TV TIPY 17.10. - 23.10. 2011

TV TIPY 17.10. - 23.10. 2011

VOD recenzia



17.10.
PONDELOK

21:55 Závet (Завет), Srbsko/ Francúzsko, 2007 (Dvojka)
Živojin (Aleksandar Berček) žije spolu so svojim vnukom Tsanom (Uros Milovanovič) v odľahlej srbskej dedinke. Než odíde zo sveta, bol by rád, keby Tsane naplnil jeho závet. Dá mu tri úlohy: predať kravu a za utŕžené peniaze kúpiť ikonu svätého Nikolaja, zohnať si niečo pre seba na pamiatku a priviesť si ženu. Na prvý pohľad ľahké úlohy budú pre prostého sedliaka o niečo obtiažnejšie. Svoj príbeh Emir Kusturica rozpráva svojim osvedčeným spôsobom, ako balkánsku feériu plnú zhmotnených predstáv, imaginácie a streštených nápadov a situácii.

22:40 Adamove jablká (Adams æbler), Dánsko/ Nemecko, 2005 (Čt2)
Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si už pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie.

23:35 Wallander (Wallander), Veľká Británia/ Švédsko, 2008 (Čt1)
Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vedie kriminalistické oddelenie Ystadskej polície. Jeho dennou náplňou je výsluch podozrivých a vyšetrovanie vrážd, ani po rokoch ale nedokáže pochopiť násilie, ktoré ho stále obklopuje. Do svojho zamestnania je však maximálne ponorený, čo vedie okrem obdivuhodného nasadenia a schopnosti empatie s obeťami aj k večnej únave a faktu, že mimo prácu nemá okrem dospelej dcéry nikoho; manželka ho opustila a na budovanie priateľských vzťahov nie je čas.


18.10.
UTOROK

15:00 Stvorení pre lásku (花樣年華), Hong Kong/Thajsko, 2000 (Cinemax)
Štylisticky bravúrny film o nenaplnenej láske, premlčaných slovách a odvrátených pohľadoch. Príbeh sa začína roku 1962 v Hong Kongu, kam sa do jedného domu nasťahujú dva mladé manželské páry: Chowovci a Chanovci. Keďže pani Chowová a pán Chan trávia väčšinu času na zahraničných služobných cestách, ich polovičky sa počas osamelých večerov často náhodne stretávajú na spoločnej domovej chodbe. Prehodia zopár zdvorilostných slov, ktoré viac zatajujú, ako hovoria, letmo sa dotknú. Režisér Wong Kar-Wai týmto filmom nadviazal na svoju ťažiskovú tému (ne)komunikácie medzi mužom a ženou, ktorí sú odsúdení na večné stretávanie a míňanie sa. Film sa vyznačuje čistým vizuálnym štýlom, dokonale zladeným s hudobným soundtrackom.

20:00 Môj obľúbený rok (My Favourite Year), USA, 1982 (Čt2)
píše sa rok 1954. televízna stanica NBC chce do úspešného programu Komédia na pokračovanie získať bývalú filmovú hviezdu. Keď sa im to podarí, mladý producent Benjy Stone musí herca strážiť. Ľahká úloha sa zmení na množstvo problémov, pretože Allan Swan je sukničkár a neprispôsobivý človek.

1:10 Hlad (Hunger), Veľká Británia/ Írsko, 2008 (Film+)
Väznica Maze v severnom Írsku, rok 1981. Situácia medzi odsúdenými z radov írskej republikánskej armády (IRA) a dozorcami sa začína vymykať kontrole. Ponižujúce a čím ďalej tím viac brutálnejšie praktiky dozorcov naopak utvrdzujú väzňov v ich odhodlaní k odporu. Bobby Sands (1954-1981), vodca väzňov, dáva pokyn najprv k odmietaniu akejkoľvek hygieny. Ale keď je táto „provokácia “ potlačená policajnými ťažkoodencami, vyhlási generálnu hladovku. Takmer sedem týždňová hladovka sa zapísala do krvavých dejín britsko-írskych vzťahov a rozdelila spoločnosť na tých, ktorí v írskych väzňoch videli obyčajných teroristov, a na tých, pre ktorých sa stali novodobými mučeníkmi. Režisér vo svojom debute originálne spája vizuálnu stránku so zaujímavým zvukovým designom.


19.10.
STREDA

21:00 Chlapci sú späť (The Boys are Back), Austrália/ Veľká Británia, 2009 (Filmbox Extra)
Dospievanie môže byť dobrodružstvom na celý život. Joe (Clive Owen) pracuje ako športový novinár a so svojou ženou Katy a malým synom Artiem tvorí očividne harmonickú rodinu. Až do okamihu, keď Katy náhle zomrie na rakovinu. Film pojednáva nie len o tom, ako sa obaja so stratou vyrovnávajú, ale aj o Joeovom vžití sa do úlohy samostatného rodiča.

21:50 Zabil som svoju matku (J'ai tué ma mère), Kanada, 2009 (Cinemax)
Čiastočne autobiografický príbeh o sedemnásťročnom homosexuálovi Dolanovi, ktorý začne byť posadnutý svojou matkou vďaka jej búrlivým vzťahom v dobe, keď objavuje tajomstvá dospelosti a potýka sa s prvými vážnymi nástrahami života. Hubert Minel nemá rád svoju matku. Sedemnásťročný mladík ňou opovrhuje a vidí len nevkusné svetre, gýčovité dekorácie a omrvinky v kútiku jej úst, keď prežúva. Okrem týchto iritujúcich maličkostí sa však na ich vzťahu podpísala aj výchova plná manipulácie a zneužívania pocitu viny. Hubert, zmätený a rozorvaný milujúcim a zároveň nenávistným vzťahom, ktorý ho každý deň viac a viac zožiera, sa prediera mystériom dospievania.

22:55 Duna (Dune), USA, 1984 (Film+)
V roku 10191 sa vládcovia vesmíru snažia získať kontrolu nad substanciou umožňujúcou cestovanie kozmickým priestorom. Táto látka sa vyskytuje iba n a Púštnej planéte, kde sa tamojší obyvatelia pod vedením svojho spasiteľa snažia od vládcu oslobodiť.


20.10.
ŠTVRTOK

10:05 Jackie Chan a majstrov syn (醉拳), Hong Kong, 1978 (Markíza)
Hongkongskú akčnú komédiu nakrútil v roku 1978 režisér a choreograf Woo-Ping Yuen a do hlavnej úlohy obsadil do tej doby neznámeho herca a kaskadéra Jackie Chana. Film sa úplne nečakane stal obrovským hitom a z Jackie Chana vyrástla filmová hviezda prvej veľkosti.

21:00 Hľadám Amy (Chasing Amy), USA, 1997 (Filmbox)
Najlepší priatelia Holden a Banky sú snaživý newyorskí kresliari. Keď sa citlivý Holden zamiluje do atraktívnej Alyssy, ich priateľstvo je vystavené ťažkej skúške. Alyssa je totiž lesbička a Banky nie je zrovna priateľom homosexuálov. Rozhodne sa zadusiť ich lásku ešte v zárodku.


21.10.
PIATOK

20:00 Divoká Čína (Wild China), Veľká Británia, 2008 (Dvojka)
Čína - geograficky aj biologicky jedna z najbohatších krajín na Zemi. Celé stáročia rozprávali pútnici, ktorí navštívili Čínu, príbehy o čarovnej krajine. Po prvý raz mal štáb príležitosť preskúmať celú túto obrovskú krajinu. Ponúka sa nám možnosť zoznámiť sa s niektorými prekvapujúcimi a exotickými tvormi, ktoré tu žijú. A zamyslieť sa nad vzťahom medzi ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami Číny k pozoruhodnej krajine, v ktorej žijú.

20:00 Bird (Bird), USA, 1988 (Cinemax)
Charlie „Bird“ Parker mal dar od boha. To, čo on dokázal so saxofónom, vedel len málokto. Aj preto sa v štyridsiatych rokoch minulého storočia stal jedným z najlepších jazzmanov New Yorku. Potom ale prišiel alkohol, drogy a strmý pád, ktorý dokázala zastaviť až láska milovanej Chan. Hlavná úloha vo hudobnej životopisnej dráme od režiséra Clinta Eastwooda pripadla  Forestovi Whitakerovi.

22:00 Imigranti (Imigrants – L.A. Dolce Vita), USA/ Maďarsko, 2008 (Čt2)
Joska, maďarský prisťahovalec sa vydáva do USA s predstavou sna o ľahkom zbohatnutí. V Los Angeles žije v byte s Rusom Vladislavom, ktorý prišiel s podobnými plánmi. Všetko je ale trošku ťažšie a komplikovanejšie, než si obaja doma predstavovali. Pri napĺňaní predstáv sa dostávajú do najrôznejších problémov, čakajú na nich divoké dobrodružstvá a komické situácie.

22:25 V pasci (Hard Candy), USA, 2005 (Dvojka)
Módny fotograf Jeff by sa rád stretol s neplnoletým dievčaťom meno Hayley, s ktorou už dlhší čas chatuje cez internet. Najprv si dohodnú stretnutie v kaviarni. Jeff pozve mladé dievča na návštevu svojho štýlového domu. Ona pozvanie prijme a všetko nasvedčuje tomu, že Jeffov plán „ako rýchlo zbaliť štrnástku“ dokonale vychádza. Až do chvíle, keď vo vlastnom dome počas spoločnej konverzácie upadne z tajomných príčin do tvrdého spánku. Po čase sa Zobúdza zviazaný na stole a napohľad nevinná Hayley sa pripravuje na nekompromisnú a viac-menej sadistickú hru.

1:15 Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men), USA, 2007 (Markíza)
Keby ste v pustatine našli hromadu mŕtvol a auto s kufrom plným drog a peňazí (presne 2 milióny dolárov), čo by ste urobili? Vzali ho, alebo nechali ležať? Pádnu odpoveď na túto pokušiteľskú otázku dávajú bratia Coenovci vo svojom najnovšom thrilleri podľa slávneho románu Cormaca McCartyho Táto krajina nie je pre starých. „Je to pravdepodobne náš najdrsnejší a najtemnejší film,“ hovorí Joel Coen. Od spolutvorcu brutálneho oscarového thrilleru Fargo znejú tieto slová pomerne zlovestne. Film sa začína ako klasická kriminálna dráma a postupne na seba navlieka motívy, ktoré sú rovnako staré ako Biblia a zároveň krvavo aktuálne ako titulky dnešných novín. Schopnosť odolávať pokušeniu, násilie, čoby najčastejšie riešenie problémov, sebaobetovanie v mene lásky a viera v nádej, ktorá skutočne umiera až ako posledná.


22.10.
SOBOTA

20:00 Star Trek (Star Trek), USA/ Nemecko, 2009 (Markíza)
Je jedenásty v rade a pritom prelomový. Zatiaľ čo predchádzajúcich desať celovečerných Star Trekov patrilo predovšetkým fanúšikom , tento bude pre všetkých. Nemusíte nič vedieť o eskapádach kapitána Kirka, o špicatých ušiach rezervovaného Spocka, nemusíte poznať všetky zákutia ich vesmírnej lode Enterprise, beztak by ste si mali toto intergalaktické dobrodružstvo báječne užiť. Aspoň to sľubuje jeho režisér J.J. Abrams.

20:00 Obchod na korze, ČSSR, 1965 (Kino CS)
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný subtílny príbeh arizátora, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ HG, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi - čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Film, ocenený roku 1966 Oscarom, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.

22:10 Zahraj to znova, Sam (Play It Again, Sam), USA, 1972 (Dvojka)
Šarmantná romantická komédia v hlavnej úlohe s Woodym Allenom a Diane Keatonovou vznikla na podklade Allenovej broadwayskej komédie. Je nielen plná nostalgického humoru a jemnej irónie, ale aj obdivom k americkej kinematografii a kultovému filmu Casablanca. Allan je neurotický filmový kritik a fanúšik Humphreyho Bogarta. V prítmí kinosály sa cíti byť rovnako mužný a neodolateľný ako Bogie vo svojom charakteristickom trench coate a klobúku s chesterfieldkou v kútiku úst. Aj doma sa obklopuje milovanými filmami a hrdinami. Keď ho však život prinúti opustiť ríšu filmovej fantázie a vrátiť sa späť do reality, je zrazu bezradný.

22:25 Čínska štvrť (Chinatown), USA, 1974 (Čt1)
Evelyn Crossová (Faye Dunaway) si najme súkromného detektíva Jaka Gittesa (Jack Nicholson), aby sledoval jej manžela a zistil, či ju podvádza. Vyšetrovanie vrhne detektíva do víru pretvárky, krívd a politických škandálov. Aj po smrti sledovaného je však odhodlaný prípad doriešiť. Famózny krimi-thriller Romana Polanskeho, keď ešte nakrúcal skvelé veci.

23:20 XXY (XXY), Argentína/ Francúzsko/ Španielsko, 2007 (Čt2)
Alex je pätnásťročná tínedžerka s neľahkým tajomstvom. Rodičia, hneď po jej narodení, opustia Buenos Aires a presťahujú sa do izolovaného dreveného domu, zastrčenom v dunách uruguajského pobrežia. Príbeh sa začína, keď Alexini rodičia vítajú priateľský pár s ich šestnásťročným synom Álvarom. Jeho otec, ktorý je plastický chirurg v Buenos Aires, prišiel poskytnúť medickú konzultáciu ohľadom Alex. Medzi oboma tínedžermi prepukne neodolateľná príťažlivosť. Malým mestom sa reči šíria veľmi rýchlo. Malú Alex susedia zrazu vnímajú ako nejaké monštrum. Pre dievča sa pozornosť ľudí stáva nebezpečnou

23.10.
NEDEĽA

20:00 Max a maxipríšerky (Where the Wild Things Are), USA, 2009 (Cinemax)
Adaptácia detskej knihy Maurica Sendaka. Príbeh o imaginárnych dobrodružstvách malého chlapca Maxa, ktorého za trest jeho matka pošle bez spať bez večere. Max si v izbe začne predstavovať záhadný les, z ktorého putuje do sveta „Divých vecí“. ...a stane sa ich kráľom.

0:00 New York, New York (New York, New York), USA, 1977 (MGM)
Nostalgický retromuzikál s množstvom skvelých hudobných výstupov a nezabudnuteľnými výkonmi Lizy Minelli a Roberta de Nira predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár v úplne odlišnom a odľahčenejšom žánri. Hoci reakcie kritiky i obecenstva boli zmiešané, New York, New York dnes patrí ku klasickým retrofilmom Nového Hollywoodu sedemdesiatych rokov.

21:55 Čajka Jonathan Livingston (Jonathan Livingston Seagull), USA, 1973 (Čt2)
Filmová bájka podľa románu Richarda Bacha prostredníctvom titulnej čajky rozvíja tému neľahkého presadzovania osobnej slobody a sebarealizácie. Jonathan Livingston nechce byť ako ostatné čajky v kŕdli, ktoré iba slepo nasledujú konformné zásady a prehrabujú sa v odpadkoch na prímorských skládkach. Film bol pri uvedení v USA roztrhaný kritikou, zato v normalizačnom Československu sa po uvedení stal kultom.

HIT TÝŽDŇA

18.10.
UTOROK

15:00 Stvorení pre lásku (花樣年華), Hong Kong/Thajsko, 2000 (Cinemax)
Štylisticky bravúrny film o nenaplnenej láske, premlčaných slovách a odvrátených pohľadoch. Príbeh sa začína roku 1962 v Hong Kongu, kam sa do jedného domu nasťahujú dva mladé manželské páry: Chowovci a Chanovci. Keďže pani Chowová a pán Chan trávia väčšinu času na zahraničných služobných cestách, ich polovičky sa počas osamelých večerov často náhodne stretávajú na spoločnej domovej chodbe. Prehodia zopár zdvorilostných slov, ktoré viac zatajujú, ako hovoria, letmo sa dotknú. Režisér Wong Kar-Wai týmto filmom nadviazal na svoju ťažiskovú tému (ne)komunikácie medzi mužom a ženou, ktorí sú odsúdení na večné stretávanie a míňanie sa. Film sa vyznačuje čistým vizuálnym štýlom, dokonale zladeným s hudobným soundtrackom.


autor Tomáš Daneček 17.10.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.