.
ŠTVRTOK

20:00 O myšiach a ľuďoch (Of Mice and Men), USA, 1992 (MGM)
George (Gary Sinise)a mentálne zaostalý Lennie (John Malkovich) prichádzajú v roku 1930 na Tylerovu farmu, kde chcú prečkať hospodársku krízu a zároveň sa priblížiť svojmu snu – zísať vlastný statok. Problémy na seba nenechajú dlho čakať a Lennieho záľuba v  hebkých veciach sa stane spúšťačom tragédie.

00:40 Do noci (Into the Night), USA, 1985 (Prima)
Letecký inžinier Ed Okin trpí v poslednom čase nespavosťou a nie je schopný sa na nič sústrediť, pretože zistil, že ho manželka podvádza. Keď raz nešťastný bezradne blúdi nočným mestom, stane sa svedkom prepadnutia. Neznáma blondína, ktorú prenasleduje skupina iránskych ozbrojencov, ho zúfalo prosí o pomoc. Vďaka Edovi sa atraktívnej Diane síce podarí načas uniknúť, avšak jej nebezpeční prenasledovatelia sa nemienia tak ľahko vzdať. Zdanlivo nevinná kráska Diana má totiž pri sebe čosi, čo má pre iránskych útočníkov nevyčísliteľnú hodnotu - päť ukradnutých drahokamov zo žezla dávneho perzského kráľa. 

TV tipy 3.10. - 9.10. 2011 TV tipy 3.10. - 9.10. 2011 TV tipy 3.10. - 9.10. 2011


7.10.
PIATOK

21:10 I'm  Not There (I'm Not There.), USA/ Nemecko, 2007 (Film+)
Bob Dylan nebol nikdy iba muž jednej tváre. Počas svojho života sa neustále menil - hudobne, fyzicky aj psychicky. Ale na rozdiel od väčšiny z nás boli Dylanove premeny ventilované na medzinárodnej scéne, s kultúrnymi a emocionálnymi ohlasmi, ktoré populárny umelec vzbudzoval. Film dramatizuje Dylanove premeny ako sériu bezradne sa pohybujúcich individualít, stvárnených siedmimi rôznymi hercami. Od mladého snaživého speváka pripomínajúceho Woodyho Guthrieho k ľudovému prorokovi v raných 60- rokoch v Greenwich Village. Od moderného Arthura Rimbauda k folk-rockovému “Judášovi”. Od odvrátenej kultúrnej ikony bojujúcej o záchranu svojho manželstva či znovuzrodeného kresťana vysporiadajúceho sa s morálkou, až k osamelému kovbojovi v exile vlastnej kontroverznej slávy. Film je neobyčajným portrétom umelca - skutočnej americkej ikony - v jeho neustálej premene. Na MFF Benátky 2007 získala Cate Blanchett Volpiho pohár pre najlepšiu herečku a Todd Haynes zvláštnu cenu poroty.

22:25 Súmrak (たそがれ清兵衛 ), Japonsko, 2002 (Dvojka)
Jódži Jamada, jeden z najplodnejších a najváženejších japonských režisérov XX. storočia, sa narodil v Osake v roku 1931. Vďaka profesii svojho otca ako chlapec vyrastal v Mandžusku. Po 2. svetovej vojne sa však vrátil späť do Japonska a vyštudoval Tokijskú univerzitu. Po absolutóriu nastúpil u jednej z najväčších japonských filmových spoločností ako asistent réžie a zostal jej verný celý život. Najväčšej slávy a dosiahol svojim donedávna "najdlhším celovečerným seriálom na svete" - Tora-san, ktorého 48 častí tvoril medzi rokmi 1969-1995 takmer výhradne ako scenárista a režisér. Na svojom konte má vyše než 100 scenárov a k 75 filmových réžií. Vo svojich 78 rokoch je stále aktívnym scenáristom aj režisérom. Snímka Súmrak patrí k jeho najväčším medzinárodným úspechom.


8.10.
SOBOTA

20:00 Temný Rytier (The Dark Knight), USA, 2008 (Nova)
V pokračovaní úspešného hitu Batman začína opäť spojili svoje sily výnimočný režisér Christopher Nolan a skvelý herec Christian Bale, ktorý si vracia ako Batman/Bruce Wayne. V Temnom rytierovi Batman zvyšuje stávku v boji so zločinom. S pomocou poručíka Jima Gordona a štátneho žalobcu Harveyho Denta, sa snaží zničiť posledné kriminálne živly v uliciach mesta. Toto spojenectvo spočiatku funguje efektívne, ale čoskoro všetci zistia, že to bola iba pasca a oni sa stali obeťami nevypočítateľného zločinca, ktorého všetci obyvatelia Gothamu poznajú ako Jokera. K hereckým esám z filmu Batman začína (Christian Bale, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman) pribudli Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal a vynikajúci Heath Ledger vo svojej poslednej roli - šialeného klauna Jokera.

21:45 Harold a Maude (Harold and Maude), USA, 1971 (Dvojka)
Dnes už kultový film režiséra Hala Ashbyho vyvolal v čase svojho vzniku vlnu odporu tak zo strany konzervatívnej kritiky, ako aj mladých rebelov. Originálny humor a láskavé posolstvo tohto príbehu o láske a smrti našlo odozvu až oveľa neskôr a dnes patrí k najobľúbenejším filmom Nového Hollywoodu.

22:05 Maratónec (Marathon Man), USA, 1976 (Čt1)
Študent newyorskej univerzity Tom Levy, túžiaci raz vyhrať maratón, je zrazu proti svojej vôli vtiahnutý do nebezpečnej hry, o ktorej zo začiatku nič netuší. Bývalý nacistický lekár a agent Christian Szell, ukrývajúci sa v USA, ho podozrieva z toho, že odhalil jeho totožnosť. A s pomocou mučenia chce dostať z Toma pravdu. Tak sa z nich stávajú nepriatelia na život a na smrť. Dnes už legendárny, na sile nestrácajúci thriller s protivojnovým a protirasistickým vyznením nakrútil významný režisér John Schlesinger. Vo filme herecky exceluje Dustin Hoffman (v úlohe študenta Toma), jeho protihráčom je britský herec Laurence Olivier.

22:05 Expendables: Nezničiteľní (The Expendables), USA, 2010 (Markíza)
Film podľa námetu Davida Callahama natočil Sylvester Stallone, ktorý sa podieľal aj na scenári a zároven si zahral hlavnú úlohu. Do filmu obsadil elitu akčných filmov – okrem iných Dolpha Lundgrena, Jasona Stathama, Randyho Couturea, Arnolda Schvarzeneggera, Bruca Willisa či Mickeyho Rourka. Sylvester Stallone ako Barney Ross je mužom bez strachu a emócií, prirodzený vodca, hlava skupiny a hlavný stratég. Jeho tím tvoria Lee Christmas (Jason Statham), bývalý letec a odborník na nože, Yin Yang (Jet Li), špecialista na boj zblízka, Hale Caesar (Terry Crews), ktorého doménou sú zbrane s dlhou hlavňou, Toll Road (Randy Couture), skúsený expert na demolácie, ktorý je považovaný za mozog skupiny a Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), vojnový veterán a vynikajúci ostreľovač. Príbeh začína vo chvíli, keď skupina ostrých chlapov dorazí na miesto určenia, ostrov Vilena, a postupne zisťuje, že misia, ktorej cieľom je zlikvidovať nebezpečného diktátora, rozhodne nebude taká jednoduchá, ako sa spočiatku zdalo.

00:40 Drsné časy (Harsh Times), USA, 2005 (Joj)
Jim David (Christian Bale), ex-mariňák sa po rokoch v akcii vracia na riaditeľstvo losangeleskej polície, kde mu ponúkajú prácu súvisiacu s infiltráciou do podsvetia. Bohužiaľ sa ním však nechá pohltiť a musí zobrať všetky svoje sily k návratu zo šikmej plochy. Drsné časy sú výletom do špinavých losangeleských ulíc, kráľovstva drog, prostitútok a ľudskej hávede.

TV tipy 3.10. - 9.10. 2011 TV tipy 3.10. - 9.10. 2011 TV tipy 3.10. - 9.10. 2011


9.10.
NEDEĽA

14:40 Briliantová ruka (Бриллиантовая рука), ZSSR, 1968 (Jednotka)
Semjon Gorbunkov je nenápadný úradníček a vzorný otec rodiny. Jeho život sa nečakane zmení, keď jedného dňa nastúpi na výletnú loď do Orientu. Zhodou okolností sa zapletie do akcie jednej zločineckej bandy, ktorá ho omylom považuje za svojho člena a do sadrového obväzu ľavej ruky mu ukryje sadu briliantov. Kým sa všetko urovná, príde v tejto excentrickej veselohre s kriminálnou zápletkou k množstvu chýb a omylov. Režisér Leonid Gajdaj ju poňal s veľkou komediálnou nápaditosťou a zmyslom pre paródiu. Oporou mu boli všetci hereckí predstavitelia, predovšetkým Jurij Nikulin v hlavnej úlohe. V ankete o najlepšiu ruskú komédiu storočia (1995) získala Briliantová ruka na základe hlasovania televíznych divákov prvé miesto.

20:00 Duel Frost/Nixon (Frost/Nixon), USA/ VB/ Francúzsko, 2008 (Cinemax)
Rok 1977. Extrovertný zabávač a moderátor talkshow – David Frost, si trúfa na veľkú rybu – exprezidenta Nixona, ktorý ako prvý prezident v americkej histórii rezignoval na svoj úrad. Kým jeden vsádza do súboja (v podobe politického interview) nemalé financie z vlastného vrecka a slušne rozbehnutú kariéru, druhý už nemá čo stratiť a rád by si pred celým národom vyžehlil pokrivené renomé. Pre obe strany môže mať výsledok fatálne následky. Víťazstvo, či ústup do ústrania. Buď alebo. Tém a káuz je viacero, no iba jedna tento duel rozhodne – Watergate.

21:50 Oddelené svety (To verdener), Dánsko, 2008 (Čt2)
Pútavá dráma o presadzovaní vlastnej osobnosti voči represívnej spoločnosti sleduje dánske dievča z rodiny Svedkov Jehovových. Sára rokvnako ako jej rodičia a dvaja súrodenci úplne žije svojou vierou a ochotne se venuje všetkým rituálom vrátane obchádzania domov a propagácie náboženstva. Jej hodnotový rebríček, ktorý prevzala od svojho okolia, jej však nahlodá vzťah s neveriacim Teisom, ktorý musí s ohľadom na zákonitosti jehovistického spoločenstva zatajovať či rôzne maskovať. Nekriklavé rozprávanie, vychádzajúce z reálného prípadu, necháva na divákoch, aby si z predkladaných sekvencií zložili paradoxy viery, ktorá tvrdo potláča ľudskú podstatu a individualitu. Vďaka tomu tiež film nie je iba pamfletom zameraným proti jednému konkrétnemu vyznaniu, ale prináša všeobecnejšie motívy neľahkého hľadania vlastnej cesty navzdor naučeným zásadám.

23:15 Prvotný strach (Primal Fear), USA, 1996 (Joj)
Kriminálny thriller režiséra Gregoryho Hoblita sa pýšil obsadením Richarda Gerea v hlavnej úlohe, avšak nečakane sa preslávil skvelým hereckým výkonom Edwarda Nortona. Ten stvárnil schizofrenické záchvaty svojej postavy s takou presvedčivosťou, že sa okamžite stal hereckou hviezdou.

HIT TÝŽDŇA

7.10.
PIATOK

22:25 Súmrak (たそがれ清兵衛 ), Japonsko, 2002 (Dvojka)
Jódži Jamada, jeden z najplodnejších a najváženejších japonských režisérov XX. storočia, sa narodil v Osake v roku 1931. Vďaka profesii svojho otca ako chlapec vyrastal v Mandžusku. Po 2. svetovej vojne sa však vrátil späť do Japonska a vyštudoval Tokijskú univerzitu. Po absolutóriu nastúpil u jednej z najväčších japonských filmových spoločností ako asistent réžie a zostal jej verný celý život. Najväčšej slávy a dosiahol svojim donedávna "najdlhším celovečerným seriálom na svete" - Tora-san, ktorého 48 častí tvoril medzi rokmi 1969-1995 takmer výhradne ako scenárista a režisér. Na svojom konte má vyše než 100 scenárov a k 75 filmových réžií. Vo svojich 78 rokoch je stále aktívnym scenáristom aj režisérom. Snímka Súmrak patrí k jeho najväčším medzinárodným úspechom.



autor Tomáš Daneček 3.10.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.